Heinze beste speler eerste speelronde

De FIFA heeft de beste speler van de eerste WK-speelronde uitgeroepen. De winnaar, beoordeeld volgens het Castrol Index-systeem, is Gabriel Heinze.

De Argentijnse linksback scoorde het hoogst van alle 443 spelers, die meespeelden bij de 32 landen in de eerste ronde. Opvallend genoeg domineren verdedigers en keepers de bovenste plaatsen van de ranglijst. De grote namen ontbreken.

Heinze viel op bij de FIFA door zijn verdedigende acties, zijn doelpunt en de winst van zijn land. Zijn gemiddelde aantal succesvolle passes (52 in totaal, 77 procent goed) was het hoogst van alle spelers in de eerste ronde.

De beste Nederlander is Gregory van der Wiel. De rechtsback van Ajax staat op een vijfde plaats. Dirk Kuyt is de hoogst gerangschikte aanvaller op de lijst. De Katwijker, die de 2-0 voor zijn rekening nam tegen Denemarken, komt terug op plaats twaalf.

In de Castrol Index wordt elke pass, elke tackle en elke beweging op het veld beoordeeld. De FIFA wil na elke speelronde een dergelijke ranglijst publiceren.