DVD: De Storm

Wij spreken 31 januari 1953. Het water in het zuidwesten van Nederland ramt tegen de grenzen van Zeeland aan. De nacht is donker, de mensen zijn nog sceptisch over het weer. Zouden ze weten wat er over enkele momenten staat te gebeuren? De Storm geeft je een blik in de momenten voor, tijdens en vooral na de beruchte Watersnoodramp.

de Storm

In de film volgen we tienermoeder Julia (Sylvia Hoeks). Op de stormige 31 januari te Oosterkerke laat ze haar kindje Ernst thuis met haar zus Emma als babysitter achter om zelf te gaan feesten. Eenmaal op het feestje aangekomen komt ze haar zus tegen, dus snel fietst Julia terug naar huis. Bij aankomst ziet ze haar vader aan de dijk naar de zee staan kijken. Een enorme vloedgolf spoelt over de kant en Julia vlucht naar binnen, nog met het beeld van haar pa die werd verzwolgen door de zee vers in het geheugen. Zowel haar moeder als andere zus ziet ze onderweg naar de zolder onder het water verdwijnen. Met haar zoontje in de arm vernietigt het water de gehele boerderij, op de zolder en enkele steunmuren na. Om haar baby te redden stopt ze hem in een houten kist en legt hem op de zolderkamer. De golven slaan steeds meer muren weg en Julia drijft uiteindelijk, zonder baby, de zee in.

Ondertussen worden in de marinebasis Den Helder mensen opgeroepen om naar Zeeland te gaan om eventuele overlevenden te redden en om te helpen met de evacuatie. Zo ook marinier Aldo (Barry Atsma). Doodsbezorgd wil hij naar het gebied om te zien of zijn broer Koos en de rest van zijn familie nog leeft. Eenmaal aangekomen in de overlopen provincie vindt hij zijn familie, net als de hulpeloze Julia. De baby is nog niet meegenomen en blijft voor zover bekend nog achter op de zolderkamer. Een zoektocht start om het kindje terug te vinden, tegen alle water- en hulpstromen in.

Waar de zee in de eerste scènes duidelijk een eigen rol en zelfs een eigen karakter heeft, is dit in het verloop van het verhaal volledig doodgeslagen. Het water speelt een flinke secundaire rol, toch een element wat je van de Watersnoodramp bijna niet kunt verwaarlozen.
Wat ook opvalt is de spanningsboog in de film. Waar je aan het begin met de introductie en de helse overstroming nog flink bent geboeid hoe het verhaal verder gaat verlopen, maar na een klein half uur na de breuk tussen Julia en Ernst ben je in je hoofd eigenlijk al klaar met dat gezoek naar die baby. Dit komt niet alleen door de matig aangehouden tensie, maar ook door de vele flashbacks en het weinig interessante verhaal die zelfs doorloopt tot een matig einde.

De Storm is voor de Nederlandse cinemabegrippen een redelijke film. De effecten zijn leuk, acteerwerk is aardig, maar het verhaal is niet bijzonder. Toch de DVD halen? Misschien om een keer te huren, want het geheel blijft je niet bijster goed bij. En voor de extra's hoef je het niet te doen: die zijn er namelijk niet.