Japan gaat betwiste eilanden kopen

De Japanse regering heeft besloten drie privé-eilandjes in de Oost-Chinese Zee te kopen, waar ook China en Taiwan aanspraak op maken. Beijing waarschuwde onmiddellijk voor 'ernstige gevolgen' als het plan wordt doorgezet.

De eilandjes zijn in het bezit van de Japanse familie Kurihara. Het plan om de eilanden van de familie te kopen is bedoeld om een 'stabiel en veilig' milieu te creëren, aldus Tokyo, niet om Beijing op de kast te jagen.

In dat laatste is Japan niettemin geslaagd. Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken reageerde direct in boze bewoordingen en zei dat Beijing niet werkeloos zal toekijken hoe 'zijn territoriale soevereiniteit wordt geschonden'. De Japanse ambassadeur in Beijing is op het matje geroepen om tekst en uitleg te geven.

China erkent de rechten van de familie Kurihara op de eilandjes niet en eist ze zelf op. De eilandjes liggen in de Senkaku-archipel, die in China Diaoyu-archipel heet, een eilandengroep die is omringd door rijke visgronden, nog onaangeroerde natuurlijke hulpbronnen en belangrijke zeeroutes.

Het voltallige Japanse kabinet gaat naar verwachting dinsdag akkoord met het plan.