Leden CDA en VVD willen nu met PvdA

Nu VVD, PVV en CDA er niet uitkomen, kan er volgens leden van VVD en CDA het best een kabinet komen van VVD, CDA en PvdA. Dat blijkt donderdag uit onderzoek van het televisieprogramma EenVandaag onder 350 VVD-leden en 500 CDA-leden in het EenVandaag Opiniepanel. Dat panel bestaat uit ruim 40.000 mensen die bijna wekelijks vragenlijsten beantwoorden.

Samenwerking met de PVV van Geert Wilders blijkt volgens het onderzoek vooral gevoelig te liggen bij de CDA-achterban. Bijna de helft van de ondervraagden geeft aan onder geen voorwaarde te willen samenwerken met Wilders. Als het toch tot samenwerking met de PVV zou komen, overweegt een kwart het CDA-lidmaatschap op te zeggen, terwijl een op de tien ondervraagde CDA-leden zegt dat daadwerkelijk te zullen doen.

Ruim driekwart van de benaderde VVD-leden vindt dat hun partij wel met de PVV kan regeren. Nu dat donderdag geen optie bleek, geeft bijna 60 procent de voorkeur aan een 'nationaal kabinet' met CDA en PvdA. 28 procent wil liever een coalitie van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks, ook wel bekend als Paars-plus. Ook uit de politieke barometer van Synovate blijkt onder CDA'ers een voorkeur voor een kabinet met VVD, CDA, en PvdA. Bijna de helft van de VVD'ers was voor een kabinet waarin naast hun eigen partij CDA en PVV zitten. Nu dit er niet in zit, blijkt Paars-plus met VVD, PvdA, D66 en GroenLinks de tweede keus.

Van alle kiezers was bijna een kwart voor VVD, PVV en CDA, maar Paars-plus zit daar met 20 procent vlak achter. Op de derde plek komt dan een regering met VVD, PvdA en CDA.