Badmintonvrouwen naar halve finale EK

Olga Kroeders

Via een 4-1 overwinning op België heeft het Nederlandse vrouwenteam de halve finale bereikt op het EK voor landenteams in Warschau. Oranje komt uit zonder toppers als Yao Jie, Judith Meulendijks en Rachel van Cutsen maar Nederland is in de breedte zeer sterk. Dat maakt dit EK wel duidelijk. In de halve eindstrijd, zaterdagmiddag om twaalf uur, staat Oranje tegenover de winnaar van Schotland-Rusland.

De wedstrijd tegen België begon met een verrassende overwinning van Patty Stolzenbach. De nummer 91 van de wereld klopte de hogergeplaatste Lianne Tan in twee snelle games. "Ik had van haar gewonnen op de Yonex Dutch Open. Ik verwachtte een gelijkopgaande partij. Maar dit was mijn beste optreden deze week. Het liep als een trein,'' aldus Almere-speelster Stolzenbach.

Na verlies van Thamar Peters tegen Stefanie Bertels was het snel bekeken. Iris Tabeling (in het enkelspel) en de sterke Nederlandse dubbels Lotte Jonathans/Paulien van Dooremalen en Selena Piek/Samantha Barning maakten het karwei resoluut af.