FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 25 augustus 2012

[Premier League] Chelsea blijft ook tegen Newcastle foutloos

Chelsea heeft zaterdag eenvoudig met 2-0 gewonnen van Newcastle United. Op Stamford Bridge waren Eden Hazard en Fernando Torres trefzeker voor de Londense club. Chelsea behaalde negen punten uit zijn eerste drie competitieduels en neemt daarmee de koppositie in de Premier League in.

Chelsea kwam in de 22e minuut op voorsprong via een strafschop, nadat Fernando Torres zich gewillig had laten vallen over het uitgestoken been van oud-Ajacied Vurnon Anita. De Belgische aanwinst Hazard verzilverde het buitenkansje. De thuisploeg hield Newcastle vervolgens eenvoudig van het lijf en via Torres werd de score kort voor rust verdubbeld.

Newcastle, waar naast Anita ook doelman Tim Krul een basisplaats had, was in de tweede helft niet bij machte om nog iets aan de achterstand te doen. De Noord-Engelsen waren het seizoen vorige week nog begonnen met een overwinning op Tottenham Hotspur.


Chelsea blijft ook tegen Newcastle foutloos (Foto: Novum)

Sampdoria trekt S.Poulsen aan

Sampdoria heeft zich versterkt met Simon Poulsen. De Deense verdediger zal maandag bij de promovendus in de Serie A een contract voor meerdere seizoenen tekenen. De 27-jarige speler moet in Italië nog wel medisch gekeurd worden.

Poulsen komt transfervrij over van AZ, de club waar hij begin 2008 neerstreek. In Alkmaar kwam hij in 93 competitiewedstrijden tot zes goals. De Deen stond in de belangstelling van meerdere clubs.

Westra grijpt macht in Denemarken

Lieuwe Westra heeft zaterdag een dubbelslag geslagen in de Ronde van Denemarken. De Fries van Vacansoleil won de 14,5 kilometer lange tijdrit in Kerteminde in een tijd van 16.36 minuten. Geraint Thomas (Sky) gaf negentien seconden toe en werd tweede. Rick Flens (Rabobank) werd op de zevende positie de tweede Nederlander in de tijdrit. Hij liet de klok na 17.08 minuten stilstaan.

Door zijn zege is Westra ook de nieuwe leider in het algemeen klassement. Hij laat daarin Ramunas Navardauskas (Garmin-Sharp) tien tellen achter zich. Wilco Kelderman, voor de tijdrit nog tweede in de rangschikking, staat nu zevende. Het Rabotalent heeft een achterstand van 31 seconden op Westra.

Uitslag Ajax - NAC Breda

Om 20.45 uur begon in Amsterdam de Eredivisiewedstrijd tussen Ajax en NAC Breda. Hieronder vind je de uitslag en karakteristieken van dit duel dat onder leiding stond van arbiter Wiedemeijer.

NAC speler Anouar Hadouir in duel met Ajax speler Lasse Schøne (Foto: Pro Shots)

AFC Ajax

5 - 0

NAC Breda

 2' S. de Jong
 11' Moisander
 40' Sana
 49' Serero
 90+1' S. de Jong
   
 
 Gele kaart: , De Roover, Botteghin, (NAC Breda)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 48.785
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
v.d.Wiel
Alderweireld
Moisander
Blind
Serero
Schøne
Eriksen (Klaassen/76)
Lukoki (Boerrigter/46)
S.de Jong
Sana (Sulejmani/69)
  Ten Rouwelaar
De Roover
Luijckx
Botteghin
Looms
Gudelj
Hadouir (Lasnik/65)
Buijs (Leugers/64)
Hooi (Ciftci/76)
Schalk
Lurling

Dirrrty-dancing slowmotion babes (3/3)

Vanmiddag hadden we al de Cooldown-versie, nu is het tijd om vies te worden!

We stuurden SunChaser weer naar de montagetafel om een lekker vieze mix te maken. Iets met zwoele rapmuziek. Ofzoiets. Als er nog verzoekjes zijn, dansende Babes in Slow-Motion maar dan reverse of op muziek van K3, stuur dan je verzoekjes maar in.


Webversie:

720P

player:
http://www.videolan.org/

Uitslag VVV-Venlo - ADO Den Haag

Om 19.45 uur begon in Venlo de wedstrijd tussen VVV-Venlo en ADO Den Haag. Hieronder vind je de uitslag en karakteristieken van dit duel.

VVV-Venlo

2 - 4

ADO Den Haag

 9' Seip
 80' Vorstermans
   33' v. Duinen 
 48' Chery 
 51' Toornstra 
 85' Chery 
 
 Gele kaart: Joppen, (VVV-Venlo), Wormgoor, (ADO Den Haag)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 7.000
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Mäenpää
Joppen
Maja J D
Seip
Leiwakabessy
v.Haaren
Vorstermans (Fleuren/83)
Türk (Linssen/57)
Meeuwis (Cullen/66)
Nwofor
Wildschut
  Coutinho
Omeruo
Wormgoor
Supusepa
Meijers
Jansen (Visser/65)
Holla
Toornstra
Chery (Beugelsdijk/90 4)
Poepon
v.Duinen (Vicento/89)

Cooldown dansende babes in slow-motion (2/3)

Iets later dan beloofd, maar dat maken we later vandaag goed met een Dirrrrrty versie.

Sunchaser ging terug naar de montagetafels en brengt nu de cooldownmix van de Dansende Babes in Slow-Motion.

Webversie:

720P

player:
http://www.videolan.org/

'Merkel wil vergaander verdrag voor Europa'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil met het oog op de schuldencrisis een nieuw fundament voor een meer geïntegreerd Europa. Dit meldde zaterdag het Duitse weekblad Der Spiegel voorafgaand aan een publicatie in de nieuwe editie van maandag.

Merkel wil dat de Europese leiders nog dit jaar een werkgroep vormen die belast wordt met het uitwerken van de juridische basis voor een meer geïntegreerd Europa. Merkel wil voorts dat op de Europese top in december wordt afgesproken hoe lang de onderhandelingen over een nieuw verdrag gaan duren.

Der Spiegel baseert zich op uitspraken van Merkels Europa-adviseur Nikolaus Meyer-Landrut in Brussel.

'Merkel wil nieuw verdrag voor Europa'
'Merkel wil nieuw verdrag voor Europa' (Foto: ANP)

Katy Perry weigert American Idol

Katy Perry heeft een lucratief aanbod van American Idol afgewezen. De zangeres kon maar liefst twintig miljoen dollar verdienen als ze zou plaatsnemen in de jury van de talentenjacht.

Medewerkers van American Idol hebben wekenlang getracht de 27-jarige Perry over te halen, vertellen ingewijden aan de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. In eerste instantie werd de zangeres achttien miljoen dollar geboden, later werd dat bedrag verhoogd naar twintig miljoen voor een jaarcontract.

Katy was ondanks het royale aanbod niet geïnteresseerd. Zo zou ze een plek in de jury niet kunnen combineren met haar optredens en ziet ze het op dit moment niet als de juiste stap in haar carrière.

Vorige maand verbond Mariah Carey zich aan Idol. Naar verluidt verdient ze zeventien miljoen dollar door in de jury plaats te nemen. Verder zouden Keith Urban en Nicki Minaj op het punt staan te tekenen voor de talentenjacht.

Man gedwongen auto over te schrijven

Twee mannen zijn zaterdag opgepakt, nadat ze een 47-jarige man uit Rosmalen probeerden te dwingen zijn auto op hun naam over te laten schrijven. De twee worden verdacht van vrijheidsberoving en afpersing, meldt de politie.

Het slachtoffer was thuis toen een bekende van hem aanbelde. De twee mannen kregen ruzie, vermoedelijk over geld. Daarna moest het slachtoffer met de bekende, een 41-jarige man uit Grave, mee om zijn auto over te laten schrijven.

De vrouw van het slachtoffer vertrouwde de zaak niet en belde de politie. Agenten zagen korte tijd later drie mannen in een andere auto dan die van de 47-jarige man Rosmalen weer in rijden. Behalve de 47-jarige en 41-jarige man zat ook een 22-jarige man uit Berlicum in de auto.

De verdachten zijn naar een politiebureau gebracht, waar de 41-jarige man in een cel is gezet.

Neil Armstrong overleden

De eerste man die voet op de maan zette is vandaag overleden. Neil Armstrong is 82 jaar oud geworden.

Armstrong trok zich enige jaren geleden terug uit de publiciteit. Een paar weken geleden onderging hij een hartoperatie. In de weken na de operatie traden er echter complicaties op. Hier is de gewezen ruimtevaarder en hoogleraar uiteindelijk aan overleden.

De zin die Armstrong sprak toen hij uit de maanlander stapte, "That's one small step for man, one giant leap for mankind", werd een van de bekendste citaten ter wereld.

'VUmc informeert patiënten niet'

Het VU medisch centrum heeft meerdere patiënten niet geïnformeerd over wat de problemen bij het ziekenhuis voor gevolgen voor ze heeft. Dat heeft directeur van Cliëntenbelang Amsterdam Ad Warnaar zaterdag gezegd in RTL Nieuws. "Ik heb van zeker zeven patiënten gehoord dat ze de afgelopen dagen niet zijn geïnformeerd."

In het ziekenhuis is al tijden sprake van strubbelingen tussen medisch specialisten. Longchirurg Rick Paul zit nu ziek thuis en longarts en hoogleraar longziekten Piet Postmus wordt ontslagen.

Dinsdag werd bekend dat de IGZ het VUmc onder verscherpt toezicht heeft gesteld vanwege het conflict. Daarop besloot het ziekenhuis tijdelijk geen longoperaties meer uit te voeren.

Een patiënt van Postmus en Paul gaf zaterdag in RTL Nieuws aan te willen weten waar ze aan toe is. De vrouw heeft longkanker, met uitzaaiingen in haar hersenen. "Mijn advies aan het ziekenhuis is: zorg dat je je patiënten goed gaat informeren. Ik hoef niet alle ins en outs te weten over het conflict, maar ik wil weten waar ik aan toe ben met mijn behandeling."

Warnaar vindt dat het ziekenhuis de patiënten snel op de hoogte moet stellen. "Het zijn kwetsbare patiënten, die middenin het behandelproces zitten. Voor hen is één ding belangrijk: duidelijkheid."

Alweer onlusten in Syrië

In verschillende delen van Syrië wordt zaterdag weer gevochten. In Aleppo, Idlib, Deir el-Zour, Daraa en Damascus zijn rebellen en regeringstroepen met elkaar slaags geraakt.

Volgens het staatspersbureau Sana doodde en verwondde het leger in Aleppo 'veel terroristen', zoals ze hun tegenstanders meestal noemen. De stad is al bijna een maand het toneel van hevige gevechten tussen aanhangers van president Bashar Assad en van de oppositie.

In Al-Bukamal, in de provincie Deir el-Zour tegen de grens met Irak, wordt gevochten bij een luchtmachtbasis, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. In de provincie Homs werd de stad Qusair onder vuur genomen door gevechtshelikopters van het regime, aldus de Lokale Coördinatiecomités.

Uitslag FC Utrecht - PEC Zwolle

Vanavond stond in de Eredivisie om 18.45 uur het duel tussen FC Utrecht en PEC Zwolle op het programma. In de domstad werd het 1-1 dankzij goals van Duplan en Lachman. Door dit resultaat heeft Utrecht vier punten uit drie wedstrijden en Zwolle twee punten uit drie duels.

FC Utrecht

1 - 1

PEC Zwolle

 45' Duplan    83' Lachman
 
 Gele kaart: Mårtensson (FC Utrecht), Lachman, Van Polen, Broerse (PEC Zwolle)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 15.000
Arbiter: Ketting
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
Van der Maarel
Nilsson
Wuytens
Bulthuis
Duplan
Mårtensson
Asare
Sarota (Mulenga/61)
Gerndt
Van der Gun (Takagi/81)
  Ter Wielen
Van Polen
Lachman
Van der Berg
Van Hintum
Narsingh (Saymak/73)
Broerse
Pluim
Achenteh
Reniers (Mokhtar/54)
Benson (Drost/73)

[Premier League] Van Persie scoort fraai voor winnend United

Robin van Persie heeft zijn thuisdebuut op Old Trafford zaterdag opgeluisterd met een fraaie goal. De kersverse Manchester United-spits draaide de bal met een bekeken boogje over Fulham-doelman Mark Schwarzer en zorgde daarmee voor de gelijkmaker. United versloeg de ploeg van Martin Jol met 3-2.

Damien Duff zette Fulham op aangeven van voormalig Twente-speler Bryan Ruiz vroeg in de wedstrijd op voorsprong. Van Persie en vervolgens Shinji Kagawa en Rafael bogen de stand nog voor rust om in 3-1. In de tweede helft, die moeizaam verliep voor de vicekampioen, zorgde miscommunicatie tussen doelman David De Gea en Nemanja Vidic voor een spannend laatste halfuur. De Londenaren wisten het net echter niet meer te vinden.

Manager Sir Alex Ferguson had, anders dan hij van tevoren van plan zei te zijn, Alexander Büttner geen plekje op de bank gegund. De linksback moest op de tribune plaatsnemen.

