'Treinbestuurder ramp BelgiŽ ontkent fout'

De machinist van een van de twee treinen die betrokken waren bij de treinramp in het Belgische Buizingen, ontkent dat hij een fout heeft gemaakt. Hij heeft naar eigen zeggen niet een rood seinlicht genegeerd, meldden de kranten Het Nieuwsblad en De Morgen vandaag.

De gewonde treinbestuurder heeft vanaf zijn ziekbed tegen familieleden en collega's van spoorwegmaatschappij NMBS gezegd dat het seinlicht in Buizingen "eerst op oranje en vervolgens op groen sprong". Daarmee groeit opnieuw twijfel over de echte oorzaak van de treinramp, die aan zeker achttien mensen het leven kostte.

Zijn uitspraken maken het voor het parket van Brussel en de NMBS een stuk moeilijker om uit te maken of het om een menselijke fout dan wel een technisch mankement ging. Het onderzoek naar de oorzaak van de ramp is nog niet afgerond, maar de afgelopen dagen meldden Belgische media voortdurend dat de treinbestuurder die gewond raakte een rood signaal heeft genegeerd. Justitie zou hem al meerdere malen hebben verhoord. Zijn collega in de tegemoetkomende trein kwam om het leven.