FrieslandCampina naar duurzame cacao

FrieslandCampina gebruikt in zijn productie vanaf 2014 uitsluitend cacao die duurzaam wordt verbouwd en daarvoor is gecertificeerd, meldt de zuivelcoöperatie donderdag. Ahold en Unilever zeggen vergelijkbare plannen te hebben.

FrieslandCampina, producent van onder meer Chocomel, zegt dat dit jaar al 10 procent van alle gebruikte cacao met UTZ-certificaat wordt verbouwd, maar dat deze productiewijze nog niet voldoende volume heeft om al direct volledig over te stappen op deze duurzame cacao. Het overstappen naar UTZ-gecertificeerde cacao levert FrieslandCampina volgens een woordvoerster 'geen substantiële' kostenverhoging op en zal dan ook niet leiden tot prijsverhogingen.

Het UTZ-certificaat, waaraan organisaties als Solidaridad, Oxam Novib en WWF Internationaal zijn verbonden, garandeert goede arbeidsomstandigheden bij de verbouw van cacao, koffie en thee, waarbij ook natuur en milieu worden ontzien.

Ahold 'heeft de ambitie' dat vanaf 2015 alle ruim negenduizend producten van de Nederlandse winkelketens Albert Heijn, Etos en Gall & Gall worden geproduceerd met UTZ-gecertificeerde grondstoffen, zegt een woordvoerster van Albert Heijn donderdag tegen Dow Jones.

Unilever heeft zich in internationaal verband gecommitteerd aan 100 procent duurzame cacao in haar producten vanaf 2025, maar in Nederland zal die overstap 'aanzienlijk sneller' plaatsvinden, zegt een woordvoerster van Unilever, die eraan toevoegt dat het Brits-Nederlandse levensmiddelenconcern daar binnenkort nadere mededelingen over zal doen.