FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 10 september 2012

Nummer twee Al-Qaida gedood

De nummer twee van Al-Qaida in Jemen is maandag omgekomen bij een luchtaanval. Dat hebben bronnen bij het Jemenitische ministerie van defensie gezegd.

De Saudische Saeed al-Shihri werd getroffen door een raket, vermoedelijk van een Amerikaanse drone, toen hij in zijn auto zat. Vijf andere inzittenden kwamen eveneens om. De luchtaanval had plaats in de zuidelijke provincie Hadramawt.

De bronnen bevestigen met hun uitspraken een kort bericht van het ministerie van defensie dat eerder maandag naar journalisten in het land werd verstuurd. De autoriteiten zeggen dat er nog wel een DNA-test moet worden uitgevoerd om te bevestigen dat Al-Shihri daadwerkelijk onder de doden is.

Amerikaanse bronnen hebben de dood van Al-Shihri maandagavond bevestigd, maar konden niet zeggen of de VS betrokken waren bij zijn dood. De VS geven normaal gesproken geen commentaar op drone-aanvallen.

De Jemenitische tak van Al-Qaida is een van de actiefste ter wereld. De dood van Al-Shihri zou, als hij bevestigd wordt, een klap zijn voor de terreurorganisatie. Strijders van Al-Qaida namen vorig jaar in het zuiden van Jemen grote steden over, maar het leger heeft dit jaar een aantal steden en dorpen heroverd.

De president van Jemen, Abed Rabbo Mansour Hadi, zei dat sommige stammenleiders en regeringsfunctionarissen Al-Qaidastrijders helpen zich te verstoppen in de zuidelijke provincies Abyan en Shabwa.

Samsom: evenveel mannen als vrouwen in kabinet

PvdA-leider Diederik Samsom wil dat in het kabinet evenveel mannen als vrouwen komen te zitten. Hij zei dat als zijn partij gaat regeren hij er alles aan gaat doen om ervoor te zorgen dat er evenveel vrouwelijke als mannelijke ministers en staatssecretarissen komen. Dat zei hij maandag in Nieuwsuur.

Op de kandidatenlijst van de PvdA staan sinds jaar en dag evenveel mannen als vrouwen. "Ik zal er het uiterste aan doen om op kabinetsniveau hetzelfde te doen."

VVD-leider Mark Rutte is geen voorstander van een quotum. "Ik ben voor de best denkbare mensen in het kabinet."


Samsom ijvert voor vrouwen in kabinet (Foto: Novum)

25 jaar straatvechten met Ryu

Street Fighter viert dit jaar zijn 25ste verjaardag. Om dit te vieren heeft Capcom een filmpje online gezet over de ontwikkeling van Ryu. Ryu is namelijk de enige vechtersbaas die in alle delen speelbaar is. Waar hij begon in Street Fighter als solopersonage werd hij al snel vergezeld door Ken en de rest in deel twee.

Vanaf dat moment begon het balletje echt te rollen voor de serie. Waar het eerste deel matig werd ontvangen groeide deel twee met al zijn vierhonderd versies uit tot een ware gameklassieker. En Ryu was er tot op de dag van vandaag altijd als enige bij. Zie hieronder de ontwikkeling van Ryu van karate kid naar fighter veteraan. Hadouken! 

Opgelicht op Marktplaats?

Sinds vorige week staat er in huize 7sloten een nieuwe televisie. Zo'n platte. "Gaat daar nog wat korting vanaf?", vraag ik de verkoper in de winkel. "Het is immers een uitlopend model", voeg ik daar nog aan toe. "Ik kan er wel een HDMI-kabeltje bij doen", antwoordt deze. "Wat kost zo'n kabeltje normaal dan?", vraag ik alsof ik geen idee heb wat die dingen moeten kosten. De verkoper kijkt in zijn computer en antwoordt: "Twintig euro." Ik heb natuurlijk al lang en breed internet afgespeurd naar deze bijkomende zaken. Een kabeltje van de Blokker van nog geen zes euro volstaat prima, dus sla ik zijn aanbod af en doe hem een laatste bod dat veertig euro onder de 'uitverkoopprijs' ligt. "Nou, vooruit dan maar", lacht de verkoper mij toe. Ik blij, hij blij. Nu nog een kabeltje scoren bij de Blokker en hup, kijken maar!

Beter OV eist permanente brandwacht

Een tweede brandmelding vandaag in de Schipholtunnel is met bijbehorende vertraging aanleiding voor de Maatschappij voor Beter OV  om maatregelen te eisen die de afhandelingstijd van een vals alarm terug brengen tot een minimum. Reizigers moesten rekening houden met een extra reistijd van een uur, maar het treinverkeer kon na ruim een halfuur weer worden opgestart, meldt de NS.

In de ochtend was het ook al raak in de Schipholtunnel. Toen was er een vertraging van drie kwartier omdat een machinist rook had gezien. De brandweer kon echter geen brand vinden, waarna het treinverkeer weer werd opgestart. Naar verluidt ging dat om bouwstof. Rond Schiphol vonden dit weekeinde werkzaamheden aan het spoor plaats.

Een woordvoerder van spoorbeheerder Prorail bevestigde dat het in beide gevallen loos alarm was. Het verkeer in de Schipholtunnel ligt vaker plat door brandmeldingen. Prorail gaat kijken of de afstelling van de rookmelders 'niet anders moet', zo bevestigde de spoorbeheerder na berichtgeving hierover in Het Parool.

Mogelijk komt er een nieuw alarmsysteem. "Wat er vandaag is gebeurd versterkt nog eens ons plan om dit nog eens te doorlopen", zegt hij. De woordvoerder benadrukt wel dat veiligheid voor alles gaat. "We moeten het zekere voor het onzekere nemen, maar je wilt niet dat dit gebeurd", aldus Prorail.

Reizigersclub Voor Beter OV eist dat op het treinstation van Schiphol een permanente brandwacht wordt ingericht, van waaruit brandweerlieden snel kunnen bekijken of een brand- of rookmelding wel of geen loos alarm is. Het streven moet zijn om bij loos alarm het treinverkeer van en naar Schiphol binnen een kwartier weer op te starten.

Nu leidt een brand- of rookmelding keer op keer tot soms urenlange stremmingen. Dit steeds maar weer langdurig buiten dienst stellen van de spoorwegtunnel onder de Luchthaven Schiphol moet afgelopen zijn, vindt Voor Beter OV. De reizigersorganisatie is het eens met het voorzichtige beleid dat wordt gevoerd -het kan immers gaan om mensenlevens- maar wil dat de stremmingsduur bij vals alarm fors wordt verkort. Het ter plaatse stationeren van brandwachten kan daarbij helpen.

Daarnaast dient het functioneren van brand- en rookmelders in de tunnel te verbeteren, zodat er geen vals alarm meer voorkomt. Ook dient de tunnel beter te worden schoongehouden: nu lijkt ronddwarrelend stof in de tunnel erg op rook, waardoor mensen begrijpelijkerwijs alarm slaan.

De slechte bereikbaarheid van Schiphol en omstreken kan niet voortduren. Naast overlast, voor zowel bezoekers als doorgaande reizigers, leidt de slechte bereikbaarheid van Schiphol ook tot economische schade. Op deze manier kan het OV zijn belangrijke rol voor duurzaamheid, bereikbaarheid en economie niet waarmaken, vindt Voor Beter OV.

Griekenland speurt naar Duitse schade WOII

Griekenland gaat in archieven speuren naar schade die nazi-Duitsland heeft veroorzaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Grieken willen zo een schatting maken voor nieuwe herstelbetalingen die Duitsland nog aan Griekenland zou moeten doen. Dat meldde het Griekse ministerie van Financiën maandag.

Griekenland heeft eerder gezegd dat het zichzelf het recht voorbehoudt om een bedrag van bijna 6 miljard euro te claimen van Duitsland. Het land stelt dat het in de jaren 50 gedwongen is met minder compensatie genoegen te nemen dan waar het recht op had.

Het armlastige Griekenland moet drastisch hervormen en bezuinigen in ruil voor financiële hulp. Veel Grieken houden de belangrijke geldschieter Duitsland verantwoordelijk voor de zwaarte van het bezuinigingspakket.

Griekenland speurt naar Duitse schade WOII
Griekenland speurt naar Duitse schade WOII (Foto: ANP)

Bourne Legacy verdrijft Expendables van koppositie

The Bourne Legacy was afgelopen weekeinde de best bezochte film in de Nederlandse bioscopen. De actiefilm, die nieuw binnenkomt, stoot The Expendables 2 van de koppositie.

The Bourne Legacy is het vierde deel in een reeks. In de eerste drie films speelde Matt Damon de rol van Jason Bourne, in The Bourne Legacy keert dat personage niet terug. De mannelijke hoofdrol wordt vertolkt door Jeremy Renner, die in de huid kruipt van geheim agent Aaron Cross.

De Verbouwing komt nieuw binnen op de tweede plaats in de lijst met best bezochte films. Tjitske Reidinga speelt de hoofdrol in de psychologische thriller. The Expendables 2 maakt de top drie compleet.

Filmposter The Bourne Legacy

Dode bij kernprotest India

De Indiase politie heeft maandag in het zuiden van het land het vuur geopend op betogers die demonstreerden bij een kerncentrale in aanbouw. Daarbij kwam een van de betogers om het leven, aldus de autoriteiten.

Volgens de lokale autoriteiten opende de politie het vuur om de naar schatting tweeduizend betogers uiteen te drijven. De agenten werden door de demonstranten bekogeld met stokken en stenen. Vijf agenten raakten gewond.

De bouw van de kerncentrale is afgelopen jaar uitgesteld vanwege protesten van omwonenden en tegenstanders van kernenergie.

Leraren in Chicago leggen werk neer

Zo'n 26 duizend leraren en ondersteunend personeel in Chicago hebben maandag het werk neergelegd. De vakbonden van het personeel en stad zijn verwikkeld in een conflict over contractonderhandelingen.

Het stadsbestuur erkent dat door de staking tienduizenden kinderen op straat zullen zwerven, vooral in wijken waar bendes actief zijn, maar zwoer de bijna vierhonderdduizend leerlingen in de stad te zullen beschermen.

Volgens de vakbond van de leraren hebben de leraren en het stadsbestuur bijna overeenstemming bereikt over salarissen. Voor andere kwesties - waaronder wijzigingen in secundaire arbeidsvoorwaarden en een nieuw systeem om docenten te evalueren - is echter nog geen oplossing in zicht.

Burgemeester Rahm Emanuel zei dat hij alles op alles wil zetten om de leraren zo snel mogelijk weer in de klas te krijgen. "Dit is geen staking waar ik op zat te wachten", aldus Emanuel. "Deze staking is een keuze (...), het is onnodig, het viel te vermijden en het is verkeerd."

Zo'n 140 scholen zullen tussen 8.30 uur en 12.30 uur open blijven om kinderen die afhankelijk zijn van de gratis maaltijden op school toch ontbijt en lunch te kunnen bieden.

Roxeanne Hazes wil dj-carrière

Roxeanne Hazes probeert naast haar zangcarrière door te breken als dj. De 19-jarige dochter van André Hazes maakte kennis met het vak door BN'ers in the Booth. Bij dat concept nemen bekende Nederlanders tijdens verschillende feesten in Amsterdam plaats achter de draaitafels.

"Vanaf het moment dat ik daar stond, is dit mijn passie', vertelt Roxeanne aan Shownieuws. "Na het zingen ga ik door naar mijn gigs voor het draaien. Ik zou niet willen stoppen met zingen, maar ik vind dit ook onwijs leuk."

Deserteur bevrijdt gijzelaar ELN in Colombia

Een deserteur uit de Colombiaanse rebellenbeweging ELN heeft een Ecuadoraanse gijzelaar bevrijd die al meer dan twee jaar gevangen werd gehouden. Dat heeft het Colombiaanse leger maandag bekendgemaakt.

Het ELN-lid leidde Orlando Sigifredo Ibarra Sarmiento te voet door de jungle. Na vier uur lopen bereikten de twee Colombiaanse militairen in het zuidwesten van het land. Het leger heeft geen details vrijgegeven over de deserteur, maar zei wel al langer met hem in contact te staan.

Hells Angel met kinderporno hoort cel eisen

Een 50-jarige Hells Angel uit Zeist verdwijnt, als het aan het Openbaar Ministerie ligt, voor twee jaar achter slot en grendel voor het bezit van kinderporno. Op zijn computer werden in maart honderden foto's aangetroffen, waaronder afbeeldingen van 'grof en pervers misbruik', aldus de officier van justitie maandag.

De politie had de kinderporno aangetroffen toen de woning van de man, bestuurslid van de Hells Angels in zijn woonplaats, werd doorzocht in verband met een onderzoek naar betrokkenheid bij wapenhandel. De rechtbank doet naar verwachting over twee weken uitspraak.

Acht maal Harry Potter in dertien minuten

Een Nederlandse filmschoolstudent maakte een video die een retroperspectief biedt op alle acht de Harry Potter-films, die menig filmliefhebber de afgelopen tien jaar naar de bioscopen heeft getrokken. In de video wordt in ongeveer dertien minuten tijd alles getoond dat min of meer van belang is in de filmreeks. Dus we zien Harry terwijl hij nog nat is achter zijn oren, zijn eerste kus beleeft, zijn zwerkbalwedstrijden en ook het moment dat hij voor de grootste uitdaging in zijn leven staat. Veel kijkplezier.

'Megadeal Gazprom lonkt voor Vitesse'

Het Russische aardgasbedrijf Gazprom lijkt de nieuwe shirtsponsor te worden van Vitesse. De Arnhemmers hebben echter meerdere opties achter de hand.

Voetbal International meldt dat Vitesse al enkele maanden op zoek is naar een nieuwe shirtsponsor. Het Russische Gazprom zou nu echter hoofdkandidaat zijn, al wil directeur Erwin Kasakowski dat gerucht bevestigen noch ontkennen. Wel laat hij weten dat het miljardenbedrijf een serieuze kandidaat is.

"Iedereen kent de kennissenkring van Merab Jordania. Dan is het logisch dat Gazprom genoemd wordt. Wij praten echter met meerdere partijen. De hoop is om op korte termijn een nieuwe shirtsponsor te presenteren die bij onze club past."

Gazprom is zeker geen kleine naam in de voetballerij. Het aardgasbedrijf prijkt al jaren op de shirts van Schalke 04 en Zenit Sint-Petersburg. Als een van de grootste bedrijven ter wereld is het ook nog eens sponsor van het Duitse themapark Europa-Park.

Roemer wil campagne nog niet evalueren

"Ik ga niet midden in de wedstrijd evalueren." Dat zei SP-leider Emile Roemer in De Wereld Draait Door in reactie op de daling van de SP in de peilingen. Maurice de Hond peilde de socialisten maandag op twintig zetels, terwijl de partij een aantal weken geleden nog op 37 zetels stond.

"Als je heel hoog staat dan zijn alle pijlen op je gericht", zei Roemer. "En ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik niet op 37 zou willen staan." Hij vindt het echter te vroeg om conclusies te trekken over deze campagne. "We staan nog op winst, en het kan alle kanten op. En woensdag is het beslissende moment, dan beginnen we allemaal op nul."

Roemer vindt niet dat De Telegraaf een hetze voert tegen zijn partij. Eerder had hij wel geklaagd over de manier waarop de SP benaderd wordt door de media.


Roemer wil campagne nog niet evalueren (Foto: Novum)

Miley Cyrus beschuldigd van mishandeling

Miley Cyrus wordt verdacht van mishandeling. Een man beweert dat de actrice hem afgelopen zaterdag een klap verkocht nadat hij ruzie had gekregen met Cyrus en haar verloofde Liam Hemsworth.

Het vermeende slachtoffer botste in het Roosevelt Hotel in Hollywood per ongeluk tegen de stoel van Hemsworth. De man kreeg vervolgens ruzie met de acteur, meldt entertainmentsite TMZ. De 19-jarige Cyrus zou hebben ingegrepen, waarbij ze het vermeende slachtoffer een klap zou hebben verkocht. De man deed zondagochtend aangifte.

Een ooggetuige laat aan TMZ weten dat hij de twee partijen zag ruziën, maar ontkent dat Miley een klap uitdeelde.

Force India maakt line-up rookietest bekend

Het Formule 1-team heeft de line-up voor de Young Drivers Test van deze week op Magny-Cours bekendgemaakt. Van het team van Vijay Mallya was al bekend dat derde coureur Jules Bianchi zijn ronden mocht gaan rijden. De Fransman zal woensdag gaan rijden.

Morgen is het bij Force India de beurt aan Luiz Razia. De 23-jarige Braziliaan staat momenteel tweede in het GP2-kampioenschap. Donderdag mag de 26-jarige Rodolfo Gonzalez zijn kunsten gaan vertonen. Ook hij komt uit in de GP2 Series.

Van Gaal verwacht verdedigend Hongarije

Louis van Gaal denkt niet dat Hongarije zich dinsdag in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen het Nederlands elftal door het eigen publiek naar voren zal laten schreeuwen. "Ze spelen heel defensief en compact", analyseerde de bondscoach maandag bij de persconferentie. "Het is nog maar de vraag of ze aan zullen gaan vallen."

Tegen Andorra maakte Hongarije afgelopen weekend ook in aanvallend opzicht indruk. De voetbaldwerg werd met 5-0 verslagen, waardoor de Hongaren voorlopig aan kop gaan in groep D. "Ze hebben sowieso de laatste vier wedstrijden gewonnen, waaronder Tsjechië uit", weet Van Gaal. "Je verslaat ze dus niet zomaar."

Wie dinsdagavond in Boedapest het doel van Nederland verdedigt, blijft onzeker. Na het geblesseerd wegvallen van Tim Krul zal Van Gaal kiezen tussen Maarten Stekelenburg en Michel Vorm. Jeroen Zoet van RKC is nadrukkelijk bij de groep gehaald als derde keeper. "Het moet wel heel raar lopen wil hij in actie komen", verklapt Van Gaal. "Maar je weet het maar nooit."

Gevangene Guantanamo Bay overleden

Een gevangene in de Amerikaanse gevangenis Guantanamo Bay is overleden. Dat heeft het Amerikaanse leger maandag bekendgemaakt.

De man werd zaterdag bewusteloos gevonden in de gevangenis. Hij werd naar het ziekenhuis in de gevangenis overgebracht, waar een arts hem doodverklaarde.

Het is de achtste persoon die overlijdt in Guantanamo Bay sinds de gevangenis in 2002 in gebruik werd genomen. Zes gevangenen pleegden zelfmoord.

Een woordvoerder van de gevangenis zei dat de familie van de man op de hoogte wordt gesteld. Er is een onderzoek ingesteld naar de doodsoorzaak.

Truck trekt spoor van vernieling door Waalre

Een 28-jarige vrachtwagenchauffeur heeft maandagmiddag een spoor van vernieling getrokken door het Brabantse Waalre. De man ramde diverse geparkeerde auto's en reed tegen lichtmasten en paaltjes. Volgens de politie is het een wonder dat er geen gewonden zijn gevallen.

De man hield even voor 18.00 uur onder meer huis in de Mariannestraat, Burgemeester van Dommelenstraat, Goudbergstraat en de Rossinilaan. Een kind werd bijna aangereden. Aanleiding voor zijn roekeloze rit zijn problemen in de relationele sfeer, weet de politie.

De trucker kon even later worden aangehouden bij het transportbedrijf waar hij werkte. Hij zit voorlopig vast. De politie is op zoek naar getuigen en mensen die schade hebben opgelopen.

Sean Bean gaat mogelijk film overleven

Het zou zomaar kunnen dat acteur Sean Bean binnenkort een filmrol zal vertolken die het einde van de film haalt. Hij speelt namelijk de hoofdrol in de apocalyptische actiefilm Scorched Earth.

Scorched Earth is de eerste film van Brad Turner, vooral bekend van de Emmy-winnende tv-serie 24. Bean speelt premiejager Atticus Gage, in een wereld verwoest door natuurrampen jaagt hij op de meest gezochte criminelen. Het verhaal is geschreven door Bobby Mort (schreef eerder Locked Down) en Kevin Leeson (werkte onder andere mee aan I, Robot).

