FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 11 september 2012

Rutte wil niet bezuinigen op veiligheid

VVD-lijsttrekker Mark Rutte wil de komende kabinetsperiode niet bezuinigen op veiligheid. Dat zei hij dinsdagavond tijdens het slotdebat van de NOS.

Rutte deed geen verkiezingsbeloftes, wel wil hij een afspraak maken met de andere partijen om midden in de economische crisis niet te bezuinigen veiligheid. Hij zei het te betreuren dat veel partijen dat wel doen, zoals de PVV.

PVV-leider Geert Wilders sprak dat meteen tegen. Het is een 'leugentje' van Rutte, zei hij. De PVV 'schuift' weliswaar 'wat in de efficiency', maar niet in de veiligheid, bezwoer Wilders. Hij wees erop dat zijn partij strenger wil straffen dan de VVD. "Als het gaat om veiligheid doet u minder dan mijn partij."

Diederik Samsom (PvdA) zei dat hij zich de komende kabinetsperiode hard wil maken voor duurzame energie. Al voegde hij er meteen aan toe dat hij geen garanties kan geven. Nederland is een coalitieland, dus uiteindelijk moeten partijen compromissen sluiten, betoogde hij.

Aan het eind van het debat vlogen Rutte en Wilders elkaar nog in de haren over het overleg in het Catshuis. De reden dat er woensdag verkiezingen zijn, is omdat Rutte in het Catshuis 'als een gek' vasthield aan de Brusselse begrotingseisen. Als de premier dat niet had gedaan, had het kabinet nog bestaan.

Rutte is er als 'enige' verantwoordelijk voor als de 'partij van de arabieren' woensdag de grootste wordt, zei Wilders, daarmee doelend op de PvdA. Rutte nam daar meteen afstand van. "Dat is ongepast." Wilders is juist weggelopen, nadat er een akkoord lag, zei hij. CDA-lijsttrekker Sybrand Buma viel Rutte bij.

De premier betoogde opnieuw dat een stem op Wilders een stem op de PvdA is. Eerder had Wilders betoogd dat een stem op SP-leider Emile Roemer een stem op Samsom is. De PvdA-leider reageerde laconiek. "Een stem op de heer Samsom is een stem op de heer Samsom."

Overvaller vrijgesproken na fout OM

De rechtbank in Breda heeft dinsdag een overvaller vrijgesproken omdat het Openbaar Ministerie (OM) de man voor het verkeerde feit vervolgde. De rechter oordeelde dat op 18 maart bij een woning aan de Amethistdijk in Roosendaal sprake was van een voltooide overval, terwijl justitie hem alleen voor een poging daartoe vervolgde.

De drie daders, van wie er twee wisten te ontkomen, namen destijds 71.000 euro mee en zakken vol marihuana. Ze lieten de buit in de buurt van het huis achter. De bewoner van het huis werd destijds met een honkbalknuppel tegen de grond geslagen en kreeg een pistool tegen zijn hoofd geduwd.

Rechter spreekt man vrij na fout OM
Rechter spreekt man vrij na fout OM (Foto: ANP)

ESA overweegt bemande ruimtevluchten met China

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA bestudeert de mogelijkheid om met China samen te werken aan bemande ruimtemissies. Die moeten aan het einde van het decennium plaats gaan vinden.

Sommige Europese astronauten zitten al op Chinese les om zich op gezamenlijke missies voor te bereiden, zei Thomas Reiter, ESA's hoofd van bemande ruimtevaart, dinsdag.

ESA wil stoelen reserveren in Chinese ruimtevaartuigen, zoals de organisatie al eerder deed in Rusland en de Verenigde Staten. De Europese ruimtevaartorganisatie beschikt zelf niet over dit soort ruimtevaartuigen.

Reiter zei voorts dat ESA hoopt dat de bezwaren van de VS kunnen worden weggenomen, zodat China kan deelnemen aan het internationale ruimtestation ISS.

Samsom houdt afstand van Roemer

PvdA-leider Diederik Samsom blijft weigeren zich vast te leggen op samenwerking met de SP. Dat bleek dinsdagavond tijdens het slotdebat bij de NOS. SP-leider Emile Roemer zocht toenadering tot Samsom, maar die benadrukte vooral de verschillen met de SP.

Roemer schilderde de PvdA af als een 'SP light', en stelde dat de twee partijen na de verkiezingen moeten gaan samenwerken. De PvdA moet niet in zee gaan met de 'rechtse heren', zei Roemer. "Sociaal beleid uitvoeren zonder de SP gaat u niet lukken", hield hij Samsom voor. Roemer bepleitte een verbond tussen PvdA, SP en de vakbonden, en zei te vrezen voor een paars kabinet.

De PvdA-leider hield afstand en benadrukte de verschillen tussen PvdA en SP op het gebied van arbeidsmarktbeleid. De PvdA neemt maatregelen die de SP niet aandurft, zei Samsom. Zo wil de PvdA de werkgever verantwoordelijk maken voor de eerste zes maanden van de ww, zodat die er een belang bij heeft dat een ontslagen werknemer snel weer aan het werk komt.

Roemer zei zulke maatregelen wel aan te durven, maar ze simpelweg niet goed te vinden. Roemer en Samsom kibbelden verder over maatregelen rondom de verhoging van de AOW-leeftijd en de uitkering voor jonge gehandicapten.

Samsom herhaalde dat SP en GroenLinks het dichtst bij de PvdA staan, en dat de VVD heel ver weg staat. "Ik werk graag met u samen, maar de kiezer gaat er nu eerst over", zei Samsom tegen Roemer. "Een zekerheid hebben we, zeg ik met pijn in het hart: u en ik halen samen geen 76 zetels."


Samsom houdt afstand van Roemer (Foto: Novum)

Nieuwe verdachte overval Brinks' in beeld

De politie heeft een nieuwe verdachte op het oog van de gewelddadige overval op geldtransportbedrijf Brinks' in Amsterdam vorig jaar. Het gaat om de 34-jarige Ali Agharbiou. Hij heeft vanwege de verdenking een plek op de nationale opsporingslijst gekregen, bleek dinsdagavond in het televisieprogramma Opsporing Verzocht.

De overvallers drongen het pand in juni 2011 binnen en maakten zo'n twaalf miljoen euro buit. De vermoedelijk zes criminelen gebruikten daarbij explosieven. Tijdens hun vlucht schoten ze met automatische wapens op de politie. Een vluchtwagen ging op de A2 in vlammen op, waarbij zeker de helft van de buit verbrandde.

Het is niet duidelijk welke rol de in Brussel geboren Agharbiou bij de roof heeft gespeeld, maar volgens de politie was hij erbij betrokken. De politie wil daarom weten waar Agharbiou, die volgens de politie gewapend en gewelddadig is, nu is of waar hij de afgelopen tijd is gezien. Mogelijk zit hij in Marokko ondergedoken.

Terraria verschijnt volgend jaar op consoles

Terraria zal begin volgend jaar op Xbox Live Arcade en PlayStation Network verschijnen en wordt uitgegeven door 505 Games. Dat heeft ontwikkelaar Re-Logic games vandaag bekendgemaakt. Ook de verkoopcijfers van de indie-RPG zijn onthuld. Terraria is op pc maar liefst 1,6 miljoen keer verkocht. 

"I can't say how excited I am to finally have Terraria come to Xbox 360 and PlayStation 3",  zegt Andrew Spinks, het brein achter de indiehit. "To see it come so far is a complete shock, especially after such humble beginnings. It's always been my dream to have as many people as possible know and enjoy Terraria as much as I have, and this is another big step in that direction."

De port naar consoles zal overigens verzorgd worden door de Nederlandse ontwikkelaar Engine Software. Een exacte releasedatum is nog niet bekend.

Bojan: "Barça behandelde Ibra niet goed"

Bojan Krkic vindt dat FC Barcelona de mist in is gegaan met Zlatan Ibrahimovic. De Zweedse topspits kon niet aarden bij Barça, volgens Bojan de schuld van de leiding.

Bojan, die na een jaar bij AS Roma inmiddels bij AC Milan speelt, maar Ibrahimovic meemaakte in Catalonië, vertelt in gesprek met La Gazzetta dello Sport wat hij vindt van het mislukte Spaanse avontuur van de Zweedse spits. "Ik denk dat Ibrahimovic een andere ontvangst verdiende bij Barcelona. Hij is een grote speler met een groot hart."

Toch vindt hij Pep Guardiola, die vaak overhoop lag met Zlatan, de beste coach ter wereld. Ook Frank Rijkaard krijgt lof. "Door alles wat hij heeft gewonnen is Pep Guardiola waarschijnlijk de beste coach van de wereld. Frank Rijkaard had volledig vertrouwen in mij. Het was een moeilijk jaar toen hij wegging, maar hij is een grote persoonlijkheid. Ik had een band met hem die ik met niemand anders heb gehad."

Bojan, achterneef van zijn oud-ploeggenoot Lionel Messi, gaf nog wel een klein verwijt aan de beste speler ter wereld. "We hebben een normale relatie, maar sinds ik hier ben heeft Lionel me nog niet gebeld."

Uitslag Hongarije - Nederland

Het Nederlands elftal heeft ook zijn tweede duel in de WK-kwalificatie weten te winnen. In Boedapest werd het 1-4 voor Oranje.

Nog voor de wedstrijd begon kreeg Oranje al een tegenslag te verwerpen. Arjen Robben was in de warming-up geblesseerd geraakt en moest worden vervangen door Jeremain Lens. Toen de wedstrijd eenmaal begonnen was kende het Nederlands elftal een droomstart. Lens scoorde al na drie minuten met een kopbal uit een voorzet van Luciano Narsingh. Lang kon Nederland echter niet van de voorsprong genieten. Een paar minuten later veroorzaakte Jordy Clasie een penalty die door Balázs Dzsudzsák werd benut. 

Na de gelijkmaker nam Oranje weer het heft in handen en al na negentien minuten kwam het weer op voorsprong. Bruno Martins Indi scoorde zijn eerste interlandgoal door raak te koppen uit een vrije trap van Wesley Sneijder. Nederland ging daarna op jacht naar de 3-1, maar in de rest van de eerste helft hadden onder andere Sneijder, Clasie en Lens minder succes. Na rust ging Oranje met Klaas-Jan Huntelaar, die was ingevallen voor de geblesseerde Robin van Persie, verder op dezelfde weg. Nu viel de 3-1 wel snel. Elek kopte de bal recht voor de voeten van Lens die vervolgens raakschoot.

Daarna was de wedstrijd beslist, maar kregen de Hongaren nog een goede kans via Priskin. Stekelenburg redde echter knap. Vervolgens was Sneijder dicht bij de 1-4, maar zijn schot belandde op de lat. Een kwartier voor het tijd was het wel raak. Uit een snelle vrije trap bepaalde Huntelaar de eindstand op 1-4.


Ron Vlaar in duel met Zsolt Korcsmar (Foto: Pro Shots)

Hongarije

1 - 4

Nederland

 7' Dzsudzsák(pen)    3' Lens 
 19' Martins Indi 
 53' Lens 
 74' Huntelaar 
 
 Gele kaart: Korcsmar, Juhasz, Dzsudzsák, (Hongarije), Clasie, Maher, (Nederland)
 
Stadion: Ferenc Puskás Stadion
Toeschouwers: 22.000
Arbiter: Proenca (Por)
 
Opstelling:   Opstelling:
Bodgan
Juhász
Vanczak
Liptak
Elek (Gyurcsó/61)
Dzsudzsak
Varga
Koman (Hajnal/46)
Korcsmar
Priskin
Gera (Németh/81)
  Stekelenburg
Van Rhijn
Vlaar
Martins Indi (Mathijssen/64)
Willems
Strootman (Maher/78)
Clasie
Sneijder
Narsingh
Van Persie (Huntelaar/46)
Lens

Resident Evil 6 krijgt extra multiplayermodus

Capcom heeft aangekondigd dat er exclusieve dag één downloadable content komt voor Resident Evil 6 op Xbox 360. Deze extra multiplayercontent zal bestaan uit drie nieuwe gameplaymodi, namelijk Survivors, Predator en Siege.

In de Survivorsmodus respawnen spelers als vijanden als ze zijn gedood of mensen aanvallen. Na het doden van twee personages kunnen spelers weer respawnen als een mens, en de laatste persoon of het overgebleven team wint.

Ook is er een Predatormodus, waarin één speler de rol van de Ustanak, een angstaanjagende B.O.W., heeft die andere spelers moeten proberen te doden. Spelers zullen moeten proberen om de Ustanak te doden voordat de tijd om is of op zijn minst te overleven tot het einde van de sessie.

Als laatste is er nog de Siegemodus, hierin heb je twee teams en één niet-speelbaar personage. Het ene team zal worden belast met het beschermen van de npc terwijl het andere team zal proberen om deze te doden. Als de npc nog in leven is wanneer het spel eindigt is dat team de winnaar.

Alle drie de modi ondersteunen maximaal zes spelers en worden gespeeld met behulp van de mercenariesmode-maps. Ook wordt de stat-trackingservice op ResidentEvil.net ondersteund die Capcom vorige maand aankondigde.

Harde aanvaring Rutte en Wilders op slotdebat

PVV-leider Geert Wilders en premier Mark Rutte (VVD) zijn hard met elkaar in aanvaring gekomen over de eurocrisis. Tijdens een directe confrontatie tijdens het slotdebat van de NOS vlogen de verwijten dinsdagavond over en weer.

Volgens Wilders heeft Rutte de 'visie van een struisvogel, de ruggengraat van een mossel en de betrouwbaarheid van een pinokkio'. De garantie van de premier dat Griekenland geen geld meer krijgt, is nog een dag geldig, voorspelde Wilders. Daarna zal Rutte weer cheques tekenen, zei hij.

Rutte antwoordde dat Wilders juist spelletjes speelt met het spaargeld van Nederlanders met zijn pleidooi om uit de Europese Unie te stappen en de euro weer in te wisselen voor de gulden. "Het is schadelijk wat u doet." De VVD-lijsttrekker zette Wilders neer als wegloper, die eerder wegliep uit de VVD, het Catshuis en nu de EU wil verlaten. "Ik hoop van harte dat u het einde van het debat nog meemaakt."

Wilders probeerde Rutte te verleiden tot een deal waarbij het kabinet geld dat is bestemd voor het noodfonds voor de euro ESM niet overmaakt, maar stort in de Nederlandse pensioenfondsen. Dan worden ouderen niet gekort op hun oudedagvoorziening. Ook dat veegde Rutte van tafel. Dan zouden heel veel pensioenfondsen juist in de problemen komen, omdat zij veel geld hebben belegd in zuidelijke eurolanden.

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma daagde zijn PvdA-collega Diederik Samsom uit te kiezen voor de Franse lijn, waarbij het niet zo nauw wordt genomen met de begrotingsdiscipline, of voor de strenge lijn van CDA-minister Jan Kees de Jager en landen als Duitsland.

Samsom, die onlangs een telefoongesprek voerde met de Franse president François Hollande, noemde het een misvatting dat Nederland zou moeten kiezen tussen Parijs of Berlijn. "We moeten samenwerken en geen landen tegen elkaar uitspelen." Bovendien houdt Hollande zich aan de Europese begrotingsnorm van drie procent, voegde Samsom eraan toe. Ook verhoogt Hollande de belastingen relatief weinig, zei Samsom.

Blessures Robben en Van Persie

Het Nederlands elftal heeft rond de wedstrijd tegen Hongarije twee zware klappen te verwerken gekregen. Voor het duel haakte Arjen Robben af, terwijl in de rust Robin van Persie gewisseld moest worden met een blessure.

Robben ging voor het duel de kleedkamer in met een liesblessure en werd vervangen door Jeremain Lens. Van Persie haalde de pauze met een dijbeenblessure. Hij werd vervangen door Klaas-Jan Huntelaar.

Alles is Familie heeft filmposter

Vanaf vandaag is de filmposter van Alles is Familie te zien. Het komische drama is gemaakt door Kim van Kooten en Joram Lürsen. Zij maakten samen ook de film Alles is Liefde.

In Alles is Familie is iedereen binnen de familie De Roover op een punt in zijn leven beland waarin het maken van cruciale keuzes onvermijdelijk is. Zo wil Winnie (Carice van Houten) een baby, haar man Rutmer (Thijs Römer) wil dichter bij zijn gevoel komen, zijn broer Charlie (Benja Bruijning) wil vooral geen verantwoordelijkheid en hun zwager Dick wil zijn overleden vrouw terug. Pater familias Arend wil gelukkig zijn. En zijn vrouw Jeanette wil dat iemand haar wil.

Filmposter Alles is Familie 

Alles is Familie is in de bioscopen te zien vanaf 22 november.

'Taliban halen 400 miljoen op'

De extremistische Taliban hebben vorig jaar uit diverse bronnen 400 miljoen dollar (311 miljoen euro) aan inkomsten bij elkaar gesprokkeld. Het geld is onder meer afkomstig van donaties, belastingen uit de lokale economie en afpersing van drugsdealers, mobiele telefoonoperators en hulpprojecten, blijkt uit een dinsdag gepubliceerd VN-rapport over de militante islamistische groep.

Volgens het rapport aan de VN-Veiligheidsraad bereikte ongeveer 275 miljoen dollar van de inkomsten de leiders van de Taliban, terwijl de rest op lokaal niveau werd verzameld, uitgegeven en verduisterd.

De VN-rapporteurs waarschuwden tegen de algemene gedachte dat de belangrijkste bron van inkomsten van de Taliban uit de papaverteelt komt.

Rapport: Taliban halen 400 miljoen op
Rapport: Taliban halen 400 miljoen op (Foto: ANP)

Ontslag om 'Lifeguard Style'

Veertien lifeguards uit El Monte, Californië hadden niet genoeg 'style' om hun baan te behouden. Omdat ze de zomer afsloten met het maken van een parodie op het nummer Gangnam Style van de Zuid-Koreaanse rapper PSY, zijn ze door hun baas de laan uit gestuurd. 

In de video laten de lifeguards hun 'Lifeguard Style' zien. Ze smeren elkaar in met zonnebrandcrème en dansen in en om hun zwembad. Hun bazen zijn not amused. "De hele video vonden ze ongepast en walgelijk", aldus een van de lifeguards. De formele reden voor het ontslag van de badmeesters is 'het gebruiken van publieke middelen voor privégebruik', meldt VRT Nieuws.

De Amerikaanse zender ABC vreest voor de toekomst van de jonge badmeesters nu hun inkomen wegvalt. "Ze gebruiken het geld om hun studie en huur te betalen. Hun grootste vrees is nu hoe hun toekomst er uit gaat zien op de universiteit en later op de arbeidsmarkt."

Gelukkig voor de lifeguards krijgen ze veel steun van hun omgeving. Velen vinden de straf absurd hoog. Ook is er een Facebookgroep opgericht om de veertien lifeguards hun baan terug te laten krijgen. "Zelf dacht ik ook dat ze het op een korte schorsing zouden houden", zei Alexander Huerta, een van de ontslagen badmeesters. "We hebben dit gedaan om de zomer af te sluiten en om een mooie herinnering te bewaren aan onze tijd hier in het zwembad. Daar is toch niets mis mee?"


Lifeguard Style: Walgelijk of niet?

Al zeven doden door illegale alcohol Tsjechië

In Tsjechië hebben nu al zeven mensen het drinken van illegaal gestookte alcohol met de dood moeten bekopen. In het zelfgestookte goedje zit het uiterst giftige methanol. Zo'n 25 mensen liggen met vergiftigingsverschijnselen in het ziekenhuis. Een deel van hen is er zeer slecht aan toe.

