Abu Sayyaf dreigt met aanvallen in Syrië

Een Jordaanse extremistische beweging is van plan 'dodelijke aanvallen' uit te voeren in Syrië, met als doel het verjagen van president Bashar Assad. Dat heeft de leider van de militante beweging, Mohammed al-Shalabi, gezegd.

Volgens Al-Shalabi, beter bekend onder de naam Abu Sayyaf, zijn de aanvallen een vergelding voor de misdaden begaan tegen de soennitische meerderheid in Syrië door de alawitische minderheid waar ook Assad toe behoort. Al-Shalabi deed zijn uitspraak zondag tijdens een protest bij het kantoor van de Jordaanse premier. "Onze strijders komen jou halen", zei Al-Shalabi tegen Assad.

Strijders van Al-Shalabi's beweging hebben de afgelopen tien jaar gevochten tegen westerse troepen in Irak en Afghanistan. De beweging wordt verdacht van de moord op de Amerikaanse hulpverlener Laurence Foley in 2002. Foley werd bij zijn huis in de Jordaanse hoofdstad Amman vermoord.

Al-Shalabi werd zelf in 2004 veroordeeld wegens het beramen van aanvallen op Jordaanse luchtbases. Hij heeft zijn straf echter uitgezeten en is vorig jaar vrijgelaten.