Everton haalde uit bij Aston Villa: 1-3. De club van Ron Vlaar en Karim el Ahmadi, beiden in de basis, zag Steven Pienaar, Marouane Fellaini en Nikica Jelavic Everton voor rust op 0-3 zetten. De ploeg uit Birmingham moest na een klein uur ook nog met tien man verder, Ciaran Clark haalde de doorgebroken Jelavic onderuit. Oud-Feyenoorder El Ahmadi nam nog wel de eretreffer voor zijn rekening.

Tottenham Hotspur, met Rafael van der Vaart en Jan Vertonghen in de basis, wist zich thuis niet te ontdoen van West Bromwich Albion. Benoit Assou-Ekotto zette de ploeg van de oud-Ajacieden een kwartier voor tijd op voorsprong, maar in blessuretijd tekende James Morrison voor de verrassende gelijkmaker. De Spurs verloren vorige week ook al punten door bij Newcastle United te verliezen.

Norwich City en Queens Park Rangers deelden door goals van Simeon Jackson en Bobby Zamora de punten: 1-1. Jos Hooiveld bleek met Southampton niet opgewassen tegen Wigan Athletic. Franco Di Santo en oud-PSV'er Aroune Koné zorgden in Zuid-Engeland voor 0-2.

Sunderland - Reading werd eerder op de dag afgelast omdat het veld onbespeelbaar was door de hevige regenval. Chelsea - Newcastle United staat zaterdagavond nog op het programma. Liverpool en Manchester City ontmoeten elkaar zondag op Anfield Road.


Van Persie scoort fraai voor winnend United (Foto: Novum)

Noodtoestand in Florida vanwege Isaac

In de Amerikaanse staat Florida is met het oog op de naderende tropische storm Isaac de noodtoestand uitgeroepen. Gouverneur Rick Scott deed dat zaterdag op een persconferentie.

Isaac bereikt Florida waarschijnlijk maandag en is dan uitgegroeid tot een orkaan. De autoriteiten hebben vakantiegangers opgeroepen de Florida Keys te verlaten. Het nationale orkaancentrum heeft voor het gebied een orkaanwaarschuwing afgegeven. Ook voor de westkust van Florida van Bonita Beach tot Ocean Bay en voor Florida Bay gelden orkaanwaarschuwingen.

Gevreesd wordt dat Isaac voor problemen zal zorgen tijdens de Republikeinse conventie die maandag in Tampa, in Florida, begint. De duizenden deelnemers krijgen momenteel informatie over veiligheid tijdens een orkaan, zei Scott.

Het vliegveld van Tampa blijft vooralsnog gewoon open.

[Bundesliga] Düsseldorf wint bij rentree

Fortuna Düsseldorf heeft zijn eerste Bundesligaduel sinds 1997 winnend afgesloten. De promovendus won zaterdag met 2-0 bij het FC Augsburg van verdediger Paul Verhaegh. Dani Schahin tekende met doelpunten in de 68e en 79e minuut voor de hele Düsseldorfse productie.

Een andere promovendus, SpVgg Greuther Fürth, kon niet juichen. In eigen huis boog de ploeg met 3-0 voor Bayern München. Thomas Müller opende in Fürth vlak voor rust de score. Mario Mandzukic verdubbelde in de tweede helft de marge. Arjen Robben stond aan de basis van de derde Bayern-goal. Zijn voorzet werd door Thomas Kleine achter zijn eigen doelman gewerkt.

Borussia Mönchengladbach won met 2-1 van 1899 Hoffenheim. Mike Hanke had de score geopend voor Gladbach, maar de bezoekers trokken via Roberto Firmino de stand gelijk. Juan Arango bezorgde de thuisploeg, waar Luuk de Jong 81 minuten meespeelde, de zege.

Hamburger SV ging in de eerste speelronde direct onderuit. Het bezoekende FC Nürnberg bleek met 1-0 te sterk dankzij een treffen van Hanno Balitsch. Jeffrey Bruma speelde de hele wedstrijd voor HSV.

SC Freiburg en FSV Mainz deelden de punten: 1-1. Max Kruse zette Freiburg vlak na rust op voorsprong, maar Andreas Ivanschitz redde een punt voor Mainz.

[WSR] Uitslag race 1 Silverstone

Jules Bianchi heeft op een regenachtig Silverstone de eerste race van de World Series by Renault op zijn naam geschreven. De Fransman kreeg in een chaotische race op het podium gezelschap van de Nederlanders Robin Frijns en Nigel Melker. Laatstgenoemde debuteerde dit weekend in deze raceklasse.

De race startte onder droge omstandigheden, maar al snel kwam het hemelwater naar beneden. Raceleider Kevin Magnussen werd hier slachtoffer van en schoof van de baan. Niet veel later gingen acht coureurs, waaronder toppers Sam Bird en Alexander Rossi, bij Luffield van het asfalt. De organisatie besloot de race al snel stil te leggen.

Op dat moment reed de nog niet gestopte Will Stevens aan de leiding voor Bianchi en Frijns. De ook nog niet gestopte Melker lag vijfde. Hij wisselde tijdens de onderbreking naar regenbanden. De wedstrijd werd achter de safety car hervat. Stevens ging al snel van de baan en ook Daniil Move deed dit, waardoor de top drie uit Bianchi, Frijns en Melker bestond. Deze stand zou tot de streep niet meer veranderen. Uiteindelijk kwamen slechts tien coureurs over de meet.

Gewonden New York getroffen door politiekogels

Alle negen mensen die vrijdag gewond raakten bij een schietpartij bij het Empire State Building in New York zijn geraakt door politiekogels. Dat hebben de autoriteiten bevestigd. De twee agenten die schoten hadden nog nooit eerder hun dienstwapen hoeven gebruiken.

De agenten schoten samen zestien keer op de 58-jarige Jeffrey Johnson, die een oud-collega op straat doodschoot en vervolgens zijn wapen op de agenten richtte. Johnson werd dodelijk getroffen door een politiekogel. De omstanders werden zeer waarschijnlijk geraakt door afgeketste of verdwaalde politiekogels.

Politiechef Raymond Kelly zei dat testen hebben uitgewezen dat 'het erop lijkt dat alle negen slachtoffers zijn geraakt door deeltjes van kogels of kogels afgeschoten door de politie'.

Rutte waarschuwt voor socialisme

Bij de verkiezingen staat de vraag centraal of Nederland kiest voor socialisme of voor liberalisme. Dat zei VVD-lijsttrekker Mark Rutte zaterdag tijdens zijn toespraak op het congres van de VVD in De Doelen in Rotterdam. "Nog nooit was de keuze voor Nederland zo duidelijk als op 12 september", zei hij.

"Gaan we met socialistisch beleid Griekenland achterna of gaan we financieel orde op zaken stellen?", vroeg hij. "De keuze is die tussen pessimisme en het optimisme. Tussen een Nederland achter de dijken en een Nederland in de wereldtop. Een keuze tussen het socialisme en ons liberalisme."

Volgens Rutte wordt ten onrechte gedacht dat socialisme gelijk staat aan sociaal. "Want wat is er sociaal aan de rekening doorschuiven naar volgende generaties?" Hij haalde Winston Churchill aan, die zei dat 'socialisten welvaart afbreken'. "Socialisten straffen succes en vooruitgang", zei de VVD-leider.

"Socialisme is als een boemerang: het gaat razendsnel voorwaarts, en dan komt de klap keihard in je gezicht", zei Rutte. Het enige dat Rutte socialisten moest nageven, is dat ze woord houden. "Want uiteindelijk is iedereen gelijk, want iedereen is arm."

Rutte noemde in zijn speech, die met een ovationeel applaus werd ontvangen door de 1600 aanwezige VVD-leden, geen enkele keer de naam van Emile Roemer of van de SP. Wel noemde hij de voormalig PvdA-premier Joop den Uyl. Volgens Rutte wordt al dertig jaar de rommel van dat kabinet opgeruimd.

Voorafgaand aan de toespraak van Rutte sprak de Britse premier David Cameron het congres toe via een videoboodschap. Hij zei het leiderschap van Rutte te bewonderen. Volgens Cameron vervult Rutte een sleutelrol in het Europees debat en heeft hij een heldere visie waar hij heen wil.

Dat Cameron zijn steun uitspreekt voor Rutte is enigszins pijnlijk voor CDA-leider Sybrand van Haersma Buma. Die zei woensdag tijdens het verkiezingsdebat van de NOS nog dat de Britse premier een van zijn inspiratiebronnen is. Die liefde komt klaarblijkelijk niet van twee kanten.


Rutte waarschuwt voor socialisme (Foto: Novum)

'Sinclair van Swansea naar Manchester City'

Scott Sinclair verhuist van Swansea City naar Manchester City. De 23-jarige aanvaller moet de naar Sunderland vertrokken Adam Johnson vervangen, meldt de BBC zaterdag. Hoe diep de landskampioen in de buidel moet tasten is nog niet bekend.

Swansea-trainer Michael Laudrup had Sinclair al buiten de selectie gelaten voor het duel met West Ham United van zaterdag. "Het is een kwestie van tijd voor het gebeurd en het is goed voor beide partijen", vertelt Laudrups assistent Alan Curtis aan de Britse omroep. Sinclair, die zijn jeugdopleiding bij de Bristol Rovers genoot, werd in 2010 door Swansea overgenomen van Chelsea.

Manchester City houdt zich deze zomer opvallend koest op de transfermarkt. Jack Rodwell werd van Everton afgenomen.


'Sinclair van Swansea naar Manchester City' (Foto: Novum)

Vos beste in Plouay, Rabo wint wereldbeker

Marianne Vos heeft zaterdag de wereldbekerwedstrijd in Plouay gewonnen. De olympisch kampioene zat in Bretagne in een kopgroep van drie en bleek daarvan de sterkste. Vorige week in Zweden had Vos het eindklassement in de wereldbeker al op haar naam gebracht.

Na de eindzege van Vos kon Rabobank opnieuw juichen. In het eerste jaar als sponsor van een vrouwenploeg werd het ploegenklassement in de wereldbeker ook gewonnen.

De mannen rijden zondag in de GP Plouay. Namens Rabobank maakt Maarten Tjallingii, die tijdens de derde touretappe zijn heup brak, zijn rentree in de Worldtour-koers.

Beachteam komt goal tekort voor finale

Het Nederlands beachvoetbalelftal is op het EK in Scheveningen de finale van de B-divisie misgelopen. Oranje klopte Duitsland weliswaar met 5-3, maar had met drie doelpunten verschil moeten winnen om kans te maken op promotie naar de A-divisie. Het blijft nu achter Wit-Rusland steken in de poule nadat dat land vrijdag Oranje had geklopt.

Wit-Rusland en Oekraïne gaan zondag de strijd aan om promotie naar het hoogste niveau in Europa. Nederland neemt het tegen Frankrijk op om de derde plaats in de B-divisie. De finale van het EK in de A-divisie gaat tussen Rusland en Zwitserland.

Nederland 1, RTL4 en SBS6 strijden vanavond om tv-kijker

Vanavond staan er drie grote televisieshows recht tegenover elkaar. Nederland 1, RTL4 en SBS6 strijden om de gunst van de tv-kijker.

Tijdens de officieuze start van het nieuwe televisieseizoen zenden de drie grootste zenders van Nederland groots weekendamusement uit. RTL4 komt met de tweede aflevering van talentenshow Beat the Best, terwijl Nederland 1 en SBS6 beiden met een BN'er-show komen. Nederland 1 zal deze BN'ers laten dansen in de show Strictly Come Dancing, terwijl SBS6 achttien BN'ers van een duikplank laat springen.

Vanavond is vooral een belangrijke avond voor Beat the Best. Vorige week moest de talentenshow opboksen tegen het tropische weer. Hierdoor plakten er maar een kleine 700.000 voor de buis. Om ervoor te zorgen dat men blijft zitten om naar de miljoenen kostende talentenshow te gaan en blijven kijken, zendt RTL4 de Nederlandse remake van The Golden Girls uit. The Golden Girls was in de 80's een wereldwijd succes. Actrices Beppie Melissen, Loes Luca, Pleuni Touw en Cecile Heuer spelen de hoofdrollen in de Nederlandse versie.

Nederland 1 gooit Strictly Come Dancing en Koefnoen op de zender. In Strictly Come Dancing nemen bekende Nederlanders het tegen elkaar op in een wedstrijd ballroomdansen. Reinout Oerlemans en Kim-Lian van der Meij zullen de komende veertien weken het hernieuwde Dancing with the Stars presenteren. Hockeyster Naomi van As, zangeres Ria Valk en politicus Sabine Uitslag zijn enkele van de acht kandidaten. Tussen de wedstrijd en de uitslag is Koefnoen te zien. Vorige week was het cabareteske televisieprogramma nog de winnaar op primetime.

SBS6 lijkt de grote winnaar te worden van deze 'super saturday'. Sterren Springen op Zaterdag moet voor de zender de start zijn van een nieuw begin. De zender had de afgelopen maanden last van lage kijkercijfers. Achttien van een duikplank springende BN'ers moeten voor de zender voor een ommekeer zorgen. Onder andere Terror 'bommetje' Jaap, Emile 'Tsjakka' Ratelband, Kelly van der Veer, Adje en Patty Brard zullen zich wagen aan een sprong in het diepe. Verwacht wordt dat dit hilarische beelden zal opleveren.