Aangezien Bean de hoofdrol vertolkt zou het zomaar kunnen zijn dat zijn personage een keer het einde van de film haalt. Doorgaans hebben Beans rollen geen lang, gelukkige leven in het vooruitzicht. Soms heldhaftige, maar vaker luguber vindt hij de dood. Zo stierf zijn personage in onder andere Ronin, Goldeneye en The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring. Of hij daadwerkelijk Scorched Earth zal overleven is nog te bezien, de film moet nog in productie gaan. Een waarschuwing bij onderstaand filmpje, deze bevat tal van spoilers.  

    

'PS Vita niet overspoelen met ports'

Sony heeft te kennen gegeven minder remakes van games over te willen zetten naar de PlayStation Vita. Voor de PlayStation Portable zijn er veel games overgezet waardoor een unieke speelervaring op het PSP-systeem verloren is gegaan.

Voor de handheld wil Sony een zo uniek mogelijke speelervaring maken met spellen die specifiek ontwikkeld zijn voor de PlayStation Vita. John Koller heeft in een interview aangegeven dat er voor de PSP te veel op ports doorgegaan is. Sony wil ontwikkelaars terugsturen als er een te simpele omzetting gedaan is van een bestaande game en daardoor de Vita niet optimaal benut wordt. In het verleden zorgde het omzetten van de spellen voor weinig structuur en innovatie.

Of Sony deze belofte waar kan maken zullen we af moeten wachten.

Marvel vs Capcom 3

Zeldzame maanvis gevangen bij Ameland

Bij Ameland is zondag een zeldzame maanvis gevangen. Een man ving het beest met een boodschappentas uit de Noordzee, waarna het is overgebracht naar het Natuurcentrum Ameland. Dat meldt de stichting Amelander Musea.

De vis is zo'n tachtig centimeter groot en leeft normaal gesproken in grote oceanen met een tropisch klimaat. Het natuurcentrum heeft nooit eerder melding gehad van een levende maanvis. Wel is twee keer een dode maanvis op het strand van het eiland gevonden.

Volwassen maanvissen kunnen tot meer dan anderhalve meter groot worden. Ze leven van kwallen en kleine visjes. Het natuurcentrum heeft een voedselprogramma voor het beest opgesteld.

Jonge Duitsers: liever internet dan seks

Bijna een op de vijf jonge Duitsers (18 procent) wil liever een jaar zonder seks dan een jaar zonder internet. Dat blijkt uit onderzoek onder jongeren tussen 18 en 35 jaar voor tijdschrift NEON.

"Het net speelt een belangrijke rol in het leven van de eerste internetgeneratie, maar er is een leven buiten het wereldwijde web", concludeert het tijdschrift. Voor de meeste jongeren is internet een gewoon dagelijks feit. Ze voelen zich bijna nooit overmand door alle mogelijkheden van het web, blijkt uit het onderzoek.

Niet alle jongeren zijn echter totaal internetverslaafd. Voor ruim de helft van de ondervraagden was een balkon belangrijker voor hun levenskwaliteit dan een snelle internetverbinding.

Onderzoeksbureau Forsa ondervroeg 1016 personen met een internetverbinding.

Deel jonge Duitsers: liever internet dan seks
Deel jonge Duitsers: liever internet dan seks (Foto: ANP)

Partijen: sociaal leenstelsel of toch niet?

Als het aan de PVDA, VVD, D66 en GroenLinks ligt krijgt Nederland na de verkiezingen een socaal leenstelsel voor studenten. Deze vier partijen steunen het voorstel om de basisbeurs af te schaffen. FOK.nl vergeleek de standpunten over het onderwijs in de verkiezingsprogramma´s van de acht grootste politieke partijen.

Bijna de helft van de partijen staat achter het idee om studenten verantwoordelijk te maken voor het financieren van hun studie of studies. De langstudeerboete kan in het geval van het sociaal leenstelsel verdwijnen volgens de partijprogamma's.

Het afschaffen van de langstudeerboete wordt ook gesteund door de SP die daarnaast wel wil vechten voor het behoud van de basisbeurs. Ook de PVV, ChristenUnie en het CDA vinden dat de basisbeurs moet blijven.

Die laatste drie partijen laten zich in het programma echter weer niet uit over het afschaffen van de langstudeerboete en de mogelijke gevolgen voor studenten wanneer zij aan de macht komen.

Klik hier voor de samenvatting van de standpunten met betrekking tot het onderwijs in de verkiezingsprogramma´s van de acht grootste partijen.

Piratenpartij wint lijsttrekkersdebat nieuwe partijen

Vanmiddag heeft de Piratenpartij het debat tussen alle nieuwe partijen gewonnen. Dat concludeerden twitteraars én kritisch panellid Bert Brussen aan het einde van het debat.

Lijsttrekker Dirk Poot werd op twitter de beste debater genoemd en geroemd om zijn duidelijke verhaal en programma. Op twitter was #hnldebat vier uur lang het trending topic.

Het debat werd gehouden in De Balie in Amsterdam en werd uitgezonden op het NOS kanaal Politiek 24. Tot de verkiezingen wordt de uitzending regelmatig op de live-stream van de Balie herhaald (http://www.debalie.nl/live).

Dure auto verraadt drugspraktijken Arnhemmer

Een 26-jarige Arnhemmer is maandagmiddag aangehouden op verdenking van witwassen. De politie kwam de man op het spoor door tips. Zo reed de Arnhemmer in een auto die hij van zijn uitkering onmogelijk kon betalen. Ook een 47-jarige vrouw uit Dordrecht werd aangehouden. Zij wordt verdacht van betrokkenheid bij het witwassen.

De politie had een onderzoek ingesteld naar het onverklaarbare vermogen van de man. Daaruit kwam het vermoeden naar voren dat de man in harddrugs handelde. Bij huiszoekingen bij de twee trof de politie harddrugs en een flink geldbedrag aan. De drugs, het geld en de auto van de man, een Volkswagen Scirocco, zijn meegenomen.

De twee verdachten zijn na hun aanhouding vastgezet. De politie verhoort hen en doet nader onderzoek naar de in beslag genomen spullen.

FC Twente moet ook Bulykin weken missen

Dmitry Bulykin zal de komende weken niet in actie kunnen komen voor zijn ploeg FC Twente. Tijdens een operatie aan zijn linkerknie is een deel van de binnenmeniscus van de Rus verwijderd.

De ziekenboeg bij Twente lijkt daardoor al vol te lopen. Coach Steve McClaren moet het ook al doen zonder Nacer Chadli, Andread Bjelland en Leroy Fer, die geblesseerd moest afhaken bij Oranje.

FOK! Partijprogramma's deel 2: Onderwijs

De verkiezingen zijn nog maar een paar dagen verwijderd. De partijprogramma's zijn je de afgelopen weken om de oren gevlogen en de ene partij maakt er nog een mooier, spannender en ingewikkelder verhaal van dan de ander. Om je een handje te helpen bij je uiteindelijke partijkeuze heeft FOK! van de grootste partijen de partijprogramma's doorgenomen en drie belangrijke vraagstukken met elkaar vergeleken. Tot aan de verkiezingen kan je hier de grote verschillen en overeenkomsten lezen over de onderwerpen buitenlandbeleid, zorg en onderwijs.

Handen dieven Mali afgehakt

Islamisten in Mali hebben de rechterhand en linkervoet van vijf vermoedelijke dieven afgehakt. De islamisten veroverden eerder dit jaar het noorden van het land en sindsdien is daar de sharia van kracht.

Volgens de politie in de noordelijke stad Gao werden de amputaties maandag in het openbaar verricht. De vijf zouden een aantal personenbussen hebben overvallen. Na de amputaties werden de onfortuinlijke dieven naar een ziekenhuis gebracht.

Chavanel en Voeckler kopmannen Frankrijk voor WK

De Franse ploeg voor het WK wielrennen in Valkenburg is bekend gemaakt. Thomas Voeckler en Sylvain Chavanel zijn de blikvangers van de ploeg die op 23 september zal strijden om de regenboogtrui.

Verder zullen Maxime Bouet, Jérôme Coppel, Mickael Delage, Jeremy Galland, Tony Gallopin, Vincent Jérôme en Arthur Vichot de kleuren van hun land verdedigen in Limburg.

'Incest is als homohuwelijk'

Deze vreemde vergelijking werd gemaakt door regisseur Nick Cassavetes. Onder andere bekend van The Notebook.

Cassavetes is van mening dat er niets mis is met 'een beetje incest'. Hij zegt het wel te snappen dat familieleden het met elkaar doen. Iets wat hij ook laat zien in zijn nieuwste film 'Yellow'. Waar hij op dit moment promotie voor maakt. In de film komen een broer en zus voor die een relatie met elkaar hebben.

Een interviewer vroeg de regisseur om zijn mening over incest. "Wat maakt het uit als mensen je veroordelen. Het is niet altijd zo, maar als je geen kinderen neemt. Wat maakt het dan uit? Hou van wie je wil, dat zeggen we toch ook over het homohuwelijk? 'Hou van wie je wil'."

"Als het je broer of zus is, is het super raar maar als je het zo bekijkt doe je niemand kwaad. Alleen de mensen die jullie liefde voor elkaar niet snappen zullen je veroordelen."

Aldus Cassavetes die twee jongere zussen en twee dochters heeft. Of hij daadwerkelijk zo over incest denkt is nog maar de vraag. Het is natuurlijk een mooie manier om aandacht voor je film te vragen. Al slaat zijn vergelijking natuurlijk als een lul op een drumstel.

Van Eck nieuwe trainer Aachen

Alemannia Aachen heeft René van Eck aangesteld als nieuwe trainer. De 46-jarige Rotterdammer tekende bij de club uit de Duitse derde divisie een contract voor twee seizoenen. Hij volgt de ontslagen Ralf Aussem op.

Van Eck deed in Duitsland trainerservaring op bij Carl Zeiss Jena en FC Nürnberg. Als voetballer stond hij onder meer onder contract bij Excelsior en FC Den Bosch. In 2003 beëindigde de verdediger zijn actieve loopbaan bij het Zwitserse SC Kriens.

Alemannia Aachen is de laatste jaren in een vrije val geraakt. De club die vijf jaar geleden nog uitkwam op het hoogste niveau in Duitsland kwijnt momenteel weg in de grauwe middenmoot van de derde divisie.

'VVD in paniek'

De VVD is enigszins in paniek en lijsttrekker Mark Rutte is zenuwachtig geworden over de opmars van PvdA-leider Diederik Samsom. Dit zei politiek analist Kees Boonman maandag in EénVandaag. Volgens hem heeft de VVD zijn pijlen in het begin van de verkiezingscampagne verkeerd gericht op SP-voorman Emile Roemer.

"Rutte zou een korte, heftige campagne voeren, niet te lang, heel gericht op de vijand Roemer. Maar die vijand is weg", analyseert Boonman. Hierdoor moet Rutte opeens fel van leer trekken over het 'rode gevaar' van PvdA, maar dat lukt niet goed, concludeert de EénVandaag-journalist. Bij een tweestrijd met de SP zou Rutte de premier gespeeld hebben en de harde aanvallen overgelaten hebben aan hardliners binnen de VVD.

Ook De Telegraaf waarschuwt voor een zege van de PvdA. De PVV van Geert Wilders zou bij de echte Tweede Kamer-verkiezingen aanstaande woensdag wel eens meer stemmen kunnen krijgen dan uit peilingen blijkt, door de zogeheten 'gordijnstemmers'. Dit zou dan vooral ten koste kunnen gaan van de VVD.

Verhoek: "Kutjaar gehad bij Twente"

Wesley Verhoek is blij te zijn vertrokken bij FC Twente. De aanvaller kijkt uit naar de samenwerking met zijn nieuwe club Feyenoord. Verhoek speelde slechts een half jaar in Enschede, maar wist in het oosten amper indruk te maken. De aanvaller rekent dat voornamelijk zichzelf aan.

"Ik heb echt een kutjaar gehad. Maar ik kijk wel naar mezelf. Ik heb het te vaak laten lopen, terwijl dat niks voor mij is." Bij Feyenoord heeft Verhoek al vanaf het begin een goed gevoel. "In Rotterdam geven ze mij gelijk op m'n flikker als ik iets niet goed doe", vertelde Verhoek aan RTV Rijnmond. "Voor het publiek geldt hetzelfde. Als iets goed is, is iets goed. En als het slecht is, is het slecht. Daar voel ik me lekker bij."

Die eerlijkheid ontbrak volgens Verhoek wel eens bij zijn vorige club. "Bij Twente werd er wel eens omheen gedraaid. Dat vond ik jammer", aldus de aanvaller, die uitkijkt naar het spelen voor zijn nieuwe club. "De lijn die Feyenoord vorig seizoen heeft ingezet wil ik doortrekken. Want vergeet niet: Twente is een topclub in wording. Feyenoord is al een topclub."

Canada ontneemt fraudeurs burgerschap

Canada neemt 3100 mensen het burgerschap af. Zij zouden daar op frauduleuze wijze aan zijn gekomen. Dat deelde minister van immigratie Jason Kenney maandag mee.

In de meeste gevallen hadden aanvragers van een Canadees paspoort iemand betaald om te getuigen dat zij lang genoeg in Canada woonden om recht te hebben op het burgerschap. In feite verbleven zij nog altijd in het buitenland.

De regering stelt voorts een onderzoek in naar duizenden mensen die mogelijk hebben gelogen om een permanente verblijfsvergunning te bemachtigen. Fraudeurs wordt het burgerschap en de verblijfsstatus ontnomen.

Volgens Kenney is er drie jaar aan het onderzoek naar immigratiefraude gewerkt.

Rapper Gucci Mane moet slachtoffer betalen

Gucci Mane moet bijna zestigduizend dollar betalen aan de vrouw die hij uit een rijdende auto duwde. Diana Graham werd vorig jaar uit de Hummer van de rapper gegooid. Ze was kwaad geworden toen hij voor geld seks met haar wilde hebben.

De 32-jarige Mane werd na het incident gearresteerd en kreeg een gevangenisstraf van een halfjaar. Graham sleepte de rapper vervolgens voor de rechter omdat ze naar eigen zeggen onder meer psychische schade en pijn overhield aan het ongeluk. Een rechter in Georgia heeft de vrouw gelijk gegeven, meldt entertainmentsite TMZ. Graham krijgt in totaal 58.161,24 dollar voor onder meer medische kosten en gederfde inkomsten.

Mane is al verschillende keren in aanraking geweest met justitie. Zo zat de rapper in 2001 vast wegens cocaïnebezit en moest hij in 2005 de gevangenis in voor het doodschieten van een man die hem aanviel. In 2009 werd hij opgesloten omdat hij tijdens zijn proeftijd opnieuw de fout in ging.

'A13 Rotterdam viezer door 100km/h'

Volgens de Rotterdamse afdeling van GroenLinks is de luchtvervuiling rond de A13 'alarmerend' gestegen sinds de snelheidsverhoging van 80 naar 100 kilometer per uur. In de gemeenteraad komt een spoeddebat over de kwestie.

De stikstofdioxode-uitstoot ligt volgens de partij een kwart hoger dan vóór de verhoging van de maximumsnelheid op 2 juli. Fractievoorzitter Arno Bonte spreekt van 'een regelrechte bedreiging voor de gezondheid van omwonenden'. Een meerderheid van de gemeenteraad toonde zich vorig jaar tegenstander van de snelheidsverhoging.

Volgens de metingen van GroenLinks was de concentratie stikstofdioxide langs de weg in juni gemiddeld 59 microgram per kubieke meter, en in augustus 75 microgram. De Europese gezondheidsnorm is 60 microgram. De verlaging van de maximumsnelheid naar 80 kilometer per uur leverde in 2003 een verlaging van de concentratie op van dertig procent, stelt GroenLinks.

De provincie Zuid-Holland maakte in maart al melding van de verslechtering van de luchtkwaliteit in de regio. De EU kan bij overschrijding van de gezondheidsnorm een bouwstop opleggen.

PvdA onder vuur van zzp'ers

Het plan van de PvdA om de arbeidskorting voor zelfstandige ondernemers af te bouwen heeft geleid tot onvrede bij zzp'ers. Johan Marrink van de stichting ZZP Nederland stelt maandag in NRC Handelsblad dat de PvdA 'zzp'ers wil beboeten voor hun inzet en durf om zelf voor een eigen inkomen te zorgen'. Volgens de PvdA wordt een einde gemaakt aan een 'dubbele korting'.

De PvdA wil dat de arbeidskorting, die kan oplopen tot zestienhonderd euro per jaar, in de toekomst alleen nog maar voor mensen in loondienst geldt. Volgens PvdA-leider Diederik Samsom stond dit al in het partijprogramma, en is de maatregel ter doorrekening aan het Centraal Planbureau voorgelegd.

Een D66-raadslid heeft de website zzpboete.nl in het leven geroepen om te protesteren. Volgens Marrink spreekt uit het PvdA-plan 'minachting voor de zzp'er'.

Volgens PvdA-Kamerlid Ed Groot blijven zelfstandigen ook bij de PvdA veel minder belasting betalen dan werknemers. De arbeidskorting wordt echter afgebouwd. "Het verschil in belastingdruk tussen zelfstandigen en werknemers is namelijk zo groot geworden dat, ook volgens het CPB, een ongezonde trend naar fiscaal gedreven (schijn)zelfstandigheid gaande is." Hij vindt dat 'oneerlijk ten opzichte van werknemers die steeds meer belasting moeten betalen'.

FOK!filmtips van de dag: Pirates of the Caribbean: At World's End

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Het kon natuurlijk niet uitblijven: na het uitzenden van de eerdere delen zendt Veronica om 20:30 uur het volgende deel uit: Pirates of the Caribbean: At World's End. En natuurlijk is deze film voor vanavond dan ook de FOK!filmtip van de dag.

Het zijn zwarte tijden waarin piraten worden vermoord en hun schepen genadeloos worden gekelderd. Hierop besluiten Kapitein Barbossa, Will Turner, Elizabeth Swann en de bemanning van het inmiddels overbekende schip de "Black Pearl" om naar het einde van de wereld te reizen om aldaar Jack Sparrow te zoeken. Maar om daar te geraken moeten ze eerst langs piraat Kapitein Sao Feng in het gevaarlijke Singapore. Van hem moeten ze een landkaart te pakken zien te krijgen dat hen naar het einde van de wereld zal loodsen. Als Barbossa, Turner en Swann Jack Sparrow weten te vinden is hij nog geschifter dan eerst. Desondaks wil hij helpen en vaat met de Black Pearl uit het Land van de Doden. Goed en wel onderweg stapelt het verraad zich op en wordt het duidelijk dat de gehele bemanning zijn of haar eigen ideeën hebben en dat ze elkaar niet kunnen vertrouwen. Betekent dit het  einde  van de vrijheid op de zeven zeeën voor de piraten? Gaat het zien vanavond!

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Reynolds getrouwd met Lively

Na een romance van ongeveer een jaar zijn Ryan Reynolds en Blake Lively getrouwd dit weekend. De bruiloft heeft plaatsgevonden in Charleston, South Carolina.

Reynolds en Lively hebben elkaar ontmoet op de filmset van Green Lantern.

De receptie is opgefleurd door drie nummers van Florence Welch, de zangeres van Florence and the Machine. Een goede vriendin van de nieuwbakken Mrs. Reynolds.

Reynolds was eerder getrouwd met Scarlett Johansson.

Reynolds is binnenkort te zien in de actiekomedie R.I.P.D. en Lively in Savages van Oliver Stone.

Ryan Reynolds & Blake Lively

Huta Galung naar tweede ronde Sevilla

Jesse Huta Galung heeft de tweede ronde van het challengertoernooi in Sevilla bereikt. De Nederlander schoof in de eerste omloop de Tsjech Michal Konecny met moeite aan de kant.

Huta Galung en Konecny stonden ruim twee uur op de baan voordat de Nederlander met 6-3, 4-6 en 6-1 kon zegevieren. In de volgende ronde wacht de confrontatie tegen de als eerste geplaatste Spanjaard Roberto Bautista Agut of de Argentijn Facundo Arguello.

'Blootfilmpje' dwarse GroenLinksers snel verwijderd

De jongerenorganisatie van GroenLinks, Dwars, heeft maandag een filmpje van haar site verwijderd waarop naakte mannen en vrouwen oproepen op GroenLinks te stemmen.

Het nsfw filmpje stond enige uren online, maar na overleg met het partijbureau van GroenLinks is het verwijderd. Maandagmiddag maakte het weblog Geenstijl melding van het filmpje.

"Het klopt dat het filmpje op onze site heeft gestaan", zegt Dwars-voorzitter Jojanneke Vanderveen. "Maar het is niet van Dwars afkomstig, maar van een individuele groep GroenLinks-sympathisanten. We hebben besloten het weer van de site af te halen." Vanderveen geeft toe dat dit na overleg met het partijbureau is gebeurd.