Maandag werd melding gemaakt van de eerste drie doden in het oosten van het land. Daar kwamen dinsdag nog een man van 45, een man van 38, een vrouw van 28 en een vrouw van 21 bij.

De Tsjechische autoriteiten laten nu in het hele land restaurants, bars, drankwinkels en straatverkopers controleren om na te gaan waar de illegale alcohol vandaan komt.

In het weekeinde arresteerde de politie een 36-jarige man in verband met de vergiftigingen.

Geschorste Pozzato mag volgende week weer koersen

De straf voor Filippo Pozzato vanwege het overtreden van de dopingreglementen is met een sisser afgelopen. De 31-jarige wielrenner is dinsdag door het Italiaanse antidopingagentschap CONI voor drie maanden geschorst. Omdat het een schorsing met terugwerkende kracht betreft, die op 19 juni inging, mag Pozzato eind volgende week alweer koersen.

De aanklager van het CONI wilde Pozzato voor een jaar schorsen wegens zijn banden met de omstreden dopingarts Michele Ferrari. De tweevoudig ritwinnaar in de Tour de France gaf zijn samenwerking met Ferrari toe, maar stelde alleen van zijn trainingsprogramma's gebruikgemaakt te hebben.

Naast zijn schorsing moet Pozzato ook twaalfduizend euro betalen: een boete van tienduizend euro en de op hem verhaalde proceskosten van tweeduizend euro.

Mannen smokkelen aapjes in onderbroek

Drie mannen uit de Verenigde Arabische Emiraten zijn in New Delhi gearresteerd voor het smokkelen van een bedreigde diersoort. De smokkelwaar werd in de onderbroeken van twee van de drie mannen aangetroffen, aldus de BBC.

De heren waren onderweg van Bangkok naar Dubai toen zij tijdens een overstap aan een fouillering werden onderworpen. 'Is dat een aapje in zijn broek of is hij blij me te zien?', moet de douanier gedacht hebben. De flinke bobbels in het ondergoed van de verdachten, waren namelijk moeilijk te missen.

Bij nadere inspectie bleken er een aantal ‘slanke lori’s’ in vakken in hun onderbroeken verstopt te zijn. Een kleine apensoort die in delen van Azië voorkomt. Eén van de lori's zou bijna 18 centimeter groot zijn geweest. De diertjes hebben het verhaal overleefd, maar moeten nog wel even bijkomen.

Partijen: zorg moet helemaal anders!

Het lijkt dat de zorg na de verkiezingen hoe dan ook geheel gaat veranderen. Dat blijkt uit een analyse van de plannen met de zorg in partijprogramma's. FOK.nl vergeleek de programma's van de acht grootste partijen.

D66 is van plan om meer verantwoordelijkheid bij de burger neer te leggen. Zo moet er een persoonsgebondenbudget voor zorgkosten komen en zal de rolator uit het basispakket moeten. De VVD kan zich daar ook wel in vinden en wil daarnaast flink snijden in de kosten van de AWBZ.

Ook het CDA heeft de AWBZ onder de loep. Mensen moeten kosten voor wonen en verblijf voortaan zelf gaan betalen. Daarnaast wil het CDA duidelijk krijgen wanneer de zorg voor iemand te duur is om nog verdere zorg vergoed te krijgen.

De ChirstenUnie is een voorstander van een zorgspaarplan waarop mensen naast hun pensioen ook kunnen sparen voor zorg die ze later in hun leven wellicht nodig gaan hebben. Uiteraard moeten abortus en euthanasie worden ontmoedigd.

Wat vrijwel alle partijen gemeen hebben met elkaar is de rol van de wijkverpleegkundige en de huisartsen. Deze moeten een grotere, centrale, rol gaan spelen in de gezondheidszorg. De PVDA is daarnaast groot voorstander van een inkomensafhankelijke premie voor zorgverzekeringen.

Lees alle details voor de plannen met de zorg in de verkiezingsprogramma's van de acht grootste partijen in deze special.

Van der Staaij jarig op verkiezingsdag

Ongeacht de verkiezingsuitslag is het woensdag feest bij de SGP. Lijsttrekker Kees van der Staaij hoopt dan zijn 44e verjaardag te vieren.

Volgens de SGP komt het hoogst zelden voor dat een lijsttrekker op de dag van de verkiezingen jarig is. Voor de gelegenheid snijdt Van der Staaij een verjaardagstaart aan voor de ingang van de Tweede Kamer. Iedereen is welkom, maar vooral mensen die ook op 12 september jarig zijn.

Michael J. Fox doet vrijwilligerswerk

Michael J. Fox heeft dinsdag tijdens de herdenking van de aanslagen van 11 september 2001 vrijwilligerswerk gedaan. De acteur nam samen met andere beroemdheden deel aan de Cantor Fitzgerald's Charity Day. Bij de aanslagen van 11 september kwamen 658 medewerkers van Cantor Fitzgerald, een financiële instelling, om het leven. Op de Cantor Fitzgerald's Charity Day wordt geld ingezameld voor goede doelen.

"Dit is niet per se een sombere dag. Ik zie het meer als een viering, een viering van menselijkheid, en ik zie het als een erkenning van de noden van de gemeenschap", zei de acteur.

Fox, die lijdt aan de ziekte van Parkinson, gaat zich na tien jaar weer richten op sitcoms. Hij werkt samen met de Amerikaanse tv-zender NBC aan een show die gaat over de problemen die hij door zijn ziekte ervaart. De show moet vanaf volgend jaar op de buis komen.


Michael J. Fox doet vrijwilligerswerk (Foto: Novum)

Filmposter voor De Marathon

Producent Eyeworks heeft vandaag de filmposter voor de Nederlandse film De Marathon online gezet. Op de poster zijn de vier vrienden te zien met hun trainer en al hun vrouwen.

De film gaat over de Rotterdamse vrienden Gerard, Leo, Kees en Nico. Samen werken ze in de garage van Gerard maar de zaken willen niet echt vlotten. Om het tij te keren vatten ze het plan op om zich te laten sponsoren en mee te doen aan de marathon van Rotterdam. Voor de vrienden staat er met de voorbereidingen op het rennen van deze lange afstand meer op het spel dan enkel het halen van de finish. Met rollen van Martin van Waardenberg, Stefan de Walle, Marcel Hensema en Frank Lammers.

De Marathon draait vanaf 18 oktober in de bioscopen.

 Filmposter De Marathon

Indonesië paradijs voor rokers

Twee derde van de Indonesische mannelijke bevolking boven de 15 jaar rookt, meer dan in welk land dan ook. Dat blijkt uit een onderzoek naar tabaksgebruik in vijftien landen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Amerikaanse Centrum voor Ziektebestrijding en -Preventie.

Uit het onderzoek komt naar voren dat 67 procent van de Indonesische mannen geregeld een sigaret opsteekt. In 1995 was dat nog 53 procent. Van de hele bevolking rookt 35 procent - slechts drie procent van de vrouwen rookt - waarmee Indonesië net achter Rusland eindigt. Daar rookt 39 procent van de bevolking.

"We zijn er niet in geslaagd onze bevolking te beschermen", stak minister van volksgezondheid Nafsiah Mboi de hand in eigen boezem. "We zijn verslagen door de tabaksindustrie (...) we willen dit niet, we kunnen dit niet accepteren, omdat het onze taak is de mensen te beschermen tegen sigaretten."

Mboi zei met name geschokt te zijn door de bevinding dat tachtig procent van de bevolking thuis wordt blootgesteld aan rook. Ouders beschadigen al dan niet bewust de longen van hun kinderen, zei ze.

Indonesië is een van de weinige landen die het tabaksverdrag van de WHO niet heeft ondertekend. Tabaksreclame is wijdverspreid. Sportevenementen en concerten worden geregeld door tabaksfabrikanten gesponsord.

Indonesiërs roken vooral kreteks, sigaretten die met tabak en kruidnagel zijn gevuld. Grote merken als Marlboro hebben echter een opmars gemaakt. Een pakje sigaretten kost nog geen euro, losse sigaretten worden voor een paar cent per stuk verkocht.

In 2009 werd opgeroepen tot strengere tabakswetgeving, maar die moet nog door de regering worden ingevoerd.

Jaarlijks overlijden zeker tweehonderdduizend van de 240 miljoen Indonesiërs aan door roken veroorzaakte aandoeningen.


En ze beginnen er vroeg
 

Zoekoppas.nl past niet op

Een hacker heeft de hand weten te leggen op de persoonsgegevens van ruim tachtigduizend oppassers. De hacker kon toegang krijgen tot de database van de website zoekoppas.nl omdat de website slecht beveiligd was.

Er zijn volgens zoekoppas.nl e-mailadressen, NAW-gegevens, telefoonnummers en wachtwoorden buitgemaakt. Volgens de hacker zijn sommige gegevens van kinderen van 13 jaar oud. De hacker stapte met de gegevens naar een journalist van nu.nl, die vervolgens bij de website aan de bel trok.

Zoekoppas.nl is inmiddels offline gehaald. Een beveiligingsbedrijf is ingeschakeld om te voorkomen dat hackers weer toeslaan. Volgens zoekoppas.nl zijn de gegevens niet in handen van kwaadwillenden gekomen en is de kans klein dat de gegevens worden misbruikt. Toch wordt oppassers aangeraden een nieuw wachtwoord in te stellen als de site weer online is.

Inspecties Schipholtunnel nog zonder resultaat

De extra inspecties die ProRail in de Schipholtunnel houdt vanwege valse brandmeldingen in de tunnel, hebben nog niets opgeleverd. Dinsdagavond en -nacht gaat het onderzoek verder, meldt de spoorbeheerder.

Maandag en dinsdag werd door machinisten in totaal drie keer melding gemaakt van rook en een brandlucht in de tunnel. Het bleek in alle gevallen loos alarm, maar het treinverkeer rond de luchthaven lag telkens stil.

De tunnel is maandagnacht al grondig geïnspecteerd met warmtemeters, maar er werd volgens ProRail niets aangetroffen wat de meldingen kan verklaren. De tunnel wordt dinsdagnacht nog eens helemaal nagelopen.

ProRail vraagt ook de camerabeelden van station Schiphol op in de hoop dat daar iets op te zien is. Ook wordt onderzocht of de treinstellen die in de tunnel gereden hebben mankementen hebben gehad die bijvoorbeeld pas later die dag aan het licht zijn gekomen.

Trailer A Late Quartet

Hieronder een opvallende trailer van de aanstaande film A Late Quartet van de hand van regisseur Yaron Zilberman, die tevens bekend is van Watermarks uit 2004. Philip Seymour Hoffman, Chritopher Walken, Catherine Keener en Mark Ivanir tekenden voor de voornaamste rollen.

In A Late Quartet geven vier muzikanten zich over aan hun passie voor muziek. De ziekte van het hoofd van het quartet stelt hun vriendschap op de proef. Hierdoor lopen zowel hun privéleven als hun ideeën over de verdere onderlinge samenwerking deuken op.

In november verschijnt de film op kleine schaal in de States. Voor Nederland is er helaas nog geen releasedatum. Had jij je ooit dit voor kunnen stellen: Philip Seymour Hoffman met een viool?

FOK! Partijprogramma's deel 3: Zorg

De verkiezingen zijn nog maar een paar dagen verwijderd. De partijprogramma's zijn je de afgelopen weken om de oren gevlogen en de ene partij maakt er nog een mooier, spannender en ingewikkelder verhaal van dan de ander. Om je een handje te helpen bij je uiteindelijke partijkeuze heeft FOK! van de grootste partijen de partijprogramma's doorgenomen en drie belangrijke vraagstukken met elkaar vergeleken. Tot aan de verkiezingen kan je hier de grote verschillen en overeenkomsten lezen over de onderwerpen buitenlandbeleid, zorg en onderwijs.

I Wish

Met de film I Wish levert de Japanse regisseur Hirokazu Kore-eda wederom een prima film af met een verhaal waarin jonge kinderen centraal staan in een emotioneel drama. De kinderen leven zo ver als maar kan van elkaar vandaan; beiden aan de andere kant van het land waarin ze wonen. Hopend dat er een wonder zal gebeuren dat hun families weer bij elkaar brengt.

Ambassade VS in Egypte bestormd

Egyptische betogers, voornamelijk ultraconservatieve moslims, zijn dinsdag over de muur van de Amerikaanse ambassade in Caïro geklommen en hebben de Amerikaanse vlag op het terrein naar beneden gehaald. Die vervingen zij voor een zwarte vlag met protestleus in het Arabisch.

Honderden Egyptenaren demonstreerden dinsdag bij de ambassade tegen een in de Verenigde Saten geproduceerde film, die zij een belediging van de profeet Mohammed noemden. In de film, waarvan delen op YouTube zijn geplaatst, heeft de profeet seks en roept hij zijn rol als boodschapper van het woord van Allah in twijfel.

Op het moment van de bestorming van de ambassade was er geen personeel aanwezig, lieten woordvoerders weten.

Volgens sommigen gaat het om een Britse documantaire, Tom Holland's 'Islam: The Untold Story. De documantaire werd twee weken geleden uitgezonden door Channel 4. Vorige week werd het programma besproken op de Amerikaanse televisie.

SMN-directeur hekelt 'PVV-politiek' partijen

SMN-directeur Hasib Moukaddim roept de Marokkaanse gemeenschap op om vooral wel te gaan stemmen. Hij wil met deze actie zekerstellen dat er niet weer een coalitie met de PVV komt. Niet alleen de PVV moet het ontgelden, alle partijen krijgen een veeg uit de pan van de stichtingsdirecteur.

Moukaddim vindt dat alle partijen de moslims de afgelopen tien jaar alleen hebben gebruikt voor stemmenwinst en stemmingmakerij. Ook stelt hij dat migranten, met of zonder paspoort, te veel op een hoop worden geveegd. Hij plaatste zijn oproep dinsdag op de site van de Marokkaanse belangenbehartiger.

Ook de hoge werkloosheid onder Marokkanen schrijft de directeur toe aan het beleid van de PVV, "Dit is het gevolg van de omarming van de wraakideologie van de PVV door het huidige kabinet waardoor vrijwel elk overheidsinitiatief richting groepen in achterstandsituaties wordt gezien als voorkeursbeleid. Het resultaat hiervan is bijvoorbeeld de onevenredig hoge werkeloosheid onder Marokkaanse Nederlanders of het discriminerend inburgeringsbeleid" aldus Hasib.

Hij wijst de gemeenschap verder op hun eigen verantwoordelijkheid. "Marokkaanse Nederlanders moeten ervoor zorgen dat een nieuw kabinet de 'wraakideologie' van de PVV niet opnieuw kan omarmen, zoals na de vorige verkiezingen is gebeurd." Hij waarschuwt verder ook dat niet stemmen onplezierige gevolgen kan hebben, "Om dat te bereiken moeten zij gaan stemmen. Want door de grote afwezigheid van de allochtone stem kreeg de vorige coalitie de kans het integratiebeleid zo goed als af te schaffen”. Hij kan zich wel voorstellen dat de Marokkaanse Nederlander het nut van stemmen niet inziet. Daarover schrijft hij: "Er is veel te veranderen en dat moeten we zelf doen".

VS herdenken aanslagen 11 september 2001

De Amerikaanse bevolking heeft dinsdag stilgestaan bij de aanslagen van 11 september 2001. Net als in de voorgaande jaren kwamen duizenden mensen bijeen bij het World Trade Centre in New York, bij het Pentagon en bij Shanksville in de staat Pennsylvania om de namen voor te lezen van de bijna drieduizend slachtoffers.

Bij 'ground zero' in New York klonk muziek van doedelzakken, mensen hielden ballonnen vast, foto's van hun geliefden of bloemen. Om 08.46 uur lokale tijd bogen ze het hoofd en hielden ze een moment stilte. Precies op dat tijdstip trof elf jaar geleden het eerste gekaapte verkeersvliegtuig een van de twee torens van het World Trade Centre. De Amerikaanse president Barack Obama was aanwezig bij een herdenking bij het Witte Huis in Washington en vicepresident Joe Biden reisde af naar Pennsylvania. Later dinsdag legde Obama een krans bij het Pentagon.

Obama zei in een toespraak dat de VS veiliger zijn geworden en dat de bevolking steeds veerkrachtiger is. Obama noemde 11 september 2001 een dag 'waarop verdriet ons trof als een verschrikkelijke golf'.

Hoewel de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney en Obama een pauze hebben ingelast in hun verkiezingsstrijd, draaien de campagnes op de achtergrond gewoon door. Romney sprak dinsdag op een jaarlijkse bijeenkomst van de National Guards Association of the United States.


VS herdenken aanslagen 11 september 2001 (Foto: Novum)

De Hond: too close to call

In de laatste peiling van Maurice de Hond voor de verkiezingen winnen de VVD en PvdA allebei nog een zetel en komen uit op 36 zetels. Het oordeel van de opiniepeiler luidt daarom: too close to call.

De peiling van De Hond verschilt licht met de eveneens maandag verschenen peilingen van TNS Nipo en Eenvandaag: daar eindigt de VVD op 35 zetels en de PvdA op 34. Een paars kabinet heeft bij De Hond een meerderheid van 83 zetels; een middenkabinet van VVD, PvdA en CDA komt uit op 84 zetels.

Bij De Hond blijft de SP dinsdag op twintig zetels staan. Verlies is er voor de PVV en CDA. Deze partijen verliezen allebei een zetel om op respectievelijk achttien en twaalf zetels uit te komen. D66 krijgt er elf, GroenLinks vier, ChristenUnie vijf, SGP drie, Partij voor de Dieren drie en 50Plus twee.

De laatste peiling moet niet worden verward met een prognose voor de uitslag woensdag, stelt De Hond. Niet alleen heeft nog meer dan twintig procent van de kiezers geen definitief besluit genomen, ook kunnen het slotdebat van dinsdagavond en andere gebeurtenissen uit de campagne nog van invloed zijn op de uiteindelijke uitslag.

'VS verliest mogelijk AAA-rating'

Moody's verlaagt mogelijk zijn AAA-rating van de Verenigde Staten. De kredietbeoordelaar gaat daartoe over als het Amerikaanse Congres er niet in slaagt akkoord te gaan met een plan om de staatsschuld onder controle te krijgen.

Volgens Moody's moet het Congres volgend jaar instemmen met maatregelen die op de middellange termijn moeten leiden tot een daling van de verhouding tussen het bruto binnenlands product en de staatsschuld. Komt er geen goedgekeurd plan, dan verlaagt de kredietbeoordelaar de rating waarschijnlijk met een trede naar AA1.

Nu heeft de Amerikaanse regering bij Moody's een AAA-rating met negatieve vooruitzichten. Het bureau acht het onwaarschijnlijk dat dat gehandhaafd blijft. Wordt er wel een oplossing gevonden, dan wordt het label 'negatieve vooruitzicht' verwijderd.

Bij Standard & Poor's is de rating van de VS vorig jaar augustus al een trede lager gezet. Voor beleggers is het begrotingstekort van bijna tien procent van het bbp tot nog toe geen probleem geweest. De Amerikaanse tienjaarsrente noteert op 1,68 procent, zo'n 0,3 procentpunt verwijderd van het laagste niveau ooit dat eerder dit jaar werd bereikt.


Moody's: Amerikanen verliezen mogelijk AAA-rating (Foto: Novum)

Eerste testdag Magny-Cours (11/9/2012)

Jules Bianchi heeft de snelste tijd neergezet tijdens de eerste rookie-testdag op het circuit van Magny-Cours. De Ferrari-coureur was Luiz Razia, die in de Force India zijn rondjes reed, bijna een halve seconde te snel af. Sam Bird was met zijn Mercedes nog iets meer dan vijf tienden langzamer.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 J. Bianchi Ferrari 1:18.070 -.--- 87
2 L. Razia Force India 1:18.535 +0.465 65
3 S. Bird Mercedes 1:19.094 +1.024 95

Levend varken doormidden gehakt op Vietnamees feest

Op internet is een petitie gestart tegen een gruwelijk gebruik dat sinds jaar en dag traditie is in het Vietnamese dorp Nem Thuong. Het dorp, dat zo´n 40 kilometer ten noorden van de hoofdstad Hanoi ligt, kwam al eerder in het nieuws vanwege het ritueel.