De strijd begint vanavond om 20.00 uur op RTL4 met Golden Girls. Een half uur later begint de strijd pas echt. Dan staan Strictly Come Dancing (Nederland 1), Beat the Best (RTL4) en Sterren Springen op Zaterdag (SBS6) lijnrecht tegenover elkaar. Nederland 1 onderbreekt de show rond half tien voor Koefnoen, waar het daarna weer verder gaat met de de uitslagshow.

Wie de kijkcijferstrijd wint is pas morgenochtend bekend als de kijkcijfers van het SKO binnen zijn.

Belgenblad bant bikinibeelden

Het Belgische tijdschrift Humo heeft festivalfoto's van meisjes en vrouwen in bikini van de website verwijderd. Het blad plaatste al jaren onder de noemer 'bikinibabes' dergelijke fotoseries op zijn site, maar nu er ophef over ontstaan is, heeft Humo ervoor gekozen dat niet meer te doen.

Op diverse sociale media werd al enige dagen wat discussie gevoerd over vermeende vrouwonvriendelijkheid van de beelden, maar de aandacht voor de kwestie kwam pas echt op gang toen schrijfster Kathleen Vereecken in dagblad De Standaard een opiniestuk over de foto's publiceerde. Daarin stelde ze dat Humo vrouwen als vleeswaar etaleert en becommentarieert. Ook verwees ze naar de documentaire Femme de la rue, waarin seksuele intimidatie in Belgische steden aan de kaak wordt gesteld.  

De hoofdredacteur van Humo laat in een reactie weten de kritiek nogal overtrokken te vinden. Desondanks heeft hij wel besloten dergelijke fotoseries niet meer te plaatsen. De term 'bikinibabes' vindt hij niet seksistisch. Die titel zou gekozen zijn omdat het zo lekker allitereert.

'Tientallen vrouwen opgelicht met PIP-protheses'

Tientallen Nederlandse vrouwen met borstimplantaten zeggen goedkopere implantaten te hebben gekregen zonder dat zij dat wisten. De vrouwen kregen veelal de omstreden PIP-borstimplantaten, terwijl was afgesproken dat ze duurdere implantaten zouden krijgen. Een vrouw heeft al een schadevergoeding geëist, maar meer vrouwen zijn van plan een claim in te dienen, meldt RTL Nieuws zaterdag na onderzoek.

RTL Nieuws baseert zich op informatie van letselschadeadvocaten, medewerkers van privéklinieken, patiëntenmeldpunten en artsen. Ook bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de beroepsvereniging van plastisch chirurgen (NVPC) hebben zich vrouwen gemeld met deze klachten.

Het zou gaan om in ieder geval twintig vrouwen die verklaren in Nederlandse klinieken en ziekenhuizen op deze wijze te zijn opgelicht. Een derde van de klachten komt van vrouwen die bij de Silhouet Kliniek in Breda zijn geopereerd. Deze kliniek werd eerder op last van de Inspectie voor de Gezondheidszorg gesloten. Andere klachten betreffen zowel artsen van privéklinieken als ziekenhuizen.

Volgens het patiëntenmeldpunt Legaal Verminkt zijn er ook meldingen binnengekomen van tientallen Nederlandse vrouwen die dit in Belgische klinieken en ziekenhuizen is overkomen. Hoeveel vrouwen exact andere dan de beloofde implantaten hebben gekregen, is onduidelijk. Veelal wordt pas ontdekt dat een goedkoper merk is gebruikt als de implantaten er na klachten uit moeten.

Artsen en commercieel medewerkers van klinieken en ziekenhuizen zouden zich vooral hebben laten leiden door geld, stellen 'klokkenluiders binnen de plastische chirurgie'. "Als je bespaart op de kosten voor implantaten, dan houd je meer geld over", verklaart oud-directeur van een privékliniek Gerrie Stolk.

Daarnaast blijkt bij sommige artsen de organisatie een rommeltje. Uit documenten zou blijken dat de bestelde implantaten er soms gewoon niet op tijd waren. Dat werd vaak pas vlak voor de operatie ontdekt. Om dit te verdoezelen besloot de arts of kliniek dan maar stiekem een ander merk te plaatsen. De beroepsvereniging van plastisch chirurgen NVPC adviseert slachtoffers melding te doen bij de klachtencommissie van de kliniek of het ziekenhuis of bij de IGZ. "Als blijkt dat er door leden van onze vereniging opzettelijk andere protheses zijn geplaatst louter uit financieel gewin, dan zullen we maatregelen tegen hen nemen", aldus de vereniging. Bij serieuze meldingen zou de IGZ volgens de beroepsvereniging onderzoek moeten doen.

De IGZ keurt de praktijken af, maar lijkt volgens RTL Nieuws geen verder onderzoek te gaan doen. De inspectie ziet in dergelijke kwesties vooral een taak weggelegd voor de klachtencommissie van klinieken en ziekenhuizen. Als vrouwen daar hun gelijk niet halen, moeten ze naar de rechter stappen.

'Armstrong was op de hoogte van controles'

Lance Amstrong was tijdens zijn actieve loopbaan op de hoogte van alle geplande dopingcontroles. Dat heeft de Fransman Michel Rieu, wetenschappelijk raadgever van het Franse antidopingagentschap AFLD, zaterdag in de Franse krant Le Monde gezegd.

Het Amerikaanse antidopingbureau Usada ontnam Armstrong vrijdag zijn zeven tourtitels nadat hij de strijd tegen de dopingbeschuldigingen opgaf. De Amerikaanse renner werd nooit betrapt op doping. Volgens Rieu is hier wel een verklaring voor. "De controleurs ondervonden heel wat moeilijkheden om onaangekondigde controles uit te voeren. Armstrong werd steeds op voorhand op de hoogte gebracht, waardoor hij steeds nog twintig minuten had om de sporen uit te wissen."

Bejaarde krijgt hartaanval na 'laffe' beroving

Een 80-jarige vrouw uit Geldrop heeft vrijdag een hartaanval gekregen, nadat zij volgens de politie in haar woonplaats slachtoffer werd van een laffe beroving. De vrouw werd aan het einde van de middag van haar fiets getrokken. Haar belager, een ongeveer 23-jarige man, ging er vervolgens met haar tweewieler vandoor. De politie vermoedt dat de vrouw de lichte hartaanval kreeg door de spanning.

De beroving vond rond 17.30 uur plaats op de Kalanderstraat. De man benaderde de vrouw van achter en trok de bejaarde van haar fiets. De vrouw viel daardoor. Nadat de jongen weg was, riep de 80-jarige om hulp, waarna een buurtbewoner kwam kijken. Die schakelde de politie in.

De vrouw was gewond, maar gaf aan zelf naar een dokter te gaan. Het slachtoffer is naar een ziekenhuis gegaan, waar ze de lichte hartaanval kreeg. De vrouw is opgenomen in het ziekenhuis.

Een zoektocht in de omgeving naar de dader leverde niets op. In de fietstassen van de gestolen tweewieler zat de portemonnee van de vrouw.

FOK!filmtips van de dag: Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Op zaterdag 25 augustus zijn er niet minder dan 23 films te zien op televisie. Op BBC 1 komt de klapper van vanavond: Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl. De film waar alles in dit genre mee begon. De film is daarom ook de FOK!filmtip van de dag en begint op 19.20 uur. In de film zien we Johnny Depp in de glansrol van Jack Sparrow, kapitein van het beroemde spookschip "The Black Pearl". Helaas is Sparrow zijn schip kwijt en kent het een nieuwe eigenaar: Barbossa. Deze ontvoert Elisabeth Swan omdat hij denkt dat zij de enige is die Barbossa en zijn bemanning kan verlossen van een vreselijke vloek. Hij heeft het echter mis en de echte persoon die de vloek kan opheffen is Will Turner (een rol van Orlando Bloom). Turner is echter verliefd op Swan en dus schakelt hij Sparrow in om samen met hem de Black Pearl op te sporen.

                                                Trailer Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl

Voor de FOK!kers die vanavond toch liever op een Nederlandstalige zender afstemmen is Hannibal op RTL 8 een goede keuze. Dit vervolg op Silence of the Lambs uit 2001 kent wederom een sterke en creepy rol van Antony Hopkins. Dr. Hannibal is na zijn ontsnapping uit de gevangenis al jaren ondergedoken in Florence en één van zijn slachtoffers probeert hem terug te lokken naar de Verenigde Staten om wraak op hem te nemen. Hiervoor benadert hij de enige persoon waar Hannibal gevoelig voor is: FBI-agente Sterling. De film is vanavond om 22:00 te zien.

Vanavond zijn nog meer goede films te zien dan deze twee waar de redactie voor koos. Heb je ook een goede filmtip? Post het in de reacties hieronder. Wil je ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Voetbal is van ons!

En zo is het maar net. Wij zijn de supporters, we komen door weer en wind naar het stadion om onze helden aan te moedigen en indien nodig een figuurlijke schop onder de kont te geven. Dat doen we op onze manier, onder het genot van een pilske op de tribune. Zo verwachten we altijd honderd procent inzet en strijd. Als we desondanks een keer verliezen deert dat niet. Ieder doelpunt dat we maken wordt gevierd. Daar hebben we geen blije deuntjes voor nodig want dat weten we zelf maar al te goed. Laat staan een pluche mascotte in de kleuren van de plaatselijke sponsor. We weten zelf wel wanneer we moeten juichen en wanneer niet.

Stadskantoor dichtgeplakt met SP-posters

De ingang van het stadskantoor van Breda is vrijdagnacht dichtgeplakt met verkiezingsposters van de SP. Dat meldt Omroep Brabant. Wie er achter de stunt zit, is niet bekend.

Naast het stadskantoor moest ook het MOTI museum het ontgelden. Een woordvoerd van het museum kan de stunt niet waarderen en klaagt over plakbandresten op de ruiten.

Het wildplakken van verkiezingsposters is verboden. Posters horen alleen op de daarvoor bestemde borden geplakt te worden. Het lijkt daarom niet waarschijnlijk dat de SP zelf achter de plakactie zit. Een gemeentewoordvoerder spreekt van een 'ongepaste actie'. "Als het waar is, is het zeer ongepast. Er zijn duidelijke spelregels over waar de verkiezingsposters geplakt mogen worden."

[Vuelta] Valverde klopt Rodriguez en Contador

Alejandro Valverde heeft zaterdag zijn tweede overwinning in de Vuelta a Espana geboekt. De Spanjaard van Movistar klopte op de Collada de la Galina in Andorra nipt zijn landgenoten Joaquin Rodriguez en Alberto Contador. De Brit Chris Froome gaf veertien tellen toe op zijn rivalen en eindigde als vierde.

Robert Gesink kwam op 39 seconden van Valverde als negende over de streep. De kopman van Rabobank staat nu vijfde in het klassement. Rodriguez blijft in het bezit van de leiderstrui.

Uitslag achtste etappe:

# Naam Team Tijd
1 Alejandro Valverde Movistar 4:06:39
2 Joaquim Rodriguez Katyusha z.t.
3 Alberto Contador Saxo Bank z.t.
4 Chris Froome Team Sky +15
5 Daniel Moreno Fernandez Katyusha +23
6 Beñat Intxausti Elorriaga Movistar +33
7 Igor Anton Euskaltel +33
8 Winner Anacona Lampre +39
9 Robert Gesink Rabobank +39
10 Przemyslaw Niemiec Lampre +42

 Klassement na elfde etappe:

# Naam Team Tijd
1 Joaquim Rodriguez Katyusha 29:59:35
2 Chris Froome Team Sky +33
3 Alberto Contador Saxo Bank +40
4 Alejandro Valverde Movistar +50
5 Robert Gesink Rabobank +1:41
6 Daniel Moreno Fernandez Katyusha +1:48
7 Nicolas Roche AG2R +2:14
8 Igor Anton Euskaltel +2:47
9 Laurens Ten Dam Rabobank +2:58
10 Bauke Mollema Rabobank +3:07

Extern onderzoek naar leiding en toezicht VUmc

Externe deskundigen gaan zowel de leiding als het toezicht bij het VU medisch centrum onderzoeken. Dat heeft voorzitter van de raad van toezicht van het ziekenhuis Cees Veerman gezegd, meldt NRC Handelsblad zaterdag.

Wie het onderzoek moet uitvoeren, is nog onbekend. Veerman zou denken aan een jurist en een ervaren organisatieadviseur. Het onderzoek moet een 'onafhankelijk opgeschreven feitenrelaas worden, dat ook duidelijk dient te maken of wij zelf goed gefunctioneerd hebben'.

Volgens oud-minister Veerman moet voor de volledigheid van 'het hele beeld' alles aan bod komen en 'iedereen moet zijn zegje kunnen doen'. "Ik wil niet flauw doen, wij kunnen zelf ook fouten hebben gemaakt."

Vrijdag werd bekend dat twee bestuursleden van het VUmc hun functie neerleggen. Het gaat om bestuursvoorzitter Elmer Mulder en lid van de raad van bestuur Wouter van Ewijk. Het derde lid van de raad van bestuur, decaan en vicevoorzitter professor Wim Stalman, blijft aan.

Mulder stelde in een verklaring op te stappen omdat hij denkt geen rol meer te kunnen spelen bij de oplossing van de voortdurende spanningen rond een aantal medisch specialisten van het ziekenhuis. De raad van toezicht heeft het vertrek van de twee bestuursleden geaccepteerd.

