Oranje jurkjes moeten uit!

Trudy (Zonnetje40)

Persoonlijk vond ik het wel een ludieke actie van het biermerk Bavaria. Een soort gat in de markt. Er is nooit veel aandacht geweest voor de kleding van de dames tijdens grote voetbaltoernooien. Sowieso lijkt het nog steeds alsof voetbal uitsluitend als een mannensport wordt gezien. Damesvoetbal wordt door velen nog steeds niet serieus genomen, en in de top 3 van ‘zaken waar vrouwen geen verstand van hebben’ staat inparkeren met een auto op de eerste plaats, maar dan wel direct gevolgd door voetbal. Eigenlijk mogen vrouwen zich daar niet eens mee bemoeien.

Een goede vriendin van mij kreeg zelfs van haar zoon  -al was dit dan met een knipoog-  speciale voetbalregels voor vrouwen tijdens een belangrijk voetbalevenement:

Aan alle vrouwen :

1. Van 11 juni t/m 11 juli 2010, is het de bedoeling dat je de sportsecties van de kranten leest, zodat je op de hoogte bent van wat er gebeurt met betrekking tot het WK 2010, zodat je kan meepraten in een discussie. Als je dit niet doet, bestaat de kans dat je kwaad wordt aangekeken, of totaal wordt genegeerd. Niet klagen als je geen aandacht krijgt.

2. Tijdens het WK is de televisie van mij, de hele tijd, zonder uitzonderingen. Als je ook maar naar de afstandsbediening kijkt, ben je een oog kwijt!

3. Mocht je tijdens een wedstrijd voor de tv langs willen, dan mag dat, mits je dit kruipend over de vloer doet, zonder mij te storen. Wanneer je besluit om naakt voor de tv te gaan staan, zorg dan dat je daarna gelijk weer je kleren aandoet, want als je kou vat, heb ik geen tijd om je naar een dokter te brengen of je te verzorgen tijdens het WK.

4. Tijdens de wedstrijden ben ik doofstom en blind, behalve als ik iets te drinken of te eten nodig heb. Je bent gek als je denkt dat ik naar je luister, de deur open ga doen, de telefoon opneem, of, indien aanwezig, de baby opraap als die op de grond is gevallen… Dat gaat niet gebeuren!

5. Het is belangrijk dat je er te allen tijde voor zorgt dat er minimaal 2 sixpacks bier in de koelkast staan, er voldoende chips in de kast ligt en dat je je gedraagt als er vrienden van mij voetbal komen kijken. Als tegenprestatie mag jij dan de tv gebruiken tussen 00.00 uur en 06.00 uur, behalve als er een herhaling van een goede wedstrijd is… 

6. Heel belangrijk: als ik boos of verdrietig ben, omdat mijn favoriete land aan het verliezen is/ verloren heeft zeg dan NOOIT : “Het is maar een spelletje” of : “Geen zorgen, de volgende wedstrijd winnen ze.” Wanneer je dit soort dingen zegt, maak je mij alleen maar bozer en ga ik minder van je houden. Bedenk dat je nooit meer van voetbal zult weten dan ik, en je troostende woorden dus alleen maar averechts zullen werken en leiden tot een scheiding.....

7. Je bent welkom om ëén wedstrijd samen met mij te bekijken en je mag in de rust tegen me praten, maar alleen tijdens de reclame en als de score gunstig is. Ik benadruk dat dit voor één wedstrijd is... Je kan de WK dus niet gebruiken als excuus om meer tijd samen door te brengen.

8. De herhalingen van de doelpunten zijn erg belangrijk. Het kan mij niet schelen dat ik ze al gezien heb, ik wil ze weer zien. Heel vaak..

9. Vertel je vrienden geen baby's te krijgen, of kinderfeestjes te geven of andere bezigheden die mijn aanwezigheid vereisen te organiseren, want :

a) Ik kom niet

b) Ik kom niet

c) Ik kom niet

10. Mocht een van mijn vrienden bellen om  voetbal bij hem thuis te kijken, dan vertrekken we binnen vijf minuten naar zijn huis.

Wel grappig. Ik heb deze regels van het internet gehaald en ik heb nog nooit zoveel taal- en spelfouten moeten verwijderen als bij deze tien regels! Gelukkig heeft de schrijver van voetbal meer verstand…