Ieder jaar wordt er op een plein in het dorp een levend varken in tweeën gehakt. Het dier wordt met touwen aan de poten door vier mannen gestrekt, waarna de slachter met een traditioneel Vietnamees hakmes het dier eerst in de buik snijdt en vervolgens doormidden hakt.

Er zijn beelden van de traditionele slachting, maar die kunnen als zeer schokkend worden ervaren. Een foto van de slachting is hier te zien. Wie na het zien daarvan toch de beelden nog wil bekijken, kan hier terecht.

De petitie is hier te tekenen.

'Meer wondinfecties dan nodig in ziekenhuizen'

Bij slechts een op de tien operaties in Nederlandse ziekenhuizen wordt volgens het boekje gewerkt. Daardoor ontstaan veel meer wondinfecties dan nodig. In sommige gevallen kunnen die infecties fataal zijn. Dat meldt de NOS dinsdag op basis van eigen onderzoek.

Hoeveel patiënten precies overlijden door wondinfecties die ze in operatiekamers oplopen is nauwelijks in kaart te brengen. Vaak zijn patiënten al ernstig ziek als ze zo'n infectie oplopen.

Vijf jaar geleden beloofden de ziekenhuizen na publicatie van een rapport van Nivel over onbedoelde schade in Nederlandse ziekenhuizen dat de vermijdbare sterfte in 2012 zou zijn gehalveerd. In het rapport werd het aantal potentieel vermijdbare doden op 1735 geschat.

De ziekenhuizen voerden in 2009 een veiligheidsprogramma in dat bestaat uit tien thema's, waaronder postoperatieve wondinfectie. Voor dat thema zijn maatregelen bedacht, die volgens de NOS in maar tien procent van de gevallen worden toegepast.

Volgens de NOS lijkt de belangrijkste reden voor het niet navolgen van de regels dat nog steeds veel artsen, verpleegkundigen en bestuurders het niet nodig vinden. De meeste ziekenhuizen zouden wel zijn begonnen met het invoeren van de maatregelen, maar het tempo zou zo laag liggen dat het effect vooralsnog heel beperkt is.

In het Rijnland Ziekenhuis in Leiderdorp en het Amphia Ziekenhuis in Breda verlopen vier op de vijf operaties al wel volgens dat protocol. Bij het ziekenhuis in Leiderdorp zou het aantal wondinfecties zijn gehalveerd, in het ziekenhuis in Breda is sprake van een daling van 36 procent.

Top of flop: Crispi Crunch - MENBOONG TIME

Volgens Beach is dit nummer echt te gek gaaf, en koeliejoelie wreed uit je dak. Hij stuurde me zelfs een privebericht: "Paul, dit moet je echt zien. Dit gaan de FOK!kers geweldig vinden!" Hij vertelde dat het rapduo Crispi Crunch, (bestaande uit Lil' Cheezy en CSP), terug zijn met hun nieuwe single na hun vorige succes Thumbs Up. Is het een topper of een flopper volgens jou?

Met dank aan Beach voor de submit

Sony presenteert nieuwe 3D headset op de TGS

Volgens een nieuwe video van het officiële Sony YouTube-account, zal er tijdens de Tokio Game Show dat op 20 september begint een nieuwe 3D virtual reality headset worden gepresenteerd.

In de video wordt gewezen op een bijgewerkte versie van de HMZ 3D headset die Sony vorig jaar lanceerde. Het getoonde apparaat is voorzien van een front-facing camera, een functie die niet was opgenomen in de vorige versies van de technologie.

Head-mounted displays zijn de laatste tijd een populaire trend in de industrie. De Kickstarter-campagne voor de Oculus Rift, dat de steun van Valves Gabe Newell en Epic Games' Cliff Bleszinski kreeg, was succesvol vanaf zijn eerste dag.

Is dit de toekomst?

"Hillsborough voldeed niet aan eisen"

Het Hillsborough-stadion had geen certificaat waaruit bleek dat aan alle veiligheidseisen was voldaan. Woensdag wordt het grote onderzoek naar de ramp gepresenteerd.

Andy Burnham, die twee jaar geleden het initiatief nam de ramp in 1989, waarbij 96 Liverpool-fans omkwamen, onafhankelijk te onderzoeken waarschuwt in gesprek met The Daily Mirror voor de schokkende onthullingen in zijn rapport dat woensdag gepresenteerd wordt. "Veel mensen zullen vragen moeten beantwoorden komende woensdag. De waarheid heeft kracht."

"Ik weet genoeg over Hillsborough om te weten dat een officieel pardon van de minister president gerechtvaardigd is", vervolgt Burnham. "Ik hoop dat meneer Cameron op de goede manier reageert. Ik heb het gevoel dat de presentatie schokkender zal zijn dan veel mensen realiseren. Hoe dichterbij we komen, hoe meer ik ervan overtuigd ben dat de waarheid aan het licht gaat komen. En dat is iets enorms."

Het rapport heeft grote kritiek op de late reactie van de hulpdiensten en de onvoldoende veiligheid in het stadion. "Ik, net als de nabestaanden, kan niet accepteren dat het hier om een ongeluk gaat. Elke voetbalsupporter die Hillsborough bezocht zou zeggen dat het onveilig was. Het land zal geschokt zijn als het erachter komt dat het stadion geen certificaat had dat bewees dat het aan de veiligheidseisen voldeed."

Veel vragen rond zoekraken vicepresident China

De afwezigheid van Xi Jinping, de gedoodverfde nieuwe president van China, heeft de geruchtenstroom in het land in de hoogste versnelling gebracht. Xi werd tien dagen geleden voor het laatst gezien en annuleerde sindsdien een reeks gesprekken met buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders. Een woordvoerder liet dinsdag weten 'geen informatie' over de verblijfplaats van de politicus te hebben.

Op de vraag of Xi nog in leven is, antwoordde de woordvoerder: "Ik hoop dat u ook serieuze vragen kunt stellen."

Ondertussen worden in het geruchtencircuit vraagtekens geplaatst bij de gezondheid van de kroonprins van de Communistische Partij. Xi zou last van zijn rug hebben of zelfs een beroerte hebben gehad. Sommige geruchten zijn meer aan de fantasie ontsproten. Een buitenlandse website meldde dat Xi een auto-ongeluk zou hebben gehad, een in scène gezet ongeval om een politieke vete te beslechten. Later werd het bericht ingetrokken.

De 59-jarige Xi is vicepresident en werd vijf jaar geleden uitverkoren om president Hu Jintao later dit jaar op te volgen. De troonopvolger verscheen voor het laatst in het openbaar op een bijeenkomst van een opleidingsinstituut van de Communistische Partij op 1 september. Sindsdien annuleerde hij gesprekken met de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton, de Singaporese premier Lee Hsien Loong en de Deense premier Helle Thorning-Schmidt. Zondag was hij ook niet aanwezig op een vergadering van de Centrale Militaire Commissie, waarvan hij vicevoorzitter is.

Dat de vicepresident opeens vermist wordt is het zoveelste in een reeks incidenten die de vraag oproept of de machtsoverdracht op het Congres van de Communistische Partij later dit jaar soepel zal verlopen. Eerder toonde de val van de hoge partijfunctionaris Bo Xilai al aan dat er gerommel is binnen de partij, vorige maand kwam daar het plotselinge ontslag van een assistent van Hu bij.


Veel vragen rond zoekraken vicepresident China (Foto: Novum)

'Levende mammoetcellen gevonden'

Wetenschappers hebben in Siberië resten van een wolharige mammoet gevonden die nog levende cellen zouden bevatten. Dat deelde de Russische Noordoostelijke Federale Universiteit dinsdag mee. De wetenschappers hopen het uitgestorven dier in de toekomst te kunnen klonen.

Op een diepte van honderd meter vonden de onderzoekers haren, weefsel en beenmerg van een mammoet. De resten zouden cellen bevatten die nog levensvatbaar kunnen zijn. Expeditieleider Semjon Grigorjev zei evenwel dat het nog maanden zal duren om te bepalen of er inderdaad levende cellen gevonden zijn.

Een wetenschapper van het Instituut voor Paleontologie van de Russische Academie voor Wetenschappen, Alexander Agaddzjanja, plaatste tegen persbureau RIA Novosti zijn vraagtekens bij de ontdekking. Hij achtte het onwaarschijnlijk dat zo diep in de permafrost cellen zijn gevonden die nog in staat zouden moeten zijn hun celprocessen te verrichten. Ook vroeg hij zich af waarom de onderzoekers hun vondst niet in een wetenschappelijk artikel hebben bekendgemaakt.


'Levende mammoetcellen gevonden' (Foto: Novum)

Federer: "Kijk uit naar ontmoeting met Nederland"

Roger Federer verheugt zich op het Davis Cup duel tussen Zwitserland en Nederland, komend weekend in Amsterdam. Het was lang onzeker of de nummer één van de wereld in actie zou komen in het promotie/degradatieduel voor de wereldgroep.

"Ik kijk uit naar een geweldig weekeinde in Amsterdam," aldus Federer op zijn website. "Het is mij een genoegen om jullie te laten weten dat ik deelneem aan de play-offs van de Davis Cup tegen Nederland", aldus Federer. ''Ik kijk er naar uit." De Zwitserse ploeg zal naast Federer bestaan uit  Stanislas Wawrinka, Marco Chiudinelli en Henri Laaksonen.

'Definitieve Wii U-specificaties'

Website VGLeaks heeft van een anonieme bron de definitieve specificaties van de Wii U gekregen. Natuurlijk is alles wat hieronder staat nog niet officieel bevestigd door Nintendo zelf of een ontwikkelaar die momenteel aan het apparaat werkt.

CPU:
“Espresso” CPU on the Wii U has three enhanced Broadway cores

GPU:
“GPU7” AMD Radeon™-based High Definition GPU. Unique API = GX2, which supports Shader Model 4.0 (DirectX 10.1 and OpenGL 3.3 equivalent functionality)

Memory:
Mem1 = 32MB Mem2 = 1GB (that applications can use)

Storage:
Internal 8 GB with support for SD Cards (SD Cards up to 2GB/ SDHC Cards up to 32GB) and External USB Connected Hard Drives

Networking:
802.11 b/g/n Wifi

Video Output:
Supports 1080p, 1080i, 720p, 480p and 480i

Video Cables Supported:
Compatible cables include HDMI, Wii D-Terminal, Wii Component Video, Wii RGB, Wii S-Video Stereo AV and Wii AV.

USB:
Four USB 2.0 Ports

OM wil gynaecoloog straffen voor dood baby

Een 48-jarige gynaecoloog wordt als het aan justitie ligt veroordeeld tot een maand voorwaardelijke celstraf wegens de dood van een baby in het Westfriesgasthuis in Hoorn. Het Openbaar Ministerie in Alkmaar vindt dat de man schuldig is aan het overlijden van het kind in mei 2009.

Volgens het OM was vooraf bekend dat het een moeilijke bevalling ging worden. Met de gynaecoloog was afgesproken dat het kindje met een keizersnee zou worden gehaald als een natuurlijke verlossing te lang zou duren. Aan die afspraak hield de vrouwenarts zich niet. Hij diende de moeder juist medicatie toe die de weeën opwekte en vertrok daarna naar huis om te eten.

Tijdens de geboorte ontstond een complicatie waarbij het meisje in de buikholte van haar moeder terechtkwam. Ze werd alsnog met een keizersnee uit de buik gehaald en gereanimeerd. De gynaecoloog arriveerde te laat bij die ingreep. Twee dagen later overleed het kindje.

De medisch specialist wordt verder verweten dat hij de vrouw na de bevalling achterliet bij de verloskundige zonder duidelijke opdracht op te geven. Hiermee nam de man een hoog risico, vindt het OM. Vanuit huis kon hij de toestand van moeder en baby niet in de gaten houden en zou hij te laat zijn als er moest worden ingegrepen.

De ouders deden na de mislukte bevalling aangifte tegen de gynaecoloog, de verloskundige en het ziekenhuis. Justitie besloot alleen de gynaecoloog te vervolgen. Naast de voorwaardelijke celstraf eiste het OM ook een voorwaardelijke ontzegging uit zijn beroep voor een jaar, met een proeftijd van twee jaar. Hij maakt als het aan justitie ligt ook vijfduizend euro over aan de stichting Make a Memory, die foto's maakt van ernstig zieke, stervende of overleden baby's.

De rechtbank in Alkmaar doet over twee weken uitspraak.

Michael J. Fox doet vrijwilligerswerk

Michael J. Fox heeft dinsdag tijdens de herdenking van de aanslagen van 11 september 2001 vrijwilligerswerk gedaan. De acteur nam samen met andere beroemdheden deel aan de Cantor Fitzgerald's Charity Day. Bij de aanslagen van 11 september kwamen 658 medewerkers van Cantor Fitzgerald, een financiële instelling, om het leven. Op de Cantor Fitzgerald's Charity Day wordt geld ingezameld voor goede doelen.

"Dit is niet per se een sombere dag. Ik zie het meer als een viering, een viering van menselijkheid, en ik zie het als een erkenning van de noden van de gemeenschap", zei de acteur.

Fox, die lijdt aan de ziekte van Parkinson, gaat zich na tien jaar weer richten op sitcoms. Hij werkt samen met de Amerikaanse tv-zender NBC aan een show die gaat over de problemen die hij door zijn ziekte ervaart. De show moet vanaf volgend jaar op de buis komen.

Covered: The Ronettes

Als je terugdenkt aan de muziek uit de jaren 60 dan denk je vaak aan bands zoals The Beatles, Rolling Stones of The Doors. Wat betreft vrouwelijke bands of artiesten denk ik persoonlijk aan Jefferson Airplane en Nancy Sinatra. Voor volledig vrouwelijke bands denk ik dan vaak aan de zwarte funkbands, al heb ik het idee dat die toch wel in de jaren 70 pas populair werden.

Nou kom ik net het nummer 'He Did It' tegen van The Ronettes, en het komt me zo bekend voor.. Heb zo het idee dat het heel vaak in films gebruikt wordt die iets met de jaren 60 te maken hebben. Een zoektochtje door IMDb wijst dat echter niet uit. Hun nummers worden vaak gebruikt, maar He Did It niet.

Maar het is dus een vrouwenband uit dat leuke tijdperk, toch wel interessant om eens uit te checken. Schijnt dat ze samen met The Beatles tourden en ze speelden samen met Jimi Hendrix, toen hij nog onbekend was. Later zongen ze mee op zijn nummer 'Earth Blues'.

Verloven tbs'ers Oldenkotte tijdelijk ingetrokken

Tbs-kliniek Oldenkotte in het Gelderse Rekken heeft voorlopig alle verloven ingetrokken van de patiënten die in de kliniek verblijven. Aanleiding is de gewelddadige ontsnapping van een 28-jarige man die in de kliniek verbleef en zaterdag de benen nam.

De tbs'er wordt ervan verdacht zich tijdens een fietstocht aan zijn begeleidster te hebben vergrepen. Hij zou haar ook hebben geprobeerd om te brengen. De man, die tbs had gekregen voor eerdere zedendelicten, wist te ontkomen, maar werd snel weer opgepakt.

Vanwege het incident is besloten tijdelijk 'pas op de plaats' te maken, zegt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie dinsdag. Het is nog niet duidelijk wanneer de ongeveer 130 tbs-patiënten die in de kliniek verblijven weer met verlof mogen.

Gemeente onderschatte risico's recordpaasvuur

De risico's van het bouwen en aansteken van het hoogste paasvuur ter wereld in het Overijsselse Espelo in april, zijn door alle betrokkenen te laag ingeschat. Dat staat in een evaluatie die de Veiligheidsregio Twente op verzoek van de gemeente Rijssen-Holten heeft gemaakt. De gemeente belooft beterschap.

Bij de recordpoging op eerste paasdag raakte een cameraman van RTV Oost gewond toen een staalkabel losschoot die de grote paal in het midden van de bijna 46 meter hoge brandstapel op zijn plek moest houden. Hij brak een rugwervel.

De organisatie en de gemeente hebben de recordpoging volgens de onderzoekers als 'gebruikelijk paasvuur' beschouwd. Gezien de hoogte van het vuur, de media-aandacht en de verwachtte bezoekersaantallen had het echter moeten worden aangemerkt als een groot evenement.

Burgemeester Arco Hofland van Rijssen-Holten erkent dat de gemeente beter naar de vergunning had moeten kijken toen bleek dat op het paasvuur veel mensen af zouden komen. "Het rapport laat op objectieve wijze zien waar wij als gemeente verbeteringen bij de vergunningverlening kunnen aanbrengen", zegt hij. "We kunnen altijd leren van onze ervaringen, gemeente en overige betrokken partijen."

Het Openbaar Ministerie besloot in juli dat niemand wordt vervolgd vanwege het incident. De organisatoren van het vuur is volgens justitie wel nalatigheid te verwijten, maar niet ernstig genoeg om tot vervolging over te gaan.

Fulham haalt Griekse routinier Karagounis

Giorgos Karagounis speelt komend seizoen voor het Fulham van Martin Jol. De ervaren Griekse middenvelder verbond zich dinsdag tot het einde van het seizoen aan de Londense club. De transfervrije Karagounis speelde de afgelopen vijf seizoenen voor Panathinaikos.

Jol noemt de komst van de 35-jarige Karagounis een buitenkansje. "Gorgios heeft een schat aan club- en internationale ervaring. Hij voegt veel kwaliteit toe aan onze selectie." Karagounis beleefde zijn hoogtepunt in 2004 toen hij met Griekenland het EK won. Hij is met 120 'caps' de Griek met de meeste interlands achter zijn naam.

Fulham wordt Karagounis' derde buitenlandse avontuur. Hij speelde eerder tussen 2003 en 2007 twee seizoenen voor Internazionale en Benfica. De 35-jarige middenvelder brak in 1998 door bij Panathinaikos en speelde verspreid over twee perioden 229 competitieduels voor de Griekse topclub.

Gordon doet wederom afvalpoging

Gordon gaat de strijd met de kilo's weer aan. De zanger, die begin dit jaar ook al van zijn overtollige kilo's af probeerde te komen, is opnieuw begonnen aan een afvalrace van zeventig dagen.

"Ik heb de zomer overleefd, ook al waren er wel weer zwakke momenten en ben ik in gewicht aangekomen", biecht Gordon dinsdag op via Facebook. "Van de twaalf kilo eraf waren er weer vier bij geslopen. Ook was mijn diabetes weer teruggekeerd en dat was voor mij de grootste teleurstelling."

Sinds anderhalve week hangt de 44-jarige ex-Topper weer aan de gewichten. "Ik ben weer helemaal op de healthtour en dat bevalt me super. Elke dag train ik en doe zelf een keer per week een bootcamp in de buitenlucht. Geloof me, dat is loodzwaar."

Na de jaarwisseling begon Gordon aan een afvalrace van zeventig dagen. Zijn doelstelling was veertien kilo kwijt te raken in zeventig dagen. Destijds kondigde de zanger aan zijn strijd tegen de kilo's vast te leggen voor een televisieprogramma.

Gordon schrijft dinsdag dat zijn afvalstrijd veel inspiratie oplevert. "Ik ga nu voor helemaal strak en vol van energie. Ik ben supercreatief en schrijf de ene song na de andere, verzin programma's, schrijf scripts, noem het maar op."