Een woordvoerder van de Kamerfractie van GroenLinks laat weten dat het spotje 'geen campagne-uiting van de partij' is. "We vinden het onsmakelijk en hebben er niets mee te maken."

In 1971 baarde een van de voorlopers van GroenLinks, de PSP, nog opzien door op een verkiezingsfoto een naakte vrouw af te beelden.

AH waarschuwt winkels voor nepbarcode

Albert Heijn heeft maandag alle supermarkten op de hoogte gesteld van een advertentie in een nepversie van nrc.next-kranten waarin wordt opgeroepen te frauderen met een streepjescode. Dat heeft een woordvoerster van AH maandag bevestigd.

In de advertentie staat een streepjescode van Euroshopper tomatenpuree. Lezers worden opgeroepen de code uit te knippen en over de barcode van andere, duurdere producten te plakken. De zegsvrouw van AH kon niet zeggen of de winkels maatregelen hebben getroffen om de fraude tegen te gaan. "De inhoud van de krant is voor rekening van de makers."

Het blad 'Distrifood' haalt bronnen aan die zeggen dat AH een waarschuwingssignaal op het artikel heeft gedaan, waardoor kassamedewerkers gewaarschuwd worden als de streepjescode van tomatenpuree wordt gescand.

Actievoerders brachten maandag 175.000 exemplaren van een nepversie van nrc.next uit. Deze werd gratis verspreid op stations en enkele universiteiten.

Ik eet afval

Deze week heb ik mij schuldig gemaakt aan heling. Ja mensen, dat is nogal een knallend bericht zo op de rustige maandagavond, maar het is zo. Jullie vlekkeloze vrind heeft zich verlaagt tot het criminele leven. Heel erg vind ik het niet. Sterker nog, dit schoelje is zelfs een beetje trots op zijn buitenwettelijke uitspattingen. Hoe ik verwerd tot het uitschot van de door ons aller geliefkoosde maatschappij zal ik hier uit de doeken doen. Want, lieve en zeer gewaardeerde lezers, Willem Holleeder is heus niet de enige misdadiger die een column kan tikken. Laten we wel wezen, ik schrijf beter. Beterder zelfs, maar dat is geen woord.

Lara Croft-actrice twee jaar lang superonhandig

De Britse actrice Camilla Luddington leek twee jaar lang de meest onhandige persoon op aarde. Ze heeft lang niet mogen praten over haar rol als Lara Croft in de nieuwe Tomb Raider-game, waardoor ze moest liegen over de blauwe plekken op haar lichaam. Dat vertelde de 28-jarige Britse voor de camera van techwebsite Wired.

"Ik vertelde mensen dat ik voor de twintigste keer die week tegen een kastje was aangelopen", legde ze uit. Luddington was ruim twee jaar bezig met haar acteerwerk voor de actiegame Tomb Raider. Haar bewegingen en stem zijn gebruikt om Lara Croft vorm te geven.

In de nieuwe Tomb Raider wordt het verhaal verteld over een jonge versie van Lara Croft. In het spel wordt ingegaan op de jonge jaren van Lara, waarin zij nog niet de heldhaftige schattenzoeker was die ze tegenwoordig is.

Tomb Raider verschijnt begin volgend jaar voor de Xbox 360, PlayStation 3 en pc.


Lara Croft-actrice twee jaar lang superonhandig (Foto: Novum)

Sleeping Dogs-ontwikkelaar wil graag vervolg

Stephen van Der Mescht, executive producer van Sleeping Dogs-ontwikkelaar United Fronts Games, zei in een interview dat hij graag een vervolg op de game wil maken. Hij voegde hieraan toe dat het UFG-team zeer blij is dat de titel als een nieuwe IP op de markt kwam, in plaats van een vervolg op de True Crime-reeks. 

Zoals bekend werd is True Crime: Hong Kong in 2011 door Activision geannuleerd. De uitgever zei toen dat 'de game gewoon niet goed genoeg ging worden' en dat ze door het annuleren van True Crime: Hong Kong 'zich volledig kunnen focussen op de beste projecten van het bedrijf om zo 's werelds beste interactive entertainment te maken'. 

Later dat jaar kocht Square Enix de rechten van True Crime: Hong Kong op en vormde de game in enkele maanden om tot Sleeping Dogs. Een goede move, zo bleek, want de titel kreeg over het algemeen goede tot zeer goede recensies.

"Zelf zagen we de game nooit als een True Crime-titel (alhoewel enkele elementen hetzelfde bleven), en de sfeer die we probeerden te creëren was zeer verschillend," zegt van Der Mescht. "Al bij al zijn we blij dat we eindigden met wat we begonnen zijn: een nieuwe IP."

Weer wietkwekerij gevonden in zaak-Kekerdom

De politie heeft maandag een wietkwekerij gevonden in het huis in Millingen aan de Rijn dat werd doorzocht in verband met de vondst van drie doden in het Gelderse Kekerdom zondag. Het pand was van de 50-jarige man en zijn 47-jarige vriendin, die in Kekerdom werden gevonden naast het lichaam van een 59-jarige politieman, de ex van de vrouw.

In zijn huis was ook al een hennepplantage gevonden. Het pand van het stel werd verhuurd door een andere medewerker van het korps Gelderland-Zuid. Het is nog niet duidelijk of hij op de hoogte was van de kwekerij.

Wat zich precies heeft afgespeeld in Kekerdom, wordt nog onderzocht. De politie houdt rekening met verschillende scenario's. Ook is nog niet duidelijk wat de doodsoorzaak is van de drie slachtoffers. Woensdag en donderdag wordt sectie verricht op de lichamen.

De dode politieagent was rechercheur in Gelderland-Zuid. Daarvoor was hij tot 2009 teamchef in Groesbeek.

Rechter matst mishandelende militair

Een 25-jarige militair uit Oss is maandag door de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot drie maanden cel voor de zware mishandeling van een 33-jarige plaatsgenoot vorig jaar. Justitie had dezelfde straf geëist.

De man mishandelde het slachtoffer in augustus vorig jaar in zijn woonplaats, omdat hij dacht dat hij een zus van een vriend lastigviel. Daarop rende hij op het slachtoffer af en sloeg hem tegen het hoofd, waardoor die een gebroken oogkas en een hersenschudding opliep.

De rechtbank veroordeelde de man tot 179 dagen gevangenisstraf, waarvan 78 voorwaardelijk. De resterende tijd zat de man al uit in voorlopige hechtenis. De man is op vrije voeten gesteld en weer voor defensie aan het werk.

Justitie had de man poging tot doodslag ten laste gelegd, maar de rechtbank achtte alleen zware mishandeling bewezen. De rechters hielden in de strafbepaling verder rekening met de oorlogservaringen die de man had opgedaan in Afghanistan en de slechte gezondheid van zijn vader.

Howard klopt Cavendish in sprint

Leigh Howard heeft de tweede etappe in de Ronde van Groot-Brittannië gewonnen. De Australiër van Orica-Greenedge klopte na een rit tussen Nottingham en Knowsley over 180,7 kilometer verrassend Mark Cavendish in de sprint. De Brit van Sky begon te ver vanachter en wist de 22-jarige Howard niet meer bij te halen.

Boy van Poppel van United Healthcare finishte als derde. Door zijn tweede plaats van zondag gaat de Nederlander aan de leiding in het puntenklassement. De Brit Luke Rowe, ploeggenoot van Cavendish, behoudt de leiderstrui.

Voor Cavendish verloopt de etappekoers vooralsnog niet als gehoopt. Hij greep zondag ook al naast de dagzege, omdat hij op een kilometer van de finish betrokken was bij een grote valpartij.

Toeschouwer grachtenzwemtocht verdronken

Een 59-jarige man is zondagnacht overleden nadat hij eerder die middag in Amsterdam in het water was gevallen. Het slachtoffer kon in eerste instantie worden gereanimeerd maar overleed in het ziekenhuis alsnog. De man was een van de toeschouwers van de Amsterdam City Swim, een goededoelenzwemtocht door de grachten.

De man was vermoedelijk op een van de pontons bij de Oosterdokskade geklommen, waarna hij in het water viel. De politie gaat uit van een ongeluk.

Aan de Amsterdam City Swim, waarbij geld werd ingezameld voor onderzoek naar de spierziekte ALS, deden ook verschillende BN'ers mee. Ook prinses Máxima was een van de deelnemers.

Alarmcentrale ANWB had drukkere zomer

De alarmcentrale van de ANWB heeft deze zomer meer hulp verleend aan reizigers in binnen- en buitenland. De stijging was 5,5 procent vergeleken met de zomerperiode van vorig jaar. Dat kwam voor een deel doordat meer reisverzekeraars de hulpdienst inschakelden.

Volgens een woordvoerder lag de piek in de hulpbijstand in de week van 23 tot 29 juli. "Bijna heel Nederland was op vakantie en dan ontstaat er een hausse aan reisproblemen."

De ANWB Alarmcentrale coördineert dit jaar de hulpverlening aan mensen in nood, waar zij zich ook in de wereld bevinden. Turkije is het land waar de centrale het vaakst hulp regelde. "Toeristen kampen vooral met maagdarmontstekingen en hebben medische assistentie nodig. De oorzaak is vaak de combinatie van ongewone hitte en het drinken van onzuiver water", aldus de zegsman. Andere kwalen zijn middenoorontstekingen, infectieziekten, allergische reacties en open wonden.

Bij autopechgevallen staan de startproblemen al jaren op nummer één. ANWB moest daarnaast ook veel bijstand verlenen bij het verlies van vermogen, haperende koelsystemen en opgeblazen versnellingsbakken.

De lekke band was een opvallende stijger in de averijranglijst bij auto's. Vorig jaar bood de ANWB nog 920 keer hulp. Deze zomerperiode schoot dit aantal de lucht in tot bijna vijftienhonderd. De woordvoerder denkt dat veel reizigers ruimte willen besparen door geen reservewiel op reis mee te nemen. "Een reservewiel wordt bij veel nieuwe auto's niet meer standaard meegeleverd. Dan is de verleiding groot om een extra kledingkoffer in te laden in plaats van een extra autoband."

De dienst is in juli ook druk in de weer geweest met de veerramp in Tanzania, die twee Nederlanders het leven kostte. Er waren vijf Nederlandse overlevenden. Ook was de ANWB betrokken bij de hulpverlening na het recente busongeluk in Zuid-Afrika, waarbij veertien Nederlanders gewond raakten.

John Mayer betrokken bij fraudezaak

John Mayer bezit mogelijk 465 duizend dollar aan zwart geld. De zanger wordt genoemd in een aanklacht naar aanleiding van een piramidespel. Dat meldt entertainmentsite TMZ.

Eerder dit jaar werd oplichter Darren Berg tot achttien jaar cel veroordeeld omdat hij investeerders met zijn praktijken meer dan honderd miljoen dollar had afgetroggeld. De curatoren die proberen te achterhalen waar het geld is gebleven, klagen iedereen aan die op een of andere manier betrokken is bij de zaak.

Volgens nieuwe rechtbankdocumenten heeft Mayer zwart geld ontvangen van Berg via boekingsbureau Grabow & Associated. "John Mayer heeft in 2008 opgetreden bij een bedrijfsevenement, waarvoor hij is betaald", vertelt zijn advocaat van de zanger aan TMZ. Het is echter onduidelijk wat de connectie is tussen het boekingsbureau en het investeringsbureau van Berg.


John Mayer duikt op in fraudezaak (Foto: Novum)

[GP2] Melker: "Gave ontwikkelingen gaande"

GP2-coureur Nigel Melker is al druk bezig met wat hij in het seizoen 2013 zal gaan doen. Er zit naar eigen zeggen goed nieuws aan te komen. De Nederlander rijdt momenteel in de GP2 Series voor Ocean Racing en maakt komend weekend een uitstapje naar de World Series by Renault dat in Hongarije neer zal strijken. Hij rijdt daar voor Lotus.

De 21-jarige Melker debuteerde dit jaar in de GP2 Series na twee seizoenen Formule 2. "We zijn momenteel druk bezig met 2013. Dit is echt een leerjaar voor me en de opgedane ervaring wil ik volgend seizoen omzetten in goede resultaten. Er zijn gave ontwikkelingen gaande, dus ik hoop snel met meer nieuws te komen."

De Nederlander herstelt momenteel van een zware crash die hij vorige week op Spa-Francorchamps beleefde. De pijn belette hem niet om toch te racen op Monza. "In de kwalificatie heb ik één ronde door de pijn heen gebeten met P14 als resultaat. Dat was gezien de omstandigheden gewoon goed. Voorafgaand aan de eerste race had ik wat pijnstillers genomen en dat hielp. Ik finishte net buiten de punten, als elfde, en ik had de voorlaatste ronde nog de snelste raceronde in handen. De tweede race was na twee ronden over, toen ik van achteren werd aangereden in de eerste bocht."

Denemarken met Breschel en Fuglsang op WK

Denemarken doet met Matti Breschel, Jakob Fuglsang en Chris Anker Sørensen mee aan het WK wielrennen in Valkenburg. Dat heeft de Deense bond maandag bekendgemaakt. De Denen mogen in de wegrace slechts met drie renners starten, terwijl Fuglsang zelfs de enige Deense deelnemer is aan de tijdrit.

Rabobank-renner Breschel pakte twee jaar geleden zilver op het WK, achter de Noor Thor Hushovd. In 2008 legde hij al eens beslag op brons. Voor Fuglsang, rijdend voor Radioshack-Nissan, is het Limburgse heuvellandschap geen onbekend terrein. Hij werd vorig jaar vierde in de Amstel Gold Race.

De wegrace wordt op 23 september verreden, vier dagen eerder wordt de tijdrittitel vergeven.

Casillas: "Raar dat wij ons moeten plaatsen"

Iker Casillas vindt dat Spanje automatisch voor het aankomende WK geplaatst moet zijn. Als titelverdediger loopt de ploeg nu de kans het WK te moeten missen.

"Het is merkwaardig dat er voor de huidige wereldkampioen geen plaats is gereserveerd op het WK. Het zou zomaar kunnen dat wij ons niet plaatsen voor de eindronde in Brazilië en dan zouden wij onze titel niet kunnen verdedigen. Dat is een vreemde regelgeving", tekent Voetbal International op uit een persconferentie van de Spaanse nationale ploeg.

Casillas neemt het dinsdag op tegen Georgië, waarmee de kwalificatie voor Spanje begint. "Een zege is belangrijk met wedstrijden tegen Wit-Rusland en Frankrijk op het programma. Georgië heeft al een overwinning te pakken (1-0 tegen Wit-Rusland, red.) en mag niet onderschat worden."

La Furia Roja is al enige jaren ongenaakbaar en de recordinternational (139 caps) zegt dat de filosofie hetzelfde zal blijven. "Het nationale team heeft al lange tijd zijn eigen manier van spelen. Dat zal voorlopig zo blijven. Als er nieuwe spelers bijkomen moeten zij onze speelstijl eigen maken. Dat is een voorwaarde om voor Spanje uit te komen."

Uitgestudeerd? Ook dan slaag je weer bij NS!

Na hard zwoegen ben je klaar met je opleiding. Gefeliciteerd! Of je was er vol goede moed aan begonnen maar bent er even helemaal klaar mee. Dat kan ook. In ieder geval zeg je het studentenleven (voor nu) vaarwel. Spannend, want wat gaat de toekomst allemaal brengen? Ga je voor een baan, een verre reis of wil je straks verder studeren? Dat één ding anders wordt is zeker. Als je met je studie stopt, vervalt je recht op studiefinanciering en daarmee ook je Studentenreisrecht. Je reist dus niet langer gratis. Niet getreurd: Je krijgt van de NS een gratis 40% kortingskaart + 2 dagkaarten ter waarde van €110. Cadeautje van NS!

Nog een heel jaar lang voordelige treinreizen

Het cadeautje voor jou is niets minder dan een gratis kortingskaart waarbij je een jaar lang 40% korting krijgt op al je treinreizen na 9.00 uur en in het weekend. In de zomermaanden juli en augustus en in het weekend geldt de korting zelfs de hele dag. Zo'n kortingskaart is zo gek nog niet. Bovendien, als je 'm moest kopen was je €60 kwijt en nu zit ie voor niets in je achterzak!

En een setje gratis dagkaarten erbij

Tijdelijk krijg je er ook nog 2 gratis dagkaarten bij ter waarde van €25 per stuk! Dat maakt je voordeel helemaal compleet. Met die kaarten reis jij 2 dagen kriskras door Nederland na 9.00 uur en in het weekend de hele dag. Jij kiest zelf wanneer je reist zolang je dat maar doet in combinatie met je kortingskaart. Daar zijn ze namelijk aan gekoppeld. Dat houdt ook in dat de dagkaarten niet overdraagbaar zijn. Op de dag dat je reist stempel je de dagkaarten eenvoudig af in de stempelautomaat op het perron.

Wil je ook wel zo'n cadeautje? Zo kom je eraan

Je kunt je gratis kortingskaart en 2 dagkaarten bestellen via je eigen Mijn NS account. Als je die nog niet hebt, meld je dan eerst even aan. Het invullen van het bestelformulier wijst zich vanzelf. Je hebt alleen het nummer van je Studenten OV-chipkaart én een digitale (pas)foto nodig. Na het invullen op verzenden drukken en je bent geslaagd!

Verbeterde engine in Football Manager 13

Football Manager 13 is onlangs aangekondigd en vanaf nu gaat Sports Interactive, de makers van het spel, ons bijpraten in hun videoblogs. De eerste blog gaat over de verbeterde Match Engine.

Miles Jacobson vertelt over een aantal aanpassingen in dit nieuwe deel. De vernieuwde physics-engine zorgt voor realistischere gedrag van de bal op allerlei ondergronden en weercondities. Daarnaast is de intelligentie van de computergestuurde spelers flink verbeterd, waardoor het allemaal nog echter wordt. Door meer camera's in te zetten en deze in- en uit te kunnen zoomen, zie je als manager nog meer van de wedstrijd. Voor de rest zijn er meer animaties, worden de stadions realistischer weergeven en zijn er nog veel meer verbeteringen.

Football Manager 13 komt uit op pc en Mac zo voor de kerst.

Zwakbegaafde vrijgesproken van wurgen vriendin

Een 53-jarige man uit Breda die werd verdacht van de wurgmoord op zijn vriendin is maandag vrijgesproken. De rechtbank in Breda acht niet bewezen dat de vrouw in augustus vorig jaar overleed doordat de man haar wurgde. Justitie had zes jaar cel geëist voor doodslag.

Deskundigen konden ondanks uitgebreid onderzoek niet vaststellen hoe de vrouw is overleden. Ook technisch onderzoek in de woning heeft niets concreets opgeleverd over wat zich precies heeft afgespeeld tussen de man en de vrouw. Dat de zwakbegaafde man eerder heeft bekend zijn vrouw te hebben gewurgd, speelt vanwege het gebrek aan bewijs geen rol, aldus de rechtbank.

De politie trof het lichaam van de 48-jarige vrouw vorig jaar op 22 augustus aan in een flat aan de Wensel Cobergherstraat in Breda. Dat gebeurde nadat de Bredanaar zich op het bureau had gemeld. Hoewel de man toen verklaarde de vrouw te hebben gewurgd, zei hij later zich niets meer te herinneren van het voorval.

Junks doen vaker poging tot apotheker neppen

Apothekers ontvangen de laatste weken steeds meer vervalste recepten om geneesmiddelen te verstrekken die onder de Opiumwet vallen. Daarvoor waarschuwt de beroepsorganisatie voor apothekers KNMP maandag. Met name neussprays die een stof bevatten die honderd keer sterker is dan morfine zijn gewild.

Ook wordt steeds meer voor recepten 'geshopt' bij huisartsenposten of op de spoedeisende hulp. Artsen beschikken daar vaak niet over de gegevens van een patiënt, zodat ze niet kunnen nagaan of de patiënt al eens eerder diezelfde medicijnen kreeg. Volgens de KNMP opereren deze 'shoppers' landelijk om de opiaten in handen te krijgen.

Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg is bezorgd over de stijging. Apothekers die twijfelen of een recept echt is, wordt geadviseerd de gegevens van de patiënt te noteren en contact op te nemen met de voorschrijver. Als inderdaad blijkt dat een recept vervalst is, kan de politie de fraudeur inrekenen, omdat dit gaat om valsheid in geschrifte.

