Alarmcentrale ANWB had drukkere zomer

De alarmcentrale van de ANWB heeft deze zomer meer hulp verleend aan reizigers in binnen- en buitenland. De stijging was 5,5 procent vergeleken met de zomerperiode van vorig jaar. Dat kwam voor een deel doordat meer reisverzekeraars de hulpdienst inschakelden.

Volgens een woordvoerder lag de piek in de hulpbijstand in de week van 23 tot 29 juli. "Bijna heel Nederland was op vakantie en dan ontstaat er een hausse aan reisproblemen."

De ANWB Alarmcentrale coördineert dit jaar de hulpverlening aan mensen in nood, waar zij zich ook in de wereld bevinden. Turkije is het land waar de centrale het vaakst hulp regelde. "Toeristen kampen vooral met maagdarmontstekingen en hebben medische assistentie nodig. De oorzaak is vaak de combinatie van ongewone hitte en het drinken van onzuiver water", aldus de zegsman. Andere kwalen zijn middenoorontstekingen, infectieziekten, allergische reacties en open wonden.

Bij autopechgevallen staan de startproblemen al jaren op nummer één. ANWB moest daarnaast ook veel bijstand verlenen bij het verlies van vermogen, haperende koelsystemen en opgeblazen versnellingsbakken.

De lekke band was een opvallende stijger in de averijranglijst bij auto's. Vorig jaar bood de ANWB nog 920 keer hulp. Deze zomerperiode schoot dit aantal de lucht in tot bijna vijftienhonderd. De woordvoerder denkt dat veel reizigers ruimte willen besparen door geen reservewiel op reis mee te nemen. "Een reservewiel wordt bij veel nieuwe auto's niet meer standaard meegeleverd. Dan is de verleiding groot om een extra kledingkoffer in te laden in plaats van een extra autoband."

De dienst is in juli ook druk in de weer geweest met de veerramp in Tanzania, die twee Nederlanders het leven kostte. Er waren vijf Nederlandse overlevenden. Ook was de ANWB betrokken bij de hulpverlening na het recente busongeluk in Zuid-Afrika, waarbij veertien Nederlanders gewond raakten.