Match Day in Football Manager 13

Sports Interactive laat er geen gras over groeien en heeft de tweede videoblog over Football Manager 2013 al online gezet. Gisteren sprak de studio over de verbeteringen aan de engine, vandaag heeft Miles Jacobson het over de veranderingen in 'Match Day'.

Een van de nieuwe opties is een popupscherm waarin je allerlei informatie en feedback kunt zien over de wedstrijd en andere wedstrijden die in de competitie meedoen. Dit panel is aan te passen, zodat je informatie filtert. Het wisselen van spelers tijdens een wedstrijd is een kwestie van drag en drop geworden. De beheermenu's zijn nu geanimeerd en vloeien uit het scherm, zodat je de hele wedstrijd kunt zien. Bijvoorbeeld camerapunten, snelheid en commentaar zijn via dit menu aan te passen.

Football Manager 13 komt voor de kerst uit op pc en Mac.

Cavendish wint voor het eerst voor eigen publiek

Mark Cavendish heeft dinsdag zijn eerste ritzege in de Tour of Britain geboekt. De Britse wereldkampioen van Team Sky schreef met grote overmacht de derde rit van Jedburgh naar Dumfries op zijn naam. Cavendish verwees na 153 kilometer Leigh Howard en Aidis Kruopis van Orica-Greenedge naar de andere podiumplaatsen. De Nederlander Boy van Poppel werd zevende en raakte zijn leiderstrui kwijt aan Luke Rowe.

Van Poppel had de gouden trui slechts een dag in zijn bezit. Over zijn leidende positie bestonden dinsdag na tweede rit aanvankelijk nogal wat twijfels. De jury riep eerst Rowe uit tot nieuwe leider, maar kwam na de wedstrijdbeelden nog eens te hebben bekeken terug op die beslissing.

Voor Cavendish is de druk van het Britse publiek met zijn etappezege van de ketel. Maandag werd hij verrassend geklopt door de Australiër Howard, terwijl hij een dag eerder werd gedwarsboomd door een valpartij in de laatste kilometer.

PvdA op 1 bij scholieren; Piraten verrassend 5e

De PvdA is de grootste partij geworden bij de scholierenverkiezingen, die de afgelopen dagen zijn gehouden op scholen door het hele land. De PvdA krijgt 22 procent van de stemmen, gevolgd door de VVD met achttien procent.

De PVV is onder scholieren de derde partij, met dertien procent van de stemmen. Twee jaar geleden werd die partij nog eerste. D66 is nummer vier met tien procent van de stemmen. De vijfde plaats is verrassend voor de Piratenpartij, die de steun krijgt van negen procent van de 117.650 scholieren uit het voortgezet onderwijs en het mbo die hebben gestemd.

Leerlingen uit de hoogste twee klassen van het basisonderwijs mochten ook stemmen, in het kader van de kinderverkiezingen. Ook bij hen wint de PvdA, met 23 procent van de stemmen. De VVD krijgt twintig procent. De derde plaats is voor de Partij voor de Dieren, met dertien procent van de stemmen. GroenLinks krijgt elf procent en de PVV zeven procent.

De scholierenverkiezingen worden gehouden sinds 1963. Door de jaren heen is het een steeds grootschaliger evenement geworden. De uitslag wordt steevast bekendgemaakt op de dag voor de 'echte' verkiezingen.

Historische feiten in World of Warplanes

Wargaming presenteert het volgende dagboek over World of Warplanes. In deze video zal de core gameplay in al zijn facetten worden uitgelegd.

In dit filmpje geven de producer Sergey Ilyushin, de vliegtuigkenner en game-ontwerper Kirill Glatskyi, game-ontwerper Anton Muskeev en het hoofd kwailteitsgarantie Igor Lyogenkyi extra historische achtergrondinformatie, nemen zij een aantal tactieken en stunts door en zullen zij diverse specifieke modellen bespreken.

Tot slot leggen zij ook nog uit hoe de upgrademodules werken, geven zij informatie over hoe je bepaalde zaken kunt aanpassen naar jouw smaak en hoe de schade aan jouw vliegtuig wordt berekend en hoe dat in de game terug te zien is.

Duits blad gebruikt toch weer 'echte modellen'

Het Duitse vrouwenblad Brigitte huurt vanaf deze maand toch maar weer professionele modellen in. Het tijdschrift komt terug van een besluit uit 2010 om voortaan alleen nog maar 'echte vrouwen' te gebruiken op de cover en in andere producties van het blad.

"We wilden het natuurlijke terugbrengen in schoonheid", lieten hoofdredacteuren Brigitte Huber en Stephan Schäfer weten. "We wilden zeggen dat bekoorlijkheid vele gezichten heeft." Toch is volgens hen gebleken dat vrouwen vooral de mode willen zien, niet het model. Bovendien leidde het beleid bij lezeressen soms zelfs tot een minderwaardigheidscomplex.

Duitse media speculeerden ook over andere redenen voor het besluit. Zo zou er niet genoeg mode 'in maat 42' worden gemaakt, zouden de shoots met normale vrouwen te veel kosten, en zouden de oplagecijfers sinds de invoering tegenvallen. De 'normale vrouw' blijft overigens wel in verschillende producties van het blad te zien.


Duits blad gebruikt toch weer 'echte modellen' (Foto: Novum)

Medaillewinnaars Paralympics gehuldigd in Den Haag

De medaillewinnaars van het Nederlandse paralympische team zijn dinsdag in Den Haag officieel gehuldigd. De sporters werden in de Grote Kerk toegesproken door onder anderen premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid, Welzijnen Sport Edith Schippers. Nederland behaalde in Londen in totaal 39 medailles, goed voor een tiende plaats op de medaillespiegel.

De huldiging vond plaats in de Grote Kerk omdat de Ridderzaal een week voor de troonrede op Prinsjesdag niet meer beschikbaar was. Voor het traditionele bezoek aan de koningin moeten de paralympische medaillewinnaars net als hun niet-invalide collega's wachten tot 18 december. Dit in verband met het honderdjarig bestaan van sportkoepel NOC*NSF.

De winnaars van goud op de Paralympics werden in Den Haag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De sporters met al een koninklijke onderscheiding op zak ontvingen uit handen van minister Schippers een speciaal beeldje.

New Delhi verbiedt pruimtabak

De autoriteiten in de Indiase hoofdstad New Delhi hebben besloten om een verbod in te voeren op het kauwen van pruimtabak. Aanleiding voor het verbod is een forse toename van mond- en keelkanker. De maatregel werd maandag bekendgemaakt door de premier van de deelstaat New Delhi. Volgens hem vormt pruimtabak een serieus risico voor de volksgezondheid.

Het kauwen van tabak is in India enorm populair. In acht van de 28 deelstaten is het inmiddels echter verboden. In New Delhi is niet alleen het kauwen verboden, maar ook het maken, verkopen, etaleren, vervoeren en opslaan van pruimtabak. De straf op overtreding van het verbod is niet mals: tot zeven jaar celstraf.

Gouden kogelstootster gedupeerd door coach

De Wit-Russische kogelstootster Nadzeya Ostapchuk is door de antidopingorganisatie van haar land niet voor de gebruikelijke twee, maar slechts voor één jaar geschorst. De 31-jarige atlete raakte door een positieve dopingtest haar gouden olympische medaille kwijt, maar blijkt daar zelf geen schuld aan te hebben.

Ostapchuk kreeg zonder dat ze het wist anabole steroïden toegediend door haar coach Alexander Yefimov, die het verboden middel in haar eten stopte. "Hij deed dat omdat hij zich zorgen maakte over de vorm van Ostapchuk in aanloop naar de Olympische Spelen in Londen", is de lezing van de Wit-Russische autoriteiten. "Hij heeft zijn schuld ook toegegeven." Yefimov wordt voor vier jaar geschorst.

Door de diskwalificatie van Ostapchuk ging het goud naar Valerie Adam uit Nieuw-Zeeland. De Russin Evgeniia Kolodko en de Chinese Lijao Gong pakken respectievelijk zilver en brons.


Gouden kogelstootster gedupeerd door coach (Foto: Novum)

F-16's begeleiden Russen

Twee Nederlandse F-16's hebben dinsdagmiddag twee Russische toestellen waarmee geen radiocontact kon worden gemaakt begeleid. De F-16's begeleidden de Russische Toepolevs ongeveer een halfuur boven het gebied in de lucht waar Nederland verantwoordelijk voor is, waarna de Britten het overnamen, meldt een woordvoerder van de luchtmacht.

Omstreeks 15.15 uur kwam een waarschuwing binnen over de Russische bommenwerpers. De Toepolevs hebben geen transponder, wat radiocontact onmogelijk maakt. De Russische toestellen zakten via Deens grondgebied langs de kust af naar Duitsland en Nederland.

Nadat eerst de Denen en vervolgens de Duitsers de toestellen hadden begeleid, namen de Nederlandse F-16's het stokje even over, totdat de Russische vliegtuigen via de Britse kant het Nederlandse verantwoordelijkheidsgebied weer verlieten.

Het komt vaker voor dat Russische toestellen op deze wijze het Nederlandse luchtruim binnenkomen. De afgelopen anderhalf jaar ging het om in ieder geval zes gevallen, aldus de zegsman. "Er zijn regels over hoe het moet gaan in het luchtruim. Daar hoort dit niet bij. Er moet een vluchtplan worden ingediend en je maakt je bekend via radiocontact. Als geen radiocontact kan worden gemaakt, is dat gevaarlijk voor het overige vliegverkeer."

Daarbij was het dinsdag, 11 september, wel 'een heel bijzondere datum om dit te doen', aldus de woordvoerder.

De F-16's waren afkomstig van vliegbasis Volkel. De Nederlandse toestellen hebben de geluidsbarrière niet doorbroken.

Renault biedt excuses aan voor alternatorprobleem

Renault heeft Red Bull Racing excuses aangeboden voor het alternatorprobleem waarmee Sebastian Vettel in de Grand Prix van Italië uitviel. In de vrije training gebeurde het bij de Duitser ook al, evenals in Valencia toen hij aan de leiding van de race reed.

Remin Taffin van Renault Sport geeft uitleg. "Onacceptabel. We willen graag onze excuses aanbieden aan het team van Red Bull. Na het voorval in Valencia hebben we een nieuwe alternator geïntroduceerd, waarmee we het probleem dachten te hebben opgelost. We zijn nog aan het kijken waarom de alternator het dit weekend opnieuw heeft begeven. We hebben al wel kunnen vaststellen dat het onderdeel oververhit was geraakt en dat de stroomtoevoer daarom werd onderbroken. Het achterhalen van de oorzaak heeft nu onze hoogste prioriteit, zodat we het probleem voor de volgende race hebben opgelost."

Naast de alternator bij Vettel begaf bij Lotus-coureur Jérôme d'Ambrosio het Kinetic Energy Recovery System. "Lotus had opnieuw een sterke race en Kimi haalde het maximale uit de auto, maar bij Jérôme was er een KERS-probleem dat we ook nog moeten onderzoeken. Dit soort problemen mogen niet voorkomen, dus we gaan nu hard aan het werk om alles op orde te krijgen voor Singapore."

Oprichter Pirate Bay verdacht van hacken

Oprichter van filesharing-website The Pirate Bay, de Zweed Gottfrid Svartholm Warg, is dinsdag opgepakt op verdenking van het hacken van de Zweedse belastingdienst. Dat heeft het Zweedse openbaar ministerie gezegd. Svartholm Warg keerde dinsdag terug in Zweden, nadat hij door Cambodja was uitgeleverd op verzoek van de Zweedse autoriteiten.

Svartholm Warg werd in 2009 samen met drie andere medewerkers van The Pirate Bay schuldig bevonden aan schending van auteursrechten. Hij kreeg een jaar gevangenisstraf opgelegd. Hij ging in beroep tegen zijn vonnis, maar kwam niet opdagen bij de beroepszitting. Vervolgens werd een internationaal arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd.

Hij werd dinsdag bij terugkeer uit Cambodja aangehouden, omdat hij verdacht wordt van het hacken van een bedrijf dat voor de Zweedse belastingdienst werkt met gevoelige persoonlijke informatie.

Kwart miljoen Syriërs gevlucht

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zegt dat al meer dan een kwart miljoen mensen zich hebben aangemeld als vluchtelingen uit Syrië.

UNHCR-woordvoerder Adrian Edwards zei dinsdag dat het totaal op 253.106 stond, van wie 85.197 in Jordanië, 78.341 in Turkije, 66.915 in Libanon en 22.563 in Irak. In werkelijkheid ligt het waarschijnlijk veel hoger, omdat tienduizenden zich nog niet bij de autoriteiten hebben gemeld.

Volgens Edwards zeggen vluchtelingen dat lucht- en artilleriebeschietingen voortduren in dorpen en plaatsen nabij de Jordaanse grens.

Activisten zeggen dat tegen de 23 duizend mensen zijn omgekomen sinds de opstand tegen het regime van president Bashar Assad in maart 2011 begon.


Kwart miljoen Syriërs gevlucht (Foto: Novum)

The Hangover III geen vrijgezellenfeest

In The Hangover III gaan de drie vrienden Phil, Alan en Stu niet naar een vrijgezellenfeest waar ze weer stevig kunnen comazuipen. Producent Warner Bros heeft enkele details van de plotbeschrijving vrijgegeven.

"Ditmaal is er geen trouwerij. Geen vrijgezellenfeest. Wat kan er misgaan? Maar dan gaan de drie vrienden weer op en kan er van alles gebeuren", luidt de beschrijving. Voor de rest blijven de details summier.

In deel één raken de drie vrienden een vierde vriend, de bruidegom in spé, kwijt na een nachtje stevig doorhalen en moeten ze hem zien terug te vinden voordat de bruid er erg in heeft. In deel twee reizen de drie mannen af naar Thailand omdat Stu gaat trouwen maar lopen de plannen voor een voorhuwelijkse brunch in de soep.

Regisseur Todd Phillips liet weten dat het derde deel het laatste wordt in de Hangover-reeks. Ook is bekend dat de rol van Mr. Chow, gespeeld door Phillips' goede vriend Ken Jeong, stevig wordt uitgebreid.


The Hangover III geen vrijgezellenfeest (Foto: Novum)

De Mechromancer uit Borderlands 2 krijgt releasedatum en naam

De Mechromancer, de vijfde speelbare personage in Borderlands 2, zal vanaf 16 oktober beschikbaar zijn. Gamers met een pre-order krijgen deze DLC gratis, de rest moet 9,99/800 MSP betalen. De Mechromancer gaat overigens Gaige heten.

Gaige maakt gebruik van een grote robot om voor haar te vechten. Afhankelijk van waar je de punten in haar skill tree investeert is ze zowel toegankelijk voor beginners als uitdagend voor ervaren spelers. Borderlands 2 komt op 21 september uit voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Regisseur en jurylid hekelen filmfestival Venetië

De Italiaanse regisseurs Marco Bellocchio en Matteo Garrone willen niets meer met het filmfestival van Venetië te maken hebben. Bellocchio's film Bella Addormentata dong mee in de competitie maar de regisseur is niet van plan ooit terug te keren naar het oudste filmfestival ter wereld. Garrone zat als enige Italiaan in de jury.

De pers in Venetië was enthousiast over het euthanasiedrama Bella Addormentata maar de film wist geen prijzen in de wacht te slepen. "Ik breng nooit meer een film naar Venetië", reageerde Bellocchio tegenover de Italiaanse krant La Stampa. De regisseur weerspreekt de kritiek dat zijn film te Italiaans is en benadrukt dat het festival Italiaanse films niet goed behandelt.

Garrone is niet van plan ooit nog deel uit te maken van de jury van het festival. Hij omschrijft zijn lidmaatschap van de jury, die onder leiding stond van zijn Amerikaanse collega Michael Mann, als een nachtmerrie. De Gomorrah-regisseur kreeg veel kritiek op het feit dat Italiaanse producties maar twee kleine prijzen wonnen.

De Gouden Leeuw ging zaterdagavond naar de Koreaanse filmmaker Kim Ki-duk voor zijn drama Pieta. Mann vertelde later dat de jury de Amerikaanse film The Master graag de Gouden Leeuw had gegeven, maar volgens de regels is het niet mogelijk om een film zowel de prijs voor beste acteur als beste film te geven.


Regisseur en jurylid hekelen filmfestival Venetië (Foto: Novum)

Kortingseis Albert Heijn wekt toorn LTO

LTO Nederland wil dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) een onderzoek begint naar de beslissing van Albert Heijn om een extra korting af te dwingen bij al zijn leveranciers. Voorzitter van de land- en tuinbouworganisatie Albert Jan Maat sprak vandaag van een 'kruideniersmentaliteit van het laagste allooi'.

Albert Heijn heeft deze week een brief gestuurd aan zijn leveranciers. Daarin kondigde het concern aan twee procentpunt extra korting van hen te eisen.

Koepelorganisatie van levensmiddelenfabrikanten FNLI noemt de kortingseis van AH onwettig, omdat bestaande contracten zo niet meer worden gerespecteerd. Ook lijsttrekker Emile Roemer van de SP is boos op Albert Heijn. Hij beticht de supermarktketen op Twitter van misbruik van inkoopmacht.

Albert Heijn zegt in een reactie graag in gesprek te gaan met ondernemers die bezwaar hebben tegen de kortingseis. Het supermarktconcern wil dat de leveranciers een bijdrage leveren aan de investeringen van Albert Heijn om het aantal winkels uit te breiden. "Daar profiteren onze leveranciers immers ook van", aldus een woordvoerder.

Stempassen niet bezorgd in Zeeuws dorp

Niet alle inwoners van het Zeeuwse dorp Hansweert hebben een stempas ontvangen. Daar kwam de gemeente Reimerswaal, waar het dorp onder valt, maandagmiddag pas achter toen twee inwoners zich bij de gemeente meldden. Wie geen stempas heeft ontvangen, kan woensdag bij de verkiezingen zijn stem niet uitbrengen.

De stempassen hadden 29 augustus bezorgd moeten zijn. Wat er is misgegaan bij de bezorging is niet bekend, laat een woordvoerder van de gemeente dinsdag weten. Ook hoeveel inwoners van Hansweert, dat nog geen zeventienhonderd zielen telt, geen stempas hebben gekregen is niet bekend.

Toen de gemeente erachter kwam niet iedereen een stempas had ontvangen, heeft ze via de website en Twitter inwoners opgeroepen op het gemeentehuis een nieuwe stempas af te halen. Dat was dinsdag tot 14.00 uur mogelijk. Daarop meldde zich slechts een kiesgerechtigde, uit het nabijgelegen dorp Krabbendijke.

FOK!filmtip van de dag: Hot Shots!

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Ben je ook zo klaar met de verkiezingen, debatterende politici en de zelfbenoemde ‘factcheckers’? Heb je even een avond ontspanning nodig voordat je morgen naar de stembus toe gaat? Dan heeft FOK!filmtip de perfecte film uitgekozen om je avond te verblijden, vanavond is het namelijk de beurt aan de hilarische film Hot Shots!

De film, een parodie op Top Gun, vertelt het verhaal van Luitenant Topper Harley (Charlie Sheen) die geplaagd wordt door schuldgevoelens voor de acties van zijn vader en het feit dat hijzelf uit de marine is gegooid, dit zijn dan ook de redenen waarom Topper een teruggetrokken bestaan leidt bij een Indianenstam. Tot hij op een dag gecontacteerd wordt door Luitenant Commandant Block die hem een tweede kans aanbied. Topper besluit de kans met beiden handen beet te pakken en schrijft zich in voor de training en briefing met de andere piloten. Kan Topper de druk aan of zullen zijn oude angsten hem te parten spelen? De film is één van de betere spoof films en bevat vrijwel geen stomme toilethumor. Dus ieder die zin heeft in een avond ontspanning, stem dan je televisie om half 9 af op RTL7. Heb je daarna nog niet genoeg gelachen, dan zendt RTL7 om 22:10 uur, Hot Shots! Part Deux uit!

