CD: Sleepy Sun - Fever

Na een goed ontvangen debuutplaat in juli 2009 is het Amerikaanse zestal van Sleepy Sun nu alweer terug met hun opvolger. Ze houden van korte titels zo lijkt het. Na het debuut Embrace is daar nu Fever. Niet alleen een korte albumtitel, maar ook de gehele tracklisting bestaat slechts uit zestien woorden. Met meer dan veertig minuten is de schijf redelijk gevuld, maar wel een beetje aan de korte kant binnen het genre waarin de band opereert: psychedelische rock. Daarvan mogen nummers frequent tussen de vijf en tien minuten duren. Sleepy Sun houdt het bij kortere uitspattingen, maar dat wil niet zeggen dat de kwaliteit ook minder is.

Sleepy Sun


In tegendeel zelfs, net als Embrace kan deze plaat op goede kritieken rekenen. Het is een volwassen plaat waarin regelrecht terug wordt gegrepen op de gitaargeoriënteerde rock van de jaren zestig en zeventig. Het zestal draait er niet omheen, de gitaar is het middelpunt en psychedelische uithalen en constructies worden niet geweerd, eerder doelbewust opgezocht. Maar de band heeft wel enkele verrassingen in petto. 'Marina' trapt af met extreem fuzzy gitaaraanslagen à la Hendrix, loopt door in trage stoner riffs met dito percussie totdat de dromerige samenzang van Bret Constantino en Rachel Fannan ingezet wordt. Fannan neemt het even over zodat een lichte folk sfeer zich in het nummer wurmt, maar wees gerust; de gitaren en zelfs mondharmonica nemen het later weer over. Het is een broeierige track die niet misstaat op een album dat de titel Fever draagt.

Sleepy Sun


Sleepy Sun doet waar ze zin in hebben, nemen structuren niet nauw en experimenteren er van tijd tot tijd lustig op los, en laveren van ruige bluesrock ('Wild Machines') naar intieme folk ('Rigamaroo'). De sfeer wisselt van koortsachtige rock naar zweverige en luchtigere klanken, waar de band soms even op Angus and Julia Stone of de White Stripes op valium lijken ('Ooh Boy'). Na de heerlijke experimenteerdriften van Black Mountain van de afgelopen jaren hebben we er weer een fijne psychedelische rockband bij, een band die houdt van kort maar krachtig.