Veerman zei vrijdag het besluit van de bestuursleden jammer te vinden. "De afgelopen tijd zijn ze geïnvolveerd in de hele problematiek, waardoor ze naar hun gevoel niet echt meer kunnen bijdragen aan een oplossing." De oud-minister, die sinds mei voorzitter van de raad van toezicht van het ziekenhuis is, liet vrijdag daarnaast al weten dat de raad heeft besloten de eigen 'bijdrage' onder de loep te nemen. Dat ook onderzoek wordt ingesteld naar het bestuur, meldde hij echter toen nog niet.

In het ziekenhuis is al tijden sprake van strubbelingen tussen de medisch specialisten. Dinsdag werd bekend dat de IGZ het VUmc onder verscherpt toezicht heeft gesteld vanwege het conflict.

Vooral rondom de gerenommeerde longchirurg Rick Paul, die vorig jaar naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) stapte vanwege een ernstig zieke longpatiënt die na operaties op de intensive care van het VUmc was overleden, zouden nog problemen spelen. Paul zit momenteel ziek thuis.

Donderdag kwam naar buiten dat het ziekenhuis een andere klokkenluider bij het VUmc, longarts en hoogleraar longziekten Piet Postmus ontslaat. Postmus uitte eerder dit jaar zijn zorgen bij de raad van toezicht van het VUmc en de inspectie over de situatie in het ziekenhuis.

[Premier League] Sunderland - Reading uitgesteld om regenval

Het Premier Leagueduel tussen Sunderland en Reading gaat zaterdag niet door. De scheidsrechter besloot de wedstrijd uit te stellen omdat het veld onbespeelbaar is geworden door hevige regenval. Het is nog niet duidelijk wanneer het treffen, dat om 16.00 uur Nederlandse tijd op het programma stond, wordt ingehaald.

"Niemand is het oneens met de scheidsrechter. Een verstandige keuze", twittert Reading, dat de meegereisde fans bedankte voor de moeite. De andere wedstrijden in de Premier League lijken niet te worden verstoord door regenval.


Sunderland - Reading uitgesteld om regenval (Foto: Novum)

Pechtold bepleit stabiel middenkabinet

Nederland is toe aan een stabiel middenkabinet inclusief D66. Dat was zaterdag de boodschap van D66-lijsttrekker Alexander Pechtold op het congres van zijn partij in Den Haag.

Pechtold wees erop dat het de derde Kamerverkiezingen in zes jaar tijd zijn. "Ik wil hier niet over twee jaar weer staan omdat er weer een kabinet is mislukt. Mensen zijn de loze beloften en het gedoe meer dan zat. Dit land is toe aan een stabiel kabinet."

D66 heeft in zo'n kabinet een sleutelrol te vervullen, vindt Pechtold, om te zorgen dat er hervormingen worden doorgevoerd. "Het experiment op rechts is mislukt, en links werkt ook niet. D66 wil samenwerken met alle partijen die bereid zijn te hervormen. Nog meer populisme van welke politieke kleur dan ook kan ons land niet hebben."

De D66-leider verdedigde het in het voorjaar gesloten Kunduzakkoord, ook al hebben de vijf partijen weer afstand genomen van tal van maatregelen. Pechtold stelde dat met het akkoord jarenlange taboes zijn doorbroken, zoals verhoging van de AOW-leeftijd en beperking van de hypotheekrenteaftrek. Bovendien zijn tal van 'kille, harde bezuinigingen met de botte bijl' van de baan.

Pechtold benadrukte verder dat D66 groot voorstander van Europese samenwerking is, al moet de Europese Unie wel worden hervormd. "Karikaturen, halve waarheden en doembeelden: die houding ten opzichte van Europa is op het stembiljet ruim vertegenwoordigd. Wij vertegenwoordigen de uitzondering."


Pechtold bepleit stabiel middenkabinet (Foto: Novum)

Everton verlaat Heracles na dit seizoen

Everton verlaat zijn club Heracles Almelo dit seizoen na zeven jaar trouwe dienst. "Mijn contract loopt na het seizoen af. Ik ga niet verlengen en ben dus bezig aan mijn laatste seizoen bij Heracles", vertelt de Braziliaanse spits Voetbal International zaterdag.

Everton zegt lang over zijn beslissing te hebben nagedacht. "Het is natuurlijk lastig om deze prachtige club straks te verlaten", vertelt hij het weekblad. "Dat wordt makkelijker als we Europees voetbal halen. Dan kan ik de club met een goed gevoel verlaten."

"Ik ben nu 29 en wil nog wel graag een stapje maken. Europees voetbal spelen met een mooie Nederlandse club of zelfs voor het kampioenschap strijden" zegt de ambitieuze voetballer. "Aan de andere kant, als er een aanbod komt van een club uit Qatar of Rusland of zo, dan ga ik daar zeker over nadenken. Geld is niet alles, maar wel belangrijk natuurlijk. Daarmee kan ik onze kinderen een goede toekomst garanderen."

De spits, die in 187 duels 61 keer het net vond voor de Heraclieden, wil ook graag Nederlander worden. "Maar ik ben zo druk met onze twee kinderen dat ik daar nu even geen tijd voor heb", besluit de Braziliaan, die zijn inburgeringscursus nog moet halen.

[MotoGP] Uitslag kwalificatie Brno

Jorge Lorenzo heeft de poleposition behaald voor de Grand Prix van Tsjechië. De MotoGP-coureur snelde met zijn Yamaha naar een tijd van 1.55,799 een ronderecord voor Brno. Cal Crutchlow eindigde op twee tienden achterstand als tweede, terwijl Dani Pedrosa met een halve seconde achterstand de derde tijd reed.

Pedrosa was in de vrije trainingen in Brno de snelste man op de baan, maar in de kwalificatie moest hij zijn meerdere erkennen in onder meer kampioenschapsleider Lorenzo. Pedrosa viel bovendien in de kwalificatie, maar kon verder rijden. In zijn allerlaatste ronde stootte de Honda-rijder Ben Spies nog van de eerste rij af en voorkwam zo dat de eerste drie plaatsen bezet werden door Yamaha-coureurs.

D66 in kunduzkronkel om stem ov-reiziger

D66 wil compensatie voor de forenzentaks voor mensen die met het openbaar vervoer naar hun werk gaan. Een voorstel om dit in het verkiezingsprogramma op te nemen, werd zaterdag aangenomen door het D66-congres in Den Haag.

D66 is een van de partijen die in het Kunduz-akkoord hebben afgesproken dat de onbelaste reiskostenvergoeding voor werknemers verdwijnt. In het verkiezingsprogramma stond dat er een overgangsregeling zou komen 'die vooral ov-forenzen ontziet'. Daar is nu van gemaakt dat D66 ervoor gaat zorgen dat ov-forenzen worden ontzien. Dat betekent dat er 'aanvullende maatregelen' komen die ov-forenzen financiële compensatie biedt.

D66 was tot nu toe de enige van de vijf 'Kunduz-partijen' die de forenzentaks volledig in stand wilde houden. De VVD wil er helemaal van af. Het CDA ook, maar vindt wel dat de kilometervergoeding omlaag moet. GroenLinks en de ChristenUnie willen af van de taks voor treinreizigers.

[Premier League] Swansea ruim langs West Ham United

Swansea City heeft ook in zijn tweede competitieduel een ruime overwinning behaald. De ploeg van trainer Michael Laudrup was zaterdag voor eigen publiek met 3-0 te sterk voor promovendus West Ham United. Swansea gaat momenteel aan kop in de Premier League. Vorige week werd Queens Park Rangers (5-0) al aan de zegekar gebonden.

Michel Vorm had opnieuw een redelijk eenvoudige middag onder de lat bij de club uit Wales, maar greep toch een aantal keer knap in. Door treffers van Angel Rangel en Michu was een goed spelend Swansea al op voorsprong gekomen. Na rust gooide Danny Graham het duel in het slot.

Naast Vorm stond ook Jonathan de Guzman in de basis bij Swansea. De middenvelder werd een kwartier voor tijd vervangen door Kemy Agustien.

Kristoff klopt Bos in Denemarken

Alexander Kristoff heeft zaterdag de vierde etappe in de Ronde van Denemarken gewonnen. De Noor van Katusha, winnaar van olympisch brons in Londen, was na negentig kilometer de sterkste in de massaspurt. Theo Bos kwam in Odense als derde over de streep, achter de Brit Andrew Fenn van Omega Pharma-Quick-Step.

De renners klimmen zaterdagmiddag opnieuw in het zadel voor een individuele tijdrit over 14,5 kilometer. Zondag wordt de Ronde van Denemarken besloten met een etappe naar Frederiksberg over 165 kilometer.

Lars Petter Nordhaug blijft vooralsnog in het bezit van de leiderstrui. Wilco Kelderman volgt in het klassement op slechts vier seconden van de Noor, die volgend jaar ploeggenoot wordt van Bos en Kelderman bij Rabobank.


Kristoff klopt Bos in Denemarken (Foto: Novum)

G500 claimt pensioendoorbraak VVD

De G500 claimt een 'pensioendoorbraak' bereikt te hebben op het VVD-congres in Rotterdam. Volgens de politieke jongerenbeweging zijn de fundamenten van het pensioenstelsel in het VVD-programma gewijzigd. Daarmee worden 'de contouren van een nieuwe pensioenstelsel zichtbaar'.

Zaterdagochtend werden op het VVD-congres in De Doelen meerdere deelonderwerpen besproken, waaronder het pensioenstelsel. De G500, die zich eerder roerde op de congressen van de PvdA en het CDA, wist meerdere speerpunten te agenderen en binnen te halen, zo meldt de beweging.

Zo wil de VVD nu dat er een einde komt aan de zogeheten doorsneepremie. Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) heeft G500-voorman Sywert van Lienden laten weten dat hij dit gaat onderzoeken. Ook is het 'opportunistisch aanpassen van de rekenrente van de baan' en is in het VVD-programma een wijziging overgenomen die pleit voor meer keuzevrijheid bij het kiezen van een pensioenfonds.

Daarnaast is een amendement overgenomen dat het opgebouwde pensioenvermogen beschermt bij een faillissement van zelfstandigen zonder personeel.


G500 claimt pensioendoorbraak VVD (Foto: Novum)

'Lindsay Lohan vrijuit in diefstalzaak'

De zaak rond haar vermeende betrokkenheid bij een diefstal loopt voor Lindsay Lohan waarschijnlijk met een sisser af. De eigenaar van een huis in Hollywood Hills deed vorige week aangifte van diefstal, maar komt nu terug op zijn aantijgingen.

Bronnen bij de politie vertellen aan entertainmentsite TMZ dat ze het verdacht vinden dat de actrice een huisfeestje bijwoonde waar naar verluidt twee horloges en een zonnebril met een totale waarde van honderdduizend dollar werden gestolen. Lindsay zou twee vrienden hebben binnengelaten, die de spullen zouden hebben gejat toen ze het huis verlieten.

Volgens ingewijden heeft de huiseigenaar zijn verhaal echter bijgesteld en een brief naar de politie geschreven waarin hij zegt dat er helemaal geen spullen werden ontvreemd. "Na een persoonlijk gesprek met de huiseigenaar bleek dat er niks was gestolen", zegt de vader van Lindsay, Michael Lohan. "Lindsay heeft hier niks mee te maken en dat heeft hij aan de politie laten weten."

De 26-jarige actrice, die vorig jaar nog werd veroordeeld wegens diefstal van een dure ketting, is nooit officieel als verdachte gezien in de zaak.

Maduro opgenomen in selectie Sevilla

De met een hartafwijking kampende Hedwiges Maduro is opgenomen in de selectie van Sevilla. "Het is een bevestiging van een duidelijke en snelle verbetering", meldt de Spaanse club zaterdag op zijn website. De Andalusiërs gaan zondag op bezoek bij Granada.

Twee weken geleden werd na onderzoek in de Verenigde Staten duidelijk dat de oud-Ajacied ondanks een afwijking van de kransslagaders kan blijven voetballen. Wel wordt de 27-jarige scherp in de gaten gehouden, zo is er een apparaatje bij hem ingebracht dat de komende maanden zijn hard gaat monitoren.

Sevilla, dat Maduro deze zomer overnam van Valencia, heeft slechte ervaringen met hartkwalen. Antonio Puerta viel in 2007 tijdens een thuiswedstrijd met een hartstilstand op de grond. Een paar dagen later overleed hij in het ziekenhuis.


Maduro opgenomen in selectie Sevilla (Foto: Novum)

Afellay opnieuw buiten selectie Barcelona gelaten

Ibrahim Afellay ontbreekt opnieuw in de wedstrijdselectie van Barcelona. De 26-jarige aanvallende middenvelder is door trainer Tito Vilanova gepasseerd voor de wedstrijd tegen Osasuna, zondag in Pamplona. Het is al het derde duel op rij dat Afellay vanaf de tribune moet toekijken.

Afellay lijkt zijn langste tijd in Catalonië te hebben gehad. Volgens Spaanse media houdt Vilanova een transfer van de Oranje-international niet tegen. Alex Song, die eerder deze week werd overgenomen van Arsenal, zit voor het eerst bij de selectie.