Bouwvakker overleeft val van dak Erasmus MC

Een bouwvakker is dinsdagochtend in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam zes meter naar beneden gevallen. De 30-jarige man uit het Twentse Wierden overleefde de val, maar liep snijwonden en rugletsel op.

De man was aan het werk op het dak toen hij rond 10.00 uur door een al bestaand gat in het dak viel. Hij kwam zes meter lager terecht op een metalen trap in het ketelhuis van het ziekenhuis, zegt een politiewoordvoerder. Hij was nog aanspreekbaar en is opgenomen in het Rotterdamse ziekenhuis.

De oorzaak van het ongeval is nog onduidelijk. De Inspectie SZW heeft een onderzoek ingesteld.

'Final Fantasy VII krijgt eindelijk een remake'

Jamie Colliver deed wat Square Enix al jaren (volgens de fans) nalaat. De beste man heeft zes maanden lang hard gewerkt om Final Fantasy VII van top tot teen na te maken. In LittleBigPlanet 2 welteverstaan.

De remake beslaat twintig levels en slaat helemaal niets over: het gehele verhaal, alle dialogen, de soundtrack, de personages, de bazen en vijanden, alles is met liefde nagebootst. Bekijk een deel van het spel hieronder en ga voor de rest naar Collivers YouTube-kanaal.

EK voetbal levert PSV miljoen euro op

PSV heeft 1.246.826 euro verdient aan het afgelopen Europees kampioenschap voetbal. Het bedrag komt uit de pot die door de Europese voetbalbond UEFA beschikbaar was gesteld om de clubs te compenseren voor het afstaan van hun spelers voor zowel het eindtoernooi als de kwalificatieronde.

De UEFA heeft aan de clubs bijna 100 miljoen euro gecompenseerd. Veertig miljoen voor de kwalificatiewedstrijden en zestig miljoen voor het EK. Grootverdiener was Bayern München dat ruim drie miljoen euro opstreek. In totaal kregen 575 clubs een vergoeding. Ajax was met 538.949 euro de tweede Nederlandse club, terwijl AZ met 537.551 euro ook een behoorlijk bedrag ontving. Ook vrijwel alle andere teams uit de Eredivisie kregen geld uitgekeerd.

De volledige lijst is hier te vinden.

Vijf Raborenners in selectie WK

Bondscoach Leo van Vliet heeft vijf renners van Rabobank opgenomen in zijn selectie voor het WK op de weg, dat volgende week zondag in Limburg wordt verreden. Naast Lars Boom, Laurens ten Dam, Robert Gesink, Bauke Mollema en Tom-Jelte Slagter kregen ook Koen de Kort (Argos), Karsten Kroon (Saxo), Bert-Jan Lindeman (Vacansoleil) en Niki Terpstra (Omega Pharma) een uitnodiging.

Vier dagen voor de wegwedstrijd nemen Lieuwe Westra (Vacansoleil) en Wilco Kelderman (Rabobank) de tijdrit voor hun rekening. Sebastian Langeveld, die met Orica-Greenedge wel in actie komt op de ploegentijdrit, en Johnny Hoogerland zijn opvallende afwezigen in de WK-selectie.

Van Vliet maakte zijn selectie dinsdag tijdens een persconferentie op de Cauberg bekend. De donderdag voor de wegwedstrijd gaat de bondscoach in op de rolverdeling binnen de ploeg.

Charlie Sheen woest om Apple

Charlie Sheen is onlangs door het lint gegaan vanwege zijn iPad. De acteur maakte zich boos over hoe moeilijk het is om bestanden uit te wisselen met het Apple-apparaat en smeet 'm tegen de muur.

"Steve Jobs was een genie en hij heeft de wereld voorgoed veranderd en verbeterd, vind ik", zegt Sheen in het Britse dagblad Metro over de Apple-baas. "Hij heeft onze samenleving vooruit geholpen, maar hij heeft ons wel in een kleine gevangenis achtergelaten."

"Dat je geen muziek kunt uitwisselen tussen apparaten onderling maar eerst via een centraal punt moet maakt me erg kwaad", zegt Sheen, die zijn iPad een slinger gaf. "Ik wist niet dat het ding zo aerodynamisch was: je kunt het als een wapen gebruiken."

"Ik draaide me om en zag het hele ding uit de muur steken", vertelt hij. "Het goede nieuws voor Apple is dat het daarna nog perfect werkte."

Saillant detail is dat Sheen in de serie Anger Management een psychiater vertolkt die mensen moet afhelpen van een woedeprobleem. Vorig jaar werd hij bovendien ontslagen door de makers van de sitcom Two and a Half Men vanwege zijn losbandige gedrag.

Kunstarm en eigenaar herenigd

Een zekere meneer Vos uit Purmerend is een gelukkig man, zo meldt Dichtbij.nl. Hij is namelijk herenigd met zijn kunstarm, die hij vorige week was kwijtgeraakt.

De prothese werd vorige week gevonden naast een fietspad in Purmerend. Na een oproep op televisie meldde de eigenaar zich. Zin in veel media-aandacht had de man niet. De vraag hoe hij zijn arm kwijt kon raken, werd dan ook afgedaan met een kort: "Ik ben hem gewoon kwijtgeraakt".

Maandag werd de arm bij de eigenaar teruggebracht.

Arrestatie voor moordzaak Ooij

Een 32-jarige man uit Nijmegen is dinsdagochtend opgepakt in Dordrecht voor een moordzaak in het Gelderse Ooij. De man werd in het onderzoek al eens eerder aangehouden, maar na verhoor weer vrijgelaten.

De man werd half mei opgepakt voor wiethandel, die aan de moordzaak is gekoppeld. In de zaak stuitte de politie onder meer op een wietkwekerij. In het verloop van het onderzoek kwamen er volgens de politie echter aanwijzingen binnen dat de 32-jarige mogelijk ook betrokken is geweest bij de dood van het 24-jarige slachtoffer.

Het slachtoffer, Nicky Man, werd in de nacht van 10 op 11 maart door voorbijgangers gevonden in de berm van de Vlietberg, een zijweg van de Ooijse Bandijk. Hij bleek door een misdrijf om het leven te zijn gekomen. In de zaak werden eerder al diverse Nijmegenaren en een vrouw uit Arnhem gearresteerd.

Gwen Stefani werkte vruchteloos aan derde kind

Gwen Stefani wilde twee jaar geleden graag nog een kind. "Maar het lukte niet", onthult de 42-jarige zangeres in een interview met Marie Claire. Stefani en haar echtgenoot Gavin Rossdale hebben twee zoons, de 6-jarige Kingston en de 4-jarige Zuma.

Stefani heeft zich inmiddels neergelegd bij het idee dat haar gezin uit vier personen bestaat. "Ik ben blij met wat ik heb. Alles gaat zoals het moet gaan. Je kan niets plannen, maar wel proberen."

Stefani, zangeres van No Doubt, en Rossdale, frontman van Bush, vieren deze week hun tienjarig huwelijksjubileum. "Een wonder", zegt Stefani over haar huwelijk. "Het is mijn grootste verdienste. Een huwelijk is moeilijk, iedereen weet dat het moeilijk is."

Niet alleen haar huwelijk maar ook het combineren van werk en privé is geregeld een hele uitdaging voor Stefani. "Ik zwom echt tegen de stroming in", zegt de zangeres over het maken van het comebackalbum van No Doubt. "Ik probeerde mijn gezin en alles rondom de band te balanceren. Het is onmogelijk om alles te doen."

Stefani is er door schade en schande achter gekomen dat ze dingen moet laten vallen. Zo heeft ze haar solocarrière laten varen en is ze minder direct betrokken bij haar kledinglijn L.A.M.B. "Ik heb leren delegeren. De kleren zien er nog steeds geweldig uit, maar heb ik alle knopen uitgekozen? Nee. Ik heb de laatste twee fashionweeks gemist omdat de scholen toen weer begonnen. Ik kan het me niet veroorloven de eerste week van de kleuterschool te missen."

Murray: "Winst betekent alles voor me"

Andy Murray is dolblij met zijn allereerste Grand Slam-titel. Vandaag zei de Schot opgelucht te zijn dat hij Groot-Brittannië weer een belangrijke tennistitel bezorgd heeft. De Britten hebben er lang op moeten wachten, want de vorige winst dateerde uit 1936.

"Dit is waar ik de afgelopen tien jaar van m'n leven voor gewerkt heb," aldus Murray. "Het betekent alles voor me. Volgens mij is iedereen nog een beetje in shock dat het nu echt gebeurd is."

Murray liet zijn blijdschap dan ook nog niet echt merken tegenover de media. "Het is moeilijk uit te leggen. Het is zo'n lange reis geweest naar dit punt toe, en ik weet niet of het ongeloof is of wat dan ook, maar ik ben van binnen heel erg blij. Sorry als ik het niet zo naar buiten toe laat zien."

De teleurstelling van het verliezen van de Wimbledon-finale was groot voor de Schot, maar na zijn winst op Federer in de finale van de Olympische Spelen herpakte hij zijn trots. "Om in de volgende Grand Slam [na Wimbledon] terug te komen en te winnen van Djokovic, die al een paar jaar niet meer verloren heeft op een Grand Slam op hardcourt - dat is ongelooflijk."

UEFA houdt prijzengeld 23 clubs voorlopig achter

Meer dan twintig voetbalclubs kunnen voorlopig fluiten naar hun vorig seizoen in Europa verdiende prijzengeld. Onder andere Atlético Madrid, Malaga, Sporting Portugal en Fenerbahçe moeten eerst uitleg geven over achterstallige betalingen aan andere clubs, medewerkers of de fiscus. Dat maakte de UEFA dinsdag bekend.

Voetbalclubs moesten voor juli bewijzen hun financiën op orde te hebben. De betrokken clubs zijn volgens de UEFA op diverse punten in gebreke gebleven. Zolang het onderzoek van de voetbalbond loopt, wordt het prijzengeld van de in totaal 23 verenigingen bevroren. Daar zijn geen Nederlandse clubs bij.

De maatregel lijkt een opmaat naar de Financial Fair Play-regels die volgend seizoen worden ingevoerd. Clubs die hun financiële huishoudboekje niet op orde hebben raken in de toekomst mogelijk hun licentie voor het spelen van Europees voetbal kwijt.

In sportief opzicht heeft het besluit nog geen gevolgen voor de betrokken clubs. Alético Madrid won afgelopen seizoen nog de Europa League. Sporting Portugal, waar Stijn Schaars, Khalid Boulahrouz, Ricky van Wolfswinkel en Zakaria Labyad momenteel onder contract staan, schopte het in dat toernooi tot de halve finales.

Wing Commander-bedenker maakt nieuw spel

De 44-jarige Chris Roberts, de bedenker van het in 1990 verschenen actiespel Wing Commander, werkt voor het eerst in tien jaar weer aan een spel. Cloud Imperium wordt 10 oktober officieel onthuld. Roberts laat weten dat het spel al een jaar in de maak is.

De game-ontwikkelaar wil met het spel gamers met elkaar in contact brengen. Hierdoor lijkt het te gaan om een online game, maar dat hebben Roberts of zijn bedrijf Roberts Space Industries niet bevestigd.

Roberts voert als verklaring voor zijn jarenlange pauze aan dat hij teleurgesteld was door de beperkingen van de toenmalige technologie. Daarom ging hij als filmproducer aan de slag en maakte hij tussen 2004 en 2006 films als The Punisher, Lord of War en Lucky Number Slevin.


Wing Commander-bedenker maakt nieuw spel 

'Spionnen' blijken Tsjechische gameontwikkelaars

Twee vermeende Tsjechische spionnen claimen gameontwikkelaars te zijn van gamestudio Bohemia Interactive. Het tweetal werd maandag opgepakt met beeldmateriaal van een militaire basis op het eiland Lemnos op zak. Ze claimen onderzoek te doen voor een nieuw schietspel.

De politie van Myrina heeft het tweetal opgepakt op verdenking van spionage. Dat schrijft de Griekse nieuwswebsite In. De twee mannen stellen beeldmateriaal te verzamelen voor de productie van een nieuw spel in de schietspelreeks Arma.

Bohemia Interactive werkt op dit moment aan Arma 3, dat zich afspeelt op Lemnos en het nabijgelegen eiland Agios Efstratios. Een rechtbank gaat zich over de zaak buigen. Het Tsjechische gamebedrijf Bohemia Interactive heeft niet gereageerd.


'Spionnen' blijken Tsjechische gameontwikkelaars 

Hachelijke reddingsoperatie in Noorwegen geslaagd

Twee medewerkers van het Noorse nutsbedrijf SFE hebben de nacht moeten doorbrengen in een kleine korf die aan een kabel boven een fjord hing. Door een technisch probleem kwam de korf, die gebruikt wordt om reparaties te verrichten, maandag vast te zitten.

De korf met de twee SFE-medewerkers hing op een kilometer van de rand van de fjord. Er werd een helikopter gestuurd, maar die lukte het vanwege het slechte weer niet om de mannen uit hun benarde positie te bevrijden. Wel konden de mannen voorzien worden van voedsel en water.

Uiteindelijk zijn de mannen dinsdag uit de korf geklommen en hebben ze zich met kabels naar beneden laten zakken waar een boot klaar lag om hen op te vangen.

Definitief werkstraf voor bedreigen Joustra

Een reaguurder die in 2008 toenmalig Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Tjibbe Joustra onder een bericht op het weblog geenstijl.nl bedreigde krijgt definitief veertig uur werkstraf. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald.

In een reactie op een kritisch bericht over een rapport van Joustra had de man 'Op landverraad staat de doodstraf: Tjibbe Joustra moet voor het executiepeloton' geschreven. In het bericht wordt de suggestie gewekt dat Joustra Nederland in de uitverkoop doet. De terrorismebestrijdingscoördinator had in een rapport aanbevelingen gedaan over het deradicaliseren van radicale moslims.

Het bericht leverde tal van doodsbedreigingen op, waaronder die van de in 1968 geboren veroordeelde man. Toen Joustra hier lucht van kreeg, stapte hij naar de rechter.

Advocaat Gerard Spong, die de reaguurder verdedigde, had eerder aangevoerd dat Joustra zich niet bedreigd hoefde te voelen omdat Nederland niet in oorlog is, waardoor van oorlogsstrafrecht geen sprake is en dus ook geen executies worden uitgevoerd.

Het gerechtshof in Den Bosch ging hier niet in mee en oordeelde dat bij Joustra inderdaad de vrees kon ontstaan dat zijn leven zou worden beëindigd en veroordeelde de man in 2010 tot de werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van een maand. De verdediging ging in cassatie, maar de Hoge Raad zegt geen redenen te zien het arrest te vernietigen.

Vijf man opgepakt voor eierfraude

Twee directeuren van een eierbroederij in Gelderland zijn dinsdag door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit aangehouden op verdenking van fraude met eieren. Vorige week werden al drie pluimveehouders aangehouden. Door de fraude zouden eieren ten onrechte het predicaat scharrelei of vrije-uitloopei hebben gekregen.

De drie aangehouden pluimveehouders uit Friesland, Limburg en Noord-Brabant hielden meer hennen dan uit hun administratie bleek. Daardoor produceerden zij ook te veel mest. Met valse facturen, die werden geleverd door de twee directeuren van de eierbroederij, werd geprobeerd dat buiten de boeken te houden.

Pluimveehouders die minder dieren registreren dan zij eigenlijk houden, zijn voordeliger uit omdat zij op papier ook minder mest produceren. Scharreleieren en vrije-uitloopeieren worden verder voor een hogere prijs verkocht, wat de frauderende pluimveehouders dus ten onrechte meer oplevert.

Het onderzoek naar de fraude loopt al enkele maanden. In maart werden al panden doorzocht en werd al administratie in beslag genomen. Het functioneel parket van het Openbaar Ministerie doet verder onderzoek.

'Groothandels bannen Coca-Cola'

Inkooporganisatie Maxxam heeft alle producten van Coca-Cola in de ban gedaan vanwege 'onverantwoorde prijsverhogingen'. Dat schrijft de Levensmiddelenkrant dinsdag.

Lekkerland, een van de afnemers van Maxxam, bevestigt dat er 'discussie is over aangekondigde prijsverhogingen'. Maxxam en Coca-Cola waren niet direct bereikbaar voor commentaar.

Het besluit zou betekenen dat flink wat groothandels, naast Lekkerland ook Deli XL, Makro en Hanos, voorlopig geen producten meer van de Amerikaanse frisdrankproducent voeren en leveren aan klanten.


'Inkooporganisatie doet Coca-Cola in de ban' (Foto: Novum)

Zwaargewonde bij schietincident Tilburg

Een 44-jarige Tilburger is maandagnacht zwaargewond geraakt toen hij vermoedelijk werd neergeschoten. Omwonenden zeiden schoten te hebben gehoord bij de flat aan de Kapelmeesterlaan in de Brabantse stad, meldt de politie dinsdag.

Het incident gebeurde rond 01.00 uur. Het slachtoffer werd met een ambulance naar een ziekenhuis vervoerd. Zijn toestand is stabiel.

Dat sprake zou zijn van een liquidatie, zoals verschillende media beweren, kan een woordvoerder van de politie niet bevestigen. Wel neemt de politie het incident zeer serieus en zijn twintig rechercheurs op de zaak gezet, laat de woordvoerder weten.

Studenten Breda ziek na schuimparty

Studenten van twee hbo-opleidingen in Breda hebben een besmettelijke darmziekte onder de leden die zich bij een schuimparty heeft verspreid. Tot nu toe hebben ongeveer twintig studenten van de opleidingen van Avans zich ziek gemeld, schrijft Punt, de krant van de hogeschool. Waarschijnlijk hebben nog niet alle studenten die ziek zijn zich gemeld.

Het vermoeden bestaat dat een van de aanwezigen op het feest van studentenvereniging Virgo de rest heeft besmet. De zieke studenten kampen met buikloop, vermoeidheid, gewichtsverlies en geven over. Hun wordt aangeraden contact met bejaarden, baby's en anderen met een verminderde weerstand te mijden.

Vorige week schreef het weekblad van de TU Delft dat het Delfts Studenten Corps zijn introductieweek twee dagen had stilgelegd vanwege een uitbraak van het norovirus. Zo'n tachtig van de 350 eerstejaars kregen last van diarree en braken.

Teaser trailer voor Lincoln

Filmstudio DreamWorks brengt de hypemachine rondom de epische biopic Lincoln langzaam op gang. Overmorgen gaat de eerste trailer van de film over de zestiende Amerikaanse president die de Union redde in wereldpremière. Maar je kunt nu alvast een teaser trailer bekijken.

De trailer wordt vrijgegeven in een Google+ Hangout met regisseur Steven Spielberg en één van de sterren uit de cast, Joseph Gordon-Levitt.

In de teaser trailer zie je beelden van de Burgeroorlog en Daniël Day-Lewis, die als twee druppels water lijkt op Abraham Lincoln. Maar misschien is de voiceover, die het Gettysburg Address leest, nog wel het meest interessant. Het accent klinkt jong en heeft een zuidelijke tongval, het mag duidelijk zijn dat deze niet bij Day-Lewis hoort. Bekijk de trailer en doe een gok.

Op 14 september 01:00 's nachts kan je de Hangout hier vinden: https://plus.google.com/u/0/events/clvdadadf2erqubh78k729joqck 

Lincoln wordt op 31 januari 2013 in de Nederlandse bioscopen verwacht.

