NS krijgen klap door crisis

De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben vorig jaar een flinke knauw gekregen door de crisis. Vrijwel alle bedrijfsonderdelen deden het minder goed dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de NS, die vandaag zijn gepresenteerd. De NS noemen de goede invoering van de OV-chipkaart als een van de lichtpuntjes.

De nettowinst van de NS daalde van 328 miljoen euro naar 161 miljoen. Dat komt deels door tegenvallers met de hogesnelheidslijn. Ook kiezen meer reizigers voor tweede klas en vallen de verkopen op de stations tegen.

Daar komt bij dat de door het kabinet verlangde reizigersgroei van vijf procent bij lange na niet gehaald is. De groei bleef steken op 0,8 procent. Volgens directeur Bert Meerstadt blijft de trein echter populair.

Meerstadt gaf bij de cijfers ook aan dat de dienstverlening van de NS in de laatste twee weken van het jaar lager was dan mag worden verwacht. Door het winterse weer vielen veel treinen uit.

Dat is ook de reden dat het punctualiteitscijfer is gedaald: 92,8 procent van de treinen was op tijd of minder dan vijf minuten te laat. Vorig jaar was dat 93 procent.

Submitter:  Bron: Novum