Partijen: sociaal leenstelsel of toch niet?

Als het aan de PVDA, VVD, D66 en GroenLinks ligt krijgt Nederland na de verkiezingen een socaal leenstelsel voor studenten. Deze vier partijen steunen het voorstel om de basisbeurs af te schaffen. FOK.nl vergeleek de standpunten over het onderwijs in de verkiezingsprogramma´s van de acht grootste politieke partijen.

Bijna de helft van de partijen staat achter het idee om studenten verantwoordelijk te maken voor het financieren van hun studie of studies. De langstudeerboete kan in het geval van het sociaal leenstelsel verdwijnen volgens de partijprogamma's.

Het afschaffen van de langstudeerboete wordt ook gesteund door de SP die daarnaast wel wil vechten voor het behoud van de basisbeurs. Ook de PVV, ChristenUnie en het CDA vinden dat de basisbeurs moet blijven.

Die laatste drie partijen laten zich in het programma echter weer niet uit over het afschaffen van de langstudeerboete en de mogelijke gevolgen voor studenten wanneer zij aan de macht komen.

Klik hier voor de samenvatting van de standpunten met betrekking tot het onderwijs in de verkiezingsprogramma´s van de acht grootste partijen.