Vijf jaar cel in zaak-villaspanjehuren.nl

Een 41-jarige man is vandaag veroordeeld tot vijf jaar cel voor het oplichten van honderden vakantiegangers door ze niet-bestaande vakantiewoningen te verhuren. De man bood de woningen aan via de website villaspanjehuren.nl. Het buitgemaakte geld waste hij wit. Het Openbaar Ministerie had vier jaar cel tegen de man geëist.

De rechtbank in Groningen besloot daar een jaartje aan vast te plakken, omdat volgens de rechter de ernst van de bewezen verklaarde feiten een langere straf rechtvaardigt. Ook de berouwloze opstelling van de man was voor de rechter reden een hogere straf op te leggen.

De honderden Belgische en Nederlandse slachtoffers huurden de niet-bestaande vakantiehuisjes in Frankrijk en Spanje in de eerste helft van vorig jaar. Hiermee haalde de man ruim een half miljoen euro op. Vakantiegangers reisden af naar Spanje of Frankrijk om er daar achter te komen dat de woning niet werd verhuurd of helemaal niet bestond.

De zaak kwam aan het rollen toen een aantal van hen in juli aangifte deed. Na aandacht in de media voor de zaak bleven de aangiftes binnenstromen. De eigenaar van de site was intussen met de noorderzon vertrokken. Hij werd half oktober opgepakt in Alicante in Zuid-Spanje en twee weken later uitgeleverd aan Nederland.