FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 18 februari 2010

Uitslag 1.000 meter vrouwen

De 1000 meter langebaanschaatsen bij de vrouwen op de Olympische Spelen van Vancouver is gewonnen door Christine Nesbitt. Zij bleef de twee Nederlandse vrouwen Annette Gerritsen en de verrassende Laurine van Riessen voor.

De eerste rit die van belang was, was de derde rit. Daarin nam Jenny Wolf, die zilver won op de 500m, het op tegen Karolina Erbanova. Alhoewel Wolf zoals verwacht snel startte, kon zij dit tempo niet volhouden. Zij zakte terug naar 1.17,91 en bleef daarmee ver verwijderd van de medailles. De 18-jarige Hege Bøkko (zusje van Håvard Bøkko) bleef de snelste tot dat moment met 1.17,43.

In de vijfde rit ging de Zuid-Koreaanse Kim You-Lim onderuit in haar rit tegen de veterane Tomomi Okazaki. De Koreaanse gleed onderuit in de binnenbocht en kwam met haar gezicht tegen de boarding aan, wat haar een bloedlip en een vervlogen droom opleverde. Okazaki kon geen potten breken en reed 1.19,41. Pas in de zevende rit kwam de tijd van Bøkko in gevaar, maar Yekaterina Shikhova kwam drie honderdsten tekort. Ook een van de outsiders, Yekaterina Lobysheva stelde teleur, dus Bøkko bleef de snelste tot aan de dweilpauze.

Na de dweilpauze was het de beurt aan Sang-Hwa Lee, de winnares van de 500m. Na een goede opening stortte zij echter in, waardoor ook zij niet in de buurt van het podium kwam. In de rit hierna nam Anni Friesinger het op tegen Jennifer Rodriguez. Rodriguez kwam tot 1.17,08 en versloeg hiermee Friesinger, die last had van een knieblessure en tijdens de race twee misslagen maakte.

In de twaalfde rit was het de beurt aan de eerste Nederlandse, Ireen Wüst, die het mocht opnemen tegen Heather Richardson. De Nederlandse opende slecht met 18,79 terwijl de Amerikaanse er als een speer vandoor ging met 17,88. Aan het einde van de rit ging Wüst alsnog voorbij aan Richardson, maar het was niet goed genoeg voor de eerste tijd: 1.17,28.

In de rit hierna kwam Laurine van Riessen in actie tegen Olga Fatkulina. Van Riessen opende sterk met 18.08 en reed na 600 meter nog steeds voor op het schema van Rodriguez. De Nederlandse wist dit vol te houden en eindigde onder de 1.17 met 1.16,72, de op dat moment snelste tijd. Deze tijd kwam in de rit tussen Elli Ochowicz en Brittany Schussler niet in gevaar. Nao Kodaira kwam dichter in de buurt, maar kwam acht honderdsten tekort.

In rit 16 mocht Annette Gerritsen het opnemen tegen Yoshii Sayura. Gerritsen wilde revanche nemen na haar val op de 500 meter en opende sterk met 17,89 ondanks een matig lijkende start. Ook na 600 meter reed Gerritsen nog voor op het schema van Van Riessen, en ze finishte in een tijd van 1.16,58. De favoriete Christine Nesbitt maakte in de race hierna enkele misslagen maar kwam alsnog twee honderdsten onder de tijd van Gerritsen.

In de laatste rit nam Margot Boer het op tegen Kristina Groves. Boer opende in 18,20 en kwam goed mee met Groves. Na 600 meter reed zij zelfs ruim voor op de thuisrijdster en lag ze op schema voor goud. Helaas stortte ze aan het einde van de race in en kwam Groves nog terug. Het was echter voor beide dames niet voldoende voor het podium, waardoor Nesbitt goud won voor Gerritsen en Van Riessen.

Uitslagen

# Schaatsster Land Tijd
1 Christine Nesbitt Canada 1.16,56
2 Annette Gerritsen Nederland 1.16,58
3 Laurine van Riessen Nederland 1.16,72
4 Kristina Groves Canada 1.16,78
5 Nao Kodaira Japan 1.16,80
6 Margot Boer Nederland 1.16,94
7 Jennifer Rodriguez Verenigde Staten 1.17,08
8 Ireen Wüst Nederland 1.17,28
9 Heather Richardson Verenigde Staten 1.17,37
10 Hege Bøkko Noorwegen 1.17,43

Twee jaar schorsing na zes rode kaarten in een wedstrijd

Een Schotse amateurvoetballer heeft een schorsing van twee jaar gekregen nadat hij zes rode kaarten in één wedstrijd ontving. De 39-jarige Paul Cooper van Hawick United zal nu een andere hobby moeten zoeken voor de zaterdagen.

In november van vorig jaar ontving Cooper zijn tweede gele kaart omdat hij protesteerde. Nadat hij zijn eerste rode kaart kreeg ging hij helemaal door het lint en schold de Schotse scheidsrechter de huid vol met nog vijf extra rode kaarten als gevolg.

"Ik heb volledig overdreven gereageerd en zei zaken die ik niet mocht zeggen. Ik heb na de wedstrijd nog mijn verontschuldigingen aangeboden bij de scheidsrechter. Helaas was dit niet mijn eerste schorsing, maar ik had toch maar op een zestal maanden gerekend. Ik was geschokt toen ik hoorde dat ik twee jaar kreeg," zei Cooper die tot nu toe 22 jaar heeft gevoetbald.

Uitslag Hamburger SV - PSV

PSV heeft in de Europa League met 1-0 verloren van Hamburger SV. In Duitsland verloor de ploeg van trainer Fred Rutten onnodig middels een penalty van Marcell Jansen. Beide ploegen kregen kansen op meer, maar deze werden niet benut.

Het duel tussen Hamburger SV en PSV begon afwachtend en in het eerste kwartier was een gele kaart voor Mladen Petric na een overtreding op Orlando Engelaar vrijwel de enige gebeurtenis. De Nederlandse international zorgde na twintig minuten voor gevaar door een vrije trap van Balázs Dzsudzsák richting kruising te koppen, maar HSV-doelman Frank Rost tikte te bal goed weg. Aan de andere kant was het vijf minuten later Stanislav Manolev die Petric dom neerlegde, waarna Marcell Jansen vanaf elf meter de 1-0 aan kon tekenen.

Na het doelpunt ging PSV op zoek naar de gelijkmaker en had de Eindhovense ploeg na een half uur spelen recht op een strafschop. Scheidsrechter Circhetta zag echter niets in de overtreding van Joris Mathijsen op Danko Lazovic. Toch bleef ook HSV gevaarlijk.

Na rust werd de wedstrijd harder, maar ook opener. HSV kwam het beste uit de startblokken, maar het Isaksson die de Eindhovense ploeg op de been hield. Aan de andere kant zorgde PSV via de linkerflank voor veel gevaar. Dzsudzsák gaf vele voorzetten, maar deze goede mogelijkheden werden door onder meer Toivonen, Ooijer en Bakkal niet gepromoveerd tot doelpunten.

Na een uur spelen kwam Ruud van Nistelrooy bij HSV binnen de lijnen, maar de voormalig PSV'er kon nimmer gevaarlijk worden. Aan beide zijden waren in het verloop van de tweede helft nog vele kansen, maar de ploegen wisten niet meer te scoren, zodat PSV onnodig in Hamburg tegen een nederlaag aan is gelopen.

Hamburger SV

1 - 0

PSV

 26' Jansen(pen)
 
 
 Gele kaart: Petric, Aogo, Jansen, Jarolim, (Hamburger SV), Manolev, Pieters, Afellay, (PSV)
 
Stadion: HSH Nordbank Arena, Hamburg
Toeschouwers: 35.000
Arbiter: Circhetta (Zwi)
 
Opstelling:   Opstelling:
Rost
Demel (Boateng/81)
Rozehnal
Mathijsen
Aogo (Zé Roberto/60)
Tesche
Jarolim
Rincón
Jansen
Petric
Berg (Van Nistelrooy/65)
  Isaksson
Manolev (Ooijer/46)
Rodríguez
Salcido
Pieters (Vukovic/81)
Bakkal
Engelaar
Afellay
Dzsudzsák
Lazovic
Toivonen (Koevermans/78)

VVD Groningen ft. New Kids

Een promotiefilmpje van de VVD in Groningen om te huilen. De dame in beeld is de nr 4 op de lijst en het schoolvoorbeeld van de vervelende student waar heel Nederland een hekel aan heeft. Aangeleerde RRRR, dikke buik, altijd brak, haalt geen punt en blaat alsof ze het wiel heeft uitgevonden.

Daarnaast is het meer dan vermakelijk, gezien ze danst als en koe, de clip om te lachen en de tekst om te huilen. Als je het al kan verstaan. Om dit alles te onderstrepen, let op het meer dan misplaatste slot, "Wie wordt hier nou raadslid, jij of ik".

Met dank aan phylon voor de submit.

BAM!

Uitslagen Europa League (18/02/2010)

Vandaag zijn de heenduels van de eerste knockoutronde van de Europa League afgewerkt. Ajax en PSV gingen onderuit, terwijl FC Twente zijn duel met Werder Bremen winnend afsloot. Hieronder vind je alle uitslagen van vandaag.

 
FC Rubin Kazan (RUS) - Hapoel Tel-Aviv FC (ISR) 3-0

14' Aleksandr Bukharov 1-0
23' Aleksandr Bukharov 2-0
69' Sergei Semak 3-0


AFC Ajax (NED) - Juventus FC (ITA) 1-2

17' Miralem Sulejmani 1-0
31' Amauri 1-1
58' Amauri 1-2

90'+2 Hasan Salihamid¸ić (Juventus)

 
Club Brugge KV (BEL) - Valencia CF (ESP) 1-0

51' David Silva (Valencia/2x geel)

56' Dorge Kouemaha 1-0

 
Villarreal CF (ESP) - VfL Wolfsburg (GER) 2-2

43' Marcos Senna 1-0
65' Grafite 1-1

83' Iván Marcano (Villarreal)

84' Grafite (Pen) 1-2
85' Marco Rubén 2-2
 

Royal Standard de Liège (BEL) - FC Red Bull Salzburg (AUT) 3-2

4' Marc Janko 0-1
45' Marc Janko 0-2
66' Axel Witsel 1-2
80' Igor de Camargo 2-2
82' Axel Witsel 3-2


FC Twente (NED) - SV Werder Bremen (GER) 1-0

39' Theo Janssen 1-0


LOSC Lille Métropole (FRA) - Fenerbahçe SK (TUR) 2-1

3' Florent Balmont 1-0
5' Gökçek Vederson 1-1
52' Pierre-Alain Frau 2-1


Hertha BSC (GER) - SL Benfica (POR) 1-1

4' Ángel di María 0-1
33' Javi García (e.d.) 1-1


Fulham FC (ENG) - FC Shakhtar Donetsk (UKR) 2-1

3' Zoltán Gera 1-0
32' Luiz Adriano 1-1
63' Bobby Zamora 2-1


Liverpool FC (ENG) - FC Unirea Urziceni (ROU) 1-0

81' David N'Gog 1-0


Hamburger SV (GER) - PSV Eindhoven (NED) 1-0


26' Marcell Jansen (Pen) 1-0


Athletic Club de Bilbao (ESP) - RSC Anderlecht (BEL) 1-1


35' Lucas Biglia 0-1
58' Mikel San José 1-1
 

FC København (DEN) - Olympique de Marseille (FRA) 1-3


72' Mamadou Niang 0-1
79' Jesper Grønkjær (Pen) 1-1
84' Hatem Ben Arfa 1-2
90' Charles Kaboré 1-3


Panathinaikos FC (GRE) - AS Roma (ITA) 3-2


29' Mirko Vučinić 0-1
67' Dimitrios Salpigidis 1-1
81' David Pizarro (Pen) 1-2
84' Lazaros Christodoulopoulos 2-2
89' Djibril Cissé 3-2
 

Club Atlético de Madrid (ESP) - Galatasaray SK (TUR) 1-1


23' José Antonio Reyes 1-0
77' Abdel-Kader Keïta 1-1

Riesch wint supercombi, Vonn faalt

Skiester Maria Riesch heeft donderdag de olympische titel op de supercombinatie gewonnen. De Duitse was in de slalom veel sneller dan Julia Mancuso uit de Verenigde Staten die zilver won. Lindsey Vonn, die door een beste tijd op de afdaling als laatste van start mocht, miste een poortje en kon geen tweede medaille bijschrijven.

Anja Pärson deed het op de slalom uitstekend en klom van de zevende naar de derde plaats. De Zweedse stond met drie skiesters te gaan nog eerste, maar zag eerst Julia Mancuso en vervolgens Maria Riesch sneller naar beneden komen. Omdat Vonn uitviel haalde Pärson toch haar zesde olympische medaille binnen.

De Tsjechische Sarka Zahrobska was lang de verrassing van de slalom. De specialiste op het technische werk was na de afdaling nog 22e, maar zag na een goede slalom tien concurrentes op rij zich stukbijten op haar tijd totdat uiteindelijk de Oostenrijkse Kathrin Zettel haar tijd verbeterde. Zahrobska werd uiteindelijk fraai zevende.

Jochie van 9 verkoopt drugs aan agent

Een Zweedse agent heeft deze week een wel heel jonge drugsdealer in de kraag gevat. Het ventje van amper negen jaar oud bood de undercoveragent in de stad Malmö een zak speed aan. De politie heeft de vader van het kereltje gearresteerd.

De bewuste politieman doorzocht een appartement in de Zweedse stad voor een ander politieonderzoek toen ineens de deurbel ging. Bij het openen van de deur , zag de agent een jongetje met een zak wit poeder. De beste man nam de zak amfetamine direct aan, waarop het ventje tweeduizend Zweedse kronen, zo'n tweehonderd euro, in contanten vroeg. Toen de agent als antwoord zich bekend maakte als de sterke arm der wet, ging het kereltje er als een haas vandoor.

De politie wist de jonge dealer echter gauw in de kraag te vatten. Even later bleek dat zijn 41-jarige vader, een bekende van de politie, zijn zoontje had gestuurd om de drugs bij hem af te leveren. "Hij is wel eerder in aanraking geweest met de politie, maar we hadden nooit gedacht dat hij zijn negenjarige zoon zou inzetten als drugskoerier", aldus een geschokte rechercheur Daniel Jonasson.

De vader van het jonge dealertje is dinsdag aangehouden na een uitgebreid verhoor. Zijn zoontje is overgebracht naar familie die hopelijk wel goed voor hem zorgt.

Opnieuw problemen met dweilmachines

Het schaatstoernooi op de Olympische Winterspelen in Vancouver blijft niets bespaard. Vandaag waren er wederom problemen met een van de dweilmachines. Twee uur voor de start van de 1.000 meter bij de vrouwen liet een van de machines in een van de bochten naast een spoor van water ook ijsresten achter.

Het ijs is terplekke snel opnieuw schoongemaakt en ook de dweilmachine is gerepareerd, zodat de strijd bij de vrouwen normaal doorgang kan vinden. Voor Nederland komen Laurine van Riessen, Margot Boer, Annette Gerritsen en Ireen Wüst in actie.

Slechts 300 exemplaren van Ace Attorney in Benelux

Gisteren lieten we jullie een trailer zien van de nieuwe Ace Atoorney-spin-off Ace Attorney Investigations: Miles Edgeworth. Wij zeiden toen dat de game morgen op 19 februari uitkwam. Dit klopt gedeeltelijk ook, maar Capcom-distribiteur Brizamila heeft besloten de game niet uit te geven in de Benelux.

Dit betekent dus dat onder andere Bart Smit, Free Record Shop en Dixons de game niet zullen gaan verkopen. Toen er na gevraagd werd bij Brizamila werd duidelijk dat er nooit de intentie was de game hier uit te brengen. Veel Ace Attorney-fans zullen ongetwijfeld teleurgesteld zijn door dit besluit. 

"Wij gaan Ace Attorney Investigations: Miles Edgeworth niet in Nederland doen", bevestigt Robin Wolff van Brizamila tegenover [N]Gamer. "In de Benelux worden slechts 300 stuks verspreid door Global Distributie.[...] De DS is door de R4 niet langer levensvatbaar. Er wordt erg makkelijk over gedaan, maar wij durven geen risico meer te lopen op dit platform."

Volgens Brizamila is de grote boosdoener de piraterij die in de Benelux heerst. Het is dan ook onzeker of ze toekomstige games als Okamiden hier zullen uitgeven. 

"Als Nintendo niets doet, zullen de verkopen verder dalen en de prijzen nog verder onder druk komen te staan", zegt Wolff. Er is dan, op enkele uitzonderingen na, geen geld meer te verdienen."

Het lijkt erop dat alleen Intertoys een deel van de 300 exemplaren van de game zal verkopen, omdat zij een andere distribiteur hebben. Mocht je de game alsnog willen, dan stellen wij voor dat je morgen dus naar de Intertoys gaat. Of Capcom hier de juiste keuze heeft gemaakt valt te betwijfelen. Wat vinden jullie?

Wüst: "Ik heb de ideale benen"

Ireen Wüst heeft veel vertrouwen in de komende afstanden op de Olympische Winterspelen in Vancouver, De schaatsster denkt met name op de 1.500 meter hoge ogen te kunnen gaan gooien. Ook op de 1.000 meter van later vandaag zal de TVM-rijdster mooie dingen willen laten zien.

"Ik kan op de 1.000 en 1.500 meter nog mooie dingen laten zien," zei Wüst. "Ik heb voor de 1.500 meter de ideale benen. Met mijn inhoud en de snelheid zit het wel goed."

Onduidelijkheid over NAVO-brief blijft

Het is de Tweede Kamer niet gelukt de onduidelijkheid rond het NAVO-verzoek voor een langer militair verblijf in Uruzgan weg te nemen. Dat bleek vanavond tijdens het spoeddebat in de Tweede Kamer.

De voltallige oppositie snapt niet waarom de NAVO een officieel verzoek heeft ingediend voor een vervolgmissie in Uruzgan, terwijl duidelijk was dat de PvdA daarmee niet zou kunnen instemmen. Doorgaans stuurt het bondgenootschap alleen een officieel verzoek als duidelijk is dat het op voldoende draagvlak kan rekenen.

Vicepremier Wouter Bos (PvdA) liet gisteren echter weten dat het verzoek wat de PvdA betreft niet wordt ingewilligd. Het kabinet moet daarover morgen een besluit nemen. En hoewel Bos eerder nog ontkende dat hij van het NAVO-verzoek op de hoogte was, moest hij afgelopen vrijdag bekennen dat Verhagen de contacten met de NAVO in goed overleg met de meest betrokken bewindslieden, onder wie Bos, heeft onderhouden.

Omdat Bos tijdens het debat volgens de VVD te veel onduidelijkheid liet bestaan over deze gang van zaken, werden de ministers van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) en voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders (PvdA) erbij geroepen.

De onduidelijkheid bleef. Verhagen ontkende dat een langer verblijf in Uruzgan volgens de PvdA onbespreekbaar was. "Ik ben niet zo naïef dat ik ga spreken met de secretaris-generaal van de NAVO over opties waar een veto op ligt, want ik kan mijn tijd wel beter besteden."

Koenders wees er echter op dat de NAVO wist waar het met de PvdA aan toe was. "De NAVO wist zeer goed hoe de PvdA er in zat." De bewindsman ontkende ook dat het bondgenootschap met een voorstel komt waarmee het kabinet meteen volmondig kan instemmen. "Het is logisch wanneer je verschillende opties ontwikkelt dat je dan ook naar de NAVO gaat om er naar te laten kijken. Dat is iets heel anders dan dat er een brief komt om vervolgens ja en amen tegen te zeggen."

Badmintonvrouwen naar halve finale EK

Via een 4-1 overwinning op België heeft het Nederlandse vrouwenteam de halve finale bereikt op het EK voor landenteams in Warschau. Oranje komt uit zonder toppers als Yao Jie, Judith Meulendijks en Rachel van Cutsen maar Nederland is in de breedte zeer sterk. Dat maakt dit EK wel duidelijk. In de halve eindstrijd, zaterdagmiddag om twaalf uur, staat Oranje tegenover de winnaar van Schotland-Rusland.

De wedstrijd tegen België begon met een verrassende overwinning van Patty Stolzenbach. De nummer 91 van de wereld klopte de hogergeplaatste Lianne Tan in twee snelle games. "Ik had van haar gewonnen op de Yonex Dutch Open. Ik verwachtte een gelijkopgaande partij. Maar dit was mijn beste optreden deze week. Het liep als een trein,'' aldus Almere-speelster Stolzenbach.

Na verlies van Thamar Peters tegen Stefanie Bertels was het snel bekeken. Iris Tabeling (in het enkelspel) en de sterke Nederlandse dubbels Lotte Jonathans/Paulien van Dooremalen en Selena Piek/Samantha Barning maakten het karwei resoluut af.

Uitslag Ajax - Juventus

Ajax heeft zijn eerste wedstrijd in de tweede ronde van de Europa League verloren. In eigen huis was Juventus met 1-2 te sterk.

Ajax begon sterk aan de wedstrijd en had in de eerste tien minuten een groot overwicht, maar tot kansen kwam het niet. Daarna liet het het hoge tempo in varen, maar juist toen was de eerste de beste kans meteen raak. Miralem Sulejmani, die bij afwezigheid van Marko Pantelic weer eens in de basis mocht starten, scoorde na een pass van Luis Suárez. Pas na 25 minuten kwam de eerste kans voor Juventus. Na een snelle omschakeling kwamen de Italianen eruit, maar het schot van Diego werd gekeerd door Maarten Stekelenburg. Na een half uur kwam Juventus langszij. Amauri scoorde uit een kopbal.

Ajax zakte na deze tegenvaller echter niet in en bleef goed spelen. Het kreeg verschillende kansen, onder meer via Alderweireld, maar zijn kopbal ging net naast. Suárez werd in het strafschopgebied flink aan zijn shirt getrokken, maar zowel de scheidsrechter, de grensrechter als de zesde man zagen er geen penalty in.