PVV liet Catshuisoverleg ook stranden op immigratie

Geert Wilders heeft het Catshuisberaad ook afgebroken omdat de PVV onvoldoende kreeg op het gebied van immigratie. Wilders heeft altijd gezegd dat de onderhandelingen met VVD en het CDA stukliepen vanwege de omvang en de gevolgen van de bezuinigingen.

PVV-Kamerlid Fleur Agema zegt dinsdag tegen de Volkskrant dat VVD en CDA te weinig leverden op het terrein van de immigratie en het bestrijden van de islamisering. De PVV wilde dat het kabinet in Brussel zou bedingen dat Nederland zijn eigen immigratieregels zou krijgen. "Met die gedachte zijn we ook het Catshuis ingegaan", zegt Agema. "De VVD wilde dat wel, maar het CDA niet."

Volgens Agema is de dreiging van de islam na twee jaar gedogen niet minder geworden. "Dat is ook een groot probleem. We hebben er alles aan gedaan, en we hadden een prachtig gedoog- en regeerakkoord, maar VVD en CDA hebben op dat terrein onvoldoende geleverd."


PVV liet Catshuisoverleg ook stranden op immigratie (Foto: Novum)

Westra en Keizer op WK Ploegentijdrit

Lieuwe Westra en Martijn Keizer zullen voor Vacansoleil-DCM mee gaan doen op het WK Ploegentijdrit in Valkenburg. Ook Marco Marcato, Gustav Erik Larsson, Tomasz Marczynski en Thomas De Gendt zullen op 16 september voor de Nederlandse formatie aan de start staan. Frederik Veuchelen is eerste reserve.

Met onder meer de Nederlands en Zweeds kampioen tijdrijden heeft Vacansoleil-DCM op papier een sterk team. Ploegleider Jean-Paul van Poppel ziet dan ook kansen: "Renners als De Gendt, Westra en Larsson hebben dit jaar in individuele tijdritten bewezen bij de wereldtop te horen. Dit zag je bijvoorbeeld in Parijs-Nice, de Ronde van Italië en de Ronde van Denemarken."

"Keizer, Marcato en Marczynski vullen de selectie aan en die erkende hardrijders lieten de laatste weken ook zien in goede vorm te steken. Onze ploegentijdritten zijn dit jaar nog niet indrukwekkend en het is zondag een lastig parkoers maar ik heb er vertrouwen in dat deze ploeg positief gaat verrassen. Deze zes mannen zullen moeten tonen dat ook in ploegentijdritten wij een vaste waarde in de WorldTour zijn."

Nicki Minaj komt terug op steun voor Romney

Nicki Minaj blijkt toch voorstander van een herverkiezing van de Democratische president Barack Obama. In een rap leek de 29-jarige Minaj vorige week haar steun uit te spreken voor Obama's tegenstander, de Republikein Mitt Romney.

"Ik ben een Republikein en ik stem op Mitt Romney", rapt Minaj in het nummer Mercy. Nadat Obama zijn licht liet schijnen op de rap van Minaj, biechtte de rapper op dat ze sarcastisch was. "Bedankt dat je mijn creatieve humor en sarcasme begrijpt meneer de president", twitterde Nicki naar aanleiding van een interview met Obama.

Tegenover een radiostation uit Florida biechtte Obama op dat hij geen idee had hoe serieus hij Minaj moest nemen. "Ze houdt ervan om verschillende personages neer te zetten, dus ik heb geen idee wat er aan de hand is", zei Obama over Minaj, die eerder rapte dat ze 'een oogje heeft op Barack Obama'.

Na het interview liet Minaj opnieuw haar liefde voor Obama doorschemeren. "Geweldig", twitterde ze. "Nu kan ik mijn kleinkinderen vertellen dat de eerste zwarte president van de Verenigde Staten de tijd heeft genomen in te gaan op een vraag over Nicki Minaj."

Ex-kandidaat: 'Talentenjachten doorgestoken kaart'

Déon Leon gaat vanavond alle talentenjachten ontmaskeren. De 21-jarige ex-kandidaat uit Sunday Night Fever en Popstars uit dan zijn ongenoegen over de shows tegenover Filemon.

In de Week van Filemon beweert Leon dat de winnaar van Sunday Night Fever als sinds het begin van de show vast stond. Leon kwam er in de finale achter dat hij hoe dan ook de favorietenrol niet waar zou kunnen maken in de talentenshow. “Iedere show heb ik goed commentaar gehad en in de finale was het opeens helemaal omgekeerd en de commentaren waren ineens heel anders. Dat kwam omdat de winnaar al bekend was. Die winnaar was van tevoren al bepaald“, zegt hij.

Leon kwam erachter dat hij genaaid werd toen danseressen hem precies wisten te vertellen met wie ze in de finale zouden dansen. “In de finale werd er overal gepraat over dat de dansers die achter de finalisten stonden, een week van tevoren al een sms kregen of ze wilden gaan dansen achter de twee finalisten. Maar de namen werden al genoemd van de twee finalisten. Terwijl die nog niet bekend waren.”

Al eerder uitte de ex-kandidaat zijn ongenoegen al over Popstars. De winnaar van het programma belandde in de het door het programma gecreëerde bandje R3D, maar volgens hem heeft het nooit gedraaid om dat bandje. “Volgens mij heeft er voor RED überhaupt nooit een plan klaargelegen“, zegt hij in Story. “Voor mij geldt – en dat is wellicht een waarschuwing voor anderen – dat ik nooit meer aan een dergelijk programma zal meedoen als vooraf niet duidelijk is wat de plannen zijn. Ik moet het nu zelf bewijzen.“, liet hij 2 jaar geleden weten in de Story. Blijkbaar kon hij zijn eigen belofte ook niet nakomen, want een jaar later stond hij de soortgelijke show Sunday Night Fever.

Deze en andere onthullingen die we eigenlijk allang weten doet Leon vanavond tegenover Filemon in de week van Filemon.

De Villepin aangehouden voor verhoor in fraude-zaak

PARIJS - De Franse ex-premier Dominique de Villepin is dinsdagochtend in Parijs aangehouden voor verhoor in verband met een fraude-zaak. De zaak betreft de hotelketen Relais & Châteaux.

De voormalige topman van de keten, Régis Bulot, wordt verdacht van zwendel en misbruik van vertrouwen. Hij zou politieke vrienden op gratis hotelovernachtingen hebben getracteerd.

De Villepin was premier onder de vroegere president Jacques Chirac.


De Villepin aangehouden voor verhoor in fraude-zaak (Foto: Novum)

Pitt vindt dat acteurs salaris moeten inleveren

Het tijdperk van miljoenensalarissen voor acteurs is volgens Brad Pitt voorbij. "Ja, dat is dood", zegt de Hollywoodster tegen de Britse omroep BBC. De acteur gaf antwoord op de vraag of het nog reëel was dat sterren miljoenen eisen voor een filmrol "Die vlieger gaat nu niet meer op."

De 48-jarige Pitt prijkt al jaren hoog op de lijstjes van best verdienende acteurs, maar ook Hollywoodsterren moeten inleveren. "Een hoop studio's moeten het hoofd bieden aan de economische malaise en daarom gokken ze op veilige, grote filmprojecten."

Over geldzaken hoeft de acteur zich voorlopig geen zorgen te maken. Zijn verloofde Angelina Jolie krijgt ook regelmatig miljoenen bijgestort op haar bankrekening. "Je kiest de rollen uit voor de rollen", zegt Pitt. "En je moet een balans zoeken in de economie, zoals iedereen dat doet."

Brad Pitt en Angelina Jolie

De Bakker maakt sprong op wereldranglijst

Thiemo de Bakker heeft een flinke sprong gemaakt op de wereldranglijst. Dankzij het winnen van het challengertoernooi van Alphen aan den Rijn stijgt de Westlander van de 187e naar de 159e plaats. Zijn beste ranking ooit (40) blijft voorlopig nog wel ver buiten bereik.

Robin Haase blijft de beste Nederlander, al levert hij na zijn nederlaag in de openingsronde van de US Open wel twee plaatsen in. Hij staat nu vijftigste. Igor Sijsling, die weliswaar de tweede ronde bereikte in New York maar ervoor koos zijn titel in Alphen niet te verdedigen, daalt van de 78e naar de 81e plaats.

Andy Murray verdringt door zijn overwinning op de US Open Rafael Nadal van de derde plaats op de wereldranglijst. Roger Federer blijft de nummer één, voor Novak Djokovic. David Ferrer staat vijfde. Tomas Berdych stijgt ten koste van Jo-Wilfried Tsonga van de zevende naar de zesde stek.

'Jongeren willen Rutte'

Jongeren zien het liefst VVD-leider Mark Rutte als premier. Dat blijkt uit een onderzoek van EénVandaag en Coolpolitics. Van de 2500 ondervraagden tussen de 12 en de 24 jaar wil 26 procent dat Rutte opnieuw in het Torentje terechtkomt. De PvdA is daarentegen de populairste partij. Zestien procent zou op de sociaaldemocraten stemmen.

De VVD op steun van vijftien procent van de ondervraagden kunnen rekenen. De SP en D66 krijgen veertien procent van de stemmen.

Van de ondervraagden ziet 23 procent het liefst PvdA-leider Diederik Samsom als premier. D66-leider Alexander Pechtold is volgens vijftien procent van de ondervraagden de ideale premier.

Samsom wordt als meest betrouwbare lijsttrekker gezien. Achttien procent vindt hem het meest betrouwbaar. Rutte en Pechtold worden door zeventien procent van de jongeren als meest betrouwbaar gezien.

Ruim de helft van de ondervraagden vindt PVV-leider Geert Wilders het minst betrouwbaar. Rutte wordt door veertien procent van de ondervraagden genoemd als minst betrouwbaar, SP-leider Emile Roemer door elf procent.

Van de 2500 ondervraagden zijn er zeventienhonderd ouder dan 18. Van hen vult 77 procent de Stemwijzer of het Kieskompas in. Bijna een kwart geeft aan de uitslag ook daadwerkelijk een rol te laten spelen bij het bepalen van hun stemkeuze. Daarnaast volgt 65 procent van de jongeren vanaf 18 jaar lijsttrekkersdebatten en ander politiek nieuws.

Dertig procent van alle ondervraagden vindt dat er een aparte politieke partij voor jongeren nodig is. Een op de zes jongeren zou zijn of haar stem zeker aan zo'n partij geven.


Rutte populairst onder jongeren (Foto: Novum)

Kauwboy ook in selectie European Film Awards

De familiefilm Kauwboy is de Nederlandse inzending voor de 47e editie van de European Film Awards. Dat laat de organisatie dinsdag weten. Vorige week werd bekend dat Kauwboy ook de Nederlandse inzending is voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

Kauwboy is één van de twintig titels uit twintig Europese landen die op de shortlist staan voor een nominatie. Uit deze selectie kiezen de 2700 leden van de European Film Academy de genomineerden voor de verschillende categorieën zoals beste film, beste regie en beste acteur. Meestal worden vijf films per categorie geselecteerd.

Kauwboy heeft stevige concurrentie te duchten. Bekende films als het Franse Intouchables, het Britse Shame en Polanski's film Carnage, de inzending namens Polen, Frankrijk, Spanje en Portugal, staan ook op de shortlist.

Welke films genomineerd zijn, wordt 3 november bekendgemaakt. Op 1 december wordt tijdens de prijsuitreiking op Malta bekend wie de winnaars zijn.

Kauwboy wint weer Europese filmprijs (Novum)

Omzet supermarkten nauwelijks gegroeid

Nederlandse supermarkten hebben in augustus hun omzet maar met een half procent zien stijgen naar 3,08 miljard euro. Daarnaast gaven klanten fors minder geld per supermarktbezoek uit dan in augustus vorig jaar. Dat maakte onderzoeksbureau GfK dinsdag bekend.

In de eerste helft van dit jaar steeg de supermarktomzet nog met 1,2 procent. Toch verwacht GfK dat de omzet volgend jaar opnieuw aantrekt dankzij de verhoging van het hoge btw-tarief en de accijnsverhoging.


Omzet supermarkten nauwelijks gegroeid (Foto: Novum)

Horrorgame Amnesia miljoen keer verkocht

Wereldwijd zijn in twee jaar tijd meer dan een miljoen exemplaren verkocht van het horrorspel Amnesia: The Dark Descent. Het pc-spel heeft gamebedrijf Frictional zeker vier miljoen dollar opgeleverd. Elke maand verkoopt het bedrijf nog altijd tienduizend exemplaren van het spel. Dat heeft Frictional dinsdag bekendgemaakt.

Het horrorspel is los verkrijgbaar via onder meer Steam, maar heeft ook enkele keren deel uitgemaakt van een promotiepakket ten behoeve van enkele goede doelen. Daardoor ligt de gemiddelde verkoopprijs ver onder de normale prijs van vijftien euro.

Amnesia: The Dark Descent deed het volgens de makers goed bij een zeer mondige groep gamers. Dit zou hebben bijgedragen aan het succes van het pc-spel. Op dit moment werkt gamestudio Thechineseroom aan een vervolg op The Dark Descent, A Machine for Pigs genaamd.


Horrorgame Amnesia miljoen keer verkocht 

Sterren bewijzen Duncan laatste eer

Michael Clarke Duncan is maandagmiddag begraven. Familie, vrienden en zijn verloofde Omarosa Manigault namen op begraafplaats Forest Lawn in Hollywood afscheid van de acteur. Ook sterren als Tom Hanks, die met hem speelde in de film The Green Mile en presentator Jay Leno waren van de partij, schrijft entertainmentwebsite TMZ.

Duncan herstelde nooit helemaal van een hartstilstand waardoor hij in juli werd getroffen en overleed vorige week aan de gevolgen. De 54 jaar geworden acteur is vooral bekend van The Green Mile uit 1999, waarin hij een rol speelde die hem een Oscarnominatie opleverde. Ook was hij te zien in onder meer Armageddon en The Whole Nine Yards.

Green Mile-acteur Duncan (54) overleden (ANP)

Lodeizen in psychologisch drama

Rifka Lodeizen heeft de hoofdrol in het psychologische drama Cornea van Jochem de Vries. Ook Juda Goslinga en Wendell Jaspers hebben belangrijke rollen in het speelfilmdebuut van de regisseur. Dat maakte distributeur Benelux Film Distributors dinsdag bekend.

Goslinga speelt in Cornea, Thomas die is gescheiden van Marie, de rol van Lodeizen. Hij heeft een nieuwe vriendin, Jaspers, maar stalkt zijn ex. Als hij ontdekt dat ze een nieuwe vriend heeft, is hij verantwoordelijk voor zijn dood. Als Marie en Thomas elkaar weer vinden, weet hij niet of hij open moet zijn. Dat drijft hem tot waanzin.

De 32-jarige De Vries maakt met Cornea zijn speelfilmdebuut. Hij maakte eerder korte films als Missen en Trans Siberian Voices. De opnamen van het drama gaan deze maand van start en Cornea draait in het voorjaar van 2014 in de Nederlandse bioscopen.


Rifka Lodeizen in psychologisch drama (Foto: Novum)

Federer doet mee aan Davis Cupduel tegen Nederland

Roger Federer zal dit weekend mee gaan doen aan het promotie/degradatieduel tussen Nederland en Zwitserland in de Davis Cup. Dit weet AD Sportwereld te melden.

Het was lange tijd onduidelijk of de nummer één van de wereld mee zou doen in Amsterdam. Nederland kan zich dit weekend in het Westerpark plaatsen voor de wereldgroep in de Davis Cup, terwijl Zwitserland zijn plaats wil behouden.

Geen beveiligers meer voor deur Wolfsen

Voor de deur van burgemeester van Utrecht Aleid Wolfsen staan geen bewakers meer. Hij wordt nog wel op een minder zichtbare manier bewaakt, zegt een politiewoordvoerder. De aanpassing van de beveiliging komt voort uit een nieuwe risicoanalyse. Volgens de woordvoerder kan niet worden geconcludeerd dat de dreiging is afgenomen.

Twee weken geleden bleek dat zowel het stadhuis als de woning van Wolfsen permanent worden bewaakt vanwege ernstige bedreigingen. Die komen volgens de politie uit het criminele circuit. Specifieker wil de politie nog niet zijn. Het onderzoek is volgens de woordvoerder nog in volle gang.

Wegpiraat Amanda Bynes weer staande gehouden

Amanda Bynes is wederom in aanraking gekomen met de politie. De Hairspray-actrice werd zondagavond staande gehouden, omdat ze zonder licht reed. Dit berichten verschillende Amerikaanse entertainmentmedia. 

Bynes kwam er dit keer goed vanaf met enkel een waarschuwing. Dit incident kan echter nog een vervelend staartje krijgen, want de actrice is niet meer in het bezit van haar rijbewijs. 

Haar rijbewijs werd vorige week ingetrokken nadat ze haar zoveelste overtreding maakte op de weg. Een advocaat laat entertainmentzender E! weten dat de Amerikaanse politie de actrice alsnog kan laten vervolgen voor het rijden zonder rijbewijs. Bynes zou dan weleens een gevangenisstraf boven het hoofd kunnen hangen. 

Eind deze maand moet Bynes aan de rechter een verklaring geven omtrent haar roekeloze rijgedrag. De actrice werd in april aangehouden wegens rijden onder invloed. Bynes ontkende echter stellig alcohol te hebben genuttigd en vroeg de Amerikaanse president Barack Obama zelfs om de betrokken politieagent te ontslaan. Ze nam daarnaast meerdere malen de benen na aanrijdingen. 

Wordt ongetwijfeld vervolgd. 

Gewonden bij botsing lijnbus en truck in Eindhoven

Bij een botsing tussen een lijnbus en een vrachtwagen in Eindhoven zijn dinsdagochtend twintig gewonden gevallen. Drie van hen moesten worden afgevoerd naar een ziekenhuis, een van hen raakte voor zover bekend zwaargewond, meldt de politie. De overige inzittenden raakten lichtgewond en worden ter plaatse nagekeken door de GGD.

Het ongeluk gebeurde even voor 09.30 uur op de busbaan over de Torenallee. De bus is aan de zijkant opengereten, melden getuigen op Twitter. Bij de botsing zouden veel ruiten van de bus zijn gesprongen.

Geen van de 45 inzittenden in de bus raakte bij het ongeluk bekneld, zegt een politiewoordvoerder. De busonderneming bekijkt hoe hun verdere opvang of verdere reis kan worden geregeld.

Paralympics populair op tv en internet

De NOS blikt tevreden terug op de uitzendingen over de Paralympische Spelen. Zo trok het dagelijkse Paralympisch magazine op Nederland 1 gemiddeld bijna 650.000 kijkers. Dat is een verdubbeling ten opzichte van de spelen van 4 jaar geleden, zo meldt de omroep dinsdag.

"Het grootste compliment is de kritiek dat we eigenlijk nog veel meer van de Paralympische Spelen hadden moeten uitzenden", zegt NOS-directeur Jan de Jong dinsdag.

Paralympics populair op tv en internet
Paralympics populair op tv en internet (Foto: ANP)

Van Persie: "Geloof in m'n eigen kunnen"

Robin van Persie heeft door een goede start bij Manchester United zijn basisplaats bij het Nederlands elftal weer terug. Ook tegen Hongarije zal hij in de punt van de aanval starten.

Bij de eerste wedstrijd van Louis van Gaal als bondscoach gaf hij de voorkeur aan Klaas-Jan Huntelaar. Tegen Turkije startte Van Persie en dat lijkt ook zo tegen Hongarije het geval te zijn. Echter, wanneer Van Persie toch niet zal starten zal dat volgens de spits van United niet direct voor spanningen zorgen.

