Pechtold bepleit stabiel middenkabinet

Redactie

Nederland is toe aan een stabiel middenkabinet inclusief D66. Dat was zaterdag de boodschap van D66-lijsttrekker Alexander Pechtold op het congres van zijn partij in Den Haag.

Pechtold wees erop dat het de derde Kamerverkiezingen in zes jaar tijd zijn. "Ik wil hier niet over twee jaar weer staan omdat er weer een kabinet is mislukt. Mensen zijn de loze beloften en het gedoe meer dan zat. Dit land is toe aan een stabiel kabinet."

D66 heeft in zo'n kabinet een sleutelrol te vervullen, vindt Pechtold, om te zorgen dat er hervormingen worden doorgevoerd. "Het experiment op rechts is mislukt, en links werkt ook niet. D66 wil samenwerken met alle partijen die bereid zijn te hervormen. Nog meer populisme van welke politieke kleur dan ook kan ons land niet hebben."

De D66-leider verdedigde het in het voorjaar gesloten Kunduzakkoord, ook al hebben de vijf partijen weer afstand genomen van tal van maatregelen. Pechtold stelde dat met het akkoord jarenlange taboes zijn doorbroken, zoals verhoging van de AOW-leeftijd en beperking van de hypotheekrenteaftrek. Bovendien zijn tal van 'kille, harde bezuinigingen met de botte bijl' van de baan.

Pechtold benadrukte verder dat D66 groot voorstander van Europese samenwerking is, al moet de Europese Unie wel worden hervormd. "Karikaturen, halve waarheden en doembeelden: die houding ten opzichte van Europa is op het stembiljet ruim vertegenwoordigd. Wij vertegenwoordigen de uitzondering."


Pechtold bepleit stabiel middenkabinet (Foto: Novum)