Na tien minuten spelen in de tweede helft kwam Juventus dan toch op voorsprong dankzij bij een kopie van het eerste doelpunt. Na de voorzet van Del Piero kon Amauri scoren met een kopbal terwijl er nauwelijks verdedigd werd. Ajax ging daarna op jacht naar de gelijkmaker, maar had grote moeite met het creëren van kansen. Siem de Jong was in de 77e minuut zeer dichtbij, maar zijn schot ging op de paal.

Ook in de slotfase probeerde Ajax nog van alles, maar het slaagde er niet meer in de achterstand ongedaan te maken. Ook een rode kaart in de blessuretijd voor Salihamidzic veranderde er niks meer aan.

AFC Ajax

1 - 2

Juventus

 16' Sulejmani
   31' Amauri
 58' Amauri
 
 Gele kaart: Sulejmani, Oleguer, Suárez, (AFC Ajax), Legrottaglie, Marchisio, Diego, (Juventus)
 Rode kaart: , Salihamidzic (90+2) (Juventus)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 51.675
Arbiter: Bebek (Kro)
 
Opstelling:   Opstelling:
Stekelenburg
v.d.Wiel
Oleguer
Alderweireld
Vertonghen
De Zeeuw
De Jong
Enoh (Suk/86)
Sulejmani (Rommedahl/80)
Suárez
Emanuelson (Eriksen/73)
  Buffon
Zebina (Grygera/46)
Legrottaglie
Chiellini
Marchisio
Melo
Diego (Trézéguet/80)
Sissoko
De Ceglie
Del Piero
Amauri (Salihamidzic/71)

Berger pakt olympisch goud op biatlon

Tora Berger heeft zojuist bij het biatlon goud gepakt op de 15 kilometer individueel. De Noorse, die als tweede van de 86 biatletes was gestart, was snel op de ski's en maakte maar een schietfout.

Elena Khrustaleva uit Kazachstan pakte op twintig seconden achterstand verrassend het zilver. Darya Domracheva greep voor Wit-Rusland het brons. De Duitse Magdalena Neuner, die olympisch goud pakte op de achtervolging, werd tiende. De Slowaakse Anastasya Kuzmina, goed voor goud op de sprint, eindigde buiten de top tien. De Poolse Weronika Novakowska leek een aanval op het goud te gaan, maar dankzij een schietfout kwam ze net naast het podium terecht.

Uitslag FC Twente - Werder Bremen

FC Twente is er zojuist in geslaagd om de eerste wedstrijd in de tweede ronde van de Europa League te winnen. In de Grolsch Veste waren de mannen van trainer Steve McClaren met 1-0 te sterk voor het Duitse Werder Bremen. Het enige doelpunt van de wedstrijd werd in de eerste helft door Theo Janssen gemaakt.

FC Twente had in het begin van de wedstrijd een overwicht. Dit leverde een aantal goede kansen op voor de ploeg uit Enschede. De aanvallers van de Tukkers stonden echter niet op scherp, waardoor een doelpunt uitbleef. Blaise N'Kufo raakte de touwen uiteindelijk wel, maar deed dit in buitenspelpositie.

Toch kon FC Twente niet voorkomen dat het spel zich langzaam maar zeker naar de eigen helft verplaatste. Werder Bremen wist het de thuisploeg af en toe behoorlijk moeilijk te maken. Zo kreeg Claudio Pizarro een opgelegde kans en was Per Mertesacker ook dichtbij een treffer. In beide gevallen reageerde Sander Boschker, die moeizaam aan de wedstrijd begon, attent. Toch leek een Duitse goal een kwestie van tijd te zijn.

Zoals zo vaak viel het doelpunt echter aan de andere kant. Theo Janssen stak het middenveld over en koos er al snel voor om het eens van afstand te proberen. Zijn pegel zeilde vervolgens in de verre hoek, waardoor de Tukkers aan de leiding gingen. Deze treffer gaf de thuisploeg meer zelfvertrouwen. Het keurkorps van McClaren wist het initiatief in de wedstrijd weer van Werder Bremen over te nemen, waarna een tweede treffer in de lucht hing.

Kenneth Perez dacht zelfs het tweede doelpunt voor FC Twente gemaakt te hebben. De Deen werd echter teruggefloten vanwege een duwtje. In de slotfase bleef de ploeg uit Enschede jacht maken op meer, maar er werd niet meer gescoord.

FC Twente

1 - 0

Werder Bremen

 39' Janssen
 
 
 Gele kaart: Janssen, (FC Twente), Marin, Hunt, (Werder Bremen)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 24.000
Arbiter: Batista
 
Opstelling:   Opstelling:
Boschker
Stam
Douglas
Wisgerhof
Tiendalli
Brama
Perez (Tioté/70)
Janssen
Ruiz
N'Kufo
Stoch (de Jong/85)
  Wiese
Fritz
Mertesacker
Naldo
Pasanen (Abdennour/32)
Frings
Niemeyer (Borowski/77)
Özil (Almeida/67)
Hunt
Pizarro
Marin

Internetten in trein vanaf eind maart

Reizigers kunnen vanaf eind maart in een intercity van de NS gebruikmaken van gratis internet. De trein gaat volgens een NS-woordvoerder op verschillende routes rijden. Eerder hield de NS al een proef. Aan het einde van dit jaar moet een derde van alle intercity's een internetverbinding hebben. Ook kunnen reizigers dan op een tv-scherm reisinformatie van de NS zien.

Verkeersminister Camiel Eurlings (CDA) trok vijftien miljoen euro uit voor internet in de treinen van de NS om meer automobilisten naar de trein te lokken. In 2012 moeten alle intercity's van de NS en alle treinen van Arriva internet hebben. Arriva krijgt 1,1 miljoen euro van de minister.

Dalai Lama blij na ontmoeting met Obama

De ontmoeting tussen de Dalai Lama en de Amerikaanse president Barack Obama is ten einde. De bespreking op het Witte Huis duurde meer dan een uur en na afloop zei de Tibetaanse spiritueel leider 'heel blij' te zijn.

De Dalai Lama vertelde verslaggevers vandaag dat hij met Obama heeft gesproken over de bevordering van de menselijke waarden, religieuze harmonie en de zorgen van het Tibetaanse volk. Volgens de Dalai Lama was Obama 'behulpzaam'.

Obama verklaarde volgens woordvoerder Robert Gibbs dat hij een groot voorstander is van 'het behoud van de unieke religieuze, culturele en linguïstische identiteit van Tibet en de bescherming van de mensenrechten van het Tibetaanse volk'.

De grotendeels symbolische ontmoeting met de Dalai Lama was ingetogen uit respect voor China. Beijing beschouwt de Boeddistische monnik als een seperatist en Obama wil zich niet de woede van China op de hals halen op een moment dat de samenwerking met Beijing op het gebied van de nucleaire impasse, de klimaatverandering en andere prioriteiten hard nodig is.

Dalai Lama blij na ontmoeting met Obama
Dalai Lama blij na ontmoeting met Obama (Foto: Novum)

 

Hoge prijs kaarten WK-voetbal schrikt fans af

De hoge prijs voor kaarten voor het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika schrikt veel supporters af. De wereldvoetbalbond FIFA doet dan ook een dringend beroep op de reisorganisaties om hun prijzen te verlagen om de stadions vol te krijgen.

Volgens algemeen secretaris Jerome Valcke van de FIFA zijn nog 800.000 tickets te koop. Door de dure kaarten dreigen nu veel buitenlanders thuis te blijven. Zestien weken voor de start van het WK zijn alleen de groepswedstrijden van Engeland uitverkocht, voor de overige duels valt de interesse tegen, aldus Valcke. De FIFA ging er aanvankelijk van uit dat 500.000 fans naar Zuid-Afrika zouden komen, maar vreest dit aantal niet te halen.

Vliegtuigje tegen kantoorflat in Texas

In Austin in de Amerikaanse staat Texas is vandaag een privévliegtuigje tegen een kantoorgebouw van de Amerikaanse belastingdienst gevlogen. Op de tweede en derde etage van het zeven verdiepingen tellende kantoorgebouw is brand uitgebroken. Twee mensen raakten gewond en werden naar het ziekenhuis overgebracht.

De meeste mensen in het gebouw konden het pand verlaten. Volgens de brandweer in Austin wordt een persoon vermist.

Een woordvoerder van de Amerikaanse federale luchtvaartdienst FAA zei dat de piloot van het vliegtuig geen vluchtplan had ingediend. Uit voorzorg zijn twee F-16's opgestegen die een patrouille boven de plek van de crash uitvoerden.

De autoriteiten onderzoeken of de piloot met opzet het gebouw is binnengevlogen. De man zou op het internet een bericht hebben achtergelaten waarin hij zijn boosheid over de belastingdienst uitspreekt en geweld 'het enige antwoord' noemt.

Vliegtuigje tegen kantoorflat in Texas (foto: Novum)

Imam vergelijkt Wilders met Hitler

De omstreden imam Fawaz Jneid vergelijkt PVV-leider Geert Wilders met nazileider Adolf Hitler en de Italiaanse dictator Benito Mussolini. Wilders doet 'soortgelijke uitspraken', zegt Fawaz in een interview met Novum Nieuws.

"Figuren als Hitler en Mussolini zijn ook door eerlijke verkiezingen aan de macht gekomen. Zij werden ook gesteund door de mensen, vaak door soortgelijke uitspraken", zegt Fawaz. De uitspraken van Wilders kunnen volgens de imam leiden tot 'bloedvergieten en een verscheurde samenleving'.

Wilders, die voor de rechtbank in Amsterdam terechtstaat voor onder meer aanzetten tot haat, had Fawaz willen oproepen als getuige, samen met enkele andere radicale moslims. Volgens Wilders had hij door de ondervraging van Fawaz kunnen aantonen dat hij de waarheid spreekt als hij zegt dat de islam geweld predikt. De rechtbank vond het echter niet nodig Fawaz te laten komen.

Fawaz zegt dat hij graag zou zijn gekomen. "Ik zou hem en alle andere aanwezigen aan de hand van de teksten uit de koran die hij zelf aanhaalt, laten zien dat wat hij zegt niet klopt. Wilders heeft gelogen over moslims en de islam."

Fawaz is verbonden aan de salafistische As Soennah-moskee in Den Haag. Hij haalde onder meer het nieuws toen hij in 2004 in een preek toenmalig VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali, bekend om haar kritiek op de islam, kanker in de hersenen en aan de tong toewenste.

Fawaz wil niet zeggen of hij nog steeds achter die uitspraak staat. "Het is een persoonlijke kwestie of ik dat nog steeds vind."

'Wilders is net Hitler' (foto: FOK!)

Tweemansbob gewoon aan start training

De Nederlandse tweemansbob zal vandaag gewoon aan de start verschijnen van de tweede trainingsdag van deze Spelen. Gisteren crashte piloot Edwin van Calker en remmer Arnold van Calker in de eerste trainingsrun, maar ze liepen geen zware averij op.

Arnold had wel last van een pijnlijke rib en de slee was licht beschadigd. De Nederlanders hadden echter te kort tijd om het euvel aan de slee te verhelpen. Vaste remmer Sybren Jansma neemt vandaag de plek van Arnold van Calker over.

Rummenigge: "Van Gaal mag langer blijven"

Bayern München wil graag dat Louis van Gaal langer in dienst blijft van de club als hij zo succesvol blijft. Dat zei clubvoorzitter Karl-Heinz Rummenigge vandaag.

"Bayern is op zoek naar continuïteit," aldus Rummenigge. "Als Van Gaal succesvol blijft kan hij ook na afloop van zijn contract medio 2011 bij Bayern blijven. Spelers en trainer begrijpen elkaar nu veel beter dan aan het begin van het seizoen."

Bayern had een stroeve start onder Van Gaal, maar de laatste dertien wedstrijden werden allen gewonnen. Der Rekordmeister staat tweede in de Bundesliga met één doelpunt verschil met het verrassend goed presterende Bayer Leverkusen. Ook in de Champions League en de DFB Pokal strijden de Zuid-Duitsers nog mee om de prijzen.

Testdag Jerez 18 februari

Rubens Barrichello heeft de snelste tijd op de klokken gebracht tijdens de testdag vandaag op Jerez. De Braziliaan bleef in zijn Williams Renault-coureur Vitaly Petrov bijna zeven tienden voor. Sebastian Vettel wist beslag te leggen op de derde tijd van de dag.

Testdag 18-02-2010, Jerez

Pos Coureur Team Tijd Ronden
1 R. Barrichello Williams 01:27.145 98
2 V. Petrov Renault 01:27.828 56
3 S. Vettel Red Bull 01:28.162 70
4 N. Rosberg Mercedes Grand Prix 01:28.151 71
5 F. Massa Ferrari 01:28.879 92
6 P. de la Rosa Sauber 01:29.691 8
7 P. di Resta Force India F1 01:30.344 33
8 T. Glock Virgin Racing 01:30.476 72
9 V. Liuzzi Force India F1 01:30.666 24
10 L. Hamilton McLaren 01:31.633 57
11 S. Buemi Scuderia Toro Rosso 01:32.678 57
12 H. Kovalainen Lotus F1 01:33.554 30

FIFA-baas Blatter krijgt er geen genoeg van

FIFA-president Sepp Blatter heeft nog geen genoeg van zijn werk. De Zwitser wil in 2011 opgaan voor herverkiezing, wat hem tot 2015 in het zadel zou moeten houden als baas van de wereldvoetbalbond.

"Mijn missie is nog niet beëindigd", stelde de 73-jarige Blatter vandaag in Zürich. Hij reageerde met zijn uitlating op een uitspraak van de president van de Aziatische voetbalbond in een interview met de Britse krant The Guardian. Mohammed bin Hammam bepleit een maximum aantal termijnen voor FIFA-presidenten tot twee. "Ik geloof dat acht jaar genoeg is voor elke president in het voetbal", zei hij. Bin Hammam wil tijdens de bestuursvergadering van de FIFA in maart een voorstel van die strekking indienen. Blatter staat sinds 1998 aan het roer van de bond. "Ik ben blij dat er een kandidaat voor de verkiezing van FIFA-president is", reageerde hij verder op de uitlating van Bin Hammam.

Combinatie: Vonn leidt na afdaling

Lindsey Vonn heeft de afdaling bij de combinatie op haar naam geschreven. De Amerikaanse, die gisteren de olympische titel op de afdaling pakte en ook favoriet is voor de titel op de combinatie, deed dat in een tijd van 1.24,16.

Maria Riesch eindigde in 1.24,49 als tweede en de Amerikaanse Julia Manusco kwam in de derde tijd over de meet. De Zweedse Anja Pärson, die gisteren zeer zwaar ten val kwam op de afdaling, stond aan de start, en eindigde als zevende.

Later vandaag volgt de afsluitende slalom.

Armlastig Portsmouth wil spelers verkopen

Portsmouth heeft bij de Premier League een verzoek ingediend om spelers te mogen verkopen buiten de transferwindow. De club heeft een schuld van naar verluidt bijna 70 miljoen euro en hoopt met de uitverkoop een dreigend faillissement te voorkomen. Dit bevestigde Pompey vandaag tegenover de BBC.

De transfermarkt sloot ruim twee weken geleden, maar Portsmouth hoopt dat de organisatie van de Premier League een uitzondering wil maken om de club van de ondergang te redden. Als de hoogste Engelse voetbaldivisie akkoord gaat, moet ook de FIFA nog haar toestemming verlenen voor het hoogst ongebruikelijke verzoek.

De Zuid-Engelse club, die laatste staat in de Premier League, zou het liefst enkele van haar sterspelers van de hand doen. De namen van Algerijns international Nadir Belhadj, de Duitser Kevin-Prince Boateng en Marc Wilson uit Ierland worden hierbij nadrukkelijk genoemd.

Portsmouth heeft dit seizoen al vier verschillende eigenaren gehad en zegt momenteel in onderhandeling te zijn met twee geïnteresseerde partijen. Vanwege de torenhoge schulden bij diverse eisers is het echter onzeker of de club van de ondergang kan worden gered.

Vrouw van bijna 250 kilo bevallen

Blij nieuws uit Roemenië. Een vrouw van maar liefst 240 kilo heeft daar vandaag het leven geschonken aan haar eerste kind. De 25-jarige dikzak wierp de kleine in een ziekenhuis voor obesitaspatiënten.

"De baby is de vrucht van de liefde tussen mij en mijn man in wording", aldus een dolgelukkige Victoria Lacatus. Haar verloofde is met een gewicht van slechts 70 kilo een stuk lichter. "Ik wilde de kleine zo graag, dat ik er alles voor zou willen opgeven."

Ondanks het gewicht van de moeder, heeft de baby een normaal geboortegewicht. De gezonde baby, die dankzij een keizersnede werd geboren in een ziekenhuis in de Roemeense hoofdstad Boekarest, legt een keurige 5,8 pond in de weegschaal. Het geslacht is helaas niet bekendgemaakt.

FFXIII's Lightning raakt de gevoelige snaar van Leona Lewis

Het zal sommige mensen niet ontgaan zijn dat Final Fantasy XIII's Japanse liedje "Eternal Love" van zangeres Sayuri Suguwara voor Europa en Amerika is vervangen door "My Hands" van de hier ietwat bekendere zangeres Leona Lewis.

Het nummer komt van haar laatste cd, die overigens niet specifiek is geschreven voor FFXIII, maar willekeurig is uitgekozen door Square Enix als het themalied.

Hieronder twee promotionele filmpjes (een Xbox 360 en PS3-versie) waarin onder andere te zien is hoe Leona een potje Final Fantasy XIII aan het spelen is. Of daadwerkelijk de gevoelige snaar van Leona is geraakt door het vrouwelijke hoofdpersonage "Lightning", zoals zij vertelt in het filmpje, is misschien ietwat te betwijfelen. Maar ja... wie zou dat niet zeggen als je hiervoor extra krijgt uitbetaald, naast de verdienste die zij al maakt aan de album-verkopen.

Civilization V aangekondigd

2K Games heeft vandaag een nieuw deel aangekondigd in de populaire Civilization-serie, namelijk Civilization V voor de PC. In dit turn-based spel is het de bedoeling om je eigen land op te bouwen tot iets groots. Je kan bijvoorbeeld de wereld overnemen met oorlog, of een land worden waar kennis regeert. De vorige games in deze serie waren zo populair door het verslavende gedeelte, de speler deed vaak 'nog maar één ronde', wat natuurlijk veel langer doorging.

Er zijn veel nieuwe features in 'Civ5', zo zijn de graphics opgepoetst, zijn er veel meer keuzes om de diplomatie in je land te regelen en is er een grote multiplayer. Ook is er veel nadruk op realisme, zo reageren landen wat realistischer, en zullen ze niet bij elke misstap een oorlog uitroepen.

Hieronder zijn de eerste twee screenshots te zien, de game komt exclusief voor de PC uit in de herfst.

Civ5

Civ5

Militairen bestormen presidentieel paleis Niger

Militairen hebben vandaag gewapenderhand het presidentieel paleis in de hoofdstad van het Afrikaanse Niger bestormd. Waar president Mamadou Tandja nu verblijft is niet bekend.

De bestorming vond plaats terwijl ministers in het paleis in vergadering bijeen waren, zei een ooggetuige. Na ongeveer een kwartier hield het schieten op. Volgens een AP-correspondent zijn angstige bewoners het centrum van Niamey ontvlucht.

Een journalist bij het paleis, Traoré Amadou, zei dat de verblijfplaats van de president onbekend was.

Regeringsmedewerkers waren niet bereikbaar voor commentaar. De nationale radio meldde niets over de gebeurtenissen.

In het uraniumrijke Niger werd vorig jaar in een referendum een grondwetswijziging goedgekeurd waardoor de president langer kon aanblijven. De oppositie was fel tegen de wijzigingen, omdat Tandja er bijna totalitaire macht door kreeg. Tandja stelde dat hij alleen maar aanbleef omdat de bevolking dat wilde.

Niger behoort tot de vijf minst ontwikkelde landen ter wereld. Maar liefst zeventig procent van de bevolking is analfabeet. Het land aan de zuidelijke rand van de Sahara kampt met permanente droogte en woestijnvorming. De bevolkingsgroei behoort wel tot de hoogste ter wereld.

Boek: Kuper & Szymanski - Dure Spitsen Scoren Niet

De Nederlandse Engelsman Simon Kuper (1969) heeft er een flinke geschiedenis op zitten wat betreft het schrijven over sport, en met name over voetbal. Zo heeft hij een aantal succesvolle boeken op zijn naam staan en schreef hij in het verleden ook al voor de gerenommeerde dagbladen The Observer en The Guardian. In zijn artikelen en boeken belicht hij voetbal vanuit invalshoeken die in de dagelijkse berichtgeving dikwijls worden overgeslagen. Voor zijn nieuwste boek Dure Spitsen Scoren Niet sloeg de sportjournalist de handen ineen met hoogleraar economie Stefan Szymanski, voorheen adviseur van grote sportbonden zoals UEFA en ICC.

 

Dure Spitsen Scoren Niet

 

 

Brons ondanks vier gebroken ribben

Petra Majdic pakte gisteren brons bij het langlaufen op het onderdeel sprint. De Sloveense had tijdens de warming-up een val van een paar meters gemaakt, maar besloot desalniettemin van start te gaan.

Nader onderzoek in het ziekenhuis wees uit dat ze bij de val vier ribben heeft gebroken. De Sloveense liep bovendien ook een beschadigde long op en mag daardoor voorlopig niet vliegen.  

Majdic gaat aan de leiding in de strijd om de wereldbeker en boekte dit seizoen al vier zeges.

Yildirim en FC Oss komen contract overeen

FC Oss is bijzonder verheugd te kunnen mededelen dat Uğur Yildirim voor de rest van het seizoen onder contract staat bij de Ossenaren. Vorige week is de rechtervleugel aanvaller begonnen aan een korte trainingsstage bij de club.

Zowel Yildirim als FC Oss kwamen tot de conclusie dat zij graag samen verder willen. FC Oss en de Turk hebben een akkoord bereikt over de inhoud van het contract. De speler dient nog vrijgegeven te worden door de Turkse bond en als deze formaliteiten snel worden afgewerkt dan is de voormalig wereldkampioen vrijetrapschieten aanstaande maandag inzetbaar in de thuiswedstrijd tegen Helmond Sport.