Mythische Pokémon te krijgen

Pokémon Black Version 2 en Pokémon White Version 2 komen bijna uit en Nintendo geeft de mythische Pokémon Genesect weg als je een van deze twee games koopt. Deze bijzondere Pokémon is verkrijgbaar van 12 oktober tot 12 november 2012.

Voor een beperkte tijd na de lancering krijgen spelers die één van de twee versies hebben gekocht de kans om de mythische Pokémon Genesect via de Nintendo Wi-Fi Connection te ontvangen. Genesect is een recent ontdekte mythische Pokémon die tot leven is gewekt uit een 300 miljoen jaar oud fossiel. Deze door Team Plasma aangepaste Pokémon is berucht om zijn vernietigende actie met de naam Techno Blast. Genesect is een Pokémon van de types Bug en Steel en heeft de mogelijkheid om zijn krachtniveau af te stemmen op dat van zijn tegenstander. In het spel keren spelers terug naar de regio Unova voor een nieuw avontuur dat zich twee jaar na de gebeurtenissen in Pokémon Black afspeelt.

Pokémon Black Version 2 en Pokémon White Version 2 komen 12 oktober 2012 uit. Ze zijn ook speelbaar op de 3DS.

Genesect

Gilbert en Boonen kopmannen bij Belgen op WK

Philippe Gilbert en Tom Boonen zijn voor België de troeven op het WK wielrennen dat later deze maand in Valkenburg zal worden gehouden. Bondscoach Carlo Bosmans laat verrassend genoeg Jelle Vanendert, Nick Nuyens en Thomas De Gendt thuis. Het drietal is reserve, maar laatstgenoemde mag zowel de tijdrit als de ploegentijdrit rijden.

Wel mee naar het WK gaan naast Gilbert en Boonen Kevin De Weert, Björn Leukemans, Gianni Meersman, Jürgen Roelandts, Greg Van Avermaet, Stijn Vandenbergh en Johan Vansummeren.

Shell begint met proefboringen in Alaska

Shell is begonnen met de eerste proefboringen naar olie in het Arctische gebied in twintig jaar tijd. Dat meldt de olie- en gasmaatschappij maandag.

Het schip de Noble Discoverer is van start gegaan met een boring nabij een olieveld in de Tsjoektsjenzee voor de kust van Alaska. Shell is nog bezig met voorbereidingen om te kunnen gaan boren in de aangrenzende Beaufortzee.

Shell heeft nog geen toestemming om daadwerkelijk te mogen boren in de olievelden. Sinds de olieramp in de Golf van Mexico in 2010 ligt offshore oliewinning en -productie een stuk gevoeliger.

Volgens de Amerikaanse overheid bevat het Arctisch gebied negentig miljard vaten winbare olie en ongeveer 46,8 biljoen kubieke meter gas. Als gevolg van het smeltende poolijs begint de regio toegankelijk te worden voor energiewinning.

De tijdshorizon voor boringen is desalniettemin beperkt tot rond de zomermaanden omdat het gebied in de herfst alweer dichtvriest. Dat betekent dat Shell nog enkele weken de tijd heeft om de eerste boringen af te ronden. Dan is het wachten tot volgend jaar zomer.

Shell is zes jaar bezig geweest om de proefboringen voor te bereiden en heeft daar al 4,5 miljard dollar (3,5 miljard euro) in geïnvesteerd. Tot ongenoegen van milieuorganisaties gaf het Amerikaanse ministerie van binnenlandse zaken 30 augustus het groene licht voor de proefboringen.


Shell begint met proefboringen in Alaska (Foto: Novum)

Nieuwe liefde voor Kristen Stewart

De immer lachende actrice Kristen Stewart schijnt alweer een nieuw liefje in haar armen te sluiten. Ze zou het erg gezellig hebben gehad met acteur James Franco tijdens het Toronto Film Festival.

Afgelopen zomer nog moest de 22-jarige Stewart met het schaamrood op haar kaken bekennen dat ze vriend Robert Pattinson had bedrogen met de 41-jarige regisseur Rupert Sanders. Hierop verbrak de Twilight-acteur de relatie.

Stewart vlindert echter vrolijk verder en schuift binnenkort bij Franco aan. "Ik zag ze 20 minuten lang kletsen. Kristen had bodyguards om zich heen, maar je kon zien dat ze het al lachend en flirtend erg gezellig hadden samen", doet een bron aan HollywoodLife.com uit de doeken. "James nodigde Kristen daarna uit samen wat te gaan eten."

We zullen moeten afwachten of Kristen het dit keer wel bij één man kan houden.

Wilders hekelt 'afbraakbeleid' Rutte

Geert Wilders heeft hard uitgehaald naar de VVD en het CDA. De PVV-leider beschuldigt premier Mark Rutte (VVD) ervan dat hij Nederland afbreekt met zijn plannen voor de zorg. En het CDA heeft er alles voor over om opnieuw te mogen regeren, zei Wilders maandag bij RTL Z.

"Rutte is een afbreker van Nederland", zei Wilders over de plannen van de VVD om fors te bezuinigen op de ouderenzorg. De PVV-leider noemde Rutte een 'omgekeerde Drees' en de 'grootste snijder in de ouderenzorg'. "De VVD breekt de zorg in Nederland af", zei Wilders, die verder de liberale plannen voor de AOW en thuiszorg hekelde.

Wilders haalde ook uit naar het CDA. Die partij heeft er volgens hem alles voor over om opnieuw in het kabinet terecht te komen. "Het CDA is zo machtsgierig dat ze hun moeder nog zouden verkopen om in de Trêveszaal te komen", zei hij.

De PVV-leider waarschuwde opnieuw voor een paars kabinet. "Een stem op de VVD is gewoon een stem op de PvdA", zei hij. Rutte en fractieleider Stef Blok (VVD) noemden een paarse coalitie maandag weliswaar 'hoogst onwaarschijnlijk' en 'praktisch onmogelijk' gezien de minderheid van die partijen in de Eerste Kamer, maar daarvan gelooft Wilders niets, zei hij.

Met GroenLinks of het CDA erbij heeft deze combinatie volgens Wilders gewoon een meerderheid in de Eerste Kamer. Als kiezers niet willen dat er een paars kabinet komt met GroenLinks en de PvdA dan moeten ze vooral niet op de VVD stemmen maar op de PVV, aldus Wilders.


Wilders hekelt 'afbraakbeleid' Rutte (Foto: Novum)

S. Williams kwalificeert zich voor WTA Championships

Serena Williams heeft zich geplaatst voor de WTA Championships. De 30-jarige Amerikaanse verzekerde zich van deelname door haar zege op de US Open van zondagavond. Williams verkeert al de hele zomer in bloedvorm. Ze schreef Wimbledon op haar naam en pakte olympisch goud in zowel het enkel- als dubbelspel.

Williams is na Victoria Azarenka en Maria Sharapova de derde tennisster die zich kwalificeert voor het eindejaarstoernooi. De beste acht vrouwen van 2012 zijn van 23 tot en met 28 oktober van de partij in Istanbul.


Williams kwalificeert zich voor WTA Championships (Foto: Novum)

Japan gaat betwiste eilanden kopen

De Japanse regering heeft besloten drie privé-eilandjes in de Oost-Chinese Zee te kopen, waar ook China en Taiwan aanspraak op maken. Beijing waarschuwde onmiddellijk voor 'ernstige gevolgen' als het plan wordt doorgezet.

De eilandjes zijn in het bezit van de Japanse familie Kurihara. Het plan om de eilanden van de familie te kopen is bedoeld om een 'stabiel en veilig' milieu te creëren, aldus Tokyo, niet om Beijing op de kast te jagen.

In dat laatste is Japan niettemin geslaagd. Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken reageerde direct in boze bewoordingen en zei dat Beijing niet werkeloos zal toekijken hoe 'zijn territoriale soevereiniteit wordt geschonden'. De Japanse ambassadeur in Beijing is op het matje geroepen om tekst en uitleg te geven.

China erkent de rechten van de familie Kurihara op de eilandjes niet en eist ze zelf op. De eilandjes liggen in de Senkaku-archipel, die in China Diaoyu-archipel heet, een eilandengroep die is omringd door rijke visgronden, nog onaangeroerde natuurlijke hulpbronnen en belangrijke zeeroutes.

Het voltallige Japanse kabinet gaat naar verwachting dinsdag akkoord met het plan.

Trailer De Marathon

Hieronder staat de eerste trailer van de aanstaande Nederlandse film De Marathon. De film gaat over de Rotterdamse vrienden Gerard, Leo, Kees en Nico. Samen werken ze in de garage van Gerard, maar de zaken willen niet echt goed gaan lopen. Om het tij te keren vatten ze het plan op om zich te laten sponsoren en mee te doen aan de marathon van Rotterdam. Voor de vrienden staat er met de voorbereidingen op het rennen van deze lange afstand meer op het spel dan enkel het halen van de finish. Met rollen van Martin van Waardenberg, Stefan de Walle (ook bekend als Sinterklaas), Marcel Hensema en Frank Lammers (ook wel bekend bij de jeugdige FOK!kertjes).

FIFA 13-demo morgen beschikbaar

Vandaag werd bekendgemaakt dat FIFA 13 een demo krijgt en dat het ook morgen uitkomt op Xbox Live. PS3 krijgt de FIFA 13-demo na woensdag. Dit heeft EA Sports vrijgegeven op hun FIFA 13-Twitteraccount.

Op hetzelfde Twitteraccount werden ook alle bespeelbare teams bekendgemaakt. De demo bevat AC Milan, Arsenal, Dortmund, Juventus en Manchester City. FIFA 13 is op 28 september verkrijgbaar voor alle platforms.

Man City en Milan

NMa bekijkt klacht over machtsmisbruik NS

De Nederlandse Mededingsautoriteit bekijkt of ze een klacht over machtsmisbruik van de NS in behandeling kan nemen. Dat laat een woordvoerder maandag weten. Reizigersorganisatie Maatschappij voor Beter OV stelt dat de NS reizigers tussen Rotterdam en Amsterdam dwingt met de duurdere hogesnelheidslijn te reizen door intercitytreinen te vervangen door de snellere treinen.

De plannen daartoe zijn al langer bekend en de Maatschappij voor Beter OV had hierover al aan de bel getrokken. De NMa kan echter niet preventief ingrijpen. "Wij kunnen alleen achteraf beoordelen of iets niet in de haak is", zegt een woordvoerder. "We kunnen niet oordelen over iets dat nog niet is gebeurd."

Sinds maandag rijden tussen Amsterdam en Rotterdam niet zes maar vijf intercity's. In plaats daarvan rijdt eens per drie uur de Fyra met het nieuwe materieel V250 over de hogesnelheidslijn. Volgens de reizigersorganisatie is sprake van een nieuwe situatie en daarom is de NMa gevraagd stappen te ondernemen.

De woordvoerder van de NMa benadrukt dat van een onderzoek nog geen sprake is. "Wij bekijken nu eerst of er inderdaad sprake is van een situatie waar wij kunnen ingrijpen en of wij hier over gaan."

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Dit keer geven we een Assassin's Creed 3-notitieboekje met ZombiU-pen weg. Wil je kans maken op deze prijs? Dan zul je de Ubi-moeilijke vraag moeten beantwoorden: In welke stad speelt ZombiU zich af?

Je kunt je antwoord vandaag tot middernacht op de volgende pagina achterlaten.

Wil je meer prijzen winnen? Ga dan naar de facebookpagina van Ubisoft en 'like 'em.

Releasedatum Black Mesa Source bekendgemaakt

Eindelijk is er weer nieuws over Black Mesa Source. Er zijn nieuwe screenshots vrijgegeven en er is ook een releasedatum bekendgemaakt. De Source-engine mod komt 14 september uit.

Black Mesa werd in 2004 aangekondigd en heeft dus acht jaar geduurd om te maken. Vele fans van verschillende Source-games hebben eraan gewerkt in hun eigen vrije tijd. Ze gebruiken de Source-engine om een compleet nieuwe game te maken. Iedereen met een Source-engine-game, kan Black Mesa Source ook spelen zonder Half Life 2 te hebben. Onlangs zijn er screenshots vrijgegeven van Black Mesa Source. 

Black Mesa

Black Mesa

Black Mesa

Helft werknemers voelt zich overgekwalificeerd

Bijna de helft van de werknemers wereldwijd vindt zichzelf overgekwalificeerd voor zijn huidige baan. In China (84 procent), Turkije (78 procent) en Griekenland (69 procent) is dat percentage het hoogst. Dat blijkt uit maandag gepubliceerd onderzoek van Randstad.

In België en Denemarken sluit het opleidingsniveau van de werknemers gemiddeld het beste aan op hun werkzaamheden. Slechts ongeveer een kwart van de werknemers in die landen voelt zich te hoog opgeleid voor zijn baan. In Nederland geldt dat voor een derde van de werkenden. Gemiddeld vindt een of de vijf werknemers zijn opleiding trouwens te laag voor zijn huidige werk.

De economische crisis in Europa komt duidelijk terug in de overige onderzoeksresultaten. In China en India verwacht twee derde van de werknemers dat in zijn land binnen drie jaar een tekort aan gekwalificeerd personeel ontstaat. Slechts een op de drie Nederlandse werknemers gaat uit van zo'n scenario.

Cowell: 'Britney is gemeen'

Britney Spears kan tegenover de kandidaten van X Factor behoorlijk vals uit de hoek komen. Dat vindt Simon Cowell, die het komende seizoen achter de jurydesk zit met de popprinses.

Volgens Cowell, die X Factor heeft bedacht, is Britney een 'fascinerend' persoon. "Omdat je niets over haar weet", vertelt hij aan het Amerikaanse blad People. "Ze is heel onvoorspelbaar, je weet nooit wat er gaat gebeuren. Ze neemt haar baan heel serieus en verrassend genoeg is ze best gemeen."

Cowell vindt het fijn dat Britney niet bang is haar mening te geven tegenover de kandidaten. "In het verleden hadden we juryleden die nooit nee durfden te zeggen", legt hij uit. "Maar zij heeft daar geen moeite mee. Ze is niet snel tevreden."

Naast de 30-jarige Spears maakt ook de tien jaar jongere Demi Lovato voor het eerst deel uit van de jury van X Factor. Cowell vergelijkt de twee met 'racepaarden die veel talent hebben, maar moeilijk te bedwingen zijn'. "We hebben totaal geen controle over ze en zijn het heel vaak oneens met ze", verduidelijkt hij. "Maar dat maakt het juist interessant."

Susan Sarandon eregast in Amsterdam

Susan Sarandon is de eregast van de Amsterdam Film Week. De Amerikaanse actrice betreedt op 5 november de rode loper van de Amsterdamse Stadsschouwburg, maakte de organisatie van het festival maandag bekend.

Tijdens de Amsterdam Film Week is een retrospectief van Sarandon te zien. Die zal door de actrice zelf worden geopend op 6 november. De 65-jarige Sarandon is bekend van films uit de jaren negentig als Thelma & Louise, The Client en Dead Man Walking, waarvoor ze een Oscar won.

De tweede editie van het filmfestival wordt gehouden van 5 tot en met 11 november. De filmweek wordt georganiseerd in samenwerking met het Tribeca Film Festival in New York. Tijdens de week worden previews en prijswinnende films vertoond die nog niet in de Nederlandse bioscopen draaien.


Susan Sarandon eregast in Amsterdam (Foto: Novum)

Al Pacino speelt omstreden footballcoach

Al Pacino gaat de omstreden sportcoach Joe Paterno spelen. Dat schrijft de Amerikaanse tv- en film-site Deadline. De Amerikaanse footballcoach was zeer succesvol tot hij in opspraak raakte toen bleek dat zijn assistent Jerry Sandusky jarenlang kinderen had misbruikt. Paterno was hiervan op de hoogte maar hield het onder de pet.

De film gaat over de opkomst en ondergang van de sportcoach. Hij raakte bekend in de Verenigde Staten door zijn Americanfootballteam van de universiteit Penn State, dat de ene wedstrijd na de andere won. Het schandaal rond Sandusky kwam vorig jaar aan het licht. Paterno werd ontslagen en stierf in januari op 85-jarige leeftijd aan kanker. Sandusky werd veroordeeld voor het seksueel misbruik van tien jonge jongens.

De 72-jarige Pacino was eerder al te zien als footballcoach in Any Given Sunday. Hij is ook al bekend met controversiële rollen. Zo was hij in 2010 te zien als euthanasiedokter Jack Kevorkian in You Don't Know Jack.

Pacino's manager produceert de Paterno-film. Het drama heeft nog geen scenarist of regisseur. Wanneer het project in productie gaat, is ook nog onbekend.


Al Pacino speelt omstreden footballcoach (Foto: Novum)

FNV wil 'Kunduz-maatregelen' van tafel

De FNV gaat actievoeren als het demissionaire kabinet niet direct een streep zet door vier maatregelen uit het begrotingsakkoord. Dat schrijft voorzitter van de vakcentrale Ton Heerts maandag in een brief aan premier Mark Rutte (VVD). Heerts heeft werkgeversorganisatie VNO-NCW om steun gevraagd bij zijn campagne.

Heerts is tegen de versnelde verhoging van de pensioenleeftijd, de hervorming van het ontslagrecht, het belasten van de reiskostenvergoeding en de nullijn voor rijksambtenaren. Als het kabinet niet voor 17 september een streep zet door die maatregelen, gaat de FNV oproepen tot 'collectieve acties', staat in de brief te lezen.

In plaats van bovenstaande bezuinigingen wil de FNV onder meer de vermogens- en vennootschapsbelasting verhogen en een energiebelasting invoeren. Ook moet de hypotheekrenteaftrek verder worden aangepast.

De woordvoerder erkent dat de brief waarschijnlijk te laat komt om voor Prinsjesdag, volgende week dinsdag, nog wijzigingen in de kabinetsbegroting af te dwingen. De brief moet daarom vooral worden beschouwd als een voorschot op de komende coalitieonderhandelingen.

Heerts vraagt in een tweede brief, aan VNO-NCW, de werkgevers om steun voor het voorstel om een streep te zetten door het Kunduz-akkoord. De FNV-voorzitter zegt in de brief onbekend te zijn met het standpunt van de werkgevers daarover. Kort na de totstandkoming van het Kunduz-akkoord liet werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes echter weten dat in grote lijnen te steunen.

Bovendien voelt VNO-NCW er op dit moment überhaupt weinig voor om in overleg te treden met de FNV. "Laten ze eerst de zaken intern maar eens op orde krijgen", zegt een woordvoerder. Het lijkt daarnaast onwaarschijnlijk dat de werkgevers enthousiast zullen worden over de belastingverhogingen die de FNV voorstelt.

SP-lijsttrekker Emile Roemer heeft Heerts laten weten de FNV-eisen aan het demissionaire kabinet te steunen.

Man gepakt met ruim een ton op zak

Bij een 30-jarige Rotterdammer heeft de politie vrijdag een koffer met 115 duizend euro in zijn auto gevonden. Hij is aangehouden op verdenking van witwassen omdat hij niet kon verklaren hoe hij aan het geld kwam. Het geld en zijn auto zijn in beslag genomen. De man is zaterdag op vrije voeten gesteld, maar blijft wel verdachte.

Via automatische kentekenplaatherkenning werden vrijdagavond in het centrum 2738 kentekens gescand. Op het Kruisplein werden vervolgens ongeveer vijftig voertuigen gecontroleerd.

Twee mannen werden gearresteerd omdat ze in een gestolen auto reden. Verder werden twee messen en een honkbalknuppel in beslag genomen. Daarnaast bleken tien personen een gebruikershoeveelheid verdovende middelen bij zich te hebben. Die is in beslag genomen en de bestuurders moeten op gesprek bij het CBR.

De Belastingdienst nam drie voertuigen in beslag wegens achterstallige betalingen en liet 3161 euro contant afrekenen.

Net5 volgt enige Nederlandse eeneiige vierling

Net5 gaat de komende weken de enige eeneiige vierling van Nederland volgen. In de docusoap krijgt de kijker een kijkje in het leven van de 19-jarige zussen Tessa, Esmé, Lisa en Bo.

