Imam vergelijkt Wilders met Hitler

De omstreden imam Fawaz Jneid vergelijkt PVV-leider Geert Wilders met nazileider Adolf Hitler en de Italiaanse dictator Benito Mussolini. Wilders doet 'soortgelijke uitspraken', zegt Fawaz in een interview met Novum Nieuws.

"Figuren als Hitler en Mussolini zijn ook door eerlijke verkiezingen aan de macht gekomen. Zij werden ook gesteund door de mensen, vaak door soortgelijke uitspraken", zegt Fawaz. De uitspraken van Wilders kunnen volgens de imam leiden tot 'bloedvergieten en een verscheurde samenleving'.

Wilders, die voor de rechtbank in Amsterdam terechtstaat voor onder meer aanzetten tot haat, had Fawaz willen oproepen als getuige, samen met enkele andere radicale moslims. Volgens Wilders had hij door de ondervraging van Fawaz kunnen aantonen dat hij de waarheid spreekt als hij zegt dat de islam geweld predikt. De rechtbank vond het echter niet nodig Fawaz te laten komen.

Fawaz zegt dat hij graag zou zijn gekomen. "Ik zou hem en alle andere aanwezigen aan de hand van de teksten uit de koran die hij zelf aanhaalt, laten zien dat wat hij zegt niet klopt. Wilders heeft gelogen over moslims en de islam."

Fawaz is verbonden aan de salafistische As Soennah-moskee in Den Haag. Hij haalde onder meer het nieuws toen hij in 2004 in een preek toenmalig VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali, bekend om haar kritiek op de islam, kanker in de hersenen en aan de tong toewenste.

Fawaz wil niet zeggen of hij nog steeds achter die uitspraak staat. "Het is een persoonlijke kwestie of ik dat nog steeds vind."

'Wilders is net Hitler' (foto: FOK!)