Yildirim, Nederlandse nationaliteit en geboren op 8 mei 1982 in Apeldoorn, begon zijn profcarrière bij Go Ahead Eagles. Daar speelde hij van 2000-2004 in 119 wedstrijden waarin hij 44 doelpunten maakte. Zij volgende club werd SC Heerenveen. Bij de Friezen kwam hij uit in 83 wedstrijden waarin hij 12 keer scoorde.

De Nederlandse speler met Turkse ouders kwam in die tijd ook eenmaal uit voor het Nederlands elftal. Vervolgens vertrok hij naar Turkije en kwam uit voor Gaziantepspor, Sivasspor en zijn laatste club was Kasımpasa SK . Aangezien Yildirim zonder contract zat had is het mogelijk om buiten de transferperiode de overstap naar FC Oss te maken. De technisch begaafde speler gaat spelen in een shirt met rugnummer 32.

Dalai lama aangekomen bij Witte Huis

De dalai lama (74) is vandaag bij het Witte Huis aangekomen. Dit is van Amerikaanse officiële bron vernomen.

De Tibetaanse geestelijk leider zal onder meer een ontmoeting met de Amerikaanse president Barack Obama hebben, tot woede van China. De spiritueel leider spreekt ook met minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton, die hij afzonderlijk zal ontmoeten.

Het treffen met Obama is China een doorn in het oog. China ziet de dalai lama als leider van het verzet tegen de Chinese heerschappij in Tibet. De dalai lama leeft sinds 1959 in ballingschap in India.

Dalai lama aangekomen bij Witte Huis (foto: FOK!)

Kans op verfkloddders gooien in Epic Mickey op PS3 en Xbox 360

Ondanks dat Epic Mickey momenteel exclusief voor de Wii in ontwikkeling is, lijkt het erop dat Epic Mickey een kans maakt om geport te gaan worden naar de Xbox 360 en de PS3. Dit omdat de motion control gameplay in dit spel via de Wii nu in feite ook mogelijk moet gaan worden met de motion controllers die Sony (Arc) en Microsoft (Natal) dit jaar gaan uitbrengen. Sterker nog, als men zes maanden geleden was begonnen met het maken van Epic Mickey, vertelt men bij Disney Interactive, was er een grote kans geweest dat het spel sowieso uit was gekomen voor alle drie de consoles.

Epic Mickey

Epic Mickey moet een tamelijk diepgaand spel gaan worden als je Warren Spector van Junction Point Studios op zijn woord moet geloven. Naast de opmerkelijke surrealistische setting en het wonderlijke ontwerp van de karakters (waaronder Mickey zelf) is het spel alles behalve een standaard platformspelletje te noemen. Zoals in de Fable-reeks en Spectors vorige spellen (bijvoorbeeld Deus Ex) zal Mickeys uiterlijk en gameplay beïnvloedbaar zijn door de keuzes die je maakt in het spel. Wordt Mickey de brave muis zoals we hem nu kennen of de schavuit die hij was in zijn eerste tekenfilms (of iets ertussenin)?

Slecht zal Mickey nooit worden, want hij blijft de held van het spel, maar als je "Scrapper"-Mickey (gemene Mickey) wordt heb je bijvoorbeeld de kans een geheime kamer mis te lopen doordat vriendelijke karakters je niet durven te vertellen waar je die kan vinden. Daar tegenover staat wel dat Scrapper-Mickey een stuk sterker is en in dat opzicht meer mogelijkheden krijgt in het spel.

Naast de 3D werelden waarin zowel platform als RPG elementen zullen voorkomen, bevat Epic Mickey ook Mario-achtige 2D levels. Zoals je kan zien in het plaatje hieronder. Zodra Mickey een filmdoek tegenkomt en erin springt zal hij zich bevinden in één van de oude Disney tekenfilms en zal hij zich door deze klassieke 2D werelden moeten worstellen. Het level hieronder komt bijvoorbeeld uit de Disney-klassieker "Clock Cleaners" uit 1937.

Clock Cleaners 2D

Een HD-versie op de Xbox 360 of de PS3 zou natuurlijk niet verkeerd zijn, zeker met al die unieke, kleurige en soms juist grimmige beelden. Wii-eigenaren in Amerika zullen in ieder geval vanaf 16 september kunnen genieten van dit spel. Een Europese releasedatum is nog niet bekend gemaakt.

 

 

Badmintonmannen naar kwartfinale EK

Zelfs zonder toppers als Dicky Palyama en Eric Pang heeft de Nederlandse mannenploeg in Warschau de laatste acht bereikt tijdens de Europees kampioenschap voor landen. Onder leiding van de coaches Gerben Bruijstens en Kim Young Man bleef het team na Estland en Griekenland ook Ierland de baas: 4-1.

In de wedstrijd tegen Ierland leek Rune Massing volledig weggespeeld te worden door de Ierse kopman Scott Evans. Maar na het 8-21 verlies sloeg hij keihard terug met 21-19. Tot 16-16 in de derde game was Massing kansrijk, maar de verrassing kwam niet tot stand (16-21). Ondanks dit verlies kwam de Nederlandse ploeg daarna niet meer in gevaar.

De plotselinge verjonging van de ploeg leidde ertoe dat spelers als Lester Oey en Saber Afif hun kans schoon zagen om zich te presenteren als mogelijke toekomstige toppers. Ze lieten geen spaan heel van hun Ierse tegenstanders, waarna in het dubbel Lester Oey en de geroutineerde dubbeltopper Koen Ridder het karwei klaarden. Dit was overigens een gelegenheidscombinatie, want Ridders vaste partner Ruud Bosch ontbrak wegens een knieblessure. Het tweede dubbel Jacco Arends/Dave Khodabux bracht de eindstand op 4-1.

"Op voorhand gaf ik ons zestig procent kans om te winnen. Deze ploeg is zeer gemotiveerd om te laten zien dat ze het waard zijn om in het Nederlands team te mogen spelen. Ze hebben het volledig waargemaakt," aldus bondscoach Gerben Bruijsten.

Zwaartekracht en de mens in Just Cause 2

Square Enix heeft een nieuwe trailer gemaakt van de game Just Cause 2, in deze game speel je met Rico Rodriguez en is het de bedoeling dat je op een exotisch eiland een slechte dictator moet stoppen en je je oude baas moet gaan confronteren.

Hoe je dit doet kan je grotendeels zelf bepalen want het spel speelt zich af op een groots, open eiland waar je vrij bent om te gaan en staan waar je maar wilt.

De nieuwe trailer laat zien dat zwaartekracht lastig kan zijn en dat het leuk is om mensen aan bepaalde voorwerpen vast te maken.

Campos klaar voor overname

Adrian Campos, grondlegger van het nieuwe Formule 1-team Campos Meta 1, is klaar voor een overname van zijn team. Grootaandeelhouder José Ramón Carabante zal het hele team overnemen, zo gaan de geruchten.

Het Spaanse raceteam had al maanden financiële problemen, maar Carabante wil proberen om de Dallara-Cosworths-auto's in 2010 op de grid te krijgen. De investeerder heeft voormalig Force India-teambaas Colin Kolles en oud-technisch directeur van Red Bull Racing Geoff Willis op korte termijn uitgenodigd.

Een debuut in Bahrein op 14 maart is zeker een haalbare optie, al is het mogelijk dat Campos de eerste paar races zou moeten missen. Het team zal zeer waarschijnlijk de laatste test van het voorseizoen van 25 tot en met 28 februari in Barcelona niet halen. Dat betekent dat de wagens alleen tijd hebben voor een korte shake-down voordat ze aan de races meedoen.

Karun Chandhok, die ook in beeld is bij Stefan GP, en Formule Renault 3.5-kampioen Bertrand Baguette zouden in de race zijn voor het tweede stoeltje naast Bruno Senna.

Het is niet duidelijk of zowel Kolles als Willis een langetermijnfunctie zullen krijgen binnen het team. Campos, die mogelijk de schijn op wil houden, was niet bereikbaar voor commentaar. Eerdere geruchten gingen over over een overname door A1GP-baas Tony Teixeira, en het team had een openstaande rekening aan chassisbouwer Dallara. Stefan GP zou, in het geval Campos niet aan Dallara kon betalen, de bolides overnemen.

PlayStation Store update 18 februari: Ezio mag verder Florence in

De PlayStation Store krijgt wekelijks een update met tijdelijke acties, nieuwe games, demo's en DLC. Deze week valt natuurlijk de langverwachte tweede expansie voor Assassin's Creed II op. 

Special Offers (Beschikbaar tot vier maart)

Marvel vs. Capcom 2 (van €14.99 naar €6.99)
Super Street Fighter 2 Turbo HD (van €14.99 naar €6.99)
Call of Juarez: Bound in Blood - Old West Map Pack (van €9.99 voor €4.99)
Tom Clancy's End War Faction Elite Pack (van €3.99 voor €1.99)
Shaun White Snowboarding The Glamour Pack (van €4.99 voor €2.99)
Brothers In Arms D-Day (PSP) (van €19.99 voor €9.99)
Prince of Persia: Revelations (PSP) (van €19.99 voor €9.99)
Teenage Mutant Ninja Turtles (PSP) (van €19.99 voor €9.99)
Lilo and Stitch: Trouble in Paradise (PSone) (van €4.99 voor €3.99)
Bug's Life (PSone) (van €4.99 voor €3.99)

Minis
(Beschikbaar tot vier maart)

Tetris (van €4.99 voor €3.99)
Sudoku (van €4.99 voor €3.99)
Bowling 3D (van €4.99 voor €3.99)
Yetisports Pengu Throw (van €2.99 voor €1.99)
Red Bull X-Fighters (van €4.99 voor €3.99)
Let's Golf (van €4.99 voor €2.99)
Stand O'Food (van €4.99 voor €3.99)
Spot the Differences (van €2.99 voor €1.49)

Downloadable Games

Revenge of the Wounded Dragons (€7.99)
Peggle (€7.99)
SOCOM Fireteam Bravo 3 (PSP) (€39.99)
Disgaea 2: Dark Hero Days (PSP) (€29.99)
SEGA Rally (PSP)(€17.99)

Demos (gratis)

Sonic & SEGA All-Stars Racing
Yakuza 3
Digger HD
Thexder Neo (PSP)

Minis

Alien Zombie Death (€2.99)
Retro Cave Flyer (€2.99)

Add-On Game Content

Assassin's Creed II
Sequence 13 Bonfire of the Vanities (€3.99)
Sequence 13 Bonfire of the Vanities & Secret Locations (€6.99)
Burnout Paradise:
   Complete Edition Bundle (Full game and all DLC packs) (€29.99)
   Complete DLC Bundle (€19.99)
Star Wars: The Force Unleashed - Hoth Mission Pack (€9.99)
Buzz! - National Geographic Kids Quiz (€7.99)
Dante's Inferno - Florentine Dante Costume (€1.99)
Dragon Ball: Raging Blast - Saiyans Pack (gratis)
LittleBigPlanet:
   The Wedding Theme Level Kit (€2.99)
   The Wedding Theme Costume (gratis)

Rock Band

Fascination by Alphabeat (€1.49)
Let Forever Be by The Chemical Brothers (€1.49)
Stray Cat Strut by Brian Setzer (€1.49)
Weightless by All Time Low (€1.49)
Otis Redding Pack 01 (€6.59)

Guitar Hero 5

Blink-182 Track Pack (€5.49)

Videos (gratis)

FIFA 10 Ultimate Team Trailer

Dynamic Themes
(animated)

Flower Dynamic Theme (€1.99)

Premium Themes
(static)

Resident Evil 5 Custom Theme (€1.49)
Amazing Peaks Theme (€1.49)
Haemorrhage Theme (€1.49)

Premium Avatars

MAG Raven Badge (€0.25)
MAG Raven Character (€0.25)
MAG S.V.E.R. Badge (€0.25)
MAG S.V.E.R. Character (€0.25)
MAG Valor Badge (€0.25)
MAG Valor Character (€0.25)

Wallpaper (gratis)

Topatoi Wallpaper 5

NOS Journaal verandert weerpraatje

Het betreft het meest bekeken onderdeel van het NOS Journaal en vanaf vanavond krijgt de rubriek een ander jasje. Het weerpraatje aan het einde van het nieuwsbulletin ondergaat een facelift.

Zo is het projectiescherm vernieuwd en bestaat dat nu uit een plasmascherm met een touchscreen-mogelijkheid, zei een woordvoerder van de NOS vandaag. Kijkers van het populaire programma-onderdeel zal opvallen dat de kaart van Nederland voortaan in 3D wordt weergegeven. De omroep hoopt hiermee een dynamischer vormgeving te bewerkstelligen.

Ook is een nieuwe leverancier van weergegevens ingehuurd. Voorheen ontving de omroep de weerberichten van Weathernews, inmiddels is het bedrijf Weeronline ingehuurd. De vaste weerpresentatoren blijven wel in beeld.

Weerpraatje vernieuwd

Feyenoorder Cissé klaar voor rentree

Feyenoord-trainer Mario Been verwacht zondag in de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag weer te kunnen beschikken over Sekou Cissé. De aanvaller bleef afgelopen weekeinde in Utrecht nog aan de kant met een teenblessure, maar heeft vandaag weer volledig kunnen meetrainen met de groep.

Cissé kwam deze maand nog geen minuut in actie voor Feyenoord. Voordat de Ivoriaan verstek moest laten gaan tegen Utrecht miste hij ook de duels met AZ (wegens ziekte) en RKC (reserve). Cissé, die afgelopen zomer werd overgenomen van Roda JC, kwam in zestien duels drie keer tot scoren.

Dominee toont homoporno in kerk

Een Oegandese dominee is in opspraak geraakt nadat hij gisteren in de kerk een pornofilm heeft vertoond met daarin mannen die met elkaar van bil gaan. De dominee deed het echter niet voor zijn eigen gerief of dat van zijn volgelingen. Nee, hij wilde hiermee begrip kweken voor een wetsvoorstel om de doodstraf op te leggen aan homo's.

Martin Ssempa liet de gaypornofilm gisteren zien tijdens een kerkdienst in de hoofdstad van Oeganda. De dienst werd bijgewoond door ongeveer honderd volwassenen.

Ssempa is van plan regelmatig dergelijke films te vertonen om de gelovigen les te geven in homoseks. Daarnaast wil hij de films ook aan parlementariërs laten zien. Volgens de dominee barstten diverse kerkgangers gisteren in huilen uit na het zien van de pornofilm die hij naar eigen zeggen heeft gedownload van internet.

De Oegandese homorechtenactivist Julian Peppe is woedend over de vertoning van 'zijn' rukvoer in de kerk. Volgens hem moet Ssempa in de boeien worden geslagen en is hij rijp voor het gesticht. Het omstreden wetsvoorstel om homoseksuelen de doodstraf te geven heeft al tot enorme protesten geleid in Washington, New York en Londen.

Onderzoek naar vrijlaten vogels in vol café

In een vol café in Breda vlogen zaterdag tijdens carnaval plotseling ongeveer vijftig jonge zebravinken rond. De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) onderzoekt of de vogels opzettelijk zijn vrijgelaten en of er sprake is van dierenkwelling.

Het loslaten van de vogeltjes zorgde volgens de LID voor paniek, niet alleen onder de vogels, maar ook onder de carnavalsvierders. De helft van de vogeltjes vloog zich te pletter tegen de ramen, een aantal werd vertrapt en andere kwamen door stress of inwendig letsel om het leven. Slechts een paar zebravinken overleefden het voorval.

De politie meldt dat het er vooralsnog op lijkt dat sprake is van een ongeluk. De vogels waren als cadeau door een 48-jarige man uit Breda meegenomen voor de kroegeigenaar, zo heeft deze man tegenover de politie verklaard. Hij zette de kooi met vogels even weg en toen hij terugkwam, waren de vogeltjes gevlogen. Mogelijk dat het slot van de kooi defect was.

De politie doet op dit moment geen verder onderzoek, tenzij meer informatie binnenkomt waaruit mogelijke opzet blijkt. "Als we geen opzet kunnen aantonen, is het lastig hier iets mee te doen." De LID kijkt nog wel even of iets met de zaak kan worden gedaan, meldt een LID-woordvoerder.

Een carnavals-klassieker?

Franse bibliotheek krijgt memoires Casanova

De nationale bibliotheek van Frankrijk heeft de memoires van Casanova, de achttiende-eeuwse verleider uit Venetië, in handen gekregen.

De memoires, een ontroerend verhaal in het Frans, met de titel 'Het verhaal van mijn leven' waren bijna twee eeuwen in handen van de prominente Duitse uitgeversfamilie Brockhaus. Het manuscript werd in 1820 door de familie aangekocht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het door Frederic-Arnold Brockhaus verstopt en in 1945 werd het document door een Amerikaanse legervrachtwagen uit Leipzig gesmokkeld. In 1960 werden de memoires eindelijk gepubliceerd.

Casanova werd geboren in 1725 en schreef zijn memoires tussen 1789 en 1798, het jaar waarin hij overleed.

Playmate Meike Schulte boos om borsten in campagne

Playmate Meike Schulte heeft het aan de stok gekregen met een politieke partij. Het model kwam thuis van een buitenlandse reis en ontdekte een reclamecampagne van Sociaal Delfzijl, waarin haar borsten afgebeeld zijn. Schulte is boos en laat het er niet bij zitten.

Op de poster van de plaatselijke partij zijn de borsten van Schulte bedekt met twee stemvakjes. De leus van de campagne luidt: stemt u links of rechts? De afbeelding van Schultes boezem is afkomstig uit een oude Belgische verkiezingscampagne, waar de Playmate van het Jaar 2007 wel haar medewerking aan verleende.

"Naast het feit dat zowel de opdrachtgever als ik van niks weten, wens ik niet te worden misbruikt door een lokaal politiek sufferdje dat niet eens in staat is om zelf een campagne te bedenken", zegt Schulte. "Ik ga juridische stappen ondernemen; laat duidelijk zijn dat ik hier niks mee te maken heb of wil hebben."

Het is 'tiet' voor een verandering! (foto: Novum)

4A Games: "Metro 2033 engine deelt niets met STALKER"

We schrijven het jar 2006, het jaar waarin enkele medewerkers van GSC Gameworld het bedrijf verlaten om hun eigen gamestudio op te richten. Onder de verlaters waren twee mensen die intiem betrokken waren met het ontwikkelen van de X-Ray engine die in de STALKER-spellen gebruikt wordt. Nu, enkele jaren later, komt 4A Games met Metro 2033 en beweert het hoofd van GSC Gameword in de Russische pers dat de engine die het kloppend hart van Metro 2033 vormt is gebaseerd op een pre-release versie van de X-Ray engine.

Een flinke aantijging natuurlijk, een licentie voor een engine kan miljoenen kosten en als nu blijkt dat er een engine eigenlijk half gestolen is dan is dat een gedurfde uitspraak. De CTO van 4A Games wilde daarom duidelijkheid scheppen over deze geruchten en heeft verklaard dat er geen relatie is tussen de twee engines. Oles Shishkovtso, die dus ook aan de X-Ray engine gewerkt heeft, zegt dat vele beslissingen waren genomen tijdens het ontwikkelen van de X-Ray engine die indertijd een goed idee leken maar achteraf gezien ervoor zorgen dat de engine niet goed schaalt naar de graphics van heden ten dage. Hieronder vallen problemen met multi-threading, een zwak en naar fouten geneigde netwerkcode en belabberde resource management die ervoor zorgt dat streamen van content onmogelijk is.

There's no relationship. Back when I was working as Lead Programmer and Technology Architect on S.T.A.L.K.E.R. it became clearly apparent that many architectural decisions put into S.T.A.L.K.E.R. engine were great for the time when it was designed, but they just doesn't scale to the present day. The major obstacles to the future of S.T.A.L.K.E.R. engine were its inherent inability to be multi-threaded, the weak and error-prone networking model, and simply awful resource and memory management which prohibited any kind of streaming or simply keeping the working set small enough for (back then) 'next-gen' consoles.

When the philosophies of the engines are so radically different it is nearly impossible to share the code,. The final answer is 'no'. We do not have shared code with X-Ray, nor would it be possible to do so.

Metro 2033

De Metro 2033 engine aan het werk met geavanceerd DirectX 11 effecten

Naughty Dog wordt Sweet Little Puppy

Blizzard is niet het enige gamesgerelateerd bedrijf dat schenkingen aan goede doelen doet. Een van de bezoekers van een lokaal dierenopvangcentrum in Long Beach California zag namelijk een vrij opvallende kennel. De meeste kennels daar zijn neergezet met behulp van bijdragen van bijvoorbeeld fabrikanten of leveranciers van dierenvoeding of andere dierenspullen.

Een van de kennels echter is gedoneerd door Uncharted en Jak & Daxter ontwikkelaar Naughty Dog. Iedereen die Naughty Dog een beetje kent weet wel dat ze een zwak hebben voor honden aangezien daar ook een lief hondje op kantoor rondloopt. Toch maakt het de actie van Naughty Dog niet minder speciaal, aangezien de meeste bedrijven dit soort steun meestal volop in de media gooien om hun naam positief in het nieuws te brengen. Naughty Dog zelf heeft hier echter helemaal geen ruchtbaarheid aan gegeven en kan vanaf nu wat mij betreft dus ook gerust Sweet Little Puppy genoemd worden.

Naughty Dog Kennel

Limburgse politie misbruikte bevoegdheden

Het politiekorps Limburg-Zuid heeft misbruik gemaakt van zijn bevoegdheden. Dat heeft de rechtbank in Maastricht geoordeeld. Het korps gebruikte de Wegenverkeerswet in het najaar van vorig jaar om controles uit te voeren om de drugscriminaliteit in de regio aan te pakken.

Voor het project vonden verschillende keren op diverse plekken in Zuid-Limburg controles plaats. De politie scande hierbij kentekens van voertuigen en keek of die voorkwamen in een databank met daarin alleen nummerplaten waarvan de politie weet of vermoedt dat deze gekoppeld kunnen worden aan drugscriminaliteit.

Kwamen de kentekens erin voor, dan werd op basis van de Wegenverkeerswet een uitvoerige controle gehouden en dat had niet gemogen. Controles op basis van deze wet horen verband te houden met de naleving hiervan, vindt de rechtbank in Maastricht. In dit geval werden de controles echter gehouden vanwege mogelijke drugsgerelateerde feiten, waardoor de politie dus haar bevoegdheden heeft misbruikt.

