Ultraorthodoxe joden boos om uitspraak rechter

Thom Puiman (Juicyhil)

Tienduizenden in het zwart geklede ultraorthodoxe joden zijn donderdag in Jeruzalem en Bnei Brak de straat opgegaan om te protesteren tegen een beslissing van het Israëlische Hooggerechtshof, dat heeft bepaald dat een meisjesschool met een andere school moet samengaan.

De demonstranten veroorzaakten verkeersopstoppingen en zwaaiden met spandoeken waarop ze de beslissing van het hof afkeurden en de suprematie van de religieuze wet uitriepen. De demonstratie verliep zonder incidenten.

Volgens een woordvoerder van de politie waren er in het centrum van Jeruzalem ongeveer honderdduizend betogers op de been. Nog eens twintigduizend personen demonstreerden in Bnei Brak. Er werden tienduizend agenten ingezet.

Europese joden, ook wel Asjkenazische joden genoemd, willen niet dat hun dochters naar school gaan met joden uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika, ofwel Sefardische joden. De Ajskenazische ouders zeggen niet racistisch te zijn, maar voeren aan dat de Sefardische joden niet religieus genoeg zijn.

Het Hooggerechtshof verwierp dat argument en bepaalde dat de 43 ouderparen die de pogingen de scholen te integreren hebben tegengewerkt, twee weken de cel in moeten.