Informateur praat vrijdag met vijf partijen

Nu een coalitie van VVD, PVV en CDA van de baan is, gaat informateur Uri Rosenthal andere mogelijkheden verkennen. De VVD-senator ontvangt vrijdag achtereenvolgens de fractievoorzitters van PvdA, CDA, D66, GroenLinks en VVD in het gebouw van de Eerste Kamer.

PvdA-leider Job Cohen bijt 's ochtends het spits af en geeft het stokje door aan CDA'er Maxime Verhagen. Na de lunch volgen Alexander Pechtold (D66) en GroenLinks-leider Femke Halsema. VVD-aanvoerder Mark Rutte is Rosenthals laatste gesprekspartner. Pechtold en Halsema zien het liefst een coalitie van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks, ook wel Paars-plus of groenpaars genoemd.

Verhagen bleef de afgelopen dagen weigeren om met Rutte en PVV-leider Geert Wilders te onderhandelen. Zij moesten het eerst onderling maar eens worden, stelde de CDA'er. Wilders wilde alleen om de tafel met beide heren. Een voorstel van Rosenthal om aparte gesprekken te organiseren tussen Verhagen en Rutte en tussen Verhagen en Wilders, leidde ook tot niets.

Gezien de economische crisis is er volgens Rosenthal alle reden om snel verder te gaan met het bekijken van andere opties. Naar welke coalitie hij eerst gaat kijken, maakt hij vrijdag bekend. Naast groenpaars is ook een coalitie van VVD, PvdA, en CDA een mogelijkheid.

Informateur praat vrijdag met vijf partijen
Informateur praat vrijdag met vijf partijen (Foto: Novum)