De meiden Tessa, Esmé, Lisa en Bo Akse uit het Overijsselse Hardenberg lijken als vier druppels water op elkaar. Al sinds hun geboorte zijn ze vrij lastig uit elkaar te houden. Zelfs hun vriendjes weten soms niet wie wie is. Zo laat de vriend van Tessa weten dat hij wel eens op het punt stond te zoenen met een andere zus. "Ik dacht dat Tessa in de kledingkast stond en wilde haar kussen, maar net op het moment dat ik dat wilde doen werd riep Tessa dat dat Bo was", laat de beschaamde vriend weten in Life4You.

In de docusoap volgt Net5 de vierling in misschien wel één van de belangrijkste fases van hun leven. De zussen zullen het ouderlijk huis verlaten en op zichzelf gaan wonen. Ook zal te zien zijn of er een baan voor hun is weggelegd in de modewereld. De gemoederen lopen in de serie dan soms ook hoog op. Zo vliegen ze elkaar regelmatig in de haren en heeft de modebewuste vierling vaak ruzie over elkaars kledingskeuze.

De zussen werden via Facebook benaderd om mee te doen aan het programma. “Ik kreeg een bericht via Facebook en dat vertelde ik aan m’n vader. Enthousiast waren we niet meteen. Toen hebben we gesprekken gevoerd met de producent en vanuit daar zijn we met het programma begonnen. Zo een kans krijg je maar één keer.", laat Tessa weten.

De vierling is de komende weken elke werkdag te zien om 20:00 uur op Net5.

Dierenpolitie beëindigt kalverleed Kaatsheuvel

Agenten hebben zondag een 58-jarige man uit Kaatsheuvel aangehouden in wiens weiland een manke koe liep. Daarnaast lag een dood kalf. In de bijbehorende stal stonden sterk vermagerde koeien en lagen twee met een touw vastgebonden kalveren.

De politiemensen troffen het dierenleed om 15.00 uur aan op een perceel aan de Hoge Zandschel. Ze haalden hun collega's van de dierenpolitie erbij, de eigenaar werd aangesproken. Die bleek al eerder waarschuwingen te hebben gehad. Hij maakte geen aanstalten om mee te werken, werd hij aangehouden. De Brabander krijgt een proces-verbaal.

Jan Smit krijgt oeuvreprijs TROS

Jan Smit mag over tien dagen de Troskompas Oeuvre Award in ontvangst nemen. Dat maakte Daniël Dekker maandagochtend bekend in zijn radioshow. De prijs, die voor het derde jaar wordt uitgereikt, is volgens de TROS 'slechts voor de allergrootsten uit de muziekindustrie'.

"Om na Peter Koelewijn en George Baker deze prijs in ontvangst te mogen nemen, is een absolute eer", reageert Smit, die dit jaar zijn vijftienjarig jubileum viert. "Muziek blijft mijn leven. De eerste vijftien jaar van mijn carrière zitten er weliswaar op, maar ik ben nog lang niet klaar."

De Volendammer krijgt de onderscheiding, een bronzen beeld, tijdens de uitreiking van de Buma NL Awards. De Troskompas Oeuvre Award gaat naar een artiest, groep, componist, tekstdichter of producer die jarenlang grote invloed heeft gehad op de ontwikkeling van het Nederlandse lied.

Oddworld Inhabitants wilde Abe in Battle Royale

Ontwikkelaar Oddworld Inhabitants had te kennen gegeven veel interesse te hebben om Abe te laten verwerken in PlayStation All-Stars Battle Royale voor de PlayStation 3 en Vita, maar tot op heden hebben ze nog geen reactie ontvangen.

Oddworld: Abe's Oddysee is een van de meest memorabele spellen uit het goude oude PlayStation One-tijdperk en de onhandige Abe zou niet misstaan naast figuren als Parappa the Rapper, Fat Princess en Sly Cooper. Hoe leuk zou het zijn om je tegenstanders te verslaan met een dikke scheet, chant of boer?

Stewart Gilray van Oddworld Inhabitants wist te melden dat ondanks Sony's interesse, de ontwikkelaar Superbot nog niks van zich heeft laten horen. "Ik was bij Sony in Amerika en ze waren enthousiast, maar ik heb verder niks meer van ze vernomen" aldus Gilray. "We proberen al sinds mei contact met ze op te nemen en we weten niet of de line-up al definitief is of dat ze gewoonweg geen interesse hebben?!"

Gilray gaf ook aan dat, indien de deadline verstreken was, Abe als DLC ook een optie zou kunnen zijn. "Het zou geweldig zijn om hem in het spel te zien terwijl hij bezit neemt van Kratos om vervolgens iedereen tot pulp te slaan."

oddworld

Premier Cameron steunt Slob

De Britse premier David Cameron heeft zijn steun uitgesproken voor ChristenUnie-leider Arie Slob. Volgens Cameron vervult Slob 'een sleutelrol om Nederland door de crisis te helpen'.

De ChristenUnie en de Britse Conservatieven, de partij van Cameron, zitten in het Europees Parlement samen in een fractie. "Mijn partij werkt hand in hand met de ChristenUnie in het Europees Parlement om een meer efficiënt, minder bemoeizuchtig Europa te bereiken dat gericht is op vrede, veiligheid en handel."

Cameron is bij Nederlandse politici populair in deze verkiezingscampagne. CDA-leider Sybrand van Haersma Buma liet in het eerste lijsttrekkersdebat op televisie weten dat de Britse premier een inspiratiebron is voor hem. Op het VVD-congres eind augustus sprak Cameron via een videoboodschap al zijn steun uit voor Mark Rutte. En nu omarmt hij dus ook Slob.


Britse premier Cameron steunt ook Slob (Foto: Novum)

Engeland ook zonder Walcott tegen Oekraïne

De Engelse bondscoach Roy Hodgson kan dinsdag in het WK-kwalificatieduel met Oekraïne niet beschikken over Theo Walcott. De pijlsnelle aanvaller kampt met maagproblemen. De 23-jarige Walcott, die vrijdag als invaller in het veld kwam tijdens de 5-0 zege op Moldavië, is teruggekeerd naar zijn club Arsenal.

Net als Walcott heeft ook Daniel Sturridge last van maagkrampen. De medische staf van de Engelsen heeft er echter goede hoop op dat de aanvaller van Chelsea wel op tijd is hersteld voor het treffen op Wembley. John Terry liep tijdens de wedstrijd tegen Moldavië een enkelblessure op en is er zeker niet bij.

Hodgson heeft Southampton-aanvaller Adam Lallana, Tottenham Hotspur-middenvelder Jake Livermore en vleugelspeler Raheem Sterling van Liverpool opgeroepen als vervangers.


Engeland ook zonder Walcott tegen Oekraïne (Foto: Novum)

'Conduit sequel-nieuws aanstaande'

Ontwikkelaar High Voltage, verantwoordelijk voor de twee Conduit FPS-games op de Wii, heeft tijdens een interview met een fan lichtjes gehint naar een nieuwe sequel. High Voltage is op dit moment Zone of the Enders: HD Collection af aan het ronden.

"We haven't forgotten about Conduit over here, either. I would expect some new Conduit-related news before the year is out", aldus High Voltage. Het bizarre einde van Conduit 2 liet sowieso mogelijkheden voor een sequel open, bekijk het hieronder. Het bevat onder andere twee presidenten gehuld in robotpak.

Valve wil gamebriltechnologie openbaar maken

De technologie voor een gamebril van Valve is idealiter ook voor andere bedrijven toegankelijk. Het Amerikaanse gamebedrijf wil de echte wereld met de virtuele wereld laten samensmelten. Dat heeft Valve laten weten aan de krant The New York Times. Op die manier wil het bedrijf gamen naar een hoger plan tillen.

De Amerikaanse gamestudio, die vooral bekend is van de schietspelreeks Half-Life, ziet het openbaar aanbieden van de technologie als een ideaal. Toch sluit het bedrijf volgens de krant niet uit dat het een samenwerking aangaat met een investeerder. Zelf op grote schaal hardware aanbieden zit echter niet in de plannen van Valve.

Valve is gespecialiseerd in het maken van software. "Maar als we iets moeten doen, doen we het", zei het bedrijf over de opvallende keuze een gamebril te maken. Studiobaas Gabe Newell is van mening dat de ontwikkeling van gamen op de pc stagneert. Een gamebril moet daar verandering in brengen.

Achttien jaar cel voor doden 10-jarige Jennefer

Anthony K. moet achttien jaar de cel in voor het verkrachten en doden van de 10-jarige Jennefer van Oostende. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam maandag bepaald. Justitie had levenslang geëist.

De rechtbank acht bewezen dat de Rotterdammer het 10-jarige meisje vorig jaar oktober in zijn woning verkrachtte, mishandelde en daarna doodde. K. bekende tijdens een eerdere zitting Jennefer te hebben gedood, maar van verkrachting zou volgens hem geen sprake zijn. Net als de officier van justitie gaat de rechtbank ervan uit dat K. niet met voorbedachten rade handelde en er dus geen sprake was van moord.

Jennefer werd een dag na haar dood aangetroffen in het huis van Anthony K. Toen de politie bij hem aankwam, troffen ze het lichaam van het meisje, verpakt in plastic zakken en een tas, aan op de slaapbank waar K. lag te slapen. Eerder had K. nog verklaard dat het meisje op de dag van haar dood wel bij hem thuis was geweest, maar dat zij na een ruzie naar haar vader zou zijn vertrokken. Daar kwam ze nooit aan.

Justitie eiste de levenslange celstraf onder meer omdat K. niet mee wilde werken aan psychiatrisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum en hij weinig losliet over zijn motief om het meisje te doden.

Opnames Flikken stilgelegd na opname Angela Schijf

Angela Schijf is maandag opgenomen in een ziekenhuis. De 33-jarige actrice kampte met een acute blindedarmontsteking en is inmiddels geopereerd.

"Het is allemaal achter de rug", laat een woordvoerder van de actrice weten. De opnamen van de serie Flikken Maastricht zijn stilgelegd, maar het ziet er vooralsnog niet naar uit dat de ingreep grote problemen zal veroorzaken voor het vervolg.

De opnamen van een nieuw seizoen Flikken Maastricht, waarin Schijf speelt met Victor Reinier, zijn momenteel in volle gang. De nieuwe reeks van de TROS-serie staat gepland voor 2013.

Ontsnapte tbs'er verdacht van verkrachting

De 28-jarige tbs'er die zaterdag ontsnapte tijdens een begeleid verlof, wordt ervan verdacht zijn begeleidster te hebben verkracht. Ook zou hij hebben geprobeerd de vrouw om te brengen. De man wordt dinsdag voorgeleid aan een rechter-commissaris in Almelo. Tot die tijd zit hij in een politiecel, meldt het Openbaar Ministerie maandag.

De man had tbs opgelegd gekregen voor zedendelicten en verbleef daarom in een tbs-kliniek in Rekken. Tijdens een fietstocht die de man met zijn begeleidster maakte door het grensgebied van Nederland en Duitsland wist de man de vrouw te belagen en vervolgens te ontsnappen.

De man zou de vrouw op Duits grondgebied hebben aangevallen, om er vervolgens vandoor te gaan. Een paar uur later werd de tbs'er op Nederlands grondgebied weer opgepakt.

Het slachtoffer is na het incident naar een ziekenhuis gebracht, maar is inmiddels weer thuis. Het OM wil uit privacyoverwegingen verder geen mededelingen doen over het slachtoffer.

Flamingo's geboren in Amersfoort

In Dierenpark Amersfoort zijn voor het eerst in tien jaar flamingokuikens geboren. Twee kuikens zijn het afgelopen weekeinde uit hun ei gekropen, meldt het dierenpark maandag.

Het heeft heel wat voeten in aarde gehad om de de grote roze vogels zich voort te laten planten. Vorig jaar werd het verblijf van de vogels aangepast om nestvorming te stimuleren. Zo is er een eiland gemaakt waar de flamingo's veilig kunnen broeden.

In juli maakten de flamingo's nesten en in augustus werden eieren gelegd, nadat verzorgers in een van de nesten een nepei hadden gelegd om de vogels het goede voorbeeld te geven. Het was echter nog de vraag of die eieren ook bevrucht waren.

Dat er eieren waren gelegd, noemde bioloog Raymond van der Meer eerder al het mooiste nieuws van het jaar. Inmiddels heeft hij zijn mening bijgesteld. Nu is het moment dat bleek dat een ei was uitgekomen volgens hem het mooiste moment.

"Mochten er jongen komen dan doen wij een dansje", beloofde hij eerder. Die belofte is volgens een woordvoerder inmiddels nagekomen.

In de nesten van de flamingo's liggen nog ongeveer twintig eieren. Hoeveel er bevrucht zijn, is niet bekend. De groep van 68 flamingo's, kuikens niet meegerekend, is al behoorlijk op leeftijd en daarom besloot het dierenpark maatregelen te nemen.


Na decennium weer flamingokuikens in Amersfoort (Foto: Novum)

Paralympiërs terug in Nederland

De Nederlandse sporters zijn maandag na de succesvol verlopen Paralympische Spelen geland in Rotterdam. De Oranje-equipe wordt dinsdag gehuldigd in de Grote Kerk in Den Haag. Onder anderen premier Mark Rutte (VVD) zal de sporters toespreken. Nederland behaalde op de Paralympics, die zondagavond werden afgesloten, 39 medailles.

Esther Vergeer droeg de Nederlandse vlag het olympisch stadion binnen tijdens de sluitingsceremonie. De rolstoeltennisster haalde als enige Nederlandse paralympiër twee gouden medailles. In het medailleklassement eindigde de Oranjeploeg als tiende. Er werd tien keer goud, tien keer zilver en negentien keer brons gepakt.

Nederland bleef vier jaar geleden in Beijing nog steken op 22 medailles. Chef de mission André Cats had in Londen een plak meer dan dat aantal als doel gesteld. In 2016 worden de Paralympische en Olympische Spelen in Rio de Janeiro gehouden.


Paralympiërs terug in Nederland (Foto: Novum)

Perez: "Inhalen Ferrari's geen probleem"

Sauber-coureur Sergio Perez heeft er geen moeite mee dat hij gisteren in de Grand Prix van Italië in een door een Ferrari-motor aangedreven auto Ferrari-coureurs Fernando Alonso en Felipe Massa in heeft gehaald om zo tweede in de race te worden. De Mexicaan is voor komend seizoen in beeld bij het team uit Maranello.

Perez sprak gisteren op de persconferentie na afloop van de race. "Ik weet niet of het mijn kansen op een Ferrari-zitje heeft geschaad, dat moet je maar aan Fernando vragen. Maar ik doe altijd het uiterste voor het team waarvoor ik rij. Ik ga daarbij ook gewoon met iedere andere coureur de strijd aan, ongeacht of dat Alonso of Lewis Hamilton of wie dan ook is. Ik vecht ervoor om het best mogelijke resultaat voor mijn team te behalen, net zoals elke andere coureur dat volgens mij ook doet."

Dat het juist in Italië gebeurt is goed voor de status van de Mexicaan. "Natuurlijk was het mooi om in Monza op het podium te staan, maar dat komt vooral omdat het zo'n speciale plek is met zo'n gewelige sfeer." Perez heeft nog de stiekeme hoop dat hij dit seizoen nog een zege kan gaan boeken. Hij heeft al een tweede en een derde plaats achter zijn naam staan.

Carice van Houten excuseert zich voor webgevaar

Het schijnt gevaarlijk te zijn om naar informatie over Carice van Houten te zoeken op internet. Vandaag werd bekend dat je bij het zoeken naar informatie over de actrice 13,3 procent kans hebt om op een website met virussen en malware te belanden. Ze is hiermee de 'gevaarlijkste' bekende Nederlander op het wereldwijde web. Dit blijkt uit een onderzoek van beveiligingsbedrijf McAfee. Carice biedt hiervoor haar excuses aan. Ze twitterde: "Sorry, I guess". 

De nummers twee en drie op de Nederlandse lijst zijn DJ Tiësto en Anouk. 

Op internationaal gebied scoort Emma Watson het hoogst op de lijst Most Dangerous Celebrities. Naar de Britse actrice wordt veel vaker gezocht, maar het risicopercentage ligt met 12,6 procent iets lager dan bij Carice. 

Andere sterren die in de internationele top drie staan zijn Jessica Biel en Eva Mendes. 

"Er is zo veel en het gaat zo snel dat we er niet bij stilstaan welke gevaren er loeren achter de links op al die websites", zegt Paula Greve, directeur webonderzoek van McAfee. "Met onze verwachtingen neemt ook het aantal dreigingen toe."

MGS: Ground Zeroes krijgt dag- en nachtritme

Hideo Kojima heeft tegen Eurogamer aangegeven dat Metal Gear Solid: Ground Zeroes een apart dag- en nachtritme zal krijgen. Deze wisseling van dag naar nacht zal invloed hebben op de wereld waar in je speelt.

Zo zullen de routes van bewakers en de hoeveelheid bewakers verschillen op verschillende momenten. Daarnaast heeft Kojima ook aangegeven dat de game wel laadschermen zal krijgen ook al is het een 'open' wereld.

"Mensen worden moe van hetzelfde"

Dishonored-ontwikkelaar Arkane Studios is van mening dat nieuwe IP prima verkoopt in de laatste loodjes in een console-cyclus als de marketing correct worden afgehandeld. Uitvoerend producent Julien Roby heeft gereageerd op beweringen van EA's Frank Gibeau dat het vrijgeven van nieuwe IP erg dom is als de huidige consolegeneratie op het eind is.

Op de woorden van Gibeau reageert hij als volgt: "Ik denk zolang een spel goed is, of het nu een nieuwe IP is of niet, zolang het spel goed is, dan krijgt het goede kritieken en als het goed wordt gepromoot, dan willen mensen er naar kijken. Juist nu, omdat het nu al een aantal jaren vervolg op vervolg op vervolg op vervolg is. Ik denk dat mensen moe worden om steeds hetzelfde te spelen. Dus ik hoop dat ze Dishonored gaan proberen om het feit dat het iets anders probeert dan al die andere games."

Wat denk jij? Liever nu alle focus op de next-gen, of geef je nieuwe franchises op deze consolegeneratie nog een kans?

Dishonored

Ontruiming rond woning vermoord gezin Annecy

Bij de woning van het vorige week in de Franse Alpen vermoorde Brits-Iraakse gezin is maandag een explosievenopruimingseenheid gearriveerd. De Britse politie liet maandag uit voorzorg omliggende woningen ontruimen nadat in het pand, in Claygate in Surrey, verdachte voorwerpen waren gevonden.

De politie wil niet zeggen wat er precies is aangetroffen.

De Franse politie zoekt naar aanknopingspunten voor het motief voor de moord op het gezin van Saad al-Hilli. Behalve Al-Hilli werden ook zijn vrouw en schoonmoeder in hun auto doodgeschoten en een Franse voorbijganger op een fiets. De twee dochters van het gezin, van 4 en 7 jaar, hebben het drama overleefd.

De autoriteiten zeggen te onderzoeken of een financieel geschil tussen Saad al-Hilli en zijn broer een rol heeft gespeeld. De broer ontkent dat er een conflict was.

Resident Evil 6 kost 999 euro

In de online winkel van Capcom kun je een speciale editie van Resident Evil 6 kopen voor zo'n 999 euro. Naast de normale game en vier 'tablet cases' krijg je namelijk ook een leren jas. Je moet wel snel zijn want er zullen maar tien van deze jassen in Europa verkrijgbaar zijn.

De jas is een replica van Leon zijn jas en gemaakt van koeienleer. Bekijk hieronder een plaatje van de speciale editie en hier kun je hem aanschaffen.

Jas

Live op FOK!: Marianne Thieme, en jij kan haar bevragen!

Aanstaande maandag, 10 september, zal Marianne Thieme van 19.30 tot 20.30 uur live op FOK! aanwezig zijn om onze en jullie vragen te beantwoorden. Zij heeft daarvoor tijd vrij gemaakt in deze drukke campagnetijd van de Partij voor de Dieren in de aanloop naar de verkiezingen, waarvoor wij haar uiteraard erkentelijk zijn.

Marianne ThiemePartijleider en voorzitter van de Tweede Kamerfractie. Lees HIER de partijprogramma's van de Partij voor de Dieren.

Na vertegenwoordigers van de Piratenpartij (Dirk Poot), VVD (Halbe Zijlstra), D66 (Kees Verhoeven) en DPK (Hero Brinkman), waagt maandag Marianne Thieme zich in het hol van de leeuw om het zo maar even te noemen, iets waar een aantal andere politici het lef niet voor hadden en/of de tijd niet voor wilden nemen. We hopen dan ook op een verhelderende, kritische en pittige discussie.