De rechter oordeelt daarbij dat bewijs dat op grond van de controles is vergaard onrechtmatig is verkregen en daarom niet als bewijsmiddel kan dienen.

Peer naar halve finale Dubai

Shahar Peer heeft de halve finale bereikt van het WTA-toernooi in Dubai. De 22-jarige speelster stond met 7-5 en 3-0 voor toen haar Chinese opponente Li Ni de strijd staakte.

Vorig jaar kreeg de Israëlische van de organisatoren "om veiligheidsredenen" geen visum voor het golfstaatje. Dat leidde destijds tot protesten. Peer moet het in de halve finale nu opnemen tegen de winnares van de partij tussen Venus Williams en Anastasia Pavljoetsjenkova.

'Meerderheid Nederlanders steunt Bos'

Twee derde van de Nederlanders vindt het terecht dat PvdA-leider Wouter Bos vasthoudt aan de beëindiging van de huidige missie in Uruzgan. Dat blijkt uit een peiling die Synovate heeft gehouden in samenwerking met NRC Handelsblad.

Het gaat hierbij om kiezers van vrijwel alle partijen, behalve het CDA. Van de CDA'ers vindt twee derde het niet terecht dat Bos voet bij stuk houdt.

De zevenhonderd ondervraagden zijn meer verdeeld over de vraag of de huidige missie definitief moet worden beëindigd. De helft vindt van wel; vier op de tien Nederlanders vinden dat er andere opties moeten worden bekeken.

Hetzelfde geldt voor de vraag of het kabinet mag vallen op deze kwestie: 39 procent vindt van wel tegenover 45 procent die vindt dat de coalitie in het zadel moet blijven. Van de CDA'ers vindt driekwart de kwestie geen val van het kabinet waard. Een meerderheid van 58 procent verwacht overigens niet dat het kabinet over deze kwestie zal struikelen.

Mocht premier Jan Peter Balkenende (CDA) binnenkort wel aan de koningin het ontslag van zijn kabinet aanbieden, dan vindt 38 procent van de ondervraagden het de schuld van het CDA, terwijl 24 procent naar de PvdA wijst. Bijna niemand ziet de ChristenUnie als schuldige.

Mag het kabinet wat jou betreft vallen?

Geen patches of DLC meer voor Operation Flashpoint: Dragon Rising

Codemasters heeft bekend gemaakt dat het gestopt is met het ontwikkelen voor Operation Flashpoint: Dragon Rising en dat er daarom geen patches of DLC meer aankomen voor de militaire shooter. Volgens Codemasters is het meerendeel van de developers inmiddels bezig met het plannen van de "future of modern combat".

Operation Flashpoint: Dragon Rising heeft twee stukken DLC mogen ontvangen, welke multiplayer maps, modes en missies met zich meebrachten. Uiteraard is de technische ondersteuning voor de game nog niet gestopt, Codemasters is nog altijd te bereiken met problemen voor de game.

Veel gamers zijn het niet helemaal eens met de beslissing van Codemasters, volgens hun zijn er nog grote stabiliteitsproblemen met de game en missen er nog steeds features in het spel die wel beloofd waren toen het spel werd aangekondigd. Een voorbeeld van wat er volgens spelers nog mis is met de game is hier te vinden.

Operation Flashpoint: Dragon Rising

Wolves bestraft voor opstellen B-team

Wolverhampton Wanderers moet een boete betalen van bijna dertigduizend euro. Dat heeft het bestuur van de Engelse Premier League vandaag bekendgemaakt. Wolves-trainer Mick McCarthey stelde in december afgelopen jaar een B-team op in de uitwedstrijd tegen Manchester United en dat is in strijd met de regels.

Wolverhampton zorgde op 12 december voor een stunt door met 1-0 bij Tottenham Hotspur te winnen. Voor de ontmoeting met Manchester wijzigde McCarthey drie dagen later zijn team op maar liefst tien plaatsen. Alleen doelman Marcus Hahnemann bleef staan. De Wolves verloren op Old Trafford kansloos met 3-0.

McCarthey wilde zijn spelers rust gunnen met het oog op de belangrijke wedstrijd tegen Burnley, die op 20 december met 2-0 werd gewonnen. Volgens de Premier League worden de concurrenten van Manchester op deze wijze benadeeld en is dat ontoelaatbaar. "Elke andere club die in de toekomst zo te werk gaat, moet rekening houden met een sanctie."

De huidige nummer zestien van de Premier League gaat niet tegen de straf in beroep, maar is het er niet mee eens. "Ik vraag me af hoe ze kijken naar het rotatiebeleid bij de topclubs", vraagt Wolves-voorzitter Jez Moxy zich af. "Daar staat bijna elke week weer een compleet andere ploeg in het veld."

Wolves bestraft voor opstellen B-team
Wolves bestraft voor opstellen B-team (Foto: Novum)

Vancouver vandaag

Dag zeven van de Olympische Spelen in Vancouver is aangebroken. Wederom een dag waarop de vele sporters hun best doen om prijzen te winnen. In deze post vind je het overzicht van de Nederlanders die in actie komen en natuurlijk de tijden waarop je de televisie zou kunnen aanzetten om naar de Spelen te kijken.

Overzicht evenementen:

Tijdstip Sport Onderdeel Medaille
18:00 uur Curling, mannen Denemarken - Verenigde staten nee
18.00 uur Curling, mannen Duitsland - Noorwegen nee
18.00 uur Curling, mannen Canada - Zweden nee
18.00 uur Curling, mannen Groot-Brittannië - Zwitserland nee
18.30 uur Alpineskiën, dames Combinatie: afdaling nee
19.00 uur Biatlon, dames 15 km individueel ja
21.00 uur IJshockey, heren Verenigde Staten - Noorwegen nee
21.30 uur Alpineskiën, dames Combinatie: slalom ja
21:45 uur Snowboard, dames Halfpipe nee
22:00 uur Biatlon, heren Individueel 20km ja
22:00 uur Schaatsen, dames 1000 meter ja
23:00 uur Curling, dames Canada - Duitsland nee
23:00 uur Curling, dames China - Japan nee
23:00 uur Curling, dames Rusland - Groot-Brittannië nee
23:00 uur Curling, dames Denemarken - Verenigde staten nee
23:30 uur IJshockey, heren Verenigde Staten - Finland nee
01:00 uur Snowboard, dames Halfpipe, halve finale nee
01:00 uur Skeleton heat 1, vrouwen nee
01:30 uur IJshockey, heren Zwitserland - Canada nee
02:00 uur Kunstschaatsen Vrije kuhr, mannen ja
02:10 uur Skeleton heat 2, vrouwen nee
03:00 uur Snowboard, dames Halfpipe, finale ja
03:30 uur Skeleton heat 1, mannen nee
04:00 uur Curling, mannen Zweden - China nee
04:00 uur Curling, mannen Groot-Brittannië - Denemarken nee
04:00 uur Curling, mannen Noorwegen - Zwitserland nee
04:00 uur Curling, mannen Frankrijk - Canada nee
04:00 uur IJshockey, dames China - Rusland nee
05:00 uur Skeleton heat 2, mannen nee
06:00 uur IJshockey, mannen Slovenië - Rusland nee


Welke Nederlanders komen er in actie:

Natuurlijk Annette Gerritsen en zij zal zich koste wat het kost willen revancheren op de valpartij tijdens de 500 meter van dinsdag. Margot Boer, liet op de vijfhonderd meter al te zien in goede vorm te zitten, zal ook starten, evenals Laurine van Riessen en Ireen Wüst. Verder zal er vandaag geen Nederlandse deelname zijn. Natuurlijk is het ijshockey weer het bekijken waard. Ook de Noorse biatlonlegende Ole Einar Bjørndalen komt aan de start. Zal hij de hooggespannen verwachtingen waar kunnen maken? Of is één van zijn landgenoten hem te snel af? Bij de dameswedstrijd zal vermoedelijk Magdalena Neuner wel eens met de eindoverwinning vandoor kunnen gaan.

TV-uitzendingen:

Tijd Zender Programma
15:00 Eurosport Diverse evenementen + herhaling
18:30 uur ARD Olympia Live
19:00 uur Nederland 1 Olympische spelen LIVE
02:00 Eén Diverse evenementen
06:00 RTL 7 Edwin Evers staat op in Vancouver
07:00 Nederland 1 Olympische samenvattingen

 

Dagzege Boonen in Oman

De vijfde etappe in de Ronde van Oman is gewonnen door Tom Boonen. De Belg van Quick Step was de sterkste in de massasprint.

Een kopgroep van drie man, met de Nederlander Matthé Pronk, zorgde voor de ontsnapping van de dag. Het trio kreeg een maximale voorsprong van bijna vijf minuten, maar werd tien kilometer voor de meet door het peloton teruggepakt. Vervolgens was Boonen de rapste in de massasprint. De Italiaan Daniele Bennati behield de leiding in het algemeen klassement. 

 

VN-klimaatchef Yvo de Boer vertrekt

Yvo de Boer vertrekt als klimaatchef bij de Verenigde Naties. Per 1 juli zet hij een punt achter zijn functie als hoofd van het klimaatbureau, een baan die hij bijna vier jaar vervulde. Tijdens zijn termijn liep de klimaattop in Kopenhagen uit op een fiasco.

De Boer heeft verklaard dat hij al voor de mislukte top naar een andere baan op zoek was. Zijn keuze om weg te gaan bij de VN zou niets te maken hebben met de uitkomsten van Kopenhagen. De Boer verklaart, ondanks de teleurstellende klimaattop, vertrouwen te hebben in een nieuw akkoord. Eind dit jaar vindt er in Mexico een conferentie plaats waarbij wereldleiders praten over een plan van aanpak om de CO2-uitstoot te reduceren.

VN-klimaatchef Yvo de Boer vertrekt
VN-klimaatchef Yvo de Boer vertrekt (Foto: Novum)

Oppositie: kabinet valt zeker

Het is niet meer de vraag of het kabinet zal vallen, maar alleen nog een kwestie van het precieze moment. Dat hebben de oppositiepartijen SP, VVD en PVV gezegd in de aanloop naar het spoeddebat vanmiddag over de ruzie in het kabinet over Afghanistan.

SP-fractievoorzitter Agnes Kant wees erop dat de stekker van het kabinet er misschien nog inzit. "Maar de stroom is allang afgesloten." Volgens haar is een val van het kabinet aanstaande.

Geert Wilders, fractievoorzitter van de PVV, stelt dat het CDA door de knieën moet. "Maar ik zie ze niet buigen. Als dit kabinet valt, gaat bij mij de champagnefles open. We kunnen dan naar de koningin en nieuwe verkiezingen uitschrijven. Hopelijk komen we daar uit met een hele grote PVV."

VVD-leider Mark Rutte rekent op Tweede Kamerverkiezingen in juni. Hij vindt dat het kabinet "beschamend" optreedt rondom Uruzgan. "We hebben daar tweeduizend mannen en vrouwen die naar dit gestuntel zitten te kijken."


Mag het kabinet vallen? Stem op de FOK!poll!

'Geen kwaad in feest voor relschoppers'

Minister voor Integratie Eberhard van der Laan (PvdA) ziet geen kwaad in het feit dat de gemeente Gouda geld heeft gegeven voor een feestje dat een groep relschoppers tijdens de feestdagen van de straat moest houden. Dat heeft Van der Laan vandaag gezegd.

De VVD in Gouda was woedend over de gift van 1750 euro, omdat de relschoppers zo beloond zouden worden voor hun slechte gedrag. Volgens Van der Laan ligt de zaak 'net een slag anders'. Het geld is niet gegaan naar de relschoppers zelf, maar naar vijf andere jongens.

Van der Laan erkent dat er geen 'maximale transparantie' vooraf is geweest over de besteding van het geld. Achteraf zijn voor alle uitgaven echter keurig bonnetjes ingeleverd. "Iedere euro is correct uitgegeven."

De minister is tevreden over het resultaat. "Deze aanpak heeft ervoor gezorgd dat er geen gedoe is ontstaan." Er is volgens Van der Laan geen sprake van dat Gouda de relschoppers heeft afgekocht.

Het gaat om ruim twintig jongeren die eind december werden opgepakt omdat ze voorbijgangers en auto's met ijsballen hadden bekogeld. Ook zouden ze overvallen hebben gepleegd. De Tweede Kamer gaat binnenkort nog in debat met Van der Laan over de kwestie, maar omdat dat nog enkele weken kan duren wilde hij vandaag al zijn kijk op de zaken geven.

Vijf jaar cel in zaak-villaspanjehuren.nl

Een 41-jarige man is vandaag veroordeeld tot vijf jaar cel voor het oplichten van honderden vakantiegangers door ze niet-bestaande vakantiewoningen te verhuren. De man bood de woningen aan via de website villaspanjehuren.nl. Het buitgemaakte geld waste hij wit. Het Openbaar Ministerie had vier jaar cel tegen de man geëist.

De rechtbank in Groningen besloot daar een jaartje aan vast te plakken, omdat volgens de rechter de ernst van de bewezen verklaarde feiten een langere straf rechtvaardigt. Ook de berouwloze opstelling van de man was voor de rechter reden een hogere straf op te leggen.

De honderden Belgische en Nederlandse slachtoffers huurden de niet-bestaande vakantiehuisjes in Frankrijk en Spanje in de eerste helft van vorig jaar. Hiermee haalde de man ruim een half miljoen euro op. Vakantiegangers reisden af naar Spanje of Frankrijk om er daar achter te komen dat de woning niet werd verhuurd of helemaal niet bestond.

De zaak kwam aan het rollen toen een aantal van hen in juli aangifte deed. Na aandacht in de media voor de zaak bleven de aangiftes binnenstromen. De eigenaar van de site was intussen met de noorderzon vertrokken. Hij werd half oktober opgepakt in Alicante in Zuid-Spanje en twee weken later uitgeleverd aan Nederland.

Aangifte lekken namen nieuwe burgemeesters

Commissaris van de Koningin in Overijssel Geert Jansen (CDA) heeft bij de politie aangifte gedaan van het lekken van vertrouwelijke informatie. Rondom de benoemingsprocedures van de nieuwe burgemeesters van zowel Wierden als Twenterand is volgens hem gelekt. Een Overijssels medium wist voortijdig te melden wie de beoogde kandidaten waren.

Het weekblad de Roskam, dat in Twente verschijnt, wist afgelopen vrijdag al de namen van de kandidaten van eerste voorkeur voor de burgemeestersposten te noemen. Deze week zouden de namen echter pas worden bekendgemaakt. Waar het lek zich bevindt, is een raadsel, laat een woordvoerder van de provincie weten.

Wanneer er in een gemeente een vacature ontstaat voor een burgemeester, volgt een wettelijk verplichte procedure. Zo kiest de gemeenteraad uit de eigen leden een vertrouwenscommissie, die een kandidaat van eerste en tweede voorkeur kiest. Wie de kandidaat van eerste voorkeur is, mag pas tijdens een openbare gemeenteraadsvergadering worden bekendgemaakt.

Met de aangifte wil Jansen benadrukken dat geheimhouding essentieel is, meldt de provincie Overijssel vandaag. "De privacy staat centraal. Lekken is verboden. Het schrikt toekomstige sollicitanten af. Ik vind het heel belangrijk dat goede kandidaten zich vrij voelen om op een vacature voor burgemeester te kunnen blijven solliciteren."

Badmintonvrouwen stap verwijderd van halve finale

Alleen België kan Oranje nog afhouden van een plaats in de halve finales op het Europees kampioenschap voor landenploegen. Tot op het bot gemotiveerd versloeg de Nederlandse ploeg Wit-Rusland met 4-1.

Alleen Thamar Peters leed een nederlaag. Winst was er voor Patty Stolzenbach en Iris Tabeling in de enkelspelen en in de dubbels voor Paulien van Dooremalen/Lotte Jonathans en Selena Piek/Samantha Barning. Later vandaag volgt het beslissende duel tegen België, dat met overmacht won van Finland (5-0).

'Villeneuve naar Stefan GP'

Oud-wereldkampioen Formule 1 Jacques Villeneuve wordt in verband gebracht met Stefan Grand Prix, dat zeggen althans Duitse media. De Canadees zou al een contract hebben ondertekend bij nieuwe, het overwegend Servische team.

Stefan GP heeft al Kazuki Nakajima (voormalig rijder bij Williams) vastgelegd als coureur en Indiër Karun Chandhok als testrijder. Het team van Serviër Zoran Stefanovic heeft voor 2010 geen startbewijs, maar toch maakt het team zich op voor een debuut in de Formule 1.

Er is een overeenkomst gesloten met Toyota Motorsport en zijn er al containers vol spullen verscheept naar Bahrein. En nu zouden dus ook alle coureurs al bekend zijn, aldus Duitse media. Voor dat startbewijs is Stefan GP afhankelijk van de problemen bij US F1 en Campos Meta.

Als Villeneuve inderdaad gaat racen dit seizoen, zullen er in 2010 maar liefst vijf voormalige wereldkampioenen op de baan rijden. Want ook Jenson Button (2009), Lewis Hamilton (2008), Fernando Alonso (2005, 2006) en zevenvoudig kampioen Michael Schumacher (1994, '95, 2000, '01, '02, '03, '04) zullen in 2010 rijden.

Overigens zegt Chandhok op zijn Twitter-account dat hij nog niets getekend heeft. "Om dingen op te helderen: op dit moment is er geen overeenkomst met Stefan GP", schreef de Indiër. "Geloof me, als ik een bevestigde F1-deal gesloten zou hebben, zou ik het trots van de daken schreeuwen."

De inmiddels 38-jarige Villeneuve reed zijn laatste Formule 1-race in 2006 en ging daarna naar de NASCAR. Ook reed de Canadees twee keer in de 24 uur van Le Mans.

Complete loting 1.000 meter vrouwen

Op de Richmond Olympic Oval wordt vanavond 22:00 uur Nederlandse tijd de 1.000 meter voor vrouwen gereden. Hieronder vind je de complete loting.

Loting 1.000 meter, vrouwen

1e rit: Bradford (VSt) - Ajdova (Kaz)
2e rit: Hyon-Suk Ko (ZKo) - Hege Bokko (Noo)
3e rit: Wolf (Dui) - Erbanova (Tsj)
4e rit: Muir (Aus) - Simionato (Ita)
5e rit: You-Lim Kim (ZKo) - Okazaki (Jap)
6e rit: Rempel (Can) - Takagi (Jap)
7e rit: Sjichova (Rus) - Yu Jing (Chn)
8e rit: Malisjeva (Rus) - Hui Ren (Chn)
9e rit: Lobisjeva (Rus) - Peiyu Jin (Chn)
10e rit: Bachleda-Curus (Pol) - Sang-Hwa Lee (ZKo)
11e rit: Rodriguez (VSt) - Friesinger-Postma (Dui)
12e rit: Richardson (VSt) - Wüst (Ned)
13e rit: Fatkoelina (Rus) - Van Riessen (Ned)
14e rit: Schussler (Can) - Ochowicz (VSt)
15e rit: Kodaira (Jap) - Beixing Wang (Chn)
16e rit: Yoshii (Jap) - Gerritsen (Ned)
17e rit: Nesbitt (Can) - Angermuller (Dui)
18e rit: Groves (Can) - Boer (Ned)

 

Bijna 440.000 deelnemers ANWB-enquête

De ANWB-enquête over de kilometerheffing is in drieënhalve week door bijna 440.000 mensen ingevuld. De peiling voor leden en niet-leden is nu gesloten, maar de ANWB maakt de uitkomsten nog niet bekend. De gegevens moeten eerst worden verwerkt, meldt de organisatie vandaag.

De ANWB verwacht dat de peiling voldoende informatie zal opleveren om het wetsvoorstel over de kilometerprijs goed gefundeerd van kanttekeningen te voorzien. Verkeersminister Camiel Eurlings (CDA) en de Tweede Kamer hebben al aangegeven dat ze de uitkomsten van het onderzoek met interesse volgen.

Eurlings zei eerder dat hij de uitslag van de ledenraadpleging zou overnemen, maar later kwam hij daarop terug na felle kritiek. Zo kreeg hij te horen dat de democratie in handen werd gelegd van de leden van de ANWB. De organisatie stelde de peiling uiteindelijk ook open voor niet-leden.

De uitkomsten van het onderzoek worden, inclusief achtergronden en suggesties, begin april aan de Tweede Kamer aangeboden. Volgens de ANWB vergt "de zorgvuldige verwerking van de gegevens enige tijd".

Vrijspraak voor ontucht met arrestante

Een voormalige arrestantenverzorger van de politie Gelderland-Midden is vandaag door de rechtbank in Arnhem vrijgesproken van ontucht met een arrestante. Het Openbaar Ministerie had drie maanden geëist.

Volgens het Openbaar Ministerie had de 61-jarige Joop S. op het politiebureau in Arnhem de schaamstreek en borsten van de arrestante, een prostituee, betast. Niet alleen de vrouw zelf, maar ook een collega van de man hadden dat verklaard.

Voor de rechtbank in Arnhem waren die verklaringen niet overtuigend genoeg. Plaatsen en tijden kwamen niet overeen met het moment waarop de vrouw in de cel had gezeten.

Van der Laan gelooft peilingen niet

De PvdA zal bij de gemeenteraadsverkiezingen niet zoveel verlies lijden als de peilingen voorspellen. Dat heeft minister voor Integratie Eberhard van der Laan (PvdA) vandaag gezegd.

"Ik heb steeds meer moeite om de peilingen te geloven", zei Van der Laan. "De peilingen voorspellen een grote dreun voor de PvdA, maar ik denk dat er iets van een omslag in de lucht hangt."

Van der Laan baseert zich op zijn vele bezoeken aan Vogelaarwijken. "Ik zie dat daar op een andere manier wordt gesproken dan in de politiek veel gebeurt. Bij 95 procent van de mensen is er een sterke behoefte om over oplossingen te praten, en totaal geen behoefte om elkaar de tent uit te vechten."

Van der Laan zei verder het jammer te vinden als het kabinet zou vallen en hij niet verder kan gaan met zijn wijkenbeleid. Of dat gaat gebeuren, zei hij niet te kunnen voorspellen. "Ik ben een aartsoptimistisch mens, maar geen waarzegger."

