ANWB: reisinformatie OV deugt niet

De informatievoorziening voor reizigers in het openbaar vervoer moet beter. Dat concludeert de ANWB na een onderzoek in Amsterdam en 22 andere Europese steden. Amsterdam eindigt in het onderzoek op de vijftiende plaats. Vooral het gebrek aan inlichtingen in andere talen viel op.

De reisinformatie in Amsterdam op kaartjesautomaten is uitsluitend in het Nederlands. De overstapmogelijkheden in de hoofdstad zijn volgens de onderzoekers ook niet best. Amsterdam scoorde wel punten met de goede verbinding tussen het stadscentrum en de luchthaven, die beter is dan in de meeste andere Europese steden.

München kreeg als enige stad een 'zeer goed'. Zagreb eindigde op de laatste plek. De dienstregeling is daar niet op internet of bij de haltes te vinden. Haltenamen ontbreken er zelfs vaak.

Over het algemeen was volgens de ANWB, dat het onderzoek uitvoerde met hulp van haar Europese zusterclubs, de informatievoorziening in de steden niet compleet. Daarnaast bleek de toegankelijkheid voor invaliden ondermaats.

Ook bleek er een groot verschil in de ritprijs. Een metrokaartje in Praag was het goedkoopst. Amsterdam kreeg net als vier andere landen een voldoende, maar alleen Londen, Oslo en Frankfurt kregen een onvoldoende. De overige landen scoorden goed of zeer goed.