The Watch

In hoeverre je The Watch leuk vindt, hangt voor het grootste deel af van het feit of je het prima vindt om naar een sciencefictionkomedie te kijken dat vooral een feestje is van een puberende cast. Ondanks het feit dat Ben Stiller, Vince Vaughn, Jonah Hill en de Britse Richard Ayoade komediefavorieten zijn is deze film en dit script wel erg voorspelbaar. De mannen hebben hun rollen al vaker gespeeld en het genre van de sci-fi doen ze geen eer aan. Maar The Watch heeft  het in de aanloop dan ook niet makkelijk gehad, vanwege de schietpartij op de 17-jarige Treyvon Martin moesten de titel en marketing worden aangepast.

Filmposter The Watch

Evan (Ben Stiller), is manager van een lokaal warenhuis en erg sociaal betrokken bij zijn buurt. Als er een nachtbewaker van hem op brute en mysterieuze wijze wordt vermoord zet hij een buurtwacht op omdat hij denkt dat er een buitenaards wezen in het spel is. Wie vermoordt er anders een man die net Amerikaan is geworden?

Voor de buurtwacht melden zich aan Bob (Vince Vaughn), een getrouwde party animal met vaderlijke overbezorgdheid om zijn dochter, Franklin (Jonah Hill), een jongen die is afgekeurd bij de politie omdat hij gedragsproblemen heeft en de net gescheiden Britse Jamarcus (Richard Ayoade), die indruk wil maken bij de vrouwen. Het oplossen van het moordmysterie heeft dus overduidelijk niet de eerste prioriteit.

The Watch: Neighborhood Watch

De personages van Ayoade en Hill zijn nog wel tof maar de personages van Stiller en Vaughn heb je echt eerder gezien. De humor is de hele film banaal, wat niet erg is mits het goed wordt overgebracht. Banale humor zien we zo vaak in komedies over mannen die niet volwassen willen worden of de realiteit ontlopen dus daar is op zich niets mee. Maar van regisseur Akiva Schaffer, die eerder voor Saterday Night Live schreef en scriptschrijvers Seth Rogen en Evan Goldberg mogen we toch meer verwachten. Nu bestaat de film volledig uit sci-fi- en komedieclichés, die onbenoemd blijven anders valt er misschien helemaal niets meer te lachen voor je.

De vondst van een bal, lijkend op een bowlingbal, bij gebrek aan een andere omschrijving, laat je denken dat het buitenaardse wezen inderdaad komt voor een invasie. De kans, om dit op zichzelf staande feit grappig te maken, hebben de schrijvers ook uit hun handen laten glippen.

The Watch: Bowling bal

Het ontwerp en de gedraaide beelden voor The Watch zijn aardig. Als het echter tot één geheel komt, blijkt het een rommeltje. Overal gemiste kansen. Deze sciencefictionkomedie kan je ook wel missen. Tenzij ‘cliché’ je favoriete woord in het woordenboek is.