Succes van 'Ace Attorney' komt onverwacht

Shu Takumi had nooit verwacht dat zijn games zo populair zouden zijn in Europa en de Verenigde Staten. De bedenker van Phoenix Wright en andere Ace Attorney-games had niet eens verwacht dat de games in het westen uit zouden komen, schrijft De Britse editie van het 'Official Nintendo Magazine'.

"De Ace Attorney-serie is een visie van mijn idealen voor het mystery-genre. Ik ben ook een grote fan van drama in de rechtszaal, dus ik wist wel dat de eerste Ace Attorney een goede game zou worden, maar ik had niet verwacht dat het zo populair zou worden. En ik had zeker niet kunnen dromen dat Phoenix Wright naar het buitenland zou gaan", aldus Takumi.

De eerste game uit de serie, 'Phoenix Wright: Ace Attorney' verscheen in 2006 op de Nintendo DS. Ditzelfde spel verscheen in 2001 echter al in Japan op de Gameboy Advance. Na de release van de eerste Phoenix Wright-game, verschenen er nog twee. Binnenkort zal de advocaat ook zijn debuut maken op de Nintendo Wii, en zijn eeuwige rivaal Miles Edgeworth krijgt binnenkort ook een eigen game op de Nintendo DS.

Succes van 'Ace Attorney' komt onverwacht
Succes van 'Ace Attorney' komt onverwacht (Foto: Novum)

Richard Garriott terug in game-industrie

Na een sabbatical van twee jaar is Richard Garriott terug in de game-industrie, schrijft Edge Online. De bedenker van de Ultima-serie en de grondlegger van het mmorpg-genre heeft een nieuw bedrijf, Portalarium, opgericht.

Portalarium ontwikkelt sociale media waaronder kleine applicaties. Daarnaast wil Garriott zich richten op de ontwikkeling van software voor de zorg, educatie, overheid en de wetenschap. De eerste applicatie die Garriott ontwikkelt moet het mogelijk maken om andere software op diverse platformen te draaien.

"De missie van Portalarium is precies wat ik nu wil doen in de game-industrie", zegt Garriott. "Dit herinnert mij aan vervlogen tijden in de game-industrie: Kleine teams, lage instapdrempels, schappelijke budgetten voor kwalitatief hoogstaande projecten, en geen beperkingen bij het ontdekken van nieuwe interactieve grenzen."

De laatste game die Richard Garriott maakte, was 'Tabula Rasa' (2007). Deze grote online game was echter geen succes, en na ruim een jaar online te zijn geweest werd het spel offline gehaald. Garriott heeft in de afgelopen twee jaar niet veel gedaan, al heeft de grondlegger van de Ultima-games wel een ruimtereis gemaakt.

Den Haag doet gooi naar WK hockey 2014

Den Haag gaat een gooi doen naar de organisatie van het wereldkampioenschap hockey in 2014. De stad wil het toernooi houden in en bij het stadion van ADO Den Haag. De Nederlandse hockeybond steunt de plannen en wil in april of juni een officiële kandidatuur indienen bij de internationale hockeyfederatie FIH.

Het WK moet plaatsvinden van 3 juni tot en met 15 juni 2014. Den Haag opteert voor een 'dubbel' WK voor zowel mannen- als vrouwenteams. Bij het hockey is dat niet gebruikelijk. De laatste keer dat een wereldkampioenschap voor mannen en vrouwen gezamenlijk werd georganiseerd was in 1998 in Utrecht.

De belangrijkste wedstrijden moeten plaatsvinden in het stadion van voetbalclub ADO, dat plaats biedt aan vijftienduizend mensen. Naast het stadion zal een tijdelijk speelveld worden gecreëerd waar vijfduizend mensen naar de wedstrijden kunnen kijken. In juli zal Den Haag te horen krijgen of het de organisatie krijgt toegewezen.

Op zoek naar de zwarte monnik in Assassin's Creed 2 DLC-trailer

18 februari, en laat dat nou net vandaag zijn, zal er nieuwe downloadable content voor Assassin's Creed 2 verschijnen. In de 'Bonfire of the Vanities' zul je weer met Ezio op pad kunnen om belangrijke figuren in het oude Italië om te leggen.

Van de DLC is onderstaande trailer verschenen die een korte introductie geeft over wat we allemaal zullen moeten doen om 'The Apple' terug te vinden.

Spoeddebat over Afghanistan-impasse

De Tweede Kamer debatteert vanmiddag met premier Jan Peter Balkenende (CDA) en de beide vicepremiers Wouter Bos (PvdA) en André Rouvoet (ChristenUnie) over de crisis die in de coalitie is ontstaan rond de kwestie Afghanistan.

Een verzoek van SP-fractievoorzitter Agnes Kant om een debat over de "ontstane actuele situatie rondom het besluit blijven we wel of niet in Afghanistan" kreeg vandaag ruime steun van onder meer de VVD, GroenLinks en de PVV.

PvdA en CDA staan lijnrecht tegenover elkaar als het gaat om de toekomst van de militaire missie in Afghanistan. PvdA-leider Wouter Bos zette de kwestie gisteren op scherp door een verzoek van de NAVO voor een langer verblijf in Uruzgan definitief van tafel te vegen. Hij wil dat het kabinet morgen hetzelfde besluit.

Het CDA is daar nog lang niet aan toe, en houdt eraan vast dat het kabinet alle opties van een mogelijk langer verblijf onderzoekt. Een besluit over het NAVO-verzoek hoeft morgen nog niet te vallen.

"Ik heb zelden zo'n gênante vertoning gezien", lichtte PVV-leider Geert Wilders zijn steun voor het debat toe. "Alleen al de indruk die dit maakt op onze troepen in Afghanistan", zei Mark Rutte (VVD). "De rommel over het besluit is zo ernstig dat ik van harte het verzoek ondersteun."

Het debat begint om 16.15 uur. Bij het debat zijn in ieder geval Balkenende en beide vicepremiers aanwezig. Kant eiste dat minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) het debat ook bijwoont, maar een besluit daarover wilde Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA) aan het kabinet overlaten.

Geen Midway-games meer op XBLA

Als je net van plan bent om Ultimate Mortal Kombat 3 op XBOX Live Arcade aan te schaffen dan heb je behoorlijk pech. Games van Midway zijn namelijk van XBOX Live Arcade afgehaald. Dat liet Major Nelson weten via Twitter. Volgens Nelson zijn de games niet meer beschikbaar vanwege de veranderde uitgeversrechten. Zo liggen de rechten van Mortal Kombat tegenwoordig bij Warner Bros.

Het gaat om de volgende titels: Cyberball, Defender, Paperboy, Rootbeer Tapper, Robotron, Joust, Gaunlet, Smash TV en dus Ultimate Mortal Kombat 3. Hoe zit dat dan als je een van deze games al hebt aangeschaft en van je HDD hebt verwijderd? Major Nelson zegt dat je je dan geen zorgen hoeft te maken, want je kunt ze altijd nog opnieuw downloaden.

Eerder werd bekendgemaakt dat Midway een aantal games beschikbaar stelt voor XBOX Live Game Room, dat in maart zal uitkomen. Volgens Major Nelson heeft het verwijderen van de games geen gevolgen voor de kamer van Midway in XBOX Live Game Room.

 

Ultimate Mortal Kombat 3

NS krijgen klap door crisis

De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben vorig jaar een flinke knauw gekregen door de crisis. Vrijwel alle bedrijfsonderdelen deden het minder goed dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de NS, die vandaag zijn gepresenteerd. De NS noemen de goede invoering van de OV-chipkaart als een van de lichtpuntjes.

De nettowinst van de NS daalde van 328 miljoen euro naar 161 miljoen. Dat komt deels door tegenvallers met de hogesnelheidslijn. Ook kiezen meer reizigers voor tweede klas en vallen de verkopen op de stations tegen.

Daar komt bij dat de door het kabinet verlangde reizigersgroei van vijf procent bij lange na niet gehaald is. De groei bleef steken op 0,8 procent. Volgens directeur Bert Meerstadt blijft de trein echter populair.

Meerstadt gaf bij de cijfers ook aan dat de dienstverlening van de NS in de laatste twee weken van het jaar lager was dan mag worden verwacht. Door het winterse weer vielen veel treinen uit.

Dat is ook de reden dat het punctualiteitscijfer is gedaald: 92,8 procent van de treinen was op tijd of minder dan vijf minuten te laat. Vorig jaar was dat 93 procent.

Tjerk Smeets in trainingsstaf honkbalploeg

Tjerk Smeets treedt per direct toe tot de technische staf van de Nederlandse honkbalploeg. De 29-jarige oud-international wordt een van de assistenten van bondscoach Jim Stoeckel. De zoon van presentator Mart Smeets is komend seizoen nog wel in clubverband actief als catcher bij hoofdklasser Corendon Kinheim.

Naast Smeets wordt ook Steve Janssen aan de staf toegevoegd. De 38-jarige Belg neemt de werpers van Oranje onder zijn hoede. Janssen was tussen 2002 en 2005 al eens assistent van de toenmalige bondscoach Robert Eenhoorn.

Eneco Tour start dit jaar in Steenwijk

De Eneco Tour gaat dit jaar van start met een proloog in Steenwijk op 17 augustus. De organisatie van de etappekoers maakte dit vaandaag bekend.

De proloog igaat over ongeveer vijf kilometer door de straten van het Overijsselse vestigingstadje. Op een later tijdstip zal de organisatie de route van de overige zeven etappes bekendmaken.

Vorig jaar werd de Eneco Tour gewonnen door de Noor Edvald Boasson Hagen.

CDA wil af van 'subsidieverslaving'

Het CDA denkt bij de miljardenbezuinigingen die nodig zijn om de economische crisis het hoofd te bieden, een belangrijke slag te slaan door flink te snoeien in het woud van subsidieregelingen. Dat zei fractievoorzitter Pieter van Geel vandaag.

Het kabinet laat momenteel in kaart brengen hoe er voor ongeveer 35 miljard kan worden bezuinigd. Er is 'heel veel geld' te halen bij allerhande subsidieregelingen, zei Van Geel. Als voorbeeld noemde hij de veertienhonderd subsidieregelingen die bestaan rondom onderwijs en werk. Bij de re-integratie wordt voor zo'n twee miljard euro uitgedeeld en ondernemers kunnen bij Economische Zaken nog eens op 650 miljoen euro aanspraak maken.

Subsidies worden vanzelfsprekend, terwijl dat nooit zo is bedoeld, stelde Van Geel. Als het aan hem ligt, wordt het hele stelsel van subsidieverlening beperkter, eenvoudiger en transparanter. En de instanties die zijn belast met de uitvoering moeten worden afgeslankt. "We moeten de rol van de overheid trimmen en terugbrengen tot proporties van redelijkheid."

Van Geel deed zijn uitspraken in het kader van de naderende gemeenteraadsverkiezingen. Het snijden in subsidieregelingen voorkomt dat gemeenten de lasten voor burgers moeten verhogen.

Boetes voor drankverkoop aan jongeren met carnaval

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft tijdens carnaval achttien boetes uitgedeeld aan bedrijven die alcohol schonken aan te jonge kinderen. Vijf ondernemers kregen een schriftelijke waarschuwing. Ook zijn er negen boetes en een waarschuwing uitgedeeld voor het overtreden van het rookverbod.

Dat heeft de VWA vandaag bekendgemaakt. De VWA bezocht in totaal 141 bedrijven in vooral de provincies Brabant, Limburg en Gelderland. In totaal kreeg een op de zes bezochte bedrijven een maatregel opgelegd voor het schenken van alcoholische versnaperingen aan te jonge kinderen. Vorig jaar gebeurde dit nog bij een op de drie bedrijven.

De VWA constateert dat meer bedrijven extra personeel hebben ingezet om op de leeftijd van klanten te letten. Ook was er dit jaar bij horecazaken een betere toegangscontrole. Daarnaast neemt het gebruik van polsbandjes waaraan te zien is of iemand oud genoeg is om drank te kopen toe.

Man overlijdt bij arrestatie Venlo

Een 37-jarige man is vanochtend in Venlo overleden toen hij gearresteerd werd. Hij verzette zich hevig bij zijn aanhouding en werd vervolgens onwel. Pogingen om hem te reanimeren waren tevergeefs, meldt het Openbaar Ministerie in Roermond.

Agenten kwamen na meldingen van overlast poolshoogte nemen bij de woning van de man aan de Emmastraat. Hij bloedde en was zeer agressief en verzette zich hevig tegen zijn aanhouding. Een ambulance kwam ter plaatse om de agressieveling naar het ziekenhuis te brengen, maar ook daarbij bood hij hevig verzet. Vervolgens werd de man onwel en overleed.

De rijksrecherche stelt een onderzoek in.

Einde Veendam nadert

Na HFC Haarlem lijkt BV Veendam de tweede voetbalclub te zijn die failliet gaat. De belastingdienst heeft beslag gelegd op de televisiegelden van BV Veendam. Dit meldt RTV Noord.

De club heeft een schuld bij de fiscus van meer dan 400.000 euro. De KNVB wil van de club uit de Jupiler League een plan van aanpak zien om die schuld weg te werken. De belastingdienst wil daar echter niet op wachten.

Overigens is de gemeente Veendam nu de dupe omdat de televisiegelden bij hen binnenkomen. BV Veendam heeft namelijk al een aantal jaar een schuld bij de gemeente. Er zijn toen afspraken gemaakt dat de gemeente de beschikking kreeg over de televisiegelden, als onderpand voor het overbruggingskrediet. De gemeente Veendam gaat de beslaglegging dan ook aanvechten.

Timmer: "Gerritsen is gevaarlijk op 1.000 meter"

Marianne Timmer is van mening dat Annette Gerritsen een gevaarlijke outsider is voor de titel op de 1.000 meter. Voorwaarde is wel dat ze na de val op de eerste 500 meter de knop om weet te zetten. Dit lukte Timmer vier jaar geleden na haar diskwalificatie op de kortste afstand wel, zodat ze acht jaar na haar laatste gouden plak in Turijn wederom het goud op de 1.000 meter pakte.

"Annette zal nu de knop moeten omzetten en focussen op de 1000 meter. Ook op die afstand is ze levensgevaarlijk," zei Timmer die vier jaar geleden er bij haalde. "Ik was heel boos op de starter. Bij de eerste start die vals werd gegeven bewoog ik minimaal. Maar niemand kan helemaal stilstaan, mensen zijn immers geen standbeelden. Dus die valse start was gewoon kinderachtig. En bij de tweede start stond ik ongelukkig. Ik denk dat ik ook op de 500 meter een goede prestatie geleverd zou hebben, maar de uitsluiting heeft me zeker geholpen op de 1000 meter. Er zat zoveel power, agressie en wilskracht in mijn lijf. Het één had zeker met het ander te maken."

"Het zou mooi zijn als ik toch nog voor een positieve verrassing zou kunnen zorgen," zei Gerritsen die wel met haar imago af moet rekenen. Ze faalde namelijk enkele keren op cruciale momenten. Coach Jac Orie wil daar niet van weten. "Het is gewoon botte pech geweest. Ik denk dat het een kwestie was van te graag willen. Dan bestaat het gevaar dat je jezelf letterlijk voorbij loopt. Met zenuwen had het weinig te maken. Annette is wel cool hoor."

"Ze is steengoed op dit moment. Annette heeft na de race een half uurtje flink gejankt, maar daarna is de knop meteen omgegaan. Dat kan zij als geen ander. Annette is een killer met enorm veel veerkracht. Wat dat betreft lijkt ze op Marianne," zei de coach van de Control-ploeg die vandaag op de 1.000 meter ook ijzers in het vuur heeft met Margot Boer en Laurine van Riessen.

Benne bondscoach Jong Oranje

De Nederlandse volleybalbond heeft voormalig international Edwin Benne aangesteld als bondscoach van Jong Oranje. De volleyballers spelen begin april het EK-kwalificatietoernooi in Bardejov (Slowakije, 7-11 april 2010).

Nederland zal daar de strijd om een startbewijs aangaan met Bulgarije, Letland, Slovenië, Slowakije en Oostenrijk. Alleen de toernooiwinnaar plaatst zich direct voor het EK in Wit-Rusland (Bobruisk & Mogilev, 28 augustus t/m 5 september). Eindigt Oranje als tweede of derde, dan volgt in de tweede week van juli nog een kwalificatietoernooi waar vier ploegen strijden om twee tickets.

Benne (382 interlands) vertrok vorige maand bij de Schweriner SC waarmee hij in 2009 Duits kampioen werd.

Van Calker: "Risico van het vak"

De Nederlandse bobsleeërs crashten tijdens de eerste training van de tweemansbob op het ijs van Vancouver. Piloot Edwin van Calker bleef ongedeerd bij het ongeval, terwijl remmer Arnold van Calker last van een rib kreeg.

"Het risico van het vak. Een tikkie voor het zelfvertrouwen," zei remmer Arnold van Calker. "Het ging boven in bocht vier of vijf al niet lekker. Het ingaan van elf was goed, bij twaalf kwamen we er te vroeg uit. Dan word je in de cruciale dertiende bocht weggeschoten. We bleven niet op de ijzers."

De Nederlandse bob was niet de enige die niet in het rechte spoor wist te blijven. De Zwitsers Beat Hefti en Daniel Schmidt, de Duitser Karl Angerer, de Italiaan Fabrizio Tossini, de Japanner Hiroshi Suzuki en de Roemeen Nicolae Istrate hielden hun slee ook niet in het rechte spoor. De grootste klap kwam op naam van het Australische duo Christopher Spring en Duncan Harvey. Laatstgenoemde is met onbekende verwondingen vervoerd naar het ziekenhuis.

De bocht waar de ongevallen gebeuren heeft als bijnaam fifty-fifty gekregen. Ondanks de dood van de Georgische rodelaar Nodar Kumaritashvili wil Van Calker niet spreken over een gevaarlijke baan. "Het is een uitdagende baan. Gevaarlijk is een te zwaar woord. Dit is niet lekker op de eerste trainingsdag. Je wilt liever anders beginnen. Dit is een tikje voor het zelfvertrouwen."

Piloot Edwin van Calker zal de komende dagen ook trainingsruns af gaan leggen met Timothy Beck als remmer. In de wedstrijd zal Sybren Jansma weer achter de slee plaats gaan nemen.

SP wil ook Balkenende bij Uruzgandebat

SP-leider Agnes Kant wil behalve vicepremier en PvdA-leider Wouter Bos ook premier Jan Peter Balkenende en minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken), allebei van het CDA, naar de Kamer roepen voor een debat over de ruzie in het kabinet over Uruzgan.

Ze verwacht dat ze steun krijgt van een meerderheid van de Kamer om het debat nog vandaag te voeren. Kant vroeg eerder deze week al een debat aan met Bos, maar een definitieve dag was daar nog niet voor geprikt.

Omdat de ruzie tussen PvdA en CDA over Uruzgan nu zo uit de hand is gelopen, wil Kant ook Balkenende en Verhagen bij het debat halen. Kant zal in het debat een motie indienen die het kabinet precies vraagt wat PvdA-leider Bos wil, namelijk dat het kabinet het NAVO-verzoek morgen definitief afwijst. Kant vindt dat de PvdA-fractie niet anders kan dan haar motie steunen.

Nauwelijks locaties voor asowoningen

Het is lastig locaties te vinden waar 'skaeve huse' kunnen komen. Dat concludeert de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting vandaag in een evaluatie (pdf).

Skaeve huse zijn sobere eenpersoonswooneenheden op een plek buiten een woonwijk, die bedoeld zijn voor mensen die eerder voor ernstige woonoverlast hebben gezorgd. Veelal gaat het om mensen met verslavings- en psychiatrische problemen. Het is een vanuit Denemarken geïmporteerd concept, waar inmiddels honderden van dit soort wooneenheden staan.

In Nederland staan in vijf gemeenten inmiddels 27 van dit soort wooneenheden. Uit de evaluatie blijkt dat alle betrokkenen, inclusief omwonenden en de bewoners, positief zijn over het project. De bewoners veroorzaken nauwelijks overlast voor de aangrenzende buurt. Bijna de helft van de bewoners knapt daarbij duidelijk op in zijn gedrag.

Ook in een handjevol andere gemeenten moeten dit soort woningen komen, maar dat gaat erg moeizaam, vertelt een woordvoerder van de stuurgroep. Waarom het zo moeilijk is locaties te vinden voor skaeve huse, blijft gissen, zegt hij. "Maar vermoedelijk komt het deels doordat alles in Nederland al een bestemming heeft. De vrees bestaat dat de vestiging van dit soort wooneenheden zal zorgen voor waardevermindering in de omgeving. Ook zijn gemeenten bang voor bezwaren van omwonenden."

De stuurgroep adviseert minister voor Wonen Eberhard van der Laan (PvdA) dat de wooneenheden regulier onderdeel van beleid moet worden. Daarbij moeten gemeenten die achter het project staan, en dat zijn er volgens de woordvoerder steeds meer, ook echt over de brug komen met locaties. "Er is altijd een aantal van dit soort wooneenheden nodig", zegt de woordvoerder.

Roddick en Blake niet in Davis Cup

De captain van het Amerikaanse Davis Cup-team, Patrick McEnroe, zal het in eerste ronde moeten doen zonder Andy Roddick en James Blake. Dit meldt Het Nieuwsblad. McEnroe heeft de beschikking over  John Isner en Sam Querrey voor het enkelspel en de broers Bob en Mike Bryan voor het dubbelspel.

De 25-jarige Isner bereikte dit jaar nog de vierde ronde op de Australian Open en won het ATP-toernooi in Auckland. Querrey kwam vorig jaar tot de vierde ronde op de US Open.

Leerkracht op Duitse school gedood

Op een school voor beroepsonderwijs in het Duitse Ludwigshafen is vanochtend een leerkracht om het leven gebracht. De vermoedelijke dader, een 23-jarige man, is opgepakt.

De politie gaat ervan uit dat de actie door één persoon is uitgevoerd. De politie wilde nog niets zeggen over de identiteit van de aanvaller of diens motief. De aanval vond rond 10.00 uur plaats.

De gealarmeerde politie slaagde erin de school snel te ontruimen. Vervolgens werd het gebouw door politieagenten uitgekamd. Leerlingen en ouders werden opgevangen.

