VUmc bestuursleden stappen op

Redactie

Twee bestuursleden van het VU medisch centrum leggen hun functie neer. Het gaat om bestuursvoorzitter Elmer Mulder en lid van de raad van bestuur Wouter van Ewijk. Het derde lid van de raad van bestuur, vicevoorzitter professor Wim Stalman, blijft aan. Dat meldt het Amsterdamse ziekenhuis vrijdagavond.

Mulder stelt op te stappen omdat hij denkt geen rol meer te kunnen spelen bij de oplossing van de voortdurende spanningen rond een aantal medisch specialisten van het ziekenhuis. "Het is ons niet gelukt om de voortdurende spanningen rond een aantal van onze medisch specialisten te bezweren", zegt hij in een verklaring. "Het inzicht dat ik geen rol meer kan spelen bij de oplossing hiervan is voor mij directe aanleiding om deze stap te zetten. Dat betreur ik ten zeerste."

Van Ewijk stelt dat het bestuur 'op alle mogelijke manieren' geprobeerd heeft de situatie 'weer onder controle te krijgen'. "De patiëntveiligheid hebben we daarbij constant kunnen waarborgen. Maar het interne conflict hebben we helaas nog niet kunnen oplossen."

De raad van toezicht heeft het vertrek van de twee bestuursleden geaccepteerd. Voorzitter van deze raad, oud-minister Cees Veerman, zei vrijdag het besluit van de bestuursleden jammer te vinden. Veerman ontkent dat de raad van toezicht heeft aangedrongen op het vertrek van Mulder en Van Ewijk. "De afgelopen tijd zijn ze geïnvolveerd in de hele problematiek, waardoor ze naar hun gevoel niet echt meer kunnen bijdragen aan een oplossing."

De oud-minister, die sinds mei voorzitter van de raad van toezicht van het ziekenhuis is, laat verder weten dat de raad heeft besloten de eigen 'bijdrage' onder de loep te nemen. "Soms ontstaan dingen geleidelijk aan en ontstaat er een dynamiek tussen personen die elkaar meenemen, tot een situatie waarbij ze er samen niet meer uitkomen", zei hij over de oorsprong van de problemen.

Volgende week gaan twee managers op interimbasis aan de slag. Wie dat zijn wil Veerman nog niet zeggen, omdat erover nog moet worden gesproken met de ondernemingsraad.

In het ziekenhuis zou al tijden sprake zijn van strubbelingen tussen de medisch specialisten. Vooral rondom de gerenommeerde longchirurg Rick Paul, die vorig jaar naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) stapte vanwege een ernstig zieke longpatiënt die na operaties op de intensive care van het VUmc was overleden, zouden nog problemen spelen. Paul zit momenteel ziek thuis.

Dinsdag werd bekend dat de IGZ het VUmc onder verscherpt toezicht heeft gesteld vanwege het conflict. Een woordvoerder van de IGZ laat weten dat het opstappen van de bestuursleden hier niets aan verandert. "We blijven toezicht houden op de verbetermaatregelen van het VUmc."