Afghaanse minerale rijkdom mogelijk nog groter

De onaangeboorde minerale rijkdom in Afghanistan is ten minste drie biljoen dollar (ongeveer 2,4 biljoen euro) waard. Dat heeft de Afghaanse minister voor mijnen, Wahidullah Shahrani, donderdag gezegd. Deze schatting ligt drie keer zo hoog als een eerdere schatting van een team Amerikaanse geologen en medewerkers van het Pentagon, die de hoeveelheid grondstoffen waardeerde op ongeveer een biljoen dollar (ongeveer 825 miljard euro).

"Afghanistan heeft grote voorraden onaangeboorde natuurlijke energiebronnen en minerale afzettingen die een enorm potentieel zijn voor onze economische ontwikkeling", aldus Shahrani, die volgende week naar Groot-Brittannië vertrekt om investeerders aan te trekken. "Er voor zorgen dat dit (de economische ontwikkeling, red.) op de meest transparante en efficiënte manier plaatsvindt, terwijl het land tegelijkertijd een goede prijs krijgt, is een prioriteit voor de regering."

Shahrani zei dat het ministerie maanden heeft samengewerkt met internationale partners om met behulp van oude geologische data de grondstoffenreserves vast te stellen en de kennis van Afghaanse geologen te verbeteren. Bovendien zei hij dat wetten die betrekking hebben op grondstoffen zijn aangepast, zodat deze nu voldoen aan internationale standaarden. De minister voegde daaraan toe dat er alles aan zal worden gedaan om corruptie bij het toekennen van mijnbouwcontracten te voorkomen.

"Deze mijnen zullen overduidelijk een enorm stimulerend effect op de economie hebben, niet alleen op landsniveau, maar ook in de regio's waar de mijnen liggen", aldus Craig Andrews, een mijnbouwdeskundige van de Wereldbank. "Ik denk dat als gemeenschappen zijn verankerd in een economie die hen banen, geld en inkomen verschaft, ze wellicht minder geneigd zijn de Taliban of andere opstandelingengroepen te steunen."