Regen bemoeilijkt hulp aan Nederlanders in Frankrijk

De hulp aan de Nederlanders die de dupe zijn geworden van het noodweer in Zuid-Frankrijk wordt bemoeilijkt door nieuwe regenval. De buien zijn echter niet zo heftig als dinsdagavond, zegt een woordvoerder van alarmcentrale Eurocross, die de hulpverlening coördineert.

Twee hulpverleners zijn woensdagavond geland in Marseille en komen donderdagochtend aan in het rampgebied. Door heftige regenbuien zijn auto's, tenten en caravans weggespoeld. De hulpverleners werken samen met de Nederlandse consul. Zodra ze ter plekke zijn, willen ze zo snel mogelijk de hulpverlening op gang krijgen.

"Die zal vooral gericht zijn op het repatriëren van auto's en caravans, maar ook op het repatriëren van de mensen zelf", zegt de woordvoerder. Het is nog de vraag hoeveel mensen terug naar Nederland willen. "Sommige mensen hebben afschuwelijke dingen gezien. Maar het verschilt per persoon hoe je daarmee omgaat. Andere mensen willen juist zo snel mogelijk kijken of er nog wat van hun spullen te redden valt."

Door de regen is het voorlopig niet mogelijk terug te keren naar het rampgebied. "De autoriteiten lopen liever geen enkel risico." Ook is het de vraag hoe de vakantiegangers eventueel terug kunnen keren. "Voor zover ik weet is de luchthaven van Nice nog altijd gesloten. Maar de wegen zijn ook niet overal even begaanbaar."

Door het noodweer zijn voor zover bekend 22 doden gevallen. De alarmcentrale gaat ervan uit dat er geen Nederlandse slachtoffers zijn gevallen. "Sinds woensdagavond hebben we nog twee telefoontjes van gedupeerden gehad, er komen dus nauwelijks meldingen bij", legt de woordvoerder uit. "Als er iemand was vermist, hadden we dat hoogstwaarschijnlijk wel gehoord." Ze sluit echter niets uit. "Het kan altijd zo zijn dat iemand zonder duidelijk plan alleen op pad is gegaan."

Regen bemoeilijkt hulp aan Nederlanders in Frankrijk
Regen bemoeilijkt hulp aan Nederlanders in Frankrijk (Foto: Novum)