Leraren in Chicago leggen werk neer

Zo'n 26 duizend leraren en ondersteunend personeel in Chicago hebben maandag het werk neergelegd. De vakbonden van het personeel en stad zijn verwikkeld in een conflict over contractonderhandelingen.

Het stadsbestuur erkent dat door de staking tienduizenden kinderen op straat zullen zwerven, vooral in wijken waar bendes actief zijn, maar zwoer de bijna vierhonderdduizend leerlingen in de stad te zullen beschermen.

Volgens de vakbond van de leraren hebben de leraren en het stadsbestuur bijna overeenstemming bereikt over salarissen. Voor andere kwesties - waaronder wijzigingen in secundaire arbeidsvoorwaarden en een nieuw systeem om docenten te evalueren - is echter nog geen oplossing in zicht.

Burgemeester Rahm Emanuel zei dat hij alles op alles wil zetten om de leraren zo snel mogelijk weer in de klas te krijgen. "Dit is geen staking waar ik op zat te wachten", aldus Emanuel. "Deze staking is een keuze (...), het is onnodig, het viel te vermijden en het is verkeerd."

Zo'n 140 scholen zullen tussen 8.30 uur en 12.30 uur open blijven om kinderen die afhankelijk zijn van de gratis maaltijden op school toch ontbijt en lunch te kunnen bieden.