CDA wil af van 'subsidieverslaving'

Het CDA denkt bij de miljardenbezuinigingen die nodig zijn om de economische crisis het hoofd te bieden, een belangrijke slag te slaan door flink te snoeien in het woud van subsidieregelingen. Dat zei fractievoorzitter Pieter van Geel vandaag.

Het kabinet laat momenteel in kaart brengen hoe er voor ongeveer 35 miljard kan worden bezuinigd. Er is 'heel veel geld' te halen bij allerhande subsidieregelingen, zei Van Geel. Als voorbeeld noemde hij de veertienhonderd subsidieregelingen die bestaan rondom onderwijs en werk. Bij de re-integratie wordt voor zo'n twee miljard euro uitgedeeld en ondernemers kunnen bij Economische Zaken nog eens op 650 miljoen euro aanspraak maken.

Subsidies worden vanzelfsprekend, terwijl dat nooit zo is bedoeld, stelde Van Geel. Als het aan hem ligt, wordt het hele stelsel van subsidieverlening beperkter, eenvoudiger en transparanter. En de instanties die zijn belast met de uitvoering moeten worden afgeslankt. "We moeten de rol van de overheid trimmen en terugbrengen tot proporties van redelijkheid."

Van Geel deed zijn uitspraken in het kader van de naderende gemeenteraadsverkiezingen. Het snijden in subsidieregelingen voorkomt dat gemeenten de lasten voor burgers moeten verhogen.