Afellay opnieuw buiten selectie Barcelona gelaten (Foto: Novum)

A12 bij knooppunt Gouwe dicht wegens ongeval

De A12 richting Den Haag is zaterdagmiddag bij knooppunt Gouwe dicht vanwege een ongeval. Dat meldt een woordvoerder van de ANWB. Bij het ongeval is een vrouw zwaargewond geraakt. Ze is in kritieke toestand naar een ziekenhuis gebracht. Een vrachtwagenchauffeur is aangehouden.

De vrachtwagenchauffeur botste met zijn truck achterop de auto van de vrouw, meldt een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). De auto kwam vervolgens tegen de vangrail aan. De wagen raakte zwaar beschadigd, de brandweer moest de bestuurster bevrijden.

De trucker is naar een politiebureau gebracht voor verhoor. Waardoor hij met zijn vrachtwagen achterop de auto knalde, is nog onduidelijk. Volgens de zegsman van het KLPD stond er geen file.

Vanwege de afgesloten rijbaan staat omstreeks 15.00 uur twee kilometer file op de A12 tussen Gouda en knoppunt Gouwe. Verkeer richting Den Haag kan omrijden via Rotterdam over de A20 en de A13. Het KLPD denkt dat de rijbaan rond 15.30 uur weer wordt vrijgegeven.

Tourorganisatie wacht af in zaak-Lance Armstrong

De organisatie van de Ronde van Frankrijk bemoeit zich voorlopig niet met de zaak rond Lance Armstrong. Ze wachten af wat de UCI en USADA gaan doen.

Het is nog niet duidelijk of de internationale wielerorganisatie beroep gaat aantekenen tegen het vonnis bij het CAS. Armstrong heeft al aangegeven zich niet meer te willen verdedigen. Het USADA bracht gisteren naar buiten dat Armstrong op vijf punten het dopingreglement heeft overtreden, waaronder bezit en (voorgenomen) gebruik van verboden middelen. Daarop werd besloten alle uitslagen van Armstrong sinds 1 augustus 1998 te schrappen, waaronder dus al zijn tourzeges.

Het is daarnaast de vraag of de zeges van Armstrong nu aan iemand anders worden toegekend.

Armstrong stapt 'gewoon' weer op de fiets

Alsof er niets aan de hand is, stapt Lance Armstrong zaterdag gewoon weer op de fiets. De 40-jarige Amerikaanse Tour-de-Franceheld doet mee aan de Power of Four, een zware mountainbikewedstrijd over vier bergen in het skigebied van Aspen.

Armstrong bevestigde zijn deelname via Twitter, enkele uren nadat het Amerikaanse antidopingbureau Usada hem formeel zijn zeven tourzeges had afgenomen.

Armstrong maakte donderdagavond bekend zich niet te willen verdedigen in de dopingaanklacht die er tegen hem lag. Volgens de Usada zou het niet tot in den treure willen bewijzen dat je onschuldig bent gelijk staan aan een schuldbekentenis. Alle resultaten van Armstrong sinds 1 augustus 1998 zijn daarom geschrapt.

Uiteraard weten de fans wel beter en zal Armstrong altijd een wielrenheld zijn die zeven tours won. Geen Usada kan daaraan iets veranderen.

Caravan ontploft in Ermelo

Een bejaard echtpaar is zaterdag in Ermelo gewond geraakt door een ontploffing in een stacaravan. De man en vrouw zijn met brandwonden overgebracht naar het ziekenhuis.

Dat heeft een woordvoerster van de politie gezegd. De slachtoffers wilden melk opwarmen in de keuken van de caravan bij de Drieërweg toen de explosie zich voordeed. De politie doet nog onderzoek naar de oorzaak van de ontploffing. Vermoedelijk is sprake van een gasexplosie.

De vrouw is met een traumahelikopter vervoerd naar een ziekenhuis in Utrecht. Haar man is met de ambulance overgebracht naar een ziekenhuis in Harderwijk.

De caravan is zwaar beschadigd.

Luchtgitaarbrons voor Nederlander

De Nederlander Theun de Jong is vrijdag in de Finse plaats Oulo derde geworden bij het wereldkampioenschap luchtgitaar. 'Tremelo Theun' uit het Overijsselse Hengelo legde het af tegen de langharige Amerikaan Justin Howard (Nordic Thunder), die nipt zijn landgenoot Matt 'Airistotle' Burns voorbleef. Er waren 18 gegadigden.

De Jong werd in 2005 en 2009 Nederlands kampioen in het denkbeeldige gitaarspel. Hij is niet de eerste Nederlander die tijdens het wereldkampioenschap, dat altijd in Oulo wordt gehouden, op het podium is geëindigd. In 2005 werd Michael Heffels, alias The Destroyer, uit Roermond wereldkampioen. 2 jaar daarvoor sleepte Jordi 'Funky Jordi' Nieuwenburg uit Oegstgeest de tweede plaats in de wacht.

Diezelfde positie bereikte Andel 'John Sniffler' Soree in 2008. In 2005 was Nederland uiterst succesvol. Niet alleen won Heffels, de Amsterdammer Pelvis Fenderbender werd derde.

Theun de Jong derde bij WK luchtgitaar
Theun de Jong derde bij WK luchtgitaar (Foto: ANP)

Tijger doodt verzorgster in Keulse dierentuin

Een tijger in de dierentuin van Keulen heeft zaterdag een verzorgster aangevallen. Zij raakte zo zwaargewond dat ze is overleden. Dat heeft de politie van de West-Duitse stad meegedeeld.

Na de aanval op de verzorgster ontsnapte het roofdier uit zijn verblijf en ging een nabijgelegen stal binnen. Daar schoot de directeur van de dierentuin de tijger met een geweer dood.

Nadat het dier was uitgebroken, werden delen van de dierentuin afgesloten. De politie bracht bezoekers en personeel in veiligheid.

Tijger doodt verzorgster in Keulse dierentuin
Tijger doodt verzorgster in Keulse dierentuin (Foto: ANP)

Tony Scott begraven in Los Angeles

Tony Scott is vrijdag naar zijn laatste rustplaats gebracht. Vrienden en familieleden, onder wie broer Ridley, woonden volgens de Amerikaanse entertainmentsite TMZ een privéceremonie in Los Angeles bij.

De Top Gun-regisseur, die 68 jaar oud werd, sprong zondag van een brug. Scott liet afscheidsbrieven achter voor zijn familie en vrienden, maar daaruit is niet duidelijk geworden wat hem tot zelfmoord dreef.

Later volgt nog een herdenking ter ere van de regisseur.

Pornobaas biedt prins Harry tien miljoen

Prins Harry is gevraagd voor een pornofilm. De Britse prins, van wie afgelopen week naaktfoto's opdoken, krijgt van pornobaas Steve Hirsch tien miljoen dollar als hij meewerkt aan The Trouble with Harry.

"Wij vonden de foto's van je recente uitstapje naar Las Vegas erg vermakelijk", schrijft Hirsch in een brief, die in het bezit is van entertainmentsite TMZ, aan Harry. "Wat daar gebeurt, blijft echter zelden daar."

Hirsch belooft Harry dat hij de 'coolste' prins aller tijden kan worden door een rol aan te nemen in The Trouble with Harry, waarin ook 'kleine' Harry te zien zal zijn. "We bieden je tien miljoen dollar voor één film. We kijken uit naar je antwoord."

Prins Harry vierde vorige week feest in Las Vegas, waarna enkele naaktfoto's van hem opdoken. Eerder deden de Chippendales Harry al een aanbod.

PvdA bespot Ruttes banenmachine

De PvdA heeft zaterdag een website gelanceerd waarop wordt bijgehouden hoeveel werklozen er sinds het aantreden van het kabinet van Mark Rutte zijn bijgekomen. De teller stond zaterdagmiddag op 107 duizend. Op de site ruttesbanenmachine.nl staat ook wat de plannen van de PvdA zijn om de werkloosheid terug te dringen.

De site wordt, niet toevallig, geopend op de dag dat het congres van de VVD plaatsvindt in Rotterdam. Zo'n 1700 leden van de partij hebben zich aangemeld op het congres, dat geldt als de officiële aftrap van de VVD-campagne.

Rond het middaguur hadden zich enkele tientallen demonstranten verzameld voor de deur van De Doelen. Zij protesteerden tegen het beleid van de VVD en hielden borden omhoog met teksten in het VVD-lettertype waarop kreten stonden als 'wij de lusten, zij de lasten'.

Offer je vrienden op in Soul Sacrifice

De multiplayermode van Soul Sacrifice gaat interessant worden als je het speelt met vrienden. In het spel kun je namelijk niet alleen je eigen lichaamsdelen opofferen, maar ook je vrienden. Inafune wil hiermee voor meer dialoog zorgen tussen spelers.

"When you're playing together with your friends, it could be entertaining because it creates a new dialogue", vertelt Inafune. "If my character is dying, and my friend decides to sacrifice me, I might say 'hey, what are you doing?! Don't sacrifice me!'"

Iemand opofferen kan ervoor zorgen dat je uit een benauwde situatie kan ontsnappen en zorgt er voor dat er meerdere manieren zijn om monsters te verslaan. Kiezen of je iemand opoffert of redt heeft daarnaast ook invloed op je eigen personage. Je kunt jouw personage aanpassen naar smaak, maar een visueel effect laat zien of jouw personage goed of slecht is.

Multiplayer speelt een grote rol in Soul Sacrifice. Strategie is daarbij erg belangrijk: "It’s not just about four people getting together and fighting one monster, though. You have to be strategic in terms of creating your party and choosing your sorcery. One player might want to be aggressive and fight on the front line, while another might want to save more and heal more. Another player might stop time in order to help the others."

Inafune is er alleen nog niet helemaal zeker van of vrienden het altijd even leuk vinden om opgeofferd te worden: "I don’t know that it’s always “fun,” but it’s a new kind of entertainment."

Minecraft-snapshot brengt gebakken aardappeltjes

In de Minecraft-update 12w34a zijn nieuwe items en een monster toegevoegd. Je kunt nu met lijstjes items ophangen aan een muur, meer dingen koken zoals gebakken aardappeltjes en onzichtbaarheidsdrankjes maken. Het nieuwe monster heet Wither Boss en is een vliegend zwart beest met drie hoofden.

De update is hier te downloaden. Dit is de 12w34b-versie die bugs uit de eerdere versie oplost. Snapshots zijn bètaversies van updates en zijn op eigen risico te installeren.

Hollande: Griekenland in de eurozone

De Franse president François Hollande vindt dat Griekenland in de eurozone moet blijven. Vrijdag zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel ook al dat het land de euro moet houden.

De Griekse premier Antonis Samaras is zaterdag in Parijs, omdat hij meer tijd wil om economische hervormingen in Griekenland door te voeren. Vrijdag was hij daartoe in Berlijn. Merkel ging toen niet in op Samaras' verzoek om meer tijd en zei te verwachten dat Griekenland zich aan de eerder gemaakte afspraken houdt.

Hollande zei zaterdag dat welke beslissing dan ook pas genomen kan worden als het rapport van de inspecteurs van de trojka klaar is. "Wat mij betreft hoeft de vraag niet nogmaals te worden gesteld", zei Hollande. "Griekenland zit in de eurozone."

Vinci verslaat Jankovic in finale Dallas

Roberta Vinci heeft vrijdagavond het WTA-toernooi van Dallas gewonnen. De Servische Jelena Jankovic bleek niet opgewassen tegen de Italiaanse: 7-5 en 6-3.

De Servische serveerde bij 5-4 voor de eerste set, toen Vinci de smaak te pakken kreeg en zes games achter elkaar won. Jankovic zag daarna geen mogelijkheid terug te komen in de wedstrijd. Het betekende voor Vinci haar zevende WTA-titel.

Maria Kirilenko en Petra Kvitova zijn doorgedrongen tot de finale van het WTA-toernooi van New Haven. De Russische Kirilenko zag haar opponent Caroline Wozniacki uit Denemarken na de eerste set, die met 7-5 naar de Russische was gegaan, opgeven met een knieblessure. De Tsjechische Kvitova kende weinig problemen met Sara Errani uit Italië: 6-1 en 6-3.

Bij de mannen treft John Isner in de finale van de Winston Salem Open Tomas Berdych. De Amerikaanse nummer tien van de wereld versloeg in de halve eindstrijd Jo-Wilfried Tsonga uit Frankrijk in drie sets: 6-4, 3-6 en 7-6 (3). De Tsjech Berdych, nummer zeven van de wereld, was met 6-4 en 6-3 te sterk voor Isners landgenoot Sam Querrey.

Sahin op huurbasis naar Liverpool

Nuri Sahin speelt het komende jaar op huurbasis voor Liverpool. De middenvelder van Real Madrid moet nog wel de medische keuring doorstaan, meldt de Engelse club zaterdag. Liverpool-trainer Brendan Rodgers vertelde vrijdag al dat hij verwachtte dat de Turkse Duitser snel zou tekenen.

De Turks international kan onder trainer José Mourinho niet rekenen op veel speeltijd in de Spaanse hoofdstad. Arsenal, dat Sahin naar verluidt ook erg graag naar Engeland had gehaald en volgens geruchten zelfs al rond zou zijn met de voetballer, trekt nu toch aan het kortste eind.

Sahin werd in 2011 kampioen met zijn toenmalige club Borussia Dortmund. In het seizoen 2007-2008 speelde de 23-jarige op huurbasis voor Feyenoord.

