FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 19 februari 2010

[UPD] Instortende minaret plet moskeegangers

Een vier eeuwen oude minaret is vandaag ingestort in het Marokkaanse Meknes. Daardoor zijn twee moskeegangers om het leven gekomen. Meer dan veertig mensen raakten gewond. Dat meldden ziekenhuisbronnen en ooggetuigen.

In de moskee waren ongeveer driehonderd personen aanwezig voor het vrijdaggebed, toen de toren van de moskee instortte. Ongeveer tachtig mensen raakten bedolven onder het puin, aldus de imam.

De Lalla Khenata-moskee is gelegen in de oude wijk Bab el Bardivine in Meknes. Het komt wel vaker voor dat verwaarloosde gebouwen in oude districten in Marokkaanse steden instorten, maar zelden gebeurt dat met een minaret.

update 23.17

Het Marokkaanse ministerie van binnenlandse zaken heeft inmiddels bekendgemaakt dat zesendertig personen om het leven zijn gekomen nadat de minaret van de Bab Berdieyinne moskee instortte. Ten minste 71 personen raakten gewond en zijn overgebracht naar ziekenhuizen in Meknes en het nabijgelegen Fes.

Volgens het ministerie was de minaret verzwakt door zware regenval.

De Marokkaanse koning, Mohammed VI, heeft de minister van binnenlandse zaken en de minister van religieuze zaken samen met een team psychologen naar Meknes, een van de vier koningssteden, gestuurd. Zij bezochten daar de slachtoffers in de ziekenhuizen. De koning heeft opdracht gegeven de minaret te herbouwen.

Tweede goud voor Bjørgen

Marit Bjørgen is hard op weg om de koningin van deze Winterspelen in Vancouver te worden. De Noorse won eerder deze week al bij de klassieke langlaufsprint goud en vandaag was ze de beste op de vijftien kilometer achtervolging. De Zweedse Anna Haag pakte het zilver, voor de Poolse Justina Kowalczyk.

Bij de vijftien kilometer achtervolging leggen de langlaufers eerst 7,5 kilometer in klassieke stijl af en wisselen daarna ski's om de laatste 7,5 kilometer in de vrije stijl af te leggen. In de eerste kilometers trok met name Bjørgen het veld uit elkaar en bij het wisselen van de ski's was de groep favorieten al gereduceerd tot zeven kanshebsters.

Na het wisselen van de ski's was het wederom Bjørgen die de toon zette, maar ook Kowalczyk en Kristin Stoermer Steira probeerden zich los te skiën. Met nog ongeveer 2,5 kilometer te gaan zette Bjørgen de beslissende aanval in. De Noorse pakte al snel een voorsprong van tien seconden en ging eenvoudig met de winst aan de haal. In de sprint om plaats twee was Haag de beste, voor Kowalczyk die Steira met miniem verschil aftroefde.

Vancouver Update 23:00 uur

Dagelijks kun je op FOK! tweemaal een overzicht zien waarin we kort de belangrijkste gebeurtenissen tot die tijd zullen samenvatten. De samenvattingen verschijnen rond 23:00 uur en rond 9 uur, in het weekend om 11:00 uur.

Een rustige ochtend in Canada. Er is om 18:00 uur begonnen aan het curling programma bij de dames. Groot Brittanië won met 7-4 van Duitsland. De Verenigde Staten won met 6-4 van Rusland en China was vele malen te sterk voor Denemarken daar werd het namelijk 11-1. Om 19:00 uur werd er gekwalificeerd bij het skispringen op de lange schans. De Japanner Noriaki Kasai sprong het  verst met 142,5 meter. Daiki Ito, eveneens uit Japan, sprong met 139,5 iets minder ver en als derde eindigde Matti Hautamaeki met 137,5 meter.

De heren skiers mochten ook weer afdalen en ditmaal op het onderdeel Super G. Aksel Lund Svindal ging daar met de gouden medaille aan de haal. De Noor was na 1.30,34 seconde beneden en was daarmee 0,28 honderdsten sneller dan de Amerikaan Bode Miller die de zilveren plak om zijn nek mocht hangen. Bode's landgenoot Andrew Weibrecht verrasste met een bronze plak.

Wil je weten wat er de rest van de avond en nacht in Vancouver zal gebeuren? Kijk dan even hier.

Franse politie onderzoekt halal burger

De Franse politie onderzoekt of hamburgerketen Quick discrimineert door alleen halal vlees te serveren. Dat heeft het Openbaar Ministerie vandaag laten weten.

De burgemeester van de plaats Roubaix bij Lille had een klacht ingediend. "Waarom zijn de inwoners van Roubaix gedwongen om helemaal naar Lille te gaan voor wat bacon?", aldus de advocaat van burgemeester Rene Vandierendonck. Quick serveert kalkoen en halal rundvlees in plaats van varkensvlees.

Quick had in november vorig jaar al aangekondigd in acht van de 350 filialen alleen nog halal voedsel klaar te maken. Deze week namen extreem rechtse politici echter de kans waar om de keten te bekritiseren in de aanloop naar de verkiezingen in maart. Daarop besloot de burgemeester van Roubaix actie te ondernemen.

Franse politie onderzoekt halal burger

Uitslag Roda JC - Heracles Almelo

Vanavond stond in de Eredivisie één duel op het programma. Roda JC moest het thuis opnemen tegen Heracles Almelo. Hieronder vind je de uitslag.

Roda JC

2 - 1

Heracles Almelo

 75' De Fauw
 88' De Jong
   8' Everton
 
 Gele kaart: Hadouir, (Roda JC), Vejinovic, Overtoom, Breukers, (Heracles Almelo)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 13.195
Arbiter: Vink
Bijzonderheden: Hadouir mist penalty (81)
 
Opstelling:   Opstelling:
Tyton
Saeijs
De Fauw
Kruiswijk
De Jong
Delorge (Yulu Matondo/25)
Vormer
Janssen
Bodor (Sutchuin Djoum/70)
Hadouir
Junker
  Pieckenhagen
Breukers
Maertens
Van der Linden
Looms
Ter Horst
Overtoom
Vejinovic
Douglas (Armenteros/75)
Dost
Everton

Sean Penn mogelijk de cel in

Sean Penn is vandaag officieel aangeklaagd voor mishandeling en vandalisme. De acteur en regisseur raakte in oktober slaags met een paparazzo in Los Angeles, waarna de fotograaf aangifte deed.

Penn had net geluncht toen hij tegen zijn zin werd gefotografeerd. De acteur zou de fotograaf hebben geschopt en geslagen. Ook de camera van de man raakte beschadigd. De paparazzo deed aangifte tegen de acteur. Als deze daadwerkelijk schuldig wordt bevonden maakt hij kans op achttien maanden celstraf.

Sean Penn komt vaker in opspraak. De acteur en zijn vrouw Robin besloten in augustus te gaan scheiden. Twee maanden voor die beslissing diende Sean scheidingspapieren al in, maar trok deze weer in. Ook in 2007 zag het stel af van een voorgenomen scheiding. Niet alleen in zijn privéleven twijfelt Sean. Vorig jaar trok hij zich terug uit twee grote films.

Misschien brommen? (foto: Novum/AP)

Pim Verbeek haalt woede van Australiërs op de hals

Pim Verbeek, de Nederlandse bondscoach van Australië, maakt geen vrienden in het land waar hij bondscoach is. Verbeek stelde namelijk dat het niveau van de nationale competitie bedroevend is en dat Australische spelers beter af zouden zijn als ze alleen al meetrainen in Duitsland.

Verbeek adviseerde Australische voetballers die op een plekje in de WK-selectie hopen om de A-League zo snel mogelijk te verlaten en een contract af te dwingen in een competitie met een hogere standaard, zoals Harry Kewell en Lucas Neill, die bij Galatasary spelen, en Tim Cahill van Everton.

Voorstanders van de vijf jaar oude A-League zijn er echter van overtuigd dat het niveau van de competitie hoog genoeg is om spelers te vinden die geschikt zijn voor het WK in Zuid-Afrika en dringen bij Verbeek aan om de voorkeur te geven aan spelers uit de eigen competitie.

Deze zomer heeft Verbeek een zware klus met Australië. In de groepsfase van het WK komt men Duitsland, Ghana en Servië tegen.

Vieira na slechts vier wedstrijden geschorst

Patrick Vieira heeft na slechts vier wedstrijden bij Manchester City al meteen een schorsing aan zijn broek. In de wedstrijd tegen Stoke City verkocht hij een tegenstander een trap in zijn buik waardoor Vieira nu drie wedstrijden toe moet kijken.

Vieira, die in de winterstop overkwam van Internazionale uit Italië, gaat niet in beroep tegen zijn schorsing. Ook kan hij van zijn club nog een sanctie verwachten. "Patrick heeft een fout gemaakt. Daardoor moeten we hem nu missen in drie belangrijke wedstrijden. Ik zal zeker nog eens met hem praten," zei de trainer van Manchester City, Roberto Mancini.

Mancini moet Vieira missen in de competitiewedstrijden tegen Liverpool en Chelsea en mag Vieira ook niet opstellen in het FA Cup-duel tegen Stoke City.

Steegmans: Helm redde mijn leven

Gert Steegmans kwam vandaag in de derde etappe van de Ronde van de Algarve zwaar ten val. De Belg kwam daarbij op zijn hoofd terecht en werd met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

"Mijn helm heeft mijn leven gered”, aldus Steegmans die slechts enkele oppervlakkige verwondingen had. "De helm was in verschillende delen gebroken. Ik heb heel veel geluk gehad." Steegmans zal wegens een mogelijke hersenschudding nog wel enkele dagen in het ziekenhuis moeten blijven.

Svindal wint Super G bij de mannen

Aksel Lund Svindal heeft de Super G bij de mannen op zijn naam geschreven. De Noorse skiër bleef op het moeilijke parcours de Amerikanen Bode Miller en Andrew Weibrecht voor. Enkele van de favorieten gingen in de fout en kwamen er niet aan te pas.

Het parcours van de olympische Super G was moeilijk voor de skiërs. Weibrecht kwam als een van de eersten aan de start en zette een goede richttijd neer. Enkele van de favorieten beten hun tanden al stuk op die tijd, voordat Miller er met miniem verschil onder de tijd van zijn landgenoot door kwam. De plaatselijke favoriet Manuel Osborne-Paradis beleefde een wilde race en kwam niet aan de finish. Svindal sloeg daarna op het tweede deel van het parcours toe en finishte met 0,28 seconde voorsprong op Miller.

Ook de Zwitsers Carlo Janka en Didier Cuche, de Oostenrijkers en de Canadees Erik Guay beten uiteindelijk hun tanden stuk op de tijd van Svindal. Vele skiërs hadden moeite met de scherpe bochten in combinatie met de hoge snelheden en hadden meer ruimte nodig dan de ideale lijn. De Zweed Patrik Järbin kwam ongelukkig ten val en werd op een brancard afgevoerd.

Paardenbeul slaat toe in Soest

In Soest heeft een dierenbeul zich vorige week op wrede wijze uitgeleefd op een paard. De merrie werd tot bloedens toe in haar vagina gestoken, vermoedelijk met een houten stok. De politie is op zoek naar getuigen, zo meldt RTV Utrecht vandaag. Ook worden eigenaren van paarden en schapen in de omgeving opgeroepen alert te zijn.

Het paard, eigendom van een Hilversummer, stond op stal aan de Lange Brinkweg. De paardenbeul wist zichzelf toegang te verschaffen en sloeg vervolgens toe. Daarbij liep het dier ernstige inwendige verwondingen op.

Porto-spits Hulk vier maanden geschorst

De tuchtcommissie van de Portugese voetbalbond heeft FC Porto-spits Hulk een schorsing van vier maanden opgelegd. Aanleiding hiervoor is zijn betrokkenheid eind december bij de ongeregeldheden in de verloren competitiestrijd met aartsrivaal Benfica.

Hulk ging samen met zijn Roemeense ploeggenoot Cristian Sapunaru in de spelerstunnel het gevecht aan met een aantal stewards. Hierop werden beide spelers door de club al voor twee maanden geschorst. De tuchtcommissie legde Hulk uiteindelijk vier maanden schorsing op met aftrek van de uitgezeten straftijd. Sapunaru werd zelfs voor zes maanden uitgesloten van het spelen van wedstrijden in de Portugese competitie. De Roemeen merkt hier weinig van, omdat hij inmiddels verhuurd is aan Steaua Boekarest.

Omstreden bindingen Ammann goedgekeurd

Na inspectie heeft de internationale skifederatie FIS de omstreden bindingen op de ski's van Simon Ammann goedgekeurd. Hierdoor is een protest van de Oostenrijkers van de baan.

Ammann, afgelopen week winnaar van het goud op de normale schans, had zijn bindingen aangepast maar had zich daarbij niet aan de regels gehouden. "Hij had er voordeel van en het is gewoon te gevaarlijk," zei een Oostenrijkse woordvoerder eerder.

Bull Verweij (oprichter Veronica) overleden

In zijn woonplaats Loosdrecht is vannacht Bull Verweij, één van de oprichters van de zeezender Radio Veronica, in zijn slaap overleden. Dat is vandaag bekend gemaakt door de Stichting Norderney, beheerder van het culturele en historische erfgoed van de zender. Verweij, die in een verzorgingstehuis verbleef, is 100 jaar oud geworden.

Hendrik 'Bull' Verweij maakte oorspronkelijk carrière in de textielhandel, maar kocht samen met zijn twee broers in 1960 de Vrije Radio Omroep Nederland (VRON) op, dat uitzond vanaf het schip de Norderney. De VRON werd door de broers omgevormd tot Radio Veronica, dat in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw grote populariteit genoot onder de jeugd.

Nadat de Nederlandse regering het Verdrag van Straatsburg, die tv- en radiouitzendingen vanuit internationale wateren verbiedt, ratificeerde viel in 1974 het doek voor de zender. Het jaar daarop verliet Verweij Veronica, dat inmiddels een publieke omroep was geworden. Toen Verweij vorig jaar 100 jaar werd kreeg hij een onderscheiding voor zijn bijdrage aan de Nederlandse commerciële radio.

Goud Gerritsen bij laatste binnenbocht

Annette Gerritsen had goud gewonnen als ze bij de olympische 1.000 meter in de binnenbaan had mogen starten. Het starten in de binnenbaan levert meer binnenbochten en een 0,12 seconden snellere tijd op. Dat stelt de Groningse econometrist Gerard Sierksma.

Twaalf honderdsten was voor Gerritsen ruim voldoende geweest voor de zege. Ze finishte gisteren in 1.16,58, twee honderdsten trager dan Christine Nesbitt die wel in de binnenbocht startte. Gerritsen was in de binnenbocht op 1.16,46 uitgekomen. Laurine van Riessen, die derde werd, reed ook in de buitenbocht. Zij was vanuit de binnenbocht op 1.16,60 uitgekomen, net niet voldoende om ook langs Nesbitt te gaan.

Sierksma pleit er al langer voor om de 1.000 meter net als de 500 meter over twee omlopen af te werken. De hoogleraar stelt dat het verschil tussen de buiten- en binnenbaan op de afstand te groot is.

Bronnen: Verhagen ging boekje te buiten

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) zou in zijn contacten met NAVO-baas Anders Fogh Rasmussen zijn boekje te buiten zijn gegaan. Dat blijkt volgens bronnen rond de PvdA uit een "heftige evaluatie" die het kabinet vandaag maakte.

Andere bronnen rond het kabinetsberaad ontkennen deze lezing. Verhagen zou volgens de bronnen rond de PvdA tegenover Rasmussen toezeggingen hebben gedaan die niet waren gedeeld met de collega-ministers en waar zelfs premier Jan Peter Balkenende niet van op de hoogte zou zijn geweest.

Verhagen zou inhoudelijk input hebben geleverd aan NAVO-baas Rasmussen en tegenover de Deen toezeggingen hebben gedaan alsof het in het Nederlandse kabinet allemaal geregeld zou zijn.

Volgens de bronnen rond de PvdA bleek die gang van zaken vandaag pas. Verhagen heeft altijd gezegd dat al zijn contacten met de NAVO waren afgestemd met collega-ministers.

Balkenende is in zijn hoofd echter al weer bezig met Balkenende V

Lensky langer bij FC Utrecht

FC Utrecht heeft het contract met Jacob Lensky met twee seizoenen verlengd. Lensky speelt sinds vorig jaar bij Utrecht.

Aanvankelijk moest hij zich eerst bij Jong Utrecht bewijzen. Maar Lensky wist al gauw een plek in de eerste selectie af te dwingen. "We hebben hem de kans gegeven en hij heeft het fantastisch opgepakt," aldus technisch directeur Foeke Booy.

Lensky is opgegroeid in Canada en is daarnaast in het bezit van van de Tsjechische nationaliteit. Hij heeft gekozen om voor het Tsjechische nationale team te spelen. Lensky zit bij de selectie van Jong Tsjechië die op 3 maart een oefeninterland tegen Finland speelt.

Ryanair dropt passagiers op verkeerde eiland

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft een aantal Britse vakantiegangers, die op een vlucht naar Lanzarote zaten, afgezet op het naastgelegen eiland Fuerteventura vanwege slechte weersomstandigheden. De Britse passagiers zijn boos op de Ierse prijzenvechter omdat de toeristen tijdens de stop aan hun lot overgelaten zijn.

Volgens de Britse media was er geen medewerker van Ryanair meer te bekennen op het vliegveld. De toeristen moesten zelf hun accommodatie en een veerboot voor de volgende ochtend regelen. 

Ryanair was wel nog zo vriendelijk om de media te laten weten dat ze volgens Europese regelgeving juist hebben gehandeld. Omdat de luchtvaartmaatschappij bij overmacht niet verplicht is de passagiers een tegemoetkoming aan te bieden.

Wie is de Mol?: Terugblik Seizoen 1-4

Leeswaarschuwing: onderstaande tekst bevat bepaalde details over de afloop van vorige seizoenen

Normaal is het de bedoeling dat MrManiak en Beaudelaire in een column de afgelopen aflevering en de bijbehorende theorieën bespreken. Helaas is er een Mollenstop van twee weken door de Olympische Spelen in Vancouver. Een goed moment om terug te blikken naar de afgelopen negen Moljaren.

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 3

FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 4

FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 5

FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 6

Kasai wint kwalificatiewedstrijd grote schans

De kwalificatiewedstrijd bij het schansspringen op de grote schans is gewonnen door de Japanner Noriaki Kasai. Hij sprong naar 142,5 meter en bleef daarmee zijn landgenoot Daiki Ito voor. Ook Mattie Hautemaeki (Finland), Andreas Wank (Duitsland) en Antonin Hajek (Tsjechië) hadden een goede sprong van 137,5 meter.

Bij de laatste tien springers, die al geplaatst waren voor de finale van morgen, werd de startbalk wat verder naar beneden geplaatst waardoor de afstanden iets minder werden. Desondanks sprong de Zwitser Simon Ammann nog naar 140 meter. De finale wordt morgen afgewerkt.

Testdag Jerez 19 februari

Mark Webber heeft vandaag de snelste tijd neergezet tijdens de testdag op Jerez. Op het Spaanse circuit bleef de Australiër Ferrari-coureur Fernando Alonso meer dan acht tienden voor. De Spanjaard bleef op zijn beurt Jenson Button iets minder dan drie tienden voor.

Hoewel het vandaag voor het eerst deze week droog was, bleef de dag niet zonder rode vlaggen. Mark Webber viel rond het middaguur stil met een mechanisch probleem stil op de baan. Ook Lucas di Grassi (2x), Heikki Kovalainen, Kamui Kobayashi en Nico Hülkenberg kwamen niet zonder problemen weer terug in de pits.

