Limburgse politie misbruikte bevoegdheden

Het politiekorps Limburg-Zuid heeft misbruik gemaakt van zijn bevoegdheden. Dat heeft de rechtbank in Maastricht geoordeeld. Het korps gebruikte de Wegenverkeerswet in het najaar van vorig jaar om controles uit te voeren om de drugscriminaliteit in de regio aan te pakken.

Voor het project vonden verschillende keren op diverse plekken in Zuid-Limburg controles plaats. De politie scande hierbij kentekens van voertuigen en keek of die voorkwamen in een databank met daarin alleen nummerplaten waarvan de politie weet of vermoedt dat deze gekoppeld kunnen worden aan drugscriminaliteit.

Kwamen de kentekens erin voor, dan werd op basis van de Wegenverkeerswet een uitvoerige controle gehouden en dat had niet gemogen. Controles op basis van deze wet horen verband te houden met de naleving hiervan, vindt de rechtbank in Maastricht. In dit geval werden de controles echter gehouden vanwege mogelijke drugsgerelateerde feiten, waardoor de politie dus haar bevoegdheden heeft misbruikt.

De rechter oordeelt daarbij dat bewijs dat op grond van de controles is vergaard onrechtmatig is verkregen en daarom niet als bewijsmiddel kan dienen.