[US Open] Sijsling kwalificeert zich voor hoofdtoernooi

Igor Sijsling heeft zich vrijdagavond geplaatst voor de US Open. De 25-jarige Amsterdammer toonde zich in de laatste kwalificatieronde een maatje te groot voor de Fransman Josselin Ouanna: 6-3 en 6-4. In de eerste ronde treft hij Daniel Gimeno-Traver uit Spanje, de mondiale nummer 102.

Sijsling, de nummer 77 van de wereld, maakte de gehele wedstrijd slechts twee onnodige fouten en verzilverde drie van zijn elf breakkansen. Ouanna tounde zich op alle vlakken zwakker en wist de Nederlander alleen in de eerste set een keer te breaken. Sijsling trok de tweede set vervolgens soeverein naar zich toe.

Mocht de Amsterdammer te sterk blijken voor Gimeno-Traver, dan komt hij in de tweede ronde mogelijk de als vierde geplaatste David Ferrer tegen. Naast Sijsling komen Robin Haase, Michaëlla Krajicek, Arantxa Rus en Kiki Bertens ook in actie in New York. Het laatste Grand Slam-toernooi van het seizoen gaat maandag van start.

PvdA: werkloze jongere moet aanbod krijgen

Jongeren die drie maanden werkloos zijn, moeten van hun gemeente een aanbod krijgen voor een stage, een leerwerkplek, een baan of scholing. Dat staat in een plan dat de PvdA vandaag heeft gepresenteerd.

Uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de jeugdwerkloosheid in Nederland flink is toegenomen. Eén op de tien jongeren zit zonder werk. De PvdA vindt dat het kabinet 'oorverdovend stil' blijft en heeft daarom zelf een plan opgesteld om de jeugdwerkloosheid te bestrijden.

Door jongeren die drie maanden werkloos zijn een aanbod te doen voor een stage, een leerwerkplek, scholing of een baan, wil de PvdA voorkomen dat ze lang aan de kant komen te staan. Volgens de partij hebben Finland en Zweden goede ervaringen met de maatregel.

De PvdA wil verder dat doorleren aantrekkelijker gemaakt wordt. Ook wordt het onderwijsaanbod wat de partij betreft verbeterd. Bovendien moet meer gedaan worden om te voorkomen dat jongeren voortijdig stoppen met school.

De partij heeft in haar verkiezingsprogramma 150 miljoen euro gereserveerd voor het bestrijden van jeugdwerkloosheid.


PvdA: werkloze jongere moet aanbod krijgen (Foto: Novum)

Emulation

In het kielzog van grote filmtitels verschijnen altijd kleinere films die mee willen profiteren van het succes van de blockbuster. Meestal zijn het nieuwe films, maar in het geval van Emulation, die niet geheel toevallig vlak na het uitkomen van Total Recall verschijnt, komt de rolprent uit 2010. Is dit een aanrader of kunnen we hem beter op de plank bij de videotheek laten staan?

Agent ontslagen na graaien lokportemonnee Rambam

Een IJsselsteinse blauwe duitendief van de politie kreeg vrijdag de zak wegens het weggraaien van een 'verloren' lokportemonnee die was uitgezet door het VARA-programma Rambam. De medewerker werd in januari al op non-actief gesteld. Intern onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan ernstig plichtsverzuim, meldt de politie vrijdag.

In een uitzending van het programma werd aandacht besteed aan gevonden portefeuilles die als verloren werden afgegeven op het politiebureau. De makers leverden tien gevulde lokportemonnees in bij bureaus in onder meer Utrecht, Houten en IJsselstein. Twee bleken na een week spoorloos te zijn verdwenen. De agent biechtte op dat hij een van de 'verloren' portemonnees had gestolen. Wie de tweede portemonnee heeft gejat, is nog onduidelijk.

Volgens de Utrechtse politie heeft de man met zijn handelen het vertrouwen van de burger in de politie op een nog lager peil gebracht.

TVOH onverminderd populair

The Voice of Holland blijft een kijkcijferkanon. De eerste aflevering van het derde seizoen werd vrijdagavond door ruim 2,7 miljoen mensen bekeken, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

De première-aflevering van het tweede seizoen ging vorig jaar met 3,3 miljoen kijkers nog beter van start. De talentenjacht begon toen wel pas eind september. De allereerste uitzending van The Voice of Holland was twee jaar geleden goed voor 1,7 miljoen toeschouwers.

Op primetime was Vermist het best bekeken alternatief. 959 duizend mensen stemden af op het TROS-programma met Jaap Jongbloed. In de top drie van best bekeken programma's staan het achtuurjournaal en het half acht nieuws tweede en derde met respectievelijk 1,8 miljoen en bijna 1,3 miljoen kijkers.

Wilders is uitdaging voor Koefnoen

Geert Wilders vormt een aardige uitdaging voor de mannen van Koefnoen. "Hij heeft een wonderlijke bolle kop en zijn spreektrant is ook niet makkelijk te doen", legt Paul Groot, die de PVV-leider persifleert, uit voor de camera van Novum Nieuws. "Over een term als kopvoddentaks kom je niet meer heen."

"Om te overdrijven is de PVV heel lastig, omdat Geert Wilders al zulke extreme dingen zegt", vult Owen Schumacher aan. "Als je dat wilt nadoen, moet je er een extreemrechtse nazipartij van maken. En dat wil je ook weer niet." Wilders is in Koefnoen, dat elke zaterdagavond wordt uitgezonden, onder meer te zien in een aflevering Sterren op het Doek. Daarin weigert hij onder meer op verzoek van een schilder een stukje naar links te gaan.

Groot en Schumacher gaan op 12 september ook naar de stembus. Hoewel Groot al jaren op D66 stemt, denkt de Stemwijzer anders over de acteur. "Toen ik ook alle kleine partijen meenam, kwam de Piratenpartij eruit", zegt een verbaasde Groot. "Terwijl ik helemaal niets heb met het auteursrecht vrijgeven op het internet. Ze moeten juist afblijven van mijn spullen!"

Jaws

Tegenwoordig zijn we gewend om elke zomer weer een aantal grote blockbusters te verwachten. Steven Spielbergs Jaws wordt algemeen beschouwd als de film die deze traditie is begonnen. Het succes van Peter Benchleys boek, een intensieve reclamecampagne en een film die het publiek de stuipen op het lijf joeg, waren de hoofdingrediënten voor een door Jaws gedomineerde filmzomer in 1975. De grote filmstudio's proberen elkaar tegenwoordig allemaal te overtreffen met dure en spectaculaire producties, maar vergeten soms gewoon een geweldige film af te leveren zoals Jaws nog immer is.

Nieuw kortingabonnement alleen voordelig voor NS

De NS schendt de afspraak die is gemaakt bij de komst van de nieuwe kortingabonnementen, dat de 'oude' Voordeelurenkaart gehandhaafd blijft. Reizigersclub Maatschappij Voor Beter OV constateert dat plannen van de NS de houders van deze Voordeelurenkaart stelselmatig benadelen, zowel financieel als qua gebruiksgemak, zodat het gebruik van de Voordeelurenkaart feitelijk wordt ontmoedigd.  

De houders van de Voordeelurenkaart mogen als het aan de NS ligt, vanaf november geen papieren treinkaartjes meer gebruiken, terwijl andere reizigers nog wél met papieren kortingkaartjes mogen reizen.

Het door de NS gepropageerde Reizen Op Saldo pakt qua prijs nadelig uit:
reizigers moeten een saldobedrag voorschieten en zijn wanneer ze onderweg hun reis even onderbreken duurder uit dan met een papieren kaartje.
Ook het met korting meereizen van familieleden of kennissen wordt lastiger en duurder doordat deze als het aan de NS ligt voortaan ook een OV-chipkaart plus saldo moeten kopen. 

Recentelijk kregen de houders van de Voordeelurenkaart nog een brief van de NS, waarin staat dat de voorwaarden onveranderd blijven. Voor Beter OV wil de NS aan deze toezegging houden. 

Het niet langer willen verkopen van papieren treinkaartjes aan de houders van de Voordeelurenkaart staat voorts op gespannen voet met de wens van de Tweede Kamer dat de papieren treinkaartjes gehandhaafd blijven. Voor Beter OV vindt de verschraling van het aanbod sowieso een slechte zaak. 

De reizigersclub verzoekt de NS in een brief om de belofte dat de Voordeelurenkaart zou blijven daadwerkelijk gestand te doen en dus af te zien van de benadeling van de houders van de Voordeelurenkaart.

'Mobiele telefoons worden net zo goed als Xbox 360'

De grafische- en 'processing-power' van mobiele telefoons zullen binnen korte tijd net zo goed zijn als huidige consoles als Xbox 360 en PlayStation 3, zegt Greg Canessa. Canessa is de vice-president van mobile development binnen Activision en hij verwacht dat de volgende generatie van smartphones dit al zal realiseren.

"De CPU- en GPU-kracht van mobiele telefoons zal door de volgende generatie naar een hoger niveau worden getild. Zo hoog dat ze gelijkwaardig zullen zijn aan de huidige consoles als Xbox of PlayStation. Wij van Activision zijn druk bezig om casual en diepgaande games te maken voor mobiele telefoons en wij zien steeds meer mogelijkheden. Binnen korte tijd kunnen we games uitbrengen op mobiele apparaten die gelijkwaardig zijn aan pc- of consolegames."

"Alhoewel we momenteel niet veel uitbrengen voor mobiele telefoons, kunnen we garanderen dat we er druk mee bezig zijn. Andere developers gooien er gelijk miljoenen tegenaan en willen zo snel mogelijk resultaat hebben. Wij proberen het wat tactischer aan te pakken, kleine stappen voorwaarts."

Activision heeft nog niet bekendgemaakt welke games we mogen verwachten voor mobiele apparaten, maar Canessa hoopt dat praktisch elke grote game ook wordt uitgebracht op smartphones of tablets. 

OnLive blijft gratis games uitdelen

De cloud gaming-dienst OnLive heeft een lastige periode achter de rug. De afgelopen weken werd bekend dat ze met een grote schuld zaten en vorige week werd zelfs bekend dat de dienst bankroet is en een doorstart gaat maken. Desondanks draait OnLive momenteel nog en geven ze zelfs games weg.

Dit weekend geven ze namelijk vier gratis indiegames weg. Het enige dat je ervoor hoeft te doen is naar de Facebook-pagina van de clouddienst te gaan en hun post te liken en sharen. De games die weggeven worden zijn:

  • PoP - Methodology Experiment One
  • Lume
  • Dear Esther
  • Defense Grid Gold

"Boccara's kwaliteiten staan buiten kijf"

Frank de Boer is onder de indruk van nieuwkomer Ilan Boccara, die werd weggeplukt uit de jeugdacademie van Paris Saint-Germain. "Hij speelt met veel passie," aldus de trainer van Ajax.

Met de komst van het grote geld bij Paris Saint-Germain is er een leegloop van de jeugdopleiding op gang gekomen. Megatalent Moussa Dembele verliet de club al voor Fulham, Ilan Boccara deed hetzelfde en trok naar Ajax. De 19-jarige Franse Nederlander maakt sinds zijn komst in Amsterdam grote indruk in het tweede elftal.

"Ik heb hem nu drie keer bij Jong Ajax aan het werk gezien en hij maakte een heel goede indruk", looft De Boer de verdedigende middenvelder, die op termijn de opvolger van Vurnon Anita kan worden. "Hij heeft een bepaalde passie, gedrevenheid die niet veel spelers hebben. Hij heeft overal een teen tussen en trekt zijn been nooit terug."

"We laten hem rustig acclimatiseren", vertelt De Boer verder aan De Telegraaf. "Je ziet nu ook in de wedstrijden dat hij na een uur moe wordt. Maar zijn kwaliteiten staan buiten kijf. Bepaalde trainingen zal Ilan er zeker bij komen."

Jurk zoog bruid onder water

De bruid die gisteren in een waterval verdween is dood teruggevonden. Tijdens een fotoshoot aan het water viel de bruid per ongeluk in het water.

Haar jurk was de boosdoener dat ze niet meer boven kon komen. De jurk werd zo zwaar dat ze onder water werd gezogen. Ze is inmiddels gevonden. De dertigjarige was in juni al getrouwd maar wilde wat nieuwe foto's in haar jurk. Haar man was niet aanwezig toen het gebeurde. Bekijk hier wat foto's.

Janssen dolblij met terugkeer naar Vitesse

Theo Janssen ondertekent na het weekeinde een meerjarig contract bij Vitesse. De Arnhemmers hebben overeenstemming bereikt met Ajax over een transfer van de 31-jarige middenvelder, die zich verheugt op zijn terugkeer naar Arnhem.

"Ik ben echt dolblij", zei Janssen zaterdag in AD Sportwereld. "Dit voelt als thuiskomen. Ik heb het bij Ajax goed gehad, maar dit is de enige stap die ik nu wilde maken."

Ajax nam Janssen vorig jaar over van FC Twente. De Arnhemmer had in de laatste weken van het seizoen weliswaar een belangrijke rol in het binnenhalen van de landstitel, maar kon geen grootse indruk maken in Amsterdam. Trainer Frank de Boer vertelde Janssen onlangs dat hij dit seizoen niet verzekerd zou zijn van een basisplaats. De middenvelder zette vervolgens zijn zinnen op een terugkeer naar Vitesse, waar hij zijn carrière begon.