Testdag 19-02-2010, Jerez

Pos Coureur Team Tijd Ronden
1 M. Webber Red Bull 01:19.299 115
2 F. Alonso Ferrari 01:20.115 132
3 J. Button McLaren 01:20.394 101
4 N. Hulkenberg Williams 01:21.432 138
5 M. Schumacher Mercedes Grand Prix 01:21.437 79
6 R. Kubica Renault 01:21.916 100
7 A. Sutil Force India F1 01:21.939 69
8 K. Kobayashi Sauber 01:22.228 28
9 J. Alguersuari Scuderia Toro Rosso 01:22.564 120
10 L. Di Grassi Virgin Racing 01:23.504 34
11 H. Kovalainen Lotus F1 01:23.521 68

Paralympisch team Vancouver overgedragen

In SnowWorld in Zoetermeer is vandaag het Nederlands Paralympisch team voor Vancouver overgedragen aan chef de mission André Cats. Aan de Paralympics doet één Nederlander mee. Dat is zitskiër Kees-Jan van der Klooster. Hij vertegenwoordigt Oranje op drie onderdelen.

Vier jaar geleden in Turijn had Nederland geen deelnemers. De Paralympics in Vancouver vinden plaats van 12 tot en met 21 maart.

Campos verkocht aan Carabante

Al een tijdje waren er de geruchten, maar nu is het officieel: Adrian Campos heeft zijn Formule 1-team verkocht aan Jose Ramon Carabante, die al aandeelhouder van het team was. De nieuwe teambaas zal Colin Kolles worden, die eerder onder andere bij Spyker diezelfde functie uitoefende.

Er was al een paar weken bekend dat het team in financiële problemen verkeerde. Er bestonden zelfs twijfels of het team wel aan de start zou staan op 14 maart tijdens de eerste Grand Prix van dit jaar. De overname, die mede door Bernie Ecclestone tot stand is gekomen, moet nu een einde maken aan deze problemen.

"Ik wil Bernie Ecclestone bedanken voor zijn geweldige steun om dit team levend te houden", vertelde Carabante, die het team nu voor 100% bezit. "Het was een race tegen de klok, met als enig doel om twee competitieve auto's in Bahrein te hebben. We hebben nu flink wat werk te doen, maar kijken uit naar een competitief seizoen."

Voor Kolles is het zijn terugkeer na een jaar buiten de Formule 1. Hij heeft veel zin in zijn nieuwe baan. "Ik kon deze enorme uitdaging niet negeren en heb er erg veel zin in om mijn krachten te bundelen met een nieuw team", aldus de Duitser. "De komende tien dagen zullen we het hele team grondig bekijken en de coureurs voor 2010 bekendmaken."

Eén van de coureurs was al vastgelegd. Het ziet er naar uit dat Bruno Senna ook gewoon zal gaan racen dit jaar. Een tweede coureur was nog niet vastgelegd, maar in de Duitse media gaan de geruchten dat José María López wel eens de tweede wagen zou kunnen gaan besturen. De coureur heeft nu nog een contract voor komend jaar met het nieuwe USF1-team, maar of dat team de start van het seizoen wel gaat halen is erg onduidelijk.

Azarenka naar finale Dubai

Victoria Azarenka heeft de eindstrijd van het WTA-toernooi in Dubai bereikt. De als vierde geplaatste tennisster schakelde in de halve finale Agnieszka Radwanska (7) uit: 6-3 en 6-4. In de finale ontmoet ze Venus Williams, die eerder vandaag met 6-1 en 6-4 afrekende met Shahar Peer.

Nadat ze de eerste set naar zich toe had getrokken, kwam Azarenka in de tweede op een 3-4 achterstand. In de volgende drie games stelde de Wit-Russin echter orde op zaken.

Microsoft laat gebruikers andere browser kiezen

Vanaf 1 maart zal softwaregigant Microsoft een update vrijgeven die je de keuze zal bieden tussen verschillende internetbrowsers. Gebruikers met Windows XP, Windows Vista en Windows 7 zullen een update krijgen, zodra je de update hebt geïnstalleerd zul je in een Internet Explorer pop-up de keuze krijgen tussen Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari, Internet Explorer en Opera.

Het keuzescherm betekent ook een eind aan een lange strijd tussen Brussel en Microsoft. Neelie Kroes wilde dat Microsoft de gebruiker laat kiezen tussen concurerende internet browsers.

Microsoft

Zwitser Hefti niet in actie in tweemansbob

Bobsleeër Beat Hefti zal niet deel gaan nemen aan de olympische wedstrijd in de tweemansbob. De Zwitser crashte woensdag tijdens de training in het Whistler Sliding Centre en liep hierbij naast vele kneusingen ook een hersenschudding op. Hierdoor is deelname aan de wedstrijd van morgen en zondag onmogelijk.

De Europees kampioen was met remmer Thomas Lamparter een van de belangrijkste kandidaten voor overwinning. De Duitser André Lange is een andere kanshebber op goud. Door het wegvallen van Hefti nemen de kansen voor de Nederlanders Edwin van Calker en Sybren Jansma op een medaille toe.

Studenten 16 maart over op OV-chipkaart

Vanaf 16 maart kunnen studenten alleen nog maar met een OV-chipkaart reizen in het openbaar vervoer. De vervoerders en het ministerie van Onderwijs zijn die datum overeengekomen. Tot nu toe heeft zo'n tachtig procent van de studenten zijn OV-chipkaart opgehaald.

Studenten moesten eigenlijk al met ingang van dit jaar overstappen op de chipkaart, maar die datum werd wegens technische problemen verschoven naar 1 februari. Ook die deadline werd vanwege problemen met de techniek niet gehaald. Door de problemen konden veel studenten hun chipkaart niet activeren.

Omdat veel studenten de chipkaart nog niet hadden opgehaald, werd een prijzenpakket opgesteld om de kaart te promoten. Iedere student die zijn kaart voor 16 maart heeft opgehaald maakt kans op een van de tien iPads die daarvoor beschikbaar zijn gesteld of een wintersportreis. De trekking is ook op die datum.

GroenLinks-kandidate naakt op campagnefoto

Kandidaat-raadslid Lies Roest van GroenLinks in Rotterdam poseert naakt op haar campagnefoto, om zo de strijd om de Rotterdamse kiezer te winnen. De foto, die te zien is op haar Hyves-pagina, toont de 27-jarige politica naakt op een stoel, vergezeld van de tekst 'Kies Lies'.

De reden waarom het kandidaat-raadslid voor deze opmerkelijke campagnefoto kiest, staat niet op de afgeschermde Hyves-pagina vermeld. De website van GroenLinks Rotterdam vermeldt dat Roest "verliefd is geworden op de stad en de multiculturele samenleving".

Al op jonge leeftijd toonde Roest interesse in de politiek. "Als kind speelden wij ministerraadje, toen ik 15 was riep ik dat ik later de eerste vrouwelijke ministerpresident van Nederland zou worden, en ik mijn laatste jaar op school heb ik een onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van de verschillende politieke partijen in Nederland," aldus het kandidaat-raadslid.

Roest wil zich graag toeleggen op jongeren, veiligheid en kunst & cultuur. "Ik wil mijn best doen om jongeren te laten zien dat politiek juist wel belangrijk is, en dat je door te participeren in het politieke spel dingen kunt veranderen."

Je familie is je leven in Yakuza 3

Benieuwd naar wie de grote spelers zijn van de Japanse mafia? In de trailer van Sega's nieuwste gangstergame zie je wie je moet eren, doden of gewoon dwars moet zitten (door iemand van zijn familie om te brengen bijvoorbeeld). In Yakuza 3 is het van levensbelang iedereen te kennen, dus bestudeer ze hieronder goed.

Yakuza 3, in Japan al uit en daar bekend als Like a Dragon 3, belooft ons nieuwe features als gevechten zonder laadtijd, snelle achtervolgingen en een first-person mode, samen met wat rustgevendere onderdelen als kooigevechten en een potje golf.

 Op 12 maart kunnen we Kazuma in actie zien op de PS3.

'Woods dit jaar al terug op de golfbaan'

Tiger Woods keert mogelijk dit jaar al terug op de golfbaan. De meervoudig golfkampioen weet echter nog niet wanneer hij zijn golfsticks weer oppakt.

Woods, die eind vorig jaar in opspraak kwam door zijn buitenechtelijke relaties, sprak voor het eerst sinds november weer in het openbaar. "Ik weet nog niet wanneer ik terugkeer, mogelijk is dat dit jaar al", sprak de aangeslagen sporter. "Ik kijk ernaar uit om mijn tegenstanders weer te zien."

Tijdens zijn dertien minuten durende speech gaf Woods zijn fouten toe, waarna hij zijn oprechte excuses aanbood aan zijn familie, vrienden, partners, sponsors en fans.

Silberbauer geselecteerd voor Deense ploeg

Michael Silberbauer is geselecteerd voor de oefenwedstrijd van Denemarken tegen Oostenrijk op 3 maart. De middenvelder van FC Utrecht is nog steeds in beeld om tegen Nederland aan te treden op het WK in Zuid-Afrika.

Technisch directeur Foeke Booy maakte op vrijdagmiddag de selectie van Silberbauer publiekelijk bekend tijdens het persuurtje van FC Utrecht. Begin maart zullen meer spelers van FC Utrecht zich melden voor verscheidene interlands.

Michel Vorm zit in de voorselectie van Oranje voor het oefenduel met de Verenigde Staten. Voor beide ploeggenoten is het daarom nog steeds denkbaar dat ze elkaar in de openingswedstrijd van Oranje treffen.

De overige internationals bij FC Utrecht zijn Ricky van Wolfswinkel en Mark van der Maarel (Jong Oranje, voorlopige selectie), Gianluca Nijholt en Barry Maguire (beloftenelftal, voorlopige selectie), Jacob Lensky (Tsjechië -21) en Mihai Nesu (Roemenië).

Sony gaat multiplatform

Sony heeft een opmerkelijk patent voor een universele gamecontroller ingediend. Dit patent beschrijft namelijk een controller die te gebruiken moet zijn op meerdere systemen.

Volgens het octrooi zou de voorgestelde controller werken via een touch-sensitive LCD display, dat het beeld zou aanpassen naar de te gebruiken controller.

Het LCD-scherm presenteert namelijk een lay-out, afhankelijk van het type controller dat een gebruiker heeft geselecteerd. Het heeft een op te roepen keuzescherm tussen de verschillende lay-outs te kunnen kiezen.

Het voorgestelde apparaat zou de controllers van alle populaire consoles kunnen emuleren, niet alleen van Sony zelf. Er zit ook rumble-functionaliteit in het apparaat. Ook een speaker om geluidseffecten van de Wii-controller te ondersteunen ontbreekt niet.

Sony wil zo de concurrentie voor blijven. Steeds meer mensen hebben meerdere consoles in huis, op deze manier wil Sony gaan zorgen dat de PlayStation daar een van is. Of en wanneer we dit in de winkels kunnen vinden is niet bekend.

Patent

Advocaat houdt vertrouwen in El Hamdaoui

Mounir El Hamdaoui beleeft tot op heden een mager seizoen. De aanvaller van AZ maakte tot dusver pas acht doelpunten en worstelt nog altijd met zijn vorm. Toch lijkt Dick Advocaat, trainer van de Alkmaarder formatie, vertrouwen in zijn spits te houden.

Advocaat denkt namelijk dat El Hamdaoui in het laatste deel van de competitie nog vaak gaat scoren. "Hij heeft veel klasse, traint hard en is een van de weinigen die zichzelf voor het doel kan zetten. Geloof me nou, El Hamdaoui gaat dit seizoen vijftien, zestien goals maken", aldus de oefenmeester tijdens het wekelijkse perspraatje.

'Suárez vertrekt naar Engeland'

Het heeft er alle schijn van dat Luis Suárez na dit seizoen in Engeland gaat voetballen. Er gaan namelijk geruchten dat Ajax zijn sterspeler toestemming zou hebben gegeven om na de zomer naar een Engelse topclub te verhuizen. De namen van Arsenal en Manchester United zijn inmiddels genoemd.

Ook Chelsea en Manchester City zouden nadrukkelijk naar de diensten van Suárez hengelen. De Uruguayaan speelde tot dusver 87 wedstrijden voor Ajax en trof daarin 62 keer doel.

De aanvaller heeft in elk geval te kennen gegeven van Manchester United en Arsenal te dromen. Hij denkt namelijk dat zijn spel, onder de bezielende leiding van Sir Alex Ferguson of Arsène Wenger, nog beter zal worden. De trainer van The Mancunians liet al doorschemeren een groot fan van de goaltjesdief te zijn.

Toch blijft een overgang vooralsnog onzeker, omdat niet bekend is of één van de twee ploegen een bedrag van ongeveer 34 miljoen euro voor Suárez over heeft. Het is in elk geval aannemelijk dat de Uruguayaan aan zijn laatste jaar in de Eredivisie bezig is.

Vorst zorgt voor drukte in crematorium

Ofschoon de dooi nu eindelijk is ingetreden, zit de vorst nog wel enkele spades diep in de grond. Het is voor rouwende dierenliefhebbers dan ook bijna onmogelijk geworden om hun overleden huisdier in de achtertuin of het bos te begraven. Het dierencrematorium in Delfzijl moet nu dan ook flink aanpoten om de beestjes op een respectvolle manier te verbranden.

"We merken dat er meer kleine huisdieren, zoals cavia's en konijnen, worden aangeboden", vertelt de eigenaar. Ondanks de topdrukte worden er nog geen overuren gedraaid. "Maar door de vorst is het moeilijker deze dieren in de grond te begraven. Daarom stappen de eigenaren vaker naar het crematorium."

Remedy: Alan Wake is een franchise

Alan Wake krijgt waarschijnlijk een tweede en zelfs een derde deel. Dat meldt Oskari 'Ozz' Hakkinen, hoofd franchise development bij Remedy, in een interview met Novum.

"Je kunt Alan Wake het beste als een televisieserie zien. De game is ons eerste seizoen en als dit succesvol is, kan er een seizoen twee of drie volgen. We hebben Alan Wake altijd als een franchise gezien." En dan, lachend "Er vanuit gaande dat het eerste seizoen genoeg kijkcijfers haalt natuurlijk."

Voor de recentelijk aankondigde downloadable content haalt Remedy tevens inspiratie uit de televisiewereld: "Onze downloadable content kun je het beste als een tv-special zien. Denk aan een kerst- of paasspecial van je favoriete serie die de tijd tussen seizoen één en seizoen twee overbrugt."

Hakkinen benadrukt dat al deze originele ideeën niet ten koste van de game zullen gaan: "Begrijp me niet verkeerd; je beleeft een complete verhaallijn in Alan Wake en zult tevreden zijn met het einde, maar net als in een goede serie blijven sommige vragen onbeantwoord."

Alan Wake ligt vanaf 21 mei voor de Xbox 360 in de winkel. Wij hebben de game inmiddels al even mogen spelen, dus houd FOK!games in de gaten voor een uitgebreide hands-on!

Remedy: Alan Wake is een franchise
Remedy: Alan Wake is een franchise (Foto: Novum)

Aanhouding voor diefstal ambulance

De politie in het Brabantse Reusel heeft vandaag een man aangehouden voor het stelen van een ambulance. De 19-jarige man uit Bladel zou er een maand eerder met de ziekenwagen vandoor zijn gegaan. De verdachte zat de afgelopen tijd in het buitenland en kon daarom nu pas worden ingerekend, meldt de politie.

Ambulancebroeders hadden het voertuig op 11 januari met draaiende motor laten staan aan de Bakkerstraat in Reusel. Ze hoopten bij terugkomst weer snel weg te kunnen rijden. Toen ze terugkeerden was de ambulance echter verdwenen. De wagen werd teruggevonden op de markt in Bladel.

Het motief van de ambulancedief is niet bekend.

Aanhouding voor diefstal ambulance
 

Israël wil imago oppoetsen

De Israëlische regering heeft een campagne gelanceerd om het imago van Israël buiten de grenzen op te poetsen. Met behulp van een website, televisiespotjes en folders heeft de regering het startsein van de campagne gegeven en probeert ze haar inwoners zover te krijgen het land te promoten in het buitenland.

Volgens de campagne hebben buitenlanders het beeld dat Israël primitief is. Het lijkt de mening weer te geven dat slechte PR en niet het regeringsbeleid ten grondslag aan het imagoprobleem ligt. Maar buitenlandse meningen over Israël hebben over het algemeen weinig te maken met het idee dat het land primitief zou zijn. De technologiesector en het leger behoren tot de meest geavanceerde ter wereld en dat wordt vrijwel overal erkend. De meningen over Israël in het buitenland hebben vaak eerder te maken met de complexiteit van Midden-Oostenconflict.

Israël kampt nog steeds met de nasleep van de militaire operatie in Gaza van afgelopen winter, inclusief de beschuldigingen van oorlogsmisdaden door een commissie van de Verenigde Naties. Bovendien start de nieuwe campagne op een moment dat er een internationale rel gaande is over de Israëlische geheime dienst en de rol daarvan bij de moord op een Hamas-leider in Dubai. Het lijkt te suggereren dat Israëliërs ook op een andere manier hun regering in het buitenland kunnen dienen.

Dan Caspi, hoogleraar communicatie aan de Ben Gurion-universiteit, zegt dat Israëliërs een diepe liefde voor hun land voelen en dat ze het beleid met hart en ziel in het buitenland zullen verdedigen, maar het in eigen land op even hartstochtelijke wijze zullen bekritiseren. Caspi denkt dat de campagne weinig effectief zal zijn. Hij haalt aan dat, nadat Israël in de Midden-Oostenoorlog van 1967 gebieden van Egypte, Syrië en Jordanië bezette, toenmalig premier Levi Eshkol internationale experts uitnodigde om mee te denken over de verbetering van het plots gecompliceerde imago van Israël. Ze overlegden en kwamen tot de conclusie: 'Vertrek uit de bezette gebieden'.

Sindsdien is er weinig veranderd, aldus Caspi. "De regering zou eerst intern orde op zaken moeten stellen."

Ammann springt het verst op laatste training

Simon Ammann heeft zijn goede vorm weer laten etaleren tijdens de laatste training op de grote schans. De Zwitserse schansspringer, die vorige week won op de kleine schans, sprong met 142,5 meter verreweg de verste afstand. De Noor Anders Jacobsen kwam tot 137,5 meter, terwijl Thomas Morgenstern (Oostenrijk) en Robert Kranjec (Slovenië) tot 135,5 meter kwamen.

Ammann, winnaar van het eerste goud van deze Spelen, springt nog steeds met de ski-bindingen waartegen een Oostenrijks protest loopt. De Oostenrijkers zouden na de kwalificatie, die vanavond om 19:00 begint, een officieel protest willen indienen bij de FIS.

God of War III demo volgende week?

Vanaf 25 februari kan iedereen mogelijk aan de slag met Kratos in de God of War III demo.

De demo was eerst alleen te krijgen als je één van de gelukkige PS3 nieuwsbrief ontvangers was of door het plaatsen van een pre-order voor God of War III op www.game.co.uk.
"Details of how to access the early demo will be emailed to you on 19th February. Anyone who orders after this will be emailed on 24th February. As of the 25th February the demo will no longer be exclusive to Game.co.uk."

Uit de kleine lettertjes blijkt dus dat de demo vanaf 25 februari niet meer alleen via de pre-order is te krijgen. Het is nog niet zeker of dit betekent dat de demo dan voor iedereen beschikbaar is.
GOWIII
God of War III komt op 19 maart uit

 

Schadevergoeding na ontploffing op wc

Een man die op een wc maar liefst twee spuitbussen luchtverfrisser heeft leeggespoten, moet een schadevergoeding van 20.000 euro betalen aan een collega. Die raakte zwaargewond toen het mengsel van brandbaar gas en lucht ontplofte.

