'A13 Rotterdam viezer door 100km/h'

Volgens de Rotterdamse afdeling van GroenLinks is de luchtvervuiling rond de A13 'alarmerend' gestegen sinds de snelheidsverhoging van 80 naar 100 kilometer per uur. In de gemeenteraad komt een spoeddebat over de kwestie.

De stikstofdioxode-uitstoot ligt volgens de partij een kwart hoger dan vóór de verhoging van de maximumsnelheid op 2 juli. Fractievoorzitter Arno Bonte spreekt van 'een regelrechte bedreiging voor de gezondheid van omwonenden'. Een meerderheid van de gemeenteraad toonde zich vorig jaar tegenstander van de snelheidsverhoging.

Volgens de metingen van GroenLinks was de concentratie stikstofdioxide langs de weg in juni gemiddeld 59 microgram per kubieke meter, en in augustus 75 microgram. De Europese gezondheidsnorm is 60 microgram. De verlaging van de maximumsnelheid naar 80 kilometer per uur leverde in 2003 een verlaging van de concentratie op van dertig procent, stelt GroenLinks.

De provincie Zuid-Holland maakte in maart al melding van de verslechtering van de luchtkwaliteit in de regio. De EU kan bij overschrijding van de gezondheidsnorm een bouwstop opleggen.