Mediq schrapt banen door zuinige zorgverzekeraars

Uitbater van apotheken Mediq schrapt 134 banen bij haar divisie Apotheken Nederland. De reorganisatie moet vanaf 2015 jaarlijks negentien miljoen euro opleveren. Dat maakte Mediq maandag bekend.

Het bedrijf heeft last van de lage prijzen en kleinere marges op medicijnen als gevolg van beleid van zorgverzekeraars. Die vergoeden steeds vaker alleen nog de goedkopere medicijnen, waar lagere marges op zitten. "Deze omstandigheden leiden ertoe dat apotheken en groothandels zonder ingrijpende maatregelen niet langer op een financieel verantwoorde manier kunnen voortbestaan", aldus bestuursvoorzitter Marc van Gelder van Mediq in een commentaar.

Mediq stelt dat bij de helft van 225 apotheken maatregelen nodig zijn. De kern daarvan is dat de apotheken regionaal meer gaan samenwerken en dat er 134 arbeidsplaatsen komen te vervallen. Bijna de helft van het banenverlies komt voor rekening van het hoofdkantoor in Utrecht.

De reorganisatie levert kostenbesparingen op van tien miljoen euro in 2013, achttien miljoen euro in 2014 en vanaf 2015 jaarlijks negentien miljoen euro. De kosten voor de reorganisatie bedragen achttien miljoen euro.