VVCS sleept KNVB voor de rechter

Spelersvakbond VVCS heeft voetbalbond KNVB voor de rechter gesleept. De reden hiervoor is dat de KNVB niet mee wil werken om vijf voetballers van het failliete HFC Haarlem tussentijds over te schrijven naar de amateurs. Wanneer het kort geding zal dienen is nog niet bekend.

De reglementen van de KNVB verbieden het dat een voetballer tijdens een seizoen de overstap van de profs naar de amateurs mag maken. De VVCS heeft er op aangedrongen om voor één keer een uitzondering te maken, zodat Frank Karreman, Giel Neervoort, Milan Berck Beelenkamp, Laurens ten Heuvel en Marcel Akerboom toch op een hoog niveau actief kunnen blijven.

De VVCS wil dat deze spelers bij een hoofdklasser kunnen tekenen om zo volgend jaar een nieuw contract af te kunnen dwingen bij een andere club. Ook kunnen ze zo hun conditie en techniek niet op peil houden. Meest belangrijke reden voor het kort geding is echter dat als profs in het buitenland hun contract in een seizoen ingeleverd hebben ze wel bij een amateurclub mogen spelen. Aan deze rechtsongelijkheid moet een einde komen vindt de vakbond.

Brand in Molukse kerk Houten

In een Molukse kerk in Houten heeft vanochtend brand gewoed. Het vuur was binnen een halfuur onder controle, meldt de politie. De oorzaak van de brand wordt onderzocht, brandstichting wordt niet uitgesloten.

Rond 03.20 uur brak de brand uit in de kerk aan de Oud-Wulfseweg. Het ging om een kleine brand, maar er is redelijk wat schade.

Lokale omroep RTV Utrecht meldt dat het vuur waarschijnlijk is aangestoken. Voordat de brand ontstond zou er een baksteen naar binnen zijn gegooid. Een woordvoerder van de politie wil dit niet bevestigen, maar voegt daaraan toe dat "iedere mogelijkheid wordt onderzocht".

Portugese turnbond schorsing opgelegd

De Portugese turnbond is met onmiddellijke ingang geschorst door de internationale turnfederatie (FIG). Reden hiervoor is dat de bond ondanks vele verzoeken niet over de brug is gekomen met geld voor het WK trampolinespringen vorig jaar in St. Petersburg.

Door de maatregel kunnen de Portugese turners en turnsters voorlopig niet deelnemen aan internationale wedstrijden. De trampolinespringers vallen onder een aparte organisatie, maar de FIG erkent deze bond niet, zodat alles via de Portugese turnbond moet verlopen. Deze laatste wil het financiële geschil nu snel uit de wereld helpen, zodat de sporters zich goed kunnen voorbereiden op de komende kampioenschappen.

Howard goed op dreef voor Orlando

Orlando Magic is bezig aan een uitstekende reeks in de NBA. De basketballers versloegen Detroit Pistons met 116-91 en hebben nu elf van hun laatste veertien wedstrijden gewonnen. Dwight Howard eiste bij de thuisploeg de meeste aandacht voor zich op. De center was goed voor 33 punten, wat voor hem zijn hoogste score was van het seizoen.

Howard stapte daarmee overigens niet als topscorer van het veld. Richard Hamilton van het dit seizoen matig presterende Detroit maakte liefst 36 punten, maar dat bleek niet voldoende om de wedstrijd tot het eind toe spannend te houden. Orlando bracht in het laatste kwart (33-14) het verschil in kwaliteit duidelijk in de score tot uitdrukking.

Orlando bezet met 37 overwinningen uit 55 duels de tweede plaats in de Eastern Conference. Alleen Cleveland Cavaliers (43 zeges) scoort beter. In het westen kan enkel Los Angeles Lakers betere cijfers overleggen.

Howard goed op dreef voor Orlando
Howard goed op dreef voor Orlando (Foto: Novum)

Juventus mist vier spelers tegen Ajax

Juventus treedt vanavond in de Amsterdam ArenA aan zonder vier belangrijke spelers. De kwakkelende Oude Dame mist zowel voor- als achterin een belangrijke steunpilaar. Juventus moet het achterin stellen zonder wereldkampioen Fabio Cannavaro. De verdediger staat al enige tijd buitenspel. In eerste instantie brak de verdediger zijn neus, vervolgens kwam er een dijbeenblessure bovenop.

Naast Cannavaro treedt Juventus tegen Ajax ook aan zonder Christian Poulsen, Vincenzo Iaquinta en Antonio Chimenti. Zij zullen allen in Turijn achterblijven wanneer hun club Ajax bestrijdt.

Dit seizoen kwam Juventus uit in de Champions League, maar moest Girondins de Bordeaux en Bayern München in de groepsfase voor zich dulden.

Lost Planet 2 te groot voor Xbox 360

Het Blu-ray formaat van de PlayStation 3 biedt ontwikkelaars ruimte genoeg om hun creatieve uitspattingen op het scherm te tonen. Maar de Xbox 360 moet het nog met DVD doen. Bij multiplatform games moeten er dan ook soms wat opgeofferd worden om de Xbox bezitters dezelfde ervaringen te bieden.

In een interview met Jun Takeuchi, de producer van Lost Planet 2,  zegt hij dat Capcom een vrij groot gedeelte van de content heeft moeten schrappen door dit verschil in beide consoles. "We hebben echt moeten passen en meten om het spel op DVD te krijgen".

Takeuchi grapt dat het team achter Lost Planet 2 soms op het punt stond om te gaan huilen, omdat bepaald werk, wat veel bloed, zweet en tranen heeft gekost, niet in het eindresultaat paste. Maar geen nood, want hoogstwaarschijnlijk gaan we die delen alsnog zien in DLC dat na het spel uit zal komen.

Lost Planet 2 zal op PC, PS3 en Xbox 360 uitkomen op 18 mei.

 Lost Planet 2

Robben in illuster rijtje CL-doelpuntenmakers

Arjen Robben trof gisteravond voor Bayern München doel in de Champions League. Tegen Fiorentina was hij vanaf de stip succesvol. De openingstreffer zorgde er mede voor dat de Duitsers met 2-1 wonnen. Bayern is inmiddels de vierde club waar Robben voor scoorde in de Champions League. In het verleden was hij al trefzeker voor PSV, Chelsea en ook Real Madrid.

De flankspeler komt daarmee in een illuster rijtje van trefzekere spelers. Hij komt op gelijke hoogte met spelers als Fernando Morientes, Nicolas Anelka en Zlatan Ibrahimovic. Toch is er één aanvaller die voor liefst vijf clubs scoorde in de Champions League: Hernan Crespo. Hij was succesvol voor Parma, Lazio Roma, Internazionale, Chelsea en AC Milan.

Bagagebende Schiphol opgerold

De marechaussee op Schiphol denkt met de aanhouding van nog drie bagageafhandelaars op Schiphol een bende bagagedieven te hebben opgerold. Met de aanhoudingen op maandag en dinsdag komt het totaal aantal aanhoudingen in de zaak nu op twintig. De marechaussee verwacht geen verdere aanhoudingen meer.

De verdachten, van wie een deel vervolging op vrije voeten afwacht, werkten bij hetzelfde bedrijf, zijn tussen de 26 en 50 jaar oud en komen uit de omgeving van Amsterdam. De marechaussee kwam ze op het spoor nadat een reiziger aangifte deed van diefstal van spullen uit zijn koffer.

De bende haalde dure spullen uit koffers in de bagagehal waar ze werkten, maar haalde niet een hele koffer leeg. De buit bestond uit onder meer laptops, zonnebrillen en dure kleding. Voor hoeveel geld de betrokkenen hebben buitgemaakt is onbekend.

Het bedrijf waar de verdachten werkten, deed in november aangifte. Sindsdien werden de diefstallen vastgelegd op camerabeelden. Daarbij gebruikte de marechaussee ook 'lokkoffers' waarin dure spullen werden gedaan om de dieven uit de tent te lokken.

Het is volgens een woordvoerder van de marechaussee niet voor het eerst dat er bagage is gestolen op de luchthaven, maar een zaak van deze omvang is volgens hem uniek. "Het ging eerder om een of twee aanhoudingen, maar ook dat is lang geleden."

'Dode na botsing met Nederlandse skiester'

Op een piste in het Oostenrijkse Kaprun is dinsdag een Britse vrouw omgekomen bij een botsing met een Nederlandse skiester. De 26-jarige Nederlandse vrouw raakte zwaargewond en is naar een ziekenhuis in de buurt gebracht. Dat melden Britse en Oostenrijkse media.

De Britse is nog op de piste behandeld door een dokter die daar toevallig ook aan het skiën was en daarna door een ambulanceteam dat binnen enkele minuten ter plaatse was. Dat mocht niet meer baten en de vrouw overleed ter plaatse.

Beide vrouwen droegen volgens de politie geen helm. Het ongeluk vond plaats op een eenvoudige afdaling tijdens goede skiomstandigheden. Niemand heeft het ongeluk volgens de politie zien gebeuren, maar de man van de Britse vrouw was in de buurt. Hun drie kinderen waren op dat moment bij een skischool.

'PvdA speelt politiek campagnespel'

De PvdA speelt een 'politiek campagnespel' rond de Nederlandse militaire aanwezigheid in Afghanistan. Dat heeft CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel vanochtend gezegd. "De discussie is in een campagnesfeer terechtgekomen. Dat betreur ik zeer."

Van Geel houdt het kabinet -en daarmee de PvdA- aan de afspraak dat alle mogelijke opties van de toekomstige aanwezigheid van Nederlandse militairen in Afghanistan worden onderzocht. PvdA-leider Wouter Bos wees gisteren een verzoek van de NAVO om langer in Uruzgan te blijven definitief af.

Sato naar IndyCar Series

Takuma Sato zoekt zijn heil in 2010 in de IndyCar Series. De Japanner heeft een contract getekend bij KV Racing, zo maakte teameigenaar Jimmie Vasser gisteravond bekend. De eerste race waar de 33-jarige coureur in actie zal komen is de seizoensopener op 14 maart in de straten van São Paulo.

"We zijn erg blij dat we een overeenkomst hebben kunnen sluiten met Takuma. Ik kan niet wachten om Takuma aan het werk te zien op de stratencircuits en hem op weg te helpen op de ovals. Ik twijfel er niet aan dat Takuma gelijk erg snel zal zijn," zei Vasser die jarenlang zelf coureur is geweest.

Sato is blij dat hij na zijn Formule 1-avonturen weer aan de slag kan. "Ik miste het racen vorig jaar enorm en kan dus niet wachten om aan deze nieuwe uitdaging te beginnen. Met dit team zal ik in de voorhoede kunnen meerijden en dat is ook iets wat ik de afgeopen jaren heb gemist."

IJshockeyers Tsjechië verslaan rivaal Slowakije

De Tsjechische ijshockeyers hebben hun rivaal en buurland Slowakije met 3-1 verslagen in hun eerste wedstrijd op de Olympische Winterspelen in Vancouver. Man van de wedstrijd werd de 38-jarige ex-NHL-superster Jaromir Jagr die nu in de KHL in Rusland speelt.

Jagr scoorde de winnende tweede treffer en wist twee minuten later de assist te geven op de 3-1 die wat extra lucht gaf. In het begin moest hij nog even wennen aan het tempo, maar tegen het einde van de wedstrijd leek hij steeds meer op de superster die hij bij de Pittsburgh Penguins was. "Het was lastig. Tijdens de eerste periode voelde ik me als een soldaat in Irak, alles kwam zo snel op me af. Daar moet ik echt weer aan wennen", aldus de veteraan.

Het was voldoende om de Tsjechen het beslissende zetje te geven. De Slowaken stonden tegen het einde van de tweede periode gelijk en de frustratie was aan het opbouwen bij Tsjechië, dat na vijf powerplays nog steeds niet gescoord had. De Tsjechische coach stuurde uit frustratie zijn derde line het ijs op in plaats van de powerplay line.

Na de powerplay schoot Marian Hossa voor Slowakije op de paal, en uit de tegenaanval wist Jagr te scoren. In de volgende powerplay besloot de Tsjechische coach Jagr ook op te nemen in de powerplay line, en hij stelde niet teleur. Hij vocht vlakbij het net om de puck met verdediger Milan Jurcina en wist de puck in de doelmond te werken waar Tomas Plekanec hem binnen kon tikken. In de derde periode werd vervolgens niet meer gescoord.

Kuitblessure Van Buyten

Daniël Van Buyten (Bayern München) heeft aan de Champions League-wedstrijd van gisteren tegen Fiorentina een kuitblessure overgehouden. Waarschijnlijk zal de 32-jarige verdediger tien dagen uitgeschakeld zijn.

Van Buyten mist in elk geval de competitiewedstrijd van aankomend weekeinde tegen Nürnberg. "En ook voor de match daarna, op 28 februari tegen Hamburg, is hij onzeker," aldus coach Louis van Gaal tegenover Sporza.

Dolle koe ramt politiewagen

De politie Friesland heeft gisteravond bij de treinrails in Leeuwarden een dolle koe afgeschoten. Het beest was ontsnapt vanaf het veemarktterrein en ging richting het centrum.

Om de koe tegen te houden zette de politie een straat af en werd het treinverkeer stilgelegd. De koe negeerde de afzetting en ramde een deuk in de voorzijde van een politieauto. "Daar is de koe zo van geschrokken dat ie tussen twee reclameborden stil bleef staan. Toen hebben we haar afgeschoten", aldus een politiewoordvoerder. In september vorig jaar schoot de politie al een dolle stier dood, die op zijn wandeltocht door het centrum van Leeuwarden mensen aanviel.

Werkloosheid gestegen

De werkloosheid in Nederland is in de periode november tot januari gestegen tot 435.000. Dat betekent dat 5,6 procent van de beroepsbevolking momenteel zonder werk zit. Een jaar eerder was dit nog 3,9 procent, tussen oktober en december 5,3 procent. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS.

De voor het seizoen gecorrigeerde werkloosheid was elfduizend meer dan in de vorige driemaandsperiode. In de periode november 2009 - januari 2010 lag het aantal werklozen volgens het CBS 131.000 hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Bijna twee derde van de toename deed zich voor bij de mannen.

Uit cijfers van het UWV blijkt dat het aantal niet-werkende werkzoekenden in januari vergeleken met een jaar eerder het sterkst is toegenomen bij technische beroepen op lager en middelbaar niveau en bij hogere administratieve beroepen, aldus het CBS.

Zweedse ijshockeyers winnen moeizaam

De Zweedse ijshockeyers hebben hun eerste wedstrijd op de Olympische Spelen in Vancouver met 2-0 gewonnen. Duitsland wist niet te scoren, maar kon als laagst geplaatste team verrassend genoeg wel goed meekomen met de regerend kampioenen. Goalie Henrik Lundqvist wist echter alle 21 schoten op doel te keren.

De Zweden hadden ook 21 schoten op doel, en dat geeft wel aan dat het zeker geen eitje was voor de ploeg in het geel. "In een toernooi als dit waar je favoriet bent moet je nog steeds hard knokken voor de overwinningen. Dat realiseren we ons wel na vandaag", aldus captain en topverdediger Nicklas Lindstrom.

De Zweden wonnen uiteindelijk door goals van Louis Eriksson en verdediger Matthias Ohlund, maar ook door een beetje geluk. De Duitse NHL-verdediger Christian Ehrhoff schoot op de paal in een vijf tegen drie-situatie met een 1-0 achterstand. De Zweden wisten de penalty echter te killen en scoorden vlak daarna via Ohlund de 2-0. Daarbij leek het overigens of de Zweedse aanvaller Henrik Sedin contact had met goalie Thomas Greiss waardoor de treffer wellicht afgekeurd had moeten worden.

Lundqvist was overigens wel blij dat hij genoeg te doen had in zijn eerste wedstrijd, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Miikka Kiprusoff van Finland en Roberto Luongo van Canada. "Het is niet als tien jaar geleden dat je na de eerste periode al met 6-0 voor staat. Dat heeft als voordeel dat je nu al de wedstrijd ingaat met de gedachte dat het niet makkelijk gaat worden, en dat kan later in het toernooi alleen maar van pas komen."

622.000 kijkers voor 1.000 meter

Naar de uitzending van de 1.000 meter schaatsen voor mannen (Ned. 1, 01.00-02.00 uur) hebben vannacht 622.000 mensen gekeken. Dat bleek  uit gegevens van de Stichting KijkOnderzoek (SKO).

Die organisatie meet kijkcijfers tot 02.00 uur, waardoor het gemiddelde kijkcijfer van het hele Olympische evenement nog niet kon worden gemeten. Pas bij de kijkcijferlijst van morgen zijn de gegevens van de latere nachtelijke uren bekend. Opmerkelijk is dat de voorbeschouwing op deze schaatsafstand veel eerder op de avond werd uitgezonden, om 21.42 uur, en dat daar maar liefst 1.845.000 mensen in waren geïnteresseerd. Daarmee was het het best bekeken programma gisteren.

[Gerucht] Nunchuck voor de Arc

Hoewel dit nieuws met een brok zout genomen kan worden gezien de bron zal moeten blijken of er wellicht toch een kern van waarheid in zit. Volgens deze user heeft een developer van games die de beschikking heeft over de Wand/Arc/Gem of hoe de motion controller van Sony ook zal gaan heten een extra uitbreiding gekregen die het meeste wegheeft van de Nunchuck zoals de Wiimote die heeft. Op deze uitbreiding zijn blijkbaar een analoge stick, een square en een circle knop alsmede een L1 en R1 te vinden. Indien het bericht op waarheid berust zal moeten blijken hoe de strijd tussen Sony en Nintendo zal verlopen als de motion controllers qua functionaliteit wel erg op elkaar gaan lijken.

PS3 Nunchuck

PvdA-top bijeen over Afghanistan

De top van de Partij van de Arbeid (PvdA) is bijeen om te praten over Afghanistan. Sinds gisteren dreigt een crisis in het kabinet omdat vice-premier en minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) definitief weigert om steun te geven aan het NAVO-verzoek om de Nederlandse militairen langer in Afghanistan te houden.

Bos wil, in tegenstelling tot coalitiegenoten het CDA en de ChristenUnie, dat het besluit morgen al plaatsvindt in het kabinetsoverleg. Premier Balkenende (CDA) vindt de tijd nog niet rijp voor een beslissing, en wil alle opties die op tafel zouden liggen nog bespreken.

Op de PvdA-bijeenkomst praat Bos de fractieleden en andere bewindslieden bij. Het Kamerlid Martijn van Dam zei dat hij geen reden ziet waarom het kabinet niet al morgen kan besluiten over de Afghanistan-kwestie.

De PvdA is vooral bang voor gezichtsverlies tegenover de kiezer, omdat twee jaar geleden al beloofd is om eind 2010 alle Nederlandse militairen uit Afghanistan te halen. Het CDA is vooral bang om gezichtsverlies te lijden tegenover de internationale gemeenschap, zoals de NAVO en de Amerikanen.

"Groot deel gamesindustrie is creatief bankroet"

Onlangs maakten drie veteranen van de gamesindustrie bekend een nieuwe studio op te hebben gericht genaamd Wonderland Software. Ze gooiden gelijk de aankondiging van hun nieuwe game GodFinger maar op het internet. Mark Rose, Matthew Wiggins en Al Harding werkten voorheen bij studio's als Lionhead, Big Blue Box en Codemasters Guildford, maar vonden dat het tijd was om zelfstandig verder te gaan. Met Wonderland zullen ze zich vooral richten op de iPhone en later ook op de iPad.

De Engelse website Gamesindustry.biz publiceerde vandaag een interview met Matthew Wiggins. Hierin vroegen ze hem bijvoorbeeld naar het proces dat tot de oprichting van Wonderland heeft geleid, maar veel interessanter is natuurlijk de visie van de heren op de gamesindustrie en de keuze voor de iPhone/iPad als ontwikkelingsplatformen. Volgens Wiggins zijn de systemen van Apple zo'n interessante keuze, omdat je als ontwikkelaar gelijk een enorm publiek tot je beschikking hebt. Miljoenen mensen maken gebruik van de Appstore en hoewel er enorm veel apps zijn, is dat toch een flink bereik voor een kleine ontwikkelaar.

Veel belangrijker nog vond Wiggins de mogelijkheid om te doen en laten wat je als ontwikkelaar wilde. Door de groei van de industrie de laatste tien jaar is het namelijk veel lastiger geworden om als team creatief bezig te zijn en in de komende jaren zal dat alleen maar erger worden. Grote studio's die grote blockbusters leveren hebben budgetten van tientallen miljoenen dollars en teams van meer dan honderd man. Om dat effectief te leiden krijg je de situatie dat het management niet meer betrokken is bij de ontwikkeling, zoals dat voorheen wel was. De mensen die de beslissingen maken, implementeren ze dus niet meer.

Wat verder een probleem is van een grote studio is dat die enorme investeringen moeten worden terugverdiend. Bedrijven zullen het dus al snel op safe spelen, met als gevolg dat er enorm veel games als Gears of War op de markt zijn. Een groot deel van de industrie is volgens Wiggins dan ook creatief bankroet, simpelweg betere deeltjeseffecten of stoerdere karakters rechtvaardigen geen miljoeneninvestering en ontwikkelingsproces van jaren. Als kleine ontwikkelaar heb je nog volledig de vrijheid om te doen wat je wilt en zijn de belangen zoveel kleiner, dat creativiteit gewoon nog echt beloond kan worden.

Het volledige interview met Matthew Wiggins, waarin hij verder nog praat over de ontwikkeling van GodFinger en zijn visie en plannen voor de toekomst kun je nalezen op Gamesindustry.biz.

GodFinger

ANWB: reisinformatie OV deugt niet

De informatievoorziening voor reizigers in het openbaar vervoer moet beter. Dat concludeert de ANWB na een onderzoek in Amsterdam en 22 andere Europese steden. Amsterdam eindigt in het onderzoek op de vijftiende plaats. Vooral het gebrek aan inlichtingen in andere talen viel op.

De reisinformatie in Amsterdam op kaartjesautomaten is uitsluitend in het Nederlands. De overstapmogelijkheden in de hoofdstad zijn volgens de onderzoekers ook niet best. Amsterdam scoorde wel punten met de goede verbinding tussen het stadscentrum en de luchthaven, die beter is dan in de meeste andere Europese steden.

