Noodweer eist twintigste leven

static

Het noodweer aan de Zuid-Franse Côte d'Azur heeft een twintigste leven geëist in het departement Var. Dat hebben de lokale autoriteiten woensdagavond laten weten, berichtten Franse media. De meeste slachtoffers zijn ouderen. Er worden nog mensen vermist.

Stortregens veroorzaakten van dinsdagmiddag tot in de loop van woensdagochtend in korte tijd grote stromen van water en modder in lager gelegen delen van het bergachtige departement Var. Lokaal viel meer dan 380 millimeter regen. Mensen vluchtten naar de daken van hun huizen en op daken van auto's om aan het wassende water te ontkomen.

De zwaarstgetroffen gemeenschappen zijn Draguignan (elf doden) en Trans-en-Provence (vier doden). Meteorologen hebben voor woensdagavond opnieuw lokaal noodweer voorspeld in de regio. Ongeveer tweeduizend reddingswerkers zoeken onverminderd door naar vermisten. Ongeveer 350 technici zijn bezig de stroomvoorziening te herstellen in het gebied. Donderdagochtend worden honderd extra electriciëns naar Var gestuurd, waar nog ongeveer 100.000 huishoudens zonder stroom zitten.

Het treinverkeer tussen Toulon en Nice ligt nog zeker tot vrijdagochtend plat. De luchthaven van Toulon, die dinsdagavond gesloten werd, ging woensdagmorgen weer open.