Janssen'dolblij' met terugkeer naar Vitesse
Janssen'dolblij' met terugkeer naar Vitesse (Foto: ANP)

'Graaf Tel' uit Sesamstraat overleden

De Amerikaanse poppenspeler Jerry Nelson is op 78-jarige leeftijd overleden. Hij is vooral bekend geworden als de man achter Sesamstraatfiguur Graaf Tel, die kinderen leert tellen. In de VS heet de pop Count von Count.

Dat heeft de Sesame Workshop, de organisatie die al tientallen jaren Sesamstraat maakt, vrijdag bekendgemaakt. De stichting meldde niet wanneer en waaraan Nelson is overleden.

Nelson werkte van 1970 tot 2009 mee aan Sesamstraat. Hij leende zijn stem en kunsten ook aan meerdere poppen uit de series The Muppets en Fraggle Rock (de Freggels). Zo was Nelson jarenlang de stem van Statler, een van de twee oude mannetjes die vanuit een theaterzaal constant mopperen.

In de Nederlandse editie van het populaire kleuterprogramma wordt de stem van Graaf Tel ingesproken door Wim T. Schippers.

16-jarig tuig mept agent in gezicht

Een 16-jarige pisvlek is donderdagmiddag in Dordrecht aangehouden voor het beledigen en mishandelen van een agent. De jongen zorgde samen met zeven kompanen voor overlast in een zwembad, waarna de politie erbij werd gehaald.

Personeel van het zwembad aan de Parklaan stuurde de jongens weg. De acht weigerden echter te vertrekken, waarop de politie werd ingeschakeld. Toen agenten arriveerden, besloten de jongens zich om te gaan kleden.

De 16-jarige liet het er echter niet bij zitten en beledigde een agent. Ook sloeg de jongen de diender in zijn gezicht. Agenten hielden hem daarop aan. Hij is overgebracht naar een politiebureau voor verhoor. Of de jongen er iets van leert valt te betwijfelen. De rechter-commissaris stelde de jongen vrijdag alweer op vrije voeten.

Scooterrijder overlijdt na botsing met tram

Een scooterrijder uit Rotterdam is vrijdagavond om het leven gekomen bij een aanrijding met een tram in zijn woonplaats. Dat meldt de politie.

Het ongeluk gebeurde rond 22.30 uur op de kruising van de Boezemweg met de Gerdesiaweg in de wijk Kralingen. De 55-jarige Rotterdammer raakte zwaargewond en overleed ter plaatse.

De oorzaak van het ongeluk is nog niet duidelijk. De politie is op zoek naar getuigen.

''SP-programma ramp voor Nederland''

Het verkiezingsprogramma van de SP is een 'ramp voor Nederland'. Dat vindt VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes. In een interview met het AD zegt hij zaterdag dat het programma van de partij van Emile Roemer 'catastrofaal' is voor het bedrijfsleven.

"Als de SP zijn zin krijgt, gaat het mis", zegt Wientjes in de krant. "Hogere vennootschapsbelastingen, hogere vermogensbelasting en het lastiger maken van bedrijfsopvolging, daar hebben heel veel midden- en kleinbedrijven last van. Een ramp voor bedrijven en de export."

De VNO-NCW-voorzitter denkt dat de plannen van de SP geen werk opleveren, maar werk kosten. "Ik vind Roemer een aardige vent, maar zijn programma: gru-we-lijk."

PVV-leider Geert Wilders opende vrijdag ook al de aanval op SP-leider Roemer. In een toespraak die hij in Rotterdam hield, noemde hij Roemer een 'geharde multiculturalist' die als premier miljarden over de balk zal smijten.

Wientjes heeft in het interview ook kritiek op de programma's van de PvdA en GroenLinks. Volgens hem zijn die partijen 'financieel op hol geslagen' en zien ze niet hoe serieus de crisis is. "Het ademt alleen maar herverdeling en belastingverhoging. Elke econoom weet dat dat banen kost."


Wientjes noemt SP-programma rampzalig (Foto: Novum)

CDA sluit samenwerking PVV uit

Het CDA stapt na de Tweede Kamerverkiezingen niet in een coalitie waar ook de PVV in zit. Lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma zegt zaterdag in een interview in het Reformatorisch Dagblad dat hij voor een samenwerking met de PVV te weinig vertrouwen in Geert Wilders heeft.

"Ik sluit niet zomaar partijen uit, maar bij Wilders doe ik dat wel", aldus Buma, die al eerder zei dat samenwerking met de PVV niet voor herhaling vatbaar is vanwege de mislukte besprekingen in het Catshuis tussen VVD, CDA en gedoogpartner PVV. Wilders liep in april weg uit het overleg en blies daarmee de gedoogcoalitie op.

Bij het eerste verkiezingsdebat van de NOS woensdag wilde Buma nog niet zeggen met welke partijen hij wel een coalitie zou willen smeden. Wel zei hij eerder al eens dat hij een samenwerking met de PvdA weer zag zitten.


CDA sluit samenwerking met PVV uit (Foto: Novum)

VUmc bestuursleden stappen op

Twee bestuursleden van het VU medisch centrum leggen hun functie neer. Het gaat om bestuursvoorzitter Elmer Mulder en lid van de raad van bestuur Wouter van Ewijk. Het derde lid van de raad van bestuur, vicevoorzitter professor Wim Stalman, blijft aan. Dat meldt het Amsterdamse ziekenhuis vrijdagavond.

Mulder stelt op te stappen omdat hij denkt geen rol meer te kunnen spelen bij de oplossing van de voortdurende spanningen rond een aantal medisch specialisten van het ziekenhuis. "Het is ons niet gelukt om de voortdurende spanningen rond een aantal van onze medisch specialisten te bezweren", zegt hij in een verklaring. "Het inzicht dat ik geen rol meer kan spelen bij de oplossing hiervan is voor mij directe aanleiding om deze stap te zetten. Dat betreur ik ten zeerste."

Van Ewijk stelt dat het bestuur 'op alle mogelijke manieren' geprobeerd heeft de situatie 'weer onder controle te krijgen'. "De patiëntveiligheid hebben we daarbij constant kunnen waarborgen. Maar het interne conflict hebben we helaas nog niet kunnen oplossen."

De raad van toezicht heeft het vertrek van de twee bestuursleden geaccepteerd. Voorzitter van deze raad, oud-minister Cees Veerman, zei vrijdag het besluit van de bestuursleden jammer te vinden. Veerman ontkent dat de raad van toezicht heeft aangedrongen op het vertrek van Mulder en Van Ewijk. "De afgelopen tijd zijn ze geïnvolveerd in de hele problematiek, waardoor ze naar hun gevoel niet echt meer kunnen bijdragen aan een oplossing."

De oud-minister, die sinds mei voorzitter van de raad van toezicht van het ziekenhuis is, laat verder weten dat de raad heeft besloten de eigen 'bijdrage' onder de loep te nemen. "Soms ontstaan dingen geleidelijk aan en ontstaat er een dynamiek tussen personen die elkaar meenemen, tot een situatie waarbij ze er samen niet meer uitkomen", zei hij over de oorsprong van de problemen.

Volgende week gaan twee managers op interimbasis aan de slag. Wie dat zijn wil Veerman nog niet zeggen, omdat erover nog moet worden gesproken met de ondernemingsraad.

In het ziekenhuis zou al tijden sprake zijn van strubbelingen tussen de medisch specialisten. Vooral rondom de gerenommeerde longchirurg Rick Paul, die vorig jaar naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) stapte vanwege een ernstig zieke longpatiënt die na operaties op de intensive care van het VUmc was overleden, zouden nog problemen spelen. Paul zit momenteel ziek thuis.

Dinsdag werd bekend dat de IGZ het VUmc onder verscherpt toezicht heeft gesteld vanwege het conflict. Een woordvoerder van de IGZ laat weten dat het opstappen van de bestuursleden hier niets aan verandert. "We blijven toezicht houden op de verbetermaatregelen van het VUmc."

World of Warcraft-app is nu gratis

Blizzard heeft bekendgemaakt dat de World of Warcraft Mobile Armory-app gratis is geworden voor alle spelers van de MMORPG. De app zorgt er voor dat spelers hun biedingen in het veilingshuis kunnen bijhouden en contact houden met andere guildmembers.

Wil je de app ook voor iOS of Android dan kun je hem hier downloaden. De app biedt daarnaast ook nog enkele extra features zoals achievements bekijken en welke talenten er allemaal zijn.

Gedachtes in Halo 4: Forward Unto Dawn

Er is een nieuwe trailer uitgekomen voor de webserie Halo 4: Forward Unto Dawn. In de trailer zien we drie kadetten die geschoren worden en tijdens het scheren horen we hun gedachten. Waar de een klaar is om rebellen te bevechten is de ander er nog helemaal niet klaar voor.

De webserie zal in oktober beginnen en voor vijf weken wekelijks een aflevering krijgen van vijftien minuten. De serie zal een personage introduceren dat de webserie met Halo 4 zal verbinden. Bekijk de nieuwe trailer hier onder.

FOK! Daily Digest

Net wakker en op zoek naar wat leesstof? Dan is hier speciaal voor jou de Daily Digest van FOK! Hier kun je de meest populaire berichten, reviews en columns van gisteren nog even bekijken onder het genot van je eerste kopje koffie, of tijdens het verorberen van je bruine boterham met appelstroop.

De 10 populairste berichten van gisteren


Meest bekeken


De 3 minst populaire berichten van gisteren


Reviews


Specials


Columns


Sport


Games


FOK!tv

FOK! wat een weer... Buien

Goedemorgen! Gisteren hadden we op de meeste plaatsen een heel aardige dag. Echter bleef het niet volledig droog; er ontstonden plaatselijk nog enkele buien. De zon scheen ook zeer geregeld, en het waaide nauwelijks. Op veel plaatsen was het met 22 graden in de zon heerlijk terrasjesweer.

Dit weekend zullen we met heel ander weer genoegen moeten nemen. De afgelopen nacht kwam de eerste regen al het land binnen, en lokaal was daar al onweer bij.

Vandaag overdag zijn er behoorlijk wat activiteiten in het land, waarbij met name Mysteryland veel bezoekers zal trekken. Helaas zullen ze het daar ook niet droog gaan houden, want er zullen lokaal zware buien mogelijk zijn. Eigenlijk in het hele westen, noordwesten, en de gebieden rond het IJsselmeer kunnen lokaal heftig weer krijgen. Neerslaghoeveelheden van 20 mm en meer zijn heel goed mogelijk. Ook de kans op onweer is vrij groot. 

De wind zal vandaag ook een aardig tandje meeblazen en haalt gemakkelijk windkracht 6 langs te kust. Deze neemt mogelijk zelfs nog toe naar kracht 7. Bij buien zijn windstoten mogelijk. De temperatuur houdt het bij 20 graden wel voor gezien. Moeten we wel even bij zeggen dat in het zuiden van het land de buienkans wat kleiner is. In het zuiden kunnen ze inmiddels wel wat regen gebruiken, maar daar hoeven ze waarschijnlijk niet op heel veel te rekenen. 

In het binnenland zullen de buien in de avond wel inzakken, maar in de kustprovincies en aan het IJsselmeer zal het behoorlijk onrustig blijven met aanhoudende regen en onweersbuien. Op zondag is het ook behoorlijk wisselvallig. Wederom veel buien langs de kust en het IJsselmeer. Ook zal het een graadje koeler zijn dan zaterdag met ongeveer 19 graden. En dan alleen als de zon wat meer schijnt. In de buien is het een paar graden koeler. Het is mogelijk dat de buien zich zondagmiddag wat zullen gaan intomen, maar dat moeten we morgen even verder bekijken.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.


FOK!fotograaf Laurent van der Spek maakte deze foto op het Zwaansmeer. Deze mooie molen bemaalt zo nu en dan nog altijd de Heemskerkerbroekpolder en doet dat al sinds 1631. (Foto: Laurent van der Spek)

Samsung moet Apple 1 miljard dollar betalen

Samsung heeft op zijn smartphones de patenten van concurrent Apple geschonden. Het Zuid-Koreaanse bedrijf moet daarom een schadevergoeding van meer dan 1 miljard dollar (ongeveer 840 miljoen euro) betalen. Dat heeft een jury in de Amerikaanse stad San José vrijdag (lokale tijd) bepaald.

Volgens de juryleden lijkt de manier van inzoomen bij sommige tablets en smartphones van Samsung te veel op een techniek die Apple heeft bedacht. Ook met de zwarte voorkant en de icoontjes schendt Samsung octrooien van het Amerikaanse Apple. De tegenclaims van het Zuid-Koreaanse bedrijf dat Apple op zijn beurt patenten van Samsung had geschonden, zijn volgens de jury ongegrond.

Apple en Samsung voerden de afgelopen tijd een bittere strijd om hun patenten. Over en weer beschuldigden ze elkaar van ongeveer 700 overtredingen. Voor de rechtbank in Californië eiste Apple een schadevergoeding van meer dan 2,5 miljard dollar van Samsung. Hoewel Apple in de Amerikaanse rechtbank niet op alle punten in het gelijk werd gesteld, is de uitspraak een van de grootste overwinningen van het Amerikaanse bedrijf in de wereldwijde strijd om octrooirechten tussen beide technologiegiganten.