Heb jij vragen aan Marianne Thieme? dan kun je die maandagavond in dit topic stellen.

Marianne Thieme

Marianne Thieme (foto: Novum)

F1 2012-demo komt deze week

Voor de mensen die vaker in een virtuele F1-wagen hebben gezeten en na de F1 2012-preview met meer vragen zitten, kunnen deze week zelf aan de slag met de snelle bolides in de demo van F1 2012.

Codemasters heeft bekendgemaakt dat ze de demo vandaag al voor Xbox 360-eigenaren beschikbaar maken, woensdag mogen pc en PlayStation 3-bezitters achter het stuur kruipen. Spelers kunnen twee nieuwe features uitproberen: Young Driver Test en Season Challenge. In de Young Driver test leren spelers het meeste uit hun auto te halen door een reeks testen en leerzame video's. In de Season Challenge moeten de spelers tegen een ander rijden en zorgen dat ze op Monza in vijf rondes winnen.

Het complete F1 2012-spel komt 21 september uit op PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

'Verbeet wil donderdag overleg over formatie'

Voorzitter Gerdi Verbeet van de Tweede Kamer wil de dag na de verkiezingen het initiatief nemen bij overleg over de formatie. Ze heeft de fractievoorzitters uitgenodigd voor telefonisch overleg op donderdagochtend, meldt de NOS.

Afhankelijk van de uitkomst van de telefoongesprekken kan 's middags overleg volgen met alle fractievoorzitters gezamenlijk. Verbeet heeft de fractievoorzitters uitgenodigd omdat die niet meer naar koningin Beatrix gaan. De Tweede Kamer besloot eerder dit jaar zelf het initiatief te nemen bij de kabinetsformatie.


'Verbeet wil donderdag overleg over formatie' (Foto: Novum)

'Belang werknemers meewegen bij koopzondag'

Gemeenten moeten de belangen van werknemers meewegen bij beslissingen over koopzondagen. De vakorganisaties in de detailhandel hebben dat afgesproken met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, zo hebben ze maandag laten weten.

Wettelijk waren gemeenten al verplicht rekening te houden met werknemersbelangen, maar daar kwam volgens FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond, de christelijke vakorganisatie RMU en christennetwerk/gmv weinig van terecht. Ook met de belangen van de kleinere winkeliers moeten gemeenten volgens een wijziging van de Winkeltijdenwet sinds 1 januari 2011 rekening houden.

Volgens de vakorganisaties hebben diverse gemeenten besloten het aantal koopzondagen uit te breiden zonder recht te doen aan de belangen van het winkelpersoneel. In onder meer Leiden, Wageningen en Lelystad hebben de vakorganisaties daartegen bezwaar aangetekend.

'Belang werknemers meewegen bij koopzondag'
'Belang werknemers meewegen bij koopzondag' (Foto: ANP)

SS-medailles aangeboden op rommelmarkt

Van een kraampje op een rommelmarkt in Venlo heeft de politie zondag ongeveer twintig wapens en een paar honderd naziattributen met SS-tekens in beslag genomen. Een 53-jarige Duitser bood de spullen aan. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt, meldt de Limburgse politie maandag.

De rommelmarkt werd gehouden op de Auxiliatrixweg. Agenten troffen na een melding vijftien steekwapens, drie stroomstootwapens, twee busjes peperspray en ongeveer driehonderd medailles en munten met Duitse SS-tekens en -beeltenissen aan.

De Duitser ging vrijwillig mee naar een politiebureau, waar hij is verhoord. Justitie beslist wat met de spullen van de man gaat gebeuren.

Avatar 4 wordt prequel

James Cameron wil van zijn vierde Avatar-film een prequel maken. "Het gaat terug naar de vroege expedities van Pandora en wat er mis is gegaan met de mensen", vertelt de Canadese regisseur aan de Amerikaanse tv-zender MTV.

Cameron werkt aan drie vervolgfilms op Avatar, de financieel gezien succesvolste film aller tijden uit 2009. Vorige week werd liet producent Jon Landau weten nog niet bezig te zijn met een vierde film over de blauwe Na'vi-wezens. Cameron heeft het verhaal al bedacht. "Ik heb het nog niet echt op papier gezet."

"Het verhaal van Avatar 1 begint ergens, maar daar gaat een geschiedenis van 35 jaar aan vooraf." Met het vierde deel van de film wil de 58-jarige Cameron daarop ingaan. "Dat moet de boog afmaken. We kunnen alleen nog teruggaan om te zien hoe de eerste expedities gingen en wat nieuwe personages introduceren. Het is een plan."

Cameron werkt eerst nog aan Avatar 2 en 3. Het tweede deel van de filmreeks staat gepland voor eind 2015.

Fans herdenken Green Mile-acteur Duncan

Acteur Michael Clarke Duncan is zondag in Los Angeles herdacht door zijn fans. De dienst werd afgesloten met de vertoning van The Green Mile, volgens de Amerikaanse tv-zender NBC. De acteur werd genomineerd voor een Oscar voor zijn rol als ter dood veroordeelde in het drama uit 1999.

De kist van de acteur bleef gesloten tijdens de vier uur durende dienst. Bij de herdenking in Los Angeles was geen familie van de acteur aanwezig. Hij wordt maandag begraven in besloten kring.

Michael Clarke Duncan werd in juli getroffen door een hartaanval en heeft twee maanden gevochten voor zijn leven. Hij overleed vorige week maandag op 54-jarige leeftijd.

Tom Hanks, die naast de acteur te zien is in The Green Mile, rouwde ook om de dood van zijn collega. "Hij is de schat die we allemaal ontdekten op de set van The Green Mile."


Fans herdenken Green Mile-acteur Duncan (Foto: Novum)

Scary shit in Aliens: Colonial Marines

Er zijn nieuwe screenshots van Aliens: Colonial Marines opgedoken, waarop we kunnen zien waarom je dit spel vooral in de donkere dagen met het licht uit en koptelefoon op moet gaan spelen. Zeven kleuren in je onderbroek verzekerd!

De nieuwe screenshots geven de sfeer van het spel goed weer: een zooi Xenomorph die je heel erg kunnen verrassen en je ook in grote getalen opjagen. Vorige maand onthulde SEGA de Escape-modus, een multiplayermodus waarin twee teams het tegen elkaar opnemen. Het ene militaire team moet een evacuatiepunt bereiken terwijl ze het andere team met Xenomorph ze als ontbijt, lunch en avondeten wil hebben.

Aliens: Colonial Marines is al een tijdje in ontwikkeling, maar vanaf 12 februari moeten we aan de slaappillen na een avondje gamen op PlayStation 3, Xbox 360 of pc. Mensen met een Wii U krijgen de game op een latere datum.

Aliens: Colonial MarinesAliens: Colonial Marines

Aliens: Colonial MarinesAliens: Colonial Marines

Aliens: Colonial MarinesAliens: Colonial Marines

Aliens: Colonial MarinesAliens: Colonial Marines

Contador mijdt Ronde van Beijing uit protest

Saxo Bank houdt Alberto Contador uit protest aan de kant tijdens de Ronde van Beijing, die van 9 tot en met 13 oktober wordt verreden. De punten die Spanjaard kan behalen in China tellen niet mee voor het Rider Values, omdat hij net is teruggekeerd van een dopingschorsing. Pas in 2014 doen zijn punten er weer toe voor de Deense ploeg.

"We gaan geen wielerkoers promoten als we daar niets voor terugkrijgen", zegt Riis maandag tegen de Deense website sporten.dk. "Als hij aan de start was verschenen was hij een van de grote namen geweest. Maar waarom zouden we gaan? Het heeft geen zin."

Riis wil de maatregel van de internationale wielerunie UCI, die punten van renners die geschorst zijn geweest twee jaar niet meetelt, aanvechten bij het sporttribunaal CAS. Die punten zijn nodig om een WorldTour-status te kunnen verkrijgen.

De 29-jarige Contador schreef zondag de Ronde van Spanje op zijn naam, ruim een maand na zijn terugkeer in het peloton. Hij werd geschorst vanwege een positieve test op clenbuterol in de Tour de France van 2010. Onder meer de Touroverwinning van dat jaar werd hem ontnomen.

Rihanna eert oma met tatoeage tussen borsten

Rihanna heeft een aparte plek gevonden om haar overleden grootmoeder te eren. De zangeres heeft ter nagedachtenis aan haar oma een tatoeage tussen haar borsten laten plaatsen. Rihanna onthulde haar lichaamsversiering maandag via Twitter.

Tussen de borsten van de 24-jarige zangeres prijkt voortaan het hoofd van de godin Isis. Haar vleugels lopen door onder de borsten van Rihanna. Isis, een van de belangrijkste godinnen uit de Egyptische mythologie, staat symbool voor vruchtbaarheid en liefde.

Voor Rihanna symboliseert Isis echter haar overleden oma. "Godin Isis, een complete vrouw, model voor toekomstige generaties", schreef Rihanna bij de foto van haar nieuwe lichaamsversiering. "GranGranDolly, altijd in en op mijn hart." Rihanna's grootmoeder Ciara 'Dolly' Brathwaite bezweek in juli aan kanker.

Isis is volgens entertainmentblad The Hollywood Reporter Rihanna's achttiende tatoeage. De zangeres heeft onder meer 'sst' op haar vinger staan, liet een pistool vastleggen op haar dijbeen en liet Rebelle Fleur in haar nek tatoeëren. In juni liet Rihanna een roofvogel in de vorm van een pistool op haar enkel zetten.

Van Oostveen: "Stond extra spanning op Van Gaal"

Volgens KNVB-directeur Bert van Oostveen stond er afgelopen vrijdag voor de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije extra spanning op Louis van Gaal. De eerste vuurproef werd in de Amsterdam ArenA met 2-0 gewonnen, waardoor er na afloop blije gezichten waren.

"Het was belangrijk om de kwalificatiereeks met een zege te starten. En het was alweer een tijdje geleden dat we gewonnen hadden. Ik was wel iets zenuwachtiger dan normaal." Van Oostveen wist dat dit ook gold voor Van Gaal. "Louis is, zoals Louis is. Maar ook op hem stond wat extra spanning. De eerste wedstrijd om het 'echie' is nu eenmaal een bijzonder moment. Al met al was het een mooie, open wedstrijd, reclame voor het voetbal."

Toch is van teveel optimisme geen sprake bij de KNVB-directeur. "Het is een reeks van tien wedstrijden. Kwalificatie voor het WK is het einddoel." Het eerste duel verliep in ieder geval prima. "Met uitzondering van de laserpen en hier en daar een fakkel is het uitstekend gegaan. Door de aanwezigheid van ongeveer twintigduizend Turken was er een echte Zuid-Europese voetbalsfeer."

Woeste man sloopt voordeur ex met bijl

Een boze man uit het Zuid-Hollandse Lekkerkerk heeft zondagnacht de voordeuren van zijn ex-vriendin en een van haar vriendinnen ingeslagen met een bijl. Daarbij heeft hij de vrouwen bedreigd, meldt de politie maandag.

Vervolgens is de 42-jarige man weggereden, maar in Gouda werd hij op de Rotterdamseweg aangehouden. De aanleiding voor zijn razernij ligt volgens de politie in de relationele sfeer. De man zit nog vast.

EA wilde Valve kopen voor een miljard

Volgens een artikel van de New York Times wilde Electronic Arts maar al te graag Valve inlijven voor een miljard dollar. De krant geeft aan dat zij de informatie hebben van twee anonieme mensen met kennis over de geheime overleggen tussen de twee bedrijven.

Alhoewel de financiën van Valve privé zijn, wordt door Michael Pachter, de welbekende analist bij Wedbush Securities, het bedrijf geschat op ongeveer 2,5 miljard dollar. Er wordt gezegd dat het bedrijf meer verdient met hun dowloadservcice Steam dan de verkoop van hun eigen spellen.

Gabe Newell geeft aan dat er een grotere kans zou bestaan dat Valve zou 'desintegreren', dus de werknemers zelf al vertrekken,  dan dat het bedrijf ooit zou worden verkocht. "Het is veel waarschijnlijker dat we die richting op zouden gaan dan te zeggen: 'Laten we een gigantische bedrijf zoeken dat ons wil uitbetalen en twee of drie jaar wachten om onze arbeidsovereenkomsten te zien beëindigen'", zegt hij.

EA heeft zelf al zo'n miljard uitgegeven voor allerlei social media en mobiele bedrijven, zoals Popcap. Zo te horen gaat Gabe liever op dieet dan dat hij Valve laat verkopen, dus EA zal haar investeringsgeld ergens anders moeten uitgeven.

Gabe Newell

Kanye keek sekstape Kim K. tijdens seks

Kanye laat zich wederom van zijn beste kant zien. Het is weer eens tijd voor een onthulling uit het zo boeiende leven van de rapper.

Bronnen melden namelijk dat Kanye al jarenlang opgewonden raakt van zijn huidige vriendin Kim Kardashian. Kanye zou namelijk naar de sekstape van Kim gekeken hebben terwijl hij seks had met zijn vele scharreltjes.

De sjorrende rapper zou naar de sekstape kijken om zo in de stemming te komen. Volgens de bron kreeg Kanye hem elke keer omhoog wanneer hij naar de tape keek. Wat zijn sekspartners van zijn voorkeur vonden is dan helaas weer niet bekend.

Kanye is al jaren fan van Kim Kardashian. Zo probeerde hij de relatie van Kim en haar toenmalige vriend Reggie Bush in 2009 op de klippen te laten lopen zodat hij Kim kon verleiden.

Kanye steekt zijn adoratie voor Kim niet onder stoelen of banken. Hij rapt in al zijn nieuwe nummers over Kim, haar lichaam en nu dus ook haar sekstape. Uiteraard puur om zijn liefde voor Kim te tonen. Niets is immers romantischer voor een vrouw wanneer je zegt dat je je aftrok op haar foto's....

Lopez: "Räikkönen rijdt in 2013 voor Lotus"

Volgens teameigenaar Gerard Lopez zal Kimi Räikkönen ook in 2013 gaan rijden voor het Lotus F1 Team. De Finse coureur werd in de afgelopen weken gelinkt aan een terugkeer bij Ferrari, maar ook bij McLaren mocht Lewis Hamilton vertrekken. Voorlopig lijkt de toekomst voor The Iceman duidelijk te zijn.

Räikkönen heeft een prestatiecontract bij Lotus en heeft nu aan alle voorwaarden voldaan om ook volgend jaar voor het team van Lopez uit te kunnen komen. "In ieder geval op de korte termijn blijft Kimi bij ons, in 2013. We hebben een overeenkomst op basis van prestaties, en die zijn nu voltooid waardoor het zeker is dat hij bij ons zal rijden volgend jaar."

Toch wordt er nog een slag om de arm gehouden. "Ik weet echter ook dat je niet moet forceren om iemand in je wagen te laten racen als hij voor een ander team zou willen rijden. Maar Kimi wil hier bij ons racen en datzelfde geldt voor Romain. Wij zijn blij met onze coureurs want ze doen het goed. Ik ben ook niet verrast met de geruchten over Kimi en McLaren of Ferrari. Soms zijn geruchten waar en soms verzint iemand het terwijl dit nergens op gebaseerd is."

'Help ouderen stem uit te brengen'

Buren, familie en vrienden zouden minder mobiele ouderen moeten vragen of zij vervoer of hulp nodig hebben om naar het stemlokaal te gaan. Het Nationaal Ouderenfonds doet een oproep om ouderen die slecht ter been zijn woensdag te helpen hun stem uit te brengen. Ook raadt het fonds aan de ouderen erop te wijzen dat ze hun identiteitsbewijs mee te nemen, waar het stembureau altijd om moet vragen.

"In deze moeilijke tijd wordt er veel over de hoofden van de ouderen heen beslist", zegt directeur van het Nationaal Ouderenfonds Jan Romme. "Dit is een van de weinige gelegenheden waarin zij hun eigen mening kunnen laten doorklinken."

Ouderen die geen mogelijkheid zien om hun stem uit te brengen, kunnen een volmacht afgeven. Zij krijgen het advies alleen in zee te gaan met betrouwbare bekenden. Het Ouderenfonds waarschuwt daarnaast voor stemmenronselaars.

Paard met wagen overrijdt koetsier

Een man is zondagmiddag zwaargewond geraakt in het Drentse Vries doordat een paard met wagen over hem heen reed. De koetsier was afgestapt van de bok om het dier te voet over een brug te leiden. Aan de overkant schrok het paard echter ergens van en sloeg het dier op hol, meldt de politie maandag.

De koetsier viel, waarna de wagen over hem heen reed. De man werd vervolgens nog enkele meters meegesleurd. Het incident vond plaats aan de Tynaarlosestraat. Het slachtoffer is met onbekend letsel naar een ziekenhuis gebracht.

Een passagier, een 49-jarige man uit Yde, werd van de bok geworpen en kwam hard op straat terecht. Hij is met verwondingen aan een voet naar een ziekenhuis gebracht.

Het paard bleek een beenbreuk te hebben opgelopen. Een dierenarts heeft de viervoeter laten inslapen.

17.000 klachten over cosmetica

Zo’n 14.000 vrouwen en 3.000 mannen zijn afgelopen jaar naar de huisarts gegaan met klachten na het gebruik van cosmetica. De klachten gaan meestal over roodheid of jeuk, in slechts 3 tot 4 procent van de gevallen gaat het om ernstige klachten. Zo zijn 2 personen bewusteloos geraakt na het gebruik van een haarkleurmiddel.

Dat blijkt uit maandag gepubliceerde resultaten van de Continue Morbiditeits Registratie (CMR) Peilstations van onderzoeksinstituut Nivel. Het instituut meldt dat cosmetica in Nederland in principe veilig zijn, maar toch veroorzaken geurstoffen en conserveermiddelen nogal eens roodheid of jeuk.

Vliegroutes Schiphol gescheiden

De vliegroutes van Schiphol worden gescheiden van die van regionale vliegvelden en militair verkeer. Zo kan Schiphol groeien van 437 duizend vluchten vorig jaar naar 510 duizend in 2020, blijkt uit de Luchtruimvisie die staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA) en minister van Defensie Hans Hillen (CDA) maandag naar de Kamer hebben gestuurd.

De vliegroutes worden aangepast om het aantal files in de lucht terug te dringen. Vliegtuigen volgen vaste routes en moeten voor de veiligheid een minimale afstand tot elkaar houden. Een vliegtuig dat vanuit het oosten op weg is naar Schiphol kan bijvoorbeeld vertraging oplopen als het achter een langzamer vliegtuig op weg naar Lelystad Airport zit.

Door dit verkeer te scheiden moet dat verleden tijd worden. Ook wordt luchtruimte die eerder alleen mocht worden gebruikt door Defensie straks opengesteld voor de burgerluchtvaart.

Niet alleen Schiphol kan hierdoor groeien, ook Lelystad Airport en Eindhoven Airport zouden hiervan profiteren. Zij kunnen volgens Atsma samen zeventigduizend vluchten per jaar gaan verzorgen.

Lelystad Airport had al uitbreidingsplannen. Schiphol had daar vraagtekens bij gezet uit angst dat de groei het vliegverkeer van en naar Schiphol zou verstoren. Dat zou nu geen probleem meer zijn.


Vliegroutes Schiphol gescheiden van rest (Foto: Novum)

Arrestatie om ziekmakende ghb

Een 32-jarige man uit Groesbeek is zondagochtend opgepakt voor het handelen in drugs waarvan drie mensen onwel waren geworden. De hulpdiensten werden zondagochtend gewaarschuwd dat een meisje en een jongen zich niet lekker voelden, nadat ze vrijwillig een aantal slokken van vermoedelijk ghb hadden genomen, meldt de politie maandag.

De melding over de ziek geworden mensen kwam rond 03.45 uur binnen. Toen agenten arriveerden, bleek nog een meisje onwel te zijn geworden, die eveneens wat van de stof had ingenomen. De drie van 15 tot 23 jaar oud uit Groesbeek en Wamel zijn naar een ziekenhuis gebracht.

Een paar uur na het incident werd de 32-jarige man aangehouden op basis van de verklaringen van de slachtoffers en een getuige. De man wordt verdacht van handel in harddrugs en zware mishandeling en zit vast.

De politie heeft na het incident getwitterd dat mensen die zich na een bezoek aan een café aan de Wintersoord in Nijmegen niet lekker voelden, zich moesten melden bij een huisartsenpost.

