Super Mario Galaxy 2

Super Mario Galaxy 2

Na het eerste deel van het avontuur op de Wii verwachtte niemand zo snel een nieuw deel. Maar blijkbaar had het ontwikkelteam zo veel goede ideeën en natuurlijk kregen ze veel feedback van de spelers van het eerste spel, dat ze dat allemaal bij elkaar hebben gedaan en in dit spel hebben gestopt.

Het verhaal is simpel en bijna net zo voorspelbaar als een aflevering van GTST: Mario is op weg naar de prinses en Bowser komt groots op, dit mag je dit keer letterlijk nemen, en ontvoert de prinses. Mario zal zoals in het eerste deel weer de ruimte in moeten gaan om achter Bowser aan te gaan. Hij krijgt een ruimteschip tot zijn beschikking om dit te doen, maar dat schip heeft brandstofproblemen. Door krachtsterren te verzamelen zal Mario steeds verder de ruimte in kunnen gaan om de prinses te redden en het boze plan van Bowser weer eens te verijdelen.

Super Mario Galaxy 2

Het enige storende hieraan is dat heel deel 1 'vergeten' is, en het verhaal nergens een aanknopingspunt heeft met deel 1. Zeker omdat er veel items en figuren uit het eerste deel weer aanwezig zijn, maar alsof er niets uit Super Mario Galaxy 1 gebeurd is. Maar laten we wel wezen: de Mario spellen speel je niet om het verhaal. Waar je het wel om speelt zijn de uitdagende werelden, en uitdagingen én werelden zijn er genoeg.

Een tip vooraf, verdoe geen tijd met de handleiding. Naast de standaard "neem geregeld rust" waarschuwing staat er ook niets nieuws in, alles zal zich vanzelf wijzen. Want als je begint in de eerste wereld, staan er genoeg tipbordjes om de beginnende speler te helpen om het spel onder de knie te krijgen. Er wordt niet te veel tegelijkertijd geïntroduceerd, zodat de speler niet bedolven wordt door technieken, items en verhaal.

Handig zijn de televisies van het Tip Network, die zo af en toe in een level staan om je een techniek voor te doen. Het spel zelf stopt even en laat je bijvoorbeeld zien hoe je een bepaalde sprongtechniek kan gebruiken. En als je er echt niet uitkomt en een paar keer dood bent gegaan op hetzelfde punt zal een heel bekend uitziende Cosmic Spirit je direct naar de krachtster brengen, die dan brons wordt, dus eigenlijk niet mee telt voor de eindscore. Maar een beginnend speler kan door met het spel in plaats van gefrustreerd het spel neerleggen omdat één ding niet lukt.

Super Mario Galaxy 2

Door deze maatregelen zou je denken dat het spel met de beginnende speller in het achterhoofd gemaakt is. Het mooie is dat dat helemaal niet zo is. Je hoeft namelijk nergens gebruik van te maken, de bordjes, de televisies en zelfs de cosmic spirit zijn geheel optioneel. Negeer ze als je er geen gebruik van wil maken, ze zijn niet eens storend aanwezig voor de gevorderde speler.