Spoeddebat over Afghanistan-impasse

De Tweede Kamer debatteert vanmiddag met premier Jan Peter Balkenende (CDA) en de beide vicepremiers Wouter Bos (PvdA) en André Rouvoet (ChristenUnie) over de crisis die in de coalitie is ontstaan rond de kwestie Afghanistan.

Een verzoek van SP-fractievoorzitter Agnes Kant om een debat over de "ontstane actuele situatie rondom het besluit blijven we wel of niet in Afghanistan" kreeg vandaag ruime steun van onder meer de VVD, GroenLinks en de PVV.

PvdA en CDA staan lijnrecht tegenover elkaar als het gaat om de toekomst van de militaire missie in Afghanistan. PvdA-leider Wouter Bos zette de kwestie gisteren op scherp door een verzoek van de NAVO voor een langer verblijf in Uruzgan definitief van tafel te vegen. Hij wil dat het kabinet morgen hetzelfde besluit.

Het CDA is daar nog lang niet aan toe, en houdt eraan vast dat het kabinet alle opties van een mogelijk langer verblijf onderzoekt. Een besluit over het NAVO-verzoek hoeft morgen nog niet te vallen.

"Ik heb zelden zo'n gênante vertoning gezien", lichtte PVV-leider Geert Wilders zijn steun voor het debat toe. "Alleen al de indruk die dit maakt op onze troepen in Afghanistan", zei Mark Rutte (VVD). "De rommel over het besluit is zo ernstig dat ik van harte het verzoek ondersteun."

Het debat begint om 16.15 uur. Bij het debat zijn in ieder geval Balkenende en beide vicepremiers aanwezig. Kant eiste dat minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) het debat ook bijwoont, maar een besluit daarover wilde Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA) aan het kabinet overlaten.