Winnaar Tekken-figurine

We mochten vorige week een heuze collectors item weggeven van een Tekkenbabe. Deze goedgevormde vrouw knokt haar weg door het toernooi door middel van de Capoeira-stijl: een vechtstijl die vooral opvalt door zijn sierlijkheid, als je niet beter weet lijkt het op dansen.

De volledige naam van onderstaande figurine is Christie Monteiro. De winnaar die voortaan haar pluspunten mag bewonderen is Wanny. Gefeliciteerd. Christie wordt zo spoedig mogelijk naar je verzonden.

Tekken figurineTekken Figurine

Sueda Bayar terecht

Het vermiste meisje Sueda Bayar is terecht. Dat meldde de politie maandagochtend. Ze werd gevonden, slapend op station Amsterdam Centraal.

Eerder op maandagochtend werd voor het 16-jarige meisje uit Rotterdam een Amber Alert uitgegeven. Ze was zondagavond weggelopen in Delft. Kort nadat het Amber Alert was uitgegeven, herkende de spoorwegpolitie in Amsterdam het meisje.

Hoe ze daar precies terecht is gekomen is niet duidelijk.

Boer Zoekt Vrouw zoekt kijkers

Boer Zoekt Vrouw was zondagavond met ruim drie miljoen kijkers het best bekeken programma van de dag. Dat aantal was echter een stuk lager dan een week geleden, toen 3,8 miljoen kijkers afstemden op Nederland 1.

Daarmee blijven de kijkcijfers van de nieuwe reeks vooralsnog ver achter bij die van vorig jaar. Toen zat Boer Zoekt Vrouw regelmatig boven de vijf miljoen kijkers. De drie miljoen van zondag betekenden tevens het laagste aantal kijkers voor de show sinds de start van seizoen vier in 2009, schrijft Mediacourant. Toen schakelden ruim 2,2 miljoen kijkers in.

Evenblij met Mart Smeets was zondag goed voor 365 duizend kijkers, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. In het programma op Nederland 1 voerde Frank Evenblij openhartige gesprekken met de sportpresentator.

Het op een na best bekeken programma van de zondag was het achtuurjournaal. De uitzending trok ruim 1,8 miljoen kijkers.

Hoofd gevonden in kanaal Londen

In het Regent's Canal, een kanaal ten noorden van het centrum van Londen, is zondag een afgehakt hoofd gevonden. De politie onderzoekt of het gaat om het hoofd van de actrice Gemma McCluskie. Haar onthoofde lichaam werd in maart ruim een kilometer verder in het kanaal aangetroffen. Dat meldde de BBC maandag.

Volgens de politie van de Britse hoofdstad werd het hoofd zondagmiddag gevonden. McCluskie (29) speelde in 2001 in de Britse soap EastEnders. Haar 35-jarige broer Tony wordt verdacht van de moord op zijn zus en moet in november voor de rechter verschijnen.

Toch digitale doorstart De Pers

De gratis krant De Pers die eerder dit jaar ter ziele ging, maakt toch een digitale doorstart.

Vanaf januari 2013 brengt een deel van de oorspronkelijke redactie onder de naam De Nieuwe Pers een app op de markt die dagelijks deels gratis, deels betaald nieuws biedt. Dat staat maandag te lezen op de site van De Nieuwe Pers.

In maart ging na 5 jaar de stekker uit De Pers. Het dagblad bleek niet rendabel. Sindsdien maken hoofdredacteur Jan-Jaap Heij en uitgever Ben Rogmans zich hard voor een digitale doorstart.

Toch digitale doorstart De Pers
Toch digitale doorstart De Pers (Foto: ANP)

Beyoncé doet niet moeilijk over poepluiers

Beyoncé en haar man Jay-Z hebben geen enkel probleem met de poepluiers van dochter Blue Ivy. "Jay-Z is erg goed in het verschonen van luiers", verklapt Beyoncé in de CNN-show Anderson Live. "We verschonen haar allebei."

"Ik vind het hartstikke leuk om luiers te verschonen", gaat de 31-jarige zangeres verder. Beyoncé en Jay-Z, die in april 2008 trouwden, verwelkomden Blue Ivy in januari. De zangeres geniet met volle teugen van het ouderschap. "Het is zo mooi, ik vind het geweldig."

Dat haar moeder een wereldberoemde zangeres is, is voor Blue nog even wennen. "Vandaag zag ze me voor het eerst optreden tijdens een repetitie, ze was erg in de war", vertelt Beyoncé in het interview dat maandag in de Verenigde Staten wordt uitgezonden.

Toch hebben haar moeders zangkwaliteiten ook voordelen voor de kleine Blue. Zo wordt het acht maanden oude meisje geregeld in slaap gezongen door Beyoncé. "Ik verzin vaak maffe, afgezaagde liedjes."

Real Madrid snel om tafel met Ronaldo

Real Madrid wil de onvrede bij de Portugese sterspeler Cristiano Ronaldo zo snel mogelijk wegnemen. Na terugkomst van de interlandperiode wacht de 27-jarige aanvaller een persoonlijk onderhoud met voorzitter Florentino Perez en trainer José Mourinho. Ronaldo zei vorige week zich niet gelukkig te voelen in Madrid.

Volgens de Spaanse sportkrant AS liggen aan de onvrede van Ronaldo financiële redenen ten grondslag, hoewel de vedette dat zelf ontkende. Het steekt Ronaldo dat andere spelers van de Koninklijke deze zomer een verbeterd contract tekenden, terwijl hij geen nieuwe aanbieding ontving.

Daarnaast vermoedt AS dat de oud-speler van Manchester United niet te spreken is over de manier waarop hij in de markt wordt gezet. Volgens Ronaldo moet de omgang van Barcelona met Lionel Messi als voorbeeld dienen.

Ronaldo gaat waarschijnlijk woensdag om tafel met Perez en Mourinho. De Portugese coach wil de situatie voor het competitieduel met Sevilla van zondag hebben opgelost.

Dozijn New Mario Bros.-screenshots te zien

Er zijn screenshots van New Super Mario Bros. U opgedoken die laten zien dat Nintendo inspiratie uit eerdere delen, zoals Super Mario World, heeft gehaald.

De launchtitel heeft hetzelfde principe als de Wii-versie: zorg dat jij en je team het level uitspelen. Er zijn verschillende multiplayermodi, waarin het draait om het verzamelen van de meeste muntjes of wie er het eerst bij het eind van het level is. Dit keer zijn alle levels op de map meteen zichtbaar, zoals in Super Mario World

New Super Mario Bros. U zou tegelijkertijd met de console uitkomen. Ergens dit jaar kunnen we Mario en co dus eindelijk in HD bewonderen.

New Super Mario Bros. Wii UNew Super Mario Bros. Wii U

New Super Mario Bros. Wii UNew Super Mario Bros. Wii U

New Super Mario Bros. Wii UNew Super Mario Bros. Wii U

New Super Mario Bros. Wii UNew Super Mario Bros. Wii U

New Super Mario Bros. Wii UNew Super Mario Bros. Wii U

New Super Mario Bros. Wii UNew Super Mario Bros. Wii U

Rodriguez volgt Wiggins op de voet in World Tour

De eindzege in de World Tour gaat met nog twee wedstrijden te gaan tussen Bradley Wiggins en Joaquin Rodriguez. De 33-jarige Spanjaard van Katusha, die als derde eindigde in de Ronde van Spanje achter Alberto Contador en Alejandro Valverde, nadert de Britse tourwinnaar tot op negen punten.

De 32-jarige Wiggins kwam de afgelopen weken niet in actie en blijft steken op 601 punten. Achter Wiggins en Rodriguez staat de Belg Tom Boonen derde met 410 punten. De Italiaan Vincenzo Nibali is de nummer vier van het klassement.

Alleen de klassieker Ronde van Lombardije en de etappekoers Ronde van Beijing tellen nog mee voor de World Tour. De eindwinnaar in beide koersen krijgt honderd punten. In China levert dagsucces daarnaast nog zes punten op.

De beste Nederlander in het klassement is Bauke Mollema op de 24e plaats. Niki Terpstra (26) en Lars Boom (29) volgen hem op de voet. In het ploegenklassement bezet Rabobank de achtste stek, Vacansoleil staat zestiende. Sky blijft de beste ploeg.


Rodriguez volgt Wiggins op de voet in World Tour (Foto: Novum)

Tiendalli tekent bij Swansea

Dwight Tiendalli zal na Michel Vorm, Jonathan de Guzman en Kemy Agustien de vierde Nederlander worden die gaat spelen voor Swansea City. De vleugelverdediger zat zonder club nadat zijn aflopende contract bij FC Twente niet werd verlengd. In Wales kan hij voor één seizoen tekenen.

Swansea zocht defensieve versterking nadat linksback Neil Taylor een zware blessure opliep. Manager Michael Laudrup ziet in Tiendalli een vervanger voor hem. De 26-jarige Nederlandse speler is met zijn manager Sigi Lens in Wales neergestreken voor contractonderhandelingen. Mocht vanochtend de medische keuring positief verlopen dan traint Tiendalli vanmiddag nog mee met de Premier Leagueclub

McIlroy pakt golfzege in Verenigde Staten

De Noord-Ierse golfer Rory McIlroy heeft het BMW Championship in Carmel gewonnen. De nummer een van de wereld eindigde na vier ronden op een totaal van 268 slagen, twintig onder het baangemiddelde. De 23-jarige McIlroy bleef de Amerikaan Phil Mickelson en de Engelsman Lee Westwood twee slagen voor.

Tiger Woods en zijn landgenoot Robert Garrigus kwamen na vier dagen op een totaal van 265 slagen uit en delen de vierde plaats.

McIlroy schreef vorige maand al het PGA Championship op zijn naam, de tweede majortitel in zijn loopbaan. Hij is na Woods en Jack Nicklaus pas de derde speler die voor zijn 24e ten minste zes toernooien op de PGA Tour op zijn naam heeft gebracht.


McIlroy pakt golfzege in Verenigde Staten (Foto: Novum)

Taliban dreigen prins Harry te doden

De Taliban zijn vastbesloten de Britse prins Harry te doden. Dat heeft een woordvoerder van de radicale islamitische organisatie via de telefoon laten weten.

De tweede zoon van kroonprins Charles kwam vorige week in Afghanistan aan voor een tweede periode als militair in dat land. Hij zal 4 maanden als piloot van een Apache-helikopter werken vanaf kamp Bastion in de provincie Helmand.

Volgens de zegsman, die zich Zabihullah Mujahid noemde, hebben de Taliban een "plan van hoge waarde" om de prins uit de weg te ruimen. "Wij zullen ons best doen om prins Harry en de andere Britse militairen in Helmand te doden", benadrukte de zegsman.

Amber Alert voor vermiste Rotterdamse (16)

De politie heeft maandagochtend een Amber Alert uitgegeven voor een 16-jarig meisje uit Rotterdam dat sinds zondagavond is vermist. Sueda Bayar is minder begaafd en is zondagavond weggelopen bij een tante uit Delft waar ze op bezoek was.

Het meisje met bruine ogen en blond haar vertrok zondag rond 22.30 uur vanaf een woning aan de Troelstralaan in Delft. Ze heeft een slank postuur en droeg op het moment van haar verdwijning een zwarte hoofddoek, een wit t-shirt, een zwarte tuniek en een zwarte broek.

Rutte: paars bijna onmogelijk

VVD-leider en premier Mark Rutte noemt een paarse coalitie - waarin de VVD samenwerkt met de PvdA en D66 - "hoogst onwaarschijnlijk" en "bijna onmogelijk". Dat zei hij maandagochtend op Radio 1.

Rutte stelde dat een paarse constructie "los van de inhoudelijke verschillen" ook nog eens "geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer". Dat betekent dat wetgeving niet door de Eerste Kamer komt, constateert de VVD'er.

Eerder noemde Rutte een paarse coalitie "echt heel ver weg", omdat de verschillen tussen de VVD en PvdA zeer groot zijn.

'Na jaar recht op vaste baan'

Mensen met een tijdelijk contract moeten na één jaar recht krijgen op een vaste baan. Dat vindt driekwart van de ondervraagden in een onderzoek in opdracht van vakcentrale FNV.

Hieruit komt ook naar voren dat 63 procent geen versoepeling van de ontslagbescherming wil. Maar 47 procent van de ondervraagden maakt zich niet méér zorgen dan voorheen, nu er in politiek Den Haag plannen liggen om het ontslagrecht te beperken de ontslagvergoeding fors te verlagen.

Het onderzoek werd door bureau ADV Market Research, uitgevoerd onder 457 werkende Nederlanders. Het bevestigt dat er veel steun is voor het FNV-pleidooi om flexwerkers meer rechten te geven, zegt FNV-bestuurder Catelene Passchier.

"Samsom premier door gordijnbonus PVV"

Kiesgerechtigden die niet durven toe te geven dat ze op de PVV stemmen, kunnen PvdA-leider Diederik Samsom mogelijk premier van Nederland maken. Dat zegt PVV-leider Geert Wilders maandag in De Telegraaf.

Wilders verwacht woensdag een zogenoemde gordijnbonus van minstens vier zetels. De gordijnbonus slaat op kiezers die tijdens peilingen uit schaamte aangeven bijvoorbeeld op de VVD te stemmen maar in het stemhokje toch voor de PVV gaan.

In de meest recente Politieke Barometer van Ipsos Synovate van afgelopen zaterdag stonden de VVD en de PvdA beiden op 35 zetels. Aangezien veel PVV-kiezers bij de VVD vandaan komen, zou de gordijnbonus er volgens Wilders voor kunnen zorgen dat de partij van Samsom als winnaar uit de stembus komt. In 2010 zorgde de 'gordijnbonus' ook voor meer zetels voor de partij van Wilders dan eerder in peilingen voorspeld.

In de Politieke Barometer stond de PVV zaterdag nog op negentien zetels. "Ik denk oprecht dat het er 24, 25 kunnen worden", aldus Wilders.

De PVV-leider stelt het overigens zorgwekkend te vinden als Samsom premier van Nederland wordt. "Ik las dat hij tien keer gearresteerd is. Ik weet niet of dat nou is wat we in het Torentje moeten hebben."

Actrice Liza Sips bang voor mannen

Liza Sips vreest voor haar mannelijke concurrenten in de finale van Sterren Springen. De 22-jarige actrice is de enige vrouw die zaterdag deelneemt aan de finale van het schoonspringprogramma van SBS.

"Mijn trainster zei dat vrouwen vier jaar langer moeten trainen om op een gelijk niveau te komen", zegt ze maandag in De Telegraaf. Toch ziet Sips een kans, want 'vrouwen letten meer op de details en kunnen netter springen'.

De actrice neemt het op tegen Jody Bernal, Ralf Mackenbach, Yuri van Gelder, Dirk Taat en Raynor Arkenbout.

Alles kan kwijt in The War Z

Komende herfst komt The War Z uit en in deze zombieshooter kunnen spelers ook verschillende voorwerpen kopen voor echt geld. Alleen als jouw personage sterft raakt hij alles kwijt, ook de voorwerpen die je gekocht hebt.

De ontwikkelaars hebben dit voor lange tijd met elkaar besproken en kwamen tot de conclusie dat dit een goede manier was om spelers in het spel beter te laten opletten. En daarnaast zorgt het er voor dat spelers ook niet teveel geld in het spel pompen en alle voorwerpen in het spel gaan zoeken.

Darksiders 2 krijgt PS3-patch

De PS3-versie van Darksiders 2 heeft een kleine patch gekregen die enkele problemen in verschillende queesten moet oplossen. Of de Xbox 360-versie ook een patch zal gaan krijgen is niet bekendgemaakt. De pc-versie heeft vorige week nog een patch gekregen.

Hier onder kun je de patchnotes van de PS3-patch lezen die automatisch wordt gedownload als je de game opstart.

  • A few crashes in Blackstone, including at the 2nd lever and during the Lilith cut-scene.
  • A crash occurring when proceeding back to the Cauldron after completing it.
  • The Custodian falling through the bridge in the Foundry when back-tracking through the dungeon.
  • Spanish sub titles will be added to the North America version of Darksiders II.
  • Players will be able to back up their save without having to use an online save
  • Various fixes for the custodian getting fixed in the Foundry and the Scar
  • Progression blocker with the Chancellor, reported after crashing or doing the Crucible before going to the land of the dead.
  • Turning in 3 Stones of resistance awards the player properly.
  • Improved general stability

C&C: Generals 2 krijgt toch singleplayer

Een poosje geleden is aangegeven dat Command & Conquer: Generals 2 geen singleplayer zou krijgen. Nu komt er toch een singleplayer want EA-baas Frank Gibeau weet dat spelers dit willen.

Gibeau geeft aan dat dit het mooie is van 'Free-to-Play', ze hoeven minder te ontwikkelen waardoor er meer tijd over blijft als ze dus iets extra's moeten doen, zoals de singleplayer nu. De ontwikkelaars zullen goed gaan luisteren naar wat de gemeenschap wil met de game. Als er genoeg mensen zijn die iets willen zien in de game dan zal de ontwikkelaar kijken wat er mogelijk is.

Command & Conquer: Generals 2 moet in 2013 uitkomen.

Hond kroonprins gewond bij jacht

De trouwe viervoeter van kroonprins Willem-Alexander is ernstig gewond geraakt bij een jachtpartij langs de Dinkel. De vriendelijke schobbejak is met spoed ondergebracht in een dierenziekenhuis in De Lutte.

Gezelschap rond de goedlachse kroonprins heeft graag een eend op tafel en is beoefenaar van deze 'sport'. Tijdens het achterna jagen van nietsvermoedende eenden sloeg de zwarte labrador over de kop en raakte levensgevaarlijk gewond.

Het bezoek van de kroonprins aan zijn hond ging aan het Twentste dorp vrijwel ongemerkt voorbij, ondanks de gebruikelijke beveiliging. Hoe het nu met de overijverige hond gaat is onbekend.

Mediq schrapt banen door zuinige zorgverzekeraars

Uitbater van apotheken Mediq schrapt 134 banen bij haar divisie Apotheken Nederland. De reorganisatie moet vanaf 2015 jaarlijks negentien miljoen euro opleveren. Dat maakte Mediq maandag bekend.

Het bedrijf heeft last van de lage prijzen en kleinere marges op medicijnen als gevolg van beleid van zorgverzekeraars. Die vergoeden steeds vaker alleen nog de goedkopere medicijnen, waar lagere marges op zitten. "Deze omstandigheden leiden ertoe dat apotheken en groothandels zonder ingrijpende maatregelen niet langer op een financieel verantwoorde manier kunnen voortbestaan", aldus bestuursvoorzitter Marc van Gelder van Mediq in een commentaar.

Mediq stelt dat bij de helft van 225 apotheken maatregelen nodig zijn. De kern daarvan is dat de apotheken regionaal meer gaan samenwerken en dat er 134 arbeidsplaatsen komen te vervallen. Bijna de helft van het banenverlies komt voor rekening van het hoofdkantoor in Utrecht.

De reorganisatie levert kostenbesparingen op van tien miljoen euro in 2013, achttien miljoen euro in 2014 en vanaf 2015 jaarlijks negentien miljoen euro. De kosten voor de reorganisatie bedragen achttien miljoen euro.

Nintendo aan kop in Japan

Het Japanse bedrijf Enterbrain dat verkoopcijfers verzameld heeft bekendgemaakt dat in een periode van 30 juli tot 26 augustus Nintendo de meeste software heeft verkocht. Square Enix neemt een stevige tweede positie in.

In die periode heeft Nintendo zo'n 584.000 stuks verkocht van New Super Mario Bros. 2 en Square Enix heeft zo'n 557.000 stuks verkocht van Dragon Quest X. Bekijk hieronder een lijstje met de bedrijven die de meeste software hebben verkocht.

  • 01. Nintendo: 28.5%
  • 02. Square Enix: 26.0%
  • 03. Namco Bandai: 14.8%
  • 04. Pokemon: 5.3%
  • 05. Konami: 3.2%
  • 06. Capcom
  • 07. Atlus
  • 08. Spike Chunsoft
  • 09. Nihon Columbia
  • 10. Ubisoft

'Lamlendigheid zit deels in genen'

Genetische aanleg speelt een rol in het aantal uren dat jongeren televisie kijken, computerspelletjes spelen en internetten. Dat concludeert het VU Medisch Centrum in een onderzoek dat is gefinancierd door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, schrijft Metro maandag.