Dit heeft een rechtbank in het Duitse Ruhrgebied beslist, zo meldde weekblad Der Spiegel vandaag op zijn website. Wat tot de ontsteking van het brandbare mengsel heeft geleid, is onduidelijk.

De collega liep levensgevaarlijke brandwonden op. Het toilet werd totaal verwoest. Ook in aanpalende ruimtes ontstond schade.

Nachtritten: sexy lading (26)

‘We doen het heel anders, Vick. Geen bloed.’
‘Wat ga je doen, verdomme?’, schreeuwde de soldaat. Sjaak handelde direct. De soldaat mocht geen lawaai meer maken. Hij pakte zijn hoofd, draaide zijn eigen heup naar die van de soldaat. Op dat moment trok Sjaak aan zijn hoofd. Het lichaam van de soldaat vloog over de schouder van Sjaak. Hij zou zijn laatste adem uitblazen nog voordat hij de grond raakte.

CD: Freedom Call - Legend of the Shadowking

Zo makkelijk als het was om lovend te zijn over mede power metal band Dream Evil in een recente review, zo tenenkrommend is het nieuwe album van Freedom Call - Legend of the Shadowking. Werd power metal als gehele genre nog geprezen als grappig en leuk neefje van de metalfamilie, een plaat als deze moet die mening herzien. Waar het ene kind vol energie een welkom bezoek vormt, is het andere een irritante gast die zo snel mogelijk weer de deur uit gewerkt moet worden. En waarom? Omdat het te is. Power metal wordt toch al makkelijk als een gimmick genre gezien en Freedom Call doet dat vooroordeel met vlag en wimpel slagen. Cheesy is bijna verplicht bij dit genre, maar je hebt een goed gerijpt stukje kaas en je hebt een kaasfabriekramp van Chernoby-achtige proporties.

 

Tiger Woods vraagt fans om hulp

Tiger Woods heeft vandaag de hulp van fans ingeroepen voor zijn 'onverantwoordelijk gedrag'. Hij vraagt zijn dierbaren om ruimte in hun hart te maken wanneer ze hun geloof in de golfer hebben teruggewonnen. Tijdens een persconferentie sprak de golfer openhartig over zijn problemen.

Woods staat sinds november in de spotlights, toen bleek dat hij er verschillende minnaressen op na zou houden. De golfer biedt zijn oprechte excuses aan voor zijn gedrag aan zijn fans, vrienden, collega's, sponsors, maar vooral aan zijn vrouw en kinderen. "Ik wist dat het fout was wat ik deed, maar ik overtuigde mezelf ervan dat normale regels niet voor mij golden. Ik dacht alleen aan mezelf. Ik dacht dat ik overal mee weg kon komen."

"Mijn nederige excuses voor mijn onverantwoordelijke gedrag", sprak de golfer vandaag. "Ik heb jullie je doen afvragen wie ik ben. Ik schaam me dat ik jullie in deze positie heb gebracht. Voor alles wat ik heb gedaan: het spijt me zo."

Woods zegt hard te werken aan zijn herstel, maar geeft weinig prijs over de relatie met zijn echtgenoot Elin Nordegren. "Dat is iets tussen Elin en mij", meende Woods. "Ik zal hulp blijven zoeken, want ik heb geleerd dat dat de manier is waarop mensen veranderen. Morgen ga ik weer in behandeling en therapie."

Tiger Woods vraagt fans om hulp (foto: Novum) 

Contador slaat dubbelslag in Algarve

Alberto Contador heeft een dubbelslag geslagen in de Ronde van de Algarve. De Spanjaard kwam in de derde etappe, van Castro Marim naar Malhão over 174 kilometer, solo over de meet en nam de leiding in het algemeen klassement over van André Greipel.

Zijn ploeg Astana zette Contador perfect af aan de voet van laatste klim (2,7 km á 8,9%). In de eerste meters van de klim kreeg hij nog hulp van ploeggenoot David de la Fuente, maar die liet hij al gauw achter. Tiago Machado van RadioShack werd tweede op elf seconden achterstand, zijn ploegmaat Levi Leipheimer kwam 22 seconden na Contador over de finish.

Bedreiger journalist De Gelderlander langer vast

De 18-jarige man die twee weken geleden een journalist van dagblad De Gelderlander bedreigde, blijft langer in de cel. De rechtbank in Arnhem heeft vandaag besloten dat de verdachte nog zeker 45 dagen langer vast mag worden gehouden tot het begin van zijn rechtszaak eind maart.

De man van Marokkaanse afkomst bedreigde de journalist nadat zijn oudere broer op de vlucht voor de politie betrokken was bij een dodelijk ongeluk en in het ziekenhuis een verpleegkundige bedreigde. Naar aanleiding van die bedreiging interviewde de regionale krant de zus en moeder van de mannen.

De jongere broer was het daar niet mee eens en wist met de bedreiging publicatie van het interview te voorkomen. De hoofdredactie van de krant zegt niet voor de bedreiging te zijn gezwicht, maar het interview niet te plaatsen om dat de moeder en de zus hun medewerking aan het artikel hebben ingetrokken.

De redacteur die was bedreigd had aangifte gedaan. De bedreiger werd enkele dagen daarna aangehouden.

Sieneke scoort nummer 1-hit met Sha-la-lie

Sieneke, de zangeres die Nederland in mei vertegenwoordigt op het Eurovisiesongfestival, heeft het met het nummer Ik ben verliefd (Sha-la-lie) tot de eerste plek in de Single Top 100 geschopt. Volgens de TROS is het voor het eerst dat een Nederlandse inzending voor het Europese liedjesfestijn een nummer 1-hit scoort. Dat maakte de omroep vandaag bekend.

De 17-jarige Nijmeegse won begin februari het Nationaal Songfestival. Pierre Kartner schreef speciaal voor het evenement het nummer Ik ben verliefd (Sha-la-lie). Op het nummer en de vertolkster kwam de afgelopen weken uit verschillende hoeken nogal wat kritiek. De TROS, de omroep die het Nationaal Songfestival organiseert en het Eurovisiesongfestival uitzendt, en de regionale radiozenders steunen de inzending.

Gisteren zonden alle dertien regionale radiozenders om 11.15 uur tegelijk het liedje uit.

Nummer 1-hit voor Sieneke (foto: Novum)

[UPD] Dakmoordenaar Dannyboy T. ontsnapt

Dannyboy T., de dader van de zogenoemde Scheveningse dakmoord, is woensdagmiddag tijdens een proefverlof ontsnapt. Hij verbleef in een tbs-inrichting. De politie is vanochtend een zoekactie gestart. Dat meldt een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie. De politie heeft in Den Haag onder meer met een helikopter gezocht, maar dit leverde niets op.

De 19-jarige T. stak in januari 2007 de Scheveninger Pascal Triep neer, na een woordenwisseling tussen het slachtoffer en de vader van T. Na de steekpartij vielen de moordenaar en het slachtoffer van een dak. De steekpartij was te zien op een filmpje dat op de website GeenStijl en de site van het AD te zien was.

Update 17.25

Dannyboy T. is vandaag aangehouden in een woning in Voorburg. Rechercheurs vonden hem vandaag terug, meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie.

 

Gratis muziek bij aanhoren reclame

Twee nieuwe bedrijven geven consumenten de mogelijkheid om gratis muziek te downloaden. In ruil daarvoor moet de luisteraar verplicht een paar reclames aanhoren. FreeAllMusic.com en Guvera.com hebben al contracten afgesloten met Universal Music en EMI Records.

De nieuwe dienst volgt na een aantal jaren van afnemende cd-verkoop. De consumptie van muziek via internet is toegenomen, maar de consument geeft steeds minder geld uit aan de deuntjes. Het idee om muziek aan te bieden in ruil voor reclame is niet nieuw, maar het is voor het eerst dat er daadwerkelijk een overeenkomst is gesloten.

De initiatiefnemers hebben adverteerders gevonden die zo'n anderhalve euro over hebben voor een paar seconden aandacht van de consument. Dat zou neerkomen op een ongeveer even hoge compensatie als bij aanbieders als iTunes.

Gratis muziek bij aanhoren reclame (foto: Novum/AP) 

Bos: "Misschien ga ik weer fietsen"

Jan Bos werd eergisteren op de 1.000 meter pas twaalfde. Dit was direct zijn laatste wedstrijd op de Winterspelen voor de 34-jarige sprinter van de Hofmeier-ploeg. Tijdens zijn vier optredens op de Winterspelen behaalde Bos twee zilveren medailles op de 1.000 meter, maar een gouden medaille ontbreekt op zijn palmares.

"Vancouver was zonder twijfel mijn slechtste olympische ervaring," zei Bos tegen De Telegraaf. "Ik heb vier kansen gehad op goud. De eerste twee keer zat ik er het dichtste bij."

Bos zal dus niet meer op een Winterspelen verschijen, maar de Zomerspelen (waar hij in 2004 al eens aan meedeed als baanwielrenner) sluit hij niet uit. "Deze jongen weet nog niet wat hij na de Spelen gaat doen. Misschien ga ik weer fietsen, want dat blijf ik ontzettend leuk vinden. Ik sluit niets uit."

Ribéry niet tegen FC Nürnberg

Bayern München kan aankomend weekend niet beschikken over Franck Ribéry. De Fransman heeft te veel last van enkelklachten. Ribéry hield dit over aan de Champions League-confrontatie met Fiorentina. De Duitsers wonnen die wedstrijd met 2-1.

Voor Louis van Gaal is het zaak Ribéry zoveel mogelijk te beschermen tegen verergering van de kwetsuur. De aanvaller staat bekend om zijn blessuregevoeligheid. Op de website van Bayern München legde Van Gaal uit, geen risico's te nemen. "Ik neem een voorzorgsmaatregel. Ribéry is waarschijnlijk volgende week tegen Hamburger SV weer fit."

Mochten Die Roten aanstaande zaterdag winnen dan komt het in bezit van een clubrecord. Al dertien achtereenvolgde wedstrijden (zowel in de beker als in de competitie) won de ploeg van Van Gaal, zaterdag kan daar de veertiende bijkomen. Afgelopen jaar, op 22 november, werden voor de laatste maal punten verspeeld toen Der Rekordmeister met 1-1 gelijk speelde tegen Bayer Leverkusen. Karl-Heinz Rummenigge maakt zich evenwel niet druk om dergelijke records. "De koppositie wenkt, laten we daarbij stilstaan. We moeten gewoon doorgaan en geen misstappen begaan", aldus Rummenigge.

Wenger: "Voer ranglijst voor scheidsrechters in"

Volgens Arsenal-trainer Arsene Wenger moet de UEFA een ranglijst voor scheidsrechters moeten introduceren. Op die manier zou de Europese voetbalunie zich transparanter kunnen opstellen rond de aanstelling van de scheidsrechters in hun belangrijkste competities.

"Niemand weet op basis waarvan scheidsrechters worden benoemd voor wedstrijden in de Europa League en Champions League. De UEFA stelt zich wat geheimzinnig op," aldus Wenger, die ook nog steeds boos is op Martin Hansson, de leidsman van de wedstrijd tussen Arsenal en FC Porto.

"Ik wil het niet eens over die terugspeelbal van Sol Campbell hebben. Hij zag het als opzettelijk, wij niet. Maar hij maakte minimaal vijf grote vergissingen, waarover je niet kunt discussiëren. Tomas Rosicky verdiende honderd procent zeker een strafschop."

BV Veendam dicht bij faillissement

Voetbalclub BV Veendam lijkt af te stevenen op een faillissement. De eerstedivisieclub verloor vandaag het kort geding tegen sponsor Jans Norder. Daarmee lijkt het einde nabij voor de Veendammers.

De claim van bijna 1,4 miljoen euro aan Norder werd door de rechter afgewezen. Norder had een sponsorcontract afgesloten met Veendam, maar alleen om de licentie van de noodlijdende club veilig te stellen. Veendam kwam echter nog meer  tonnen tekort.

Mocht Veendam bezwijken onder de financiële problemen, dan is het de tweede club uit de Eerste Divisie die dit jaar onderuitgaat. In januari verdween HFC Haarlem al uit de voetbalwereld. Na een faillissement werd de club uit de competitie gehaald.

'Supporters' van Veendam zijn na het nieuws het stadion De Langeleegte binnengedrongen en hebben vernielingen aangericht. Tientallen fans wilden uitleg van het clubbestuur over de uitspraak. De politie was in grote getale op de been en verwijderde de supporters van het veld.

Bekijk ook de recente NOVA-reportage 'Crisis in het betaalde voetbal', over het financiële wanbeleid van de meeste Nederlandse voetbalclubs.

Nesbitt: "Kan het niet geloven"

Vooraf was Christine Nesbitt de grote favoriete op de 1.000 meter. Dat ze won mag dan ook geen verrassing worden genoemd, dat het verschil met Annette Gerrittsen slechts 0,02 seconde was dan weer wel verrassend. Desondanks is de schaatster erg blij met haar gouden medaille.

"Ik kan niet geloven dat ik gewonnen heb," zei de olympisch kampioene tegen De Telegraaf. "Vanaf het moment dat het startschot klonk, raakte ik in paniek. Ik maakte een misslag na amper twee stappen en daarna wilde ik te graag die fout repareren. Dit is waarschijnlijk mijn slechtste 1.000 meter van dit seizoen."

 

HIM en meer in de Rock Band DLC van volgende week

Sinds Rock Band 2 uit is komt Harmonix elke week met extra liedjes die je tegen betaling kunt downloaden. Deze week staan er meerdere artiesten op het menu, zo valt er een pack te downloaden van de band HIM, en kunnen wij nog genieten van een liedje van The Police, Marilyn Manson, KSM en One Night Only.

HIM – “Heartkiller” +
HIM – “Ode to Solitude”
HIM – “Wings of a Butterfly”
KSM – “Distracted” +
Marilyn Manson – “The Dope Show”
One Night Only – “Just For Tonight” +
The Police – “Walking On the Moon” +


De songs met een + erachter zijn over te zetten naar Lego Rock Band

De liedjes zijn beschikbaar vanaf dinsdag 23 februari voor de Wii en de Xbox 360 en vanaf donderdag 25 februari voor de Playstation 3. Elk los liedje kost € 1,49 of 160 MS points of 200 Wii points. Het 'HIM pack 01' is in zijn volledigheid te downloaden voor €3,99 of 440 MS points.

Mineralen scannen leidt tot rapnummer

Mensen die Mass Effect 2 hebben gespeeld weten het wel: het scannen naar mineralen kan reteveel tijd kosten, al helemaal als je een arme completionist bent die per se iedere upgrade moet hebben die maar beschikbaar is in het spel. Maar het scannen heeft niet alleen verveling tot gevolg, sommige mensen nemen hun frustraties en maken er iets moois van, zoals Kabuto the Python. Deze gamer heeft besloten zijn frustraties van zich af te rappen en dat heeft geleid tot een nummer wat best gepost mag worden. Bij deze dus.

Douane onderschept stroomstoot-gsm's

De douane in Rotterdam heeft vorige week vijftig mobiele telefoons onderschept die stroomstootwapens bleken te bevatten. De gecamoufleerde wapens werden ontdekt bij een koeriersbedrijf en zijn in beslag genomen. Tegen de ontvanger van de zogeheten stunguns is proces-verbaal opgemaakt.

De wapens werden ontdekt bij een controle bij de koerier. De 'mobieltjes' zaten in een postpakket. De wapens vallen onder de Wapenwet en zijn in Nederland verboden.

Volgens een woordvoerder van de douane was het pakketje op weg naar een particulier en waren de wapens bestemd voor de Nederlandse markt. Het effect van de wapens is volgens hem vergelijkbaar met dat van de tasers van de politie. Die stroomstootwapens geven een schok van vijftigduizend volt.

De douane onderschept wel vaker wapens, zegt de woordvoerder. Het komt echter niet vaak voor dat het gaat om wapens die vermomd zijn als een ander voorwerp.

Douane onderschept stroomstoot-gsm's
Douane onderschept stroomstoot-gsm's (Foto: Novum)

 

Sollied en Menzo in beeld bij Lierse SK

Lierse SK, uitkomend in de Belgische Tweede Klasse, heeft Trond Sollied en Stanley Menzo in beeld. Sollied werd dit seizoen in een eerder stadium weggestuurd bij sc Heerenveen en is bij Lierse de beoogde opvolger van de weggepromoveerde Herman Helleputte.

Vrijdag werd bekend dat Helleputte is weggepromoveerd bij de Tweede Klasse-club. Opmerkelijk is dat Helleputte als technisch manager een opvolger voor zichzelf moet zoeken. Diverse bronnen beweren dat hij met Sollied in onderhandeling is geweest. De Noor is echter niet de enige coach die genoemd wordt.

Zo is ook Hein Vanhaezebrouck genoemd evenals Stanley Menzo, de huidige coach van Cambuur Leeuwarden. De oud-doelman van Ajax was in het verleden als keeper ook bij Lierse SK actief.

Vancouver vandaag

Dag acht van de Olympische Spelen in Vancouver is aangebroken. Wederom een dag waarop de vele sporters hun best doen om prijzen te winnen. Er komen vandaag geen Nederlanders in actie. In deze post vind je het programma van vandaag en de tijden waarop je de televisie zou kunnen aanzetten om naar de Spelen te kijken.

Overzicht evenementen:

Tijdstip Sport Onderdeel Medaille
18:00 uur Curling, dames Duitsland - Groot Brittannië nee
18.00 uur Curling, dames Rusland - Verenigde Staten nee
18.00 uur Curling, dames China - Denemarken nee
19.00 uur Schansspringen Kwalificatie grote schans nee
20.30 uur Alpineskiën, heren Super G ja
21.00 uur IJshockey, heren Wit-Rusland - Zweden nee
22.00 uur Langlaufen, dames 15 kilometer achtervolging ja
23.00 uur Curling, heren Duitsland - Zwitserland nee
23.00 uur Curling, heren Noorwegen - Zwitserland nee
23:00 uur Curling, heren Frankrijk - Verenigde Staten nee
23:00 uur Curling, heren Noorwegen - China nee
00:45 uur Skeleton, dames Derde heat nee
01:30 uur IJshockey, heren Tsjechië - Letland nee
01:45 uur Kunstchaatsen IJsdansen, paren nee
01:55 uur Skeleton, dames Vierde heat ja
03:20 uur Skeleton, heren Derde heat nee
04:00 uur Curling, dames Denemarken - Canada nee
04:00 uur Curling, dames Zweden - China nee
04:00 uur Curling, dames Groot-Brittannië - Japan nee
04:00 uur Curling, dames Zwitserland - Rusland nee
04:50 uur Skeleton, heren Vierde heat ja
06:00 uur IJshockey, heren Finland - Duitsland nee


Welke Nederlanders komen er in actie:

Vandaag komen er geen Nederlanders in actie.

Welke prominenten komen er in actie:

Bij het alpineskiën staat de Super G bij de mannen op het programma. De grote favoriet op de Super G lijkt Michael Walchhofer, de leider in het World Cup-klassement op deze discipline, te zijn. Vier jaar geleden in Turijn was Walchhofer al één van de favorieten. De Noor Kjetil André Aamodt was echter toen de sterkste op dit onderdeel. Andere favorieten dit jaar voor een plak zijn de Noor Aksel Lund Svindal, de Zwitsers Didier Cuche, Carlo Janka en Didier Defago en de Oostenrijker Benjamin Raich.

