Orie: "Dit is verschrikkelijk"

Olga Kroeders

Jac Orie had na afloop van de 1.000 meter er zwaar de pest in. De trainer van de Control-schaatsploeg zag zijn pupillen op de meest ondankbare plekken eindigen. Stefan Groothuis werd vierde, Mark Tuitert vijfde en Simon Kuipers zesde.

"Ik had liever dat ze 35e waren geworden in plaats van vierde, vijfde en zesde", sprak de zichtbaar aangeslagen Hagenaar. Orie had wel veel bewondering voor Groothuis, die tijdens de laatste voorbereidingen op de Winterspelen werd getroffen door een bacteriële infectie in de luchtwegen. "Wat die gozer de afgelopen weken achter de rug heeft gehad... En toch nog dit flikt. Dat vind ik heel knap", sprak Orie. "Mark maakt een slippertje en dat kost hem gewoon het brons. Simon reed ook een goede race, maar die was niet goed genoeg."

Een dag eerder kreeg de ploeg van Orie ook al een tegenvaller te incasseren toen Annette Gerritsen op de 500 meter ten val kwam en Margot Boer eveneens op de vierde plaats eindigde. "Ik ben boos. Het zijn verschrikkelijke kloteplekken. Voor de 1.500 meter wordt het gewoon alles of niets. Of op het podium of helemaal niets. Klaar."