Bagagebende Schiphol opgerold

De marechaussee op Schiphol denkt met de aanhouding van nog drie bagageafhandelaars op Schiphol een bende bagagedieven te hebben opgerold. Met de aanhoudingen op maandag en dinsdag komt het totaal aantal aanhoudingen in de zaak nu op twintig. De marechaussee verwacht geen verdere aanhoudingen meer.

De verdachten, van wie een deel vervolging op vrije voeten afwacht, werkten bij hetzelfde bedrijf, zijn tussen de 26 en 50 jaar oud en komen uit de omgeving van Amsterdam. De marechaussee kwam ze op het spoor nadat een reiziger aangifte deed van diefstal van spullen uit zijn koffer.

De bende haalde dure spullen uit koffers in de bagagehal waar ze werkten, maar haalde niet een hele koffer leeg. De buit bestond uit onder meer laptops, zonnebrillen en dure kleding. Voor hoeveel geld de betrokkenen hebben buitgemaakt is onbekend.

Het bedrijf waar de verdachten werkten, deed in november aangifte. Sindsdien werden de diefstallen vastgelegd op camerabeelden. Daarbij gebruikte de marechaussee ook 'lokkoffers' waarin dure spullen werden gedaan om de dieven uit de tent te lokken.

Het is volgens een woordvoerder van de marechaussee niet voor het eerst dat er bagage is gestolen op de luchthaven, maar een zaak van deze omvang is volgens hem uniek. "Het ging eerder om een of twee aanhoudingen, maar ook dat is lang geleden."