Bij het skeleton vallen bij de mannen en vrouwen vanavond de beslissing. Bij de vrouwen kan Amy Williams voor het eerste Britse goud zorgen, maar ze heeft maar een kleine voorsprong op de Duitse Szymkowiak en de Canadese favoriete Hollingsworth. 

TV-uitzendingen:

Tijd Zender Programma
16:30 uur
Eurosport Diverse evenementen + herhaling
18:00 uur ARD Olympia Live
19:00 uur Nederland 1 Olympische spelen LIVE
08:00 uur
Nederland 1 Olympische samenvattingen

 

Derde etappe Giro 2010 vlakste ooit

De derde etappe van de Giro d'Italia zal de boeken ingaan als de vlakste etappe ooit in de rittenkoers. De etappe, die over 224 kilometer gaat van Amsterdam naar Middelburg, kent amper hoogtemeters en is daarmee vlakker dan elke andere etappe in de lange geschiedenis van de Ronde van Italië.

De etappe zou eerst door onder andere Den Haag en Rijswijk voeren, maar deze steden worden nu gemeden. Dit maakte de projectleider van de Giro vandaag bekend in Middelburg. Wel worden op 10 mei onder andere Leiden, Rotterdam, Delft, Schiedam, Spijkenisse en Vlissingen aangedaan alvorens de etappe zal eindigen in Middelburg.

V. Williams naar finale Doha

Venus Williams heeft de finale bereikt van het WTA-toernooi in Dubai. De Amerikaanse, die het toernooi vorig jaar won, versloeg in de halve eindstrijd Shahar Peer mer 6-1 en 6-4.

Peer probeerde de oudste van de zusjes Williams met verdedigend spel tot fouten te verlokken. Ze stond echter al gauw op een achterstand op 0-4. Peer kreeg daarna wat meer grip op de partij maar Williams stelde de zege veilig met een break in de zevende game van de tweede set.

Londen 2012 laatste Spelen Phelps

Michael Phelps gaat nog door met zwemmen tot en met de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Dit heeft de Amerikaan, die een recordaantal van acht gouden medailles won in Peking in 2008, gisteren laten weten in Vancouver.

Tijdens de twee olympiades die de Amerikaan meemaakte won hij veertien keer goud, waarmee de pas 24-jarige Phelps de meest succesvolle olympiër ooit is. Tegen de BBC zei hij dat 2016, als de Spelen in Rio de Janairo worden gehouden, te ver weg is. "Ik heb altijd gezegd dat ik niet meer zal zwemmen na mijn dertigste, Rio in 2016 is een brug te ver."

Welke afstanden de Amerikaan zal gaan zwemmen in Londen is nog niet bekend, wat hij wel zei is dat hij niet meer aan acht nummer zal deelnemen. Verwacht wordt dat hij een poging gaat wagen om goud te winnen op de 100 meter vrije slag.



De zwaarst bevochten gouden medaille van Phelps in Peking was die op de 100 meter vlinderslag

Berlusconi wil corruptie aanpakken

Eerder deze week bleek dat het aantal aangiften in Italië in verband met corruptie met 229 procent is gestegen. Premier Silvio Berlusconi heeft aangekondigd harder tegen corruptie te willen optreden.

Berlusconi is van mening dat frauderende politici niets in de politiek te zoeken hebben. Hij bestempelt het als 'schurkengedrag'. Ook politici die worden verdacht van corruptie horen niet in de politiek thuis, vindt hij.

Als het op fraude aankomt, is Berlusconi zelf ook niet van onbesproken gedrag. De premier is nog nooit veroordeeld voor een strafbaar feit, alle veroordelingen zijn naderhand ongedaan gemaakt, maar er lopen tal van onderzoeken naar de machtigste man van Italië.

Berlusconi wordt onder meer beschuldigd van belastingontduiking, fraude en curruptie. Vanwege een onlangs aangenomen wet, hoeft hij zich echter, mits hij daarvoor een goede reden heeft, niet te verantwoorden voor de rechter

Strandhooligans krijgen cel en locatieverbod

De rechtbank in Rotterdam heeft vandaag vijf hooligans veroordeeld tot celstraffen van elf maanden voor hun aandeel in de strandrellen van Hoek van Holland. Naast de celstraffen kregen vier relschoppers een evenementenverbod voor de rest van 2010 opgelegd.

Het verbod betekent dat de hooligans een aantal risicovolle evenementen niet mogen bezoeken. Het gaat om ongeveer tien festijnen die qua bezoekersaantallen vergelijkbaar zijn met het fataal verlopen Sunset Grooves in augustus 2009. De vier moeten zich tijdens de feesten melden bij de politie.

Bij eerdere strafzaken veegde de rechtbank een dergelijk verbod nog van tafel. De rechters veroordeelden Thomas L. tot elf maanden celstraf, waarvan twee voorwaardelijk. Maickel J., Guy de H. en Steven van der W. kregen acht maanden, waarvan vier voorwaardelijk.

Omdat De H. nog een in zijn proeftijd zat voor een veroordeling uit 2006, moet hij daar bovenop twee maanden extra zitten. De rechters veroordeelden ook een 15-jarige jongen uit Spijkenisse. Hij kreeg zes maanden jeugddetentie, waarvan twee voorwaardelijk. Omdat hij in 2006 een voorwaardelijke gevangenisstraf kreeg, moet hij nog eens een maand langer zitten.

Cancellara winnaar Ronde van Oman

De Ronde van Oman is gewonnen door de Zwitser Fabian Cancellara. Spartacus werd tweede in de afsluitende tijdrit en snoepte op die manier de leiderstrui af van de Italiaan Daniele Bennati. De tijdrit over ruim achttien kilometer werd gewonnen door de Noor Edvald Boasson Hagen, die zeventien seconden sneller was dan Cancellara.

"Ik heb lange tijd niet zoveel afgezien als tijdens deze tijdrit," zei Cancellara, die eerder aangaf nog niet in vorm te zijn. "Zelfs bij mijn wereldtitel van vorig jaar deed alles minder pijn dan vandaag. Deze eindzege is fantastisch, maar vooral was deze ervaring erg fascinerend. De mensen van Oman zijn speciaal, ze genieten van het leven."

'Real wil Mourinho als trainer'

Volgens de Spaanse sportkrant Marca zou Real Madrid op zoek zijn naar een nieuwe trainer voor het volgende seizoen. Dit besluit zou zijn genomen na de nederlaag in de Champions League van de week tegen Olympique Lyon (1-0). Als eerste op het lijstje zou de Portugese succescoach José Mourinho staan.

Mourinho, momenteel trainer bij Internazionale in Milaan, zou de opvolger moeten worden van Manuel Pellegrini die sinds het begin van dit seizoen trainer is bij de Koninklijke. Het contract van Mourinho bij Inter loopt nog drie jaar door, maar zou kunnen worden afgekocht voor zeven miljoen euro.

 

Supporters Veendam dringen stadion binnen

Een groep supporters van BV Veendam die hun club op een faillissement zien afstevenen, hebben vandaag een hek geforceerd en zijn het stadion binnengedrongen. Zij uitten hun onvrede over de teloorgang van de club uit de Jupiler League. Dat meldt een woordvoerder van de voetbalclub.

Na een gesprek met directeur Jan Korte heeft de groep van zo'n vijfentwintig man het stadion weer verlaten. Een woordvoerder van supportersvereniging Langeleegte wilde geen commentaar geven. Rond het stadion is het volgens de woordvoerder van de club nu "pais en vree".

De club verloor vanmorgen een kort geding tegen sponsor Jans Norder. De rechtbank in Groningen wees een claim van 1,3 miljoen euro van de club af. Veendam kampt met een tekort van enkele tonnen.

Buttonbashen met Virtua Fighter 5: Final Showdown

In Japan en andere aziatische landen zijn arcadehallen nog steeds razend populair, wat we terugzien op de AOU 2010 Expo. Op deze beurs komen alle fans van arcadekastgamen aan hun trekken, want de nieuwste kasten en games worden tentoongesteld.

Zo ook Sega, die zijn laatste telg van de Virtua Fighter reeks ertussen heeft staan. Virtua Fighter 5: The Final Showdown laat weer het vertrouwde potje knokken zien dat we kennen. De game suggereert met zijn titel dat het wel eens de laatste van de serie is. Hoewel het in het verleden ook meerdere keren op de console was uitgebracht, is deze keer alleen bevestigd dat hij voor de arcadekasten zal verschijnen. Verschillende fans hopen echter op een PSN of XBL Arcade release, maar of dat erin zit is onduidelijk.

Geniet in de tussentijd van stijlvol buttonbashen met deze trailer.

Boek: Ted Dekker: Dochters van de beul

Texas is in de ban van de Beul (ookwel Bottenman genoemd) die tienermeisjes ontvoert en ze vermoord door al hun botten te breken, zonder hierbij uiterlijke schade toe te brengen. De man die voor de zaak veroordeeld was, gaat in hoger beroep vrijuit wegens gebrek aan bewijs er hiermee komen de carrieres van de officier van justitie en FBI-agent die de zaak behandeld hebben onder druk te staan. Alle ingredienten voor een doorsneethriller lijken aanwezig. Steekt De dochter van de Beul boven hen uit?

 

 

Schoonmaker valt door lichtkoepel

Een schoonmaker is vandaag in het Gelderse Tolkamer gewond geraakt toen hij door een lichtkoepel zakte. Hij kwam zo'n vier meter lager terecht. Hij is per traumahelikopter naar het ziekenhuis vervoerd, meldt de politie.

De 24-jarige man uit Duitsland was bezig met schoonmaakwerkzaamheden op het dak van een bedrijfspand op de Bijland. Door nog onbekende oorzaak viel hij door de lichtkoepel. De arbeidsinspectie onderzoekt het incident.

Doden bij explosies huiszoeking Ingoesjetië

Een reeks explosies in een huis dat de politie van de Russische republiek Ingoesjetië aan het doorzoeken was heeft het leven gekost aan twee mensen, onder wie een politieman. Ten minste 28 mensen raakten gewond.

Volgens een regeringswoordvoerder deden de explosies zich voor toen de politie, op jacht naar een opstandeling, een huis in de stad Nazran wilde binnenvallen.

Ingoesjetië is geregeld het toneel van gewelddadige schermutselingen tussen militanten en de politie. Ook in het nabijgelegen Tsjetsjenië en Dagestan komt dergelijk geweld vaak voor.

"Oneindig" veel USB-opslag?!

Infinitec bracht nieuws over deze spectaculaire USB-stick voor het eerst naar buiten aan het begin van dit jaar op de CES. Op de website van Infinitec is nu te lezen dat de Infinite USB Memory Device, of IUM, op 1 maart 2010 gepresenteerd zal worden.

De IUM maakt Ad Hoc media streaming vanaf een Windows PC naar elk ander, met USB poort uitgerust, apparaat mogelijk. Denk aan Blu-ray spelers, media streamers, printers en volgens de laatste informatie ook spelcomputers. De USB-stick maakt het zelfs mogelijk om video content in hoge resolutie te streamen

Binnenin de IUM bevindt zich een kleine computer en een 802.11n WiFi-antenne welke een point-to-point netwerkverbinding tot stand brengt met de draadloze netwerkkaart van de host-PC. De IUM dient door de gebruiker gekoppeld te worden aan een host PC waarna er een speciaal stukje software op de computer wordt geplaatst. Deze Infinite Portal software stelt de grootte van de te emuleren USB-stick in (1GB tot bijvoorbeeld 1TB) en draagt zorg voor een aantal andere instellingen zoals het te gebruiken bestandssysteem en welke mappen beschikbaar zijn voor de IUM. Het paren zorgt er tevens voor dat meerdere IUM's elkaar niet in de weg zitten door het toevoegen van een unieke netwerksleutel tussen de host en stick.

Verwachting is dat de stick deze zomer in de winkels zal liggen voor een bedrag ongeveer $150,-

IUM Netwerk USB

Ziet tevens Infinitec.com

Schaatsmarathon gehalveerd vanwege strenge vorst

Vanwege het weer wordt de grand prix-finale bij het marathonschaatsen, morgen in het Finse Kuopio, van 200 kilometer ingekort naar 100 kilometer. Daarnaast is de start met twee uur uitgesteld naar 12:00 uur.

Finland heeft momenteel te kampen met extreme vorst. Vandaag wees de thermometer -24 graden aan. De KNSB acht het bij deze temperaturen onverantwoord om de schaatsers 200 kilometer te laten rijden.

Virgin: "Problemen met betrouwbaarheid opgelost"

Virgin Racing zegt de problemen met de betrouwbaarheid opgelost te hebben. In de eerste testweek kampte de nieuwe Formule 1-renstal met forse problemen die veelal van hydraulische aard waren, maar technisch directeur Nick Wirth zegt dat het de goede kant op gaat. Zo kwam Timo Glock gisteren in Jerez tot 72 ronden en plaats acht.

"We hadden de kilometers nodig," zei Wirth gisteren tegen Autosport.com. "Gisteren (woensdag, red.) was een echte uitdaging omdat we te maken kregen met echte uitdagingen. De problemen die we hadden waren lastig en we hadden ze niet verwacht, het kostte veel denkwerk om ze op te lossen. We vonden uiteindelijk het probleem, maar het was te laat om nog naar buiten te gaan."

"Timo had een erg frustrerende laatste week, dus het was goed voor hem dat hij eindelijk aan de slag kon. Hij had er plezier aan om in de auto te rijden; hij had vandaag een grote glimlach op zijn gezicht. Het hele team stopt er veel moeite in en het is mooi om eindelijk de beloning er voor te krijgen."

F1 komende drie jaar bij RTL

RTLGP  zendt ook de komende drie jaar de Formule 1 uit. Dat heeft RTL zojuist bekend gemaakt. Voor wie de Formule 1-uitzendingen gemist heeft kan op op rtlgemist.nl de race terug kijken.

"Voor RTL 7 is de Formule 1 een parel aan de kroon. Juist met zo'n spannend seizoen en de comeback van Michael Schumacher voor de deur, ben ik er extra blij mee dat we de contracten hebben kunnen hernieuwen. Naast de meest aansprekende raceklasse is de Formule 1 ook een prachtig merk voor de profilering van RTL 7 en voor ons RTL GP-platform," aldus Peter Lubbers, zenderdirecteur van RTL7.

Het nieuwe Formule 1 seizoen start op 14 maart in Bahrein.

Struisvogel-racen in Prince of Persia

Over enkele maanden verschijnt de nieuwe Prince of Persia-game voor de Xbox 360, Playstation 3 en Nintendo Wii. Rond dezelfde tijd verschijnt ook de verfilming van Jerry Bruckheimer onder de naam Prince of Persia: The Sands of Time. De film vertelt het verhaal van de Prins, gespeeld door Jake Gyllenhaal, die de uitgebroken pleuris moet oplossen en beschikt over de Dagger of Time.


IGN heeft een exclusieve video waarin we een klein kijkje mogen nemen achter de schermen. In deze video komen de harde werkers van de film aan het woord en wordt er even fijntjes uitgelegd waarom de film episch zal gaan worden. Ons antwoord? Omdat de film struisvogel-races gaat bevatten. De video is hier te bekijken. Prince of Persia: The Sands of Time zal vanaf 28 mei te bezichtigen zijn op het witte doek.

Loterijwinnaar twee ton gevonden

De winnaar van een prijs van twee ton heeft zich gemeld bij de Lotto. Hij kocht het winnende lot eind januari bij een sigarenboer in Leidschendam, maar vergat te controleren of hij gewonnen had.

Zijn vrouw attendeerde hem vervolgens op een stuk in de krant, waarin stond dat de winnaar gezocht werd. "We vonden het heel onwerkelijk toen we zagen dat de nummers klopten!", aldus de gelukkige winnaar.

Stefan GP start eerste F1-bolide

Stefan GP heeft haar eerste Formule 1-bolide gestart. Het Servische team hoopt een plekje op de Formule 1-grid te krijgen, hoewel het nog geen officiële inschrijving van de FIA ontvangen heeft. De SF01 is door Toyota ontworpen voordat het Japanse team besloot de stekker uit het Formule 1-project te trekken. Daarom kocht Zoran Stefanovic de boedel over.

De Serviër zei tegen Autosport dat het team klaar is om te gaan testen. Het enige wat de test kan verstoren zijn de banden, omdat hiervoor een contract met een leverancier afgesloten dient te worden. "Vandaag 19 februari 2010 werd een belangrijke stap door Stefan Grand Prix gezet. Vanochtend werd om 8:00 uur de Stefan 01 voor het eerst gestart," zo meldde Stefanovic vanuit Keulen waar de auto gebouwd is.

"De auto liep zonder problemen. We kunnen er mee gaan testen op het racecircuit, maar we wachten nog op banden," zei de Serviër die ondertussen zestig man in dienst heeft en technische ondersteuning krijgt van Toyota. Hij hoopt snel goed nieuws van de FIA te krijgen, nu de verhalen rond Campos Meta en US F1 erg hardnekkig zijn.

"We verwachten snel groen licht te krijgen, want iedereen weet wat de situatie is. In de tussentijd werken we hard om de contracten van de rijders rond te krijgen," zei Stefanovic die bevestigde dat Kazuki Nakajima al onderdeel van het team is. "We zitten dichtbij een contract met Jacques Villeneuve en waarschijnlijk ook met een andere rijder als onze reservecoureur. De eerste die bij ons getekend heeft is Kazuki Nakajima."

Piraterij het hoogst in Europa

Online piraterij blijft een grote bedreiging voor de spelindustrie. Mede door de beschikbaarheid van illegale mod-chips en 'virtual disks'-software zijn er veel opties om spellen illegaal te spelen. Dit staat in een verslag van de International Intellectual Property Alliance (IIPA). Het verslag is ingediend bij de Amerikaanse Trade Representative (USTR).

In het rapport staat onder andere de landen met het grootst aantal illegale downloads, gemiddeld gemeten per spel. 20,3% van de Italiaanse bezitters van een spel heeft het illegaal verkregen. De overige mensen hebben datzelfde spel gekocht. Daarachter komen Spanje (12,5%), Frankrijk (7,5%), Brazilië (6%) en China (5,7%). Hoeveel mensen er illegale spellen bezitten is net iets anders: Italië, Spanje, Kroatië, Portugal en Israël staan daar in de top.

Het onderzoek werd verricht door het aantal kopieën te schatten van ongeveer 200 spellen, die via peer-to-peer netwerken in december 2009 verspreid zijn. Dat aantal kwam op 9,78 miljoen kopieën. Deze schatting is dus nog te klein, omdat men niet alle spellen meegenomen heeft. Ook zijn niet alle netwerken, zoals private trackers of private ftps, bekeken.

De IIPA geeft als aanbeveling om 35 van de geïdentificeerde landen op een USTR "Watch List" te plaatsen. Als de landen niets aan piraterij gaan doen kan dit leiden tot sancties. Te denken valt aan een verbod om spellen te importeren in die landen.

ESA-voorzitter Michael Gallagher, mede-auteur van het rapport, voegt toe: "De diefstal van intellectueel eigendom verlamt de innovatie en groei van de werkgelegenheid in deze industrie. Niet alleen de makers, maar ook de betalende consumenten worden getroffen door piraterij. De regeringen moeten zinvolle maatregelen tegen grootschalige piraterij nemen".

Met deze aanbeveling hopen ze dat af te dwingen.

Piracy

Voetbalclub Veendam dicht bij faillissement

BV Veendam lijkt af te stevenen op een faillissement. De club uit de Jupiler League verloor vanmorgen het kort geding tegen sponsor Jans Norder. Daarmee lijkt het einde nabij voor de Veendammers.

