'Geen kwaad in feest voor relschoppers'

Minister voor Integratie Eberhard van der Laan (PvdA) ziet geen kwaad in het feit dat de gemeente Gouda geld heeft gegeven voor een feestje dat een groep relschoppers tijdens de feestdagen van de straat moest houden. Dat heeft Van der Laan vandaag gezegd.

De VVD in Gouda was woedend over de gift van 1750 euro, omdat de relschoppers zo beloond zouden worden voor hun slechte gedrag. Volgens Van der Laan ligt de zaak 'net een slag anders'. Het geld is niet gegaan naar de relschoppers zelf, maar naar vijf andere jongens.

Van der Laan erkent dat er geen 'maximale transparantie' vooraf is geweest over de besteding van het geld. Achteraf zijn voor alle uitgaven echter keurig bonnetjes ingeleverd. "Iedere euro is correct uitgegeven."

De minister is tevreden over het resultaat. "Deze aanpak heeft ervoor gezorgd dat er geen gedoe is ontstaan." Er is volgens Van der Laan geen sprake van dat Gouda de relschoppers heeft afgekocht.

Het gaat om ruim twintig jongeren die eind december werden opgepakt omdat ze voorbijgangers en auto's met ijsballen hadden bekogeld. Ook zouden ze overvallen hebben gepleegd. De Tweede Kamer gaat binnenkort nog in debat met Van der Laan over de kwestie, maar omdat dat nog enkele weken kan duren wilde hij vandaag al zijn kijk op de zaken geven.