Maar goed, dit was om te illustreren dat vrouwen nog steeds niet serieus genomen worden als voetbalfans of voetbalkenners. En nou heeft Bavaria eindelijk de vrouwen zien staan en iets leuks voor ze bedacht. Ze hebben heel goed begrepen dat de meeste vrouwen er toch het liefst aantrekkelijk en sexy uit willen zien. Mannen dossen zich sinds jaar en dag zo verschrikkelijk belachelijk uit tijdens EK’s en WK’s, dat het één grote hossende club randdebielen lijkt. Kijk, en dát willen vrouwen dan weer niet. Als je bij een voetbalsupporter een microfoon onder de neus houdt, zoals je vaak ziet bij SBS, dan komt er alleen maar een hoop gebrul uit. Nooit een serieuze reactie op de wedstrijd, nee, alleen maar: “BIIIIIEEEEERRRRRRRR! We willen ZUIPUHHHHHHHH!”
Zo zal een vrouw natuurlijk nooit reageren. Tenzij ze ook een oranje brulshirt aan heeft en een oranje pruik op haar kop met daarop een hoed met oranje duivelshoorntjes. Daar zóu je ook raar van gaan praten.
Nee, trek een vrouw een chic jurkje aan, en ze blijf gewoon een dame. Deze vrouwen brengen hooguit nog een bescheiden vlaggetje aan op hun rechterwang, maar verder vreemd gedrag zal er niet te bespeuren zijn. Bovendien zijn veel dames op zoek naar de man van hun dromen. Tja, dan kun je er maar beter een beetje charmant uitzien.

Maar het mag niet. De dames mogen er niet charmant uitzien. Het mag niet van de wereldvoetbalbond FIFA. Er zijn zelfs twee Nederlandse vrouwen van hun bed gelicht toen ze lekker lagen te slapen in een hotel in Johannesburg. Lagen ze met hun Dutch-dresses aan in bed? Welnee. Gewoon netjes in een streepjespyjama. Maar tijdens de wedstrijd Nederland – Denemarken, hadden ze de jurkjes wél gedragen, en waren het voetbalstadion uitgezet! Zeg maar dag tegen je dure kaartjes! Ze moesten zelfs voor een rechter verschijnen en ze kwamen op borgtocht vrij. Op 22 juli zal de rechter deze afschuwelijke zaak behandelen. Ja, daar verbleekt het Joran-van-der-Sloot verhaal bij! Potverdorie, zomaar een oranje jurkje met het Bavaria logo erop gedrukt aan! Nee, maar even serieus. Mijn wenkbrauwen zaten tegen mijn haargrens toen ik deze berichten las. Ik snapte eerst geen ruk van het probleem. Maar het zit als volgt: Het biermerk Budweiser is de officiële sponsor van het WK. De FIFA heeft een aanklacht ingediend tegen Bavaria. De bond legt de Nederlandse bierbrouwer een verkapte marketingactie ten laste.
In de groep vrouwen zaten drie Nederlandsen. Betrouwbare bronnen meldden dat alleen deze twee vrouwen zijn aangehouden omdat justitie aanwijzingen heeft dat hun tickets naar Zuid-Afrika en hun verblijf aldaar door een derde partij zijn betaald. Kijk, dat noem ik nou je reinste criminaliteit. Daar zakt je jurk van af.
“De justitie in Johannesburg verdenkt het duo van het ontplooien van commerciële activiteiten in een voetbalstadion,” zo las ik in een nieuwsbericht. Knap, dat de dames dan boven de herrie van de vuvuzela uit konden komen!

Ik zie het al helemaal voor me. Een paar dames in een oranje jurkje met het Bavaria-logo tussen het publiek. Ze vallen echt op met hun oranje kleding. Goh, dat daar nou niemand opgekomen is. Oranje team – oranje kleding. Onthouden voor de volgende keer. Om de opvallende dames heen staan mensen met blikjes Budweiser bier. Alleen die naam al… Ruikt gewoonweg naar een goedkope kater. De dames roepen: “Bah! Dat bier moet je helemaal niet drinken! Dat is vies! Je moet Bavaria drinken! En als je maar genoeg van die zooi zuipt, dan krijg je ook nog zo’n prachtig japonnetje cadeau!”
Vergeten is de wedstrijd. De blikjes Budweiserbier worden met een achteloos gebaar over de schouder naar achteren geworpen. Blikjes Bavaria worden uitgedeeld. Vergeten is de wedstrijd, het  Deense team, en zelfs het Nederlandse team waar de uitdossing tenslotte voor bedoeld was. Niemand heeft meer oog voor de wedstrijd. Vuvuzela’s verstommen, de scheidsrechter legt de wedstrijd zelfs stil. Want niemand let meer op.

Schei toch uit. Wat een mierenneukerij. Als ik naar de televisie zit te kijken om een voetbalwedstrijd te zien, dan zie ik één oranje, deinende massa. Dan denk ik toch niet? Hee, pompeldepee, wat zie ik daar voor bekend logo? Is dat niet eh… Ja, verrek! “Hee schat, breng jij eens als de gesmeerde bliksem dat krat Budweiserbier terug naar de winkel, en ruil dat eens even fluks om voor een krat Bavaria!”

De dames worden door Bavaria bijgestaan en Bavaria is knap kwaad op de FIFA. De dames kunnen zelfs zes maanden gevangenisstraf krijgen voor dit akkefietje! En oké, Bavaria heeft geen sponsorcontract met de FIFA, en dat zal best aan strenge regels gebonden zijn, maar om dit nou te verhalen op twee Dutch-Babes?

Ik zou zeggen: FIFA en Bavaria, ga gezellig met elkaar om de tafel, trek een paar biertjes open en praat het gewoon even uit. Maar ja, dan is de vraag natuurlijk weer: welk mérk trekken we dan open?