München kreeg als enige stad een 'zeer goed'. Zagreb eindigde op de laatste plek. De dienstregeling is daar niet op internet of bij de haltes te vinden. Haltenamen ontbreken er zelfs vaak.

Over het algemeen was volgens de ANWB, dat het onderzoek uitvoerde met hulp van haar Europese zusterclubs, de informatievoorziening in de steden niet compleet. Daarnaast bleek de toegankelijkheid voor invaliden ondermaats.

Ook bleek er een groot verschil in de ritprijs. Een metrokaartje in Praag was het goedkoopst. Amsterdam kreeg net als vier andere landen een voldoende, maar alleen Londen, Oslo en Frankfurt kregen een onvoldoende. De overige landen scoorden goed of zeer goed.

Möller betreurt zilver in de mond

Bijten op een medaille ten behoeve van een obligate foto moet ter bescherming van de sporters nodig verboden worden. De Duitse rodelaar David Möller nam na de huldiging braaf het zilver in de mond maar hapte iets te gretig toe. Daardoor brak een hoek van een snijtand af.

Hij spoedde zich in Whistler naar een tandarts om het losse stukje er weer aan te laten lijmen. "Dat hoekje was er thuis ook al eens afgeknapt", zei Möller. "Niets dramatisch, het deed ook geen pijn. Maar het is vervelend als je je geneert en niet durft te lachen zoals je eigenlijk zou moeten doen."

Infinity Ward blijft falen

Infinity Ward heeft voor Modern Warfare 2 al meerdere malen een patch voor de diverse platforms uitgebracht om glitches en hacks de wereld uit te helpen. In de meeste gevallen blijkt dit echter maar een tijdelijke oplossing te zijn. Keer op keer worden er toch weer manier gevonden om de game te spelen op een manier waarop het niet bedoeld is. Op de PC zijn laatste weer een aantal bestaande en nieuwe glitches misbruikt en deze hebben de weg nu ook naar de Xbox 360 gevonden. In onderstaand filmpje is te zien hoe een multiplayer game er momenteel uit kan zien. Een lijst van glitches en hacks die op dit moment te misbruiken zijn:

  • God Mode (sterven onmogelijk)
  • Wall Hack (vijanden door muren zien)
  • Jump Height (mogelijkheid om hoger te springen)
  • Default Weapon (een nieuwe wapen)
  • Gold Desert Eagle (de gouden Desert Eagle uit CoD4)
  • No Recoil (wapens hebben geen terugslag)
  • Unlimited Ammo (oneindig ammunitie)
  • Spawn with AC-130 (een AC-130 beschikbaar bij spawnen)
  • Every Perk (Alle perks geactiveerd)
  • Other people have no perks (anderen kunnen geen perks gebruiken)
  • Other people cannot jump (andere spelers kunnen niet springen)

 

Tevens is de beruchte care package glitch schijnbaar toch ook weer beschikbaar, ondanks meerdere pogingen van Infinity Ward om dit definitief op te lossen. Hoe lang zou het duren voordat de moed in de schoenen zakt bij Infinity Ward?

 

Sarkozy zegt Haïti veel hulp toe

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft Haïti substantiële hulp toegezegd. Het op 12 januari door een verwoestende aardbeving getroffen Haïti kan de komende twee jaar rekenen op 326 miljoen euro van de Fransen. Sarkozy kwam gisteren in Haïti aan voor het eerste bezoek van een Franse president aan de voormalige Franse kolonie. Hij werd verwelkomd door president René Préval.

Sarkozy zei in een korte toespraak dat hij begreep dat de 'wonden van de kolonisatie' nog vers in het geheugen van velen liggen en dat sommigen Frankrijk de schuld geven van de problemen in het land. Hij voegde daar echter aan toe dat Haïti een cruciale periode doormaakt en dat het land een plan nodig heeft om de provincies te ondersteunen, zodat zij inwoners van Port-au-Prince, de dichtstbevolkte Caribische hoofdstad, op kunnen nemen. Het dodental van de aardbeving was zo hoog, omdat de hoofdstad niet was gebouwd op de hoeveelheid inwoners.

Sarkozy eindigde zijn toespraak door te zeggen dat voor Haïti de tijd is gekomen om het heft in eigen hand te nemen en zich te bevrijden van buitenlandse hulp.

Missionarissen VS in Haïti vrijgesproken

Een rechter in Haïti heeft gisteren acht van de tien Amerikaanse missionarissen vrijgesproken die waren beschuldigd van poging tot ontvoering van 33 kinderen. De tien werden op 29 januari opgepakt. Zij waren na de verwoestende aardbeving van 12 januari naar Haïti gekomen.

Twee van de tien, de beide leidsters van de groep, blijven vastzitten in Port-au-Prince. Rechter Bernard Saint-Vil zei hen nog verder te willen verhoren. De acht vrijgesproken missionarissen zijn meteen vrijgelaten en op een vliegtuig naar Miami gezet, waar ze in inmiddels zijn aangekomen.

De tien Amerikanen werden bij de grens met de Dominicaanse Republiek in de kraag gevat toen ze probeerden 33 Haïtiaanse kinderen het land uit te smokkelen. Volgens de Amerikanen ging het om wezen, maar al snel bleek dat dat niet het geval was. Rechter Saint-Vil zei bewezen te achten dat het niet om een ontvoeringszaak ging, omdat de ouders van de kinderen hebben verklaard hun kroost vrijwillig aan de Amerikanen te hebben meegegeven. De ouders wilden er zo voor zorgen dat hun kinderen een betere toekomst zouden krijgen.

De twee leidsters van de groep, Laura Silsby (47) en Charisa Coulter (24), wacht verder verhoor over de zaak. Bernard zei dat de twee voorafgaand aan de aardbeving al in Haïti waren geweest en links en rechts informatie hadden gevraagd over de mogelijkheid weeskinderen mee te nemen. Coulter lijdt aan suikerziekte. Bernard heeft haar gisterenmiddag voor onderzoek even naar een Amerikaans veldhospitaal in Port-au-Prince laten overbrengen.

CD: Caro Emerald - Deleted Scenes From The Cutting Room Floor

Het kan raar lopen in de muziekwereld. In 2007 belden Nederlandse producers David Schreurs en Jan van Wieringen Caroline van der Leeuw op. Zij hadden met Vince Degiorgio (o.a. N Sync, Atomic Kitten) een liedje geschreven voor een Japanse act en de vraag was of Caro de demo in kon zingen. Er werd niks met het nummer gedaan, dus Caroline mocht zich botvieren op de track. Het werd de doorbraak waar ze eigenlijk nooit echt rekening mee hield.

Caro Emerald

Wenger furieus op arbiter Hansson

Arsenal ging gisteren op een zeer curieuze manier onderuit bij FC Porto in de Champions League. Een snel genomen vrije trap deed de Engelsen de das om: 2-1. Achteraf was manager Arsène Wenger furieus op scheidsrechter Martin Hansson.

Het was Sol Campbell die de bal terugspeelde op doelman Lukasz Fabianski. Hij pakte de bal in zijn handen en scheidsrechter Hansson gaf een indirecte vrije trap. Zonder dat de Arsenal-defensie kon reageren werd de bal vervolgens ingetikt door Falcao. Bij die actie werd ook Campbell nog eens onbedoeld geblokt door de leidsman. "Een dergelijke indirecte vrije trap kun je niet verdedigen", reageerde Wenger op ITV. "De scheidsrechter had ons meer tijd moeten geven om de muur neer te zetten."

Na de treffer ging Wenger in conclaaf met de leidsman. Hij vroeg hem waarom de treffer was toegekend. "Geen idee, hij vertelde het me niet. Je zou het hem zelf moeten vragen. Ik snap de beslissing niet."

Martin Hansson is niet van onbesproken gedrag. Hij was ook de scheidsrechter die de handsbal van Thierry Henry over het hoofd zag tegen Ierland. Om die reden plaatste Frankrijk zich via de Ieren voor het WK voetbal komende zomer in Zuid-Afrika.

 

George Lucas ontevreden over regiewerk 'Red Tails'

Star Wars-bedenker George Lucas gaat weer regisseren. De filmmaker gaat de regie doen van een aantal scènes voor de film 'Red Tails'. Aanvankelijk was Lucas alleen als producent bij deze film betrokken en liet hij de regie over aan Anthony Hemingway.

Website Firstshowing meldt dat Lucas echter ontevreden is met het werk van Hemingway. Daarom zal hij nu zelf een aantal scènes opnieuw filmen, en zal hij ook het scenario van de film aanpassen. Als gevolg hiervan zal Lucas vervolgens extra scènes moeten opnemen.

'Red Tails' vertelt over een groep donkere Amerikaanse piloten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoofdrollen in de film worden gespeeld door Terrence Howard en Cuba Gooding Junior. Daarnaast doen er ook zes acteurs uit de veelgeprezen tv-serie 'The Wire' in de film mee.

De laatste film die Lucas regisseerde was 'Star Wars Episode III: Revenge of The Sith' uit 2005. De laatste keer dat Lucas een film regisseerde die geen onderdeel uitmaakte van zijn Star Wars-saga was in 1973, toen hij de film 'American Graffitti' maakte.

George Lucas gaat weer regisseren
George Lucas gaat weer regisseren (Foto: Novum)

 

Meldpunt moet agressie in zorg voorkomen

Mensen die in de zorg werken, kunnen vanaf vandaag via internet suggesties en voorbeelden melden om agressie op de werkvloer tegen te gaan. NU'91, de beroepsorganisatie van verpleegkundigen en verzorgenden, heeft daarvoor een speciaal meldpunt ingesteld.

De organisatie constateert dat werknemers in de zorg steeds vaker kampen met agressie op de werkvloer. NU'91 vindt dat er altijd aangifte moet worden gedaan van intimidatie of geweld, maar wil eigenlijk die incidenten voorkomen.

Via het meldpunt kunnen verpleegkundigen, artsen, receptionisten en schoonmakers tips en suggesties geven, maar ook vermelden hoe hun instelling werkt aan een veilige omgeving.

Boer tegen Groves op 1.000 meter

Vanavond Nederlandse tijd is de 1.000 meter voor vrouwen in de Richmond Olympic Oval. De loting heeft Margot Boer in de achttiende en laatste rit gekoppeld aan Kristina Groves. Op de 500 meter eerder deze week greep Boer met een vierde plek net naast een medaille.

Ireen Wüst moet het spits afbijten voor Nederland. De TVM-rijdster ontmoet in rit twaalf de Amerikaanse Heather Richardson. Eén rit later rijdt Laurine van Riessen tegen Olga Fatkulina uit Rusland. Annette Gerritsen ontmoet in de zestiende rit de Japanse Sayuri Yoshi.

Robben: "De verwachtingen zijn erg hoog"

Bayern München kwam gisteravond goed weg in de Champions League-wedstrijd tegen Fiorentina. Een buitenspelgoal van Miroslav Klose zorgde ervoor dat de Duitsers met een 2-1 voorsprong de return ingaan. Arjen Robben vindt dat de verwachtingen steeds hoger worden.

Robben verkeert de laatste weken in de vorm van zijn leven. Gisteravond scoorde hij vanaf de stip in een moeizaam duel tegen Fiorentina. "Je weet dat de druk hoog is, want de verwachtingen zijn erg hoog", reageerde de buitenspeler na afloop tegenover Sport1. "Er werd gedacht dat we de klus wel even zouden klaren. Het was niet onze beste wedstrijd en dat was te zien aan het resultaat."

De tweede treffer, die van Miroslav Klose, werd duidelijk in buitenspelpositie gemaakt. "Het had inderdaad veel weg van buitenspel", weet Robben. "Soms heb je het voor, soms tegen. Nu hadden we het geluk mee en gaan we met een licht voordeel naar Italië."

Rangers ten koste van Saint Mirren door

Glasgow Rangers heeft in een weinig enerverend bekerduel Saint Mirren verslagen. Een laat doelpunt van Kris Boyd was genoeg om met een kleine overwinning de kwartfinale van de Active Nation Scottisch Cup te behalen: 1-0.

Rangers kreeg in het eerste bedrijf weliswaar de beste kansen, maar wist de sluitpost van de tegenpartij niet te passeren. Tegenstander Saint Mirren creëerde minder mogelijkheden en wist eveneens niet te scoren, waardoor beide ploegen met een 0-0 tussenstand de rust ingingen.

In de tweede helft leken beide ploegen af te stevenen op een 0-0 na negentig minuten. Hier dacht Boyd echter anders over. De aanvaller wist de bal, met nog een aantal minuten op de klok, hoog in het doel van Mirren-sluitpost Paul Gallacher te werken.

In de kwartfinale is Dundee FC de volgende tegenstander.

Haas, Stepánek uitgeschakeld in Memphis

Tommy Haas is in de eerste ronde van het ATP-toernooi in het Amerikaanse Memphis uitgeschakeld. De als derde geplaatste Duitser verloor met 4-6, 6-3 en 4-6 van de Belg Xavier Malisse.

Haas worstelde de gehele partij met zijn opslag maar wist nog wel de tweede set te winnen. In het derde bedrijf stond de Duitser echter constant onder druk en Malisse plaatste de beslissende break in de tiende game.

Radek Stepánek werd in de achtste finales uitgeschakeld. De Tsjech ging met 6-7 en 5-7 onderuit tegen Ernests Gulbis. 

Randstad ziet stabilisering uitzendmarkt

Uitzendconcern Randstad heeft de winst en omzet door de wereldwijde recessie ook in het laatste kwartaal van vorig jaar aanzienlijk zien teruglopen. Het bedrijf ziet de markt echter langzaam stabiliseren, zo bleek vandaag bij de presentatie van de jaarcijfers.

Randstad haalde in de laatste drie maanden van vorig jaar een omzet van 3,179 miljard euro. Dat was 20 procent minder dan een jaar eerder, en iets minder dan de analistenverwachting van 3,198 miljard euro. Het operationele resultaat (onderliggende ebita) nam met veertig procent af tot 106,1 miljoen euro.

Volgens topman Ben Noteboom tekent zich echter een herstel van de uitzendmarkt af. "Als het herstel doorzet, zouden we het heel goed moeten kunnen doen", voorspelde hij in een verklaring. "We zien de komende kwartalen met groeiend vertrouwen tegemoet."

Tuitert: "Ik wil hoger, op het podium"

Mark Tuitert kwam 0,16 seconden te kort voor een bronzen medaille op de 1.000 meter. De Holtenaar klokte op de Richmond Olympic Oval tot een tijd van 1.09,48 terwijl nummer drie Chad Hedrick na 1.09,32 finishte.

"Die Hedrick moeten we echt kunnen kloppen", sprak Tuitert, die uiteindelijk vijfde werd, net achter ploeggenoot Stefan Groothuis. "Dit is gigantisch balen. In de tweede bocht glipte ik weg, waardoor ik even wat snelheid te kort kwam in de eerste ronde", analyseerde Tuitert. "Dat heeft me opgebroken."

De schaatser van Control belandde dit seizoen al vaker dan hem lief is naast het podium. Tot zijn grote frustratie. "Ik baal als een stekker", zei Tuitert. Het hele seizoen sta ik al op de vierde plaats of zo. Ik wil hoger, op het podium.'' Zijn ambitie voor de 1.500 meter is dan ook helder: "Ik wil op het podium. Met minder neem ik geen genoegen."

Orie: "Dit is verschrikkelijk"

Jac Orie had na afloop van de 1.000 meter er zwaar de pest in. De trainer van de Control-schaatsploeg zag zijn pupillen op de meest ondankbare plekken eindigen. Stefan Groothuis werd vierde, Mark Tuitert vijfde en Simon Kuipers zesde.

"Ik had liever dat ze 35e waren geworden in plaats van vierde, vijfde en zesde", sprak de zichtbaar aangeslagen Hagenaar. Orie had wel veel bewondering voor Groothuis, die tijdens de laatste voorbereidingen op de Winterspelen werd getroffen door een bacteriële infectie in de luchtwegen. "Wat die gozer de afgelopen weken achter de rug heeft gehad... En toch nog dit flikt. Dat vind ik heel knap", sprak Orie. "Mark maakt een slippertje en dat kost hem gewoon het brons. Simon reed ook een goede race, maar die was niet goed genoeg."

Een dag eerder kreeg de ploeg van Orie ook al een tegenvaller te incasseren toen Annette Gerritsen op de 500 meter ten val kwam en Margot Boer eveneens op de vierde plaats eindigde. "Ik ben boos. Het zijn verschrikkelijke kloteplekken. Voor de 1.500 meter wordt het gewoon alles of niets. Of op het podium of helemaal niets. Klaar."

Vancouver Update 8:15 uur

Dagelijks kun je op FOK! tweemaal een overzicht tegemoet zien waarin we kort de belangrijkste gebeurtenissen tot die tijd zullen samenvatten. De samenvattingen verschijnen rond 23:00 uur en rond 08:00 uur.

De Nederlandse mannen slaagden er op 1.000 meter bij het langebaanschaatsen niet in om een medaille te pakken. Beste Nederlander was Stefan Groothuis die met een vierde plek net naast het podium greep. Het goud ging naar de grote favoriet Shani Davis. Shorttracker Sjinkie Knegt heeft op de 1.000 meter de kwartfinale bereikt. In de eerste ronde werd de 20-jarige Fries in zijn heat tweede achter de Canadees Charles Hamelin. Aankomende zaterdag gaat het shorttracktoernooi verder.

Bij het snowboarden stond het onderdeel halfpipe bij de mannen op het programma. Ook Nederland had hier een deelnemer actief. Dolf van der Wal wist echter niet te schitteren op de Spelen van Vancouver. De Nederlander liet twee runs in heat 1 zien en is daarmee uitgeschakeld. Shaun White verdedigde met succes zijn olympische titel.

Nikita Kriukov pakte op de klassiek uitgevoerde langlaufsprint bij de mannen verrassend goud. De Rus bleef in de finale zijn landgenoot Alexander Panzhinskiy en de Noor Petter Northug voor. De Oostenrijkse broers Andreas en Wolfgang Linger doorbraken de Duitse hegemonie bij het rodelen door de titel bij het tweemansrodelen te pakken. In de eerste omloop waren ze al sneller dan hun concurrenten Andris en Juris Sics uit Letland, in de tweede omloop vergrootten ze de voorsprong naar ruim een kwart seconde.

Gele kaart aan Culemborgse Marokkanen ingetrokken

Woningcorporatie KleurrijkWonen heeft de brief die gestuurd werd aan Marokkaanse gezinnen ingetrokken. De Vertegenwoordiging Marokkaanse Nederlanders Gemeenschap Culemborg was woedend vanwege de brief, waarin een gele kaart werd uitgedeeld vanwege de onrust in de wijk Terweijde. Op Radio 1 gaf de corporatie toe dat 'een en ander verkeerd is aangepakt'.

In de dreigbrief, die aan een tiental Marokkaanse gezinnen werd gestuurd, stond dat als kinderen zich nogmaals zouden misdragen, de woningcorporatie over zou gaan tot huisuitzetting. Rond de jaarwisseling kwam het in Terweijde confrontaties tussen de Marokkaanse en Molukse gemeenschap. Door de onlusten werd een noodverordening en een samenscholingsverbod van kracht.

Het overleg dat de Marokkaanse gemeenschap had met burgemeester Roland van Schelven (D66) werd opgeschort. Volgens de Vertegenwoordiging Marokkaanse Nederlanders Gemeenschap Culemborg was de gele kaart niet op z'n plaats, en hebben sommige gezinnen ten onechte de brief gekregen. Corporatiedirecteur Jaap van Dam heeft laten weten de gele kaart in te trekken.

'Burger betaalt dubbel voor afval'

Gemeenten moeten de verpakkingenbelasting teruggeven aan burgers. Hiervoor pleit de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) vandaag.

De verpakkingenbelasting is doorberekend in de prijzen van alle producten. Hiermee wordt volgens de RND jaarlijks 365 miljoen euro opgehaald. Hiervan gaat 115 miljoen euro naar gemeenten.

De RND vindt het 'onacceptabel' dat burgers deze extra inkomsten voor gemeenten niet terugzien in een lagere afvalstoffenheffing en stelt dat nu dubbel belasting betaald wordt voor de inzameling van afval.

Shorttracker Knegt naar kwartfinale

Shorttracker Sjinkie Knegt heeft op de 1.000 meter de kwartfinale bereikt. In de eerste ronde werd de 20-jarige Fries in zijn heat tweede achter de Canadees Charles Hamelin. De 1.25,449 minuten van Knegt betekende dat hij met de vijfde tijd van de zestien geplaatste schaatsers doordrong tot de kwartfinale.

De kwartfinales tot en met de finale op de 1.000 meter worden pas zaterdag verreden. Knegt komt zaterdagnacht om 03.30 Nederlandse tijd in actie. De halve eindstrijd wordt een uur later verreden, terwijl de finale om 05.05 uur op het programma staat.

Oostenrijkers winnen tweemansrodelen

De Oostenrijkse broers Andreas en Wolfgang Linger hebben de Duitse hegemonie bij het rodelen doorbroken. Woensdag wonnen zij het tweemansrodelen.

In de eerste omloop waren ze al sneller dan hun concurrenten Andris en Juris Sics uit Letland, in de tweede omloop vergrootten ze de voorsprong naar ruim een kwart seconde. Voor Sics en Sics was er ondanks het zilver toch reden voor een feestje. Zij zorgden voor de eerste Estse medaille van deze Winterspelen.

De Duitsers, die zowel bij de mannen als de vrouwen wonnen en vier van de zes eerder uitgereikte rodelmedailles opeisten, haalden maar een medaille. Met een snelle tweede omloop klommen Patric Leitner en Alexander Resch van de vijfde naar de derde plaats.

Het tweemansrodelen is het laatste rodelonderdeel van de Spelen. De baan in Whistler is vanaf nu het domein van de skeletonners en bobsleeërs.

Chinese heerst op 500 meter shorttrack

De Chinese shorttrack schaatsster Meng Wang heeft met grote overmacht goud op de 500 meter gewonnen. In de finale schaatste ze vrijwel direct bij haar drie concurrentes weg en na de laatste bocht kon ze al overeind komen.