"Er zijn er wel meer, op misschien Messi en Ronaldo na, die soms eventjes niet spelen", zegt Van Persie tegen NUsport. "Goede spelers zitten ook op de bank. Dat is part of the job. Maar ook zo'n rol kun je positief invullen. Ik geloof in m'n eigen kunnen, dat ik van waarde kan zijn voor dit Oranje."

"Bij Feyenoord heb ik twee fases niet gespeeld", vervolgt Van Persie. "Toen me dat voor het eerst overkwam, ging ik daar niet goed mee om. Ik was nog maar negentien jaar. Als je jong bent, ben je iets te ongeduldig en sta je er te emotioneel in. Als je ouder wordt, leer je dat één of twee keer op de bank niet het einde van de wereld is. Het is een lange marathon, het doel is elf maanden verder, of in dit geval zelfs twee jaar. De concurrentiestrijd is groot, iedereen wil graag spelen."

PvdA gebruikt neeschudder bij debat

De PvdA gebruikt nogal doorzichtige trucjes om Diederik Samsom er beter uit te laten komen tijdens tv-debatten. Zo gebruiken ze in de achtergrond neeschudders.

Het werkt als volgt: zodra Samsom in debat gaat zie je op de achtergrond een mannetje die bij alles wat de tegenstander zegt nee schudt. Het moet voor de kijker dan lijken of het publiek het oneens is met een stelling van iedereen behalve van de PvdA. Zo ook gisteravond weer. Kijkers herkenden al snel Bart Olde Agterhuis, stafmedewerker van de PvdA.

De PvdA werd gisteren ook al op een trucje betrapt. Zo wil de PvdA zzp'ers benadelen, iets wat ze volgens diverse bronnen niet in hun verkiezingsprogramma vertelden. Zzp'ers kunnen meer hierover lezen in het bericht van gisteren over de zzpboete.

Provincie bespreekt redding De Utrechtse Spelen

De provincie Utrecht besluit dinsdag over een bijdrage aan De Utrechtse Spelen. De Gedeputeerde Staten bespreken een plan om het noodlijdende theatergezelschap te hulp te schieten met een eenmalige subsidie van twee ton. Een belangrijke oorzaak van het tekort is de openluchtopera Orfeo ed Euridice in de tuinen van Paleis Soestdijk.

Vorige week werd bekend dat De Utrechtse Spelen sinds begin vorig jaar een tekort heeft opgebouwd van 2,1 miljoen euro. In plaats van een begrote winst van zeven ton zorgde de herneming van het stuk in Soestdijk voor een tekort van bijna zes ton. De eenmalige subsidie waarover gesproken wordt kan ook hoger of lager uitvallen, laat een woordvoerder weten.

Ook de gemeente Utrecht en de Vrede van Utrecht moeten bijspringen. De stad bespreekt volgende week een bijdrage van 250 duizend euro. De Utrechtse cultuurstichting brengt vijftigduizend euro in. Een renteloze lening van acht ton moet het theatergezelschap verder uit de brand helpen.

De Utrechtse Spelen krijgt het geld onder strikte voorwaarden. Zo moet worden gereorganiseerd en moet een pand voor minimaal een half miljoen euro worden verkocht.

Bianchi rijdt ook voor Ferrari op Magny-Cours

Jules Bianchi heeft deze dagen een druk programma voor de boeg. De Fransman rijdt bij de rookietest op Magny-Cours niet alleen voor Force India, maar zal vandaag en donderdag uit gaan komen voor Ferrari. Morgen zal Davide Rigon achter het stuur van een scharlakenrode bolide kruipen.

Bianchi, die in het opleidingsprogramma van Ferrari zit, kan deze week bewijzen dat hij in de Formule 1 thuishoort. De Fransman lijkt bij Force India namelijk de eerstaangewezene om Paul di Resta of Nico Hülkenberg te vervangen mocht één van hen naar een ander team verkassen. Daarnaast is het rijden van Bianchi een graadmeter voor wat Luiz Razia en Rodolfo Gonzalez bij Force India laten zien.

Groot tramongeluk Den Haag

Bij een botsing tussen twee trams in Den Haag zijn dinsdagochtend 25 gewonden gevallen. Het ongeluk gebeurde rond 10.00 uur op de Parallelweg, vlak bij station Den Haag HS, meldt de politie.

Een tram reed volgens Omroep West achterop een andere tram. Vooral de achterste tram zou veel schade hebben opgelopen. Bij het ongeluk zouden alleen lichtgewonden zijn gevallen.

HTM laat weten dat tramlijnen 11 en 12 in beide richtingen niet meer langs de haltes van het Rijswijkseplein tot en met de Wouwermanstraat rijden. Lijn 9 rijdt niet meer langs de Jacob Catsstraat tot en met het Zuiderpark.

Van Commenée verlaat Britse atletiekbond

Charles van Commenée heeft zijn contract bij de Britse atletiekbond ingeleverd. De oud-chef de mission van de Nederlandse olympische ploeg was bij de Britten hoofdcoach bij de atleten. Hij kon bijtekenen, maar vindt dat hij niet aan de verwachtingen voldaan heeft.

Van Commenée sprak met The Telegraph over het feit dat hij ingezet had op acht medailles, maar dat de ploeg er zes pakte. "Ik reken sporters en coaches daar elke dag op af. Hoe kan ik nog 4 jaar verder gaan, als ik mezelf hierop niet afreken. Ik heb ook nooit begrepen dat mensen in de politiek of het voetbal blijven zitten als ze falen."

Sheryl Crow geeft telefoon de schuld van tumor

Sheryl Crow vermoedt dat de tumor in haar hoofd is ontstaan doordat ze vroeger constant haar mobiele telefoon gebruikte. De 50-jarige zangeres van All I Wanna Do maakte in juni bekend dat bij haar een goedaardige hersentumor was aangetroffen.

"Vroeger, toen ik mijn eerste album aan het promoten was, hing ik uren aan die oude, gedateerde mobiele telefoons", zei de zangeres in de Amerikaanse talkshow Katie. De tumor bevindt zich bovendien in het 'mobieletelefoongebied' van haar hoofd.

Crow was al enige tijd vergeetachtig en kwam moeilijk uit haar woorden. Het gezwel werd ontdekt bij een mri-scan.

[US Open] Djokovic looft Murray

Novak Djokovic was na de finale van de US Open vol lof over winnaar Andy Murray. De Brit slaagde er gisteravond in na een lange vijfsetter de Serviër op zijn knieën te krijgen en zo zijn eerste Grand Slam te winnen.

Djokovic: "Elk nederlaag is teleurstellend. Daar bestaat geen twijfel over. Ik had gewoon een ontzettend goede tegenstander." De Serviër wist een achterstand van 0-2 in sets ongedaan te maken, maar ging alsnog onderuit. "Andy heeft het meer dan iemand verdiend om een grandslam te winnen. Dat weet ik zeker, want over de afgelopen jaren heeft hij zich laten zien als een absolute topspeler."

Murray zat er in de afgelopen jaren regelmatig dichtbij, maar kwam telkens net tekort. De finale van de Olympische Spelen lijkt een ommekeer te zijn geweest. "Hij was al zo dichtbij met vier verloren finales. Nu heeft hij eindelijk gewonnen, dus feliciteer ik hem."

Joling: 'Haantjesgedrag' Samsom en Roemer

Hij heeft zich tot nog toe niet uitgelaten over de verkiezingsstrijd, en je zal ongetwijfeld met smart hebben gewacht op zijn mening, maar eindelijk heeft ook Gerard Joling zijn visie op de strijd om de kiezer gegeven. De SBS6 -presentator annex has-been zanger, ergert zich aan het haantjesgedrag van met name de linkse lijsttrekkers, Diederik Samsom en Emile Roemer.

Joling, momenteel te zien in het kijkcijferkanon Sterren Springen op Zaterdag op de campingzender, haalde op zijn eigen website uit naar de politici. "Prachtige blauwe ogen, goed ingestudeerde babbel, maar over een paar jaar heeft hij een topbaan en de kiezer mag opnieuw naar de stembus. Of erger nog; fluiten naar alle gedane beloftes," zo orakelt hij over Samsom. Roemer kan wat Joling betreft beter Efteling-baas worden, en anders in de voetsporen van Jochem van Gelder treden als presentator van Praatjesmakers.

Wat hij zelf woensdag gaat stemmen laat Joling in het midden. De partijen aan de linkerkant van het politieke spectrum hoeven in elk geval níet op zijn zegen te rekenen. "Links stemmen is alleen maar korte termijnplanning en schuld."

Nieuwsuur-debat trekt 1,2 miljoen kijkers

Een kleine 1,2 miljoen mensen hebben maandagavond gekeken naar het tv-programma Nieuwsuur, waarin VVD-leider Mark Rutte en PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom met elkaar in debat gingen. 1 Voor de Verkiezingen, dat PVV-voorman Geert Wilders te gast had, trok 1,1 miljoen kijkers aan. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek.

Beide actualiteitenprogramma's moesten in de kijkcijferlijst onder meer de consumentenrubriek Radar en het goedmaakprogramma Het Familiediner voor zich laten gaan. Bovenaan in de lijst eindigde Spoorloos, met ruim 1,8 miljoen kijkers.

Nieuwsuur-debat trekt 1,2 miljoen kijkers
Nieuwsuur-debat trekt 1,2 miljoen kijkers (Foto: ANP)

Capcom wil Monster Hunter-verfilming

Capcom ziet een verfilming van de Monster Hunter-franchise wel zitten, ze zijn zelf zo ver dat de film al gepland staat. De nieuwe game in de franchise, Monster Hunter 4 moet in 2013 uitkomen voor Nintendo 3DS.

Cinema Today sprak in een interview met Paul W.S. Anderson, de regisseur van Resident Evil: Retribution. Tijdens een vraag waarin gesteld werd welke game hij nog meer wou verfilmen, gaf Anderson Monster Hunter aan als antwoord.

"De laatste tijd ben ik helemaal gek op Monster Hunter! Een verfilming is op dit moment in de planning", aldus Anderson. Eerder gaf Capcom aan dat we op de Tokyo Game Show een verrassing krijgen wat betreft Monster Hunter.

'Oranje op drie plaatsen gewijzigd tegen Hongarije'

Het Nederlands elftal begint dinsdag aan de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Hongarije met een team dat op drie plaatsen is gewijzigd. Ten opzichte van het met 2-0 gewonnen duel met Turkije staan er met Maarten Stekelenburg, Ron Vlaar en Ricardo van Rhijn drie nieuwe namen in de basisopstelling. Dat meldt de Telegraaf.

Stekelenburg is in het doel de vervanger van de geblesseerde Tim Krul. Hij krijgt volgens de Telegraaf van bondscoach Louis van Gaal de voorkeur boven Michel Vorm. Van Rhijn wordt verkozen boven Daryl Janmaat, die hij tegen Turkije in de rust al kwam vervangen. Vlaar neemt de plaats in van John Heitinga die zaterdag uitviel met kramp.

Vlaar en Van Rhijn krijgen in de verdediging gezelschap van Jetro Willems en Bruno Martins Indi. Het middenveld, dat bestaat uit Jordy Clasie, Kevin Strootman en Wesley Sneijder, en de aanval met Luciano Narsingh, Robin van Persie en Arjen Robben, blijven ongewijzigd.

De wedstrijd tussen Hongarije en Nederland wordt dinsdagavond om 20.30 uur in Budapest gespeeld. Beide landen wonnen hun eerste duel.

Brazilië revancheert zich tegen China

Brazilië heeft een ruime oefenzege geboekt op China. De gastheer van het komende WK won in Recife met maar liefst 8-0 van China. Brazilië herstelde zich daarmee knap van het povere optreden van drie dagen eerder tegen Zuid-Afrika, toen slechts met 1-0 werd gewonnen.

Waar de Brazilianen vrijdag in São Paulo nog werden uitgefloten door het eigen publiek, dat het vooral op bondscoach Mano Menezes had gemunt, was de sfeer nu opperbest. Neymar was met drie doelpunten de grote man. Ramires, Lucas, Hulk en Oscar waren elk één keer trefzeker. De Chinese verdediger Jianye Liu werkte de bal in eigen doel.

Moszkowicz volgende week voor tuchtraad

Advocaat Bram Moszkowicz moet zich volgende week dinsdag voor de tuchtraad verantwoorden in een zaak die de Orde van Advocaten eerder heeft aangespannen. Dat meldt de Amsterdamse raad van discipline dinsdag.

De Orde van Advocaten besloot in juli na een onderzoek naar de praktijkvoering van Moszkowicz de zaak aan de raad van discipline voor te leggen. Het vertrouwen in de behoorlijke beroepsuitoefening van de betrokken advocaat zou zijn geschaad.

Het onderzoek werd ingesteld naar aanleiding van een artikel in NRC Handelsblad van vorig jaar juli. De krant schreef dat de Belastingdienst onenigheid had met Moszkowicz omdat hij zich contant had laten betalen.

Contante betalingen kunnen worden gebruikt om de belasting te ontduiken. Volgens de orde zijn er geen omstandigheden die het gebruik van cash rechtvaardigen en heeft Moskowicz er niet met de orde over overlegd.

Duits hof vonnist toch over ESM-fonds

Het Duitse Constitutionele Hof zal woensdag toch een belangrijk vonnis wijzen over het omvangrijke Europees noodfonds ESM. Het hof in Karslruhe heeft dinsdag een verzoek tot uitstel afgewezen, dat was ingediend door de eurosceptische politicus Peter Gauweiler (CSU).

Het hof hakt woensdag de knoop door of de Duitse grondwet toelaat dat een Europees noodfonds voor noodlijdende eurolanden wordt opgericht. Volgens sommige klagers heeft de Duitse regering haar bevoegdheid overschreden door akkoord te gaan met het fonds.

In Europa wordt met spanning uitgekeken naar het oordeel woensdag, dat invoering van het fonds al maanden heeft vertraagd. Als het vonnis de oprichting toestaat kan het fonds volgens diplomaten in oktober beginnen. Juridische experts hebben eerder gezegd te verwachten dat de rechters de oprichting niet verbieden, maar nog wel enkele randvoorwaarden eraan zullen stellen.

Gauweiler meende dat de situatie grondig was veranderd door het besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) vorige week om onbegrensd staatsleningen op te kopen van armlastige eurolanden.

Duits hof vonnist toch over ESM-fonds
Duits hof vonnist toch over ESM-fonds (Foto: ANP)

Google-bril voor het eerst op catwalk

De virtual reality-bril van Google is voor het eerst gesignaleerd op de catwalk. Onder de naam Glass by Google werd de bril als modeaccessoire gepresenteerd.

Diane Von Fürstenberg kreeg tijdens de New York Fashion week de primeur Glass by Google te presenteren. Tijdens de finale van haar show verscheen Von Fürstenberg met rode Glass op haar neus. Aan haar zijden liepen ook de ontwerper van haar collectie Yvan Mispelaere en mede-Google-oprichter Sergey Brin. Zij liepen met een blauwe variant van de bril. Ook andere modellen liepen tijdens de show met de bril op hun neus.

In de Google-bril zit een klein beeldscherm waarop allerlei informatie getoond kan worden. Ook kan de gebruiker van de bril filmen en foto's schieten. Deze kunnen direct via bijvoorbeeld Google+ worden gedeeld. De bril is nu nog in een testfase.

Google is al een tijd bezig met het onder de aandacht brengen van de bril. Tijdens de eigen presentatie van de bril sprongen werknemers van het bedrijf uit een vliegtuig. Hierbij moest een beeld worden gecreëerd van wat de bril kan. Eerder dook de bril al op in het straatbeeld toen werknemers de bril testten. Met de samenwerking met Von Fürstenberg moet de bril een hipper imago krijgen.

Vecht met ballonnen in NintendoLand

Een oude spelmodus van Balloon Trip keert terug als attractie voor NintedoLand. Balloon Trip: Breeze laat de speler zijn Mii swipen over obstakels terwijl de Mii aan meerdere ballonnen hangt. Of dit spel met meerdere spelers tegelijk te spelen is, is nog onbekend.

NintendoLand biedt verschillende attracties die minigames zijn. Deze hebben allemaal hun eigen Nintendo-thema. De attracties zijn gebaseerd op spellen zoals bijvoorbeeld Donkey Kong, Metroid en Mario.

Obsidian teaset mysterieuze nieuwe game

De officiële website van Obsidian heeft een facelift ondergaan en bevat nu een countdown naar een nieuwe game. In de countdown zien we een draak rondom het cijfer vier. Indien je op het cijfer klikt kom je terecht op een forum genaamd Project X.

Naast een draak en een cijfer bevat de countdown ook een stuk tekst; "What do the words mean? Nothing. The Dirge of Eír Glanfath is sound without form, a lone voice crying out in mourning because it must."

Al laatste is er nog iets te vinden in de broncode van de website; "X . X X . X X To tenderness, fellowship. To fellowship, vigilance. So bring we all to the Night Market. I am the Spindle of Esenath. Know me by my light and stand with me in darkness." Obsidian is onder andere bekend van Fallout: New Vegas, Knights of the Old Republic II en Alpha Protocol. Tegenwoordig is Obsidian druk bezig met South Park: The Stick of Truth.

Obsidian

Aanhoudingen bij ontruiming kraakpand

Bij de ontruiming van een kraakpand in Nijmegen zijn dinsdagochtend negen mensen aangehouden. Het pand, een loods achter een winkel, kon na de aanhoudingen rond 09.00 uur worden overgedragen aan de eigenaar, meldt een politiewoordvoerder.

De ontruiming van het pand aan de Zeigelhof, vlak achter Plein 1944, startte rond 07.00 uur. Bij de actie werden veertig agenten ingezet en een zestigtal ME'ers. Twee mensen werden op het dak aangehouden en zes personen in het pand. De negende aanhouding vond buiten in de struiken plaats. Daarmee werden alle in het pand aanwezige personen aangehouden.

De politie heeft drie straten rondom het pand afgezet voor de ontruiming. Die zullen naar verwachting nog enkele uren dicht blijven, laat de woordvoerder weten.

De loods was sinds juli gekraakt, waarop de eigenaar aangifte deed. De rechter besloot eind juli dat het pand mocht worden ontruimd. Omdat de krakers niet ingingen op meerdere verzoeken het pand te verlaten, werd tot de ontruimingsactie besloten.

'PvdA en SP verhogen lasten kleine bedrijven'

Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf worden zwaarder belast als de verkiezingsprogramma’s van PvdA en SP worden uitgevoerd. Werknemersorganisatie MKB-Nederland heeft dat dinsdag gezegd. Volgens voorzitter Hans Biesheuvel ,,begrijpen de twee partijen nog steeds niet dat welvaart en werkgelegenheid eerst moeten worden verdiend, voordat het geld kan worden uitgegeven’’.

MKB-Nederland wijst onder meer op de arbeidskorting voor zelfstandigen die de PvdA wil afschaffen. Dat betekent een inkomensverlies van netto 1500 euro per jaar, concludeert de organisatie. Ook het inkomensafhankelijk maken van de zorgverzekering zorgt voor een forse lastenverzwaring voor zelfstandigen. Bij een inkomen vanaf 50.000 euro zijn ze veel hogere zorgpremies kwijt. Ook de SP verhoogt de zorglasten aanzienlijk vanaf die inkomensgrens.

'PvdA en SP verhogen lasten kleine bedrijven'
'PvdA en SP verhogen lasten kleine bedrijven' (Foto: ANP)

Familie Van Gogh woedend over tv-serie

Johan van Gogh beticht de EO van 'stemmingmakerij'. De zoon van Vincent Willem, het neefje van schilder Vincent van Gogh, is woedend over de tv-serie rond de beroemde schilder. Hij is niet te spreken over hoe zijn vader, gespeeld door Jeroen Krabbé, wordt neergezet in het volgend jaar te verschijnen Van Gogh: Een Huis voor Vincent.

