'Politie Kenia mishandelt vluchtelingen'

De Keniaanse politie verkracht en slaat Somalische vluchtelingen, sluit ze op en deporteert ze naar willekeur. Dat heeft de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in een donderdag verschenen rapport gezegd. De anti-Somalische retoriek van sommige Keniaanse regeringsmedewerkers heeft het misbruik door agenten alleen maar aangewakkerd.

"Mensen die de chaos in Somalië ontvluchten, merendeels vrouwen en kinderen, worden in Kenia verwelkomd met verkrachtingen, zweepslagen, klappen, gevangenschap, afpersing en willekeurige deportatie", aldus Gerry Simpson, onderzoeker voor HRW en hoofdauteur van het rapport.

Het Keniaanse ministerie voor binnenlandse veiligheid, dat verantwoordelijk is voor de politie, zei dat alle aanklachten van mishandeling zullen worden onderzocht. "Elke onwettige daad die door een agent is begaan is geen weergave van het beleid van de regering", schreef minister George Saitoti in een brief aan HRW.

Volgens het rapport, dat is gebaseerd op interviews met meer dan honderd vluchtelingen, is de 'georganiseerde natuur van de afpersingspraktijken en de mishandeling door de politie' een direct gevolg van het feit dat de grens tussen Somalië en Kenia al drie jaar dicht is . Doordat de grens gesloten is, omdat Kenia geen extremistische islamisten uit het buurland wil, verlaten veel vluchtelingen zich noodgedwongen op smokkelaars om Kenia binnen te komen.

Kenia heeft het grootste aantal Somalische vluchtelingen ter wereld. Het Oost-Afrikaanse land vangt al negentien jaar Somalische asielzoekers op. Somalië wordt geplaagd door gevechten en humanitaire problemen nadat krijgsheren dictator Mohamed Siad Barre hadden afgezet en vervolgens de strijd met elkaar aangingen.