Aangifte lekken namen nieuwe burgemeesters

Commissaris van de Koningin in Overijssel Geert Jansen (CDA) heeft bij de politie aangifte gedaan van het lekken van vertrouwelijke informatie. Rondom de benoemingsprocedures van de nieuwe burgemeesters van zowel Wierden als Twenterand is volgens hem gelekt. Een Overijssels medium wist voortijdig te melden wie de beoogde kandidaten waren.

Het weekblad de Roskam, dat in Twente verschijnt, wist afgelopen vrijdag al de namen van de kandidaten van eerste voorkeur voor de burgemeestersposten te noemen. Deze week zouden de namen echter pas worden bekendgemaakt. Waar het lek zich bevindt, is een raadsel, laat een woordvoerder van de provincie weten.

Wanneer er in een gemeente een vacature ontstaat voor een burgemeester, volgt een wettelijk verplichte procedure. Zo kiest de gemeenteraad uit de eigen leden een vertrouwenscommissie, die een kandidaat van eerste en tweede voorkeur kiest. Wie de kandidaat van eerste voorkeur is, mag pas tijdens een openbare gemeenteraadsvergadering worden bekendgemaakt.

Met de aangifte wil Jansen benadrukken dat geheimhouding essentieel is, meldt de provincie Overijssel vandaag. "De privacy staat centraal. Lekken is verboden. Het schrikt toekomstige sollicitanten af. Ik vind het heel belangrijk dat goede kandidaten zich vrij voelen om op een vacature voor burgemeester te kunnen blijven solliciteren."