"De serie is een belediging voor de hele familie", zegt Johan van Gogh dinsdag in het AD. "Het ergste vind ik dat Krabbé hem gaat neerzetten als iemand die probeerde Van Goghs schilderijen te verkwanselen in Parijs." Volgens hem wilde zijn vader de collectie schilderijen juist bij elkaar houden.

"Ze vinden het verhaal van mijn vader Vincent Willem blijkbaar niet spannend genoeg, dus hebben ze het maar lekker sensationeel gemaakt", vervolgt Johan van Gogh, vader van de vermoorde regisseur Theo van Gogh. "Natuurlijk bestaat er vrijheid van meningsuiting, maar dit gaat te ver."

De eindredacteur Drama van de EO laat weten dat het verhaal 'ietwat gedramatiseerd' is, maar dat er vooraf wel gesproken is met de erven van de schilder. "Ook hebben we geprobeerd Johan van Gogh te spreken, maar die wilde dat niet."

Van Gogh: een Huis voor Vincent wordt begin volgend jaar uitgezonden door de omroep. Barry Atsma vertolkt Vincent van Gogh.

Philips schrapt nog eens 2200 banen

Philips schrapt tot en met 2014 wereldwijd nog eens 2200 banen bij zijn lichtdivisie en de gezondheidstak. De ontslagen maken deel uit van een extra besparingsprogramma van driehonderd miljoen euro. Dat maakte Philips dinsdag bekend.

Met de extra besparingen komt het totale kostenreductieprogramma uit op 1,1 miljard euro. Bijna een jaar geleden kondigde Philips dat programma al aan. Dat zou toen ten koste gaan van 4500 banen. Daar komt nu echter nog eens de helft bij.

Topman Frans van Houten noemt het in een toelichting 'spijtig' dat de banen verdwijnen. De kostenbesparingen zijn volgens hem echter noodzakelijk, onder meer vanwege de 'macro-economische tegenwind' en hogere pensioenkosten.


Philips schrapt nog eens 2200 banen (Foto: Novum)

Pechtold wil Zorreguieta niet bij kroning

Er zijn geen redenen om de vader van prinses Máxima uit te nodigen als prins Willem-Alexander wordt ingehuldigd tot koning. Dat zei D66-leider Alexander Pechtold maandagavond in het RTL-programma Wat kiest Nederland.

Hij wees erop dat er in 2002 redenen waren dat Jorge Zorreguieta niet bij het huwelijk van zijn dochter en Willem-Alexander mocht zijn. Destijds ging het volgens om een weloverwogen besluit en er zou geen reden zijn daarvan af te wijken.

Zorreguieta was minister van landbouw in de regering van de Argentijnse dictator Videla. PvdA-leider Diederik Samsom zei eerder in het Carré-debat dat Zorreguieta wel bij een eventuele huldiging aanwezig moet kunnen zijn.


Pechtold wil Zorreguieta niet bij kroning prins (Foto: Novum)

Geen Grand Prix-modus in F1 2012

Ontwikkelaar en uitgever Codemasters heeft vandaag bevestigd dat de racegame F1 2012 geen grand prix-modus meer tot zijn beschikking heeft. 

In vorige delen van de F1-serie kreeg je als speler de mogelijkheid om met een bekende F1-coureur een volledig seizoen te spelen. Deze zogenoemde grand prix-modus wordt in de opkomende F1-game verwijderd. Volgens Codemasters kunnen spelers nog steeds wel een volledig F1-seizoen meedraaien via de Career Mode met een eigen gemaakte coureur.

De Grand Prix modus wordt vervangen door een Quick Race mode. "The Grand Prix option has been replaced with Quick Race this year so you can jump into a one off race much easier, but you cannot create a series of races'', aldus Codemasters. 

F1 2012 komt  21 september uit voor pc, PlayStation 3 en Xbox 360. Wie alvast een voorproefje wil nemen van F1 2012 kan de demo uitproberen via Xbox Marketplace. Demo's voor PS3 en pc komen ergens deze week.  



China patrouilleert bij omstreden eilandjes

China heeft dinsdag twee patrouilleboten naar enkele eilandjes in de Oost-Chinese Zee gestuurd die met Japan worden betwist. Met de stap geeft China uiting aan zijn woede over de Japanse aankoop van de eilandjes, die door Japan de Senkaku en door China de Diaoyu worden genoemd.

Japan oefent al de controle over de eilandjes uit, maar Beijing beschouwt de aankoop ervan door Japan als een verdere aantasting van zijn aanspraken. Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken waarschuwde maandag dat de aankoop 'ernstige gevolgen' zou hebben.

De Japanse regering zegt dat de nationalisering bedoeld is om de 'rust en stabiliteit' rond de eilandjes te bewaren. Japan stelt dat de eilandjes tot zijn grondgebied behoren en geen bron van wrijving met andere landen of regio's mogen zijn. "Wij willen zeker niet dat de kwestie van invloed is op onze diplomatieke betrekkingen met China en het is belangrijk dat ieder misverstand of onverwachte gebeurtenis wordt vermeden", zei kabinetssecretaris Osamu Fujimura.

Met de aankoop van de onbewoonde eilandjes van een particuliere Japanse familie wil de Japanse regering plannen van de nationalistische gouverneur van Tokyo dwarsbomen om de eilandjes te ontwikkelen. De gemeente Tokyo stuurde eerder deze maand al deskundigen naar het eiland om de mogelijkheden voor visserij en bebouwing te onderzoeken.


China patrouilleert bij omstreden eilandjes (Foto: Novum)

'Middle East Forum denktank betaalde proces Wilders'

Het Middle East Forum uit de Verenigde Staten heeft de verdediging van PVV-leider Geert Wilders betaald in het proces dat tegen hem werd gevoerd. Dat zegt directeur Daniel Pipes van de denktank tegen Reuters. Wilders kreeg volgens het persbureau steun van meerdere anti-islam groepen.

Het is niet bekend hoeveel de denktank, die zegt op te komen voor de vrijheid van meningsuiting van anti-islam auteurs, heeft betaald. Het persbureau benaderde ook Bram Moszkowicz, die Wilders in het proces verdedigde, maar hij wil ook niet op de vraag ingaan omdat dit vertrouwelijke informatie is.

Wilders heeft nooit willen prijsgeven wie zijn geldschieters zijn omdat dit hun veiligheid in gevaar zou kunnen brengen. David Horowitz, die verschillende conservatieve groepen in Los Angeles heeft opgezet, heeft betaald voor de beveiliging tijdens toespraken die Wilders in 2009 in de VS hield. Wilders sprak toen op de Temple Universiteit in Philadelphia en de Columbia Universiteit.

Ook kreeg Wilders volgens Horowitz steun vanuit de VS om in hetzelfde jaar met succes een bezoekverbod aan het Verenigd Koninkrijk aan te vechten.

Anonieme voormalig PVV-Kamerleden stellen volgens Reuters dat ze hun salaris aan de partij moesten afstaan. In totaal zou de PVV hierdoor jaarlijks vier miljoen euro vangen, zonder dat bekend is wat hiermee wordt gedaan. Wilders zegt volgens het persbureau dat het om leugens van verbitterde en hatelijke mensen gaat.

De PVV draait volgens Wilders op bijdragen van Nederlandse of buitenlandse geldschieters, maar het zou gaan om bescheiden bedragen en zeker nooit om miljoenen.

Vorige maand zei het uitgetreden PVV-Kamerlid Wim Kortenoeven dat joodse organisaties en rijke joodse particulieren die de PVV sponsoren woedend zijn over een verbod op de rituele slacht dat in het partijprogramma is opgenomen. Hij liet toen weten een rondgang langs de geldschieters te maken om ze te waarschuwen. De ex-PVV'er is echter omstreden omdat in zijn boek vele beweringen niet bewezen zijn. Wilders zijn standpunt was maandag duidelijk over deze kwestie die ook aan bod kwam in het programma Een voor de verkiezingen.


'Pro-Israëlische denktank betaalde proces Wilders' (Foto: Novum)

Albert Heijn eist meer korting

Albert Heijn heeft in een brief aan zijn leveranciers extra korting geëist. Dat bevestigde een woordvoerster van de supermarktketen dinsdag. Albert Heijn krijgt al korting omdat het een grote afnemer van producten is. Omdat het bedrijf de afgelopen maanden is gegroeid, onder meer door de overname van tientallen C1000-winkels, claimt het de extra korting van 2 procentpunt.

"Als leverancier groeit u met ons mee, onder meer door groei in volume. Om deze groei te faciliteren vinden wij het passend dat u hieraan bijdraagt", staat in de brief. "De markt is dynamisch, soms is het nodig om tussentijds zaken te wijzigen", lichtte een woordvoerster toe.

Weer brandmelding Schipholtunnel

Voor de derde keer in twee dagen is er dinsdagochtend een brandmelding geweest bij de spoortunnel onder Schiphol. Opnieuw bleek opdwarrelden stof de oorzaak. Dat meldden de NS en de Veiligheidsregio Kennemerland. Van en naar de luchthaven was enige tijd geen treinverkeer mogelijk.

De spoortunnel bij Schiphol werd maandagochtend en aan het einde van de middag ook al afgesloten. De eerste keer omdat een machinist rook meende te zien terwijl het om stof ging. De tweede keer omdat een collega dacht een rooklucht te ruiken. Het stof is afkomstig van werkzaamheden die in de tunnel zijn gedaan.

Guild Wars 2 is weer te koop

Guild Wars 2 is weer te koop via de diverse digitale distributiekanalen. Om dit te vieren is er een live-actiontrailer uitgebracht. Het spel werd recent uit de digitale verkoop gehaald, omdat de vraag zo groot was dat er problemen met het spel werden verwacht.

Doordat het spel in de winkels al snel uitverkocht was visten een hoop gamers achter het net in de beginperiode. Nu kunnen ook zij dus weer helemaal los gaan in de mmo.

Wil je weten hoe het onze eigen wc-eend vergaat in Guild Wars 2? Lees dan hier en hier alles over zijn avonturen.

FOK! wat een weer...Eerst regen

Goedemorgen! Het is vandaag wel weer even wennen, want we ontwaken vandaag met veel bewolking en gedurende de ochtend zal het overal enige tijd regenen. Lokaal kan het even flink gieten en mogelijk horen we daar een klap onweer bij. In het begin van de middag gaat het van het westen uit langzaam droog worden. Dit gebeurt als eerste langs de kust en in de loop van de middag ook elders in het land.

In het zuiden en oosten duurt dat wel iets langer, terwijl de eerste opklaringen zich dan zullen melden in het westen van het land. Aan het einde van de middag is het vrijwel overal droog geworden. De verder het land in trekkende opklaringen zullen pas aan het einde van de middag Limburg bereiken. In het westen zou het tegen die tijd zelfs nog even vrij zonnig kunnen worden. De wind draait daarbij naar west en neemt in de loop van de dag af naar windkracht 4. De temperatuur zal vandaag bij 18 graden blijven steken.

De komende dagen is het licht wisselvallig weer en zal de paraplu ons zeker nog van pas komen. De temperatuur is met 16 graden wel vrij fris te noemen. En hierbij zal ook een frisse wind uit het westen staan.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

WildgroeiDoor het natte weer van deze zomer is er veel wildgroei.


Black Ops 2-multiplayer uitgelegd

Activision heeft een trailer uitgebracht voor Call of Duty: Black Ops 2. In de video krijgen we uitleg over de werking van de multiplayer van het spel door David Vonderhaar van ontwikkelaar Treyarch.

Vonderhaar legt onder andere uit hoe de Pick 10 class creation-methode werkt en hoe deze moet gaan zorgen voor een stuk creativiteit en strategie in de multiplayer.

Call of Duty: Black Ops 2 komt 13 november uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc. Later dit jaar volgt nog een release op Wii U.

[US Open] Eindelijk eerste grandslamtitel Murray

Andy Murray heeft eindelijk zijn eerste grandslamtitel te pakken. De 25-jarige Brit won in de finale van de US Open in vijf sets van titelverdediger Novak Djokovic: 7-6 (10), 7-5, 2-6, 3-6, 6-2. Murray was bij zijn vier eerdere pogingen om een grandslamfinale te winnen, telkens van een koude kermis thuisgekomen.

Murray, die deze zomer wel olympisch goud veroverde, is de eerste Brit in 76 jaar tijd die een grandslamtoernooi weet te winnen. De legendarische Fred Perry was in 1936 eveneens succesvol in New York.

Djokovic liep in zijn vierde US Openfinale vanaf het begin achter de feiten aan. De Serviër (2) wist in de eerste twee sets weliswaar telkens meerdere breaks achterstand te repareren, maar schoot uiteindelijk net tekort.

Nadat Murray een 2-0 voorsprong had genomen, kantelde de wedstrijd plotseling. Djokovic voerde het tempo op, maakte steeds minder fouten en bracht de wedstrijd in balans door de derde en vierde set te winnen.

Waar Murray in het verleden waarschijnlijk zijn hoofd had laten hangen, gebeurde dat deze keer niet. De als derde geplaatste Brit pakte het initiatief terug en liep in de vijfde set uit naar een 3-0 voorsprong. Djokovic kwam nog even terug tot 3-2, maar daarna wist de vijfvoudig grandslamwinnaar, ondanks het aanvragen van een blessurebehandeling om het ritme van Murray te breken, geen game meer te winnen.


Eindelijk eerste grandslamtitel Murray (Foto: Novum)

Winnaar FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Gisteren maakte je kans op een Assassin's Creed 3-notitieboekje met ZombiU-pen. Het antwoord op de vraag in welke stad ZombiU zich afspeelt is Londen. De winnaar van het goodiepakket is SugarRay.

Gefeliciteerd, je ontvangt een pm met verdere details. Volgende week maandag is er weer een prijsvraag, tot dan!

Vier Nederlandse universiteiten in top 100

Vier Nederlandse universiteiten staan dit jaar in de wereldwijde top 100 van de prestigieuze ranglijst van onderzoeksbureau QS. De Universiteit van Amsterdam (UvA) is volgens het Britse instituut de beste universiteit van het land. De UvA staat op de 62e plaats, één positie hoger dan vorig jaar.

De Universiteit Leiden steeg het sterkst op de dinsdag gepubliceerde ranglijst: van plaats 88 naar plaats 75. Daarna volgen de de Universiteit Utrecht op plaats 85 en de Erasmus Universiteit Rotterdam op plaats 99.

Mayaruïnes in Assassin's Creed III-missie

De 'Lost Mayan Ruins'-missie van Assassin's Creed III is (waarschijnlijk voorlopig) exclusief voor gamers die de Freedom Edition kopen. Ubisoft heeft nu een trailer vrijgegeven waarin je alvast fragmenten van de missie kunt zien.

Wanneer je de missie voltooit speel je de 'legendarische kortelas van kapitein Kidd' vrij. Daarnaast is er ook een unboxingvideo uitgebracht voor de speciale Join or Die-editie, waarbij je kunt zien kunt wat voor moois je allemaal bij deze speciale editie in huis krijgt.

Assassin's Creed III komt op 31 oktober uit voor PlayStation 3 en Xbox 360. Pc-gamers moeten tot 23 november wachten. Er staat ook een Wii U-versie in de planning.

Honkballers rollen Duitsland op

De Nederlandse honkballers lijken hun nederlaag tegen Tsjechië goed verwerkt te hebben. Op het Europees kampioenschap werd in Rotterdam de koploper van Groep B, Duitsland, eenvoudig met 10-0 opgerold.

Onder aanvoering van Kalian Sams wist Nederland in de derde en vierde inning het verschil te maken. De wedstrijd duurde uiteindelijk zes innings. Eerder had Tsjechië Frankrijk al verslagen.

Wilders tevreden over zijn Kamerfractie

PVV-leider Geert Wilders vindt dat zijn fractie het de afgelopen twee jaar goed heeft gedaan. Hij erkent ook dat er dingen mis zijn gegaan, maar dat kan volgens hem 'bij iedere partij gebeuren'. Dat zei hij maandag bij Een voor de verkiezingen.

"We hebben dingen meegemaakt die je als fractie liever niet meemaakt. Maar al met al hebben we het goed gedaan." Hij wijt de problemen, zoals het opstappen van meerdere PVV'ers uit de fractie, aan 'kinderziektes'.

Op de nieuwe kandidatenlijst staan minder subversieve elementen, denkt Wilders, maar hij durft er zijn hand niet voor in het vuur te steken. "Maar we hebben ons lesje wel geleerd."

Volgens Wilders zullen teleurgestelde politici van bijvoorbeeld het CDA niet zo snel met modder gaan gooien, zoals oud-PVV'ers als Hero Brinkman, Marcial Hernandez, Wim Kortenoeven en Jhim van Bemmel dat momenteel doen. "Daar houdt iedereen zich koest, omdat ze dan wel een baantje als burgemeester toegeschoven krijgen. Bij de PVV is dat niet zo. De pijn is dus harder."

Dode door illegale alcohol

Het drinken van illegaal gestookte alcohol waar methanol inzit heeft in Tsjechië aan een persoon het leven gekost. Meer dan tien gebruikers liggen in het ziekenhuis, zei de politie maandag. Methanol wordt hoofdzakelijk gebruikt in de industrie.

De politie deed een inval in een kiosk in de oostelijke stad Havirov waar de alcohol vandaan zou komen. Een 36-jarige verdachte is aangehouden.

Volgens de politie was de dode een vrouw en zijn er mogelijk nog twee mannen aan het giftige goedje overleden. Van de mensen die in het ziekenhuis liggen verkeren er vier in kritieke toestand.

De autoriteiten controleren restaurants, bars, slijterijen en straatverkopers om te bepalen of de illegale alcohol ook elders wordt verkocht.

Samsom slaat uitnodiging Beatrix niet af

Als PvdA-leider Diederik Samsom na de verkiezingen wordt ontboden door koningin Beatrix dan slaat hij die uitnodiging niet af. Hij gaat er echter van uit dat het initiatief voor de formatie bij de Tweede Kamer komt te liggen. Dat zei hij maandag in Eenvandaag.

"Een uitnodiging van de koningin sla je nooit af", zei hij. "Maar we hebben een andere procedure gekozen. Het echte initiatief ligt bij de grootste partij."

Maandag meldde een woordvoerder van Kamervoorzitter Gerdi Verbeet dat zij donderdag, de dag na de verkiezingen, alle fractieleiders zal bellen. Mogelijk komen de fractieleiders later die dag bijeen. Het zou de eerste keer zijn dat de koningin geen rol krijgt in de formatie.


Samsom slaat uitnodiging Beatrix niet af (Foto: Novum)

Politie opgesteld bij kantoor Gouden Dageraad

De politie in Athene heeft maandag voor het hoofdkantoor van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad fouilleringen verricht bij automobilisten en voetgangers. Leden van de partij sloegen vorige week in twee Griekse stadjes de kraampjes van buitenlandse straatverkopers kort en klein.

Gouden Dageraad zei de aanvallen te hebben georganiseerd. Video's waarin te zien is hoe in het zwart geklede aanhangers van de partij de stalletjes te lijf gingen verschenen al vlug op internet. Bij de aanvallen waren ook parlementariërs van de partij aanwezig.

De partij liet weten juridische actie te zullen nemen tegen de politie, omdat zij de 'vrije verrichtingen van ons kantoor' zou verstoren.

Eerder maandag liet het Griekse ministerie van openbare orde weten niet langer toe te staan dat politieagenten parlementariërs van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad bewaken en beschermen. De politiebewakers zijn van hun taken ontheven om ze niet in de moeilijke spagaat te brengen van bescherming van partijleden enerzijds en het voorkomen van wetsovertredingen anderzijds.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.