"Samsom premier door gordijnbonus PVV"

Kiesgerechtigden die niet durven toe te geven dat ze op de PVV stemmen, kunnen PvdA-leider Diederik Samsom mogelijk premier van Nederland maken. Dat zegt PVV-leider Geert Wilders maandag in De Telegraaf.

Wilders verwacht woensdag een zogenoemde gordijnbonus van minstens vier zetels. De gordijnbonus slaat op kiezers die tijdens peilingen uit schaamte aangeven bijvoorbeeld op de VVD te stemmen maar in het stemhokje toch voor de PVV gaan.

In de meest recente Politieke Barometer van Ipsos Synovate van afgelopen zaterdag stonden de VVD en de PvdA beiden op 35 zetels. Aangezien veel PVV-kiezers bij de VVD vandaan komen, zou de gordijnbonus er volgens Wilders voor kunnen zorgen dat de partij van Samsom als winnaar uit de stembus komt. In 2010 zorgde de 'gordijnbonus' ook voor meer zetels voor de partij van Wilders dan eerder in peilingen voorspeld.

In de Politieke Barometer stond de PVV zaterdag nog op negentien zetels. "Ik denk oprecht dat het er 24, 25 kunnen worden", aldus Wilders.

De PVV-leider stelt het overigens zorgwekkend te vinden als Samsom premier van Nederland wordt. "Ik las dat hij tien keer gearresteerd is. Ik weet niet of dat nou is wat we in het Torentje moeten hebben."