Bij jongens zouden de genen een grotere rol spelen dan bij meisjes. Bij hen kan het verschil van gedrag voor 35 procent worden toegeschreven aan de genen, bij meisjes zou dat negentien procent zijn. Voor de rest is het afhankelijk van de omgeving. De omstandigheden thuis en op school spelen dus minstens een net zo grote rol.

Een goede opvoeding is volgens de onderzoekers daarom belangrijk. Het zou een groot verschil maken als een ouder zijn kind motiveert om actief te zijn, maar dit moet wel op tijd gebeuren. Vanaf 16 jaar neemt de invloed van de omgeving en het thuisfront af. Daarna zouden kinderen sneller kunnen vervallen in het gedrag waar ze genetisch aanleg voor hebben.

De onderzoekers denken volgens de krant dat maatregelen zoals een tijdslimiet op televisie effectiever zijn dan voorlichting over het belang van beweging.

[US Open] S. Williams: "Dit is echt ongelofelijk"

Serena Williams was zeer verrast over haar overwinning (6-2 2-6 7-5) op de Wit-Russische Victoria Azarenka in de finale van de US Open. "Dit is echt on-ge-lo-fe-lijk. Ik ben zo blij", sprak ze het volle Arthur Ashe Stadion toe na afloop van de partij.

"Ik was mijn verliezerstoespraak al aan het voorbereiden tijdens de wedstrijd. Ze speelde zo goed", was het 30-jarige Amerikaanse servicekanon lovend over het spel van haar opponente. "Het is echt niet te bevatten dat ik nog heb kunnen winnen."

Bertens steekt Rus voorbij op wereldranglijst

Kiki Bertens is sinds maandag de hoogst geplaatste Nederlandse tennisster op de wereldranglijst. De 20-jarige Wateringse verruilt door het bereiken van de tweede ronde op de US Open de 74e voor de 66e plaats. Ze passeert Arantxa Rus, die op Flushing Meadows strandde in de eerste ronde. Rus levert twaalf plekken in en staat nu 73e.

Michaëlla Krajicek zakt weg uit de top honderd na haar nederlaag in de eerste ronde van het grandslamtoernooi. Ze bezet nu de 105e positie, waar ze voor de US Open 83e stond. Bibiane Schoofs (166) behoort ook nog tot de beste tweehonderd tennissters van de wereld.

In de top van het klassement is er slechts een kleine verschuiving. De Russin Maria Sharapova verdringt de Poolse Agnieszka Radwanska van de tweede plaats. Serena Williams blijft ondanks haar zege op de US Open de mondiale nummer vier, terwijl verliezend finaliste Victoria Azarenka de lijst nog steeds aanvoert.


Bertens steekt Rus voorbij op wereldranglijst (Foto: Novum)

De geheime personages van Tekken Tag Tournament 2

Gamers die wat zich wat dieper in het spel hebben gegooid van Tekken Tag Tournament 2 hebben bewijs gevonden dat er zes extra personages in het spel zitten. In Tekken-games zitten wel vaker verborgen personages die speelbaar zijn na bepaalde condities te behalen.

Naast de code op de schijf heeft bedenker Katsuhiro Harada al eerder hints gegeven naar dat ze niet volledig eerlijk waren of alle speelbare personages. Daarnaast is Harade grote tegenstander van DLC-personages. Hieronder zie je afbeeldingen van de extra personages: Miharu Hirano, Doctor Boskonovitch, Slim Bob; Sebastian, Violet en Unknown. De game komt aanstaande vrijdag uit voor PS3 en Xbox 360.

Tekken

[Upd] Weer treinen rond Schiphol na brandmelding

Van en naar Schiphol rijden maandagochtend geen treinen vanwege een brandmelding. Er zou rook zijn gezien in de spoortunnel onder de luchthaven, meldt de Verkeersinformatiedienst.

Het treinverkeer is rond 06.30 uur stilgelegd. De voorlopige verwachting is dat het rond 08.00 uur weer wordt opgestart.

Update 8:32 uur

Inmiddels meldt Prorail dat de Schipholtunnel weer is vrijgegeven. Een machinist meende rook in de tunnel te hebben gezien, maar dit bleek later te gaan om opwaaiend stof dat vanwege werkzaamheden eerder dit weekend in de tunnel geraakt was. 

Zware mishandeling in Amsterdam

In de nacht van 7 september zijn twee mannen in Amsterdam zo zwaar mishandeld dat beiden buiten bewustzijn raakten. De mishandeling vond plaats bij een straatroof aan de Ferdinand Bolstraat.

De mannen liepen na een avond stappen naar huis toen drie mannen ze belaagden en schopten en sloegen. Toen twee getuigen er iets van zeiden sloeg het drietal op de vlucht. De slachtoffers bleken inmiddels beroofd te zijn van hun waardevolle spullen en hielden meerdere kneuzingen aan het voorval over. Een van de slachtoffers heeft ook een hersenschudding.

De politie is op zoek naar de drie mannen die lichtgetint waren en een Noordafrikaans uiterlijk hadden. Twee van hen hadden kort zwart haar en waren rond de 1 meter 85 lang. Een derde kleinere man van 1 meter 75 had half lang haar. Ze waren in de leeftijd rond de 23 á 25 jaar. De politie vermoedt dat er meer getuigen zijn geweest en vraagt hen contact op te nemen met de politie via 0900-8844

Samsom: verschillen groter door 'rechts rotbeleid'

Twee jaar 'rechts rotbeleid' heeft het verschil tussen mensen vergroot. Dat zei PvdA-leider Diederik Samsom zondagavond op een verkiezingsbijeenkomst in Drachten. Hij doelde onder meer op de verschillen tussen autochtoon en allochtoon.

"VVD en CDA stonden toe hoe de brug tussen mensen werd weggeslagen. Samen gaan wij die brug herstellen", hield hij enkele honderden toehoorders voor.

Over de recessie zei hij dat oneliners niet voldoen om die te bestrijden. Ook zou het niet helpen anderen de schuld te geven, alleen maar te bezuinigen of te veel uit te geven. "Wij kunnen ons uit de recessie werken."

Onderwijs moet volgens hem weer op de eerste plaats komen. "Hoe erg de crisis ook wordt, onderwijs blijft prioriteit." Hij stelde dat onderwijs een rol speelt bij het oplossen bij tal van problemen.


Samsom: verschillen groter door 'rechts rotbeleid' (Foto: Novum)

FOK! wat een weer...Meer bewolking

Goedemorgen! Vergeleken met gisteren zal er vandaag duidelijk meer bewolking zijn. De kans op neerslag is niet zo heel groot vandaag, maar niet geheel uitgesloten. Dit hangt samen met de hoeveelheid bewolking en hoe hoog de temperatuur uiteindelijk gaat worden. Met name voor het oosten en zuiden kan dit van belang zijn.

Als eerste is er in het westen en noordwesten in de ochtend al meer bewolking. Een enkel spatje regen is daar ook niet geheel uitgesloten. Verder zal in het binnenland de zon eerst nog flink schijnen en neemt de bewolking pas later toe. Mocht dit vroeger gaan gebeuren, dan is de de kans op een regen- of onweersbui niet zo heel erg groot. Dan vallen de temperaturen iets lager uit. Blijft de zon een groot deel van de dag wél schijnen, dan zou er dus die bui kunnen ontstaan. Dat komt omdat dan nét die 1 of 2 graden extra behaald worden die nodig zijn om een bui te laten ontstaan.

Op de plekken die vanochtend al in de bewolking zitten zal de temperatuur schommelen tussen de 21 en 24 graden. De laagste temperaturen op de Wadden. Dan het binnenland, dat is een lastige kwestie; Bij veel zon halen ze daar 25 tot 28 graden. Mocht de bewolking eerder arriveren, dan zullen de temperaturen ook iets lager uitvallen. Ook de wind neemt wat toe vandaag. Langs de kust tot vrij krachtig of krachtig 5 tot 6 en in het binnenland tot kracht 4, een matige wind uit het zuidwesten.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

ZonHeerlijk weer om nabij het water te zijn. Stephan zat ook langs de kant.


Mapeditor Shootmania Storm krijgt trailer

Ubisoft heeft een trailer uitgebracht voor hun first-personshooter Shootmania Storm. In de video krijgen we te zien hoe de mapeditor van het spel werkt en hoe je daar de grootste battle arenas mee kunt maken.

Net als in alle andere Mania-titels is de usergenerated-content heel belangrijk in Shootmania Storm. Met de mapeditor kun je dan ook tot in de fijnste details speelvelden creëren en, zoals de trailer aangeeft, het spel naar een volgend niveau tillen.

Shootmania Storm draait momenteel in een gesloten bèta. Later dit jaar wordt de release verwacht op pc.

[US Open] S. Williams wint vierde titel

Serena Williams heeft in de nacht van zondag op maandag de US Open gewonnen. De Wimbledon-winnares en olympisch kampioene versloeg in een spannende eindstrijd de Wit-Russische nummer een van de wereld Victoria Azarenka in drie sets: 6-2, 2-6 en 7-5. Williams won de laatste vier games van de gelijkopgaande derde set.

De als vierde geplaatste Williams, tot deze finale 9-1 in onderlinge ontmoetingen tegen Azarenka, schoot uit de startblokken en stond al snel met 3-0 voor. Azarenka sputterde nog wel even tegen, maar de Amerikaanse, die uitstekend serveerde, trok de eerste set eenvoudig naar zich toe. Azarenka gaf zich echter niet gewonnen, en draaide in de tweede set de rollen om. Bijna kwam Williams nog van 2-0 achter naar 2-2, maar toen dat niet lukte liep Azarenka snel weg.

In de derde set waren de finalisten aan elkaar gewaagd. Azarenka brak de opslag van Williams in de derde game en leek vervolgens eenvoudig haar eigen service te behouden. Williams gaf zich echter niet gewonnen en brak de Wit-Russische terug.

In de zevende game verloor Williams weer haar opslag. Azarenka werkte in de volgende game een breakpoint weg en opeens leek de Wit-Russische op weg naar de titel. Maar weer kwam Williams terug, en ze brak haar tegenstandster opnieuw: 5-5. Williams kwam op de opslag van Azarenka op matchpoint en verzilverde dat meteen. Het betekende de vierde keer dat ze de US Open op haar naam schreef.


Serena Williams wint US Open (Foto: Novum)

Maak je eigen schoenen in NBA 2K13

Het basketbalspel NBA 2K13 gaat een speciale feature krijgen. Je hebt als speler namelijk niet alleen de mogelijkheid om je eigen schoenen te creëren in het spel, maar 2K Games biedt ook via een samenwerking met Nike de gemaakte schoenen echt aan.

In het spel kun je tot in de kleinste details de schoenen van je speler creëren. De schoeneditor maakt het mogelijk om tot 45 lagen in je design aan te brengen. Door je creatie aan te bieden in de NikeID community kun je het door jou gemaakte schoendesign ook echt laten maken en naar je laten opsturen.

NBA 2K13 komt 5 oktober uit op Xbox 360, PlayStation 3, PlayStation Portable, Wii en pc. Later in het jaar volgt nog een release op Wii U.

Zonder jou

Ik kan u dus helaas niet trakteren op een doorwrocht stuk over martelen, politiek, Duitsland of wat dan ook, gezien mijn hoofd al dagen staat naar één ding: mijn eigen spullen. Want ziet u: ik ben er zo ééntje die nooit wat weggooit en heel veel (vaak emotionele) waarde hecht aan vrij waardeloze spullen. Ik schreef er jaren eerder al over en nu kom ik dezelfde persoon weer tegen in al die verhuisdozen: mezelf, mijn leven, mijn herinneringen.  

Uitspraak in zaak 10-jarige Jennefer

De rechter doet maandag uitspraak in de zaak Jennefer van Oostende uit Rotterdam. Het 10-jarige meisje werd vorig jaar oktober om het leven werd gebracht door de ex-vriend van haar zus. Daarvoor stond 2 weken geleden de 26-jarige Anthony K. terecht.

Hij zou het meisje eerst hebben verkracht en om die daad te verhullen heeft hij haar daarna gedood. Daarom acht het Openbaar Ministerie (OM) gekwalificeerde doodslag bewezen.

K. zei tijdens behandeling van de zaak wel verantwoordelijk te zijn voor haar dood, maar niet voor het misbruik. Hij ontkende haar te hebben verkracht.

Uitspraak in zaak 10-jarige Jennefer
Uitspraak in zaak 10-jarige Jennefer (Foto: ANP)

Motoragent Obama-escorte komt om het leven

Een motoragent uit Florida die meereed in de motorescorte van president Barack Obama is zondag om het leven gekomen toen hij werd aangereden door een ander voertuig. Dat heeft een woordvoerder van het Jupiter Police Department laten weten. De stoet kwam bij een conventie van de Democraten in Palm Beach vandaan, waar Obama zijn aanhangers had toegesproken.

Het ongeluk gebeurde toen de agent voor de colonne was uitgereden om een weg af te zetten. Bij die actie werd hij van zijn motor gereden. De agent werd nog naar het ziekenhuis gebracht, maar daar kon zijn leven niet worden gered.

Presidentiële motorescortes zorgen vaak voor gevaarlijke verkeerssituaties in de Verenigde Staten. In Dallas overleed in 2008 ook een motoragent toen deze met hoge snelheid op een stoeprand knalde. De agent reed in een colonne die de toenmalige presidentskandidate Hillary Clinton begeleidde.

Serena Williams wint vrouwentoernooi US Open

Serena Williams heeft zondag op overtuigende wijze het grandslamtoernooi de US Open op haar naam geschreven. In de finale op Flushing Meadows was de Amerikaanse olympisch kampioene in 3 sets te sterk voor de Wit-Russische Victoria Azarenka, de nummer 1 van de wereld. De setstanden waren 6-2 2-6 7-5.

Beide tennissters maakten er een aantrekkelijke partij van in het Arthur Ashe Stadion in New York. De 30-jarige Williams trok furieus van start en brak Azarenka al in de tweede game van de partij. Daarna brak ze de nummer 1 van de plaatsingslijst nog een keer, waarna ze de eerste set binnensleepte.

De tweede set vertoonde echter een compleet ander beeld. Daarin brak de Wit-Russische tweemaal door de opslag van het Amerikaanse servicekanon en trok zo de stand gelijk. De derde set ging gelijk op totdat Azarenka op 3-3 een break plaatste. Williams brak op 5-4 echter terug. Daarna serveerde ze zich naar een voorsprong in de derde set, die ze uiteindelijk verzilverde door Azarenka nogmaals te breken.

Het is voor de 30-jarige Amerikaanse de vierde toernooiwinst van de US Open uit haar carrière. In totaal heeft de Amerikaanse nu 15 grandslamtitels op haar naam staan. De finale was een dag uitgesteld vanwege het slechte weer dat het toernooi teisterde.

Serena Williams wint vrouwentoernooi US Open
Serena Williams wint vrouwentoernooi US Open (Foto: ANP)

Elvis-bijbel brengt tienduizenden euro's op

Een bijbel die ooit eigendom was van de overleden muzieklegende Elvis Presley heeft bij een veiling in Cheshire, in het noorden van Engeland, bijna 74.000 euro opgebracht. Dat liet het Britse veilinghuis Omega Auctions weten. In de bijbel staan handgeschreven aantekeningen en overpeinzingen van The King.

Het religieuze boek, dat Elvis kreeg op zijn eerste Kerstmis op Graceland in 1957, werd gekocht door een Amerikaan die in Groot-Brittannië woont. Vooraf werd geschat dat het boek zo'n 30.000 euro op zou brengen. The King gebruikte de bijbel tot zijn dood op 16 augustus 1977.

Ongewassen ondergoed dat Elvis droeg onder zijn witte jumpsuit tijdens een optreden in 1977, werd verrassend genoeg niet verkocht. De laagste verkoopprijs was vooraf gezet op 8.750 euro, maar er werd niet meer geboden dan 6.260 euro. Het totaal aan geveilde Elvis-artikelen leverde uiteindelijk dik 125.000 euro op.

Somalische piraten horen strafeis

Negen Somalische verdachten van piraterij horen maandag tot welke straffen het Openbaar Ministerie (OM) hen veroordeeld wil zien. De aanklagers in Rotterdam verdenken hen van het kapen van een Iraans vissersschip voor de kust van Somalië en van het beschieten van de Nederlandse marinemensen die de vissersboot wilden controleren. Bij die controle bleken 16 vissers al vier maanden gegijzeld te zijn door de Somaliërs aldus het OM.

Personeel van het Nederlandse marinefregat Hr. Ms. Tromp betrapte de vermeende piraten vorig voorjaar bij de gijzeling. De marine pakte 16 Somaliërs op, maar moest er later zeven laten gaan wegens gebrek aan bewijs. Negen anderen zijn naar Nederland overgebracht om bij de rechtbank in Rotterdam terecht te staan. Aan boord van het vissersschip vond de marine automatische wapens en draagbare raketwerpers.

Het is de derde rechtszaak in Nederland tegen verdachte zeerovers uit Somalië.  Eerder werd een groep mannen veroordeeld die in 2009 een Antilliaans koopvaardijschip hadden aangevallen en een groep die in 2010 het Zuid-Afrikaanse zeiljacht Choizil kaapte. In de eerste zaak legde de rechter straffen op van vijf jaar cel, in de tweede zaak gevangenisstraffen tot zeven jaar.

Somalische verdachten horen strafeis
Somalische verdachten horen strafeis (Foto: ANP)

Abu Sayyaf dreigt met aanvallen in Syrië

Een Jordaanse extremistische beweging is van plan 'dodelijke aanvallen' uit te voeren in Syrië, met als doel het verjagen van president Bashar Assad. Dat heeft de leider van de militante beweging, Mohammed al-Shalabi, gezegd.

Volgens Al-Shalabi, beter bekend onder de naam Abu Sayyaf, zijn de aanvallen een vergelding voor de misdaden begaan tegen de soennitische meerderheid in Syrië door de alawitische minderheid waar ook Assad toe behoort. Al-Shalabi deed zijn uitspraak zondag tijdens een protest bij het kantoor van de Jordaanse premier. "Onze strijders komen jou halen", zei Al-Shalabi tegen Assad.

Strijders van Al-Shalabi's beweging hebben de afgelopen tien jaar gevochten tegen westerse troepen in Irak en Afghanistan. De beweging wordt verdacht van de moord op de Amerikaanse hulpverlener Laurence Foley in 2002. Foley werd bij zijn huis in de Jordaanse hoofdstad Amman vermoord.

Al-Shalabi werd zelf in 2004 veroordeeld wegens het beramen van aanvallen op Jordaanse luchtbases. Hij heeft zijn straf echter uitgezeten en is vorig jaar vrijgelaten.

Hollande: minder groei in 2013

De Franse economie gaat niet alleen dit jaar maar ook in 2013 minder groeien dan eerder werd voorspeld. Dat heeft de Franse president François Hollande zondag gezegd.

In een interview op de Franse tv-zender TF1 zei Hollande dat het Franse bruto nationaal product dit jaar amper zal groeien. Voor volgend jaar had de regering van Hollande een economische groei van 1,2 procent voorspeld, maar dat stelde de president zondag bij naar 0,8 procent.

Hollande zei tevens een controversieel plan voor een belastingverhoging voor de rijken door te willen zetten. De president wil de inkomstenbelasting voor de allerrijksten in Frankrijk verhogen naar 75 procent.

Afghanen nemen beruchte gevangenis over

Afghanistan neemt maandag het gezag over een van de meest beruchte gevangenissen in het land over van de Verenigde Staten. Ongeveer 3000 terreurverdachten zitten gevangen in het complex bij de militaire basis Bagram, ten noorden van de hoofdstad Kabul.

In 2002 sloegen Amerikaanse militairen in Bagram twee gedetineerden dood. Begin dit jaar werden er korans van gevangenen verbrand, wat leidde tot dodelijke wraakacties tegen Amerikanen in Afghanistan. Wegens de behandeling van gevangenen wordt Bagram wel het Afghaanse Guantanamo Bay genoemd, naar het omstreden Amerikaanse kamp voor terreurverdachten in Cuba.

Wat de overdracht betekent voor de mensen die nu in Bagram gevangen zitten, is nog niet duidelijk.

De Amerikanen willen in de toekomst meer gevangenissen overdragen aan de Afghaanse autoriteiten. De VS en NAVO willen zich uiterlijk 2014 terugtrekken uit Afghanistan. In 2001 viel het Westen het land binnen op jacht naar Osama bin Laden en om de Talibanregering af te zetten.

Afghanen nemen beruchte gevangenis over
Afghanen nemen beruchte gevangenis over (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.