Sarkozy zegt Haïti veel hulp toe

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft Haïti substantiële hulp toegezegd. Het op 12 januari door een verwoestende aardbeving getroffen Haïti kan de komende twee jaar rekenen op 326 miljoen euro van de Fransen. Sarkozy kwam gisteren in Haïti aan voor het eerste bezoek van een Franse president aan de voormalige Franse kolonie. Hij werd verwelkomd door president René Préval.

Sarkozy zei in een korte toespraak dat hij begreep dat de 'wonden van de kolonisatie' nog vers in het geheugen van velen liggen en dat sommigen Frankrijk de schuld geven van de problemen in het land. Hij voegde daar echter aan toe dat Haïti een cruciale periode doormaakt en dat het land een plan nodig heeft om de provincies te ondersteunen, zodat zij inwoners van Port-au-Prince, de dichtstbevolkte Caribische hoofdstad, op kunnen nemen. Het dodental van de aardbeving was zo hoog, omdat de hoofdstad niet was gebouwd op de hoeveelheid inwoners.

Sarkozy eindigde zijn toespraak door te zeggen dat voor Haïti de tijd is gekomen om het heft in eigen hand te nemen en zich te bevrijden van buitenlandse hulp.