De rechter in Groningen wees een claim van 1,3 miljoen euro aan het adres van Norder af. Veendam had een sponsorcontract met Norder afgesloten, maar volgens de geldschieter was dat contract alleen opgesteld om de licentie veilig te stellen. Veendam heeft nu nog een tekort van enkele tonnen. Gisteren werd bekend dat de belastingdienst beslag heeft gelegd op de tv-gelden van de club.

Mocht Veendam bezwijken onder de financiële problemen, dan is het de tweede club uit de Jupiler League die dit jaar onderuitgaat. Vorige maand verdween HFC Haarlem al uit de voetbalwereld. Na een faillissement werd de club uit de competitie gehaald.

Undercover in Al Qaida Nederland

Ik was op het idee gekomen door Karen Geurtsen, die in de PVV infiltreerde. Iedereen in Nederland kent haar inmiddels en dat wilde ik ook bereiken. Alleen kon ik natuurlijk niet meer in de PVV infiltreren en infiltreren in andere politieke partijen had geen zin, want die hebben niets te verbergen. Sterker nog, die lopen de deur plat bij de journalisten. Ik heb nog wel even aan de Partij voor de Naastenliefde, Vrijheid en Diversiteit gedacht, omdat ze de volgende verkiezingen waarschijnlijk wel mee kunnen doen, maar ik kreeg al braakneigingen bij de gedachte alleen, dat ik dan allerlei beeldmateriaal van die malloten zou moeten bekijken, dus ook die partij viel af.

Opgejaagde jongen verliest middelvinger

Een 12-jarige jongen uit Zoetermeer die achterna werd gezeten door een man, is in een hek blijven hangen en verloor hierbij zijn middelvinger. Dat meldt de politie vandaag.

Een man met een cowboyhoed en een lange leren jas duwde de jongen vorige week maandag op het station Leidsewallen van het perron. De jongen ging er daarop vandoor, maar werd achternagezeten door de man. Op een ander perron kwam de jongen met zijn hand in een hek terecht. Doordat hij een ring om zijn middelvinger droeg, bleef hij haken en verloor zijn vinger.

De man bedreigde de jongen daarop en vertelde hem te moeten zwijgen over het incident. Daarna maakte hij zich uit de voeten in de richting van station Buytenwegh. De jongen werd door een voorbijganger geholpen en deed gisteren aangifte. De politie is op zoek naar de man met de cowboyhoed.

Jongen (16) verwondt agenten in Den Haag

Twee agenten zijn woensdag in Den Haag gewond geraakt bij de arrestatie van een 16-jarige jongen. Hij beledigde de dienders toen die hem en zijn vriendjes aanspraken op hun asociale gedrag bij het winkelcentrum het Kleine Loo. Toen de agenten de raddraaier aan wilden houden, werd hij agressief, zo meldt de politie.

Samen met enkele andere jongeren gedroeg de jongen zich recalcitrant. Ze waren luidruchtig en spraken het winkelend publiek op een 'onbeschofte manier' aan. Toen agenten de jongens een standje wilden geven, renden ze weg.

Toen de jongen werd achterhaald begon hij de agenten uit te schelden. Bij zijn aanhouding verwondde hij de agenten aan hun vingers. Beiden moesten zich in het ziekenhuis aan hun verwondingen laten behandelen. Een agente brak haar pink en scheurde een spier.

Ramkraak op drogisterij Maastricht

Op een filiaal van drogisterijketen Kruidvat in Maastricht is vanochtend vroeg een ramkraak gepleegd. Twee mannen hebben daarbij rookwaren buitgemaakt.

Rond 4.00 uur ramden de mannen de glazen deur van de winkel met een auto. Een getuige zag hoe de mannen enkele tassen met sigaretten vulden, en vervolgens met een auto richting Meerssen vluchtten.

Op de Herkenberg in Meerssen verstopten de mannen de buit tussen struiken, meldt een andere getuige. De spullen zijn opgespoord door een politiehond. De daders zijn nog voortvluchtig.

Gontsjar stopt met wielrennen

Sergei Gontsjar stopt met wielrennen. De 39-jarige Oekraïner vond geen ploeg voor 2010 en besloot daarom zijn fiets aan de wilgen te hangen. De specialist in het tijdrijden werd eenmaal wereldkampioen (2000) en won zowel tijdritten in de Tour de France als in de Giro d'Italia.

In de Giro boekte Gontsjar wel vaker goede resultaten. Zo werd hij in 2004 tweede in het eindklassement van de Italiaanse rittenkoers, achter Damiano Cunego. De voormalig renner van T-Mobile en Fassa Bortolo zal mogelijk de nieuwe bondscoach worden van de Oekraïense wielerploeg.

Stevens: "Ik ben Pipo de Clown niet"

Huub Stevens vertrok gisteren na vijf minuten al naar de tribune. De coach van Red Bull Salzburg was het in de Europa League-wedstrijd tegen Standard Luik niet eens met de scheidsrechter.

Na afloop van het met 3-2 verloren duel vertelde Stevens tijdens de persconferentie waarom hij naar de tribune vertrok: "Uit eigen beweging. De scheidsrechter wou dat ik een groen hesje aantrok. Hij wilde een duidelijk verschil tussen de spelers op het veld en de personen op de bank."

"Ik zei hem dat ik niet de intentie had om warm te lopen. En zeker niet om in te vallen. Ik heb een contract ondertekend bij de Rode Stieren van Salzburg. Dan loop je toch niet in het groen rond. Ik ben Pipo de Clown niet", aldus de trainer.

Krajicek naar halve finales dubbelspel Memphis

Michaëlla Krajicek werd afgelopen week in het enkelspel van het WTA-toernooi in Memphis uitgeschakeld, maar wist wel door stoten in het dubbelspeltoernooi. Samen met haar partner Vania King versloeg ze het koppel Eleni Daniilidou en Jasmin Woehr.

Daniilidou en Woehr waren eerder in het dubbelspel nog verantwoordelijk voor de uitschakeling van Aranxta Rus en haar partner Nicole Vaidisova, maar tegen Krajicek en King konden ze dit hun partij niet in winst omzetten. Het werd uiteindelijk 6-4 en 7-6 (3) in het voordeel van de Nederlandse en haar partner.

In de halve finales zal De Kleine Kraai het met King opnemen tegen de winnaressen van de partij tussen Kristina Barrois/Katrhyn Woehrle en Monica Niculescu/Riza Zalameda.

Middelkoop uitgeschakeld in Bakoe

Matwé Middelkoop heeft zijn sterke reeks tijdens de Future in Bakoe geen passend vervolg kunnen geven. Onze landgenoot verloor in zijn kwartfinalepartij van Ervin Eleskovic.

Na de eerste set hing er geen vuiltje aan de lucht voor de Leerdammer. De als vierde geplaatste Middelkoop won deze met 0-6. De tweede set ging echter na een tie-break naar Eleskovic. In de derde set sloeg de Zweed toe en won deze met 6-3. Daardoor zal Eleskovic doorstoten naar de halve finales.

Volgende week zal Middelkoop opnieuw een toernooi in Bakoe spelen. Antal van der Duim zal dan ook in actie komen.

'Van der Wiel wekt interesse van Juventus'

Gregory van der Wiel speelde gisteren misschien tegen zijn nieuwe club. De rechtsback van Ajax heeft de interesse gewekt van Juventus. De Oude Dame is onder de indruk van de kwaliteiten van de Ajacied.

Van der Wiel stond eerder ook al in de belangstelling van de Italiaanse topclub. In november 2009 werd al bekend dat de nummer zes van de Serie A Van der Wiel wilde overnemen van Ajax. Via een tussenpersoon meldde Juventus zich toen al bij de Amsterdammers.

Sindsdien zitten vrijwel iedere wedstrijd scouts van Juve op de tribune voor Van der Wiel. De Oranje-international zou een gewilde speler zijn in Europa. Ook Arsenal, Internazionale en Atlético Madrid zouden hengelen naar de diensten van Van der Wiel.

Contador: "Hebben sterke ploeg voor Tour"

Tweevoudig Tour de France winnaar Alberto Contador is momenteel actief in de Ronde van de Algarve, de eerste koers voor de Spanjaard in zes maanden tijd. Het gevoel bij de renner van Astana lijkt alvast goed, want in de eerste etappe trok hij al in de aanval.

"Dat was maar een test," vertelde El Pistolero tegen Cyclingnews. "Om even te kijken hoe mijn benen waren. Ik voel me erg goed. De sfeer is het team is geweldig. Het is allemaal heel relaxed en alle nieuwe jongens gaan goed met elkaar om. Er wordt veel gelachen. En ook op de weg ben ik zeer tevreden over de ploeg."

Contador is erg postief over de Astanaploeg voor de Tour. "We hebben misschien niet de renners om in alle grote koersen een rol van betekenis te spelen, maar we hebben wel een hele sterke groep voor de Tour."

Actie: Ga gratis naar 'The Book of Eli'

Helaas zijn alle 576 kaarten op. FOK! wenst de gelukkigen die kaartjes hebben bemachtigd veel plezier! 

Jij kan exclusief naar de FOK!voorvertoning van de film 'The Book of Eli'. Op 4 maart aanstaande gaat deze spectaculaire film met Denzel Washington in de hoofdrol in première. FOK! heeft uitsluitend voor geregistreerde gebruikers een zeer speciale FOK!voorvertoning van de film in vier steden in Nederland! 

In de nabije toekomst is Amerika door een oorlog een kaal en gevaarlijk niemandsland geworden, waarbij steden en snelwegen zijn vergaan tot dodelijke vallen. Gewapend met zijn jachtgeweer, zwaard en instinct heeft Eli (Denzel Washington) deze wereld jarenlang afgezworven, zichzelf verdedigend tegen zeer gewelddadige bendes op zoek naar overlevingsmiddelen. Als Eli aankomt in het vervallen Californië wekt hij met zijn aanwezigheid woede op bij zelfverklaard dictator Carnegie (Gary Oldman), die zijn mannen opdracht geeft Eli te overmeesteren. Carnegie’s stiefdochter Solara (Mila Kunis) vertelt Eli over haar stiefvader’s wrede plannen om het gebied te veroveren en wanneer Eli uit de handen van Carnegie’s mannen weet te ontsnappen, volgt Solara hem. Samen vervolgen ze Eli’s weg naar San Francisco, waar het einddoel ligt van zijn lange reis: het afleveren van een boek dat kan helpen bij het redden van de mensheid. Carnegie heeft echter de achtervolging ingezet, en is tot alles in staat om Eli uit te schakelen voor hij dit doel kan bereiken.

Als je er snel bij bent ben jij maandag 1 of dinsdag 2 maart bij één van de vier zeer exclusieve FOK!voorvertoningen van ‘The Book of Eli’ aanwezig, samen met honderden andere FOK!kers! Amsterdam en Rotterdam zijn maandag 1 maart als eerste aan de beurt. Voor de FOK!voorvertoning in zaal 4 van Pathé ´De Munt´ in Amsterdam en zaal 3 van Pathé ´Schouwburgplein´ te Rotterdam, hebben we tezamen meer dan 320 plaatsen beschikbaar. De zaal is open vanaf 17:00 uur en de film start om 17:30 uur! Een routebeschrijving en andere nuttige informatie kan je hier vinden voor Amsterdam en hier voor Rotterdam. 

De FOK!voorvertoningen in Groningen en Eindhoven volgen op dinsdag 2 maart! In zaal 3 van Pathé Groningen en zaal 3 van Pathé Eindhoven hebben we tezamen 260 plaatsen om weg te geven! Ook voor deze twee vertoningen is de zaal open om 17:00 uur en zal de film beginnen om 17:30 uur. Een routebeschrijving en informatie over Pathé Groningen kan je hiervinden. Voor informatie over Pathé Eindhoven kijk je hier

Misschien ben jij wel één van de meer dan 500 gelukkige FOK!ers worden die als eerste in Nederland naar deze spectaculaire film mogen! Dit kan je doen door gratis kaarten te bestellen op de speciale bestelpagina. Let wel: OP = OP! wacht dus niet te lang met bestellen! Deze film is geschikt bevonden voor 16 jaar en ouder. Je moet minimaal 16 jaar oud zijn om aan deze actie deel te nemen.

Klik hier om naar de speciale bestelpagina voor kaarten voor de exclusieve FOK!voorvertoning van 'The Book of Eli' te gaan.

Helaas zijn alle 576 kaarten op. FOK! wenst de gelukkigen die kaartjes hebben bemachtigd veel plezier! 

 

Webwinkel beboet voor verkoop R4-chip

De Australische website Gadgetgear heeft een boete gekregen van omgerekend 343 duizend euro voor de verkoop van de R4-chip, meldt IT News. Hiermee heeft Nintendo wederom een stap gezet in de strijd tegen piraterij.

De R4-chip is een soort geheugenkaartje dat direct in de Nintendo DS gestopt kan worden. Het omzeilt de beveiliging van de draagbare spelcomputer en maakt het mogelijk om illegaal verkregen exemplaren van games af te spelen.

Het is de tweede keer in een korte tijd dat Nintendo succesvol is in de strijd tegen piraterij. Vorige week werd de persoon die 'New Super Mario Bros. Wii' illegaal online had gezet op de bon geslingerd. Toen moest er 950 duizend euro betaald worden.

Hoewel er kleine succesjes geboekt worden in de strijd tegen piraterij, ondervindt de game-industrie nog altijd veel hinder van illegale kopieën. Zo weigert de Nederlandse vertegenwoordiger van Capcom, het in Waalre gevestigde Brizamila, een Nintendo DS-game uit te geven, en zal uitgever Ubisoft zich niet langer richten op de productie van games voor de Nintendo DS. Door de piraterij valt er bijna geen geld meer te verdienen met een Nintendo DS-game, zo heerst de consensus onder uitgevers.

'Patiënt te afhankelijk bij overname ziekenhuis'

De Nederlandse Mededingsautoriteit (NMa) is bezorgd dat patiënten bij een overname van het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam te afhankelijk worden van verzekeraar DSW. De verzekeraar wil het noodlijdende ziekenhuis overnemen.

Huisartsen in de regio kunnen volgens de NMa 'een prikkel' ervaren om patiënten naar het Vlietland Ziekenhuis te verwijzen, waardoor de marktpositie van het ziekenhuis wordt versterkt. Als het Vlietland Ziekenhuis alleen een overeenkomst met DSW aangaat, kunnen patiënten te afhankelijk worden van de verzekeraar.

Door de verminderde concurrentiedruk in de regio zou DSW volgens de NMa zijn prijzen kunnen verhogen. De NMa wil nu verder onderzoek naar gevolgen van de voorgenomen overname.

Settlers 7 gaat voor de overwinning

Settlers 7 is al vaker in het nieuws gekomen door de nieuwe maatregelen van Ubisoft tegen piraterij. Maar we vergeten haast dat we ergens deze lente ook kunnen spelen in altijd gezellig uitziende wereldje van de harde werkers. Ubisoft heeft wat informatie vrijgegeven over het spel zelf.

Settlers 7: 'Paths to a kingdom' zal ook nieuwe strategische keuzes aan het spel toevoegen. Onder andere door het gebruik van 'Victory Points'. Met deze punten kun je jouw koninkrijk specialiseren in de gebieden technologie, handel en militair optreden. 

In het volgende filmpje worden de victory points toegelicht. 

Valverde/Gesink niet in Tour de Haut Var

Robert Gesink en Alejandro Valverde zullen morgen niet van start gaan in de Tour du Haut Var. Gesink heeft last van griepverschijnselen, terwijl Valverde nog niet herstelt is van de Ronde van de Middellandse Zee, die hij won.

"Aanvankelijk zou ik wel van start gaan in Tour de Haut Var, alleen heb ik in de Middellandse Zee fysiek heel erg geleden onder de koude omstandigheden en is het beter een paar dagen rust te nemen," aldus de Spanjaard Valverde.

Ronald Koeman zegt 'nee' tegen Israël

Ronald Koeman zal geen bondscoach worden van Israël. De oud-trainer van AZ heeft dit via Ger Lagendijk, zijn zaakwaarnemer, aan de Israëlische voetbalbond laten weten.

De 47-jarige Koeman had afgelopen zondag een ontmoeting met een vertegenwoordiging van de Israëlische bond. "Dat was een oriënterend gesprek, over sportieve zaken en niet over geld of andere dingen," aldus Koeman. Hoewel het volgens Koeman een positief gesprek was wilde hij bedenktijd hebben om een beslissing te nemen.

De ex-international was verrast over de serieuze belangstelling in de vorm van een baan als bondscoach. Maar bij zijn zaakwaarnemer zijn inmiddels meer aanbiedingen binnengekomen uit het buitenland. De ex-speler van onder meer PSV wil daarom geen overhaast besluit nemen en alle mogelijkheden op een rijtje zetten. 

Drugslab opgerold bij Belgische grens

De recherche heeft eergisteren een groot drugslaboratorium opgerold in het Brabantse Ulicoten, nabij de Belgische grens. Vermoedelijk werd hier zo'n honderd kilo amfetamine per week geproduceerd. Drie mannen zijn aangehouden, meldt het Openbaar Ministerie vandaag.

Het laboratorium was verborgen in een voormalige varkensschuur. De recherche trof hier 3500 liter chemicaliën aan, waaronder 335 liter zoutzuur, 1080 liter mierenzuur en 130 liter formamide.

De drie opgepakte Tilburgers van 33, 43 en 59 jaar worden vandaag voorgeleid.

Drugslaboratorium opgerold bij Belgische grens
Drugslaboratorium opgerold bij Belgische grens (Foto: Novum)

Kunstschaatser Plushenko gaat nog door

Kunstschaatser Evgeni Plushenko heeft besloten om nog enkele jaren aan zijn loopbaan vast te knopen. De 27-jarige Rus werd vannacht in Vancouver onttroond door de Amerikaan Evan Lysacek en moest genoegen nemen met zilver.

"Na deze nederlaag ga ik niet mijn handen in de schoot leggen en stoppen," zei de gouden medaillewinnaar van Turijn. Hij noemde zijn opvolgers incompetent en dat was de reden om na een periode waarin hij met knieproblemen kampte terug te keren op het hoogste niveau.

'Maatschappelijke stage in inburgering'

De maatschappelijke stage moet een verplicht onderdeel worden van de inburgeringscursus, om zo de integratie te bevorderen. CDA-Tweede Kamerlid Mirjam Sterk wil hiertoe de wet aanpassen, maakte zij vandaag bekend.

Sterk denkt aan een stage in buurthuizen, bij sportverenigingen, belangenorganisaties of religieuze instellingen. Een tijdje meedraaien in deze gremia kan 'nieuwe Nederlanders' doen inzien welke belangrijke rol maatschappelijke organisaties spelen in Nederland. Die zijn immers het 'cement van de samenleving', aldus Sterk.

Staatssecretaris van Defensie Jack de Vries (CDA) was aanwezig bij het voorstel dat Sterk deed en hij reageert enthousiast. Hij wees op de dienstplicht, die weliswaar niet meer bestaat, maar een soortgelijke functie vervulde. "Het bracht mensen uit de stad en van het platteland bij elkaar." De bewindsman zegde toe te onderzoeken welke rol de krijgsmacht kan vervullen bij de maatschappelijke stage van allochtonen.

Verburg: kabinet moet door

Het zou 'buitengewoon onverantwoord' zijn als het kabinet valt over Uruzgan. Dat heeft minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA) vanochtend gezegd, voor aanvang van een CDA-overleg over de politieke impasse.

"Het kabinet moet door. We hebben nog belangrijke dingen te doen", zei Verburg. Een oplossing is volgens haar niet ondenkbaar. "In de politiek moet je wel eens door een muizengaatje."

Minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) zei dat het tijd wordt voor een besluit. "Laten we nu maar een keer knopen doorhakken. Mensen snappen hier niets meer van."

