'Zet Griekenland uit de euro'

Uit een onderzoek van de Universiteit van Tilburg blijkt dat een derde van de Europese financiële directeuren (CFO's) Griekenland het liefst uit de euro zien vertrekken. Woensdag presenteerde de universiteit de resultaten van het onderzoek.

Naast dat een derde van de CFO's Griekenland uit de euro wil zetten, vindt tachtig procent de financiële situatie in de Zuid-Europese landen een serieuze bedreiging voor de financiële stabiliteit van Europa.

Verslechtering
Zeventig procent van de ondervraagden voorziet een verslechtering van de financiële toestand in landen als Spanje en Italië. Bijna tien procent is zelfs van mening dat ook deze landen uit de euro gezet dienen te worden.

Toch positief
Ondanks de pessimistische houding van een deel van de ondervraagden, zijn de meeste CFO's toch positief over de maatregelen die door de EU zijn aangekondigd. De overheersende mening is dat het noodpakket uiteindelijk goed zal zijn voor de euro en de algehele Europese economie.

Ook over hun eigen bedrijven zijn de meningen overwegend positief. Men verwacht een gemiddelde winstgroei van 13 procent ten opzichte van 2009. Ook verwacht men hogere investeringen en een stijging van het uit te keren dividend van 6 procent.