Nummer twee Al-Qaida gedood

De nummer twee van Al-Qaida in Jemen is maandag omgekomen bij een luchtaanval. Dat hebben bronnen bij het Jemenitische ministerie van defensie gezegd.

De Saudische Saeed al-Shihri werd getroffen door een raket, vermoedelijk van een Amerikaanse drone, toen hij in zijn auto zat. Vijf andere inzittenden kwamen eveneens om. De luchtaanval had plaats in de zuidelijke provincie Hadramawt.

De bronnen bevestigen met hun uitspraken een kort bericht van het ministerie van defensie dat eerder maandag naar journalisten in het land werd verstuurd. De autoriteiten zeggen dat er nog wel een DNA-test moet worden uitgevoerd om te bevestigen dat Al-Shihri daadwerkelijk onder de doden is.

Amerikaanse bronnen hebben de dood van Al-Shihri maandagavond bevestigd, maar konden niet zeggen of de VS betrokken waren bij zijn dood. De VS geven normaal gesproken geen commentaar op drone-aanvallen.

De Jemenitische tak van Al-Qaida is een van de actiefste ter wereld. De dood van Al-Shihri zou, als hij bevestigd wordt, een klap zijn voor de terreurorganisatie. Strijders van Al-Qaida namen vorig jaar in het zuiden van Jemen grote steden over, maar het leger heeft dit jaar een aantal steden en dorpen heroverd.

De president van Jemen, Abed Rabbo Mansour Hadi, zei dat sommige stammenleiders en regeringsfunctionarissen Al-Qaidastrijders helpen zich te verstoppen in de zuidelijke provincies Abyan en Shabwa.