PvdA-top bijeen over Afghanistan

De top van de Partij van de Arbeid (PvdA) is bijeen om te praten over Afghanistan. Sinds gisteren dreigt een crisis in het kabinet omdat vice-premier en minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) definitief weigert om steun te geven aan het NAVO-verzoek om de Nederlandse militairen langer in Afghanistan te houden.

Bos wil, in tegenstelling tot coalitiegenoten het CDA en de ChristenUnie, dat het besluit morgen al plaatsvindt in het kabinetsoverleg. Premier Balkenende (CDA) vindt de tijd nog niet rijp voor een beslissing, en wil alle opties die op tafel zouden liggen nog bespreken.

Op de PvdA-bijeenkomst praat Bos de fractieleden en andere bewindslieden bij. Het Kamerlid Martijn van Dam zei dat hij geen reden ziet waarom het kabinet niet al morgen kan besluiten over de Afghanistan-kwestie.

De PvdA is vooral bang voor gezichtsverlies tegenover de kiezer, omdat twee jaar geleden al beloofd is om eind 2010 alle Nederlandse militairen uit Afghanistan te halen. Het CDA is vooral bang om gezichtsverlies te lijden tegenover de internationale gemeenschap, zoals de NAVO en de Amerikanen.