Timmer: "Gerritsen is gevaarlijk op 1.000 meter"

Peterselieman

Marianne Timmer is van mening dat Annette Gerritsen een gevaarlijke outsider is voor de titel op de 1.000 meter. Voorwaarde is wel dat ze na de val op de eerste 500 meter de knop om weet te zetten. Dit lukte Timmer vier jaar geleden na haar diskwalificatie op de kortste afstand wel, zodat ze acht jaar na haar laatste gouden plak in Turijn wederom het goud op de 1.000 meter pakte.

"Annette zal nu de knop moeten omzetten en focussen op de 1000 meter. Ook op die afstand is ze levensgevaarlijk," zei Timmer die vier jaar geleden er bij haalde. "Ik was heel boos op de starter. Bij de eerste start die vals werd gegeven bewoog ik minimaal. Maar niemand kan helemaal stilstaan, mensen zijn immers geen standbeelden. Dus die valse start was gewoon kinderachtig. En bij de tweede start stond ik ongelukkig. Ik denk dat ik ook op de 500 meter een goede prestatie geleverd zou hebben, maar de uitsluiting heeft me zeker geholpen op de 1000 meter. Er zat zoveel power, agressie en wilskracht in mijn lijf. Het één had zeker met het ander te maken."

"Het zou mooi zijn als ik toch nog voor een positieve verrassing zou kunnen zorgen," zei Gerritsen die wel met haar imago af moet rekenen. Ze faalde namelijk enkele keren op cruciale momenten. Coach Jac Orie wil daar niet van weten. "Het is gewoon botte pech geweest. Ik denk dat het een kwestie was van te graag willen. Dan bestaat het gevaar dat je jezelf letterlijk voorbij loopt. Met zenuwen had het weinig te maken. Annette is wel cool hoor."

"Ze is steengoed op dit moment. Annette heeft na de race een half uurtje flink gejankt, maar daarna is de knop meteen omgegaan. Dat kan zij als geen ander. Annette is een killer met enorm veel veerkracht. Wat dat betreft lijkt ze op Marianne," zei de coach van de Control-ploeg die vandaag op de 1.000 meter ook ijzers in het vuur heeft met Margot Boer en Laurine van Riessen.