Staatssecretaris van Defensie Jack de Vries (CDA) sprak juist de verwachting uit dat het kabinet vandaag geen besluit zal nemen. Hij wees erop dat PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer gisteren zei dat er niet per se vandaag een besluit hoeft te vallen. Zij houdt vast aan 1 maart als deadline.

De CDA-bewindslieden kwamen vanochtend in eigen kring bijeen voor onderling overleg, net als de top van PvdA en ChristenUnie. Het kabinet komt aan het eind van de ochtend bijeen voor de ministerraad.

McQuaid: "Lampre en Footon moeten oppassen"

Als het aan UCI-voorzitter Pat McQuaid legt dan komt er in 2010 een Australische ProTour-ploeg in het wielerpeloton. Dit vertelde de preses in een interview met Wieler Revue. Volgens de Ier bijvoorbeeld het einde kunnen betekenen van Lampre en Footon-Servetto die last hebben van financiële en sportieve problemen.

"Ik sprak tijdens de Tour Down Under met mensen die een Australische ploeg in de ProTour willen," vertelde McQuaid. "Ze zeggen dat ze de steun al hebben en dat ze later dit jaar hun plannen zullen ontvouwen. Als zo'n ploeg er volgend jaar bijkomt, dan is dat weer een stap voorwaarts in de globalisering van de wielersport."

"We moeten strikter worden in onze beoordeling van ProTour-teams. Sommige hebben niet het niveau dat ze moeten hebben. Lampre staat onder druk, omdat ze de zaken administratief niet op orde hadden. Footon-Servetto omdat ze de sportieve eisen krap aan halen. Of zelfs niet eens. We zouden volgend jaar dus de beslissing kunnen nemen dat die ploegen niet meer in de ProTour thuis horen. Dat is geen loos dreigement. Met Cofidis en Bouygues Telecom hebben we dat ook gedaan," aldus de Ier, die daarmee aangaf dat er duidelijk snel iets moet veranderen bij Lampre en Footon.

 

Willem II ontslaat trainer Groenendijk

Willem II heeft haar trainer Alfons Groenendijk aan de kant gezet. De reden voor het ontslag van de oefenmeester zijn de tegenvallende resultaten. De ploeg staat momenteel zeventiende in de Eredivisie.

Groenendijk trad vorig seizoen aan als hoofdtrainer bij De Tricolores. Een jaar eerder was hij assistent onder coach Andries Jonker bij de Tilburgers. In de spelersgroep is een stemming gehouden of de oefenmeester aan moest blijven bij Willem II en daaruit bleek dat 95% van de spelers achter Groenendijk stond. Daarom is het opvallend dat het bestuur de wens van de spelers niet honoreerd en de trainer toch op straat zet.

Vancouver Update 11:00

Dagelijks kun je op FOK! tweemaal een overzicht tegemoet zien waarin we kort de belangrijkste gebeurtenissen tot die tijd zullen samenvatten. De samenvattingen verschijnen rond 23:00 uur en rond 10:00 uur.

Het schaatstoernooi verliep door problemen met de dweilmachines wederom niet helemaal vlekkeloos, maar de 1.000 meter bij de vrouwen had er geen last van. Christine Nesbitt bleek met vallen en opstaan uiteindelijk de beste te zijn, voor Annette Gerritsen en Laurine van Riessen. Margot Boer werd zesde, terwijl Ireen Wüst niet verder kwam dan plaats acht. De bekende finish van het met de schaats naar voren schoppen was wederom meermalen te zien, maar dat zal na dit seizoen waarschijnlijk verleden tijd zijn. Claudia Pechstein zag haar ultieme poging om deel te mogen nemen aan de Spelen stranden.

De combinatie bij de vrouwen kon gisteren eindelijk doorgang vinden. Grote favoriete Lindsey Vonn leidde na de afdaling voor Maria Riesch en Julia Mancuso, maar ging op de afsluitende slalom onderuit, waardoor Riesch goud wist te pakken, voor Mancuso en Anja Pärson die een dag eerder op de afdaling nog hard ten val was gekomen.

De biatlonners legden de langste afstanden af. De vrouwen de vijftien kilometer en de mannen twintig. Fouten worden op deze afstanden niet afgestraft met een strafronde, maar met een minuut straftijd. Noorwegen wist tweemaal het goud voor zich op te eisen. Bij de vrouwen won Tora Berger, voor Elena Khrustaleva en Darya Domracheva. Emil Hegle Svendsen was bij de mannen de beste. Het zilver werd gedeeld door Ole Einar Bjørndalen en Sergej Novikov.

Evan Lysacek eiste verrassend het goud bij het kunstschaatsen voor mannen voor zich op. De Amerikaan bleef grote favoriet Evgeni Plushenko en Daisuke Takahashi voor. Bij het skeleton gaat halverwege de Let Martins Dukurs aan de leiding, terwijl de Japanse Nozomi Komuro al voor de start van haar skeletontoernooi haar koffers kan pakken vanwege het ontbreken van een controlesticker. Amy Williams gaat in de vrouwenwedstrijd aan de leiding.

Het ijshockey toernooi bij de mannen is volop bezig in de poulefase en de Verenigde Staten liggen goed op koers voor een goed resultaat. De Slowaken hebben voor een verrassing gezorgd door Rusland te kloppen, terwijl thuisland Canada pas door de penalty shootouts voorbij Zwitserland wist te komen. Tenslotte pakte de Australische snowboardster Torah Bright het goud in de halfpipe. Was er dan helemaal geen rel? Jawel, want volgens de Oostenrijkse schansspringers heeft de winnaar van de 90 meter-schans Simon Ammann op illegale wijze de bindingen van zijn ski's aangepast.

Donkey Kong Jr. record weer scherper

Steve Wiebe, een Amerikaanse wiskunde leraar, heeft 14 februari een nieuw wereldrecord neergezet in de arcade-versie van Donkey Kong Jr. Steve Wiebe werd bekend door de documentaire The King of Kong uit 2007.

Twin Galaxies, een website waar game high-scores worden bijgehouden, liet woensdag weten dat Steve Wiebe het oude record van Mark Kiehl (1.147.800) had gebroken en nu aan kop gaat met een score van 1.190.400 punten.

The King of Kong volgt Steve Wiebe in zijn jacht op het het wereldrecord Donkey Kong van Billy Mitchell uit 1983. Voor de liefhebbers, die highscore staat nog met 1.050.200 punten. Steve Wiebe is nummer twee met een score van 1.049.100 punten.


Steve Wiebe

Ajax moet mogelijk bij bank aankloppen

Ajax moet binnenkort mogelijk een beroep doen op een bestaande kredietfaciliteit bij de bank om aan zijn betalingsverplichtingen te kunnen voldoen. De beursgenoteerde voetbalclub leed in de eerste helft van het gebroken boekjaar verlies en verwacht over het gehele boekjaar 2009/2010 een negatief operationeel resultaat te boeken.

Over de eerste zes maanden van het boekjaar 2009/2010 (1 juli tot en met 31 december 2009) leed Ajax een nettoverlies van 9,9 miljoen euro. Over dezelfde periode een jaar eerder boekte de Amsterdamse club nog een winst van 5,5 miljoen euro. Het operationele resultaat bedroeg 7,2 miljoen euro verlies, tegen een negatief resultaat van 2,3 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder.

De inkomsten bij Ajax zijn sterk afhankelijk van transfers van spelers en van successen van het eerste elftal. Gisteren verloor Ajax in de Europa League in eigen huis met 1-2 van Juventus.

Bestedingen huishoudens dalen minder hard

De bestedingen van Nederlandse huishoudens waren in december 2,6 procent minder dan een jaar eerder. In november was de afname nog 3,2 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Al een jaar lang besteden huishoudens minder aan goederen en diensten.

Aan kleding en aan meubels werd wel meer uitgegeven dan een jaar eerder, aan voedings- en genotmiddelen iets minder. Aankopen bij opticiens daalden fors ten opzichte van een jaar eerder. Dit is het gevolg van het stopzetten van een fiscale regeling. Eind 2008 ontstond er een run op brillen, omdat die per 2009 niet meer aftrekbaar waren voor de belasting.

IAEA verontrust over Iran

Het Internationaal Atoomagentschap van de Verenigde Naties heeft zich verontrust geuit over de mogelijkheid dat Iran momenteel bezig is kernwapens te ontwikkelen. Dat gebeurde in een rapport dat gisteren werd uitgebracht. Het is voor het eerst dat het IAEA met zoveel woorden zijn bezorgdheid uit over deze kwestie. Volgens het rapport is Iran mogelijk bezig een kernkop te ontwikkelen.

De organisatie lijkt het nu eens te zijn met landen als Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Israël, die eerder al hun twijfels uitten over de juistheid van een uit 2007 daterend rapport (pdf) van de Amerikaanse inlichtingendiensten, waarin werd gesteld dat Iran al in 2003 zou zijn gestopt met zijn pogingen kernwapens te ontwikkelen. Overigens is men er in Washington ook niet gerust op. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton heeft gezegd dat de VS bezorgd blijft over Irans activiteiten.

Het IAEA-rapport dat gisteren werd uitgebracht is het eerste van de hand van de Japanner Yukiya Amano, die in december de Egyptenaar Mohamed ElBaradei opvolgde als hoofd van de organisatie. Amano is kritischer over Irans weigering met het IAEA samen te werken dan zijn voorganger.

IAEA verontrust over Iran
IAEA verontrust over Iran (Foto: Novum)

 

Ruim 3,3 miljoen kijkers voor zilver en brons

Ruim 3,3 miljoen Nederlandse tv-kijkers hebben gisteravond met eigen ogen gezien hoe de Nederlandse schaatssters Annette Gerritsen en Laurine van Riessen respectievelijk zilver en brons wonnen op de 1.000 meter in Vancouver. Dit blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van de Stichting KijkOnderzoek (SKO).

De uitzending van de NOS had met 3.335.000 kijkers een marktaandeel van 56,5 procent. Dat betekent dat meer dan de helft van de televisiekijkers rond 23.00 uur naar Nederland 1 keek. Het damesschaatsen staat daarmee bovenaan de dagelijkse top 25 van best bekeken programma's. De voetbalwedstrijden HSV-PSV en Ajax-Juventus zijn terug te vinden op de negende en tiende plaats.

Via RTL7 zagen 1.170.000 Nederlanders hoe PSV met 1-0 verloor van Hamburger SV. Eerder op de avond keken 1.162.000 voetballiefhebbers via dezelfde zender naar Ajax-Juventus. Ajax verloor deze eerste wedstrijd in de zestiende finales van de Europa League van de Italianen met 1-2.

Uitslag Premier League of Darts speelronde 2

Raymond van Barneveld is er niet in geslaagd ook de tweede partij van de Premier League of Darts op zijn naam te schrijven. De Nederlander verloor van een ijzersterke Andy Lewis met 8-3.

Van Barneveld speelde absoluut geen slechte wedstrijd. Het gemiddelde van de Nederlander lag rond de 100. Lewis echter speelde een partij waarin hij vermoedelijk zelfs Phil Taylor naar huis had gestuurd. Lewis had een drie darts gemiddelde van ruim 105 punten. Lewis nam al snel een 6-0 voorsprong maar zag de Nederlander terugkomen tot 7-3 waarna hij besloot de wedstrijd maar te eindigen door de elfde leg op zijn naam te schrijven.

Ook Mervyn King wist zijn partij in de Premier League te winnen. King kwam nog met 2-0 achter in legs maar wist daarna zes legs op een rij te winnen. James Wade won daarna nog twee legs voordat King besloot een einde aan de partij te maken. Het gemiddelde van beide heren was totaal niet te vergelijken met dat van Lewis en Van Barneveld. James Wade gooide per 3 pijlen 89,83 en Mervyn King was met 91,26 ook nog bijna 10 punten onder het gemiddelde van Van Barneveld.

Uitslagen

Naam Naam Uitslag
Adrian Lewis Raymond van Barneveld 8-3
Terry Jenkins Simon Whitlock 7-7
Phil Taylor Ronnie Baxter 8-6
James Wade Mervyn King 4-8


Klassement:

# Naam wedstrijden punten saldo
1 Phil Taylor 2 4 16-9
2 Mervyn King 2 4 16-9
3 Adrian Lewis 2 2 13-11
4 Terry Jenkins 2 2 14-14
5 Raymond van Barneveld 2 2 11-13
6 Ronnie Baxter 2 1 15-13
7 Simon Whitlock 2 1 10-15
8 James Wade 2 0 9-16

Slowaakse ijshockeyers verslaan Rusland

De Slowaakse ijshockeyers hebben voor een verrassing gezorgd door het favoriete Rusland te verslaan. Na de reguliere speeltijd en de verlenging was de eindstand 1-1, waarna Pavel Demitra de spannende shoot-out pas in de zevende ronde besliste.

Waar verwacht werd dat er door de goede aanvallers op het ijs veel gescoord zou worden, werd het vooral een fysieke wedstrijd. Sterspeler Alexander Ovechkin deelde bijvoorbeeld vier harde bodychecks uit in de eerste twee periodes, terwijl hij toch vooral bekend staat om zijn scorend vermogen. Na deze twee perioden stond het 1-1 via goals van Alexei Morozov (Rusland) en Marian Hossa (Slowakije).

In de shootout scoorde Jozef Stumpel de eerste poging van de Slowaken. Hierna miste Morozov voor Rusland en Demitra voor Slowakije. Ovechkin wist de gelijkmaker te scoren, waarna doelpuntenmaker Hossa miste. Vervolgens misten Slowakije en Rusland drie pogingen, waarna Pavel Demitra de winnende treffer maakte.

Slowakije maakt door deze overwinning nog alle kans om de volgende ronde te bereiken, ondanks de nederlaag tegen rivaal Tsjechië in de eerste wedstrijd. Rusland is nog allerminst zeker van de volgende ronde en moet nu datzelfde Tsjechië verslaan in de laatste poulewedstrijd.
 

Rutten ziet perspectief ondanks nederlaag

PSV verloor gisteravond nipt op Duitse bodem. Tegen Hamburger SV werd het 1-0 voor de thuisploeg. Trainer Fred Rutten ziet nog genoeg kansen voor zijn ploeg om zich te plaatsen voor de volgende ronde van de Europa League.

Rutten vond de overwinning van HSV onverdiend. "We hebben goed gespeeld, maar nul punten", sprak de trainer na afloop. "Dat geeft een dubbel gevoel. We hebben eigenlijk het duel onder controle gehad. Helaas misten we de kansen. Fysiek deden we niet onder voor de tegenstander. Er is zeker perspectief." 

De club uit Eindhoven kwam op achterstand door een onnodig weggegeven strafschop die werd veroorzaakt door rechtsback Stanislav Manolev. Rutten neemt het zijn speler kwalijk. "In de top behoor je dit soort acties niet te maken."

 

Kane klapt uit de school in C&C 4

Op zestien maart is het zo ver, dan kunnen we eindelijk achter het verhaal en de motieven van Kane komen. Tiberian Twilight zal het einde van het verhaal over de charismatische NOD-leider zijn.

Het spel speelt zich af in 2062, vijftien jaar na de overwinning op de Scrin. Kane heeft de Tacitus weer in handen, de wereld is volledig overspoeld met Tiberium en de geleerden verwachten dat de aarde in 2068 onbewoonbaar zal worden.

In deze crisis gaat Kane een alliantie aan met de GDI om zo gezamenlijk de Tiberium onder controle te krijgen. Of zit er meer achter? We zullen het spoedig weten, maar voor nu kunnen we alleen naar deze nieuwe trailer kijken.

Nieuwe Twisted Metal op komst?

Gisteren waren de 13e Interactive Achievements Awards, dit is een soort Oscars voor videogames en andere interactieve dingen. David Jaffe, bekend van de Twisted Metal Serie en God of War serie was een van de presentatoren.

Toen David het podium betrad, werd er vanuit het publiek een aantal keer 'Twisted Metal' geroepen, hier reageerde David op door dit zeggen "Binnenkort, acht, negen maanden?"

Natuurlijk betekent dit nog weinig, maar al eerdere geruchten over een nieuwe Twisted Metal zijn nooit ontkracht, en met de E3 opkomst binnenkort, en over acht, negen maanden staan de feestdagen al weer voor de deur kan dit betekenen dat er een nieuw spel aan zit te komen. We houden het in de gaten.


Twisted Metal
De nostalgie

Vooronderzoek naar spreekkoren bij FC Utrecht - Feyenoord

De aanklager betaald voetbal van de KNVB stelt een vooronderzoek in naar de kwetsende spreekkoren van FC Utrecht-supporters tijdens de thuiswedstrijd tegen Feyenoord. In de tachtigste minuut legde scheidsrechter Tom van Sichem de wedstrijd tien minuten stil na aanhoudende spreekkoren aan zijn adres. De kwetsende teksten kwamen vanaf de fanatieke Bunnikside.

FC Utrecht heeft maximaal twee weken de tijd om met een rapport te komen over het incident. Dit rapport zal moeten worden ingediend in Zeist. Voorzitter Jan Willem van Dop liet eerder weten dat de club er alles aan heeft gedaan om de spreekkoren te stoppen. De stadionspeaker riep de supporters tot twee keer toe op de kwetsende spreekkoren te staken. Ook sprak trainer Ton du Chatinier het publiek toe. Er zijn overigens nog geen supporters aangehouden in verband met het incident.

PvdA wil Uruzgan-besluit vóór 1 maart

Het kabinet moet vóór 1 maart een besluit nemen over de toekomst van de Nederlandse militaire missie in Uruzgan. Dat heeft PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer gisteravond gezegd in de Tweede Kamer.

Vicepremier en PvdA-leider Wouter Bos zei woensdag nog dat het kabinet uiterlijk vandaag een besluit moet nemen. Van Hamer mag het ook iets langer duren. Dat betekent wel dat de ministerraad een extra vergadering moet houden. Vandaag is de laatste reguliere bijeenkomst. Volgende week is het krokusreces.

De Tweede Kamer hield gisteren een spoeddebat over het conflict in het kabinet over Uruzgan. Bos herhaalde tijdens het debat dat verlenging van de missie voor de PvdA geen optie is. Premier Jan Peter Balkenende (CDA) noemde dat prematuur. CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel zei de mededeling van Bos te betreuren.

VVD-leider Mark Rutte stelde tijdens het debat dat het kabinet in twee delen uiteen is gevallen: de PvdA aan de ene kant en het CDA en de ChristenUnie aan de andere. "Het kabinet is verwikkeld in een vechtscheiding", zei SP-fractievoorzitter Agnes Kant. Ook de SGP had kritiek, omdat het kabinet met één mond behoort te spreken.

PVV-leider Geert Wilders zei er van uit te gaan dat Balkenende vandaag bij koningin Beatrix het ontslag van het kabinet kan indienen. "Ik wens hem veel plezier bij het laatste kopje kruidenthee bij de majesteit."

Van Nistelrooy: "1-0 is redelijk"

De wedstrijd tegen PSV van gisteravond was een speciale voor Ruud van Nistelrooy. De spits van HSV speelde tegen zijn oude club. De voormalige spits van de Eindhovenaren was zeer te spreken over de supporters van PSV. 

"Tijdens de warming up lieten ze al van zich horen en tijdens en na de wedstrijd gingen ze verder", sprak Van Nistelrooy na afloop van de wedstrijd. "Het was echt heel mooi. Daar doe je het allemaal voor."

Ook over de uitslag was Van Gol te spreken. "We komen heel goed weg. We hadden heel veel moeite met het middenveld van PSV. Het is erg belangrijk dat we gescoord hebben, 0-0 is mager, 1-0 is redelijk. We moeten scoren in Eindhoven. Dan moet PSV er drie maken en is het een heel ander verhaal. Het wordt nog een heel zware kluif. PSV heeft ook hier genoeg kansen gehad en zal in Eindhoven nog meer gaan aanvallen."

