Dubbelslag Gesink in Zwitserland

Sjors (Sj0rSz)

Robert Gesink is er in geslaagd om vijfde etappe in de Ronde van Zwitserland, die ook de Koninginnenrit werd genoemd, te winnen. De renner van Rabobank reed solo over de finish en pakte promt de leiderstrui, omdat voormalig leider Tony Martin drie minuten aan zijn broek kreeg.

De kopgroep van de dag bestond uit twaalf renners, namelijk Francesco Gavazzi, Pablo Lastras Garcia, Marco Marcato, Edouard Vorganov, Wouter Poels, Juan Manuel Gárate, Alessandro Vanotti, Jérémy Roy, Amets Txurruka, Mathias Frank, Brice Feillu en Philip Deignan.

Nadat de voorsprong op de meute tot een aantal minuten was opgelopen, gingen twee Italianen, twee Spanjaarden en een Fransman er vandoor. Daarna onstonden telkens een aantal kleine groepjes, die uiteindelijk weer tot één grote kopgroep samen smolt.

Op 90 kilometer van de finish was de voorsprong van de leiders opgelopen tot zeven minuten. In het peloton werd hard gewerkt, waardoor de achterstand snel kleiner werd. Toch liepen zij uiteindelijk een minuut vertraging op. De oorzaak was een passerende trein.

Op de laatste klim van de dag verrichtten de gebroeders Schleck veel werk, waardoor de groep met favorieten al snel in stukken brak. Daarnaast werden ook de koplopers ingelopen en was het wachten op een demarrage. Die kwam er uiteindelijk van Gesink. Niemand kon de versnelling van Gesink beantwoorden, die vervolgens solo over de finish reed.



Uitslag vijfde etappe:

# Renner Ploeg Tijd
1 Robert Gesink Rabobank 06:20,53
2 Rigoberto Urán Caisse d'Erpagne + 0,42
3 Joaquim Rodríguez Team Katyusha z.t
4 Oliver Zaugg Liquigas z.t
5 Lance Armstrong Team RadioShack z.t


Algemeen klassement:

# Renner Ploeg Tijd
1 Robert Gesink Rabobank 25:18,57
2 Rigoberto Urán Caisse d'Erpagne + 0,29
3 Steve Morabito Team BMC + 0,36
4 Fränk Schleck Team Saxo + 0,38
5 Joaquim Rodríguez Team Katyusha + 0,42