Kuyt: "Gelukkig bepaalt de bondscoach de opstelling"

Dirk Kuyt is voorlopig de enige doelpuntenmaker voor het Nederlands elftal op dit WK. Toch werd hij door enkele analytici bekritiseerd over zijn spel. Dat vindt Kuyt raar, maar hij is vooral blij dat de bondscoach er anders tegenaan kijkt.

Ondanks zijn vele gespeelde interlands, zijn tomeloze inzet en het doelpunt voor Oranje tegen Denemarken is niet iedereen te spreken over het spel van de Liverpool-spits. "Het is natuurlijk best raar dat je de waardering niet direct krijgt", zegt Kuyt tegenover Voetbal International.

"Spelers, trainers en mensen om me heen waarderen me wél", vervolgt hij. "Als ik kijk naar mijn prestaties, heb ik nu al meer keren het ongelijk van die critici bewezen. Ik kan alleen maar wijzen op mijn 63 interlands, mijn vijftien goals. Veel mensen vergeten dat ik in meer dan 75 procent van de gevallen niet op mijn positie heb gespeeld."

De oud-Feyenoorder had in de voorbereiding te kampen met de uitspraken van Robin van Persie over 'de grote vier', waar hij niet toe behoorde. De 'grote vier' werd een groots discussiepunt en men vroeg zich openlijk af of Kuyt wel in de aanval moest staan.

Kuyt zegt daar alleen maar kracht uit te hebben geput. "Volgens mij heb ik de laatste 28 interlands gespeeld en dus lach ik om al die critici. Ik weet dat de bondscoach vertrouwen in me heeft. Toen hij me naar Feyenoord haalde, was hij ook al de enige die geloofde dat ik het aankon. De opstelling wordt gelukkig nog altijd door hem bepaald en niet door de media."