Ozzy Osbourne's DNA onder de loep

Wetenschappers zijn zo onder de indruk van het feit dat voormalig Black Sabbath-frontman Ozzy Osbourne nog leeft, dat ze zijn DNA gaan onderzoeken. Hiermee treedt Ozzy (61) toe tot een select groepje mensen, dat precies weet uit welke chromosomen ze bestaat.

Het hoge prijskaartje dat aan zo'n onderzoek hangt - rond de 30.000 euro - hoeft Ozzy niet zelf te betalen. Omdat de oude rocker jarenlang overmatig veel drugs gebruikte, is het een wonder dat hij nog leeft, zeggen wetenschappers. In principe had hij allang dood moeten zijn. Wetenschappers zijn nu benieuwd of hij een bijzonder lichaam heeft, dat misschien beter bestand is tegen zwaar gebruik van drugs.

De zanger begrijpt zelf ook niet hoe hij zijn jarenlange 'rock ‘n roll lifestyle' heeft overleefd. Hij noemt zichzelf 'een medisch wonder', na het 'veertig jaar lang lol maken'. Hij dronk vroeger tijdens het touren vier flessen cognac per dag en ook een ongeluk met een quad in 2003, waarbij hij zijn nek brak, wist Ozzy te overleven.

Waaruit zijn 'medisch wonder' bestaat is wellicht binnenkort duidelijk, als zijn genetische opbouw in kaart is gebracht door het Amerikaanse bedrijf Knome. Volgens de directie van het biotechnologiebedrijf is het bestuderen van personen ‘met een extreme medische geschiedenis' van grote wetenschappelijke waarde.