 

'Onafhankelijk onderzoek aanpak Mexicaanse griep'

Minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) laat de aanpak van de grieppandemie in Nederland onafhankelijk onderzoeken. Er komt nog dit jaar een 'brede evaluatie' van het hele traject, schrijft Trouw vandaag.

De manier waarop de vaccinatiecampagne werd opgezet, de manier van adviseren en het nut van een tweede griepprik worden onder de loep genomen. Klink sloeg op advies van de Gezondheidsraad 34 miljoen vaccins in. Doordat de griepgolf zich minder ernstig ontwikkelde is er nog een groot aantal vaccins over.

Van der Sar niet naar WK

Edwin van der Sar zal deze zomer op het WK in Zuid-Afrika definitief geen deel uit maken van het Nederlands elftal. Dat zegt de 39-jarige doelman van Manchester United in het Algemeen Dagblad van vandaag.

"Ik ga niet mee naar het WK. Na de wedstrijd tegen Noorwegen heb ik mijn besluit genomen. Daarbij wil ik het laten. Ik wil het nog één keer bevestigen: ik ga niet mee", aldus de Nederlander.

De recordinternational (130 interlands) kwam op 15 oktober 2008 in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen voor het laatst uit voor Oranje. Hij was dat jaar na het EK in Oostenrijk en Zwitserland eigenlijk al gestopt, maar maakte tijdelijk zijn rentree vanwege blessures van Maarten Stekelenburg en Henk Timmer.

Gerritsen tweemaal naar dopingcontroleurs

Annette Gerritsen nam op de 1.000 meter voor vrouwen revanche voor haar val op de 500 meter door het zilver voor zich op te eisen. De schaatsster van Control, die 0,02 seconde tekort kwam voor het goud, moest na afloop tweemaal naar de dopingcontrole.

"De plas was te licht”, aldus Gerritsen die zich na de medaille-uitreiking in Medal Plaza dus wederom moest melden bij de dopingcontroleurs. Om geen derde maal te hoeven terugkomen had Gerritsen wat flesjes bronwater leeggedronken. "Het duurde allemaal enige tijd. Ik heb heel wat liters gedronken,” aldus Gerritsen na de huldiging in het Holland Heineken House.  

 

Canadese ijshockeyers winnen pas na shootout

De Canadese ijshockeyers hebben bij hun tweede wedstrijd op de Olympische Spelen in Vancouver de shootout nodig gehad om Zwitserland te verslaan. Man van de wedstrijd was zonder twijfel de Zwitserse goalie Jonas Hiller, die 44 reddingen maakte. Sidney Crosby maakte de winnende shootout-treffer.

De Canadezen bleken vooral last te hebben van de druk van de grote favorietenrol en het spelen in het thuisland. Bovendien vinden de Canadezen, net als wij bij het schaatsen, dat ijshockey hun sport is. "We hadden zeker last van de druk, maar daar moet je mee leren omgaan. We moeten onze emoties beter in bedwang houden. Ik denk dat we hebben geleerd van vandaag wat dat betreft", aldus coach Mike Babcock. De spelers vreesden, toen het even niet liep, voor eenzelfde scenario als in Turijn 2006, toen Zwitserland met 2-0 won van Canada en ze niet eens op het podium eindigden.

In de eerste periode domineerden de Canadezen met zeventien schoten op doel, maar eindigden de periode slechts met een 1-0 voorsprong door een goal van Dany Heatley. In de tweede periode kwam Canada al na 35 seconden op 2-0 in de powerplay, en leek het op weg naar een eenvoudige overwinning. Niets was minder waar, want geïnspireerd door het goede spel van Hiller werden de Zwitsers steeds brutaler. Ivo Ruthemann wist zelfs de 2-1 te maken na een fout van Drew Doughty. Vervolgens werden de Zwitsers steeds sterker, en kwamen zelfs op gelijke hoogte tien seconden voor het einde van de periode. Een schot van Patrick von Gunten veranderde van richting via de schaats van Patrick Marleau en liet goalie Martin Brodeur kansloos.

Team Canada was vervolgens in de derde periode veel sterker, maar Hiller hield Zwitserland op de been ondanks achttien schoten op doel. In de verlenging waren de Zwitsers zelfs iets sterker, maar er werd niet meer gescoord waardoor er een shootout nodig was. Crosby, Jonathan Toews en Ryan Getzlaf hadden het hoogste scoringspercentage van het team bij de shootouts, maar misten alle drie. Doordat ook de Zwitsers hun drie pogingen misten begon de shootout opnieuw. Coach Mike Babcock nam de gok om Sidney Crosby een tweede poging te laten wagen, in plaats van Rick Nash die als vierde op de lijst stond. Daar kreeg hij geen spijt van, want Crosby wist met een snel schot de beslissende treffer binnen te schieten.

Canada staat nu achter de Verenigde Staten tweede in de poule met vijf punten. De poulewinnaars plaatsen zich automatisch voor de volgende ronde, evenals de beste nummer twee van de drie poules.

Van Riessen: "Echt gaaf dit"

Laurine van Riessen verraste gisteren op de 1.000 meter voor vrouwen met een bronzen plak. De Nederlandse schaatsster zei na afloop dat ze toch wel wat verbaasd was.

"Ik moet eerlijk zeggen dat ik na mijn race aanvankelijk dacht dat mijn tijd niet goed genoeg voor het podium zou zijn", aldus Van Riessen. "Ik dacht direct dat Margot (Boer, red) en Kristina (Groves, red) sowieso nog wel onder mijn tijd zouden duiken. Maar toen ik zag dat Annette (Gerritsen, red.) en Christine (Nesbitt, red) maar net onder mijn tijd kwamen, kreeg ik toch weer een beetje hoop."

"Na de laatste race keek ik op het scorebord en zag ik een vier achter Groves haar naam staan, toen wist ik het. Echt heel gaaf dit," besloot Van Riessen die tot een tijd van 1.16,72 kwam. 

Wederom blessure Nalbandian

David Nalbandian heeft zich teruggetrokken voor de kwartfinales van het ATP-toernooi in Buenos Aires. De Argentijn, die na een afwezigheid van negen maanden zijn rentree maakte, heeft last van een beenblessure.

In mei afgelopen jaar werd de Argentijn aan zijn heup geopereerd en sindsdien kwam hij niet meer in actie. Vorige maand wilde hij zijn rentree al maken maar toen kreeg de voormalig nummer drie van de wereld te maken met een buikspierblessure.

Rel rond bindingen Ammann

Vandaag is bij het schansspringen de kwalificatie vanaf de grote schans en er dreigt een rel. De Oostenrijkse schansspringers zijn het namelijk niet eens met de ski-bindingen die de Zwitser Simon Ammann gebruikt en ze dreigen met een officieel protest.

De Oostenrijkers zijn van mening dat Ammann, die eerder deze Spelen het goud won op de normale schans, zijn bindingen heeft aangepast maar dat hij zich niet aan de regels houdt. "Hij heeft er voordeel van en het is gewoon te gevaarlijk," aldus een Oostenrijkse woordvoerder.    

Mocht Ammann niets veranderen, dan zullen de Oostenrijkers na afloop van de kwalificatie een protest indienen.   

Diskwalificatie Japanse skeletonster vanwege sticker

Nozomi Komuro is bij het skeleton voor vrouwen al voor de start gediskwalificeerd. Er zat namelijk geen controlesticker op de slee van de Japanse skeletonster.

Zo'n half uur voor de start van een wedstrijd worden de sleetjes door vertegenwoordigers van de internationale bobslee- en skeletonbond gecontroleerd. Na goedkeuring van de slee wordt er een sticker aangebracht. Bij de slee van de Japanse, die vooraf al was gewaarschuwd, ontbrak een sticker.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over een vreemde manier van omgaan met hooligans.

In Amsterdam was het Centraal Station gistermiddag onbereikbaar door relschoppende voetbalsupporters. De tram kon het station niet bereiken, de metro had last van opengetrapte deuren en in het wilde weg afgestoken vuurwerk. Op het Stationsplein werden een paar honderd supporters aangehouden. Zij werden in bussen afgevoerd en naar het voetbalstadion gebracht. Raar eigenlijk:

Geef God Eater nu al een rondje op je PSP

Wil je er nu zelf al achterkomen waarom er zo'n commotie is rond het spel God Eater in Japan? Dan heb je geluk, want de Japanse demo is momenteel relatief makkelijk te downloaden via deze link.

Zorg ervoor dat je de bestanden uit het ZIP-bestand (140 mb) in mapjes plaatst zoals er staat aangegeven op de hierboven gelinkte pagina. Eindelijk kan je dan zelf de konten schoppen van de Aragami-monsters uit het spel.

Het Monster Hunter-achtig spel van Namco houdt momenteel Japan flink in zijn greep en zorgt er onder andere voor dat de PSP zich momenteel als bestverkochte spelcomputer mag beschouwen in Japan. Het spel heeft zelfs Dragon Quest VI (DS) en New Super Mario Bros. Wii ingehaald in de top 10 van best verkochte spellen van de afgelopen week.

Ondanks dat deze demo in het Japans is, is ontwikkelaar D3 Publisher (het bedrijf dat Bioshock 2 uitbrengt in Japan) momenteel druk bezig met de Engelse localisatie van het spel voor de Amerikaanse markt. God Eater staat gepland voor een release in het derde kwartaal van dit jaar. Uiteraard is een Europese releasedatum nog niet bekend.

Aragami

 

Jol: "Balen om op zo'n manier te verliezen"

Ajax kreeg gisteren in het Europa League-duel met Juventus de deksel op de neus. De Amsterdammers speelden een puike wedstrijd, maar Amauri sloeg tweemaal uit het niets toe: 1-2.

"Misschien overdrijf ik, maar ze geven geloof ik in de hele wedstrijd twee keer een voorzet en twee keer is het een goal", baalde trainer Martin Jol tegen RTL. "We gaan daar twee keer de fout in. Het is balen om op zo'n manier te verliezen."

Jol was van mening dat Ajax een strafschop had verdiend. "Luis werd onderuit gehaald", vond de coach, die ook teleurgesteld was over de gele kaart van de Uruguayaanse spits die hierdoor geschorst is voor de return tegen Juventus. "Ja, dat is weer een schorsing. Tegen WHC gebeurde hem dat ook al. Daar moet hij eens wat aan gaan doen", besloot de oefenmeester gefrustreerd.

 

Dorre toestanden in Medal of Honor

Al eerder berichtten we dat er een nieuwe Medal of Honor aan zit te komen. Dit spel speelt zich niet af tijdens een wereldoorlog, maar in Afghanistan. De speler zal het wel en wee van "Tier 1" volgen. Je zult niet alleen in de huid kruipen van verschillende "Tier One Operator" soldaten, maar ook in die van de standaard militairen.

Om het zo realistisch mogelijk te maken heeft EA advies gevraagd bij het Amerikaanse leger. Ze krijgen niet alleen advies over wapens, maar ook over missies en strategieën van het leger en die van de vijand. Volgens Greg Goodrich, executive producer bij EA, zullen de spelers verrast zijn hoe sommige vijanden reageren. Niet alleen tactisch, maar ook door de wapens die ze gebruiken.

EA heeft nu wat screenshots vrijgegeven. Het spel zal in het derde kwartaal uitkomen voor PC, PlayStation 3 en Xbox 360. 

Medal of Honor

Medal of Honor

Medal of Honor

Medal of Honor

Medal of Honor

Leger Niger zet omstreden president af

In het Afrikaanse land Niger lijkt het leger een geslaagde coup te hebben gepleegd. De nationaal en internationaal omstreden president Mamadou Tandja is volgens militaire bronnen opgepakt en zou in een legerkazerne net buiten de hoofdstad Niamey worden vastgehouden.

In een verklaring op de staatstelevisie zei een zegsman van de coupplegers dat de grondwet van Niger buiten werking is gesteld en alle staatsinstituties zijn ontbonden. De grenzen zijn gesloten en er is een avondklok ingesteld. De muiters zouden worden geleid door een kolonel, ene Adamou Harouna.

De groep onder zijn aanvoering noemt zichzelf de Opperste Raad voor Herstel van Democratie. Gisteren bestormden de coupplegers het presidentieel paleis in Niamey, toen daar het kabinet vergaderde. Volgens een Franse diplomaat heeft Tandja's eigen presidentiële garde meegedaan aan de staatsgreep, die aan zeker drie mensen het leven zou hebben gekost.

De 71-jarige Tandja is al meer dan tien jaar aan de macht. Vorig jaar ontbond hij het parlement en het constitutioneel hof. Sindsdien is Niger internationaal geïsoleerd.

Basketballer Elson naar Philadelphia 76ers

Basketballer Francisco Elson speelt de rest van het seizoen voor Philadelphia 76ers. De Nederlandse center is door zijn werkgever Milwaukee Bucks geruild voor Philadelphia-spelers Royal Ivey en Primoz Brezec. Ook zijn teamgenoot Jodie Meeks is onderdeel van deze ruil.

De 33-jarige Elson is momenteel herstellende van een liesbreuk. De verwachting is dat hij dit seizoen niet veel meer aan spelen toe komt. Elson speelde in de NBA eerder voor Denver Nuggets, San Antonio Spurs en Seattle Supersonics.

Kippen ontsnapt na ongeluk op A2

Op de A2 tussen Eindhoven en Maastricht is een rijstrook afgesloten nadat een vrachtwagen die kippen vervoerde was gekanteld. Veel kippen wisten te ontsnappen en er kwam olie op het wegdek terecht. Verkeer wordt ter hoogte van knooppunt Leenderheide bij Eindhoven omgeleid via de A67, meldt de VerkeersInformatieDienst.

Rond 02.45 uur kwam de truck ter hoogte van Born op z'n kant te liggen. In verband met het vangen van de kippen, het verwijderen van de olie en de bergingswerkzaamheden, is de weg tot nader bericht afgesloten tot na de ochtendspits.

Op de A2 staat rond 08.00 uur een file van negen kilometer tussen Sint Joost en Born.

Gerritsen, Van Riessen hebben hun plak binnen

Annette Gerritsen en Laurine van Riessen hebben hun olympische medailles binnen. De Nederlandse schaatssters, die gisteren in de Richmond Olympic Oval zilver en brons wonnen op de 1.000 meter, kregen het eremetaal gisteravond (plaatselijke tijd) op Medal Plaza omgehangen. Beide Oranje-rijdsters maakten op het erepodium een grote vreugdesprong.

De sfeer bij de huldigingsceremonie was uitgelaten. Christine Nesbitt, de winnares, is Canadese en werd groots onthaald. Gerritsen en Van Riessen worden later nogmaals gehuldigd, maar dan in het Holland Heineken House. Daar was de medailleceremonie op Medal Plaza op grote schermen te zien. In het Holland Heineken House zijn veel Canadezen. Het meeste gejuich klonk toen Nesbitt het goud kreeg omgehangen.

Bon Scott (AC-DC)

Bon Scott 09.07.1946 † 19.02.1980

Het is deze maand alweer 30 jaar geleden. Een moment dat je de rest van je leven niet vergeet. Ik weet nog precies waar ik was, wat ik deed op het moment dat zijn overlijden als nieuws op de radio werd gebracht. Voor mij was AC/DC zonder hem een veel te vroeg afgesloten hoofdstuk uit mijn leven. Het onderstaande commentaar beschrijft het volgens mij heel goed:

Goud Australische snowboardster Bright

Torah Bright heeft Australië de eerste gouden plak van de Spelen bezorgd. De snowboardster was de beste in de halfpipe. Na een compleet mislukte eerste run, moest ze meteen weer aan de bak en scoorde nu 45,0 punten. Op die score beten al haar concurrenten zich stuk.

Het zilver ging naar de Amerikaanse Hannah Teter, de regerend olympisch kampioene. Zij leidde na de eerste run met 42,4 punten. Met 39,2 punten kon ze in de tweede run die score niet meer verbeteren. Ook het brons ging naar een Amerikaanse. Kelly Clark, de olympisch kampioene van Salt Lake City, verbeterde zich in de tweede run van 25,5 naar 42,2 punten.

China boos over Obama met dalai lama

China heeft de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Barack Obama en de Tibetaanse dalai lama scherp veroordeeld. De Amerikaanse ambassadeur in Peking is op het matje geroepen en het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde voor "ernstige schade" in de onderlinge betrekkingen.

Obama heeft de dalai lama gisteren ontvangen in het Witte Huis. Om China niet extra voor het hoofd te stoten, was het gesprek achter gesloten deuren en was er na afloop geen gezamenlijke persconferentie. Maar een ontmoeting tussen de geestelijk leider en regeringsvertegenwoordigers kan steevast rekenen op felle kritiek van China.

China ziet de dalai lama, die zegt te streven naar zelfbestuur voor Tibet, als leider van het verzet in de Chinese provincie. De ontmoeting van de Amerikaanse president met de geestelijk leider "schond de herhaaldelijke acceptatie van de Amerikaanse regering dat Tibet deel uitmaakt van China", liet een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken weten. "De Verenigde Staten moeten onmiddellijk stappen nemen om de schadelijke effecten van het gesprek weg te werken", stelde de zegsman.

Tweederde colleges haalt eindstreep niet

In slechts één op de drie gemeenten heeft het colleges de afgelopen vier jaar de eindstreep zonder verlies van een of meer wethouders gehaald. Dit blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur. Meer dan veertig procent van alle wethouders stapte voortijdig op.

In Zeeland bleven verhoudingsgewijs de meeste colleges intact: in acht van de dertien gemeenten stapte geen wethouder op. Van de zes gemeenten in Flevoland bleef daarentegen alleen Urk zonder kleerscheuren.

Ook in Noord- Brabant, Limburg, Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Overijssel haalde minder dan de helft van de colleges ongeschonden de verkiezingen van 3 maart. Het minste politieke rumoer was er, net als een collegeperiode eerder, in Groningen, Friesland en Drenthe.

Een lekker stukje Big Daddy als maaltijd

Heb je toevallig een beetje honger? Dan gaat een lekker stukje Big Daddy er natuurlijk altijd in? Tenminste, in de vorm van een Japanse Bento-maaltijd moet dat zeker gaan lukken. Zie hieronder een kyaraben in de vorm van de duidelijk te herkennen Big Daddy uit Bioshock.

Bento Big Daddy

Een bento, voor de mensen die het nog niet weten, is een zelfgemaakte of kant-en-klare maaltijd in een doosje, meestal bestaande uit rijst, vlees, vis en (gepekelde) groente. Regelmatig worden de Bento-maaltijden op zo'n manier in elkaar geflanst dat ze lijken op karakters uit populaire media, dieren of mensen. Zo'n creatie heet dan een kyaraben. Regelmatig worden er  bento/kyaraben wedstrijden gehouden, uiteraard gaat het er dan om wie het mooiste en origineelste maaksel weet te creëeren, of ze ook lekker zijn is een tweede. Licht verteerbaar lijkt mij deze Big Daddy in ieder geval niet.

VN vragen recordbedrag voor Haïti

De Verenigde Naties hebben gisteren een recordbedrag van 1,44 miljard dollar (1,05 miljard euro) gevraagd voor hulp aan het door een aardbeving verwoeste Haïti.

Met het geld moeten de ongeveer drie miljoen Haïtianen worden geholpen die getroffen zijn door de beving van 12 januari. De speciale VN-gezant voor Haïti, de Amerikaanse oud-president Bill Clinton, introduceerde de noodoproep. Hij zei dat er een dringende behoefte blijft aan tenten, voedsel en schoon water met het regenseizoen op komst.