Zilver was er voor de Canadese Marianne Saint-Gelais. Zij drukte haar schaats net iets voor die van de Italiaanse Arianna Fontana en landgenote Jessica Gregg over de finish.

In de B-finale was er ook een Chinese die won. Yang Zhou liet de eerste paar ronden Kalyna Roberge uit Canada de leiding nemen, maar nam daarna het heft in handen en werd vijfde. Roberge legde beslag op de zesde plaats voor de Amerikaanse Katherine Reutter en Eun-Byul Lee uit Zuid-Korea.

Update: Starcraft 2 beta is begonnen

StarCraft II moet de meest verwachte RTS dit jaar zijn. Eerder kwam er het nieuws dat de beta deze maand zou beginnen, maar nu zijn er op Battle.net ook de bijbehorende forums geopend. Daarin is ook een FAQ te vinden, dat de belangrijkste vragen beantwoordt van deze beta.

De informatie die er in staat heeft betrekking op vragen als hoe toegang te krijgen tot de beta, de nieuwe Battle.net features en wat er gespeeld kan worden in deze versie van het spel. Een antwoord op de vraag hoe lang de beta  gaat duren wordt niet echt gegeven, er staat dat Blizzard de deelnemers dat tegen die tijd zal laten weten.

In het spel zelf kunnen de betatesters de multiplayertypes  '1 versus 1, '2 versus 2' en 'free-for-all' voor een laddernotering spelen. Natuurlijk is er ook de mogelijkheid om een potje voor de leuk, die niet meedoet voor de scorelijst, op te starten.

In de FAQ staat ook te lezen dat niet alle nieuwe functies van Battle.net beschikbaar zullen zijn, wel zullen er wat later er bij komen. Spelers die verschillende spellen op Battle.net, zoals World of Warcraft, spelen zullen nog niet bij de start van de beta door middel van het nieuwe Real ID kunnen communiceren met elkaar, dit zal later toegevoegd worden.

De FAQ is hier te vinden.

Update

De beta is begonnen. De gelukkigen die uitgeloot zijn om mee te doen kunnen de software downloaden. De systeemeisen zijn ook bekend gemaakt. De minimale eisen zijn:

• Windows XP SP3/Vista SP1/Windows 7
• 2.2 Ghz Pentium IV of gelijkwaardige AMD Athlon processor
• 1 GB/1.5 GB systeemgeheugen for Vista respectievelijk Windows 7
• 128 MB NVidia GeForce 6600 GT/ATI Radeon 9800 PRO videokaart
• 1024x768 display resolutie
• 4 GB vrije schijfruimte
• Breedband connectie

Mensen die niet uitgenodigd zijn zullen dus nog moeten wachten, Starcraft: Wings of Liberty staat gepland voor het tweede kwartaal van dit jaar.

Starcraft 2

Shaun White weer ongenaakbaar in halfpipe

Snowboarder Shaun White heeft net als vier jaar geleden goud gewonnen op het onderdeel halfpipe. De Amerikaan benaderde in zijn eerste run al de perfectie door 46,8 te scoren waar 50 punten het maximum is. Diezelfde score haalde hij ook in Turijn. In de tweede run kwam niemand meer aan de score van de Vliegende tomaat en verbeterde White zich als toetje naar 48,4.

Het zilver ging naar Finland. Peetu Piiroinen was na de eerste run nog vierde, maar scoorde 45 punten in zijn tweede run en duwde zo de voor Zwitserland uitkomende Rus Iouri Podladtchikov van het podium.

Scott Lago uit de Verenigde Staten haalde in de eerste run 42,8 punten en was daarmee tweede, maar moest zich na de goede tweede run van Piiroinen tevreden stellen met brons. De Nederlander Dolf van der Wal was al in de kwalificatie uitgeschakeld.

Groothuis: "Ik miste de macht"

Stefan Groothuis werd vannacht vierde op de 1.000 meter. "De grootste kloteplek", reageerde hij direct na de race voor de camera van de NOS. "Er had meer ingezeten, maar ik ben twee weken ziek geweest en heb niet genoeg tijd gehad om te herstellen", baalde de Control-rijder. "Ik heb gewoon niet de macht die ik een paar weken geleden had."

Dat die macht nodig is, beaamde ook winnaar Shani Davis. "Dit was de moeilijkste race die ik ooit heb geschaatst", verzuchtte de Amerikaan. "Vooral die laatste buitenbocht." Davis, die in de Amerikaanse media al als een zekere gouden medaille werd omschreven, gaf toe de nodige druk te hebben gehad. "Ik was wel benauwd, maar ik heb mijn titel verdedigd. Ik ben zo tevreden nu!"

Ophef na woord leugenaar in Kamerdebat

In de Tweede Kamer is gisterenavond ophef ontstaan doordat SP-Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken voor leugenaar uitmaakte. Ze deed dat in een debat over de concurrentieverhoudingen op de postmarkt.

Gesthuizen vindt dat Heemkerk de Kamer onjuist heeft geïnformeerd. Zo zou hij de Kamer altijd hebben voorgehouden dat postbedrijven het moeilijk hebben vooral door de opkomst van digitale middelen zoals internet, maar zou dit uit een meest recent onderzoek van zijn ministerie helemaal niet blijken. Ze drong erop aan dat Heemskerk zich van het onderzoek distantieert. Toen hij dat weigerde, noemde ze hem een leugenaar. Daarbij dreigde ze met een motie van wantrouwen als hij niet snel met een overtuigend verhaal zou komen.

Volgens Heemskerk kan het echter niet zo zijn dat hij voor leugenaar wordt uitgemaakt, zonder dat dan ook direct een motie van wantrouwen volgt. Een meerderheid van de Kamer was het daarmee eens. Gesthuizen weigerde haar woorden in te trekken of de motie in te dienen, waarna de vergadering werd geschorst.

Na afloop zei Heemskerk dat hij hecht aan de juiste omgangsvormen tussen het kabinet en de Kamer. "Dit doet de Haagse politiek geen goed. Het wordt van kwaad tot erger zo", stelde hij. Verder vindt hij niet dat de Kamer verkeerd is geïnformeerd. Volgens hem is het overduidelijk dat onder meer het gebruik van internet invloed heeft op het aantal poststukken dat wordt verstuurd.

Minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken, die ook aanwezig was bij het debat, wees er nadrukkelijk op dat de wijze waarop de SP, de grootste oppositiepartij, had gehandeld in strijd was met het staatsrecht. Volgens hem moet Gesthuizen haar woorden intrekken of de motie indienen.

Gesthuizen liet na afloop weten absoluut niet van plan te zijn haar woorden in te trekken. "Ik had de motie van wantrouwen tijdens het debat in mijn tas, maar ik wilde de staatsecretaris de kans geven om nadere uitleg te geven." Als de minister niet met actuele cijfers over de brug komt over de invloed van digitale middelen op de postmarkt, dient ze alsnog de motie in.

Ze bestrijdt vooralsnog de woorden van Donner dat ze handelt in strijd met het staatsrecht. Dat er veel consternatie is vindt ze vervelend. "Maar dat er zoveel banen verdwijnen bij TNT is nog veel vervelender."

'Treinbestuurder ramp België ontkent fout'

De machinist van een van de twee treinen die betrokken waren bij de treinramp in het Belgische Buizingen, ontkent dat hij een fout heeft gemaakt. Hij heeft naar eigen zeggen niet een rood seinlicht genegeerd, meldden de kranten Het Nieuwsblad en De Morgen vandaag.

De gewonde treinbestuurder heeft vanaf zijn ziekbed tegen familieleden en collega's van spoorwegmaatschappij NMBS gezegd dat het seinlicht in Buizingen "eerst op oranje en vervolgens op groen sprong". Daarmee groeit opnieuw twijfel over de echte oorzaak van de treinramp, die aan zeker achttien mensen het leven kostte.

Zijn uitspraken maken het voor het parket van Brussel en de NMBS een stuk moeilijker om uit te maken of het om een menselijke fout dan wel een technisch mankement ging. Het onderzoek naar de oorzaak van de ramp is nog niet afgerond, maar de afgelopen dagen meldden Belgische media voortdurend dat de treinbestuurder die gewond raakte een rood signaal heeft genegeerd. Justitie zou hem al meerdere malen hebben verhoord. Zijn collega in de tegemoetkomende trein kwam om het leven.

Ik kook - een culicolumn

Zoals iedereen weet, doe ik graag boodschappen. Niet vanwege de boodschappen, maar vanwege de meisjes van de kassa. Uren kan ik naar ze staren. De rij bij de kassa kan mij niet lang genoeg zijn. Uiteindelijk voer ik een verlegen gesprekje bij het afrekenen en zucht ik diep als ik het winkelwagentje naar mijn fietstassen duw.
Ik rekende af bij Mandy. Leuke griet. Kijkt een beetje schaapachtig, alsof ze haar IQ kan tellen op haar vingers. Dat kan ze niet. Daar is ze te dom voor.

Uitslag 1000 meter schaatsen heren

In Vancouver is de 1000 meter voor de mannen verreden. Shani Davis won zoals vele schaatskenners al wel hadden verwacht de 1000 meter. De Koreaanse Olympisch kampioen op de 500 meter Tae Bum Mo won het zilver en Chad Hedrick pakte de bronzen medaille voor Stefan Groothuis die als beste Nederlander op de vierde plek eindigde.

Het eerste opmerkelijke moment vond plaats in rit zeven. Keiichiro Nagashima en Dimitry Lobkov hoorden na het startschot van hun duizend meter een fluitje. Nagashima stopte direct met schaatsen terwijl de Rus Lobkov doorging en pas nadat hij 300 meter had geschaatst besloot hij ook het bijltje erbij neer te gooien. Opmerkelijk genoeg had de starter niet gefloten en zouden beide rijders dus klaar zijn met hun olympische 1000 meter. Gelukkig had de hoofdscheidsrechter een beetje menselijk gevoel en besloot dat beiden mochten herkansen na rit tien, dus voor de eerste dweilpauze.

Op het moment dat Matteo Anesi en Aleksandr Lebedev klaar stonden voor hun rit besloot de tijdwaarneming dat het wel weer genoeg was geweest voor vandaag en was daarmee verantwoordelijk voor opnieuw een vertraging van enkele minuten. Nadat ook de tijdwaarneming weer tot leven was gewekt, kon het duo alsnog van start. Beide rijders wisten niet te brengen wat er van ze verwacht werd en dat kwam natuurlijk ook deels door het oponthoud. De Italiaan Anesi eindigde in 1.11,51. De Rus eindigde in 1.12,78. In de daaropvolgende rit kwam Havard Bøkko aan de start. Hij moest het opnemen tegen Ki-Ho Lee. De Noor wist met 1.10,73 wel zijn tegenstander te verslaan (1.12,35), maar zette geenszins een scherpe tijd neer.

Nadat Samuel Schwarz (1.10,45) en Maciej Ustynowicz (1.12,10) waren gefinisht was het tijd voor de herkansing van Nagashima en Lobkov. Opnieuw zorgden problemen met de tijdwaarneming voor oponthoud op de Richmond Olympic Oval. Nadat ook deze troubles werden overwonnen konden beide schaatsters drie minuten later alsnog van start. Door het geniale beleid wat de organisatie in Vancouver voert, waren twee kanshebbers voor een podiumplaats volkomen kansloos voor de eindoverwinning. Al het gefaal resulteerde uiteindelijk in tijden die niet thuishoren op de cv's van beide rijders. De Rus won van Nagashima in 1.10,79 en de Japanner besloot zijn race naar 1.12,71 en was daarmee op dat moment één na laatste.

Nadat de dweil wel goed was verlopen verschenen Jeremy Wotherspoon en Aleksey Yesin op de baan. De Canadees Wotherspoon opende prima in 16,43. Ook zijn eerste volle ronde was goed, maar daarna kreeg Wotherspoon een klap en finishte in 1.10,35. Hij wist hiermee zeker dat hij geen medaille omgehangen zou krijgen. Tegenstander Yesin finishte een halve seconde later (1.10,81). Stefan Groothuis, door een aantal toch wel als favoriet genoemd, moest het in de twaalfde rit opnemen tegen de Amerikaan Nick Pearson. Groothuis had een goede springplank aan Pearson en wist na 1.09,45 de finishlijn te passeren. Voor de Nederlander vermoedelijk niet voldoende om zijn honger naar een medaille te stillen. Nick Pearson finishte na 1.09,79 en reed daarmee een prima kilometer.

Simon Kuipers kwam direct na Groothuis in actie en had Yevgeny Lalenkov als tegenstander geloot. Kuipers wist zijn tegenstander net voor te blijven maar de tijd van Groothuis wist hij niet te halen. Kuipers was 0,21 seconde langzamer dan zijn ploeggenoot en stelde daarmee misschien ook wel iets teleur. Lalenkov bereikte de finishlijn na 1.10,14 en reed daarmee een voor zijn doen een redelijke duizend meter. Opnieuw een Nederlander in actie. Jan Bos mocht het opnemen tegen de Amerikaan en tevens de houder van het baanrecord, Trevor Marsicano. Beide waren niet in staat om de tijd van Groothuis te breken. Marsicano won de rit en finishte in 1.10,11, Bos in 1.10,29.

Olympisch kampioen op de 500 meter Tae-Bum Mo mocht het in zijn race opnemen tegen Chad Hedrick. De Koreaan reed een prima race en was sneller dan Stefan Groothuis (1.09,12). Ook Hedrick was sneller dan Groothuis met 1.09,32. Met nog drie ritten te gaan kwamen de grote favorieten op het ijs. Kyou Hyuk Lee en Mika Poutala openden het grote favorietenbal. Beide stelden teleur, want vooral de slotronde was een drama. Poutala won het onderlinge duel in 1.09,85 en Lee finiste na 1.09,92. De grote lokale favoriet Denny Morrison kwam in actie tegen de laatste Nederlander Mark Tuitert. De Control-rijder opende prima, maar de eerste volle ronde was een te langzaam. In de slotfase wist Tuitert het verschil niet meer goed te maken en eindigde zelfs achter de tijd van Stefan Groothuis. Morrison wist zijn favorietenrol verder helemaal niet waar te maken en stelde teleur.

Shani Davis, de grote favoriet vooraf, kende een prima opening en een prima wedstrijd. De Amerikaan wist zijn gouden medaille van Turijn te prolongeren in een nieuw baanrecord 1.08,94. De Koreaan Mo won zilver en Davis' landgenoot Hedrick wist het brons voor de Nederlander Groothuis weg te kapen.

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Shani Davis Verenigde Staten 1.08,94
2 Tae-Bum Mo Zuid Korea 1.09,12
3 Chad Hedrick Verenigde Staten 1.09,32
4 Stefan Groothuis Nederland 1.09,45
5 Mark Tuitert Nederland 1.09,48
6 Simon Kuipers Nederland 1.09,65
7 Nick Pearson Verenigde Staten 1.09,79
8 Mika Poutala Finland 1.09,85
9 Kyou-Hyuk Lee Zuid Korea 1.09,92
10 Trevor Marsicano Verenigde Staten 1.10,11
12 Jan Bos Nederland 1.10,14

Skipiste wordt veiliger gemaakt

De olympische skipiste waarop de vrouwen hun wedstrijden afwerken wordt veiliger gemaakt. De laatste grote sprong voor de finish wordt minder gevaarlijk. Dat maakte racedirecteur Atle Skaardal woensdag bekend. De ijzige rand waarvandaan de skiesters de sprong inzetten wordt verlaagd.

Aanleiding voor de aanpassing is het grote aantal valpartijen tijdens de afdaling. Dominique Gisin en Anja Pärson waren de grootste namen die op de sprong ten val kwamen.

Naast de aanpassing aan de sprong, wordt voor de supercombinatie nog meer veranderd. Het afdalingsdeel van dat onderdeel wordt ingekort om de snelheid van de skiesters terug te brengen.

'US F1 mist eerste drie races van 2010'

Het lijkt nog slechter te gaan met Team US F1 dan we eerder al meldden. De Argentijnse media melden nu dat de directeur van het Amerikaanse team Peter Windsor tegen coureur Jose Maria Lopez heeft gezegd dat het team in ieder geval de eerste drie races van het seizoen zal missen en daarmee door de FIA uit het kampioenschap gezet zal worden.

Lopez zou in tranen zijn geweest na het horen van het nieuws en hij is nu wanhopig op zoek naar een ander stoeltje. De Argentijnse overheid zou voor hem aan US F1 al 900.000 dollar van de beloofde twee miljoen voldaan hebben. Het enige vrije stoeltje nu is bij Campos Meta, maar dat werkt zelf aan een reddingsplan om nog op de F1-grid te kunnen verschijnen.

Virgin kampt met hydraulische problemen

Het nieuwe Formule 1-team Virgin Racing kampt met vele hydraulische problemen bij de bolide. Timo Glock kon gisteren maar tien ronden rijden bij de eerste testdag in Jerez deze week. De renstal laat inmiddels weten dat de problemen opgelost zijn.

"We hadden met meerdere hydraulische problemen te kampen, en op een nieuwe auto is het moeilijk de oorzaak ervan te ontdekken. We hebben daardoor lange perioden doorgebracht in de garage. De momenten dat we wel de baan op gingen, was alleen om uit te vinden of we de problemen hadden weten op te lossen," zei technisch directeur Nick Wirth.

"Uiteindelijk hebben we de oorzaak weten te vinden, al was dat pas laat op de dag. We gaan het dan ook vanavond oplossen en kijken er naar uit om morgen met Timo een productieve dag te hebben." Vandaag hoopt het team dan ook meer ronden te rijden om zo de strijd met Lotus aan te kunnen gaan.

Superlicentie voor Di Resta en Fauzy

Paul di Resta en Fairuz Fauzy hebben vandaag een superlicentie van de FIA weten te bemachtigen. De reserverijders van Force India en Lotus F1 legden vandaag beiden meer dan 300 kilometer af, waardoor ze verzekerd zijn van een licentie en mogen starten in een Grand Prix.

"Het was een flinke uitdaging. De stuurbekrachtiging was kapot, wat het onder droge omstandigheden erg moeilijk maakte de auto te besturen, al viel het in natte omstandigheden wel mee. Ik reed dus wat conservatief, maar ben toch tevreden," zei Fauzy die de eerste Lotus in een officiële testsessie mocht besturen.

Pärson kan aan combinatie deelnemen

Skiester Anja Pärson beleefde gisteren een hachelijke afdaling bij de vrouwen. De Zweedse was onderweg naar een medaille totdat de laatste sprong roet in het eten gooide. Ze ging zwaar onderuit, maar lijkt aan de val geen ernstige verwondingen te hebben overgehouden, zodat ze vandaag gewoon aan de start kan verschijnen bij de combinatie.

Pärson werd na haar valpartij naar het ziekenhuis vervoerd, maar mocht daar al snel vertrekken. "Natuurlijk is ze opgelucht dat het goed is gegaan. Ze is heel rustig, hier ben je op voorbereid, dat het tot een crash kan komen," zei haar vader tegen de Zweedse TV. Ze zou er alleen een klap tegen haar kuit aan over hebben gehouden. Heel wat minder verging het de Roemeense Edith Miklos. Zij moest per helicopter afgevoerd worden.

Van der Wal: "Ik vond het een hele eer"

Snowboarder Dolf van der Wal zit niet lang bij de pakken neer na zijn vroeguitschakeling op de halfpipe. De Nederlander strandde al in de kwalificaties, nadat hij niet kon laten zien waartoe hij in staat is. Hij eindigde in zijn groep als achttiende waar een plaats bij de eerste negen vereist was.

"Ik vond het echt een hele eer om hier namens Nederland deel te nemen," zei Van der Wal na afloop. "In de eerste run was ik wat zenuwachtig. Ik kon vooraf mijn muziek niet afdraaien en liep te klooien met een draadje. Toen heb ik maar tegen mezelf gezegd dat ik me moest concentreren op het snowboarden. In de tweede run landde ik te laat bij een sprong. Ik kreeg die run gewoon niet goed rond. Jammer, ik had hier in de finale kunnen staan. Dat was leuk geweest. Ik heb hier niet laten zien wat ik kan."

Voor Van der Wal kunnen de Spelen niet vaak genoeg zijn. "Ik ga vrijdag weer naar huis, maar dit was echt gaaf. Ik sta tussen de beste snowboarders ter wereld, de tribunes zitten vol. Het is jammer dat dit maar één keer in de vier jaar is."

Finse ijshockeyers winnen eenvoudig

Finland is het ijshockeytoernooi op de Olympische Spelen in Vancouver begonnen met een overwinning op Wit-Rusland. In een eenzijdige wedstrijd werd het 5-1 waarbij het alleen in de tweede periode even spannend werd nadat Wit-Rusland op 2-1 kwam via Sergei Kostitsyn.

Na de eerste periode stond het 2-0 voor Finland. Olli Jokinen en Niklas Hagman waren de scherpschutters. Beide goals werden in de powerplay gemaakt. Teemu Selanne gaf de tweede assist bij de openingsgoal en werd daarmee gedeeld topscorer aller tijden in internationale wedstrijden. Deze telling loopt overigens vanaf 1956, en hij deelt het record voorlopig met Vlastimil Bubnik (Tsjechoslowakije), Valeri Kharlamov (Rusland) en Harry Watson (Canada). Saku Koivu is hard op weg naar het assist-record en heeft er nog twee te gaan om het record van Kharlamov (20 assists) te verbreken.

Wit-Rusland schoot in de tweede periode uit de startblokken. Na 21 seconden scoorde een van de weinige NHL-spelers uit het team, Kostitsyn, de 2-1. Dit was pas het derde schot van de Wit-Russen. Finland leek hierdoor wat zenuwachtig te worden, en er ontstonden zowaar nog wat kleine kansen voor de tegenpartij. Met nog twee minuten te gaan in de periode verschafte Niklas Hagman zijn ploeg echter wat extra lucht door de 3-1 te maken uit een individuele actie.

Dit bleek de definitieve beslissing te zijn, want na 23 seconden in de derde periode scoorde Finland de 4-1 via Valtteri Filppula die een rebound van een schot van Mikko Koivu wist binnen te werken. Jarkko Ruutu verhoogde de marge nog naar 5-1 met nog zeven minuten op de klok.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.