Samsung schond patenten van Apple
Samsung moet  Apple 1 miljard dollar betalen (Foto: ANP)

Kiezer tegen veranderingen in zorg

Veranderingen in de zorg kunnen niet rekenen op instemming van de kiezers. Zo is 79 procent van de Nederlanders tegen verhoging van het eigen risico en 63 tegen versobering van het basispakket. Dat blijkt zaterdag uit een onderzoek van het actualiteitenprogramma EenVandaag.

Om de stijgende kosten van de zorg tegen te gaan zijn maatregelen nodig, maar wat er ook wordt voorgesteld, de kiezer is tegen. Slechts één ingreep kan op steun rekenen: het inkomensafhankelijk maken van het eigen risico. 68 procent van de ondervraagden is daarvoor.

Ruim 50 procent van de kiezers is tegen een hogere premie voor mensen die ongezond leven door bijvoorbeeld roken en/of overgewicht. Onder aanhangers van VVD, het CDA, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie is daar wel steun voor.

Bijna één op de vier mensen (37 procent) vindt dat ouderen eerst hun eigen vermogen moeten aanspreken, als ze gaan wonen in een verpleeg- of verzorgingshuis. Een meerderheid van 54 procent is hier tegen.

Familieleden verplichten om ondersteunende werkzaamheden te verrichten in verpleeg- en verzorgingshuizen krijgt weinig instemming. Een tehuis in Gouda is daar onlangs mee begonnen. 63 Procent van de stemmers vindt het een slechte zaak als dat gemeengoed zou worden.

Aan het onderzoek deden 28.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het vond plaats van 15 tot 20 augustus. Het opiniepanel bestaat uit ruim 40.000 mensen.

Vergaderingen parlement Curaçao opgeschort

De vergaderingen van het Curaçaose parlement zijn voor onbepaalde tijd gestaakt. Voorzitter van het parlement van Curaçao Ivar Asjes besloot vrijdag de vergaderingen op te schorten, nadat de volksvertegenwoordiging een motie van wantrouwen wilde aannemen tegen de demissionaire regering van premier Gerrit Schotte en een nieuwe voorzitter van het parlement wilde kiezen.

Een woordvoerder van de grootste oppositiepartij PAR, die de motie wilde indienen en daarin wordt gesteund door een meerderheid in het Curaçaose parlement, stelt vrijdag dat de voorzitter de boel gemanipuleerd heeft. De partij is niet van plan het erbij te laten zitten. Wat de oppositiepartij nu gaat doen, kon de zegsman echter nog niet zeggen.

De regering-Schotte viel in de eerste week van augustus. Door het opstappen van twee dissidenten verloor de coalitie haar meerderheid. Nieuwe verkiezingen zijn uitgeschreven voor 19 oktober, maar de oppositie wil de termijn van de regering-Schotte, die aantrad toen Curaçao in oktober 2010 een onafhankelijk land werd, afmaken.

De partij van de laatste premier van de Nederlandse Antillen, Emily de Jongh-Elhage, wil met andere oppositiepartijen een interim-regering vormen. De partijen hebben er geen vertrouwen in dat de regering de lopende zaken naar behoren afhandelt.

Curaçao kampt met grote financiële problemen en werd in juli door Nederland onder curatele gesteld. Het eiland moet voor 1 september dekking vinden voor een bedrag van 55 miljoen Antilliaanse gulden (24,4 miljoen euro). Ook moet het eiland compenseren voor de tekorten uit voorgaande jaren. In totaal moet Curaçao aangeven hoe het 153 miljoen gulden denkt te kunnen bezuinigen.

Minister van Koninkrijksrelaties Liesbeth Spies zei vrijdag dat Curaçao nog niet bezig is met het doorvoeren van structurele hervormingen om het begrotingstekort weg te werken en dat de tijd begint te dringen. "Aan allerlei voornemens en plannen hebben we niet zoveel", vertelde ze.

Peiling: gat tussen VVD en SP slinkt

Het gat tussen de VVD en SP in de Politieke Barometer van Ipsos Synovate is deze week met twee zetels geslonken. De partij van Mark Rutte is nog steeds de grootste partij in deze peiling en komt deze week uit op 34 zetels, een verlies van een zetel vergeleken met vorige week. De SP van Emile Roemer wint juist een zetel en komt daarmee uit op dertig zetels.

In de week voordat de verkiezingscampagnes van de politieke partijen echt losbarsten, zijn er weinig verschuivingen in de Politieke Barometer. De PvdA verliest een zetel en heeft er daarmee nog 22 over, waardoor de partij van Diederik Samsom de derde partij van Nederland is.

Op de vierde plek in de peiling staat de PVV, die er weer een zetel bij heeft gekregen en nu op negentien komt. Het CDA blijft gelijk op veertien zetels, net als D66. GroenLinks krijgt er een zetel bij en heeft er nu vijf. ChristenUnie wint er ook een en staat daarmee op zes zetels. Ook de SGP en 50Plus verliezen en zetel en hebben er nog twee en een over. De Partij voor de Dieren blijft gelijk op drie zetels.

[DTM] Monteurs gewond op Zandvoort

Bij de training voor de DTM-race op Zandvoort zijn vier Mercedes-monteurs gewond geraakt. Bij het oefenen voor een pitsstop reed Ralf Schumacher iets te vroeg weg en nam hierbij de installatie die gebruikt wordt voor het verwisselen van de banden mee.

Een van de monteurs kreeg een luchtsleutel tegen zijn helm aan, terwijl drie anderen ook gewond raakten. Zij konden na behandeling in het ziekenhuis terugkeren naar het circuit, terwijl de vierde monteur voor onderzoeken en behandeling nog wat langer moet blijven. Zijn verwondingen zijn volgens het team niet levensbedreigend.

Uitslagen Jupiler League Speelronde 3

MVV Maastricht en Helmond Sport zijn na drie speelronden in de Jupiler League de enige clubs zonder puntverlies. MVV won vrijdag met 2-0 bij Veendam, terwijl Helmond met 5-2 te sterk was voor De Graafschap. Voor MVV brak Nick Kuipers kort na rust de ban. In de slotfase gooide Tom van Hyfte het duel in het slot.

Helmond kwam in Doetinchem twee keer op achterstand door treffers van Robin Propper en Anco Jansen. Dankzij Davy Brouwers en Emrullah Guvenc kwamen de bezoekers echter terug. Nadat Rogier Meijer een halfuur voor tijd rood had gekregen, sloeg Helmond toe. Guvenc was nog twee keer succesvol en Brouwers maakte de 5-2.

SC Cambuur en Sparta verloren hun eerste punten van het seizoen. De Friezen liepen op bezoek bij FC Eindhoven tegen een 2-1 nederlaag aan. Sparta kwam thuis niet verder dan 1-1 tegen AGOVV Apeldoorn.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
SC Veendam MVV Maastricht 0-2
FC Oss Go Ahead Eagles 1-4
Almere City FC FC Volendam 1-3
FC Eindhoven SC Cambuur 2-1
Sparta Rotterdam AGOVV Apeldoorn 1-1
Fortuna Sittard FC Emmen 3-1
De Graafschap Helmond Sport 2-5
Telstar Excelsior 1-0


Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Helmond Sport 3 3 0 0 9 9 - 4
2 MVV Maastricht 3 3 0 0 9 7 - 2
3 Go Ahead Eagles 3 2 1 0 7 8 - 3
4 Sparta Rotterdam 3 2 1 0 7 5 - 3
5 FC Volendam 3 2 0 1 6 6 - 4
6 SC Cambuur 3 2 0 1 6 5 - 3
7 Telstar 3 2 0 1 6 4 - 3
8 Fortuna Sittard 3 1 1 1 4 4 - 4
9 De Graafschap 3 1 1 1 4 6 - 7
10 FC Eindhoven 3 1 0 2 3 4 - 5
11 Excelsior 3 1 0 2 3 2 - 3
12 SC Veendam 3 1 0 2 3 2 - 4
13 FC Oss 3 1 0 2 3 3 - 7
14 AGOVV Apeldoorn 3 0 2 1 2 3 - 4
15 FC Dordrecht 2 0 1 1 1 2 - 3
16 FC Emmen 3 0 1 2 1 2 - 6
17 FC Den Bosch 2 0 0 2 0 2 - 4
18 Almere City FC 3 0 0 3 0 2 - 7


Topscorers

# Speler Club Doelpunten
1 Emrullah Güvenç Helmond Sport 5
2 Sander Calabro Sparta Rotterdam 3
= Joey Godee AGOVV Apeldoorn 3


Programma

Datum Thuis Uit
27/8 FC Den Bosch FC Dordrecht
31/8 MVV Maastricht Telstar
31/8 FC Volendam FC Eindhoven
31/8 Helmond Sport FC Den Bosch
31/8 Go Ahead Eagles SC Cambuur
31/8 FC Dordrecht SC Veendam
31/8 AGOVV Apeldoorn De Graafschap
31/8 FC Emmen Sparta Rotterdam
31/8 Almere City FC FC Oss
3/9 Excelsior Fortuna Sittard

[Upd] Breivik veroordeeld tot 21 jaar cel

Vanmorgen is in Noorwegen de uitspraak in het strafproces tegen Anders Breivik begonnen. Breivik is toerekeningsvatbaar verklaard en veroordeeld tot 21 jaar cel wegens terrorisme. 21 jaar cel is de maximale straf in Noorwegen. Breivik reageerde verheugd op de uitspraak.

Bij aanvang van de zitting bracht Breivik wederom de extreemrechtse groet waarbij hij zijn vuist schuin omhoog steekt en daarna tegen de borst drukt. Bij het horen van de veroordeling glimlachte hij. 

De vijf rechters oordeelden unaniem. Voor het bestaan van het 'Knights Templar'-netwerk, waar Breivik deel uit van zei te maken, is geen bewijs gevonden. Wel zegt de rechtbank te zien dat Breivik gelijkgestemden heeft. Ook voor de claim van Breivik dat hij in het verleden meerdere keren door moslims zou zijn aangevallen zien de rechters geen bewijs. Dat Breivik met zijn massamoord het land zei te willen beschermen tegen islamisering, is voor de rechters geen verzachtende omstandigheid.

Hoewel een gevangenisstraf van 21 jaar in het Noorse strafrecht de hoogst mogelijke straf is, kan de straf na die tijd nog wel verlengd worden als geoordeeld wordt dat Breivik dan nog steeds een gevaar voor de samenleving is. In principe zou het dus zo kunnen zijn dat hij nooit meer vrijkomt.

Momenteel is de rechtbank bezig met het toelichten van de uitspraak. Dit zal waarschijnlijk tot ongeveer 16.00 uur duren. Daarna zal Breivik zelf aan het woord komen.

Hij zal zijn gevangenisstraf geïsoleerd uitzitten. Er is in een gevangenis net buiten Oslo een speciale afdeling voor hem gebouwd. Eerder zei Breivik tijdens zijn verblijf in de gevangenis een netwerk van gelijkgestemden te willen gaan opzetten.

Breivik vermoordde vorig jaar met een dubbele aanslag 77 mensen. Hij verklaarde dit te hebben gedaan om zich te verzetten tegen het 'marxistisch multiculturalisme'.

Update 11.30 uur:


Beelden van de veroordeling 


Update 13.25 uur:

Anders Breivik zal niet in beroep gaan tegen zijn veroordeling. Dat heeft een van zijn advocaten tijdens een pauze van de zitting laten weten. Breivik had al eerder aangegeven alleen in beroep te gaan als hij ontoerekeningsvatbaar verklaard zou worden.

Twee advocaten van de nabestaanden en enkele ouders van slachtoffers hebben gezegd tevreden te zijn met het vonnis. Zij hopen dat de veroordeling zal betekenen dat Breivik nooit meer vrijkomt.

Een van de aanklagers zegt dat er nog geen beslissing is genomen over een eventueel hoger beroep. Het Openbaar Ministerie had geëist dat Breivik ontoerekeningsvatbaar verklaard zou worden.

Update 17.45 uur:

Breivik heeft zojuist in een verklaring gezegd dat hij niet in beroep gaat omdat dat zou betekenen dat hij de rechtbank erkent. Hij benadrukt dat hij dat absoluut niet doet. Verder biedt hij andere militante nationalisten zijn excuses aan voor het feit dat hij niet meer mensen heeft gedood met zijn aanslagen.

Zojuist is de zitting gesloten. Als het OM niet in hoger beroep gaat, is de zaak daarmee ten einde.

Update 00.30 uur:


De slotverklaring van Anders Breivik

Wolff: "Williams heeft rijdersdilemma"

Toto Wolff heeft toegegeven dat het Formule 1-team Williams voor het seizoen 2013 een rijdersdillema heeft. De renstal uit Grove heeft twee beschikbare stoeltjes, maar drie coureurs die deze in willen gaan nemen. Naast de huidige rijders Bruno Senna en Pastor Maldonado meent ook derde rijder Valtteri Bottas recht te hebben op een zitje.

Mede-eigenaar van Williams Wolff is de manager van Bottas en zou hem graag volgend jaar zien racen, maar weet tegelijkertijd dat Maldonado en Senna veel sponsorgeld meenemen. Daarnaast zijn de huidige coureurs snel en brengen ze wat ervaring mee, terwijl Bottas het moet stellen met wat vrijdagtraingen en testsessies. De Fin heeft genoeg talent, maar moet afwachten of dit voldoende is om volgend seizoen te mogen racen.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.