Hij riep de lidstaten op onmiddellijk te doneren. De oproep, bedoeld voor hulp voor dit jaar, omvat de eerdere oproep van 577 miljoen dollar kort na de ramp. Dat meldde OCHA, de VN-organisatie die de hulpverlening op Haïti coördineert. De oproep voor 577 miljoen dollar is volgens OCHA al helemaal gefinancierd. Door de aardbeving op 12 januari kwamen meer dan 200.000 mensen om het leven. Meer dan een miljoen raakten dakloos.

De vorige recordoproep van de VN na een natuurramp bedroeg 1,41 miljard dollar. Dat was bedoeld voor de landen die getroffen waren door de tsunami in de Indische Oceaan in december 2004.

Politieheld 9/11 achter tralies voor fraude

De voormalige politiechef van New York Bernard Kerik, die faam verwierf tijdens de aanslagen van 11 september 2001, is veroordeeld voor corruptie, belastingfraude en het voorliegen van Witte Huis-medewerkers.

Een federale rechter legde hem gisteren vier jaar celstraf op, meldden Amerikaanse media. De 54-jarige Kerik was na de aanslagen op de twee torens van het World Trade Center bekend geworden om zijn moedige en kordate optreden. "Het feit dat meneer Kerik die erkenning voor zijn persoonlijk gewin heeft misbruikt, vormt een zwarte vlek op zijn ziel", zei rechter Stephen Robinson.

De 'held van 11 september' werd in 2004 door de toenmalige president George Bush als minister van Binnenlandse Veiligheid genomineerd. Een week later trok Kerik zijn kandidatuur zelf terug, toen zijn eerste misstappen bekend werden. Kerik verschafte onder andere werk aan een illegale immigrante als kindermeisje. Later loog hij de regering voor en vervalste hij persoonlijke aangiftes om de verduistering van belastinggelden te dekken en de regeringsfunctie in de wacht te kunnen slepen. In november had Kerik de beschuldigingen deels toegegeven.

Toen al werd bepaald dat hij 188.000 dollar (ongeveer 138.000 euro) aan de staatskas moet terugbetalen.

Ministerraad wacht vandaag 'zware klus'

In de ministerraad wordt vandaag vergaderd over of Nederlandse troepen wel of niet in Uruzgan blijven. Het wordt een zware opgave voor premier Jan Peter Balkenende om zijn kabinet op een lijn te krijgen, na de impasse die deze week is ontstaan. De PvdA heeft de hakken in het zand gezet en zegt dat verlengen van de missie geen optie is, het CDA en de ChristenUnie hameren op een 'zorgvuldige behandeling' van het NAVO-verzoek.

Balkenende zei gisteren tijdens het spoeddebat over de ontstane crisis meermaals dat hij de discussie over al dan niet langer in Afghanistan blijven pas vandaag in de ministerraad wilde voeren. Eergisteren stelde PvdA-leider en vice-premier Wouter Bos dat uiterlijk vandaag de knoop doorgehakt moest worden.

De twee coalitiepartijen staan echter lijnrecht tegenover elkaar. Als geen van de partijen bereid is om tot een oplossing te komen, dan lijkt er geen andere mogelijkheid dan dan het kabinet valt. Geen van de hoofdrolspelers wilde hier gisteren nog op vooruitlopen, al zei Bos na afloop van een debat dat het vrijdag 'een zware klus zal zijn om te klaren'.

PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer verklaarde in de Kamer dat wat haar betreft de beslissing voor 1 maart genomen moest zijn. Dit zou betekenen dat als er tijdens het krokusreces volgende week een extra ministerraad ingepland zou worden, het kabinet heeft nog enkele dagen respijt.

Treinpassagier gegijzeld in Zaandam

Vannacht heeft de politie een einde gemaakt aan een gijzeling in Zaandam. De gijzelnemer raakte bij zijn arrestatie gewond, meldt de politie.

Rond 00.20 uur zag een treinmachinist een gewapende man op het perron van het station Kogerveld in Zaandam. Gealarmeerde agenten troffen de verdachte in de trein aan. Hier gijzelde hij een passagier en verliet met hem het station. Lopend gingen de twee mannen de snelweg A7 op.

Onderhandelaars van de politie probeerden tevergeefs om de man te overreden een einde te maken aan de gijzeling. Vervolgens wist het arrestatieteam de man op het kruispunt van de A7 en A8 te overmeesteren. Hij is gewond geraakt. Volgens de NOS zouden getuigen hebben gemeld dat er geschoten is. De snelwegen A7 en A8 zijn afgesloten geweest voor het sporenonderzoek.

Sonic 4 niet alleen door Sonic Team gemaakt

Sonic-spellen worden al sinds het eerste deel door Sonic Team ontwikkeld, maar bij het maken van Sonic 4 Episode 1 staat de studio van SEGA er niet alleen voor. Sonic Team ontwikkelt de game samen met Dimps. Een woordvoerder van SEGA bevestigde dit op Joystiq.

Op de infopagina van XBOX.com stond dat de game door Dimps gemaakt werd en dat riep de nodige vragen op. Bij Dimps weten ze hoe het is om aan een game van Sonic te werken. Zo waren ze verantwoordelijk voor het level design van de Wii-versie van Sonic Unleashed en werkten ze mee aan Sonic Advance en Sonic Rush.

Sonic Team ligt onder vuur bij de Sonic-fans, omdat de laatste Sonic-games slecht werden ontvangen. In Sonic 4 Episode 1 gaat de snelle egel van SEGA weer terug naar zijn roots. Vanaf de zomer kunnen we de eerste episode spelen op de Wii, Xbox 360 en PS3.

 

Sonic 4: Episode 1

'Multiplayer Halo 3 blijft bestaan"

Later dit jaar komt Halo: Reach naar de XBOX 360, maar blijven de servers van Halo 3 dan nog wel bestaan? Volgens de community director van Bungie, Brian Jarrad, zijn er geen plannen om de stekker uit de multiplayer van Halo 3 te trekken.

"Halo 2 is jaren lang de meest gespeelde titel geweest op XBOX Live, zelfs tot aan de release van Halo 3", zegt Jarrard. "Toch wordt Halo 2 nog tot april ondersteund. We investeren veel tijd in het maken van matchmaking-updates voor Halo 3. Dan zou het raar zijn om ineens de servers uit te zetten".

Jarrard hoopt dat bezitters van Halo 3 zullen overstappen naar Halo: Reach. "Toch zullen er hardcore gamers zijn, die van Halo 3 een manier van leven hebben gemaakt, maar pas na een tijd de overstap maken. Ik kan me niet voorstellen dat die twee games niet naast elkaar zouden kunnen bestaan".

Over de multiplayer-bèta had Jarrad ook nog wat te vertellen, namelijk dat de bèta een handjevol maps, verschillende gamemodi, en een aantal armor-mogelijkheden bevat. Over het aantal mensen dat straks tegelijk in een wedstrijd gaat knallen zei Jarrard: "Verwacht geen grote sprong in dat aantal".

Halo: Reach komt in de herfst naar XBOX 360. Aan de multiplayer-bèta kan je vanaf 3 mei deelnemen door de disc van Halo 3 ODST in je XBOX 360 te stoppen.

Halo 3

James Cameron kritisch over 3D-trend

Regisseur James Cameron heeft zich kritisch uitgelaten over de huidige trend onder filmstudio's om zoveel mogelijk films in 3D uit te brengen. Dit deed de regisseur van de twee meest succesvolle films aller tijden in een interview met MTV News.

In navolging van het reusachtige succes dat Cameron geboekt heeft met 'Avatar' willen de grote filmstudio's nu zoveel mogelijk blockbusters in 3D uitbrengen. En dat is volgens de 3D-pionier zelf geen gunstige ontwikkeling: "Naar aanleiding van het succes van 'Avatar' lijken ze nu te denken dat ze een film in acht weken tijd zomaar even om kunnen zetten in 3D" aldus Cameron. En zo simpel ligt het volgens hem niet: "Dit proces moet van de kant van de filmmaker komen, niet van de studio's. Nu wordt het van bovenaf geforceerd. Maar het moet juist andersom zijn", zo waarschuwt de visionaire filmmaker.

Cameron noemt geen specifieke voorbeelden, maar hij lijkt te doelen op de spektakelfilm 'Clash of The Titans', waarin de door hemzelf ontdekte acteur Sam Worthington de hoofdrol speelt. Filmstudio Warner Bros besloot eind januari om deze film in 3D om te laten zetten, terwijl 'Clash of The Titans' al begin april in première moet gaan.

James Cameron kritisch over 3D-trend
James Cameron kritisch over 3D-trend (Foto: Novum)

 

CAS wijst beroep Pechstein af

Claudia Pechstein kan definitief niet meedoen aan de Olympische Spelen in Vancouver. De Duitse diende bij het internationale sporttribunaal CAS een verzoek in om uit te mogen komen op de ploegenachtervolging, maar de dopingstraf van twee jaar voor de 37-jarige schaatsster blijft gehandhaafd.

Vorig jaar werden rond het WK allround in Hamar abnormaal hoge bloedwaarden bij Pechstein aangetroffen die duiden op het gebruik van doping. De Duitse houdt echter vol dat ze onschuldig is en kwam met nieuwe bewijzen. De vijfvoudig olympisch kampioene hoopte zo via een achterdeur alsnog op de Spelen in actie te mogen komen, maar het CAS wilde niet weten van een hoorzitting in de beroepszaak en wees het verzoek van Pechstein af.

Verstappen: "Nieuwe F1-teams beleven zware tijden"

Voormalig Formule 1-coureur Jos Verstappen verwacht niet veel van de nieuwe teams in de F1. De Limburger denkt dat ze het zwaar zullen gaan krijgen de komende tijd. Hij prijst het dat de sport vers bloed krijgt, maar de verwachtingen moeten zeker niet te hoog gespannen zijn.

Met name voor Team US F1 zal het seizoen dramatisch gaan verlopen. "Je ziet ze niet bij de tests, je hoort niets over de ontwikkeling van hun bolide, over hun coureurs - hebben ze die eigenlijk al? - en ik vrees eerlijk gezegd dat het nog een hele toer gaat worden voor US F1 om straks in Bahrein aan de start van de eerste race te verschijnen. En als ze het al halen om daar met twee bolides aan de start te staan, dan hoeft de wereld in ieder geval niets van ze te verwachten. Het team heeft nu al zoveel achterstand op de rest dat het vanaf de eerste meters van het seizoen een onmogelijke inhaalrace rijdt," zo zegt Verstappen in de Telegraaf.

Campos Meta verkeert ook in zwaar weer. "Het team is nog steeds op zoek naar een tweede coureur, hetgeen vrij vertaald betekent dat ze wachten op een rijder die het broodnodige kapitaal inbrengt. Want het nieuwe team zit in financiële nood en dat is doorgaans een voorbode van een zeer zwaar seizoen."

Het niet gebruiken van een windtunnel bij Virgin Racing wekt verbazing bij Verstappen. "Het is niet te hopen dat ze bij zijn vliegtuigmaatschappij Virgin de vliegtuigen ook zonder gebruik van een windtunnel bouwen, want dan stap ik echt niet meer in een kist van die maatschappij. Blijkbaar denken ze bij Virgin Racing dat het niet nodig is om een windtunnel te gebruiken bij de bouw van de bolides, maar dan onderschatten ze toch echt het belang van aerodynamica in de Formule 1."

Lotus is volgens de Limburger van de nieuwe teams het beste op weg. "Van Kovalainen en Trulli, die naar ik hoop nu toch echt aan zijn laatste seizoen in de Formule 1 begint, moet in ieder geval nuttige informatie worden verwacht, waarmee Lotus gedurende het seizoen progressie kan boeken. De terugkeer van de naam Lotus, toch een begrip in de Formule 1, is op voorhand al een pluspunt. Het is aan de mannen van het nu onder Maleisische vlag opererende team ook op de baan het roemruchte Lotus-verleden te doen herleven."

"Ik wil niet al te negatief klinken, maar met zoveel nieuwkomers kunnen we in de eerste paar races flink wat chaotische taferelen verwachten. Daar zal niet iedereen even blij mee zijn, maar het wordt er op de baan in ieder geval niet saaier op. Ik hou mijn hart vast..."

'Rol Mossad in moord Dubai 99% zeker'

Voor de politie van Dubai is het voor "99 procent, zo niet 100 procent" zeker dat de Israëlische geheime dienst Mossad achter de moord op een Hamaskopstuk zit.

Dat heeft politiecommandant Dahi Khalfan Tamim gisteren gezegd tegen de Engelstalige krant The National uit de Verenigde Arabische Emiraten. Volgens Tamim heeft de politie van Dubai bewijsmateriaal in handen dat de verdachten van de moord in verband brengt met mensen "met een nauwe band met Israël".

Welk bewijs dat is, wil hij niet zeggen. Mahmoud al-Mabhouh, een belangrijke figuur binnen de Palestijnse Hamasbeweging, werd op 20 januari vermoord in een hotelkamer in Dubai.

Minstens elf mensen zouden bij de moord betrokken zijn geweest.

A1GP Team Nederland failliet

Het A1GP Team Nederland is door de rechtbank in Den Haag failliet verklaard. Dit besluit komt niet als een verrassing, omdat het team al langer met financiële problemen kampte en de stekker vrijwel helemaal uit de A1 Grand Prix getrokken is. Hierdoor had een reddingspoging van eigenaar Jan Lammers geen zin meer.

"Je vindt hier geen huilende mensen, hoor. Als iemand onverwacht overlijdt is dat een klap, maar als iemand al heel lang ziek is ben je ergens juist wel blij dat hij uit zijn lijden wordt verlost," zei Lammers in Quote. "Dit is een franchise-business, zelfs de auto huur je en als je dan geen kampioenschap hebt om aan mee te doen, ben je chef van de lege dozen."

"Als je een Tour de France-ploeg hebt en de Tour gaat niet door, dan kun je wel in je eentje door Frankrijk gaan fietsen, maar dat heeft commercieel geen zin. Er blijven wel wat onbetaalde rekeningen achter, maar die komen hoofdzakelijk van mensen die jarenlang redelijk aan ons hebben kunnen verdienen", aldus de oud Europees Formule 3-kampioen.

Kovalainen: "Niet genoeg grip in snelle gedeelten"

Heikki Kovalainen mocht tijdens de tweede testdag in Jerez zijn debuut maken in de Lotus T127. De Fin kwam door een spin tot slechts dertig ronden, maar is in die tijd wel te spreken geraakt over de bolide. Verbeterpunt is echter wel de grip die in de snelle gedeelten van de baan nog ontbreekt.

"Het was mijn fout," zei Kovalainen over zijn spin tegen Autosport. "Bij het uitkomen van bocht 2 ging ik iets te agressief op het gas. Ik verloor de achterkant, corrigeerde en ging het grind in. Daarna ging ik rechtdoor de bandenstapel in, wat mijn neus beschadigde." Hiermee kwam gelijk een eind aan de testdag, omdat een reserveneus niet voorhanden was.

"Er zit zeker potentie in de auto, en mijn eerste gevoel was ook erg goed. In de langzame bochten gedraagt de auto zich prima. We missen alleen nog wel wat grip, en verliezen tijd in de snelle sectoren, ook vanwege problemen met de afstelling. We moeten de auto ook nog wat lichter maken, zodat we wat meer met de balans kunnen spelen," zei de Fin die vandaag verder test.

IJshockeyers USA winnen ook tweede wedstrijd

De Amerikaanse ijshockeyers hebben ook hun tweede wedstrijd op de Olympische Spelen in Vancouver gewonnen. Noorwegen werd met 6-1 verslagen, maar was zeker niet kansloos met enkele goede kansen bij een stand van 3-1. Goalie Ryan Miller was echter scherp met enkele knappe reddingen.

Tevreden konden de Amerikanen echter niet zijn, want rivaal Canada had de Noren met 8-0 verslagen in hun eerste wedstrijd. Bovendien konden de Noren lang hoop houden op een gelijkspel. Alleen het eerste team in de poule gaat door, en de beste nummer twee van de drie poules tezamen. Mocht Amerika verliezen van Canada in de laatste poulewedstrijd is het doelsaldo van belang voor de rechtstreekse plaatsing in de volgende ronde.

Na de eerste periode stond het 2-0 voor Team USA via goals van Phil Kessel en Chris Drury. In deze periode domineerden de Amerikanen met vijftien schoten op doel tegenover slechts twee van de Noren. In de tweede periode ging het een stuk gelijker op. De Verenigde Staten kwamen nog wel op 3-0 via Patrick Kane, maar moesten nota bene in de powerplay een goal van Noorwegen toestaan. Marius Holtet wist de puck te onderscheppen bij de blauwe lijn en schoot hard in de verre hoek.

In de rest van de periode golfde het spel op en neer, waarbij opviel dat de Noren een aantal goede kansen op de 3-2 kregen. Goalie Ryan Miller was echter scherp en wist Anders Bastiansen van scoren af te houden. In de derde periode namen de Verenigde Staten definitief afstand met goals van Ryan Malone en tweemaal verdediger Brian Rafalski.

Di Resta krijgt extra testtijd van Force India

Het Formule 1-team Force India maakte gisteren tijdens de tweede testdag in Jerez een opmerkelijke wijziging. Testrijder Paul di Resta reed de halve dag in plaats van vaste rijder Vitantonio Liuzzi die pas in de middag het stuur van de Brit overnam. De verandering heeft te maken met het slechte weer de afgelopen tijd in Spanje.

"Ik was terug in de auto vandaag om wat meer te rijden," zei Di Resta. "Jammer genoeg was het weer wederom slecht, maar in deze fase geeft het rijden me meer ervaring over de werking van de auto en het werken met het team. Ik heb gereden met de intermediates en de extreem wets, waardoor ik goede ervaring heb opgedaan en geen nieuwe dingen tref in races die vergelijkbaar zijn met die in Maleisië."

Vandaag zal Adrian Sutil gaan rijden, terwijl morgen Liuzzi het stuur weer over zal gaan nemen. "Helaas zorgen de barre weersomstandigheden in Jerez ervoor dat onze racerijders erg weinig op een droge baan kunnen rijden. Daarom hebben we het programma zo aangepast dat zij rijden op de momenten dat het beste weer wordt voorspeld," zei een woordvoerder van het team.

ISU wil af van 'Trapfinish'

De internationale schaatsunie ISU wil af van de zogenaamde trapfinish. Bestuurslid Jan Dijkema zei dit gisteren. Het verbod zou vanaf komend seizoen in moeten gaan.

Tijdens deze Winterspelen wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van de trapfinish om nog enkele honderdsten te kunnen winnen. Dit had als gevolg dat na de rit de tijd nog aangepast moest worden omdat het moeilijk waar te nemen is wanneer de schaats precies de finishlijn passeert.

Op het IOC-congres aankomende juli wordt besproken of het voorstel van de technische commissie van de ISU, het finishen met de schaats op het ijs, wordt ingevoerd.

Svendsen troeft Bjørndalen af op twintig kilometer

Emil Hegle Svendsen is de winnaar geworden van de twintig kilometer bij het biatlon. Het Noorse feest werd compleet gemaakt door Ole Einar Bjørndalen, die gedeeld tweede werd met de verrassende Wit-Rus Sergej Novikov.

Bjørndalen was verreweg de snelste loper op het parcours bij Whistler, echter maakte de viervoudig olympisch kampioen twee schietfouten, wat hem twee minuten straftijd opleverde. Svendsen maakte maar één schietfout en bleef daardoor Bjørndalen en Novikov, die geen schietfout maakte, 9,5 seconden voor. Björn Ferry en Vincent Jay, winnaars van respectievelijk de achtervolging en de sprint, kwamen niet in het stuk door en eindigden buiten de top tien.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.